Ikuti Blog ini

Manek Urai Jadikan Hadiah Untuk Najib Altantuya


Selepas tidak menyertai PRK Penanti PM6 Najib Razak memutuskan bahawa UBN akan menyertai PRK Manek Urai, Kuala Krai, Kelantan.

Sudah dijangka UBN akan meletakkan calonnya, walaupun sebelum ini pengarah pilihanraya Pas Pusat, Dato' Mustaffa Ali menyarankan agar BN juga mengambil kesempatan tidak bertanding dalam PRK Manek Urai itu nanti.

Manek Urai adalah di kategerikan salah satu kawasan yang selamat di Kelantan.Semenjak keluar dari Nasional dalam PR 1978, semua tahu yang PAS hanya memenangi 2 kerusi Dun dan 1 kerusi Parlimen di Kelantan.

Manek Urai tidak menunggu lama, pilihanraya umum 1986, Dun tersebut terus dirampas oleh PAS melalui Pak Su Wel ( Allayarham Ismail Yaakob). Majoriti 594 undi.

Selepas itu Pak su Wel terus memenangi kerusi tersebut kecuali pada PRU 11 2004, Pak Su wel direhatkan dari menjadi calon PAS dan nyata PAS Tewas di DUN Tersebut ketika itu dengan majoriti tipis 53 undi.

Pilihanraya Umum 2008 menyaksikan semula bagaimana Pak Su Wel menang bergaya dengan majoriti yang selamat sebanyak : 1,352 undi.

Kini kerusi tersebut kosong lagi, Pak Su Wel telah tiada, kita yang masih hidup ini mesti meneruskan perjuangan ini.
PRK Manek Urai adalah PRK kedua selepas Najib Razak PM6 mengambil alih jawatan persiden Umno dan PM Malaysia melalui cara peralihanraya kuasa selepas mengugut Abdullah Badawi.

PRK ini sepatutnya merupakan hadiah kepada Najib Razak, PAS dan PR mesti gembelingkan tenaga supaya majoriti lebih memuncak seperti di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang.Ketiga-tiga PRK tersebut melihatkan peningkatan majoriti bagi PR.Jadi dengan kemenangan yang majoriti lebih tinggi, bolehlah dijadikan hadiah kepada Najib Razak oleh PR sempena beliau menjadi PM6 dan Presiden UMno selepas beliau semacam segan dan malu untuk menerima hadiah di Penanti.

Di Manek Urai juga elok rasanya PPP sebuah parti kompenan BN mengambil peluang untuk meletakkan calon dari PPP Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff , kerana beliau berasal dari Bahagian ini dan pernah seketika dulu memimpin pergerakan Pemuda Umno Kuala Krai.Juga kalau tidak silap ingatan beliau juga pernah bertanding samada di DUN atau Parlimen di Kuala Krai sekitar 90an dulu.

Keputusan PR Dun Manik Urai Semenjak 1986 yang dimenangi oleh Pak Su Wel.
Pak Su Wel bukan berpendidikan tinggi, jauh sekali bergelar propesional.

1986 - Majoriti : 594 Undi.
1990 - Majoriti : 3608 Undi
1995 - Majoriti : 1715 Undi
1999 - Majoriti : 1518 Undi
2004 - Kalah : -53 Undi
2008 - Majoriti : 1352 Undi.
2009 - Majoriti :::: > 2000 ..InsyaAllah.
- Sebagai hadiah berharga untuk Najib Razak. -penawarrinduku


N14:PAS lancar jentera esokPengundi Sasaran Sudah Melebihi, Piagam Calon Dilancarkan

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita5/sidangmedia2805.jpgPENANTI – Pengarah Pilihanraya PKR Saifudin Nasution berkata pihaknya telah pun melepasi sasaran jumlah pengundi yang diperlukan untuk menang dalam pilihanraya kecil N12 Dewan Undangan Negeri Penanti.

Beliau berkata demikian dalam sidang media yang diadakan di Pusat Media Yayasan Aman disini, petang ini.

“Kempen berjalan seperti biasa, kita telah melepasi sasaran pengundi untuk menang dalam pilihanraya ini,”katanya dalam sidang itu yang turut disertai calon PKR bagi DUN Penanti Dr. Mansor Othman.

Beliau turut melancarkan Piagam Calon PKR yang mengandungi 11 perkara berbentuk tindakan yang akan diambil oleh Dr.Mansor Othman sekiranya beliau dipilih menjadi wakil rakyat Penanti.


Ketika menerangkan Piagam tersebut, Dr. Mansor berkata ia adalah tindakan yang boleh diukur dan dinilai oleh rakyat.

Katanya ia juga merupakan janji yang akan dilaksanakan sekiranya rakyat memberikan mandate kepada beliau.

Piagam 11 perkara tersebut adalah seperti di bawah;

 1. Mengadakan pusat khidmat rakyat dalam tempoh 48 jam selepas diumumkan sebagai wakil rakyat DUN Penanti. Pusat ini akan berfungsi sebagai ‘one stop center’ yang membolehkan rakyat tanpa mengira kaum dan latarbelakang mendapatkan perkhidmatan daripada wakil rakyat. Pusat ini akan dilengkapi kemudahan telekomunikasi dan internet.

 2. Mengadakan talian ‘hotline’ dan email aduan untuk membolehkan rakyat berhubung dan berurusan 24 jam sehari dengan wakil rakyat.

 3. Mempraktikkan amalan turun padang bertujuan mendengar sendiri punca masalah rakyat dalam DUN Penanti

 4. Mendahulukan program kebajikan rakyat terutama kelompok ibu tunggal, anak yatim, orang kurang upaya dan warga emas supaya keperluan dan kebajikan mereka terjaga

 5. Mengadakan program tuisyen dan bimbingan pelajaran percuma kepada anak-anak cemerlang terutama dari kalangan keluarga berpendapatan rendah.

 6. Membina jaringan dengan kumpulan ‘civil societies’ , NGO’s dan institusi pendidikan sekaligus memanfaatkan pengalaman dan kepakaran mereka untuk pelbagai program dan aktiviti kemasyarakatan dalam DUN Penanti

 7. Menggerakkan program ‘empowerment’ untuk ‘local opinion leaders’ dengan fokus utama kepada imam, jawatankuasa masjid, JKKK, pimpinan dan jawatankuasa rumah ibadat.

 8. Mewujudkan klinik komuniti untuk kemudahan rakyat Penanti

 9. Menwujudkan Bazar Rakyat untuk menjadi platform aktiviti kelompok peniaga kecil dan tarikan perlancongan setempat

 10. Mempertingkatkan kemudahan prasarana termasuk aktiviti pengindahan kawasan pasar Penanti, tanah perkuburan dan tempatt-tempat rekreasi

 11. Mewujudkan dewan komuniti untuk aktiviti kemasyarakatan seperti kenduri-kendara, forum rakyat dan sambutan hari kebesaran.P'raya Manek Urai 14 Jul hari bekerja.

Penamaan calon pilihan raya kecil Manek Urai, Kelantan akan diadakan pada 6 julai manakala tarikh pengundian pada 14 Julai ini.Demikian diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof

Penamaan calon pilihan raya kecil Manek Urai, Kelantan akan diadakan pada 6 julai manakala tarikh pengundian pada 14 Julai ini. Demikian diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz YusofPilihanraya kecil DUN Manek Urai, Kelantan ditetapkan pada 14 Julai ini, sementara penamaan calonnya jatuh pada 6 Julai.

Demikian diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Putrajaya hari ini.

Pilihanraya dipanggil susulan kekosongan kerusi itu yang ditinggalkan penyandangnya Ismail Yaakub apabila pulang ke rahmatullah 22 Mei lalu.

Seramai 12,293 pemilih termasuk 25 pemilih pos dijangka membuang undi dalam kerusi kawasan pedalaman itu di kawasan parlimen Kuala Krai.

SPR akan menggunakan daftar pemilih yang dikemaskini sehingga Jumaat lalu.


UMNO Dan Barisan Nasional ‘Peragut Keadilan’,Lumpuh Dan Sakit Tenat’.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita5/tgnikaziz.jpgPENANTI - Fahaman UMNO yang berkata ugama suku dan politik suku adalah satu kecelakaan kepada pemikiran Islam seluruh dunia.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, dengan mengatakan demikian UMNO telah mengajar ‘ilmu sesat’ kepada manusia sebagaimana ajaran sesat ‘Ayah Pin’.

Beliau berkata, titik persamaan perjuangan antara parti-parti dalam Pakatan Rakyat adalah menentang kezaliman dan menegakkan keadilan.

Katanya, samada UMNO berlawan atau tidak dengan PAS dan Pakatan Rakyat, kerja melaksanakan keadilan sebagaimana kehendak Allah mesti ditunaikan.

“Samada UMNO lawan atau tak lawan, kewajipan kita, kerja kita ialah mejalankan (keadilan sebagaimana) kehendak Allah Ta’ala, dengan PKR pun tak bercanggah, dengan DAP pun tak bercanggah, (Video DiDalam)

“parti mana, manusia mana (yang) hendak kepada kezaliman lawan keadilan,”ujarnya dalam ceramah pilihanraya kecil DUN Penanti, disini semalam.

Katanya, dalam krisis politik yang berlaku di negeri Perak, UMNO telah melakukan kezaliman dengan meragut kemenangan rakyat.

“Dengan apa yang berlaku di Perak, adil ke?,

“kita buat (masuk) pilihanraya, menang Pakatan Rakyat, mari hamba Allah UMNO ragut kemenangan yang diberi oleh rakyat kepada Pakatan Rakyat,”katanya dengan memberi misalan masalah yang dilakukan oleh UMNO umpama jeyah ragut yang menjadi-jadi kini.

Selain tidak melakukan keadilan, katanya, UMNO turut melakukan kezaliman dengan mengamalkan rasuah.

Katanya, di negeri Kelantan pada penggal lalu, UMNO cuba menjatuhkan kerajaan Kelamtan dengan menawarkan rasuah kepada beberapa ADUN Kelantan.

Wabak rasuah terlalu parah dalam UMNO sehingga, katanya, UMNO pernah cuba merasuah seorang ADUN Kelantan dengan menawarkan rasuah seanyak RM5 juta dalam masjid.

Oleh itu katanya, UMNO kini sudah benar-benar sakit, hilang ‘deria rasa’ dan tidak dapat membezakan diantara yang halal dan haram

“Boleh dalam masjid, kerana tak ada mukanya UMNO, boleh nak beri rasuah dalam masjid, artinya UMNO ni sudah tidak ada (deria) rasa dah,

“kalau kita orang sihat, kulit kita kita (boleh) ras, kalau nyamuk hinggap kita terasa, lalat hinggap kita terasa, UMNO tak ada rasa dah, UMNO tak ada rasa dah, halal haram, tak ada rasa dah,
“dia sakit betul dah, lumpuh dah,”jelasnya.
ADUN Bebas Terima RM3 Juta Daripada Najib AltantuyaSalah seorang bekas exco Pakatan Rakyat yang menjadi ADUN Bebas di dakwa telah menerima habuan sebanyak RM3 juta daripada Perdana Menteri Najib Razak kerana keluar daripada Parti Keadilan Rakyat dan menyokong Barisan Nasional.

Ahli Parlimen Gopeng Dr Lee Boon Chye ketika mendedahkan perkara tersebut semasa berucap di Bukit Mertajam semalam berkata bekas exco itu telah menceritakan mengenai bayaran yang diterima beliau kepada seorang kawan yang dipercayai.

Malah Dr Lee berkata bekas exco tersebut juga merungut mengenai cara pembayaran kepada dibuat kerana Najib hanya membayar beliau secara ansuran dwi bulanan sebanyak RM100,000. Beliau yang juga Naib Presiden PKR berkata rasuah sebanyak RM3 juta tersebut diberi atas pesefahaman tuduhan rasuah terhadap bekas ecxo itu akan digugurkan sekiranya menyokong Umno dan BN.

"Kita akan tunggu dan lihat sama ada dakwaan ini benar atau tidak.

Kita akan ketahui daripada apa yang bakal berlaku apabila mereka ke mahkamah sekali lagi (sama ada tuduhan digugurkan)," kata beliau pada satu majlis makan malam semalam.

Dr Lee berkata lagi beberapa badan bukan kerajaan Melayu telah mendedahkan informasi tersebut minggu lepas dan mendesak supaya satu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut.

"Saya yakin beberapa saksi akan dipanggil untuk memberi keterangan," jelas beliau.

Februari lalu dua exco Pakatan Rakyat, Jamaluddin Mat Radzi dan Kapt. (B) Mohd Osman Mohd Jailu meninggalkan PKR untuk menjadi ADUN Bebas yang pro-BN bersama-sama ADUN Jelapang daripada DAP, Hee Yit Fong. Tindakan mereka bertiga telah mencetuskan kemelut politik terburuk dalam sejarah moden negeri Perak yang masih berterusan sehingga kini.

Jamaluddin, Mohd Osman dan tiga orang lagi di dakwa secara perseorangan atau bersama berhubung 16 tuduhan rasuah berkaitan sebuah projek perumahan seluas 36 hektar berharga RM180 juta di bandar Sri Iskandar.

Tiga tertuduh yang lain ialah Ketua PKR Bahagian Parit dan bekas ADUN Bota Usaili Alias, Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan dan juruteknik Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri, Ruslan Sahat.

Kelima-lima tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin. Lima daripada tuduhan tersebut membabitkan rasuah antara RM400 dan RM10,000, dan tuntutan saguhati seks melalui seorang bernama Mohamad Imran Abdullah, sebagai habuan meluluskan sebuah projek bangunan di Sri Iskandar.

Dua tuduhan lagi bersabit dakwaan menerima rasuah RM2,000 dan tuntutan saguhati seks melalui Mohamad Imran sementara Ruslan dituduh bersabit tujuh kes rasuah melibatkan wang dan seks.

Kesemua kesalahan itu di dakwa berlaku pada 14 Ogos tahun lalu di Apartmen Sri Sayang Apartment dui Batu Ferringhi, Pulau Pinang.

Pada kempen pilihan raya kecil Penanti di Kubang Ulu semalam Speaker V. Sivakumar menimbulkan kemusykilan berhubung kelewatan mendengar kes kelima-lima tertuduh sejak kes disebut pada September 2008.

Beliau juga secara sinis menyentuh kes sivil yang difailkan oleh beliau dan juga Menteri Besar Perak, Mohammad Nizar Jamaluddin yang cepat didengar oleh mahkamah. "Mengapa berhubung kes kami amat cepat macam keretapi ekspres tetapi kes rasuah membabitkan dua exco tersebut masih belum lagi didengar sehingga sekarang?

"Kes mereka disebut tahun lepas, lama sebelum kami memfailkan kes kami. Ini sungguh aneh," tanya Sivakumar dihadapan lebih 1,000 penduduk.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .