Ikuti Blog ini

Laporan Audit yang tak disiarkan oleh berita TV3Suku ialah...


Laporan Audit Negara kononnya kerajaan negeri Selangor, Pulau Pinang & Kelantan prestasi teruk ditadbir Pakatan Rakyat..

Yang tak masuk berita TV3 plak -

1- Kerajaan didesak perjelas projek lembu RM250j
Kerajaan diminta menjelaskan kegagalan projek RM250 juta Pusat Feedlot Kebangsaaan yang dikaitkan dengan seorang menteri Umno yang dikatakan gagal walaupun menelan belanja besar.

2- RM770,000 untuk bekalkan elektrik kepada satu rumah
Tenaga Nasional Berhad (TNB) membelanjakan RM770,000 untuk membekalkan tenaga elektrik kepada sebuah rumah di bawah Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB), dedah Laporan Ketua Audit Negara.

3- Audit: Projek komputer sekolah di Sabah gagal
Projek makmal komputer sekolah harian di Sabah yang bernilai RM160.74 juta yang bertujuan membina bangunan, membekalkan dan pemasangan perabot dan peralatan ICT didapati telah gagal mencapai objektifnya, dedah Laporan Ketua Audit Negara 2010.

4- Kem tentera RM214 juta tak lengkap tapi mulai rosak
Projek pembinaan Kem Muara Tuang, Sarawak yang selesai pada Februari tahun lalu, masih belum lengkap dan beberapa kecacatan serta kepincangan mula terserlah, kata Laporan Ketua Audit Negara 2010.

5- Audit: Lebuhraya Senai-Desaru gagal ujian jalan
Laporan Ketua Audit Negara 2010, berhubung pengauditan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) mendapati beberapa kontraktor telah membina lebuhraya Senai-Desaru di beberapa bahagian dengan turapan Dense Bituminous Macadam (DBM) yang kurang daripada ketebalan minimum 95 mm.

6- Harga binokular 'zoom' 29 kali lebih tinggi
Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) membelanjakan RM56,350 bagi sepasang ‘binokular marin’ atau teropong visi malam, 29 kali lebih tinggi daripada harga pasaran bernilai RM1,940, dedah Laporan Ketua Audit 2010.

7- Keuntungan syarikat dikuasai kerajaan susut
Empat puluh peratus daripada syarikat-syarikat yang dikawal oleh Kementerian Kewangan - atau 19 daripada 47 syarikat-syarikat seumpama ini mengalami kerugian pada tahun 2009, menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010.

8- Menteri dicabar jelas RM110 juta untuk petani
PKR Selangor mencabar Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar memberi penjelasan berhubung ketirisan peruntukan RM110 juta untuk diberikan petani, seperti dinyatakan dalam Laporan Audit Negara.

9- Mara ditegur beli peralatan pada harga tinggi
Di sebalik membelanjakan peruntukan RM54 juta untuk menyediakan kursus latihan bagi golongan miskin tegar, Majlis Amanah Rakyat (MARA) membelanjakan wang untuk mendapatkan peralatan tertentu - seratus peratus lebih tinggi berbanding harga pasaran.

10-MSN 'perkudakan' peruntukan RM5.66 juta
Lapan belas daripada 23 kuda baka khas yang dibeli oleh Majlis Sukan Negara (MSN) untuk menyertai pertandingan ekuestrian dan sukan lasak terpaksa diagihkan kepada pelbagai jabatan kerajaan kerana kuda-kuda yang dibeli pada 2008 itu gagal memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa atau Federation Equestre Internationale.

Nak lagi?....Nah...

Di sebalik membelanjakan peruntukan RM54 juta untuk menyediakan kursus latihan bagi golongan miskin tegar, Majlis Amanah Rakyat (MARA) membelanjakan wang untuk mendapatkan peralatan tertentu - seratus peratus lebih tinggi berbanding harga pasaran. Berikut beberapa barang yang dilaporkan dalam laporan berkenaan:

• Ketuhar berharga RM1,200 berbanding harga pasaran RM419, untuk membuat roti dan pastri bagi kursus di Kelantan

• Katil Boleh Lipat berharga RM500 berbanding harga pasaran RM100

• Dapur gas dua pembakar pada harga RM200 setiap satu, dan bukannya RM59.90

• Mesin gunting rambut yang dibekalkan pada harga RM250 setiap satu, dan bukannya RM79

• Pengisar pada RM140 dan bukannya sebanyak RM60

Orang sekarang dah cerdik laa wahai TV3.. Kamu hentam Kerajaan Selangor padahal peningkatan kutipan zakat berbanding negeri lain Selangor adalah yang tebanyak.. Kerajaan Pulau Pinang memberi pulangan kepada rakyat warga emas hasil lebihan dari MPSP & MPPP..

Kenapa tak hentam Terengganu, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Pahang & Perlis? Perfect sangat kaa negeri ni punya pentadbiran? Tiada perselisihan kewangan?? tv3 suku nak butakan mata pekakkan telinga rakyat?

KAMI TAK BODOH lah.. Orang yang takda kemudahan internet.. Bolehlah kamu bodohkan...


- Posted using BlogPress from my iPad

"Saya Yang Bunuh Gaddafi"


Saat Gaddafi di tangkap
TRIPOLI - Seorang petempur revolusioner Libya membual dalam sebuah rekaman video bahwa dialah yang membunuh Kolonel Mommar Khadafy, mantan penguasa lalim negara itu. Pemuda itu, yang wajahnya muncul dalam vedio itu tetapi belum teridentifikasi, mengatakan, dia membunuh diktator yang terjungkal tersebut karena tak rela untuk membiarkannya hidup.

"Kami menangkapnya," kata petempur dalam video tersebut seperti dikutip Daily Mail, Senin (24/10/2011). "Saya memukul wajahnya. Sejumlah pejuang lain ingin membawanya pergi dan saat itulah saya menembaknya, dua kali: di wajah dan di dada."

Untuk membuktikan klaimnya, petempur itu kemudian memamerkan apa yang tampaknya merupakan kemeja yang berlumuran darah milik Khadafy, lalu menunjukkan cincin emas yang ia katakan ia ambil dari jari mantan penguasa lalim yang sudah tak bernyawa itu.

Klaim sensasional itu muncul bersamaan dengan video paling jelas dan paling mengerikan saat Khadafy dipukuli secara kejam pada waktu penangkapannya, yang kini muncul di dunia maya. Video itu menunjukkan diktator yang berlumuran darah itu setelah ia dikeluarkan dari tempat persembunyiannya di Sirte, kota kelahirannya. Ia lalu ditendang dan ditinju oleh para penangkapnya.

Dengan meneriakkan "Allahu Akbar", dan suara tembakan senapan serbu dalam latar belakang, para petempur itu menganiaya Khadafy yang mengalami pendarahan di sebuah lahan kosong dan memasukkannya ke sebuah truk yang sedang menunggu. Dalam adegan gila-gilaan itu, para pemberontak menghujani pukulan terhadap mantan pemimpin Libya itu. Mereka menarik dia dengan menarik rambutnya dan menyepakkan debu ke wajahnya. Khadafy yang terluka tampaknya tetap diam, berupaya untuk bertahan dari serangkaian pukulan yang mengarah ke wajah dan kepalanya.

Pada awal film itu terdapat animasi digital yang menyatakan bahwa itu merupakan hasil karya Freedom Group TV. Menurut halaman Facebook grup itu, mereka merupakan "kelompok jurnalis warga (yang) misinya membiarkan dunia tahu apa yang terjadi di Libya". Tidak ada petunjuk di halaman Facebook atau situs mereka tentang siapa yang mungkin berada di balik kelompok itu atau yang mendanai pekerjaan mereka.

Dua video tersebut, yaitu pengakuan pemuda yang menembak Khadafy dan tentang adegan mengerikan yang terlihat jelas, muncul sehari setelah pemimpin baru Libya, Perdana Menteri Mahmoud Jibril, mengatakan ia berharap penguasa lalim yang dibenci itu tetap hidup agar bisa diadili.

Apa yang tampaknya merupakan eksekusi singkat terhadap Kolonel Khadafy minggu lalu itu telah menodai reputasi Pemerintah Libya yang baru. Aliansi internasional dari Dewan Transisi Nasional (NTC) telah mendesak pemerintah baru itu untuk melakukan penyelidikan./kompas .


Laporan Audit: Kelantan Dan Selangor Yang Hutang Paling Sikit Kena Tibai? Bodohnya Pekerja TV3!


Mana lebih besar beritanya aduhai TV3


Banyak diperkatakan berkenaan Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang baru diterbitkan semalam. Baru sebentar tadi berita TV3 mengambil “angle” menyerang kerajaan Selangor dan Kelantan yang dikatakan ditegur oleh laporan berkenaan atas beberapa sebab.

Selangor dan Kelantan lebih penting untuk diserang berbanding RM5.56 juta yang dibelanjakan oleh Institut Sukan Negara untuk membeli 23 ekor kuda tanpa “lampu hijau” kementerian kewangan. Lebih penting dari Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) yang telah terlebih bayar antara 177 hingga 2 805 peratus untuk pembelian peralatan bagi bot baru jabatan berkenaan. Lebih penting dari 41 peralatan yang dibeli oleh UITM berjumlah RM1 juta tetapi tidak langsung digunakan lebih setahun. Lebih penting dari RM142 juta yang dibelanjakan untuk satelit RazakSAT tetapi akhirnya terpaksa dihentikan setelah didapati ia lari sejauh 37km dari sasaran!

Tahniah TV3, anda benar-benar hebat!

Tetapi yang lebih menarik perhatian saya secara peribadi adalah laporan berkenaan “National Feedlot Corporation” satu usaha Kementerian Pertanian dengan kerjasama kerajaan Negeri Sembilan pada tahun 2008 (bawah Pak Lah) di Gemas, Negeri Sembilan kononnya untuk mempertingkatkan pengeluaran lembu daging tempatan dan mengurangkan impot daging.

Menurut laporan audit ini NFC gagal memenuhi sasarannya tahun lepas untuk menghasilkan 8,000 ekor lembu. Sedangkan di bawah Rancangan Malaysia ke 9 menjelang 2015 NFC sepatutnya mengeluarkan 60,000 ekor binatang ternakan berkenaan.

Menurut pemeriksaan audit yang dilakukan tahun lepas ladang berkenaan sekadar memiliki 3 289 ekor lembu.

Lebih malang lagi ada keluarga Menteri yang terlibat.

Dan bagi saya ini lebih hebat, aduhai TV3 kerana antara senarai penerima bintang kebesaran bergelar “Datuk” sempena Hari Keputeraan Sultan Pahang adalah orang besar NFC ini. Dahlah lari dari sasaran, diberi gelaran kebesaran pula!.

TERKINI Isu Aziz Bari : Komputer beliau DIRAMPAS

Terkini! Mesej Ringkas Dari Prof Aziz Bari. Sebarkan
Mesej Ringkas:


Salam, Jangan silap; mereka hanya mahu simpati rakyat.

Saya masih belum bebas. Saya masih seorang suspek. Polis masih menyiasat. UIA pun begitu. Kita masih belum tahu natijahnya. Akan didakwa? UIA akan ambil tindakan disiplin?

Dalam masa yang sama saya kena kerja macam biasa. Tadi komputer dirampas? Tak lebih zalim ke? sumber

Nasionalis punca murtad – TG Nik Aziz

KUALA LUMPUR, 25 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan gejala murtad yang berlaku di negara ini adalah akibat tidak melaksanakan pemerintahan Islam.

Menurutnya, dengan mengambil fahaman nasionalis, menyebabkan manusia akan merasa lekeh kepada Islam dan akan mengagung-agungkan fahaman kebangsaan.
"Di Malaysia ni punca murtad adalah kerana nasionalis. Golongan nasionalis ini buat manusia rasa lekeh kepada Islam kerana mereka tolak Islam ambik kebangsaan.

"Daripada rasa lekeh ini lah timbul masalah menggelongsor luruh daripada Islam. Ini kita panggil murtad," katanya kepada Harakahdaily.

Menurutnya yang juga Menteri Besar Kelantan, PAS adalah parti pertama di negara ini yang memperjuangkan Islam.

Jika ada pihak yang mendakwa PAS tidak berusaha menentang murtad, beliau berkata tomahan itu salah kerana penubuhan PAS itu sendiri mahu mempertahankan Islam.

"PAS orang pertama mempertahan Islam.
"Bila Islam itu diperjuangkan maka segala perkara membawa manusia kepada Islam kita akan gunakan dan segala perkara yang memberi mudarat kepada Islam, PAS akan tentang," katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau turut menasihatkan golongan pendakwah di negara ini agar jangan hanya melihat tugas dakwah sekadar menyeru masyarakat memakai serban dan jubah, malah lebih penting katanya adalah menegakkan pemerintahan Islam secara keseluruhan.

"Sekarang ini golongan pendakwah banyak, tetapi mereka berkisar hanya pada pakai seban sunnah nabi, berjanggut sunnah nabi dan berjubah sunnah nabi.

"Kita tinggal perkara paling penting sekali iaitu memerintah dengan Islam yang juga sunnah nabi. Ekonomi cara Islam, budaya cara Islam, sosial cara Islam dan politik cara Islam," katanya.

Sebelum ini, Pengerusi Lajnah Tarbiah PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata PAS konsisten memperjuangkan isu murtad sejak dahulu lagi.
Katanya, sejak 1990, sudah tiga kali PAS membawa undang-undang persendirian mengawal murtad di parlimen.

Bagaimanapun usul yang memerlukan cadangan daripada anggota kabinet itu tidak diangkat sehingga sidang parlimen habis.

Selain itu, ketika isu murtad Noraishah Bukhari, Lina Joy dan Hartina Kamarudin, PAS adalah parti paling hadapan melawan isu itu pada ketika itu bukannya Umno atau mana-mana NGO. -Hrkh


Hina Islam..Syarikat Yahudi Semakin Melampau!!!

article source: zharifalimin

Bila di lihat dan diperhatikan dengan teliti, yang di 'saf' belakang tu orang sebenarnye. Mereka mengiklankan solat dengan berpakaian seperti ini. Berkupiah jenama 'coke'.

Mula mula tengok dekat email, saya tak berapa perasan sebenarnye gambar ni adalah 'orang' sebab yang 'saf' kat belakang tu sama macam botol air yang disusun. Cantik jer. Tapi saya mula perasan bila tengok 'imam' yang dekat depan tu tengah sujud. Nampak tangan. Tergamam aku.


Perhatikan perkataan 'coca-cola'. Cuba beli satu botol coke dan koyakkan pembalut plastik dan lepas itu terbalik kan. Kita akan dapat lihat tulisan nya akan menjadi '' La' Muhammad La' Makkah ''. yang bermasud TIADA MUHAMMAD, TIADA MAKKAH.

Sedarlah wahai sahabat sahabat, bila kita mengucapkan kata-kata TIADA MUHAMMAD, TIADA MAKKAH, sebenarnya akidah kita dah terpesong. Kita renungkan kembali, bangsa yahudi tidak akan aman selagi Islam itu tak tenggelam.

Mereka sering berusaha menghancurkan ISLAM. Dan bila kita lihat balik, sebahagian usaha mereka telah hampir berjaya kerana orang Islam kini lebih terikut dengan budaya barat. Bangsa Yahudi tahu, mereka tidak boleh mengalahkan ISLAM dengan peperangan dan mereka cuba untuk musnahkan ISLAM melalui pemikiran.
p: memang melampau Yahudi Laknatullah ni. Mereka tahu yang mereka tidak akan dapat mengalahkan Islam dengan peperangan, mereka mengatur strategi supaya meracuni pemikiran umat Islam. sumber

NAJIB TAKUT BERTEMU MAHASISWA


KENYATAAN MEDIA
25hb OKTOBER 2011

NAJIB TAKUT BERTEMU MAHASISWA


Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menyelar tindakan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak yang membatalkan lawatan ke Universiti Islam Antarabangsa malam ini.

SMM menyifatkan bahawa tindakan Perdana Menteri membatalkan lawatan itu adalah atas dasar takut untuk berdepan dengan mahasiswa.

SMM masih berpendirian untuk meneruskan perjuangan mempertahankan kebebasan akademik. Perjuangan SMM adalah mempertahankan kebebasan akademik dan bukan hanya mempertahankan Prof Dr Aziz Bari.

Justeru demonstrasi dan penyerahan memorandum pada malam ini tetap akan berlangsung. Kami menjangkakan, Dato Seri Hishamuddin Tun Hussien akan menerima memorandum kami pada malam ini selaku wakil Perdana Menteri.

Sekian, terima kaseh.

Syukri Razab
Pengerusi SMM

Polis wanita pertama yang memakai tudung di British.


http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s320x320/305278_261823820519563_151650324870247_666052_2085834619_n.jpg

Sumber


Bila keseluruhan Polis Islam Di Malaysia nak berubah???

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY8sK7fE5RiXs7wG2Pbm1rnJJh3nFB2AeLNnwtfndM7zAkNKNQj5LQBjAZvWcOhLmjkpAtmW7OklHZnS9kXnhqfCInGdt1raF3GRUfJshG1CmmCQsBLDrin-ZdWxuDY8sOTAXSRrM639o/s400/poliswanita.jpg

PRU13 lebih awal kerana Najib takut rahsia terbongkar

MARANG - Semua jentera pilihanraya PAS dan Pakatan Rakyat diminta meneruskan kerja-kerja untuk mencapai kemenangan pada pilihanraya umum ke-13 (PRU13) akan datang.

Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali meramalkan, PRU13 akan diadakan sekitar bulan Februari hingga April tahun hadapan (2012).

Menurutnya, walaupun Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir mahu PRU13 dilewatkan, namun Najib dijangka mememanggilnya lebih awal keana beliau takut rahsianya terbongkar.

"Najib nak cepat sikit, Mahathir dengan Muhyiddin nak lewat lagi, psl apa begitu, Najib nak cepat takut rahsianya terbongkar,

"dia (Najib) nak cepat kerana dia takut dipanggil menjadi saksi dalam perbicaraan di mahkamah Perancis,"ujarnya ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Ceraah Penerangan di Kampung Kubu Pengkalan Berangan dekat sini, Isnin 24 Oktober.

Kataya, menurut sumber, Mahkamah di Perancis sudah mengemukakan kes yang membabitkan dakwaan memberikan rasuah kepada pemimpin Malaysia termasuk Najib.

Sekiranya, Najib dipanggil menjadi saksi dalam kes tersebut, kata beliau, ia akan memberikankan imej yang huruk bukan sahaja kepada Najib malah kepada Malaysia.

Oleh itu, katanya, Najib akan memanggil PRU-13 sebelum beliau dipanggil menjadi saksi dalam perbicaraan yang turut berkait dengan kes  pembunuhan model warga Mongolia, alTantuya.

Mengulas lanjut tentang tarikh pilihanraya, menurut Dato' Musatafa, PRU13 tidak akan diadakan kecuali selepas sambutan Tahun Baru Cina pada bulan Januari.

"Bulan sebelas (November) musim orang pergi Haji, tak mungkin diadakan (PRU13) pada musim Haji, awal bulan Dua Belas (Disember) Perhimpunan Agung Umno

"dan akhir bulan, Najib nak menikahkan anaknya, bulan Januari Tahun baru Cina, jadi sebab itu, pada saya (PRU1) akan diadakan selepas raya Cina,"jelasnya.

Beliau menambah, PRU13 akan diadakan selewat-lewatnya pada bulan April, kerana 13 Mei adalah tarikh 'khurafat' bagi Umno yang takut kepada peristiwa rusuhan tersebut yang berlaku pada tahun 1969. -BO

Lulus rang murtad di parlimen, bukan di stadium

KUALA LUMPUR, 25 Okt: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menegaskan bahawa untuk memastikan murtad tidak berlaku di negara ini ialah dengan meluluskan Rang Undang-undang Hudud di Parlimen dan bukannya di stadium yang turut menangani masalah hukuman riddah.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim sepertimana yang dilaporkan Utusan hari ini.

Mashitah berkata, hala tuju perjuangan PAS kabur kerana PAS tidak menyokong Akta Murtad dan penganjuran Himpunan Sejuta Umat (Himpun).

Kenyataan Ustaz Harun itu merujuk kepada usaha yang telah dilakukan oleh PAS sebelum ini untuk memerangi murtad termasuk membawanya ke parlimen.

PAS sudah tiga kali membawa undang undang persendirian di Parlimen sejak 1990 oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang untuk mengawal murtad.

Malangnya usul yang memerlukan cadangan daripada anggota kabinet tidak diangkat walaupun sidang Parlimen habis.

Menurut Ustaz Harun lagi, undang-undang hudud yang telah diluluskan di Terengganu dan Kelantan menjelaskan secara terang lagi jelas tentang bagaimana untuk menangani permasalahan murtad mengikut apa yang terkandung dalam syariah Islam.
Beliau turut mengulas mengapa PAS tidak terlibat secara rasmi dengan Himpun baru-baru ini.

"Himpunan adalah satu program yang dianjurkan oleh NGO dan sebagai sebuah institusi politik, PAS tidak mahu mengambil kesempatan politik dari isu agama kerana isu agama mesti dibuktikan melalui tindakan dan itulah apa yang telah PAS lakukan, meluluskan akta murtad tempatnya di Parlimen dan bukan melalui cara berarak," ujarnya yang juga Adun Manir. -Hrkh

Mamat Eng Buat Umno Bengang Lagii...


Seramai 24 penduduk Kampung Buah Pala menerima rumah teres dua tingkat yang bernilai kira-kira RM500,000 selepas kemelut yang melanda kampung itu dua tahun lalu.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, pemberian itu adalah hasil kerja keras banyak pihak termasuk Kerajaan Negeri yang sentiasa prihatin terhadap hak penduduk kampung berkenaan.

“Kita bukannya menganiaya mereka seperti yang dituduh pihak tidak bertanggungjawab. Kini penduduk tidak perlu risau kerana sudah dapat hak mereka dan ini juga bukti kita tunaikan apa yang dijanji.

“Saya bersyukur kerana Kampung Buah Pala masih kekal di sini bersama penduduknya walaupun namanya kini ditukar kepada Taman Buah Pala. Keadaannya juga seperti dahulu cuma rumah yang dibina lebih selesa.


“Saya bersyukur kerana Kampung Buah Pala masih kekal di sini bersama penduduknya walaupun namanya kini ditukar kepada Taman Buah Pala. Keadaannya juga seperti dahulu cuma rumah yang dibina lebih selesa.

“Saya harap penduduk gembira kerana penyerahan kunci dibuat tiga hari sebelum menyambut Deepavali,” katanya kepada media pada Majlis Penyerahan Kunci Rumah Taman Buah Pala, semalam.

Menurutnya, pihaknya dan beberapa individu lain antaranya Adun Sri Delima, S N Rayer, Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh bersungguh-sungguh membela nasib penduduk kampung itu namun hampa berikutan sembilan penduduk lagi berkeras enggan menandatangani perjanjian penyerahan rumah baru.

“Pada 2009, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa penjualan tanah kampung ini adalah sah dan pemaju berhak meneruskan projek mereka. Suka tidak suka, kita perlu terima bagi menghormati undang-undang.

“Namun Kerajaan Negeri mengambil inisiatif berunding dengan pemaju untuk mendapatkan pampasan buat penduduk dan kita bernasib baik kerana mereka menerima cadangan Kerajaan Negeri.

“Setelah berunding, seramai 24 keluarga bersetuju untuk menerima pampasan yang diberikan namun sembilan lagi tidak mahu menerimanya. Mereka mengatakan kita buat janji kosong dan menipu,” katanya.

Sementara itu, seorang penduduk, Annie Rose Micheal, 75, berkata, dia lega penantian selama dua tahun akhirnya berbaloi apabila diberikan sebuah rumah teres dua tingkat yang selesa untuk didiami bersama anak-anak.

“Selama ini saya hanya menyewa di sebuah rumah berdekatan kawasan ini selepas rumah saya dirobohkan dua tahun lalu,. Saya gembira dengan pemberian ini,” katanya.

Pada majlis berkenaan, Guan Eng menyampaikan kunci rumah kepada semua penduduk kampung itu termasuk sembilan keluarga Melayu.
Woiii braderr..umah gua pun tak macam ini beb..Mana TV3 kasi
shoot la gambar baru fair bro..masa mamak Umno menyalak dalam
Demo Kg Buah Pala,hampir seminggu masuk TV3..bila dah selesai
maslah ini..TV3 diammm..Haprak la lu..

Jabatan K'jaan Persekutuan Di Kelantan Sengaja Tak Gunakan Peruntukan Untuk Majukan Kelantan

Pretasi perbelanjaan Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK-9) negeri Kelantan adalah tidak memuaskan kerana daripada RM1.70 bilion yang diperuntukan bagi 10 jabatan, hanya RM715.23 juta atau 42.1 peratus telah dibelanjakan setakat Disember lalu.

Bagaimanapun, menerusi laporan Ketua Audit Negara yang dikeluarkan hari ini, analisis audit menunjukkan enam jabatan telah mencapai prestasi perbelanjaan melebihi 50 peratus.

Enam jabatan itu adalah Pejabat Pembangunan Negeri (RM214.35juta), Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri (RM9.02 juta), Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan (RM101.94 juta), Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri (RM29.97juta), Jabatan Pertanian Negeri (RM12.65 juta) dan Jabatan Perikanan Negeri (RM2.16 juta).

Sepanjang tempoh RMK-9 sebanyak 196 program telah dirancang untuk dilaksanakan. Daripada jumlah itu 134 program atau 68.4 peratus telah siap sepenuhnya.

“Manakala 51 projek atau 20 peratus sedang dilaksanakan. Sebanyak 11 program atau 5.6 peratus lagi masih belum dimulakan. Prestasi pelaksanaan projek sehingga akhir tahun 2010,” kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dalam lapuran tersebut.

Jabatan Perhutanan Negeri mencatatkan jumpah program tertinggi dengan 60 dan 42 program telah pun siap. Diikuti dengan Pejabat Perbendaharaan Negeri dengan 25 program manakala 8 program sedang dilaksanakan.

Kumpulan wang disatukan

Sementara itu, kedudukan keewangan kerajaan negeri mengikut lembaran imbangan, Kumpulan Wang Disatukan pada akhir 2010 adalah berjumlah RM148.30 juta.

Jumlah itu terdiri daripada aset berbentuk wang tunai sejumlah RM131.97 juta dan pelaburan RM16.33 juta.

“Analisis Audit mendapati Kumpulan Wang Disatukan kerajaan negeri telah mengalami peningkatan ketara sejumlah RM51.07 juta atau 52.5 peratus iaitu daripada RM97.23 juta pada 2009 menjadi RM148.30 juta 2010. Peningkatan antara lain disebabkan peningkatan baki Akaun Amanah disatukan berjumlah RM54.53 juta atau 10.2 peratus pada 2010 iaitu RM589.87 berbanding RM535.34 juta pada 2009.

“Baki Wang Tunai pada 2010 berjumlah RM131.97 juta berbanding RM79.60 juta pada 2009. Analisis perbandingan kedudukan wang tunai pada 2009 dan 2010 menunjukkan peningkatan berjumlah RM52.37 juta,” katanya.

Pinjaman ke atas kerajaan persekutuan meningkat

Kerajaan negeri dari semasa ke semasa menerima pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan bagi membiayai projek pembangunannya.

Pada tahun 2010, baki hutang Kerajaan negeri meningkat sejumlah RM118.25 juta atau 11.9 peratus menjadi RM1,112 juta berbanding RM993.75 juta pada 2009.

Peningkatan ini disebabkan oleh Kerajaan negeri mendapat pinjaman baru daripada kerajaan persekutuan bagi projek membaikpulih loji rawatan pembentungan berjumlah Rn14.63 juta dan peningkatan pinjaman bagi projek bekalan air dari RM482.82 juta pada 2009 kepada RM589.74 juta pada tahun 2010.

Malah pada 2010 kerajaan negeri telah menghapuskan kira tunggakan hasil sejumlah RM0.38 juta yang merupakan cukai hiburan (bola sepak) yang dikenakan kepada Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) sejak tahun 2003.

“Analisis perbandingan antara kutipan hasil sebenar pada tahun 2010 berbanding tunggakan hasil pada tahun 2010 mendapati prestasi kutipan hasil 2010 adalah memuaskan kerana kutipan hasil meningkat sejumlah RM44.83 juta dan tunggakan hasil turut mencatatkan peningkatan sejumlah RM0.23 juta,” katanya

anNahda dakwa menang pilihanraya Tunisia

Parti Islam anNahda telah mendakwa mereka telah memenangi lebih daripada 30 peratus kerusi di perhimpunan 217 kerusi Tunisia, dalam pilihan raya bersejarah negara tersebut.

"Keputusan pertama yang disahkan menunjukkan al-Nahda telah mendapat tempat pertama di peringkat kebangsaan dan di kebanyakan daerah," kata pengurus kempen parti al-nahda, Abelhamid Jlassi, pada sidang akhbar, memetik laporan sendiri pemerhati pilihan raya al-Nahda

[Gambar kanan - pemimpin anNahda, Rashid Ganouchi, menunjukkan ibu jarinya, menandakan telh membuang undi]

Pemimpin-pemimpin kedua-dua pihak berhaluan kiri, Parti Kongres Republik (CPR) dan Ettakol, berkata, mereka berjuang untuk tempat kedua, manakala pemimpin Parti Demokratik Progresif (PDP) mengakui kekalahan pada petang Isnin.

"Al-Nahda pastinya majoriti, tetapi terdapat dua entiti demokratik lain, Ettakatol dan CPR, yang lemah pada permulaan tetapi kini mendapati diri mereka dalam kedudukan untuk menyumbang kepada kehidupan politik dan menyambut kemodenan rasional dalam Arab-Islam negara, "kata Khalil Zaouia, pemimpin nombor dua parti Ettakatol,.

Samir Dilou, ahli biro politik al-Nahda, berkata bahawa partinya telah memenangi "tidak jauh daripada 40 peratus undi.

"Trend ini jelas. PDP teruk diletakkan (dikalahkan). Ia adalah keputusan rakyat Tunisia. Saya tunduk di hadapan pilihan mereka," PDP pemimpin Maya Jribi kepada agensi berita AFP di ibu pejabat parti itu di Tunis.

"Kami akan berada di sana untuk mempertahankan Tunisia yang moden, makmur dan sederhana," katanya, sambil menambah PDP akan "jelas berada dalam pembangkang".

Pada hari mengundi pilihanraya bebas pertama Tunisia kelihatan orang ramai menunjuk-nunjuk jari telunjuk yang disapu dengan dakwat kekal berwarna biru mereka selepas membuang undi, menunjukkan mereka telah melaksanakan tanggungjawab mereka. (Sumber AJE)
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .