Ikuti Blog ini

PRK Galas: Ku Li guna taktik sulit di GalasPAS mendakwa Barisan Nasional (BN) akan melakukan serangan besar-besaran terhadap PAS di Galas mulai malam ini hingga hari mengundi Khamis ini, kata Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

"Mereka akan menggunakan taktik sama seperti di Manek Urai iaitu menggunakan sogokan wang dan barangan untuk menang di Galas," katanya.

Beliau juga mendakwa, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) akan menggunakan taktik sulit untuk memastikan calon BN, Abdul Aziz Yusof menang dalam pilihan raya kecil Galas.

Bercakap dalam sidang media di sini hari ini, Abdul Halim berkata, "Ku Li akan mengarahkan penyokong-penyokong kuatnya bergerak dari rumah ke rumah untuk memberi wang dan barangan kepada mereka.

"Kumpulan ini yang diketuai seorang yang mengandungi 10 perayu undi di Galas," katanya.

Abdul Halim yang juga ahli parlimen Pengkalan Chepa berkata, Ku Li akan melakukan apa sahaja untuk memastikan BN menang di Galas.

Katanya, tokoh veteran Umno dan juga pengarah pilihanraya BN Galas itu mahu menjaga maruahnya.

"Umno Gua Musang selama-lamanya bergantung kepada Ku Li tetapi sejauh manakah pengaruhnya. Sebanyak mana pengaruhnya pada 30 tahun lalu, 20 tahun dan hari ini?" katanya.

Bagaimanapun, pengarah pilihanraya PAS Pusat itu yakin mereka Dr Zulkifli Mohammad yakin boleh menang.

"Tetapi saya tidak dapat meramalkan sebanyak mana undi kemenangan itu," tambahnya. - freemalaysiatoday

Tok Guru Islamkan 3 Orang Asal

GUA MUSANG, 2 Nov:- "Aku bersaksi tiada tuhan selain Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah," demikian kalimah syahadah yang telah dilafazkan oleh tiga orang penduduk asal Kampung Sandrop dalam Program Muhibbah Menteri Besar Kelantan bersama Masyarakat Orang Asal semalam.


Majlis pengislaman mereka yang dihadiri lebih daripada 300 orang penduduk asal menjadi lebih bermakna apabila ucapan lafaz syahadah mereka dipimpin oleh YAB Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri dan disaksikan oleh calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan turut hadir pada majlis itu adalah Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood dan Dr. Hatta Ramli, Ahli Parlimen Kuala Krai.

Ketiga-tiga saudara baru itu, Hashim Along, 32, Ramle Sabri, 20 dan Asot Jeli adalah berasal dari Kampung Sandrop juga.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan diiringi calon PAS juga sempat meluangkan masa menziarahi Keluarga arwah Salmah Bt. Uda, 43 tahun yang meninggal pada Jumaat lalu.

Suami arwah, Alim Akai, 49 tahun yang terkejut dengan ziarah itu menyambut baik kunjungan Tok Guru dinasihati agar bersabar dan turut diberi sumbangan peribadi oleh beliau.

Calon PAS yang merupakan seorang doktor, sempat memberi penerangan ringkas mengenai bahaya penyakit stroke dan darah tinggi. -Hrkh

PIALA MALAYSIA 'DICABUL'CALON PILIHANRAYA KECIL GALAS MEMPERAGAKAN LOGO BARU BERBENTUK PIALA MALAYSIA DALAM USAHA MERAIH SOKONGAN MAUT DARIPADA PEMINAT-PEMINAT BOLASEPAK TEMPATAN BAGI MEMBERI UNDI MUDAH KEPADANYA DALAM PILIHANRAYA YANG BAKAL BERLANGSUNG BEBERAPA HARI SAJA LAGI.

TINDAKAN TERDESAK ITU DI AMBIL KERANA LOGO KATI/DACING SEDIA ADA KURANG MENYENGAT DI KALANGAN PEMINAT BOLASEPAK DI SELURUH NEGARA.

SEDIKIT MASA LAGI MUNGKIN LOGO MANCHESTER UNITED ATAUPUN CHELSEA AKAN DIGUNAKAN BAGI MENGGANTIKAN LOGO KATI ATAUPUN DACING YANG SEMAKIN KURANG TARIKANNYA.

SEMUANYA AKAN DIUMNGOKKAN SESUAI DENGAN TUNTUTAN SEMASA DAN PEMINAT BOLASEPAK TEMPATAN PERLULAH AKUR DENGAN PERKEMBANGAN YANG BERLAKU INI.

UNDILAH PIALA MALAYSIA!!!

Nasaruddin : Pihak berkuasa harus siasat kenyataan Najib

Tuduh TG Nik Aziz "Syaitan" - Ularmak haramjadah yahudi UMNO - Nor Deris

Wahhhh PRK Galas..kito ado peluang tengok syaitan dalam bentuk manusia..wkahakhk

hkaa..layaannn..sapa syaitan sebenarnya nih?inilah standard ulamak belaan umno yahudi apco

Tentu roswah tersenyum bangga tengok ularmak umno/apco /yahudi berkokok di galas.Kat bawah ni ulasan dari video nih"


PAS/DAP/PKR @PR - musuh negara yang cuba jatuhkan Kerajaan Islam Malaysia di bawah UMNO

"Nik aziz datang seolah orang dirasuk hantu ,dirasuk jin" - nor deris

"Nampak tangan dia (Nik aziz) macam tangan syaitan,saya tak mahu jamah tangan syaitan,suara syaitan " - nor deris

"Nik aziz sudah kafir " - nor deris

"Suara syaitan dia (nik aziz) " - nor deris

"Syaitan dan iblis(PKR/DAP) kawan nik aziz" - nor deris

"Gerakan UMNO adalah jihad " - nor deris

"Mung keno tobat sebelum MAPUH(dituju kepada tok guru nik aziz"- nor deris

ehsan: TV Malaysia.net - www.tvmalaysia.net

Majlis Ramah Mesra TGNA & Calon Galas Bersama Masyarakat Orang Asal

Orang Asal terima Sijil Penempatan Berkelompok

LOJING, 2 Nov: Program Muhibbah Menteri Besar Kelantan bersama Masyarakat Orang Asal bertempat di Kampung Sandrop dihadiri lebih 300 orang penduduk.

Tuan Guru juga sempat menyempurnakan penyampaian Sijil Penempatan Berkelompok Tanah Pos Sandrop Mukim Uklu Nenggiri, Daerah Batam, Jajahan Kecil Lojing, kelmarin.

Seramai 75 keluarga yang telah lama menduduki kawasan tersebut melahirkan rasa gembira dan merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Program tersebut turut dihadiri oleh calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan Penasihat Jentera Pilihanraya Kecil PAS Dun Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood.

Ahmad Maslan Minta Cerminkan diri dulu Sebelum Tuduh Kelantan Mundur

hanya hiasan


Parti Islam SeMalaysia PAS ingin menjawab cabaran Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan yang mencabar apa yang kerajaan Kelantan buat sepanjang 20 tahun memerintah. PAS ingin memaklumkan kepada Datuk Ahmad Maslan, Kelantan masih lagi di dalam negara Malaysia, bukan berada di bawah negara Mozambique.


Walaupun Kelantan dinafikan dalam konteks federalisme, namun atas kebijaksanaan pemimpin yang bertaqwa dan bertanggungjawab kepada rakyatnya namun Kelantan boleh mentadbir dengan baik walaupun mengalami kekangan kewaangan akibat dasar pilih kasih dan pencabulan amalan demokrasi. Buktinya kadar kemiskinan di Kelantan menurun pada 4.1% tahun 2008 berbanding 7.2% pada tahun 2007 dan 10.4% pada 2004. Sedangkan kadar kemiskinan di peringkat negara 3.8% sahaja. Maknanya Kelantan lebih tinggi 0.3% sahaja. Kira ok lah ini. Kadar kemiskinan tegar di Kelantan hanya 0.6% di mana lebih rendah kadar jumlah kemiskinan tegar peringkat kebangsaan 0.8%. Perkara didedahkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Dr Mohd Nor Yaakob ketika rombongan Kelantan berunding mengenai teras asas dan pemulihan projek bagi pelaksanaan RMK 10 pada 25 Jan 2010.

Dakwaan Ketua Penerangan Umno tidak ada pembangunan yang PAS laksanakan di Galas, mungkin inilah pertama kali beliau datang ke Galas. Nasib baik ada pilihanraya kecil, kalau tidak Ahmad Maslan tidak tahu di manakah Galas dan Gua Musang. Setakat hari ini tidak ada berita Ahmad Maslan turun menoreh getah seperti di Manik Urai, mungkin selepas ini dia tidur dalam ladang kelapa sawit pula. Untuk pengetahuan Datuk Ahmad Maslan Gua Musang berubah wajah sejak PAS mentadbir Kelantan 1990. Saya harapkan beliau sedar, ketika beliau jadi Ketua Penerangan umno, rakyat bukan hidup dalam Gua Tempurung tapi dalam dunia maklumat di hujung jari.

Sepatutnya beliau tidak perlu persoalkan kewibawaan PAS mentadbir Kelantan. Memang sudah terbukti dan teruji serta berjaya melunaskan hutang lapok zaman Umno sebanyak RM760 juta dan meningkat taraf hidup rakyat menjadi negeri ke 6 miskin, sedangkan Sabah dan Terengganu mengekalkan pingat emas dan perak dari segi kemiskinan walaupun negeri itu ada hasil minyak. Cuba bayangkan kalau Kelantan dapat royalti minyak, sudah tentu Kelantan akan meninggal jauh negeri di bawah kekuasaan Umno.

Sebelum beliau hendak menuding jari kepada Kelantan, lebih baik beliau menyelesaikan masalah Felda yang memerah keringat orang miskin, majoritinya Melayu. Cabaran Presiden ANAK saudara Mazlan Aliman untuk berdebat masih tidak tersahut. Sebelum beliau cabar apa PAS buat 20 tahun di Kelantan, maka pengundi Galas juga hendak tahu kemana wang Felda telah mengucup daripada RM4.08 bilion (2004) kepada RM1.35 bilion (2009). Wang orang miskin dibelanja untuk mendirikan bangunan RM662 juta, tanam semula RM2 bilion dan yang pelik sekali sebanyak RM253 juta untuk basmi kemiskinan di Sabah. Ke mana pergi wang minyak Sabah, sehingga mengemis dengan Felda. Sedangkan negeri yang banyak rancangan Felda ialah Pahang, Johor,Terengganu, Perak dan Kelantan. Kenapa pula wang itu ditabur ke Sabah.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Orang Asal terima Sijil Penempatan Berkelompok

LOJING, 2 Nov: Program Muhibbah Menteri Besar Kelantan bersama Masyarakat Orang Asal bertempat di Kampung Sandrop dihadiri lebih 300 orang penduduk.

Tuan Guru juga sempat menyempurnakan penyampaian Sijil Penempatan Berkelompok Tanah Pos Sandrop Mukim Uklu Nenggiri, Daerah Batam, Jajahan Kecil Lojing, kelmarin.

Seramai 75 keluarga yang telah lama menduduki kawasan tersebut melahirkan rasa gembira dan merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Program tersebut turut dihadiri oleh calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dan Penasihat Jentera Pilihanraya Kecil PAS Dun Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood. -Hrkh

GAMBAR: Dr Hatta bersama-sama membantu menaikkan bendera gergasi PASlensa kamera Batu Gajah Mari

Sedang bersemangat para petugas menaikkan bendera 'gergasi' PAS, mereka terkejut dengan kedatangan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli. Beliau bersama-sama membantu menaikkan bendera 'gergasi' tersebut sehingga dapat mengibar dengan megah di udara. Inilah pemimpin yang diingini.


Dr Hatta mengikat tali bendera


beramal kerana Allah
bendera berjaya dinaikkan

berkibar dengan megah


Galas - Kempen bersama DAP

Sila layari weblog YB Teo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang Galas By-election campaign..

Umno memang tidak suka bila DAP membantu calun PAS dalam PRK Galas atau mana-mana Pilihanraya di Malaysia. Itu hak Umno dan tiada siapa yang boleh menghalang presepsi buruk mereka terhadap DAP.

Bagi PAS bermula dari kepimpinan tertinggi hingga ke ahli Cawangan perubahan sikap DAP terhadap orang Islam dan Melayu adalah satu anugerah Allah yang tiada tolok bandingnya. Bila ini berlaku sudah tentu PAS gembira dapat bekerjasama dengan DAP walau ini dibenci Umno.

Di Galas Umno sudah tentu merasa selesa dengan kenyataan MCA Kelantan bahawa peratusan orang Cina yang menyokong UBN adalah amat tinggi berbanding yang menyokong PAS. Ini kenyataan yang betul-betul baik untuk Umno dan tidak perlu bersusah payah lagi disamping sokongan kalau dilihat bendera UBN yang banyak di POS Broke Lojing sudah tentu mereka juga akan menang besar disana. Jika anda dapat melihat satu-satu nya bendera PAS di pasang diatas bukit berhampiran sekolah kebangsaan, itu lah yang kami mampu laku hingga kini.

Di Galas juga pimpinan DAP membukti kesungguhan mereka membantu calun PAS Dr. Zul bagi memenangi PRK ini.

Hampir setengah hari kami Sekretariat Parlimen Kota Raja cuba mengikuti dan bersama mereka berkempen di Galas.

Berkempen di hadapan Bilik Gerakan DAP di Bandar Gua Musang. Anda boleh lihat kesungguhan MP Serdang YB Teo Nie Ching berkempen untuk PAS.

UMNO Gila Meroyan Politikkan Kemenangan Kelantan Julang Piala Malaysia

UMNO politikkan kemenangan Kelantan menjulang Piala Malaysia. Memang kurang ajar betul Anuar Musa nih..apalagi kerajaan negeri Kelantan, kasi ajar sama Anuar Musa ni sikit. Kelantan menang bukannya kerana Anuar Musa, tapi kerana ALLAH. Lagipun mutu permainan bola sepak kita masih rendah. Sapa-sapa pun boleh jadi juara..

PRESIDEN KAFA, Tan Sri Annuar Musa (tengah) bersama Calon Barisan Nasional (BN) DUN Galas, Ab Aziz Yusoff (kiri) meraikan kejayaan pasukan bola sepak Kelantan memenangi Piala Malaysia bersama peminat dan rakyat Gua Musang di Dataran Kesedar, Gua Musang, Kelantan, tengahari tadi. - BH Online

p/s Sukan tu sukan la....Jangan dibawa berpolitik. Tu Pasal ranking bolasepak negara ,makin turun....inilah salah satu sebabnya!

Minyak RON97 Naik Lima SenKUALA LUMPUR - Berkuatkuasa 2 November, harga minyak petrol RON97 dinaikkan lima sen menjadikan harga terkini minyak petrol jenis terbabit kepada RM2.15 seliter.

Kali terakhir harga minyak petrol RON97 dinaikkan adalah pada 15 Julai lalu yang menyaksikan harga lima barangan keperluan asas dinaikkan.

Kerajaan Barisan Nasional pimpinan UMNO ketika itu memberikan alasan bahawa kenaikan tersebut perlu bagi "mengurangkan beban subsidi" minyak petrol yang terpaksa ditanggung kerajaan.

Kerajaan juga telah mengumumkan bahawa harga minyak petrol RON 97 akan ditentukan melalui apungan yang terkawal sambil menetapkan bahawa hanya minyak petrol RON97 sahaja boleh dijual kepada kenderaan yang berpendaftaran luar negara.

Pemotongan subsidi berkenaan adalah sebahagian daripada rancangan Kerajaan BN untuk mengurangkan subsidi bagi barangan keperluan asas seperti yang dicadangkan oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (PEMANDU) yang diketuai oleh Idris Jala, menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Kenaikan harga minyak petrol RON97 berlaku ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak baru-baru ini, dalam pembentangan bajet 2011 nya mengumumkan cadangan pembangunan beberapa projek mega, antaranya Menara Warisan setinggi 100 tingkat yang menelan belanja RM5 bilion, dan juga rancangan menjadikan negara ini sebagai hab hiburan.

Projek-projek mega tersebut, katanya boleh membawa masuk lebih banyak pelaburan disamping menarik minat lebih ramai lagi pelancong ke negara ini seterusnya menjana pendapatan yang lebih tinggi daripada industri terbabit.

Idris pula, pada awal tahun ini juga pernah memberi amaran bahawa kenaikan lima harga barangan asas itu perlu bagi mengurangkan beban subsidi yang boleh menyebabkan negara ini menghadapi kemungkinan muflis jika sebarang langkah pengurangan subsidi berkenaan tidak dilaksanakan.tvs

UMNO dan Mimpi Ngeri - Soberi Shafii


MOHD SOBERI SHAFII

Seminggu telah berlalu selesainya Perhimpunan Agung UMNO Malaysia yang berlangsung di Dewan Merdeka PWTC, Kuala Lumpur. Tentunya AMANAT PRESIDEN dipenghujung hari terakhir Perhimpunan itu menjadi tumpuan seluruh ahli-ahli UMNO terutamanya ahli-ahli perwakilan yang dipilih didalam Bahagian akan berada didalam Dewan Merdeka untuk mendengar dengan penuh minat.

Biasanya diwaktu itu Dewan Merdeka dipenohi oleh semua perwakilan dan tidak akan ada kerusi yang kosong tapi malangnya pada Perhimpunan kali ini kerusi perwakilan didalam Dewan Merdeka hanya dipenohi oleh 70% ahli perwakilan itu pun sudah termasuk saya yang mewakili UMNO Bahagian Ketereh.

Semasa pemilihan berlangsung diperingkat Bahagian untuk menjadi perwakilan terlebih dahulu dipilih melalui pertandingan, yang menang dikira hebat, tapi malangnya apabila datang ke Dewan Merdeka para perwakilan dalam sekitar 30% tidak berada didalam dewan untuk mendengar ucapan dan pesanan Presiden parti. Sedangkan pesanan Presiden itu adalah PENTING untuk ahli parti membawa pulang ke Bahagian masing-masing bagi dilaksanakan.

Dikira sebanyak 7 amanat Presiden dikutip untuk dilaksanakan di Bahagian bagi menjamin parti akan menang pada pilihanraya umum akan datang dan lebih penting lagi adalah untuk mempertahankan PUTRAJAYA supaya tidak jatuh kepada pihak pembangkang terutamanya Pakatan Rakyat. Sekiranya PUTRAJAYA berjaya ditawan oleh pembangkang maka akan terbongkarlah segala bentuk perkara yang tidak baik (sekiranya ada) yang telah diperalatkan oleh Kerajaan BN.

Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Ab.Razak sebagai Presiden UMNO dalam Amanat beliau telah meminta supaya ahli-ahli mengutamakan maruah dan kepentingan parti daripada kepentingan diri. Ini adalah satu pesanan yang boleh dianggapkan sebagai kunci kekuatan parti. Persoalannya, bolehkan perkara ini dipatuhi oleh ahli-ahli parti diperingkat akar umbi sedangkan amalan pemimpin UMNO diperingkat Bahagian, Negeri dan Pusat masih banyak yang boleh dipertikaikan. Hari ini apa yang berlaku hanya ahli parti di akar umbi telah meletakkan kepentingan parti diutamakan daripada kepentingan diri sedangkan pemimpin meletakkan kepentingan diri lebih diutamakan daripada kepentingan parti. Contoh-contoh akan saya kupaskan dalam ceramah mejelajah Kelantan apabila bermulanya program "Rakyat Mesti Tahu Perkara Sebenar" tentang UMNO kini.

Perkara yang kedua yang hendak saya sentuhkan ialah berhubung dengan saranan Presiden supaya ahli-ahli pentingkan pasukan bukan kumpulan. Bercakap senang tapi apabila sampai untuk dilaksanakan terutamanya di Bahagian tentunya tidak menjadi kerana pemimpin Bahagian itu sendiri yang menciptakan kumpulan, kalau tidak pemimpin Bahagian yang ujudkan kumpulan ada pula campur tangan diperingkat Perhubungan yang meletakkan kroni supaya di Bahagian yang tidak disukainya terdapat kumpulan yang pro perhubungan ataupun pemimpin pemimpin tertentu. Saya mengalami suasana begini.

Ketiganya ialah UMNO mesti menuju sifar masaalah. Cadangan ini sama sekali tidak akan tercapai selagi pucuk pimpinan UMNO diperingkat Ibu Pejabat tidak mahu mendengar masaalah yang dibawa oleh ahli-ahli diakar umbi. Sikap memilih bulu dan mengambil mudah untuk tidak mendengar dan menyelesaikan masaalah ahli-ahli diakar umbi akan membuat ahli-ahli akan kecewa dan ianya akan menjejaskan parti apabila sampai masa pilihanraya. Ahli-ahli akan protes sama ada secara diam ataupun secara terang-terang dan ada juga ahli-ahli parti secara 'gantleman' akan meninggalkan parti walaupun sudah lama menjadi ahli bahkan lebih lama daripada Presiden parti.

Apabila seorang ahli parti mengambil keputusan secara 'gantleman' meninggalkan UMNO, itu tidak bererti orang itu hanya sebatang kara, mungkin bersamanya ada satu ratus orang, dua ratus orang ataupun seribu orang yang akan bersamanya apabila tiba masa yang sesuai. Dan apabila suasana itu terjadi maka hasrat Presiden UMNO didalam ucapan pengulungan di Persidangan Agung UMNO yang lalu untuk mempertahankan PUTRAJAYA dengan cara apa sekalipun hanya akan menjadi sebagai sebuah catitan.

7 amanat Najib yang disiarkan oleh Berita Minggu pada hari Ahad 24hb. Oktober 2010 lalu tidak akan menjadi kenyataan dan tidak akan berjaya dilaksanakan di Kelantan selagi pemimpin diperingkat negeri mengamalkan sikap melayan kepada hanya mereka yang terpilih dan dipilih. Pemimpin yang berkepentingan diri, pentingkan puak dan tidak suka mendengar dan menyelesaikan masaalah ahli-ahli masih TEBAL amalanya di Kelantan. Kasihan Dato' Sri Najib hanya berdua. - newkk.blogspot.com

UMNO BN Mainkan Isu Geran Tanah Pula, Tiada Masalah Bagi TGNA

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menolak dakwaan kerajaan negeri pimpinannya tidak akan memberikan geran tanah kepada penduduk di Gua Musang.

Tinggal tiga hari sebelum hari pengundian pilihan raya kecil kerusi DUN Galas, Mursyidul Am PAS menegaskan, geran tanah akan diberikan selepas mendapat kelulusan daripada Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang.

“Kita akan beri geran tanah, tidak timbul isu tidak mahu beri (geran tanah).

“Kita tidak suka cakap kosong,” katanya ketika sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan di Bandar Baru Lojing di sini.

Selepas mesyuarat khas itu, Nik Aziz melawat perkampungan Orang Asli dan menyerahkan sumbangan kepada penduduk.

Turut hadir calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dan Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan Abdul Fatah Harun.

Sementara itu, Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaakob ketika ditemui berkata, program penyerahan geran tanah kepada penduduk akan diadakan secepat mungkin.

“Kita akan ambil peluang juga dalam tempoh ini (untuk beri geran tanah).

“Ada juga masa ini (kempen) ada juga selepas (pilihan raya),” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Pembangunan Tanah Dan Wilayah itu berkata, pemberian geran tanah akan dibuat selepas Pejabat Tanah dan Jajahan selesai proses persiapan yang sepatutnya.

“Persiapan untuk dapatkan geran itu dibuat oleh pejabat tanah, Exco (Kerajaan Negeri) dan ketua jajahan luluskan saja,” katanya.

Tambahnya, sepertimana amalan sebelum ini, geran tanah tersebut akan dikurniakan oleh Sultan Kelantan.

“Biasanya geran tanah diserah oleh ke Bawah Duli.

“Contohnya yang Tuanku bawa pada Jumaat sebelum ini, Tuanku telah hadir. Seramai 114 orang penduduk Gua Musang telah menerima geran (tanah) dalam majlis berkenaan,” katanya.

Pada 22 Okteber lalu Sultan Muhammad V berkenan menyampaikan geran tanah kepada 114 penerima pelbagai kaum dari daerah Gua Musang di Istana Persinggahan di sini.

Ketua Jajahan Gua Musang, Wan Mustapha Wan Abdul Hamid berkata, daripada 114 penerima, 13 daripadanya kaum Cina, dua masyarakat India dan selebihnya masyarakat Melayu.

Menurutnya, penerima menerima geran tanah untuk tempoh sama ada 33,66 atau 99 tahun bergantung kepada jenis geran tanah sama ada bangunan atau pertanian serta bergantung kepada penerima sama ada mereka merupakan anak Kelantan atau sebaliknya.

Pilihan raya kecil kerusi DUN Galas Khamis ini menyaksikan pertandingan antara Dr Zulkefli dan calon Barisan Nasional Abdul Aziz Yusoff.

Kerusi DUN itu kosong ekoran kematian penyandangnya Che Hashim Sulaima dari PAS akibat barah usus pada 27 Sept lepas. -TMI
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .