Ikuti Blog ini

Idris Jusoh Bazirkan RM7 Bilion Wang Negeri Terengganu

Difahamkan perbelanjaan tersebut menyebabkan Kerajaan Terengganu kekeringan wang untuk dibelanjakan bagi kepentingan negeri tersebut sehingga hari ini.

Difahamkan perbelanjaan tersebut menyebabkan Kerajaan Terengganu kekeringan wang untuk dibelanjakan bagi kepentingan negeri tersebut sehingga hari ini.

Idris Jusoh bertanggungjawab bazirkan RM7 bilion wang negeri

KUALA TERENGGANU, 27 Okt - Bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh didakwa antara orang yang bertanggungjawab mengakibatkan kira-kira lebih RM7 bilion wang yang sepatutnya dibelanjakan untuk rakyat negeri Terengganu disalahgunakan untuk projek mewah termasuk Taman Tamaddun Islam (TTI) dan Monsoon Cup.

Difahamkan perbelanjaan tersebut menyebabkan Kerajaan Terengganu kekeringan wang untuk dibelanjakan bagi kepentingan negeri tersebut sehingga hari ini.

Berikutan itu Ahli Dewan Undangan Negeri Wakaf Mempelam, Haji Mohd Abdul Wahid Endut mendakwa bekas menteri besar itu sebagai pengkhianat kepada rakyat dan negeri Terengganu.

Beliau membuat dakwaan itu ketika berucap di Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu baru-baru ini. Idris yang juga Adun Jerteh dikatakan tidak mencelah untuk menafikan dakwaan Haji Mohd Abdul Wahid dalam persidangan tersebut.

Difahamkan juga pegawai-pegawai kerajaan negeri Terengganu terpaksa berulang alik ke Putrajaya bagi membincangkan urusan kewangan negeri Terenganu.

Sebelum ini Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyerahkan wang royalti petroleum dan gas kepada kerajaan negeri itu dalam bulan September lalu tetapi sehingga hari ini wang tersebut belum diserahkan secara rasmi.

Haji Mohd Abdul Wahid yang juga Bendahari Perhubungan PAS Terengganu ketika berucap di satu majlis ceramah di Kuala Terengganu baru-baru ini mendakwa, Idris antara pemimpin Umno Terengganu yang bertanggungjawab mengeringkan kantong kerajaan negeri untuk projek pusat.

“Wang kerajaan negeri digunakan untuk projek pusat ketika Idris memerintah Terengganu. Ini suatu penggunaan wang yang tidak betul. Rakyat tidak dapat manfaat sepatutnya dari projek berkenaan,” jelasnya.

Bagaimanapun beliau merasa hairan kenapa rakyat Terengganu tidak terkesan dengan tindakan Idris itu sehingga mereka terus memilih Barisan Nasional (BN) memerintah Terengganu dalam pilihan raya umum ke-12 lalu ketika negeri-negeri pantai Barat menolak parti itu sebagai kerajaan.

Perak terima pelaburan RM22 billion dan merancang 'Islamic City'

KUALA KANGSAR, 27 Okt - Walaupun dunia kini dihimpit krisis ekonomi global tetapi Kerajaan Pakatan Rakyat Perak berjaya mendapatkan pelaburan asing bernilai sebanyak RM22 billion.

Exco Agama, Pendidikan Islam, Wanita Dan Kebajikan Negeri Perak, Haji Mohd Zainuddin Mohd. Yusof berkata, kerajaan Perak akan menerima kedatangan pelabur asing bernilai RM22 billion ketika berucap di Jamuan Hari Raya Aidilfitri, Kg. Masjid Laneh, Padang Rengas dekat sini baru-baru ini.

Tegasnya, dari jumlah itu terdapat sebanyak RM16 billion datangnya dari pelabur-pelabur di Teluk Telaga Minyak Timur Tengah

"Segala usaha tersebut adalah bertujuan untuk menjaga kepentingan rakyat dan juga perkembangan kemajuan serta pembangunan negeri Perak ini sebagaimana yang telah dijanjikan kepada rakyat dalam manifesto pilihan raya dulu," katanya.

Adun Lubok Merbau itu juga memberitahu, kerajaan mungkin akan membangunkan sebuah bandar baru Islam di negeri Perak iaitu "Islamic City" untuk kemudahan bukan orang Perak, rakyat Malaysia sahaja malah bagi Umat Islam seluruh dunia.Ezam jadi Anwar Ibrahim ke-2 untuk UMNO

Dua malam lepas saya hadir di kediaman Sdr Ezam Mohd Nor di Shah Alam atas jemputannya sempena Aidilfitri.

Dah lama tak bersua dengan Ezam. Kali terakhir saya berkomunikasi dengan beliau adalah semasa desas-desus beliau akan menyertai UMNO. Saya dan ramai kawan-kawan beliau dalam PAS telah memujuk untuk beliau tidak menyertai UMNO, malah mempelawa beliau menyertai PAS.

Saya tidak berminat mengulas lanjut tentang perkara yang membuatkan beliau menyertai UMNO. Saya cuma ingin menelah nasib beliau di dalam UMNO selepas ini.

Apabila Ezam menyertai UMNO ia diihat satu tamparan yang hebat untuk pembangkang terutamanya Anwar Ibrahim dan partinya, PKR. Ezam mampu menjadi satu senjata ampuh untuk UMNO berdepan dengan Anwar. Walaubagaimanapun, itu semua terbukti meleset apabila kehadiran Ezam gagal menjejaskan populariti Anwar dalam Pilihanraya Kecil Permatang Pauh. Malah Anwar menang besar dalam pilihanraya tersebut.

Maka apa lagi yang ada pada Ezam untuk UMNO?

Mungkin tidak ada apa-apa lagi pada Ezam untuk Pak Lah, kerana tempoh beliau bertakhta di dalam UMNO hanya berbaki beberapa bulan lagi. Tapi saya percaya Najib tidak akan mempersia-siakan kehadiran Ezam di dalam UMNO. Najib sedang merencana banyak agenda dalam persediaan beliau mengambil alih tanggungjawab sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Antaranya adalah tanggungjawab besar beliau untuk memulihkan kredibiliti UMNO dan BN di mata rakyat.

PRU-12 baru-baru ini membuktikan rakyat menuntut reformasi besar dalam pentadbiran negara. Di mata rakyat, Malaysia sudah kepupusan nilai demokrasi dan keadilan. Di mata rakyat juga, pemimpin BN dan UMNO adalah pengamal politik rasuah dan korupsi. Untuk UMNO dan BN terus relevan dalam persada politik negara, mereka mesti berusaha merubah hakikat ini, atau dengan cara yang lain, mengubah persepsi terhadapnya.

Kebangkitan rakyat menuntut integriti, keadilan dan pemulihan demokrasi mesti ditangani Najib. Apakah Najib akan menggunakan Ezam untuk membuktikan kepada rakyat bahawa beliau sedang melaksanakan pemulihan demokrasi dan perang terhadap rasuah?

Ezam adalah tokoh demokrasi dan anti rasuah sejak sekian lama. Seperti kata Salahuddin Ayub, diri Ezam itu bagai sebuah instititusi yang memperjuangkan demokrasi dan menentang rasuah. Saya yakin semangat dan inspirasi menentang rasuah masih berpasak dalam diri Ezam, dan saya harap ianya masih sekental dulu.

Di awal zaman awal 80-an, ketika UMNO berdepan dengan kebangkitan idealisma Islam sedunia yang juga memberi kesan dalam arus politik Malaysia, Dr Mahathir telah membawa masuk Anwar Ibrahim untuk memberikan imej Islam di dalam UMNO. Kemasukan Anwar, tokoh muda ABIM ke dalam UMNO telah memberikan keyakinan kepada umat Melayu Islam bahawa UMNO cukup serius dalam pelaksanaan Islam. Ia juga berjaya mengimbangi suara PAS sebagai sebuah parti pembangkang yang melaungkan pelaksanaan Islam dalam pentadbiran negara. Maka rakyat terpesona dengan UMNO dan melupakan PAS. Apa yang terjadi pada Anwar selepas itu adalah sejarah yang kita semua maklum.

Mungkin kali ini UMNO akan menggunakan Ezam untuk meredakan tuntutan rakyat dan pembangkang kepada demokrasi dan penentangan terhadap rasuah. Mungkin selepas ini, Ezam akan diberikan satu kedudukan penting dalam mana-mana portfolio kerajaan dalam menangani rasuah.

Maka sepertimana Anwar berjaya membuat tempelan-tempelan program Penerapan Nilai-Nilai Islamnya dengan maksud meredakan tuntutan pelaksanaan Islam sepenuhnya oleh PAS, Ezam akan membuat tempelan-tempelan dalam program anti rasuahnya untuk membaiki imej UMNO dan meredakan tuntutan rakyat yang mendesak. Cukup untuk membuat rakyat terpesona semula dengan UMNO.

Itu telahan saya. Saya harap saya silap! ~ AHMAD SABKI YUSOF

Minyak patut RM1.60 - Pakar

KUALA LUMPUR - Kerajaan wajar menurunkan harga petrol kepada RM1.60 seliter memandangkan harga pasaran minyak mentah dunia merudum sehingga ke paras AS$60 (RM210) setong.

Pengerusi Pusat Pengajian Ekonomi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Nor Ghani Md. Nor berkata, harga itu berdasarkan perbandingan ketika harga petrol dijual RM1.92 seliter dalam keadaan harga pasaran dunia sekitar AS$70 setong.

Bagaimanapun katanya, harga minyak dunia dijangka berlegar sekitar paras AS$90 setong beberapa bulan akan datang ekoran Pertubuhan Negara Pengeluar Minyak (OPEC) mengurangkan pengeluaran.

"Saya jangkakan harga minyak boleh diturunkan di bawah RM2 iaitu antara RM1.60 hingga RM2 dengan melihat keadaan ekonomi negara ketika ini.

"Jika harga minyak turun, pengguna akan berbelanja lebih, tetapi harga barangan mungkin tak turun sebab pesaing kurang.

"Contohnya pembekal makanan ayam hanya ada beberapa sahaja di negara ini," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang trend penurunan harga minyak dunia ketika ini yang merudum dan dikatakan akan mencecah sehingga ke paras AS$60 setong.
Kelantan bentang 'Bajet Berimbang' utamakan golongan dhaif

KOTA BHARU - Ketika ekonomi dunia merudum dengan kejatuhan luar biasa institusi kewangan di peringkat global, kerajaan Kelantan masih mampu membentang anggaran belanjawan 2009 yang bertema 'Bajet Berimbang'.

Bajet tersebut memberi tumpuan kepada penjanaan ekonomi secara berterusan untuk semua rakyat, pembinaan ihsan berteraskan Islam dan pembelaan golongan dhaif.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan negeri memantapkan lagi dasar berjimat cermat dengan perbelanjaan berhemah.

Selain itu, mengembeling usaha untuk meningkatkan hasil melalui pemantapan jentera kutipan hasil dan penguatkuasaan yang tegas dan berkesan, memantapkan jentera pentadbiran, meneruskan pendekatan pentadbiran menyeluruh.Image

"Meningkatkan pertumbuhan ekonomi negeri yang stabil dan berdaya maju dengan memberi tumpuan kepada program-program kesejahteraan dan kemakmuran rakyat serta meningkat penyertaan rakyat dalam program-program peningkatan kualiti hidup.

"Dalam bajet 2009 kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM26.50 juta bagi menyediakan kemudahan infrastruktur asas kepada rakyat," katanya pada pembentangan Bajet 2009, di persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan di sini, semalam.

Teks ucapan belanjawan itu dibaca Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Dato' Husam yang mengambil masa hampir sejam.

Beberapa jalan dan jambatan baru akan dibina termasuk dari Panchor ke Pengkalan Datu di Kota Bharu, Jalan Telaga Bata ke Kelaboran di Tumpat, Jalan Bendang Nyior ke Bukit Mas (Tanah Merah) dan jambatan Sungai Sat, Machang.

Menurutnya peruntukan tersebut termasuk menyiapkan pembinaan jambatan melintasi landasan keretapi di Pasir Mas yang dijangka siap akhir tahun hadapan.

Bagi sektor pertanian kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2.05 juta bagi meningkatkan prasana pertanian.

Kata Menteri Besar, pada 2009 dijangka seluas 700 hektar kawasan tanah terbiar dipulihkan. Manakala pengeluaran padi tahun ini dianggarkan sebanyak 285,000 tan metrik iaitu melebihi tahap sara diri sebanyak 121 peratus.

"Kerajaan negeri juga bersyukur kerana pembinaan Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra di Rantau Panjang yang menelan belanja lebih RM8.8 juta telah siap 95 peratus.

Image"Masjid ini bercirikan reka bentuk asimilasi budaya bercampur antara Cina, India dan Melayu yang merupakan satu-satunya masjid seumpama itu di Kelantan," katanya.

Kata beliau beberapa kompleks Islam baru akan dibina iaitu di Gua Musang, Machang, Pasir Puteh dan Bachok dengan mendapat peruntukan awal sebanyak RM8 juta.

Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM40 juta kepada Yayasan Islam Kelantan bagi melaksanakan program-program pendidikan, di samping RM1 juta bagi program pembangunan.

Menurutnya kerajaan negeri menyediakan sumbangan tahunan kepada Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan iaitu sebanyak RM1.96 juta.

Bagi program keagamaan lain iaitu Ihya Ramadan sebanyak RM150,000, Tahfiz al Quran (RM150,000), ujian tilawah al Quran (RM120,000), pembangunan Islam jajahan (RM100,000), sambutan Hari Hudud (RM30,000), kecemerlangan solat (RM1 juta) dan skuad amru (RM80,000).

Di samping itu program Kembara Bermotosikal sebanyak RM30,000 dan majlis bersama ulama, guru pondok dan ketua madrasah sebanyak RM300,000.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri terus menyediakan peruntukan bagi membela rakyat miskin iaitu sebanyak RM1.2 juta, penempatan semula penduduk (RM200,000), bantuan bekalan air dan elektrik (RM800,000), pesakit kronik (RM300,000) dan orang kurang upaya (RM600,000).

"Kerajaan negeri juga menyediakan sebanyak RM3 juta bagi melaksanakan program perumahan rakyat bagi kos rendah dan mampu milik. Bagi tempoh Rancangan Malaysia ke Sembilan kerajaan negeri merancang membina rumah awam kos rendah dengan peruntukan sebanyak RM22 juta," ujarnya.

Oleh itu Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, anggaran hasil bagi tahun hadapan sebanyak RM339.98 juta, manakala perbelanjaan mengurus sebanyak RM360.62 juta.

Katanya, defisit bagi tahun 2009 akan berkurangan menjadi RM20.28 juta berbanding defisit tahun 2008 sebanyak RM23.73 juta.

Hasil tanah menjadi penyumbang terbesar iaitu sebanyak RM116.97 juta atau 34.4 peratus, hasil perhutanan (RM94.97 juta atau 27.93 peratus.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .