Ikuti Blog ini

Najib Gelabah Di Tanya Isu Scorpene, Segera Tamatkan Sidang Media


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak enggan mengulas apabila ditanya mengenai kes di mahkamah Perancis berhubung dakwaan bayaran kepada pegawai tinggi Malaysia berhubung pembelian kapal selam Scorpene. "Saya tak mahu komen... Saya tak perlu komen, terima kasih," katanya ketika ditanya hari ini dalam sidang media di Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang hari ini. Najib ditanya sama ada beliau akan memberi keterangan di mahkamah Perancis memandangkan namanya dikemukakan sebagai saksi oleh Suaram ke mahkamah itu.

Suaram mengemukakan namanya memandangkan beliau merupakan menteri pertahanan yang terlibat dalam perolehan kapal selam tersebut. Sidang media ringkas itu, tidak sampai selama sepuluh minit, juga segera ditamatkan.
MK

Kit Siang dan DAP bantu Salahuddin untuk dilantik MB Johor?Sebelum ni heboh di arena politik negara bila Salahuddin Ayub mengesahkan kemungkinan bertanding di negeri Johor, malah PAS Johor siap masyhurkan nama Salahuddin Ayub sebagai calon bakal Menteri Besar Johor kalau Pakatan Rakyat berjaya rampas Johor dari Umno BN.

Tak cukup dengan Salahuddin, DAP pun mungkin akan bagi Umno BN lebih kecut perut bila dikatakan yang Lim Kit Siang pun berkemungkinan akan bertanding di Johor. Dia katanya mungkin bertanding di Kulai atau Labis.

Selain tu, Khairul Faizi, Setiausaha DPP Malaysia, bekas Ketua Pemuda PAS Johor merangkap YDP PAS Keluang mempelawa Lim Kit Siang bertanding di Parlimen Kluang.

Kalau tengok di Perak, masa PRU12 daripada 24 orang calon DAP yang bertanding cuma sorang saja yang kalah. Yang menag pulak dengan majoriti yang cukup besar.

Antara faktor orang cina terutamanya bagi sokongan yang cukup besar kepada calon dari DAP disebabkan limpahan pengaruh Lim Kit Siang yang bertanding di Ipoh Timur.

Tak cukup dengan Lim Kit Siang, DAP juga katanya mungkin akan hantar Ahli Parlimen Batu Gajah Fong Po Kuan dan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching bertanding di Johor.

Aku cukup yakin kalau Lim Kit Siang bertanding di Johor dan diperkuatkan lagi oleh Fong Po Kuan dan Teo Nie Chin, sokongan orang cina kepada Pakatan Rakyat akan meningkat dan mungkin tak mustahil boleh mencapai sampai 90% macam ramalan sesetengah penganalisa politik.

Kalau sokongan orang cina boleh meningkat sampai 90% kemungkinan untuk Pakatan Rakyat merampas Johor memang sangat-sangat besar dan tentunya Salahuddin Ayub akan dilantik sebagai menteri besar Johor yang baru.

Yang lawaknya, PKR pun katanya tak mau ketinggalan, kemungkinan akan hantar juga beberapa orang pemimpin kanan PKR bertanding di Johor selain dari Chua Jui Meng yang memang dah confirm akan bertanding di Johor.

Bersih 3.0: Pak Samad mahu kekal di Dataran Merdeka


KUALA LUMPUR: Pengerusi Bersama Bersih 3.0, Datuk A. Samad Said secara peribadinya mahu mengekalkan himpunan 'Duduk Bantah' diadakan di Dataran Merdeka, 28 April ini.

Mengulangi pendiriannya berulangkali, beliau yang lebih dikenali sebagai Pak Samad (gambar), menegaskan beliau dan Datuk S. Ambiga  mempunyai sikap yang sama berhubung perkara tersebut.

"Setakat ini, Ambiga dan saya mempunyai sikap yang sama, iaitu mahu 'Duduk Bantah' ini diadakan di Dataran Merdeka. Tapi, kita ada jawatankuasa yang lebih ramai yang perlu dirujuk.

"Saya secara peribadinya ingin mengekalkan 'Duduk Bantah' ini diadakan di Dataran Merdeka.  Sikap saya konsisten.  Saya harapkan seluruh jawatankuasa masih bersedia untuk kekal di situ (Dataran Merdeka)," tegas beliau pada sidang media Jawatankuasa Bersih 3.0, di Dewan Perhimpunan Cina, pagi tadi.

Himpunan itu, tambah Pak Samad hanya menyaksikan hadirin duduk sahaja selama dua jam, dan ia tidak akan mendatangkan sebarang ancaman keselamatan.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Bersih 3.0, Dr Subramaniam Pillay berkata jawatankuasa itu akan mengadakan mesyuarat tergempar malam ini bagi membincangkan lokasi alternatif 'Duduk Bantah' itu.

Ia susulan penolakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membenarkan himpunan itu diadakan di lokasi bersejarah tersebut.

"Kita akan bermesyuarat malam ini bersama semua gabungan NGO.  Mungkin esok akan ada keputusan konklusif daripada kami," kata beliau.

Bagaimanapun, tegas seorang lagi jawatankuasa pemandu, Maria Chin Abdullah, DBKL tidak menawarkan alternatif kepada Bersih dalam surat penolakan tersebut.

Sambil menegaskan Dataran Merdeka adalah 'milik rakyat', Maria berkata tidak ada sebab mengapa DBKL menolak program tersebut, sedangkan pelbagai program diadakan di lokasi tumpuan pelancong itu.

Antaranya program McDonald's Olympic Day Fun Run pda 17 Julai 2011, Standard Chartered KL Marathon 2011 (26 Jun 2011), BN Youth Ride Fest 2012 (17 dan 18 Februari 2012), World Kidney Day Run 2012 (3 Mac 2012), Nestle 100 Years Celebration (18 dan 19 Mac 2012) dan Konsert DiRaja (21 April 2012).

Minggu lepas, DBKL menolak permintaan Bersih untuk mengadakan himpunan di Dataran Merdeka atas alasan ia bukan satu acara nasional. -Hrkh

[MESTI BACA}: Dari Perlis ke Sabah: Warisan Umno – penuh kekecewaan dan kegagalan


Pada bulan Mei 2010, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala telah mengejutkan negara dengan mengumumkan bahawa Malaysia akan muflis menjelang 2019 jika kerajaan tidak mengurangkan subsidi dan mengekang pinjaman. Menjelang akhir 2011, hutang Negara kita adalah pada RM460bilion dan masih meningkat.

Kemudian kami telah dikejutkan dengan penemuan oleh pemikir ekomik MIER pada Januari 2012 bahawa jika tiada apa yang dilakukan untuk membalikkan trend semasa dalam perbelanjaan kerajaan dan pendapatan, ekstrapolasi mencadangkan bahawa hutang negara Malaysia akan meletus kepada 100peratus daripada KDNK menjelang 2019.

Tetapi UMNO-BN masih tidak peduli tentang perkara itu, malah diabaikan sama sekali. Sepanjang itu kita terkejut dan masih berasa jijik mengenai kejatuhan RM250juta NFC, yang didedahkan Ketua Pembangkang parti PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kita semua juga biasa dengan skandal tidak terkira banyaknya yang dibuat oleh UMNO-BN dalam tempoh 56 tahun lalu di peringkat kebangsaan, tetapi tidak banyak yang telah ditonjolkan pada peringkat negeri, seolah-olah semuanya baik di sana.

Sesungguhnya, ia adalah jauh dari baik dan salah tadbir oleh kerajaan UMNO-BN yang tidak bertanggungjawab telah sebenarnya meninggalkan kesan yang kekal dan negatif di setiap negeri di Malaysia. Malah, UMNO-BN telah membebankan rakyat di setiap negeri dengan beberapa masalah.

Kejayaan, genangan atau kegagalan yang mengecewakan?

Seperti satu ayat dari lagu patriotik berbunyi, "Dari Perlis hinggalah ke Sabah,kita sudah Berjaya ...", marilah kita berjalan melalui satu demi satu negeri dan lihat bagaimana sebenarnya prestasi masing-masing. Bolehkah mereka mendakwa mereka 'Berjaya'?


Perlis adalah sebuah negeri kecil tanpa sebarang sumber asli. Selain menangkap ikan, sukar untuk mendapatkan pekerjaan dan pembangunan tidak lancar. Perlis tidak membangun dan tidak mempunyai wang sendiri yang cukup, rakyat Perlis merupakan tebusan untuk terus mengundi UMNO supaya ia bertahan. Pada satu masa, majlis perbandaran Kangar tidak mempunyai wang untuk membayar sewa pejabat mereka dan mahkamah mengarahkan bangunan itu untuk ditutup. Kerja-kerja diladang tebu dan tembakau semuanya telah diisi dan tenaga tambahan hanya diperlukan secara berkala. Ramai rakyat Perlis merupakan penganggur dan usaha-usaha oleh UMNO untuk menyediakan pekerjaan berakhir hanya dengan memperkayakan kroninya
.

Kelantan, sejak dinafikan royalti minyak daripada Petronas oleh UMNO, harus bertahan dengan kebijaksanaan sendiri. Dua puluh enam tahun selepas dijanjikan lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai oleh kerajaan Persekutuan, Kelantan pimpinan PAS telah memutuskan untuk meneruskan dan membinanya sendiri. Pada tahun 1980-an Kelantan pada mulanya dinafikan baja untuk petani padi, dan kemudian royalti minyak. Walaupun dana yang diberikan kepada Kelantan untuk menyelesaikan masalah air bukan geran persekutuan, tidak seperti di semua negeri UMNO-BN, tetapi ialah pinjaman dan perlu dibayar balik. Walaupun UMNO mengisytiharkan dirinya berjuang untuk bangsa, agama dan negara, Kelantan yang merupakan tanah air Melayu telah dinafikan semua bantuan dan manfaat oleh UMNO.


Terengganu juga mengalami masalah yang sama dengan UMNO berkenaan royalti minyak apabila ia telah diperintah oleh PAS tetapi walaupun selepas menerima royalti yang kini, tidak banyak pembangunan sama ada disebabkan oleh perbelanjaan yang tidak masuk akal ke atas projek-projek mega seperti stadium sukan RM292juta di mana bumbung telah runtuh dan terpaksa dirobohkan semuanya. Persengketaan antara bekas menteri besar Idris Jusoh dan pemimpin semasa Ahmad Said juga tidak membantu. Terengganu tidak mendapat manfaat banyak dari Piala Monsun, salah satu projek Idris. Kos menganjurkan acara kapal layar antarabangsa adalah RM300juta pada mulanya dan telah melonjak. Ia kelihatan seperti royalti minyak yang diterima oleh Terengganu telah digunakan untuk memperkayakan pemimpin UMNO.


Kedah, yang dipimpin PAS, adalah sebuah negara pertanian, terutamanya mengusahakan padi. Kedah tidak mempunyai kekayaan sumber semula jadi selain daripada tanah.Tetapi selepas usaha gagal UMNO untuk membangunkannya, Kedah bukan lagi "Jelapang Padi" Malaysia dan penanam bergantung pada Bernas, sebuah firma yang memonopoli perdagangan beras dan dikawal oleh kroni terkemuka UMNO.
Tanah padi Kedah telah ditukar kepada tanah kediaman, perdagangan dan perindustrian dan di sepanjang jalan, kroni UMNO memperkayakan diri mereka daripada pemindahan hak milik tanah dan projek pembinaan manakala pekerja kilang dibayar gaji rendah. Tuan-tuan tanah yang sebelumnya telah menghabiskan wang mereka dan mereka juga perlu mencari sumber pendapatan lain; ramai telah beralih kepada nelayan dan perlu bersaing dengan orang Thai. Budaya asal negeri Kedah telah berubah.
Program-program pembangunan yang diusahakan oleh UMNO mengubah penyumbang utama kepada KDNK daripada pertanian kepada pembuatan. Ini dengan sendirinya bukannya masalah tetapi pembuatan kini telah menjadi sangat kompetitif dan pelabur akan pergi ke tempat lain untuk menjimatkan kos dan mengekalkan keuntungan. Jika anda melawat POLIMAS di Jitra, kilang-kilang biru yang terbengkalai adalah satu bukti kepada ini.

Walaupun ketika pemerintahan Mahathir Mohamad, dengan kilang-kilang dan industri berat seperti Perwaja Steel dan kilang pemasangan kereta, pekerjaan adalah terhad. Kerajaan PAS sekarang telah mewarisi Kedah yang diurus dengan teruk daripada UMNO-BN dan telah berjaya untuk menguruskannya dengan baik untuk mendapatkan No. 5 daripada 13 buah negeri dalam mengejar bagi pelaburan langsung asing. Selangor dan Pulau Pinang - dua lagi negeri Pakatan Rakyat - mengungguli senarai itu.


Penang, yang dipimpin DAP, telah dinafikan pembiayaan persekutuan dan dibiarkan untuk membangunkan infrastruktur sendiri. Seperti Kelantan, Pulau Pinang harus mencari jalan untuk membina semula ekonomi, manakala nasib jambatan kedua Pulau Pinang telah ditinggalkan bergantung pada UMNO. Malah keputusan untuk memperuntukkan RM50juta ke Pulau Pinang untuk tujuan pemuliharaan telah bertukar, dengan menteri kerajaan persekutuan Rais Yatim berkata bahawa wang yang dijanjikan adalah 'salah faham'. Industri pelancongan di Pulau Pinang juga telah dipinggirkan oleh Kementerian Pelancongan persekutuan.


Perak telah mengalami pencemaran nadir bumi dan salah satu mangsanya meninggal dunia baru-baru ini - satu peringatan yang suram bagi kita semua. Malah getah yang dahulunya sejahtera dan industri perlombongan timah di Perak, yang sepatutnya mendapat manfaat daripada ledakan dalam harga komoditi global baru-baru ini gagal untuk melihat kebangkitan semula langsung. Sekarang, perlombongan bijih timah adalah hanya sebahagian kecil ekonomi negeri Perak. Getah juga telah digantikan dengan kelapa sawit, tetapi tanaman ini menghadapi persaingan sengit dari beberapa minyak masak lain yang dihasilkan di peringkat antarabangsa. Hutan di Perak, dahulunya sumber kayu yang terhad, seolah-olah telah hilang.


Pahang kini dibebani oleh kilang penapisan bumi Lynas. Kerajaan Najib nampaknya tidak peduli tentang potensi risiko radioaktif kepada rakyat di negeri asalnya sendiri. Wang telah bertukar tangan. Timbul percakapan bahawa deposit misteri RM50juta dibayar olehLynas tetapi tidak ada seorang pun seolah-olah tahu siapa yang atau agensi mana yang menerima wang tersebut. Hutan di Pahang juga telah hampir lenyap dan ia tidak berupaya lagi untuk membangunkan ekonomi walaupun royalti besar yang diperolehi daripada aktiviti penuaian kayu masa lalu.

Walaupun terdapat kasino di Genting Highlands dan sayur-sayuran di Cameron Highlands, ia adalah amat membingungkan kenapa Pahang masih mempunyai wang yang tidak cukup dan Lynas perlu masuk campur. Adakah ia disebabkan keadaan terdesak dan ketamakan yang menyebabkan Lynas telah dijemput ke Pahang kerana sumber pendapatan lain negeri ini telah lama telah disedut keluar dan habis digunakan.


Malacca dibebani dengan pelbagai projek besar yang gagal yang telah ditutup oleh Ketua Menteri Ali Rustam. Pelaburan yang besar dalam beberapa projek yang terperangkap dengan kerosakan, dan kerajaan tidak berjaya mendapatkan pulangan yang baik seperti yang diharapkan; iaitu ferris wheel - Eye On Malacca yang harus disingkirkan, monorel yang kerap rosak yang telah menyebabkan ramai pelancong terkandas, litar Go-kart yang rakyat tidak berminat dengannya, planetarium Melaka yang terlalu mahal gagal untuk menarik ramai pengunjung kecuali semasa cuti, lanjutan landasan Lapangan Terbang Batu Berendam yang membazir, dan Bandar Arab yang tidak lengkap dan gagal untuk menarik pengunjung .

Idea gagal Ali Rustam adalah begitu teruk projek-projeknya terpaksa ditutup, ini adalah mengapa ramai orang tidak sedar bahawa semua ini sebenarnya bermaksud untuk membawa Melaka ke hadapan ekonomi negara. Tetapi wang telah dibelanjakan, dengan tiada atau sedikitpun untuk ditunjukkan? Mungkinkah disebabkan rasuah juga?


Negeri Sembilan tidak mendapat manfaat daripada RM250juta Pusat Fidlot Negara, walaupun negeri itu telah memberikan tanah kepada projek penternakan lembu. Kerajaan Negeri Sembilan tidak mampu untuk membesarkan jalan dari Kuala Pilah ke Seremban yang sentiasa sesak dengan lalu lintas. Bandar tentera Port Dickson yang dijanjikan oleh ADUN Bagan Pinang, iaitu bekas Menteri Besar Isa Samad, telah gagal. Kerajaan negeri tidak mampu untuk memegang Pesta tahunan Port Dickson kerana kekurangan dana, apa lagi 'bandar tentera' Isa.

Industri pelancongan dan infrastruktur yang diperlukan untuk menerajuinya telah berhenti walaupun Jabatan Pelancongan Negeri Sembilan menganjurkan kempen promosi yang mahal di Putrajaya tahun lepas yang telah dikritik sebagai melampaui batas dan membazir. Skim FELDA di Jelai, Palong dan Bukit Jazeera tidak banyak berubah dan banyak peneroka generasi kedua bergerak keluar. Kawasan perindustrian di Senawang dan Nilai perlahan dan pembangunan yang amat dipuji di Nilai kerana berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa KualaLumpur, LCCT dan Litar Formula One telah menyebabkan banyak rumah yang tidakterjual dan dibiarkan kosong.


Selangor, yang dipimpin PKR, sedang disabotaj oleh Syabas, pemegang konsesi bekalan air yang dimiliki oleh ahli kanan UMNO Rozali Ismail. Syabas tidak mampu untuk menyelesaikan kehilangan air akibat kebocoran. Nampaknya motif tersembunyi ialah untuk memaksa Selangor membeli air dari Pahang sebagai projek pemindahan air, yang boleh dilaksanakan, bertukar menjadi skim membuat wang untuk UMNO dan kroninya. UMNO juga berharap bahawa masalah kekurangan air akan menyebabkan rakyat Selangor marah dengan kerajaan Pakatan Rakyat sekarang. UMNO juga mengurangkan tabung negeri semasa pentadbiran bekas menteri besar terhina Khir Toyo, dan penyedutan wang oleh kerajaannya masih berterusan.


Johore berada di bawah kepungan warga asing di Wilayah Iskandar dan itu akan membuat segala-galanya mahal kepada penduduk tempatan. Disebabkan Iskandar adalah kawasan yang besar, rakyat luar bandar juga akan terjejas oleh kenaikan kos sara hidup kerana sebarang sumber pendapatan yang dipunyai penduduk luar bandar sekarang tidak akan mampu untuk berhadapan dengan peningkatan harga. Rakyat di Johor telah terpedaya dengan pelbagai projek mega seolah-olah ia kepunyaan mereka. Hakikat sebenar ialah ini digalakkan oleh kerajaan persekutuan untuk memberi manfaat kepada pelabur asing dan sudah tentu kroni-kroni mereka yang merupakan mereka yang akan mendapat kontrak untuk membangunkan dan membina Iskandar, bukan Johor. Apa yang penduduk tempatan akan ialah saki-baki sebenarnya.


Sarawak menjadi tebusan bagi Taib Mahmud dan UMNO-BN tidak melakukan apa-apa tentang itu. Taib Mahmud telah menjadikan Sarawak harta peribadinya sendiri dan orang asli dan penduduk tempatan lain dianggap tidak berotak dan tiada kebolehan untuk berjaya atau tidak layak mendapat mana-mana bantuan dan peluang dari kerajaan negeri. Taib telah sombong menegaskan bahawa Sarawak adalah hanya untuk orang-orang yang mempunyai otak, tidak perlu dikatakan bahawa orang-orang yang layak mestilah dari kalangan keluarga, saudara-mara dan kroninya!


Sabah adalah negeri yang termiskin di Malaysia. Bank Dunia di Washington telah mengesahkan melalui kajian baru bahawa Sabah bukan sahaja negeri yang termiskin di Malaysia tetapi ia adalah mungkin kekal sebegitu untuk tempoh masa yang agak lama kerana usaha-usaha semasa yang lemah dalam membasmi kemiskinan. Pekerjaan adalah sukar didapati di Sabah dan ia dibanjiri oleh sekurang-kurangnya 200,000 pendatang tanpa izin. Ramai pakar menganggarkan angka itu untuk meningkat sekurang-kurangnya dua kali ganda dan dengan itu pendatang tanpa izin akan menentang rakyat negeri untuk sebarang rezeki yang jatuh dari meja UMNO-BN.

Bagaimana pula dengan yang berjaya?


Sudah tentu ada kejayaan, tetapi ini adalah sokongan minimum yang UMNO-BN telah berikan kepada setiap negeri untuk menenangkan rakyat. Jalan raya, sekolah, hospital, perumahan, bekalan air paip dan bekalan elektrik adalah keperluan. Kemudahan ini juga adalah kewajipan yang patut disediakan oleh UMNO-BN tetapi gabungan itu tidak melihatnya begitu. Kepada pemimpin UMNO-BN, ini adalah semata-mata kemurahan hati dan kecekapan mereka dan negeri-negeri harus bersyukur kepada mereka bagi keperluan asas dan terus mengundi mereka kembali berkuasa.

Walau bagaimanapun, ia kelihatan seperti musim berusia 56 tahun UMNO-BN di Malaysia akhirnya berakhir. Rakyat kini sedar bahawa apa sahaja pencapaian di setiap negeri tidak tahan lama. Mereka juga tertanya-tanya apa yang telah berlaku kepada semua wang yang kononnya 'dilabur' bagi pihak mereka oleh UMNO-BN supaya anak-anak mereka dan generasi akan datang akan sentiasa mempunyai sesuatu untuk bergantung. Ia kelihatan seperti tiada apa pun dan setiap orang dari Perlis ke Sabah -kecuali negeri-negeri Pakatan Rakyat - akan perlu bermula dari awal sekali lagi.
Malaysia Chronicle

[TERKINI] Majistret Tolak Permohonan Reman Siswa, Fahmi & Umar Bebas


Peguam Syahredzan Johan berkata polis tidak boleh menahan siswa Umar Mohd Azmi yang ditahan di tapak perkhemahan pelajar di Dataran Merdeka hari ini lebih daripada tempoh 24 jam.

Katanya, Mahkamah Majistret tidak membenarkan permohonan reman polis ke atas siswa berkenaan.

Ketika dihubungi Syahredzan yang mewakili pelajar berkenaan berkata majistret enggan memenuhi permintaan polis setelah melihat rakaman penahanan pelajar itu, pagi ini.

Tambahnya, Umar tidak perlu ditahan kerana proses mengambil kenyataan dan cap jari boleh dibuat tanpa menahan pelajar terbabit.


Umar kini dihantar semula ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi Umar dan ditahan di balai berkenaan.

Sementara itu, aktivis Occupy Dataran Fahmi Reza pula dibebaskan dengan jaminan tanpa sebarang pertuduhan, kata Syahredzan lagi di Twitter.

Kedua-duanya ditahan mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang tugas penjawat awam.

Fahmi dan Umar kedua-duanya ditahan pagi ini dalam serbuan oleh polis dan pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) – pada perkhemahan kumpulan berkenaan yang masuk hari kelapan.

Kumpulan pelajar dan aktivis itu berkhemah di Dataran Merdeka bagi menuntut pendidikan tinggi percuma dan untuk memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sejak 14 April.

Aktivis dan siswa lain pada masa ini meneruskan perkhemahan mereka di Dataran walau kebanyakan barang keperluan mereka dirampas DBKL pagi ini. -mk

Occupy Dataran: Fahmi, Umar bebas


KUALA LUMPUR: Aktivis ‘Occupy Dataran’ Fahmi Reza yang ditahan awal pagi tadi dibebaskan sekitar jam 3 petang tadi.

Sebelum ini beliau dan seorang lagi siswa – Umar Mohd Azmi turut ditahan polis.
Umar dibebaskan polis sekitar jam 6 petang. Sebelum itu, beliau di tahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi.

Kedua-dua mereka diwakili peguam Syahredzan Johan, Azira Aziz dan Puspawati Rosman.
“Fahmi dibebas jam 3 petang dengan jaminan polis. Namun majistret telah mengarahkan siasatan terhadap Umar dan berkemungkinan ia akan selesai hari ini,” kata Hasbeemasputra Abu Bakar dari Suaram kepada FMT.

Salah seorang penganjur Lew Pik Boon pada sidang medianya pagi tadi mengesahkan penahanan Fahmi dan Umar.

Menurut Lew, kedua-dua mereka ditahan dan dibawa ke IPD Dang Wangi dan beberapa aktivis lain turut berada di sana bagi memberi sokongan.

“Dua rakan kami telah ditahan dan dibawa ke IPD Dang Wangi tanpa menjelaskan kesalahan yang mereka lakukan. Mereka akan dibela oleh tiga peguam.

“Aktivis lain turut memberi sokongan dengan hadir di hadapan balai polis untuk meminta mereka dibebaskan,” katanya dalam sidang media hari ini.

Menurut laman sosial twitter, Fahmi dan Umar ditahan jam 8 pagi tadi apabila pegawai dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan anggota polis menahan kedua-dua mereka yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka.

Malah pihak DBKL turut mengepung dan kemudiannya merampas khemah milik aktivis Occupy Dataran terbabit.

Para aktivis Occupy Dataran ini turut berkhemah bersama kumpulan siswa sejak seminggu lalu, namun memberi ruang kepada konsert diraja yang diadakan malam tadi.

Walau bagaimanapun aktivis Occupy Dataran kembali berkhemah selepas selesai konsert berkenaan yang berakhir malam tadi.

Occupy Dataran menuntut Dataran Merdeka dijadikan sebagai tempat awam untuk berkumpul dan berhimpun.
-FMT


Dua ditahan, DBKL rampas khemah di Dataran


Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan polis pagi ini menahan dua orang lelaki yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka.

Dianggarkan 40 pegawai DBKL dan polis itu mengepung tapak perkhemahan berkenaan dan merampas khemah tersebut pada kira-kira jam 8 pagi ini, menurut seorang saksi, Wong Tay Sy, 27.

Wanita muda itu berkata, pasukan berkenaan menunggu sehingga peserta perkhemahan tersebut bangkit tidur dan merampas serta memunggah sebanyak 61 daripada 62 khemah itu ke dalam trak DBKL.

Wong yang berkhemah di lokasi tersebut sejak Jumaat lalu berkata, dua orang berkenaan – aktivis Fahmi Reza dan siswa bernama Umar Mohd Azmi – ditahan dan dibawa ke sebuah kenderaan tidak bertanda.

"Fahmi terus bertanya sekiranya beliau ditahan namun mereka tidak menjawab. Sekarang beliau berada di balai polis Dang Wangi," katanya lagi.

Hari kelapan demo siswa

Kumpulan siswa berkenaan berkhemah di Dataran Merdeka sejak lebih seminggu lalu dengan mesej tuntutan untuk menghapus pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional dan juga tuntutan untuk pendidikan tinggi percuma.

Kumpulan yang berkhemah bersama aktivis Occupy Dataran memberi ruang kepada konsert diraja untuk diadakan di Dataran namun kembali berkhemah selepas konsert itu berakhir malam tadi.

Ketika dihubungi, Fahmi berkata beliau ditahan oleh anggota polis ketika pegawai DBKL sedang menurunkan khemah yang didirikan mereka.

Katanya, polis berkenaan mahu bercakap dengannya namun Fahmi berkata beliau ingin berbincang dengan rakannya terlebih dahulu.

Fahmi berkata beliau ditahan polis selepas ditanya sekiranya benar beliau ditahan, manakala seorang lagi ditahan apabila mendekati polis dan bertanya sebab penahanan Fahmi.
-MK
BERSIH 3.0 Duduk Dan Bantah; PAS Terengganu Akan Hantar 50,000 Peserta


KUALA NERUS – Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu mendedahkan, Haji Mohd Abdul Wahid Endut mendedahkan, ‘Task Force’ yang ditubuhkan oleh Umno dan Barisan Nasional bagi memberikan kad pengenalan kepada warga asing kini beroperasi di luar Negara.

Menurutnya, mereka berbuat demikian apabila ‘kegiatan haram’ mereka itu didedahkan oleh PAS baru-baru ini.

“Setelah Dato’ Mahfuz (Naib Presiden PAS) dedahkan dalam parlimen luar parlimen (tentang Task Force) sampai sekarang mereka (Umno/BN) tidak nafi, pasal apa mereka tak nafi, kalau benda (perkara) ini tak betul (sepatutnya) lama dah mereka ambil tindakan terhadap (Mahfuz),

“ini cukup bahaya dan lebih bahaya lagi, kita dapat maklumat bila (rahsia) ‘Task Force’ pecah daam Negara, orang (sudah) tahu belaka, mereka (Task Force) ini keluar Negara dia pergi ke Myanmar, ke Indonesia beri kad pengenalan di luar Negara,”jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah Perdana Program Himpunan Generasi Bermaruah anjuran Lujnah Pendidikan PAS Pusat di Ma’ahad Tahfi Wal Tarbiah Tok Jiring dekt sini pada sabtu malam, 21 April.

Sehubungan itu, menurut Haji Wahid yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu, apabila sampai waktu pilihanraya mereka yang diberikan kad pengenalan di luar Negara itu akan datang untuk membuang mengundi seolah-olah mereka adalah rakyat Malaysia yang bekerja di luar Negara.

Justeru, beliau berkata perbuatan ‘menjual negara’ itu tidak boleh dibiarkan, mesti dilawan dan mesti dibantah oleh seluruh rakyat.

Beliau selaku pemimpin tertinggi PA Terengganu mengarahkan sekurang-kurangnya seramai 50,000 ahli dan penyokong PAS hadir Himpunan BERSIH 3.0, Duduk dan Bantah di Dataran Merdeka yang dijadualkan pada 28 April depan.

“Kita kena bantah, kita kena lawan kita kena himpun, saya atas nama Pesuruhjaya dan beritahu pimpinan untuk negeri Terengganu paling kurang 50,000 (orang) kena pergi (ke Dataran Merdeka) pada hari itu,

“dari Kemaman hingga ke Besut, pagi tadi saya dah peringat di Besut, kita nak Terengganu 50,000 paling kurang,”tegasnya.

turut berucap dalam Majlis tersebut ialah Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Pengerusi Lujnah Pendidikan PAS Pusat, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik dan Mantan Pengarah Pelajaran negeri Perak, Dato’ Haji Adnan Ibrahim. -BO
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .