Ikuti Blog ini

Tuhan Maha Kuasa, Bayar Tunai

Selepas ADUN Changkat Jering, Behrang dan Jelapang mengkhianati Pakatan Rakyat. BN mendakwa bermacam-macam alasan untuk menghalalkan tindakan. Tiba-tiba Tuhan mengambil nyawa Ahli Parlimen Bukit Gantang. Adakan Pilihanraya kecil dan Pakatan Rakyat menang. BN tergamam.

Berlaku pula krisis di Penanti, BN tidak mengambil bahagian atas alasan perletakan jawatan itu adalah permainan politik PKR. BN memberi alasan tidak mengambil bahagian kerana mengutamakan rakyat dan menumpukan kepada memulihkan ekonomi . Tuhan mengambil nyawa Wakil Rakyat Manek Urai. Terpaksa mengadakan Pilihanraya kecil dan BN terpaksa menyertai. Apa dah jadi dengan alasan yang diberikan di Penanti?

Apa akan jadi sekiranya 4 orang Wakil Rakyat BN Perak yang meninggal dunia tahun ini? Apakah kematian akan disembunyi? Sekiranya sakit tenat adakah akan diberi peralatan bantuan hayat hospital sehingga PRU-13?

p/s: kenapa najib takut sangat bila nak bubar dun ni?


Perjalanan terakhir ADUN Manek Urai.

Ceramah Perdana BerapitPenampilan khas Dato' Zaid Ibrahim di pentas politik Pakatan Rakyat bukan perkara baru semenjak beliau meletakkan jawatannya dalam kabinet Pak Lah kerana protes dan tidak bersetuju dengan dasar-dasar UMNO/Barisan Nasiyonal yang lebih banyak menindas rakyat dan hanya menguntungkan "jerung-jerung" peliharaan UMNO/Barisan Nasiyonal.

"UMNO/Barisan Nasiyonal hanya pandai mencipta slogan tetapi tidak pernah mentafsirkan slogan-slogan tersebut didalam pelaksanaan"... "tolak UMNO/Barisan Nasiyonal, negara akan bertambah kukuh bersama Pakatan Rakyat..!" - pesan Dato' Zaid Ibrahim kepada para pengundi N-12 Penanti...

Menteri Besar Rakyat Perak Dato' Seri Ir Nizar turut hadir memberikan sokongan kepada calon N-12 Penanti. walaupun tidak dapat meluangkan banyak masa di Berapit kerana mengejar masa untuk ke ceramah seterusnya di Kubang Semang, namun kehadiran Menteri Besar Rakyat Perak amat dinanti-nantikan oleh para hadirin.

Negara Malaysia bukan milik UMNO/Barisan Nasiyonal, tetapi anugerah Allah untuk rakyat Malaysia. cukup negeri Perak dilacurkan oleh UMNO/Barisan Nasiyonal, benamkan terus UMNO/Barisan Nasiyonal dalam mana-mana PRK/PRU yang ada.

Hidup rakyat..! Bubar DUN Perak..!

Ribuan hadirin memenuhi kiri kanan pentas ceramah, kehadiran tak kurang dari 3 ribu hadirin.

Tian Chua, Ahli Parlimen Batu turut hadir memberi penerangan situasi politik terkini kepada para hadirin.

Dari Melaka, berdemo di atas jalanraya memperjuangkan hak seorang gadis yang dirogol oleh seorang Ketua Menteri, disumbat kepenjara bertahun-tahun, ISA Kamunting pernah menjadi rumah ke-2 beliau dan akhirnya dinobat sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

Siapa tak kenal wira rakyat saudara Lim Guan Eng. Rakyat Pulau Pinang lebih terbela dibawah ketua Menteri berbangsa Cina tetapi memahami Islam lebih daripada seorang melayu yang memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia.

Musuh ketat UMNO/Barisan Nasiyonal. buat la PRK dimana-mana ceruk pun di Malaysia, letak la sape-sape pun jadi calon mewakili Pakatan Rakyat, parti ngok UMNO/Barisan Nasiyonal tetap dok serang DS Anwar Ibrahim... tak paham aku... nampak sangat gila UMNO/Barisan Nasiyonal ni...

Calon PRK N-12 Penanti Dr. Mansor Othman. kalau menang, bakal dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang. ingat... undi calon no-1 N-12 Penanti untuk kesejahteraan anda..!


Harussani Patut Jadi Calon UMNO Di Manek Urai

Sebelum ini saya tidak pernah dengar alim ulamak peringkat tertinggi bercakap bahasa yang begitu kasar, keras dan kurang sopan. Tapi hari ini ada rakan menunjukkan halaman 3 Mingguan Malaysia kepada saya sambil berkata, "Harussani pun dah pandai bercakap biadab!"

Saya jadi tercengang dan terkedu. Apa, Datuk Harussani Mufti Perak itu rakan saya kata biadab?

Terkejut saya, eh... tak kan pula Tok Mufti yang menjadi cermin masyarakat pun bercakap biadab! Kalau orang politik cakap biadab, kasar dan kurang sopan, biasalah, tapi Tok Mufti, tak cayalah saya!!

Tapi apabila membaca komen Harussani dalam Mingguan Malaysia mengenai rancangan PR untuk mengadakan mogok lapar, saya juga turut terkejut. Eh, kasarnya Mufti Perak ni....tidak melambangkan bicara seorang mufti langsung! Saya tak berani menyatakan ia di tahap biadap, tapi memang ia sangat kasar!!

Apa kenyataan Harussani yang menyintak hati saya itu? Harussani berkata:

i) "Kenapa hendak datangkan masalah, kalau menang BLAH tidak apa, tetapi apabila kalah hendak bangkang". Tapi ini tidaklah kasar sangat, walaupun masih ada ayat lain yang lebih berhemah lain sesuai dengan kedudukannya sebagai Mufti. Tapi bagaimana dengan ayat yang satu lagi ini....

ii) "DIA PUNYA PASALLAH, tidak ada kena mengena (mogok lapar) dengan hukum Islam"


Saya tidak pernah dengar Mufti lain bercakap gaya bahasa begitu. Mantan Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin yang terkenal berani mengkritik sesiapa saja itu pun menggunakan bahasa yang begitu sopan dan berlapik. Tidak pernah sekali pun setahu saya dia guna ayat BOLEH BLAH, DIA PUNYA PASAL dan sebagainya. Hendak kata kerana Dr Asri ini mufti yang lebih cerdik dari Harussani kerana memiliki Ph. D tidak juga, kerana mufti-mufti negeri lain yang tidak ada Ph. D pun tidak nampak menggunakan bahasa kasar dan kurang sopan seperti itu.

Atau Harussani bergaya kasar dan keras kerana hendak menunjukkan keperibadian seorang bakal ahli politik? Eh...eh..eh Datuk, ada nawaitu nak jadi calon BN di Manek Urai kot? -pendikargunungkriangRelated Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .