Ikuti Blog ini

Tengok Video Ini… Seorang Demi Seorang Kena Tangkap
Arrests galore at SUK


Malaysian opposition lawmaker Tian Chua is arrested as he arrives at the Perak state legislature in the northwestern city of Ipoh, 200 km (120 miles) north of Kuala Lumpur May 7, 2009. Malaysian police arrested dozens of protesters on Thursday, including three opposition MPs, in a standoff in the northwestern city of Ipoh over who rules peninsular Malaysia's second largest state.


A supporter of a Malaysia's opposition party scuffles with police during a protest outside the Perak state legislature in the northwestern city of Ipoh 200 km (120 miles) north of Kuala Lumpur, in central state of Perak May 7, 2009. Malaysian police cordoned off the state legislature in Ipoh on Thursday and made at least 12 arrests ahead of a meeting of the Perak state assembly, according to eyewitnesses.


A protester is arrested by police outside the Perak state assembly in Ipoh, Malaysia, Thursday, May 7, 2009. Malaysian police cracked down on black-clad opposition activists protesting the ruling coalition's bid to legitimize the takeover of a state parliament through defections masterminded by the new prime minister.

Penangkapan Tian Chua Petang Ini pukul 4 petang

Pemimpin PKR Tian Chua ditahan polis di belakang bangunan sekretariat kerajaan Perak sewaktu cuba menyambut kehadiran wakil-wakil rakyat Pakatan yang akan keluar dewan selepas perasmian sebentar tadi.

Tuanku mahu bekerja dengan Pakatan Rakyat


sivakumar being dragged abused manhandled by security unknown individual out perak state assembly chaos 070509 02
sivakumar being dragged abused manhandled by security unknown individual out perak state assembly chaos 070509 the bestPada hakikat ada persidangan, kerana perintah awal tidak diikuti maka kami menghormati perintah Speaker.


Bagaimana hak Speaker tidak dipatuhi dan dirampas. DUN Perak telah dilacur dengan begitu dasyat dengan kerja yang keji dengan menggunakan orang luar.Kami menghormati Raja Muda dan saya dititah oleh Tuanku mahu bekerja dengan Pakatan Rakyat, apa yang BN buat usul dalam dewan semua itu tidak laku dan sah kerana telah ditolak sejak semalam lagi.

Apa yang dibuat oleh BN iaitu menidakkan Speaker telah menghina dewan cukup mengaibkan. Kemasukan orang luar satu tindakan yang tidak bertamadun.

Saya iringi Tuanku keluar dan Tuanku mengatakan Baginda mahu bekerja dengan Pakatan Rakyat.

BN meletakkan orang yang haram jadi Speaker. Sidang hari ini tiada dan tidak sah.

Terima kasih kepada semua media yang bekerjasama dengan baik.

Kita mahu DUN Perak dibubarkan, kerana kerajaan sekarang tidak sah.DUN Perak: Sivakumar dipaksa keluar


Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), V Sivakumar dibawa oleh kumpulan polis dari dalam dewan ke satu tempat yang tidak didedahkan pada petang ini.


Tindakan Hanya isteri beliau dibenarkan berjumpa ADUN DAP itu.


sivakumar being dragged abused manhandled by security unknown individual out perak state assembly chaos 070509 02Tidak lama kemudiannya, kenderaan rasmi Speaker DUN V Sivakumar jenis Toyota Camry dengan nombor pendaftaran AFD 999 kelihatan keluar dengan seorang penumpang wanita di dalamnya.


Tetapi Sivakumar yang juga ADUN DAP itu tidak kelihatan di dalamnya.


Sementara itu, Datuk R Ganesan, speaker haram lantikan BN, memulakan persidangan dewan dengan meminta seorang pegawai DUN membacakan doa.


Beliau juga mengarah keluar dua ADUN Pakatan - Chan Ming Kai (PKR-Simpang Pulai) dan Chang Lih Kang (PKR-Teja) - tetapi mereka enggan berbuat demikian.


sivakumar being dragged abused manhandled by security unknown individual out perak state assembly chaos 070509 the bestSpeaker haram itu menangguhkan dewan bagi menunggu keberangkatan tiba Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah.


Raja Nazrin Shah kemudiannya berangkat masuk ke dewan untuk majlis rasmi pembukaan persidangan DUN.


Baginda kemudian kelihatan bertitah kepada Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin (PAS-Pasir Panjang) dan Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Sitiawan).


Mohd Nizar kemudian menyeru semua ADUN Pakatan agar duduk dan mereka semua kembali di tempat masing-masing.


Raja Nazrin berangkat pulang selepas menyampai titah dan merasmikan sidang DUN dan kelihatan diiringi oleh Mohd Nizar.

Raja Nazrin bersalaman dengan ADUN-ADUN setelah habis bertitah

Lebih 300 orang polis bertugas di bangunan Dewan NegeriKumpulan polis berpakaian biasa keluar dari bangunan Dewan Negeri Perak.

Dari tingkat dua Bangunan SUK jelas kelihatan deretan polis keluar dari bangunan SUK

Perbarisan tamat tugas untuk ceroboh Dun Perak

Pasukan Polis berpakaian biasa sekitar 300 orang berbaris sebelum bersurai

Pangkat di bahu baju Dress no 1 saya tinggal 1 sahaja, hilang dalam pergelutan pertahankan speaker


Ipoh: Satu malapetaka dan pencabulan hak oleh pihak yang tidak sepatutnya hadir dalam Sidang DUN tapi kali ini bila lebih 300 orangpolis berpakaian seragam dan tidak, diarah oleh pihak yang tidak sepatutnya dan mengundang kekecohan Sidang Dun hari ini.

Saya sendiri terserempak dengan segerombolan mereka yang sedang mengadakan 'rowcall' atau perbarisan tugas di lantai bawah berhampiran tempat letak kereta sebentar tadi.

Merekalah antara yang berpakaian biasa yang masuk dan menganggu persidangan sehingga menimbulkan kekecohan yang tidak sepatutnya.

Selain itu merekalah yang mengusung dan menyeret Speaker Sivakumar keluar dan dikurung di sebuah bilik rahsia yang mengikut maklumat awal adalah stor.

Inilah demokrasi yang tercemar di Perak hari ini. Sejarah pertama sebuah Dewan telah diceroboh oleh begitu ramai pegawai keselamatan. Saya tidak menyalahkan mereka tetapi saya menyalahkan orang yang mengarahkan mereka bertugas di tempat yang tidak sepatutnya.


7 Mei - Titik Hitam Dalam Sejarah MalaysiaSebahagian daripada tetamu khas yang tidak diundang masuk sebelum Sidang DUN dirasmikan..

Berambut pendek, kemas berdandan !


Sivakumar diheret keluar dengan bantuan samseng dan pihak polis.

Raja muda Perak masuk ke dewan.


Raja Nazrin sedang bertitah merasmikan Sidang DUN penuh bersejarah

Kelihatan Dato' Seri Nizar dan Dato' Ngeh turun dari pentas Diraja selepas mengadap Raja Nazrin


Semasa Raja Muda Perak, Raja Nazrin masuk ke dewan ahli-ahli yang Berhormat Pakatan berdiri dan Datuk Seri Nizar melaporkan kepada Raja Nazrin bahawa Speaker Sivakumar telah dibawa keluar dengan paksa.

Lalu Raja Nazrin memanggil Dato' Ngeh dan DS. Nizar untuk naik mengadap dan menyatakan sesuatu kepada Kedua mereka.

Apabila turun DS. Nizar memohon kami untuk duduk di kerusi masing-masing untuk menghormati kehadiran Tuanku Raja Muda.

Sebelum Sidang bermula sekali DS. Nizar merafak sembah meminta semua pasukan pengawal yang beruniform dan tidak untuk keluar dari dewan. Lalu diisyaratkan oleh Raja Nazrin untuk keluar.

Sekarang ini Raja Nazrin sedang memberikaan ucapan perasmian.

Sidang diceroboh masuk puluhan orang yang tidak dikenali.


ADUN OKU dari Aulong duduk di meja Speaker bagi menghalang Ganesan duduk di situ

Siapakah mereka ini?

Inilah deretan pendatang yang haram yang merampas kuasa Speaker

Siapakah mereka yang misteri ini?

Suasana tegang di kerusi Speaker

Saya tidak dapat mengagak siapakah orangnya yang telah menceroboh masuk tanpa kebenaran bagi menjayakan usaha rampasan kuasa yang dilakukan BN pada hari ini, demikianlah malangnya sejarah yang dialami oleh rakyat Perak pada hari ini.

Ganesan apabila berada dikerusi Speaker sebentar tadi menggunakan kuasa haramnya untuk mengarahkan ADUN Teja dan Simpang Pulai untuk keluar dari dewan.

Anehnya Bentara dewan yang tidak mengikut arahan Speaker Sivakumar sejak pagi tadi cuba menjalankan tugasnya mengarahkan kedua ADUN PR itu keluar.

Namun arahan itu tidak di patuhi oleh 2 ADUN berkenaan.

Ganesan tangguh sidang satu jam lagi...

Ganesan cuba mengendalikan Sidang Dun kali kedua

Speaker haram sekali lagi gagal untuk mengendalikan sidang dengan jawatannya yang disandangnya secara tidak sah apabila diganggu oleh semua ADUN PR dengan laungan "Ular" sehingga menenggelamkan suara Ganesan walaupun menggunakan pembesar suara yang cuma dibuka untuk kerusi ADUN yang dipinjamnya.

Inilah tindakan sabotaj yang tidak bertanggungjawab sedangkan Speaker yang sah sejak tadi pembesar suaranya tidak berfungsi.

Kerana gangguan itu menyebabkan beliau menangguhkan lagi sidang selama satu jam.
keadaan kecoh ini hampir mencetuskan pergaduhan

Hee dikerumuni oleh ADUN-Adun PR dengan pelbagai macam-macam kata dalam bahasa yang saya faham

YB Salahuddin Ayub dan YB Mujahid Yusof Ditahan


Sidang Haram Sedang berlangsung


Speaker berulang kali arah speaker haram keluar dewan

Ganesan di kerusi ADUN dengan jubah Speaker haramnya


1.10pm Difahamkan Zambry bertemu dengan Raja Nazrin Shah - yang dijadual membuka secara rasmi persidangan DUN Perak pagi ini - di luar dewan.


Tiada maklumat lengkap tentang pertemuan dan tujuannya.


12.55pm Enggan meninggalkan dewan R Ganesan, speaker baru lantikan BN, mengumumkan penangguhan sidang dewan DUN Perak selama sejam lagi.


Keadaan kembali tenang dengan kedua-dua pihak duduk kembali di tempat masing-masing.


12.45pm Thomas Su, ADUN Pasir Pinji, mengunjukkan sekeping wang RM50 ke arah timbalan Speaker, Hee Yit Foong, sambil menjerit "pergi mampus" dalam dialek Kantonis.


ADUN Aulong, Yew Tian Hoe pula kemudian membaling dua keping wang kertas RM1 ke arah Hee, yang juga ADUN Jelapang.


Bekas ADUN DAP itu, kini wakil rakyat bebas, mengambil wang itu dan mencarik-carikkannya.


Wakil-wakil rakyat BN merakamkan gelagat dua ADUN DAP itu dengan video telefon mereka, sementara tindakan serupa dibuat oleh ADUN Pakatan.


12.37pm Hampir semua ADUN Pakatan Rakyat mengerumuni kawasan tempat duduk ADUN BN bagi meminta R Ganesan - speaker baru lantikan BN yang duduk di situ - meninggalkan dewan.


Kumpulan ADUN BN mempertahankan Ganesan, dan berlaku sekali pertengkaran di dalam dewan yang mulia itu. Berlaku sedikit pergelutan seketika antara ADUN BN dan Pakatan tetapi mereka kemudian menghentikannya.


Ganesan, bekas ADUN Sungkai dan pemimpin MIC Perak, tetap berdegil dan terus duduk di situ.


12.15pm Speaker asal V Sivakumar mengharamkan R Ganesan, speaker baru yang dilantik BN, meninggalkan dewan.


Kemudian beberapa ADUN Pakatan mendekati Ganesan agar berbuat demikian dan mereka bertengkar.


Mengejutkan, wakil-wakil rakyat BN hanya duduk dan memerhatikan gelagat tersebut, sambil membuat bising.


11.59am Tidak pasti bila Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah akan masuk ke dewan untuk merasmikan pembukaan persidangan DUN Perak.

Suasan Dewan Dah Jadi Macam Pasar

Kedua-dua kumpulan wakil rakyat BN dan Pakatan terus bertegang


Persidangan DUN Perak yang dinanti-nantikan - menentukan hidup mati pentadbiran menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan kestabilan kerajaan pencabarnya Datuk Zambry Abd Kadir - bermula seawal menjelang subuh hari ini apabila sekumpulan penyokong PAS mengadakan solat hajat di Manjoi, beberapa kilometer dari pusat bandar Ipoh.


Berikut perkembangan terkini di Perak:


11.22am V Sivakumar, speaker Pakatan, memulakan semula persidangan DUN walaupun R Ganesan, speaker BN, menangguhkannya sebentar tadi.


Walaupun tanpa mikrofon, Sivakumar tetap meneruskan arahannya yang awal agar tujuh ADUN BN termasuk menteri besar mereka Zambry dan tiga wakil bebas meninggalkan dewan.


Jika mereka enggan berbuat demikian, beliau enggan memulakan persidangan tersebut.


Kedua-dua pihak bertikam lidah sekali lagi dari tempat duduk masing-masing, tidak seperti tadi.


Wakil-wakil rakyat Pakatan berkumpul di sekeliling menteri besar mereka Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan berbincang dengan mereka tindakan selanjutnya.


Kedua-dua pihak masih bertegang leher tetapi tidak tidak sehangat tadi.


perak state assembly chaos in the assmbly between speakers and state reps 070509 0210.35am Kedua-dua kumpulan wakil rakyat BN dan Pakatan terus bertegang. Speaker terus mengulangi bahawa usul yang dibawa Zambry untuk menggantikan beliau terbatal dan tidak sah, sementara menteri besar BN itu tetap bertegas Speaker itu telah diganti.


Speaker mengarahkan pengawal keselamatan dewan menghalau keluar tujuh wakil rakyat BN, termasuk Zambry, dan tiga bebas. Pengawal bagaimanapun enggan berbuat demikian.


10.20am Suasana kecoh di dalam dewan apabila kedua-dua kumpulan wakil rakyat BN dan Pakatan Rakyat masing-masing bangun untuk campur tangan keputusan Speaker, V Sivakumar.


Sekumpulan ADUN Pakatan menghalang setiausaha dewan Abdullah Antung - yang juga digantung tugasnya - duduk di depan Speaker untuk memulakan persidangan.


Mereka menggesa Abdullah agar tidak campur tangan dengan alasan beliau hanya seorang kakitangan kerajaan.


Tindakan itu mendorong wakil-wakil rakyat BN bangun dan turut berhujah. Kedua-dua pihak saling bertengkar dan menjerit-jerit. Suasana dewan menjadi tidak tentu hala.


Bagaimanapun tiada pergaduhan fizikal berlaku.


Menteri besar BN Datuk Zambry Abd Kadir cuba berkata sesuatu tetapi Speaker menjawab bahawa beliau enggan mendengarnya. ADUN-ADUN Pakatan juga cuba menghalang Zambry bercakap.


Menteri besar BN cuba membawa usul menggantikan Speaker tetapi ditolak.
Walaupun Sidang Haram umum tangguh sidang namun ADUN BN masih tidak keluar dewan

Speaker mempersoalkan sekali lagi dan mengulangi pendiriannya tidak akan memulai sidang sekiranya mereka yang digantung keluar dari dewan.

Semasa mengumumkan demikan dewan kembali kecoh dengan suara kedua belah pihak.

Sekarang keadaan kembali tegang. dan sesekejap sunyi kembali.

Saya tidak menjangkakan bila keadaan ini akan berakhir ?

Sidang Haram Sedang berlangsung

Hee dkerumuni oleh ADUN PR ketika cuba merampas kerusi Speaker

DidalamDiluar

Kecoh Dalam Dewan

Suasana Solat Hajat Suboh Pagi Tadi

Diluar Bangunan Perak Darul Ridzwan


Diseberang jalan

Ahli Parlimen Ipoh Barat bertikam lidah dengan OCPD Azizman Alias

Penahanan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida

Penahanan ADUN Teratai Negeri Sembilan Janice Lee

Suasana Terkini

ADUN Teratai Selangor ditahan Polis


Suasana sekitar jam 8.00 pg - maklumat dri aninetto


Polis sedang menahan seorang yang berbaju hitam.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .