Ikuti Blog ini

Penghormatan Tugu Negara : Mufti Perlis gesa PM bertaubatKUALA LUMPUR, 3 Ogos -"Perbuatan mana-mana individu muslim sama ada pemimpin atau rakyat yang meletakkan kalungan bunga, tabik hormat dan bertafakur yang dilakukan untuk Tugu Negara adalah bercanggah dengan prinsip-prinsip akidah Islam yang anti kepada sebarang unsur keberhalaan."

Demikian kenyataan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin yang mengulas upacara Tugu Negara bersempena Hari Pahlawan 31 Julai lalu, yang menyaksikan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi hadir di Majlis Kalungan Bunga monumen berkenaan.

Abdullah dilaporkan menyempurnakan istiadat meletak kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara sebagai memperingati wira-wira yang gugur semasa mempertahankan tanah air dengan diikuti tiupan lagu dan trumpet 'Last Post' serta deklamasi sajak berjudul Pahlawanku oleh Pegawai Waran I, Azamin Itam.

Kata Dr Asri lagi, perbuatan seperti itu seakan menjadikan tugu berkenaan berhala yang dihormati malah sekiranya pelaku tidak mempunyai sebarang iktikad bahawa itu semua memberi manfaat dan mudarat, maka perbuatan itu adalah sia-sia dan bodoh.

"Ia tetap haram kerana meniru perbuatan musyrikin dan jika pelaku beriktikad itu memberikan kemanfaatan kepada keamanan, kedamaian ruh mereka yang telah meninggal dunia, maka itu adalah perbuatan syirik yang jelas.

"Akidah Islam menentang sebarang unsur keberhalaan. Pemimpin atau sesiapa sahaja yang terlibat dalam perbuatan ini hendaklah bertaubat kepada Allah dan kembali kepada akidah Islam yang sebenar," kata Dr Asri dalam laman web Minda Mufti baru-baru ini.

Tahun lalu dalam isu yang sama, pelbagai pihak turut meyelar tindakan Abdullah yang dilihat membelakangi fatwa ulama dan mufti yang menegah perbuatan memberi penghormatan kepada Tugu Negara.

Menurut satu laporan Fatwa Mufti Pulau Pinang telah menyatakan bahawa adalah haram tiupan dan bertafakur dengan menundukan kepala selama 20 saat dengan meletakan kalung bunga ditugu manakala Fatwa Mufti Pahang di bawah subseksyen 36 (1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam 1991 setelah diluluskan oleh Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak menurut subseksyen 39 (6) Enakmen bahawa : "Meletakkan kalungan bunga di Tugu Peringatan sempena upacara sambutan Hari Pahlawan dan upacara-upacara lain adalah haram dan hendaklah ditinggalkan."

JOM KE PERMATANG PAUH


Inilah agenda sebenar selepas PRU 12 yang kita nanti-nantikan. Bukan muzakarah. Bukan dakwaan liwat. Bukan debat minyak. Bukan Pak Lah letak jawatan. Bukan Najib didakwa. Bukan Razak Baginda digantung. Bukan demo Protes. Bukan bukan bukan.

Dalam kempen Azizah dahulu pun, dia berjanji bahawa Anwar akan menggantikan tempatnya ini. Rakyat mengundi PR pada PRU 12, adalah antara lain dengan dengan mengharapkan Anwar menjadi PM. Anwar lebih bijak dan tangkas dari Pak Lah 1000 kali. Lebih dilihat bersih dari Najib sejuta kali. Anwar boleh membawa masuk pelaburan berbilion dari negara Arab. Anwar boleh berdailog dan berhujjah dengan barat. Fasal itulah Mahathir cemburu dengan Anwar. Para sasterawan pun merindui pimpinan negara yang bisa bersajak dan prihatin dengan bahasa serta budaya Melayu. Dunia pun menanti Anwar jadi PM. Pas sejak 1999, ketika Anwar dalam penjara pun bersetuju Anwar menjadi PM. Inilah agenda rakyat reformis sejak 1998.

Jika Anwar menang dan sekaligus berjaya menarik 43 MP BN, kerajaan baru akan terbentuk dalam tempoh 60 hari. Inilah yang saat kita nantikan. Harga minyak turun 50 sen. ISA dan OSA dihapuskan. Tol dikaji semula. IPP dirombak. Geran pembangunan untuk Pulau Pinang, Kelantan, Perak, Kedah dan Selangor diberi segera tanpa sekatan birokrasi. Dana untuk rakyat miskin akan ditambah dan diperhebatkan.

Jika Anwar gagal buat semua dalam tempoh 6 bulan, rakyat Malaysia tidak akan percaya dengan POLITIK PEMBANGKANG LAGI. Aku pun nak cari gua untuk bertapa.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .