Ikuti Blog ini

Azhan Juara Akademi Nasyid TV9Tahniah Azhan Juara Akademi Nasyid musim pertama 2008. Bawa pulang RM100 ribu.
Setelah berminggu Azhan Atan berada dan bertahan di Akademi Nasyid walaupun ada yang merasakan bahawa "aura" yang beliau miliki sejak konsert pertama hampir-hampir malap. Namun inilah realiti dan buktinya yang beliau masih mendapat komen yang positif (sehinggakan abang Farihin x sempat catat komen untuk beliau dek terlalu asyik..tapi sempat pula beliau bertakbir…Allahuakbar!) dan undian sms yang tertinggi. Jutaan penghargaan kepada juri-juri dan paling istimewa kepada anda semua yang mengundi beliau. Vote 4 Azhan Atan.

200 sertai XPDC Dakwah

Lebih kurang 200 sukarelawan pemuda, muslimat dan mahasiswa menyertai xpdc dakwah di perkarangan stadium merdeka semalam. XPDC dakwah tersebut adalah susulan daripada bantahan Pemuda PAS Wilayah kepada konsert Avril yang diadakan pada malam itu.

XPDC dakwah yang diketuai oleh Sdr Kamaruzaman, bermula pada pukul 7 petang. Sebelum memulakan edaran risalah, para peserta XPDC solat fardhu maghrib dan sunat hajat secara berjemaah dikawasan berdekatan dengan stadium Merdeka.

XPDC tersebut turut disertai oleh Ust. Nasrudin Tantawi (Timb. Ketua Pemuda PAS Pusat), Sdr Adram (Exco DPPP) dan Sdri. Aiman Athirah (Setiausaha Dewan Muslimat PAS).

Peserta XPDC dipecahkan kepada 3 kumpulan dan mula bergerak mengedarkan risalah pada kira-kira jam 8 malam. Suasana agak tegang apabila kumpulan yang diketuai oleh Sdr Adram cuba dihalang oleh pasukan polis. Walaubagaimanapun akhirnya pihak polis membenarkan edaran risalah dengan syarat-syarat tertentu.

Target utama edaran pada malam tersebut ialah orang-orang Islam dan Melayu, yang ingin menonton konsert tersebut.

XPDC tersebut yang tamat pada pukul 11.30 malam, diakhiri dengan tazkirah dan doa oleh ust. Nasrudin Tantawi.

Kamaruzaman juga mengumumkan dua lagi XPDC yang akan di buat pada malam 30 Ogos di Dataran Merdeka dan 31 Ogos pukul 4 petang di Lorong Hj Taib. Selain itu ceramah, munajat dan qiamullail malam merdeka yang dianjurkan oelh Lajnah Dakwah dewan Pemuda akan diadakan di Ampang bersempena sambutan 35 tahun kepimpinan ulama.

Ketua Pemuda PAS dalam Finalis Akademik Nasyid TV9 malam ini


"

Malam ini, Ketua Pemuda PAS Tanjung Piai akan bertanding dalam Akhir Akademik Nasyid TV9.

Di saat UMNO sedang rancak mengumpul sokongan dari kalangan samseng dan mat rempit, PAS melakar sejarah dengan pemilihan Azhan Atan, seorang insan kurang upaya (OKU) bagi menerajui Dewan Pemuda PAS Tanjung Piai dan lebih membanggakan lagi malam ini beliau akan bertanding dalam Final Akedemik Nasyid TV9. Jadi ramai-ramai kita vote Azhan dengan Taip AN AZHAN dan hantar ke 33399.

Undilah Sdr Azhan Atan dalam pertandingan Akhir Akademi Nasyid malam ini. Biodata beliau adalah

Nama : AZHAN BIN ATAN
UMUR :35 tahun
Pekerjaan : Tukang urut Reflaksi
Jawatan parti : Ketua Pemuda PAS Tg Piai, Johor

Perutusan Ulangtahun Kemerdekaan ke-51


Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Alhamdulillah negara kita Malaysia akan merayakan ulangtahun kemerdekaannya yang ke-51 pada 31 Ogos 2008 ini.

Penambahan usia negara kita ini seharusnya tidak melupakan kita kepada jasa dan pengorbanan mereka yang terdahulu yang telah bertungkus-lumus berkorban dan berjuang bagi memerdekakan tanah air yang tercinta ini dari belenggu penjajah.

Menurut lipatan sejarah PAS sendiri telah terlibat dalam menyumbang terhadap kemerdekaan negara kita sejak dari tarikh keramat penubuhannya pada tahun 1951, iaitu warisan dari perjuangan Hizbul Muslimin yang diharamkan British pada tahun 1948.

Malah tujuan penubuhan PAS itu sendiri adalah bagi memenuhi tuntutan melepaskan negara ini dari sebarang rupa dan bentuk penjajahan oleh kuasa bukan Islam sama ada dalam bentuk politik, ekonomi, sosial atau kebudayaan.

Kerana itu PAS telah terlibat secara aktif bersama parti-parti lain ketika itu bagi menuntut penjajah British untuk mengadakan pilihan raya umum sehingga terzahirnya pilihan raya umum persekutuan pada tahun 1955 dimana PAS telah mengambil bahagian dan memenangi satu kerusi.

Di ambang kemerdekaan ketika itu PAS juga turut mengemukakan memorandum kepada Suruhanjaya Reid bagi menggubal perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka.

Kerana itu PAS turut berbangga merayakan ulangtahun kemerdekaan ini sehinggakan perlembagaan PAS fasal 5(2) menyebut bahawa tujuan perjuangan PAS termasuklah mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Sepanjang 51 tahun usia kemerdekaan negara ini PAS telah terus gigih berjuang jatuh dan bangun mengisi kemerdekaan ini dengan Islam yang merupakan prinsip dan dasar perjuangannya.

PAS telah menyumbang dalam pembangunan negara melalui wakil-wakil rakyatnya serta kerajaan-kerajaan negeri yang dipimpinnya disamping yang ia turut serta terlibat di dalamnya.

Saya yakin dan percaya berteraskan dasar perjuangannya itu PAS akan terus berperanan di dalam negara Malaysia yang Merdeka dan berbilang kaum ini sehingga lahir di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang adil dan saksama yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dengan peraturan dan hukum yang diredhai Allah SWT.

Politik Islam yang luhur yang dibawa oleh PAS akan terus relevan kerana ianya keperluan manusia secara fitrah dan menepati obejektif peranan manusia yang dijadikan oleh Tuhan pencipta alam ini. Allah swt telah menetapkan beberapa prinsip yang menjadi landasan yang wajib ditaati oleh hamba ciptaanNya secara menyeluruh. Prinsip ini terkandung dalam surah an Nisa ayat ke 58-59:

"Sesungguhnya Allah memerintah supaya kamu menunaikan amanah kepada ahlinya dan apabila kamu menjalankan hukum di kalangan manusia hendaklah melaksanakan hukum itu dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar lagi sentiasa melihat . Wahai orang-orang yamng beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan ulil amri (orang-orang yang mengendalikan urusan yang terdiri daripada pemimpin dan ulamak). maka jika sekiranya kamu bertelingkah dalam apa-apa perkara, hendaklah kamu kembalikan penyelesaiannya kepada Allah (al Quran) dan Rasul (as Sunnah), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. Itulah sebaik-baik dan lebih elok penyelesaiannya."

Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan negara yang ke-51, "Perpaduan teras kejayaan" dengan izin Allah SWT.

Presiden PAS_
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .