Ikuti Blog ini

BEKAS KETUA POLIS DAERAH SERTAI PASPAS Perak menerima keahlian baru daripada tokoh besar apabila Bekas Ketua Polis Daerah Slim River, Tn Hj Abdullah Omar (gambar berucap) bertindak menyertai pati itu.Menurut beliau, penyertaan ke dalam PAS baru-baru ini dibuat atas dasar kesedaran dan tanggungjawab sebagai seorang hamba Allah.Hj Abdullah berkata, beliau mahu berjuang bersama PAS untuk menentang penyelewangan, salah guna kuasa, rasuah dan sebagainya yang sudah menjadi barah dalam pentadbiran kerajaan.

“Saya tahu wajah BN sebenar, hanya bermuka-muka di depan rakyat sedangkan parti itu sungguh teruk dan busuk,” katanya ketika memberi ucapan di Liqa’ Fikri PAS Perak di Air Kuning, Taiping.

Turut serta pada program itu Pasuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Husin dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

“Saya berazam akan berjuang bersama PAS bagi memperjuangankan Islam hingga ke akhir hayat,” ujarnya lagi.

Kini beliau bersama-sama PAS Perak dalam Program ‘Jom Masuk PAS’ menjelajah seluruh negeri bagi menarik masyarakat khususnya bekas kakitangan kerajaan.

Sebelum ini, PAS Perak menerima ahli baru daripada dua tokoh yang dikenali iaitu bekas Pengarah Pendidikan negeri, Datuk Adnan Ibrahim dan bekas pegawai tinggi TLDM Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid.

kl-today

Penemuan Manusia Raksasa Kaum 'Ad Umat Nabi Hud AS


Aktiviti eksplorasi gas wilayah selatan gurun pasir Arab telah menemui tengkorak manusia bersaiz raksasa sangat mengejutkan. Wilayah di gurun pasir Arab selatan ini disebut "Penempatan kosong" (Empty Quarter atau Rab al-Khaliy). Fosil manusia raksasa itu ditemui oleh Pasukan The Aramco Exploration.

Sebegaimana yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam Al-Quran bahawa DIA pernah menciptakan manusia bersaiz besar. Mereka adalah kaum 'Ad dimana Nabi Hud AS diutus di situ untuk menyeru manusia pada kebenaran. Tubuh mereka bersaiz besar, sangat tinggi dan kuat kerana itu mereka boleh memeluk sebuah pohon besar dan mencabutnya.

Kemudian, setelah Allah memberi kekuatan pada mereka dengan melebihkan mereka dari umat yang lain, mereka berbalik menjadi umat penderhaka, mendustakan serta menentang kenabian Nabi Hud AS. Sebagai hukuman, mereka kemudian diseksa oleh Allah SWT. Para Ulama Arab Saudi meyakini penemuan ini adalah kaum 'Ad dari zaman Nabi Hud tersebut.

Demi keselamatan tapak arkeologi tersebut, tentera Arab Saudi telah menjaga kawasan penemuan ini dan tak seorang pun dibenarkan memasuki lokasi kecuali para pegawai eksplorasi Aramco.

Pada awal tahun 1990 muncul keratan akhbar dalam beberapa surat khabar yang terkemuka di dunia yang menyatakan "Kota Legenda Arabia yang Hilang Telah Ditemui", "Kota Legenda Arabia Ditemukan", "Ubar, Atlantis di Padang Pasir." Yang membuat penemuan arkeologi ini lebih menarik adalah kenyataan bahawa bandar ini juga disebut dalam Al-Quran.

Ramai orang, yang sejak dahulu beranggapan bahawa kaum 'Ad sebagai-mana diceritakan dalam Al Quran hanyalah sebuah legenda atau beranggapan bahawa lokasi mereka tidak akan pernah ditemui, tidak dapat menyembunyikan kehairanan mereka atas penemuan ini.

Penemuan bandar ini, yang hanya disebutkan dalam cerita lisan Suku Badwi, membangkitkan minat dan rasa ingin tahu yang sangat mendalam.Nicholas Clapp, seorang arkeolog amatur yang menemui kota legenda yang disebutkan dalam Al Quran ini. Sebagai seorang Arabophile dan pembuat filem dokumentari berkualiti, Clapp telah menjumpai sebuah buku yang sangat menarik

selama penelitiannya tentang sejarah Arab. Buku ini berjudul Arabia Felix yang ditulis oleh seorang peneliti Inggeris bernama Bertram Thomas pada tahun 1932. Arabia Felix adalah wakil Rom untuk bahagian selatan semenanjung Arabia yang sekarang ini merangkumi Yaman dan sebahagian besar Oman. Bangsa Yunani menyebut daerah ini "Eudaimon Arabia".

Sarjana Arab abad pada pertengahan menyebutnya sebagai "Al-Yaman As-Sa'idah" 20.Semua nama tersebut bermaksud "Arabia yang Beruntung ", kerana orang-orang yang hidup di daerah tersebut di masa lalu dikenali sebagai orang-orang yang paling beruntung pada zamannya. Jadi apakah yang untung itu?Keberuntungan mereka sebahagian berkaitan dengan kawasan mereka yang strategik menjadi perantara dalam perdagangan rempah ratus antara India dengan tempat-tempat di utara semenanjung Arab.

Di samping itu, orang-orang yang berdiam di daerah ini menghasilkan dan mengedarkan "frankincense" sejenis getah wangi dari pokok langka. Kerana sangat disukai oleh masyarakat kuno, tanaman ini digunakan sebagai dupa dalam berbagai upacara keagamaan. Pada saat itu, tanaman tersebut sekurang-kurangnya sama berharganya dengan emas.

Thomas memaparkan tentang suku-suku yang "beruntung" ini dengan panjang lebar dan menyatakan bahawa ia telah menemui jejak sebuah bandar purba yang dibina oleh salah satu dari suku-suku ini. Itulah bandar yang dikenali suku Badwi dengan sebutan "Ubar". Pada salah satu perjalanannya ke daerah tersebut, orang-orang Badwi yang hidup di padang pasir itu menunjukkan pusat-pusat usang dan menyatakan bahawa pusat-pusat tersebut mengarah ke bandar kuno Ubar.

Thomas, yang sangat berminat dengan perkara ini dan mahu mengkaji lebih dalam lagi.Clapp, setelah mengkaji tulisan Thomas, yakin akan kewujudan bandar yang hilang tersebut. Tanpa banyak membuang masa, beliau memulakan penelitiannya. Clapp membuktikan kewujudan Ubar dengan dua cara. Perta-ma, ia menemukan pusat-pusat yang menurut suku Badwi benar-benar ada. Ia meminta NASA (Badan Luar Angkasa Nasional Amerika Syarikat) untuk menyediakan foto satelit daerah tersebut. Selepas rundingan yang panjang, beliau berjaya memujuk pihak yang berkuasa untuk memotret daerah tersebut.Clapp meneruskan mempelajari pelbagai manuskrip dan peta kuno di perpustakan Huntington di California.

Tujuannya adalah untuk menemukan peta dari daerah tesebut. Setelah melalui penelitian singkat, ia menemukannya. Yang ditemuinya adalah sebuah peta yang dilukis oleh Ptolomeus, ahli geografi Yunani-Mesir pada tahun 200 M. Pada peta ini ditunjukkan lokasi sebuah bandar tua yang ditemui di daerah tersebut dan jalan-jalan yang menuju ke kota tersebut.Sementara itu, beliau menerima khabar bahawa NASA telah melakukan pemotretan.

Dalam foto-foto tersebut, beberapa pusat kafilah dapat di lihat, suatu hal yang sulit untuk dicari dengan mata kasar, tetapi boleh dilihat sebagai satu kesatuan dari luar angkasa. Dengan membandingkan foto-foto ini dengan peta tua yang di tangannya, akhirnya Clapp menjumpai kesimpulan yang ia cari: pusat-pusat dalam peta tua sesuai dengan pusat-pusat dalam gambar yang diambil dengan satelit.

Tujuan akhir dari jejak-jejak ini adalah sebuah tapak yang luas yang ditengarai dahulunya merupakan sebuah bandar.Akhirnya, lokasi bandar legenda yang menjadi subjek cerita-cerita lisan suku Badwi dijumpai. Tidak berapa lama kemudian, penggalian bermula dan peninggalan dari sebuah bandar mulai tampak di bawah gurun pasir.

Demikianlah, bandar yang hilang ini disebut sebagai "Ubar, Atlantis di Padang Pasir".Lalu, apakah yang membuktikan bandar ini sebagai bandar kaum 'Ad yang disebutkan dalam Al Quran?Begitu runtuhan-runtuhan mula digali, diketahui bahawa bandar yang hancur ini adalah milik kaum 'Ad dan berupa tiang-tiang Iram yang disebutkan dalam Al Quran, kerana di antara pelbagai struktur yang di-gali terdapat menara-menara yang secara khusus disebutkan dalam Al-Quran .Pemuda kesal Umno guna polis untuk memburuk-burukkan pemimpin

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) kesal dengan tindakan Umno mempergunakan program-program anjuran kerajaan untuk memburuk-burukkan pemimpin PAS.

Bahkan, lebih teruk lagi, kata Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah, apabila anggota polis menjadi 'kuda tunggangan' dan 'alat perkakas' Umno bagi melaksanakan kerja 'jahat' itu.

"Umno sedang mempergunakan program kerajaan untuk memburuk-burukkan pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat dengan tuduhan jahat,

"Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dituduh sebagai komunis dan Penasihat PKR Dato' Seri Anwar Ibrahim di label sebagai 'penjahat' dan ramai lagi,"ujarnya ketika menghubungi Buketinonline.

Menurutnya, perkara tersebut berlaku dalam Program Multaqa Guru-guru J-Qaf yang diadakan di dewan Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1 pada Rabu 16 November.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Payong menempelak kerja jahat Umno itu yang menggunakan belanja yang besar dari wang rakyat yang bertujuan 'kononnya' untuk meningkatkan budaya kerja di kalangan para guru.

"Malangnya kursus yang (memakan) belanja besar untuk meningkatkan budaya kerja (para guru) dijadikan gelanggang, sarat dengan budaya mengumpat dan mencerca serta kempen politik (Umno),"tegasnya.

Beliau turut mendedahkan, seorang pegawai polis berpangkat DSP yang menjadi salah seorang pembentang kertas kerja dalam program tersebut telah menghasut guru-guru yang hadir supaya membenci pemimpin PAS.

"saya dimaklumkan seorang pembentang yang bernama Khairudin berpangkat DSP dari pasukan polis negeri Terengganu telah membuat pelbagai tuduhan kepada pimpinan PAS dan PKR,"jelasnya.

Sehubungan itu, Ustaz Mohd Nor berkata, Umno dan Barisan Nasional (BN) juga telah menggunakan sepenuhnya 'program pengagihan wang bantuan 'one-off' RM100 kepada para pelajar untuk berkempen.

Katanya, tindakan parti Umno/BN tersebut memperlihatkan nilai sebenar bantuan yang diberi, bukanlah sungguh untuk membantu rakyat, tetapi menjadikan medan politik menjelang pilihanraya umum ke-13.

"Umno sangat terdesak, mereka tidak ada ruang untuk besemuka dengan rakyat, menggunakan program itu untuk kempen pilihanraya,

"buktinya adalah mensyaratkan ibu bapa hadir untuk mendengar ucapan tokoh-tokoh politik Umno bersyarah,"katanya.

Menurutnya, beliau mendapat aduan dari orang ramai yang dipaksa mendengar ceramah malah ada guru besar yang 'totok' Umno turut mencerca guru-gurunya sendiri dan menuduh pegawai kerajaan serta profesional yang menyertai PAS adalah 'bodoh belaka'.

Justeru, beliau menyeru seluruh rakyat Terengganu sedar dan bangkit menolak Umno yang sudah tidak dapat membezakan antara 'parti politik dan kerajaan'.

Katanya, pentadbiran negeri dan negara ini menjadi 'kucar-kacir' akibat pertembungan kepentingan antara kehendak politik kepartian dan tujuan memajukan rakyat.

Akibatnya, kata beliau, berlaku pelbagai penyelewengan yang melibatkan jutaan ringgit wang negara sebagaimana yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara. -BO

Amuk Di Dungun: 2 Cedera, 6 Kenderaan Rosak


Dungun: Dua lelaki cedera manakala cermin enam kenderaan rosak dalam satu kejadian amuk membabitkan seorang lelaki bersenjatakan sebatang cangkul pendek berhampiran Kampung Balai Besar di sini pagi ini.

Gambar: Orang ramai membantu pihak polis menangkap seorang lelaki yang mengamuk dipercayai mempunyai masalah kewangan dan rumahtangga di Kampung Balai Besar di sini

Dalam kejadian 11 pagi itu, cermin tingkap Surau Ustaz Daud Balai Besar turut pecah akibat dihentak dengan cangkul oleh lelaki berusia 30-an itu.

Sebelum itu, lelaki terbabit difahamkan mengamuk dan merosakkan harta benda di rumahnya di Kampung Paya selain memecahkan cermin depan lori miliknya sebelum menaiki motosikal dan membawa sebatang cangkul pendek ke jalan Balai Besar.

Sampai di sana, lelaki terbabit yang hanya berseluar pendek tanpa memakai baju bertindak memecah cermin belakang sebuah kenderaan pacuan empat roda dan sebuah Honda Civic yang pemiliknya sedang minum di sebuah warung berhampiran.

Suspek yang dipercayai mengalami tekanan akibat masalah kewangan dan rumahtangga kemudian memecahkan pula cermin depan dua lori milik Majlis Perbandaran Dungun di tepi jalan terbabit.

Difahamkan selepas itu, lelaki yang sebelum ini bekerja sebagai pemandu jengkaut itu menghayunkan cangkul yang dipegangnya ke arah seorang penunggang motosikal menyebabkan mangsa terjatuh ketika cuba mengelak.

Mangsa, Mohd Fairul Hizar Ruszelan, 23, yang bekerja sebagai tukang kebun di Sekolah Kebangsaan Sura, berkata dia sedang dalam perjalanan ke tempat kerjanya apabila secara tiba-tiba suspek muncul dan melibaskan cangkul ke arah mukanya.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan, Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Paya Besar, Mohd Zukkifli Yaman (kanan) memujuk seorang lelaki yang mengamuk dipercayai mempunyai masalah kewangan dan rumahtangga di Kampung Balai Besar di sini.

"Saya sempat mengelak dengan menunduk kepala namun saya hilang kawalan menyebabkan saya terjatuh sebelum sebuah lagi motosikal melanggar dari arah belakang kerana tidak sempat mengelak," katanya.

Dalam keadaan ketakutan dan panik itu, dia sempat melihat lelaki itu menerpa ke arahnya dan seorang lagi penunggang motosikal yang terjatuh.

Mohd Fairul berkata, dalam keadaan kesakitan akibat kecederaan di sebelah kiri tangan dan kaki setelah terjatuh, dia segera mengangkat pemuda yang melanggar motosikalnya itu dan melarikan diri kerana bimbang dicederakan lelaki itu.

Suspek kemudian pergi ke Surau Ustaz Daud dan mandi di dalam kolah di surau berkenaan sebelum bertindak memecahkan tingkap surau terbabit dan cermin sebuah Perodua Viva yang diletakkan di situ.

Drama amuk itu reda seketika apabila Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Paya, Zulkifli Yaman, 49, bertindak memujuk suspek yang disifatkan sebagai antara orang yang baik dan tidak pernah menimbulkan masalah sebelum ini.

Suasana itu menarik perhatian orang ramai yang melalui jalan itu menyebabkkan keadan agak sesak dengan kehadiran ramai orang ingin melihat lebih dekat kejadian itu sebelum polis tiba.

Setelah hampir setengah jam, suspek meminta agar isteri, anak dan ibunya dipanggil untuk diambil gambar oleh wartawan supaya masalah hidupnya dapat disiarkan.

Orang ramai bergotong-royong membersihkan cermin Surau Ustaz Daud yang dipecahkan oleh lelaki yang mengamuk.

Dia juga meminta agar dibelikan air sirap dan mengkehendaki isterinya sendiri menghantar air itu.

Namun selepas terlihat kelibat isterinya, suspek tiba-tiba bertindak agresif dan memecahkan bungkusan air sirap berkenaan sebelum mencekak leher Zulkifli serta cuba menghayun cangkul ke arahnya.

Melihat keadaan itu, sepasukan anggota polis berpakaian preman dari Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun yang sudah bersedia di tempat kejadian menerpa ke arah suspek dan menahannya dengan bantuan orang ramai.

Setelah pergelutan berlaku hampir tiga minit, suspek yang berbadan agak gempal berjaya ditahan dan digari sebelum dibawa menaiki kereta peronda untuk dibawa ke IPD Dungun.

Ketua Polis Daerah Dungun, Supt Dahlan Mohd Noor, ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu, berkata pemuda terbabit kemudiannya dibawa ke IPD Dungun untuk siasatan lanjut. - BERNAMA

Hudud mampu cegah murtad


DUN SELANGOR

SHAH ALAM: Gejala murtad yang melanda umat Islam di negara ini mampu dicegah dengan pelaksanaan hukum hudud, tegas Exco Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Datuk Dr Hassan Mohamed Ali.

Tanpa merujuk kepada mana-mana negeri dalam Malaysia, beliau berkata, ini berpandukan kepada pengalaman negara-negara luar yang berjaya menangani masalah (murtad) ini.

“Murtad boleh dicegah melalui pelaksanaan undang-undang Islam misalnya hudud dan salah satu jenayah hudud ialah murtad,” katanya ketika menjawab soalan lisan daripada Datuk Mohd Shamsudin Lias (Sungai Burong-BN) pada sidang Dewan Undangan Negeri Selangor di sini hari ini.

Shamsudin bertanya mengenai apakah langkah dan tindakan yang diambil oleh Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (Jais) untuk mencegah orang Islam keluar dari agama Islam.

Unit Selamatkan Akidah

Hassan berkata Jais komited melaksanakan beberapa pelan tindakan mengatasi gejala murtad dengan menubuhkan Unit Selamatkan Akidah pada Ogos lalu.

Katanya, Jais bertindak menguatkuasa dua enakmen iaitu Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Dikalangan Orang Islam) 1998 terhadap mana-mana individu, persatuan atau pertubuhan yang mendakyah agama selain Islam kepada orang Islam.

“Jais juga menguatkuasa Enakmen Jenayah Syariah 1995 di bawah Seksyen 10 kesalahan menghina atau menyebabkan Islam
dipandang hina atau mana-mana kesalahan berkaitan,” terang beliau.

Isu murtad menjadi hangat ekoran tindakan Jais membuat pemeriksaan di Gereja Methodist Damansara Utama, Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu, setelah mendapat maklumat tentang percubaan untuk memurtadkan orang Islam di satu majlis makan malam anjuran Komuniti Harapan.

Sementara itu, Hassan berkata Jais telah menjalankan kajian dan mempunyai bukti penyebaran agama terutamanya Kristian ke atas masyarakat Islam di negeri Selangor.

“Hasil kajian Jais, pelbagai usaha dilakukan pihak Kristian untuk mendakyahkan orang Islam di antaranya menubuhkan pelbagai pertubuhan kebajikan atau persatuan bagi memberi bantuan dan mewujudkan kelas tuisyen percuma.

“Agama Kristian juga disebarkan secara halus dengan menterjemah dan menggunakan kalimah Allah dalam kitab ‘Bible’ versi bahasa Melayu,” kata beliau.

Hassan bagaimanapun melahirkan keyakinan bahawa dengan sokongan dan dokongan seluruh umat Islam, masalah tersebut mampu diatasi.

Tegas beliau, “kita tak boleh tuding jari kepada semua pihak kerana ia tanggungjawab semua. Ia bukan semata-mata usaha Mufti, Jais, Mais, Qadi tetapi menjadi tanggungjawab seluruh umat Islam,” katanya.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .