Ikuti Blog ini

Kuala Terengganu: YB Abdul Wahid Endut calon PAS

Akhirnya calon PAS untuk pilihan raya kecil parlimen Kuala Terengganu telah pun diisytiharkan. Beliau adalah seorang yang berpengalaman, disenangi oleh pimpinan PAS negeri, ahli-ahli dan pengundi di Kuala Terengganu. Beliau tidak ditonjolkan atau menonjol sebagai calon terkanan sebelum ini tetapi ternyata beliau pilihan yang tepat untuk berhadapan dengan Senator Wan Farid dari Umno/BN.


Beliau yang dimaksudkan adalah ADUN Wakaf Mempelam, bekas EXCO kerajaan negeri Terengganu ketika PAS memerintah iaitu Sdr Abdul Wahid Endut.


Abdul Wahid, 52 tahun adalah ADUN sejak lima penggal, lulusan UPM dalam bidang perikanan dan sains marin. Beliau memiliki rekod yang cemerlang samada sebagai ADUN atau EXCO selama sepenggal dan sebagai ADUN pembangkang. Hubungan beliau dengan rakyat baik dan begitu juga dengan kakitangan kerajaan, media dan ahli-ahli parti. Ada yang mengumpamakan Wahid sebagai anak didik Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato Mustapha Ali kerana kerusi Wakaf Mempelam yang beliau wakili kini adalah kerusi yang dimemanangi oleh Mustapha ketika PAS melakukan “comeback” di Terengganu pada tahun 1982.


Apa pun ternyata pemilihan Wahid ini menamatkan segala spekulasi dan menurut maklumat yang diterima segala bacaan Umno dan BN tersasar dan kini mereka berhadapan dengan seorang yang berkaliber, tidak kontroversial dan pasti memiliki rekod yang jauh lebih baik dari calon mereka sendiri.


Tahniah YB, tahniah PAS Terengganu mudah-mudahan dengan kerja kuat semua pihak dan bantuan Allah swt, kerusi Kuala Terngganu akan jatuh ke tangan PAS/ Pakatan Rakyat.

ALLAHUAKBAR!!!

Pengistiharan Calon PAS PRK P036

BERJUANG TEGAKKAN ISLAM


BERJUANG TEGAKKAN ISLAM
WALAU SIAPA CALONNYA

Teka teki siapakah calon pilihanraya kecil di P.36 Kuala Terengganu dan spekulasi mengenainya insyaallah akan terungkai dan terlerai pada malam ini , di mana Sohibus Samahah Dato' Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang selaku Presiden PAS akan mengisytiharkannya .


Saya terlebih dahulu mengucapkan mabruk ( muqaddam ) kepada siapa jua yang diisytiharkan sebagai pemegang amanah ( calon ) mewakili parti/jamaah untuk turun ke medan membawa segala dasar dan risalah perjuangan .


Semoga Allah mengurniakan kemenangan kepada perjuangan suci yang kita dokongi bersama ini . Biarpun kita menyedari terlalu banyak halangan dan rintangan yang bakal ditempuh , namun berbekalkan keikhlasan dan kesungguhan untuk menjulang syariat dan syiar Islami segalanya dihadapi dengan sabar dan tabah.


Perjuangan ini sememangnya mempunyai sunnah dan tabiat yang wajib difahami serta dihayati oleh semua pejuangnya agar kita TIDAK salah langkah dan silap perhitungan semasa mengenderainya meredah segala cabaran luar dan karenah dalam yang dihadapi .


Saya percaya bahawa dalam menghadapi pilihanraya kecil P.36 Kuala Terengganu ini , semua pimpinan , jentera dan ahli telahpun bertungkus lumus melaksanakan taklif perjuangan ini semampu mungkin .


Lantaran itu suka saya mengingatkan semua peringkat jentera kita , agar laksanakan tugas dengan ikhlas mengharapkan redha dan restu Allah Qadhi Rabbul Jalil serta gigih tanpa memperdulikan penat lelah dan persoalan remeh temeh yang mungkin timbul dikalangan kita .

Sebagai contoh : siapa pun calon yang bakal diisytiharkan kelak tidak menjejaskan prestasi perjuangan kita sehingga mengganggu potensi kemenangan .


Penegasan ini berasaskan prinsip perjuangan kita yang berpaksikan Islam dan juga prinsip amal Jamaei , justeru itu siapa pun calon yang mewakili parti tidak menjadi persoalan apatah lagi calon yang bakal dikemukakan oleh parti tentu sahaja calon yang terbaik dan berwibawa .


Kita dengar dan taat malah thiqah ( percaya penuh ) terhadap pimpinan kita . Tugas penting kita saat ini ialah mengaktifkan seluruh organ jentera dipelbagai peringkat khasnya di UPU dan pemuda pastinya insyaallah mengambil posisi - posisi utama mendepani segala cabaran dan kemungkinan demi memenangkan perjuangan ini .

Selamat berjuang dan berangkatlah ke medan dengan keberkatan dari Allah swt.

“Tahniah kepada Umno kerana konsisten tolak Hudud ..” - Husam

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Umno kerana pendirian mereka yang tidak pernah berubah itu, dan sekarang ini saya lebih risaukan Umno berbanding DAP kerana Umno mendakwa mereka Islam.

“Macamana orang Islam boleh menolak hukum Hudud dan sekali lagi, tahniah kepada Umno kerana konsisten menolak Hudud dari dahulu,” kata Datuk Husam Musa, Naib Presiden PAS.

Husam berkata, PAS dan Umno dari dahulu lagi tetap dengan pendirian masing-masing dimana PAS akan tetap melaksanakan hukum Hudud manakala Umno akan tetap menolaknya.

“Sebagai Umnat Islam kita kena menerima hukum Hudud ini kerana hukum ini adalah yang terbaik dan paling berkesan dalam mencegah jenayah,” katanya.

Tambah Husam lagi, dari segi pelaksanaan, Islam membenarkan hukum hudud dilaksanakan mengikut kedudukan dan kemampuan pihak terbabit.

Husam memberi contoh seperti solat Zohor, dimana solat zohor tersebut tidak dapat ditunaikan selagi belum masuk waktunya.

Sekarang ini yang memerintah adalah Barisan Nasional (BN) dan Umno menolak hukum Hudud walaupun mereka mengaku beragama Islam.

Himpunan Aman Palestin di Masjid Negara esok

KUALA LUMPUR - Pemuda PAS akan menganjurkan perhimpunan aman Palestin di Masjid Negara esok ( 2 januari 2009) selepas menunaikan solat Jumaat. Perhimpunan ini akan diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub.

Perhimpunan ini bagi menunjukkan bantahan dan rasa tidak puas hati umat Islam terhadap kekejaman Israel terhadap umat Islam Palestin yang mana kejahatan dan kekejaman Israel tidak boleh dibiarkan begitu sahaja malah seluruh umat Islam wajib mempertahankan negara di mana terletaknya kiblat pertama umat Islam itu, demikian kenyataan.


Sementara itu di Pahang Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang, Abdullah Abdul Karim memaklumkan bahawa Gabungan NGO-NGO Islam Pahang dan Pakatan Rakyat turut akan mengadakan Himpunan Aman Intifadah pada hari yang sama.


"Kita akan mengadakan himpunan mengutuk kezaliman regim zionis selepas solat Jumaat di Perkarangan Masjid Abu Bakar, Temerloh. Kita berharap orang ramai yang bersimpati dengan penderitaan penduduk Palestin dapat turut serta dalam himpunan itu untuk menyatakan bantahan atas kekejaman Israel itu," katanya.


Sehingga semalam jumlah yang maut ialah seramai 360 orang dan hampir 1700 orang cedera akibat kebiadapan Israel. Pada hari Sabtu lalu Israel melanggar ketetapan yang telah dibuat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan dengan sengaja membunuh lebih 200 penduduk awam di Palestin.


Memorandum bantahan telah diserahkan oleh Naib Presiden PAS Mohamad Sabu kepada wakil kedutaan Amerika pukul 12.00 tengahari 30 Disember lalu dan lebih 500 orang daripada pelbagai NGO dan parti-parti politik menyertai himpunan di hadapan kedutaan Amerika tersebut.


Perhimpunan aman palestin di masjid Negara pada Jumaat ini adalah siri seterusnya bantahan umat Islam kepada kebiadapan Israel selama ini.


Pemuda PAS juga turut mengajak semua seluruh umat Islam yang cintakan Islam bersama bersatu membantah kejahatan Israel ini. Ini termasuk juga masyarakat bukan Islam yang cintakan keamanan turut diseru menyertai himpunan ini bersama-sama.
Image

Sekitar perhimpunan aman menentang kekejaman Israel, di hadapan kedutaan Amerika


Masyarakat Cina Berpusu-pusu Dapatkan Rawatan Perubatan Percuma

http://buletinonline.net/images/berita15/rawatanperubatan.jpg
Kuala Terengganu – Khidmat rawatan perubatan percuma yang dianjurkan di Pasar Pagi Kampung Tiong oleh Kelab Penyokong PAS bersama Lajnah Kebajikan PAS Terengganu mendapat sambutan ’hangat’ diluar dugaan.


Masyarakat Cina setempat datang dari jauh dan dekat, berpusu-pusu mendapatkan khidmat tersebut yang diadakan bermula jam 8.30 pagi hingga 4.00 petang.

Buletinonline agak hairan kerana ada diantara mereka yang datang dari Batas Baru dan Gong Kapas semata-mata bagi mendapatkan khidmat pemeriksaan dan berjumpa mata dengan para doktor ‘PAS’.

Antaranya adalah pasangan suami isteri Puan dan Tuan Ong, dua warga emas yang bemastautin di jalan Gong Kapas dekat sini.

Sewaktu didekati, sambil berbisik Puan Ong berkata dengan nada terharu,”kita menang, kita menang,”

”ambil balik lah, kita menang, saya dan suami saya selalu pangkah ’Hijau’ tapi sebelum ini, nak buat macamana,”kata Puang Ong, 59.

Apabila ditanya sudah berapa kalikah mereka mengundi PAS, beliau berkata telah pangkah ’Hijau’ sejak mereka berdua boleh mengundi.

”Kita sudah tolong, tapi tak boleh (menang sebelum ini), keluarga saya 9 orang semuanya pangkah ’Hijau’, tapi kali ini kita ambil balik lah,”katanya yakin.

Seorang pasangan Ong, seorang warga emas, Encik Ong Herg Ghok, 70, pula menyambut baik usaha kebajikan yang dilakukan oleh Kelab Penyokong PAS yang menawarkan khidmat rawatan percuma.

Katanya, program rawatan percuma sangat dialu-alukan bagi membantu golongan miskin dan kurang upaya membuat pemeriksaan kesihatan.

“Saya orang lama di sini, sebelum ini tidak pernah ada program-program yang boleh memberi kemudahan kepada rakyat yang susah dan miskin,” ujarnya.

Rakannya, Encik Kam Yat Liong, 60, merakamkan ucapan terima kasih kepada kelab terbabit yang menganjurkan program-program khidmat masyarakat bagi penduduk di Kampung Tiong ini.

Katanya, masalah kemiskinan bandar tidak pernah diambil peduli oleh pemerintah dan hanya mengambil berat ketika musim pilihan raya.

“Saya ucap terima kasih pada penganjur (kelab) ini. Kami orang susah ‘nok’ (hendak) pergi klinik swasta buat pemeriksaan kesihatan tidak mampu kerana kos mahal,” ujarnya.

http://buletinonline.net/images/berita15/rawatanperubatan1.jpgJusteru gembira dengan rawatan percuma yang dianjurkan PAS, Puan Khoo Mee Wah, 49, secara terus-terang menggesa kerajaan negeri lebih bersikap adil membantu rakyat tanpa mengira fahaman politik masing-masing.

Katanya, rakyat di negara ini ada kebebasan memilih dan berpolitik yang perlu dihormati dan bukan meminggirkan kelompok yang tidak sehaluan.

“Kami tidak mahu kerana politik ada orang (rakyat) yang dapat dan ada yang tidak dapat apa-apa bantuan kerana politik.

“Rakyat berhak untuk dapat apa-apa bantuan kerajaan jika mereka layak walau pun dari kalangan penyokong PAS, DAP, Umno, MCA dan lain-lain,” jelasnya.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .