Ikuti Blog ini

BERSIH 2007: Polis, kerajaan disaman RM2 juta

Seorang penjaja yang memerhatikan protes anjuran gabungan pilihan raya bersih dan adil (BERSIH) 2007, hari ini mengemukakan saman RM2 juta ke atas polis dan kerajaan atas kecederaan yang dialaminya ketika ditahan.

Aleyasak Hamid @ Hassan, 34, mendakwa tempurung lututnya retak disebabkan tindakan membabi-buta polis cuba menyuraikan orang ramai yang berhimpun.

Peguamnya, Fadial N Fikri berkata tanggungjawab kerajaan dan polis adalah melindungi rakyat dan bukannya menggunakan kekerasan dan bertindak secara arbitrari semasa menjalankan tugas.

Pada perhimpunan besar-besaran 2007 di ibunegara itu, kira-kira 40,000 orang yang berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Memorandum tersebut mengandungi tuntutan, antaranya, mendesak kerajaan menggunakan dakwat kekal sewakstu pilihan raya dijalankan, menghapuskan undi pos dan menggunakan daftar pemilih yang bersih. -M'kini

Tazkirah Ramadhan 1431H-2010


Polis Biadab Memang Ramai Di Negara Ini

Jurugambar ditampar ASP

SEORANG Krew Sabahkini.net, Mohammad Hafiz Jamail, 26, yang sedang bertugas merakamkan gambar hadirin di Ruang Legar Mahkamah Majistret Sandakan, tiba-tiba diserang seorang pegawai polis berpangkat Inspektor yang datang ke arahnya dan menampar kamera yang digunakannya sehingga terkena pipi dan muka; tanpa memberikan sebarang amaran terlebih dahulu.

Menurut Hafiz, beliau terkejut dengan aksi pegawai polis berkenaan yang bertindak samseng mengganggu tugas wartawan sedangkan sewajarnya pegawai polis harus berdiri tegak mempamerkan pangkat dan tag nama ketika digambar wartawan.

“Saya sudah rakam lebih 15,000 gambar polis di seluruh negara, termasuk Ketua Polis Negara, tapi inilah pertama kali polis bertindak kasar dan melampiaskan dendam kepada jurugambar dan wartawan seperti saya,” ujar Hafiz yang mengakui pegawai polis berkenaan, ASP Tan Hiap Wah menyimpan dendam akibat ditukar daripada Balai Polis Kunak setelah dihujani dengan laporan demi laporan yang ditulis Hafiz berhubung insiden Tingkayu Gate.

Tegas Hafiz, jika ASP Tan ada masalah dengannya hendaklah menurut saluran undang-undang dan jangan meletakkan hukuman di tangan sendiri dan mengguna pakai ‘Hukum Rimba’ di Kunak dengan menyumbat sesiapa sahaja ke dalam lokap tanpa bukti yang melampaui keraguan munasabah.

“Jika dia rasa tulisan saya mencemar nama baiknya, sila saman saya. Saya akan buktikan di mahkamah siapa sebenarnya ASP Tan Hiap Wah; bukan dengan memukul kamera atau mengugut saya,” ujar Hafiz yang mengakui tidak gentar menghadapi pegawai polis yang tidak beretika seperti ASP Tan yang mempunyai kes jenayah di Tingkayu, Kunak sehingga ditukarkan ke Balai Polis Kinabatangan.

Hafiz yang baru selesai memberi keterangan di Balai Polis Sandakan berharap agar Ketua Polis Negara mengambil tindakan tegas terhadap ASP Tan yang mencemar nama baik polis dengan menzalimi orang awam sepertinya.

Menurut laporan polis yang dibuat Hafiz, SDK/RPT/11694/10 pada jam 12.12 tengah hari tadi beliau menyatakan bahawa;

"Pada lebih kurang jam 09.15 pagi, bertempat di ruang pejalan kaki depan Mahkamah Majistret 2, seorang anggota polis yang saya kenali bernama ASP Tan telah memukul kamera sedang saya gunakan untuk mengambil gambar hadirin yang berada di Mahkamah majistret pada ketika itu. Saya buat aduan ini supaya PDRM tangkap dan dakwa ASP Tan di bawah Undang-Undang Jenayah.”

Dalam pada itu, ASP Tan tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasannya, namun dimaklumkan Balai Polis Sandakan bahawa beliau juga telah membuat laporan balas di balai polis yang sama dan mendakwa jurugambar Sabahkini.net merakamkan gambar dengan niat curang. -sabahkini

Mazlan Aliman fail saman RM20 juta

TEMERLOH, 17 Ogos: Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman memfailkan saman malu terhadap empat pihak bagi menuntut ganti rugi sebanyak RM20 juta atas apa yang disifatkannya sebagai penahanan salah pada insiden di Felda Lembah Klau, Mac lalu.

Saman tersebut telah difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh, semalam dengan menamakan empat pihak iaitu Pengurus Felda Lembah Klau, Awang Sulong, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), pegawai polis, Mohd Azran Rahmat dan Kerajaan Malaysia.

Dalam sidang media selepas penyerahan writ saman tersebut, Mazlan berkata tindakan diambil setelah beliau dan keluarganya menerima kesan diaibkan di khalayak umum dan dilayan seolah-olah beliau seorang penjenayah.

“Atas peristiwa yang berlaku saya dan keluarga saya termasuk anak-anak saya merasa malu apabila di sekolah anak saya ditanya rakan-rakannya sebab-sebab beliau ditahan di lokap. Saya rakyat Malaysia dan merupakan anak peneroka juga mengapa saya dilayan macam penjenayah,” soalnya.

Peguamnya, Wan Rohimi Wan Daud berkata, ada asas berlaku penahanan yang salah dilakukan pihak terbabit ke atas Mazlan yang boleh dicabar di mahkamah.

“Ada terdapat percanggahan fakta bagi tujuan mengelirukan terhadap penggunaan seksyen 441 iaitu penahanan dilakukan atas kesalahan pencerobohan jenayah yang dikenakan ke atas Mazlan, maka kita ada asas yang cukup kuat untuk mencabarnya di mahkamah,” katanya.

Ketua Penerangan PAS Pahang, Hasanuddin Salim, Pengerusi Hal Ehwal Peneroka Kebangsaan, Suhaimi Said dan Pengerusi Cabang PKR Temerloh, Ahmad Nizam Abdul Hamid menyokong penuh tindakan saman yang dilakukan Mazlan.

“Atas apa yang berlaku kita melihat bagaimana pihak pengurusan Felda telah melakukan tindakan kurang ajar dan melampaui bidang kuasa masing-masing sehingga menyekat hak dan kebebasan rakyat. Oleh yang demikian itu, kami menyokong penuh tindakan yang dilakukan oleh Mazlan,” kata mereka.-Hrkh

Penduduk Ipoh Dipaksa Kibar Bendera?

Oleh : Al-Husseyn

Walaupun Perayaan Bulan Kemerdekaan dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Aug 1, rakyat sekitar Ipoh terus memandang sepi tanpa mengibarkan bendera.

Rata-rata pemilik premis perniagaan atau bangunan disekitar bandar Ipoh masih terus sunyi sepi tanpa kibaran Jalur Gemilang.


Menyedari keadaan yang sugul ini, Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim telah mendesak penduduk Ipoh menaikkan Jalur Gemilang sekarang.

Beliau dilihat begitu terdesak hingga terpaksa mengadakan peraturan baru untuk mengugut para peniaga yang akan memperbaharui lesen perniagaan mereka dengan denda kompaun dan menyenaraihitamkan peniaga-peniaga yang tidak mengibarkan Jalur Gemilang.

Sosial Berleluasa; Umno Gagal Mendidik Rakyat

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/Ustridhwan.jpgKUALA NERUS - Gejala sosial seperti penyalahgunaan dadah, zina dan pembuangan bayi serta pelbagai jenayah yang semakin berleluasa di negara ini adalah berkait rapat dengan 'tahap berhibur' yang tinggi dikalangan rakyat dalam negara ini.

Masyarakat Melayu terutamanya yang banyak terkesan dengan gejala sosial tersebut telah dididik dengan budaya 'tidak peduli' yang menganggap bahawa 'politik tidak ada kena mngena' dengan agama.

Exco Pemuda PAS Pusat, Ustaz Ridhwan Mohd Nor berkata sebuah agensi perundingan antarabangsa yang membuat satu kajian keatas 52 buah negara, dimana rakyatnya paling kuat berhibur, telah merumuskan Malaysia duduk ditempat ke 10.

"(sebuah) konsultan (perunding) antarabangsa, dia buat kajian, macam-macam kajian. Satu kajian, dia ambil 'sampling' (ke atas) 52 buah negara, apa tajuk kajian....'Negara, Rakyat Paling Kuat Berhibur'

"daripada 52 buah negara, samada negara kafir ke, negara umat Islam ke, negara Malaysia duduk (di) tangga yang ke 10 paling kuat berhibur,"ujar Ustaz Ridhwan ktika menyampaikan ceramah di Pekan Batu 6, dekat sini, semalam16 Ogos. -BO

Dengar Ceramah Penuh Ustaz Ridhwan di BO Radio


GEMPAR: Gani Patail Ada Hubungan Sulit Dengan Azailiza

RPK Kini Dakwa Peguam Negara Ada Hubungan Sulit Dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa

Tidak cukup dengan pendedahan mengenai hubungan pengadu dan saksi utama perbicaraan Fitnah II, Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif dan hubungan sulit Saiful dengan Pegawai Khas kepada Perdana Menteri, Prof Datuk Khairil Annas Jusoh, kini penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin melontarkan 'bom' yang bakal menggegarkan badan kehakiman negara - dakwaan hubungan sulit antara Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Datuk Azailiza Mohd Ahad.

Dalam kolumnya 'No Holds Barred' Raja Petra atau RPK menulis dalam artikel berjudul 'Okay, What About This Affair Then?' bertarikh 16 Ogos, hubungan sulit antara Abdul Gani dan Azailiza adalah 'rahsia terbuka' dikalangan kakitangan Jabatan Peguam Negara.

"Ya, semua orang tahu mengenai hubungan suklit ini. Ia bukan rahsia. Peguam Negara dan Azailiza selalu ke luar negara bersama, dan untuk menjimatkan wang pembayar cukai, mereka memilih untuk berkongsi bilik daripada menyewa bilik berasingan.


"Nampak gayanya banyak sangat skandal seks di Istana Keadilan. Apatah lagi Ketua Hakim Negara mengahwini isteri kedua di Thailand secara tidak sah dan kemudiannya menghapuskan bukti bagi mengelak pendakwaan, seperti juga kawan kita Ahli Parlimen dari Sabah. Terfikir kita sama ada mereka mempunyai cukup masa untuk menyediakan kes di mahkamah," kata RPK secara sinis.

RPK mengaitkan pendedahan beliau terhadap Abdul Gani dengan dakwaan skandal antara Saiful dan Farah.

"Kenapa Peguam Negara tidak mahu mengesah atau menafikan dakwaan bahawa salah seorang anggota pasukan pendakwaan mengadakan hubungan dengan saksi utama? Alangkah mudah sekiranya beliau terus menafikannya dan selesai semua masalah?

"Beliau (Abdul Gani) tidak mahu mengambil risiko ke atas dirinya kerana pertamanya beliau tahu sekiranya beliau menafikan lebih banyak keburukan akan terdedah. Lebih-lebih lagi beliau risau saya akan mendedahkan satu lagi hubungan sulit iaitu antara beliau dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Datuk Azailiza Mohd Ahad," kata RPK dalam artikelnya.

RPK mendakwa mahkamah pada hakikatnya mengakui hubungan romantis Saiful-Farah kerana ia tidak berminat samada perkara itu berlaku atau tidak. Mahkamah hanya mahu menentukan sama ada hubungan itu akan menjejaskan kes yang sedang dibicarakan.

"Dalam erti kata lain, adalah berlaku ‘pillow talk’ semasa hubungan diadakan? Dan mahkamah pun sudah yakin tidak ada 'pillow talk' hanya hubungan intim sahaja. Jadi tidak ada salah pendakwaan dan maka itu pertuduhan terhadap Anwar tidak harus digugurkan," kata RPK membuat kesimpulan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan pasukan pembelaan membuang kes. -SK


Okay, what about this affair then?

Aiyah! Prosecution star witness Saiful Bukhari Azlan bonking DPP Farah Azlina Latif. Then Prime Minister Najib Tun Razak aide Khairil Annas Jusoh bonking Saiful Bukhari Azlan. And now the AG himself bonking Head of International Affairs Division Azailiza Mohd Ahad.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Today, the Associated Press reported, "A Malaysian judge said Monday he considered allegations of an affair between a government prosecution lawyer and the man who accused opposition leader Anwar Ibrahim of sodomy to be true but the relationship did not compromise the case."

Okay, the issue here is that the court has no doubt that the allegation that deputy public prosecutor Farah Azlina Latif is having an affair with the prosecution’s key witness in the Anwar Ibrahim Sodomy II trial is true. The court is not concerned with whether an affair is going on or not. It is only concerned with whether the affair would compromise the trial.

In other words, is their any ‘pillow talk’ going on in between the bonking? And the court is convinced there is no pillow talk, just hardcore bonking. So there is no miscarriage of justice and therefore the charge against Anwar need not be dropped.

Why does the Attorney General not want to confirm or deny the allegation that a member of his team is bonking the prosecution’s key witness? Would it not be easy if he just denied it and solve the entire problem?

He is not prepared to risk his neck, first of all, because he knows it is true and he knows that if he tries to deny it more shit is going to hit the fan. But more importantly, he is worried that if he denies it then we would bring out another allegation of an affair, this time involving him and Datuk Azailiza binti Mohd Ahad, the Head of the International Affairs Division of the Attorney General’s Chambers.

Yes, everyone knows about this affair. It is no secret. The AG and Azailiza make frequent trips overseas together and, to save the taxpayers’ some money, they share a hotel room rather than book separate rooms.

Aiyah! Prosecution star witness Saiful Bukhari Azlan bonking DPP Farah Azlina Latif. Then Prime Minister Najib Tun Razak aide Khairil Annas Jusoh bonking Saiful Bukhari Azlan. And now the AG himself bonking Head of International Affairs Division Azailiza Mohd Ahad.

There appears to be a hell of a lot of bonking going on in the Palace of Justice. And with the Chief Justice illegally marrying a second wife in Thailand and then destroying the evidence to escape prosecution, like our Member of Parliament from Sabah, it makes one wonder how they even have enough time to prepare for the court cases.

***************************************************

Affair claim in Malaysia's Anwar trial deemed true

(Associated Press) - A Malaysian judge said Monday he considered allegations of an affair between a government prosecution lawyer and the man who accused opposition leader Anwar Ibrahim of sodomy to be true but the relationship did not compromise the case.

Anwar insists the sodomy charge against him should be dropped after an opposition-linked activist claimed last month that a young female prosecution attorney in the trial had a recent affair with Anwar's accuser, a 25-year-old male former aide. Neither of them has directly responded to the allegation.

Anwar faces up to 20 years in prison if convicted of sodomizing his ex-aide, Saiful Bukhari Azlan. He insists the government concocted the charge in 2008 to sideline him after his opposition alliance made unprecedented electoral gains. Government authorities deny conspiring against Anwar.

High Court Judge Mohamad Zabidin Diah ruled Monday that the prosecution team in the trial had accepted the allegations of an affair to be true because it did not directly confirm or deny them.

"The court must accept what is stated as true," he said.

However, Mohamad Zabidin rejected Anwar's request for the charge to be dropped, saying the affair claim did not compromise the prosecution's integrity. Prosecution lawyers have argued that Farah Azlina Latif had been a junior member of the team and never had important documents in her possession.

Malaysia's attorney general ordered Farah removed from the case last month. He said although there was no proof to support the claim of an affair, the move would protect the prosecution's credibility.

The defense claims Farah might have leaked confidential information to Saiful, who should not have access to prosecution strategies.

Mohamad Zabidin postponed trial hearings until Sept. 20 after Anwar's lawyers said they would appeal his decision.

This is the second time Anwar has been accused of sodomy, a crime in this Muslim-majority country. He was imprisoned for six years starting in 1998 for sodomy and corruption. The sodomy conviction was later overturned.

GB telah berulangkali menyatakan di Palace Of Justice penuh dengan hakim-hakim binatang yang tidak lagi mempertahankan kebenaran dan keadilan tetapi tunduk kepada kemahuan dan kehendak Raja Binatang, si Peguam Negara dan Ketua Hakim Negara yang merupakan bekas Penasihat Undang-undang UMNO. Hakim-hakim yang mementingkan kedudukan, pangkat serta harta. Yang hina, yang jijik, yang durjana dan yang sentiasa bertindak mementingkan nafsu dan menyengsarakan rakyat.

Lebih banyak skandal bakal terbongkar. Di bulan yang mulia ini kita memohon ke hadhrat Allah s.w.t. agar sistem kehakiman negara dibersihkan dari manusia-manusia yang berperangai binatang ini demi untuk meletakkan kebenaran dan keadilan di tempat yang lebih wajar. -GB
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .