Ikuti Blog ini

Umno gelabah bila dibicarakan mahkamah rakyat


Agenda di sebalik agenda...


KUALA LUMPUR, 10 Jan: Umno tidak lagi dipercayai apabila mahkamah rakyat membicarakannya berikutan serangan ke atas beberapa gereja akibat provokasi dan eksploitasi isu penggunaan nama Allah oleh majalah mingguan Katolik, Herald, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
Beliau menyifatkan reaksi marah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berhadapan dengan persoalan yang berbangkit akibat serangan-serangan itu membuktikan betapa menggelabahnya beliau menghadapi rakyat.

Najib menuntut supaya jangan menuding jari kepada Umno berikutan serangan ke atas gereja-gereja itu sejak Jumaat lalu.

"Saya menyifatkan kenyataan tersebut menggambarkan betapa Perdana Menteri menyedari bahawa Umno dan Barisan Nasional (BN) sedang dibicarakan oleh mahkamah rakyat dan meletakkan parti dan pimpinan Umno di kandang orang salah.

"Perbicaraan dimahkamah rakyat menggambarkan Umno sudah tidak mendapat kepercayaan rakyat lagi," kata Mahfuz.

Beliau mengingatkan Najib pepatah Melayu yang berbunyi 'siapa yang menanam dialah yang menuai hasilnya'.

"Kepada Perdana Menteri, ingin saya nyatakan bahawa (tindakan) rakyat menuding jari kepada Umno dan pemimpinnya adalah berasaskan perangai pemimpin Umno yang perkauman," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Najib, kata Mahfuz, perlu mengimbas kembali peristiwa 22 tahun lalu yang melibatkan beliau sendiri sehingga mencetuskan ketegangan kaum dan membawa kepada penyalahgunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) melalui Operasi Lallang.

Para pemimpin pembangkang dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dimangsakan oleh politik jahat Umno di dalam operasi itu, katanya.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula berkata, kerajaan tidak menghalang rakyat untuk menyuarakan pendapat berhubung penggunaan kalimah Allah oleh majalah itu sebagai mengulas rancangan beberapa pertubuhan untuk mengadakan demonstrasi.

Mahfuz merujuk kepada kenyataan-kenyataan tersebut ketika mempertikaikan keikhlasan Umno dalam menyelesaikan isu penggunaan kalimah Allah.

"Umno ingat dia boleh menggunakan isu penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian untuk tujuan politik murahan, tetapi jelas senjata makan tuan dan rakyat tidak lagi mempercayai Umno.

"Inilah petanda Umno dan BN telah kehabisan dan kehilangan hak untuk memerintah negara," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengajak rakyat berbilang kaum dan agama agar bersama-sama dengan PAS dan Pakatan Rakyat (PR) untuk ‘memuziumkan’ Umno dan BN dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.

Kepada parti-parti kompenan BN, beliau menyeru mereka "menyingkir Umno dari BN atau meninggalkan BN untuk bersama-sama PR membawa wajah baru politik Malaysia".

Dato’ Seri Nizar dibenarkan pulang

Ipoh 10 Jan - Dato’ Seri Ir Hj Muhammad Nizar Bin Jamaluddin hari ini dibenarkan pulang oleh pihak hospital setelah berpuas hati dengan perkembangan tekanan darah beliau. Beliau dibenarkan pulang kira-kira jam 12 tengahari tadi. Ketika bercakap kepada pemberita di ruang legar hospital, beliau mengucapkan terima kasih kepada pihak hospital atas layanan dan kerjasama mereka sepanjang beliau berada di hospital selama 4 hari.

Mengunjungi pesakit lain

Mengunjungi pesakit lain

Sebelum itu, setelah disahkan kebenaran untuk keluar daripada hospital, beliau sempat mengunjungi teman-teman sesama wad dengan beliau di Wad 8C. Secara kebetulan salah daripada mereka telah menghembuskan nafas terakhir dan Dato’ Seri Nizar berkesempatan bertemu dengan keluarga Arwah. Beliau seterusnya mengadakan bacaan Tahlil untuk arwah.

Membacakan tahlil dan doa selamat

Membacakan tahlil dan doa selamat

Anak Arwah

Anak Arwah

Datin Seri dan anak arwah

Datin Seri dan anak arwah

Keluarga arwah

Keluarga arwah

Selepas Dibenarkan keluarp1100021-1

p1100028-1

p1100033-1

p1100032-1

dsc01168-1

dsc01176-1

dsc01179-1

dsc01188-1

Bakar gereja: Masyarakat hilang sensitiviti dosa pahala - TG Nik Aziz

SHAH ALAM : Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa kejadian serangan membakar gereja kelmarin berlaku kerana Umno telah menghilangkan sensitiviti dosa dan pahala dalam masyarakat di negara ini khususnya orang Melayu itu sendiri.

Kesan hilangnya sensitiviti itu, katanya telah menyebabkan masyarakat melakukan pelbagai kesalahan termasuk tidak menghormati agama lain sehingga membakar gereja dan mengarak kepala lembu seperti berlaku di Shah Alam baru-baru ini.

"Tiap-tiap orang nak bakar gereja kena reti (tahu) gereja ini harta kawan kita orang Kristian, bila kita bakar kita lukakan hati dia, berdosa kita di akhirat kelak.

"Sama juga arak kepala lembu, melukakan hati orang India (Hindu), ini berdosa. Tapi perasaan dosa pahala tidak ada dalam orang Melayu sekarang kerana telah dibuang oleh Umno, ini kita dukacita," katanya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyampaikan ucapan penutup program Taklimat Penerangan Isu-isu Semasa di Auditorium Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) petang semalam.

Selain itu, hilangnya sensitiviti tersebut juga, jelasnya telah mengakibatkan banyak perkara-perkara yang tidak sepatutnya, berlaku dalam negara kita.

Umno, jelasnya telah menghilangkan sensitiviti tersebut dari hati orang Melayu apabila membezakan ajaran agama Islam dengan politik dengan berpendirian agama lain, politik lain.

"Sebab itu lah menteri rasuah, orang kampung rasuah, parti-parti rasuah hatta enjin kapal pun boleh dijual senang-senang sahaja, mana boleh jual kalau tidak ada rasuah," jelasnya lagi.

Di dalam ucapan penutupnya sebelum itu, beliau mengingatkan seluruh pimpinan dan jentera PAS meneruskan usaha memberi penerangan kepada masyarakat selaras dengan tugas yang dipikul oleh Nabi-nabi.

Beliau mengakui ianya bukan sesuatu yang mudah kerana perlu berdepan bermacam halangan.

Apatah lagi, ianya sesuatu yang boleh dianggap baru dan bertentangan dengan apa yang dibawa zaman penjajahan Inggeris.

"Kerja PAS hari ni memang buat kerja baru, yang (zaman) Inggeris dulu tidak buat, Umno dia (hanya) sambung kerja buat Inggeris," katanya.

Slogan 1Malaysia Punah Dalamasa Kurang 24 Jam

Parti Keadilan Rakyat kesal Umno-Barisan Nasional mewujudkan suasana tegang dan menyemai prasangka antara Muslimin dan Kristian melalui media massa.

Ketua Umum Anwar Ibrahim berkata liputan media arus perdana menuruti tunjuk perasaan tempoh hari memaparkan sikap konfrontasi pimpinan Umno-Barisan Nasional.

"Saya telah bersama pimpinan Parti Keadilan, PAS dan DAP membuat kenyataan mengutuk keras serangan itu. Pimpinan UMNO harus memikul tanggungjawab kerana mereka telah menggunakan media selama ini untuk menghasut rakyat benci kepada Kristian yang menuntut nama Allah digunakan," tegas Anwar.

Beliau berkata, media milik UMNO-Barisan Nasional harus lebih berwaspada dalam melaporkan isu-isu keagamaan dan perkauman.

"Media yang membawa aliran, fahaman perkauman dan mendokong perasaan benci kepada kaum dan agama harus menjawab dan dipertanggungjawabkan," tambahnya.

Pemimpin reformasi ini berkata slogan 1Malaysia punah dalam masa kurang dari 24 jam berikutan serangan keatas gereja-gereja semalam.

Beliau berkata pemerintah merestui tunjuk perasaan tempoh hari kerana layanan yang berbeza diberikan untuk ceramah pembangkang dan perhimpunan anti-kenaikan harga minyak dan tol, atau demonstrasi anti-ISA.

"Kerajaan yang selama ini keras terhadap ceramah aman sekarang ambil tindakan umpamanya memberi laluan kepada demostrasi kononnya demostrasi aman boleh. Padahal selama ini kita ditekan dengan kasar sekali," jelas Anwar.
Gambar Dua Perhimpunan Yang Berbeza…

Ni baru betul demo...membantah tindakan Hosni Mubarak halang konvoi Viva Palestine

A protester holds a placard in protest of Egypt delaying an international aid convoy to enter the Gaza Strip, during a demonstration outside the Egyptian embassy in Kuala Lumpur January 8, 2010.

A protester holds a placard in protest of Egypt delaying an international aid convoy to enter the Gaza Strip, during a demonstration outside the Egyptian embassy in Kuala Lumpur January 8, 2010.

Himpunan Bantah Mesir.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Muslim demonstrators hold banners during a protest against a court decision that allows a Catholic newspaper to use the word "Allah" to describe the Christian God in its Malay language editions, after Friday prayers outside the National Mosque in Kuala Lumpur January 8, 2010. The white banner (front) reads: "It is not only our heads that they are stepping, but they are making fun of Allah too!!! Holy War! Holy War! Allah Is Great! Allah Is Great! Allah Is Great!."

Muslim demonstrators hold banners during a protest against a court decision that allows a Catholic newspaper to use the word "Allah" to describe the Christian God in its Malay language editions, after Friday prayers outside the National Mosque in Kuala Lumpur January 8, 2010. The white banner (C) reads: "It is not only our heads that they are stepping, but they are making fun of Allah too!!! Holy War! Holy War! Allah Is Great! Allah Is Great! Allah Is Great!."

Muslims watch demonstrators (not in picture) protesting against a court decision that allows a Catholic newspaper to use the word "Allah" to describe the Christian God in its Malay language editions, after Friday prayers at the balcony of the National Mosque in Kuala Lumpur January 8, 2010.

Himpunan Bantah Penggunaan Nama Allah Dalam Akhbar Mingguan Herald

Kedudukan MB Nizar : Kenapa Mahkamah Sukar Tetapkan Tarikh?


KUALA LUMPUR : Kedudukan Mahkamah Rayuan yang sehingga kini tidak menetapkan tarikh sebenar untuk mendengar perbicaraan kes berhubung siapakah Menteri Besar (MB) Perak yang sah, besar kemungkinan disebabkan kerana, keputusan itu akan memenangkan MB Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Hj. Nizar Jamaluddin.

Menurut Nizar, tindakan melengah-lengahkan itu menunjukan pihak BN berkemungkinan akan kalah dalam kes itu seterusnya memberikan kemenangan kepada PR.

“Saya tidak menyatakan yang keputusan itu akan memihak kepada saya, tetapi saya percaya bahawa tindakan melengah-lengahkan kes itu berkemungkinan untuk BN kalah amat cerah," katanya ketika dihubungi Era Pakatan baru-baru ini.

"Jika tidak," tambah beliau, "mengapa lima hakim mahkamah rayuan terlalu sukar untuk menetapkan tarikh?”

Kata Nizar, kes tersebut telah tertangguh sejak dua bulan lalu.

Beliau berkata, pada 9 Disember tahun lalu, beliau dijemput memberi ucap utama dalam forum bertajuk "Ke arah mana Perlembagaan? Natijah dari Krisis Perak".

Ahli Parlimen Bukit Gantang itu juga berkata, forum itu turut dihadiri oleh peguam-peguam yang pakar dalam Perlembagaan di negara-negara Komanwel termasuk di Malaysia seperti Tommy Thomas, Shad Saleem Faruqi dan Kevin Tan.

Nizar yang juga Adun Pasir Panjang berkata, peguam Tommy Thomas pada malam itu memberi jaminan kepada hadirin bahawa seandainya kes beliau dibicarakan di mahkamah di enam buah negara komanwel termasuk di negara Eropah, pihaknya pasti menang.

“Tapi, hal ini berlaku di Malaysia. Kalau ia berlaku di negara-negara seperti Britain, Kanada, Australia, New Zealand, India, dan Afrika Selatan, keputusannya secara total akan menyebelahi kerajaan Pakatan Rakyat,” kata Nizar.

Tambah beliau, forum malam itu juga terganggu apabila peguam terkemuka Singapura, Kevin Tan gagal tampil sebagai panelis pada saat-saat akhir apabila polis mengenakan syarat terhadap beliau untuk mendapatkan Pas Ikhtisas sebelum hadir sebagai panelis.

Mengulas kenyataan Menteri Besar, Zambry Abdul Kadir yang didakwa keluar negara bersama Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), beliau berkata, jika benar beliau ke sana kononnya atas nama MB Perak, ia sesuatu yang bertentangan dengan perlembagaan sekali gus membazirkan wang rakyat.

Nizar berkata, selagi tiada keputusan sah dan rasmi daripada mahkamah, tindakan beliau atas nama MB adalah haram dan semua yang dilakukannya juga adalah haram kerana kedudukan siapakah MB Perak yang sah sehingga kini belum diputuskan di mahkamah.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .