Ikuti Blog ini

“Kita Akan Tetap Berjalan….Sampai Ke Putrajaya” - Pak Samad


Kuala Terengganu – Datuk A. Samad Said atau lebih dikenali sebagai Pak Samad adalah seorang tua yang tersohor kerana beliau menerima anugerah Sasterawan Negara. Manakala, Anne Ooi pula, wanita tua hanya dikenali ramai selepas BERSIH 2.0.

Beliau di gelar sebagai ‘Untie BERSIH’ kerana kisahnya berjalan seorang diri, tanpa menghiraukan halangan apa dan dari sesiapa, demi untuk menyertai perhimpunan tersebut.

Mereka adalah ‘dua warga emas’ yang sudah melepasi umur 60-an, menjadi panelis Forum BERSIH yang diadakan di Kuala Terengganu pada Jumaat 20 Januari.

Kedua-dua ‘orang tua’ yang cekal ini tidak akan berhenti dan bertekad untuk berjalan terus ke Putrajaya, bagi memastikan pilihanaya dilaksanakan dengan adil dan bersih.

Pak Samad menegaskan, kerajaan ‘bangsawan’ Umno dan Barisan Nasional yang memerintah Negara sekarang sanggup melakukan apa saja penipuan demi untuk mengekalkan ‘kuasa’.

“Tadi anda sendiri sempat melihat analisa-analisa dan bukti-bukti yang jitu, bagaimana penipuan dilakukan dengan pelbagai cara untuk memperkekal kuasa, dan kami tahu ini adalah sesuatu yang sukar tapi, sejauh ini memang itulah kami lakukan,”ujar Pak Samad.

Antara penipuan yang sedang dilakukan Umno/BN mencipta pengundi dengan cara memberikan kad pengenala kepada warga asing dan didaftarkan sebagai pengundi.

Oleh itu, Pak Samad yang baru dilantik sebagai Pengerusi Bersama BERSIH, berkata kempen ‘Jom 100’ adalah angat penting bagi mengimbangi ‘pengundi hantu’ itu. -BO

'Serangan’ Program ABU: Umno Mesti Bertanggungjawab



Kuala Lumpur: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak Umno bertanggungjawab terhadap insiden program Asal Bukan Umno (ABU) malam tadi di Jalan Kebun, Shah Alam.

NGO pimpinan Ketua PKR Rembau itu, Badrul Hisham Shaharim itu juga meminta polis bertindak secara profesional ke atas insiden tersebut.

Katanya, kejadian malam tadi membuktikan sikap sebenar Umno dan hipokrasi kempen 1Malaysia.

“Adakah orang India sudah tidak selamat berada di kawasan ramai penyokong Umno,?” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kejadian semalam 20 pemuda menjerit kepada kaum India yang berada di dalam dewan tersebut.

Kata Chegu Bard, malah ada yang membawa masuk motorsikal ke dalam dewan.

Cedera dan rosak

“Mereka bersenjatakan topi keledar dan kayu terus memukul beberapa tetamu yang hadir. Peralatan P.A dan projektor juga ada dirosakkan.

“Beberapa orang cedera, namun mereka tidak mahu ke hospital kecuali seorang pemuda berbangsa India terpaksa dikejarkan ke hospital kerana hampir pengsan dipukul.

“Di luar dewan pula sebahagian dari kumpulan ini dengan senjata telah mengugut dengan menjerit kepada peniaga yang datang berniaga kerana program tersebut agar menutup perniagaan.

“Ada gerai yang menjual makanan ringan mengalami kerugian apabila gerainya disepak dan barang makanan yang dijualnya berterabur di tanah,” tambahnya.

Chegu Bard berkata, petugas dengan beberapa hadirin yang kebetulan yang baru datang berjaya menenangkan keadaan.

Katanya, kumpulan pemuda tersebut berundur ke seberang jalan mengadap dewan.

“Kira kira empat atau lima anggota polis datang, tetapi jumlah mereka bertambah ramai begitu juga penyokong dan hadirin yang ingin hadir bersama ceramah ABU. Keadaan mula tegang, polis dilihat tidak mampu berbuat apa-apa.

“Kira-kira jam 10.00 mlm penganjur memutuskan untuk menangguhkan program tersebut kerana bimbang soal keselamatan dan mengelakkan insiden tidak diingini berlaku,” katanya lagi. -FMT
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .