Ikuti Blog ini

Umno Tetap Parti Yang Sudah Lemah, 1Malaysia akan Lenyap !

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita11/DSC_0502.JPGKUALA TERENGGANU – Apa pun perubahan yang mahu dibuat oleh Umno, ia mesti mengakui bahawa ia tetap sebuah parti yang sudah lemah, menghadapi kemunduran kerana telah mengalami kehakisan sokongan dari rakyat Malaysia.

Manakala konsep perpaduan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak hanyalah slogan yang rapuh dan akan mengalami nasib yang sama sebagaimana slogan-slogan yang dikemukakan sebelum ini.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang tidak perlu memberikan komen lanjut tentang apa perubahan yang mahu dilakukan oleh Umno ekoran ’geger’ dalam mesyuarat Agung Luar Biasanya baru-baru ini.

”Terpulanglah kepada Umno untuk membuat perubahan, saya masih tetap menganggap Umno parti yang sudah lemah, satu parti yang sudah mengalami kehakisan (sokongan dan kekuatan),

”dan kekuatannnya (hanya) bergantung kepada ’tongkat-tongkat’ bukan diatas dirinya sendiri, Umno bergantung dengan jentera-jentera kerajaan (untuk menang dalam pilihanraya) bukan dengan kekuatannya sendiri,”ujarnya apabila diminta wartawan memberi komen tentang Umno yang cuba membuat perubahan, sebagaimana kata Presidennya.

Ustaz Abdul Hadi berkata antara tongkat yang menjadi ’tempat bergantung’ Umno adalah Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), satu badan pengendali pilihanraya yang sepatutnya bertindak adil dan saksama.

Namun, katanya SPR digunakan oleh Umno untuk menambahkan undi dalam pilihanraya dan memenangkan Umno dengan undi pos.

”(Umno menang) bukan dengan undinya sendiri, Umno menang dengan undi pos,”katanya, merujuk kepada perkembangan terbaru, dimana dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang calon Umno telah menang besar, majoritinya adalah dari undi pos, melalui undi angkatan tentera.


Justeru kebangkitan PAS melalui agenda ’PAS For All’ dilihat sesetengah lebih berjaya dari slogan-slogan perpaduan Umno, yang mana sehingga kini, tidak mampu menyatukan rakyat Malaysia secara hakiki.

”Kita mempunyai konsep yang lain dari 1Malaysia, konsep kita perpaduan Malaysia, itu yang perlu diujudkan (bagi menyatupadukan rakyat Malaysia),

”kita tidak boleh menafikan hakikat berbagai kaum (dan) berbagai bangsa (yang ada) kerana kaum dan bangsa ini ciptaan tuhan, yang kita tak boleh hapus (kan),

”apa yang penting ialah mewujudkan perpaduan, tidak ada erti dan makna kita kemukakan slogan tetapi dari segi praktikalnya (perpaduan) tidak berlaku,”jelas beliau keketika sidang media semasa Ijtimak Kepimpinan PAS Terengganu, kelmarin.

Menurut Ustaz Abdul Hadi, slogan-slogan yang dikemukakan oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional umpamanya slogan ’Islam hadhari’ dan slogan ’Bersih, Cekap, Amanah’ tidak berjaya menyatupadukan rakyat.

”Saya mengaggap itu slogan (1Malaysia) akan mengalami nasib yang sama,”tegasnya.

Ia adalah kerana, katanya, konsep Perpaduan Malaysia adalah satu konsep yang berasal dari Islam dan ia sudah lama diamalkan oleh PAS.

”Konsep (Perpaduan Malaysia) sudah lama yang diamalkan, sudah kita perjuangkan sejak dulu, dimana konsep perpaduan kita (PAS), (yang pertama) perpaduan di kalangan umat Islam, yang kedua, perpaduan dikalangan umat manusia, ini dianjurkan oleh al-quran yang kita terus laksanakan,”ujarnya, yang jelas merujuk kepada kenyataan Allah dalam al-Quran.

Perpaduan yang dianjurkan oleh Allah sesama Islam jelas dinyatakan dalam surah al-Hujarat, ayat yang ke 10;

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita11/49_10.gif
Yang bermaksud;
”Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.”

Manakala perpaduan diantara kaum dijelaskan oleh Allah dalam surah yang sama, berdasarkan ayat ke 13;

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita11/49_13.gif
Yang bermaksud;
” Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).”

Najib hanya mampu menciplakDulu Pas Kelantan menambah bilangan hari cuti bersalin bagi kakitangan kerajaan, diperlekehkan oleh UMNO/BN, kemudian.... mereka pun tiru.


Kemudian, Pas Kelantan dan Terengganu mengisytiharkan 5 hari waktu bekerja seminggu untuk kakitangan kerajaan, macam- macam komen negatif daripada UMNO/BN. Ada yang kata malas, tak merangsang ekonomi, tak produktiviti... Tak lama kemudian UMNO/BN pun tiru. Mula- mula nak mengelakkan supaya nampak tak sama, diisytiharkan cuti setiap sabtu pertama dan ketiga, akhirnya diisytiharkan terus cuti setiap sabtu.


DAP dah lama melaungkan konsep Malaysian, Malaysia. Puak- puak ekstrem Melayu UMNO hentam konsep DAP habis- habisan kononnya alasan ketuanan Melayu. Sekarang puak- puak ekstremis Melayu UMNO berkokok konsep 1 Malaysia konon. Samalah tu... cuma beza Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris je...


Penciplakan terbaru... Najib dengan bangganya mengumumkan tarikh 16 September akan diisytiharkan sebagai cuti umum mulai tahun 2010 sebagai memenuhi syarat sah konsep 1 Malaysia ciptaannya. Sedangkan Pakatan Rakyat terutamanya Dato' Seri Anwar Ibrahim telah lama mengutarakan idea serta tuntutan kepada Kerajaan agar 16 September dijadikan sebagai cuti umum serta sambutan kemerdekaan yang sebenar bagi Malaysia.


Peristiwa pengisytiharan oleh Penasihat PKR itu untuk menubuhkan kerajaan yang baru pada 16 September tahun lalu juga menghantui BN sehingga sanggup melarikan ahli- ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak ke luar negara yang kononnya akan melompat parti kepada Pakatan.
Rakyat.


Walaupun gagal menubuhkan kerajaan pada tarikh tersebut, hasrat untuk menjadikan 16 September sebagai cuti umum tercapai. Selepas ini akan lebih banyak lagi idea- idea pimpinan Pakatan Rakyat akan direalisasikan oleh Najib. Yang sangat ditunggu- tunggu ialah penubuhan Dewan Ulama UMNO.


Hanya Pak Lah sahaja yang tak sempat mengisytiharkan penambahan cuti umum hari kebesaran Islam iaitu "ISLAM HADHARI".
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .