Ikuti Blog ini

Anwar tidak perlu tergesa-gesa, Abdullah yang tertekan sebenarnya

Apabila Dato' Seri Anwar Ibrahim mengumumkan dua bulan lepas, beliau akan menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di peringkat Persekutuan menjelang 16 September 2008, bermakna beliau mempunyai 'time frame' yang secukupnya.

Sejak perisytiharan SAPP untuk menyokong usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi minggu lepas, media cuba memperlihatkan seolah-olahnya akan berlaku 'havoc' dalam politik negara.

Anwar dan rakan-rakan Pakatan Rakyat, cuba 'dilabel burukkan' media, untuk menumbangkan kerajaan BN secara tidak bermoral dan melanggar prinsip demokrasi.

Hakikatnya, penubuhan sebuah kerajaan di peringkat Pusat adalah sesuatu yang amat serius. Anwar tidak perlu tergesa-gesa, 'no rushing, no hurry.'

Anwar mempunyai 'time frame' yang cukup. Dalam tempoh sekarang hingga 16 September, pelbagai kemungkinan boleh berlaku.

Masa secukupnya diperlukan untuk memantapkan kerjasama PAS-KeADILan-DAP sebelum mengundang lain-lain parti atau individu untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Tidak timbul soal beli membeli, tidak berbangkit soal rasuah. Juga tidak timbul soal pelanggaran undang-undang atau prinsip demokrasi.

Lompat parti secara tidak bermoral tidak akan berlaku. Apa yang akan berlaku, ialah 'hijrah'. Penghijrahan akan berlaku dengan kesedaran bahawa Barisan Nasional sudah tidak mampu bertahan dan tidak lagi dipercayai rakyat sebagai sebuah kerajaan. Semuanya, akan berjalan mengikut lunas undang-undang.

Kerangka besar dan agenda penubuhan Kerajaan Pakatan Rakyat sudah tersedia. Cuma penulis belum berhasrat untuk menghuraikannya sekarang. Insya Allah dalam rencana yang akan datang.

Cabaran yang dihadapi Abdullah

Fokus penulis kali ini ialah fenomena berbentuk tekanan berat yang dialami oleh Abdullah, selaku PM, Pengerusi BN dan Presiden Umno.

Sejak malam 8 Mac lepas hingga minggu lepas, Abdullah terus menerima tekanan, dari dalam Umno khususnya, untuk meletakkan jawatan sebagai PM dan Presiden Umno.

Tekanan terbaru ditimpakan oleh perwakilan cawangan-cawangan Umno dengan PM dalam program tertutup anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Kementerian Penerangan baru-baru ini.

JASA dikatakan berhubung terus dengan cawangan tanpa melalui Umno Bahagian sehingga menimbulkan kemarahan pemimpin di peringkat Bahagian dan Negeri.

Dalam program itu pun, secara terbuka, tanpa segan silu pemimpin Umno peringkat cawangan, tetap mendesak Abdullah meletakkan jawatan, di sebalik pelbagai alasan kononnya peralihan kuasa kepada Timbalannya, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak akan dibuat.

Ada sumber Umno mendakwa, pada malam pengiraan undi Pilihan Raya Umum ke 12, Abdullah yang berada di PWTC ketika itu, sudah hampir mengaku kalah dan bersedia meletakkan jawatan sebagai memikul tanggungjawab terhadap prestasi buruk BN.

Khabarnya ketika itu, sudah ada arahan kepada Tengku Adnan Mansor untuk membuat draf surat perletakan jawatan beliau.

Namun menurut sumber, sebaik ketibaan Kamaludin Abdullah dan Khairy Jamaluddin, keputusan Abdullah sudah berubah.

Daripada draf surat perletakan jawatan, diubah kepada surat sokongan Najib terhadap kepimpinannya.

Jika maklumat ini betul, kemungkinan keputusan Abdullah mengekalkan jawatannya sebagai PM dan Presiden Umno, lebih didorong oleh kepentingan masa depan politik dan perniagaan anak beranak lebih utama daripada kepentingan Umno serta BN keseluruhannya.

Malah Abdullah juga terpaksa berhadapan dengan bantahan, kritikan dan komen-komen negatif terhadap kepimpinannya dari kalangan komponen BN sendiri.

Kemelut dalaman Umno yang tiada kesudahan

Sejak selepas PRU ke 12, seolah-olah ada 'echo' atau nada serentak Umno di seluruh negara, mendesak Abdullah berundur dan digantikan dengan Najib serta Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai orang nombor dua.

Dalam banyak pertemuan yang diadakan, bagi membedah siasat prestasi buruk Umno/BN, seluruh perwakilan Umno menyalahkan kelemahan Abdullah menjadi punca utamanya.

Ada yang meminta beliau segera meletakkan jawatan, ada yang memberi tempoh sehingga Disember ini. Tetapi semuanya ditolak Abdullah. Beliau hanya berkata, bersedia membuat peralihan kuasa, tapi tidak terikat dalam jangka masa yang tertentu.

Kata Abdullah, serahkan proses peralihan kuasa kepada beliau dan Najib menentukannya.

Persoalan sama ada benarkah Najib menjadi pilihan utama sebagai pengganti PM dan Presiden Umno masih diragui ramai orang-orang Umno.

Najib yang seolah-olahnya terikat dengan janji tidak akan menentang Abdullah juga tersepit.

Tersepit kerana, pertama, tiada tarikh khusus peralihan kuasa akan dibuat. Kedua, kerana banyak rumours mengatakan, menjelang pemilihan di peringkat cawangan dan bahagian, sudah dilontarkan kepada akar umbi untuk tidak mencalonkan Najib sebagai calon Timbalan Presiden Umno.

Orang yang disebut-sebut menjadi 'running-mate' Abdullah ialah sama ada Tan Sri Isa Samad dan Dato' Seri Syed Hamid Albar.

Manakala, Muhyiddin yang disebut perwakilan Umno menjadi 'running-mate' Najib, semakin tersisih dari kumpulan Abdullah.

Najib secara peribadi mungkin boleh menerima Muhyiddin, tetapi orang-orang Najib belum tentu sedia menerima beliau.

Suatu ketika, Abdullah lebih menyukai Muhyiddin daripada Najib. Buktinya Abdullah mengambil masa berbulan-bulan untuk melantik TPM. Keputusannya memilih Najib hanya dibuat selepas pelbagai desakan dibuat pihak tertentu.

Masalah Muhyiddin ialah, walaupun selepas PRU ke 12, dilantik ke posisi utama sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, beliau terus menerus membuat kenyataan yang mengkritik Abdullah.

Kritikannya yang ditafsirkan sebagai permintaan supaya Abdullah melepaskan jawatan, tiada salahnya. Ia selaras dengan kehendak ahli-ahli Umno di peringkat akar umbi.

Muhyiddin secara terbuka tidak setuju dengan penerimaan kemasukan Mohamad Ezam Mohd Nor ke dalam Umno sebagaimana kehendak Abdullah.

Muhyiddin juga secara terbuka menggesa sistem kuota yang diamalkan dalam Umno dihapuskan, atas alasan ianya mendorong kepada rasuah.

Sehingga ada sumber mengatakan Abdullah secara terus terang menegur Muhyiddin dan memintanya meletak jawatan sebagai Menteri jika benar-benar hendak melawan beliau.

Menjelang pemilihan Umno Disember depan, sudah wujud banyak 'faction' dan 'grouping'.

'Faction' dan 'group' ini tidak akan berdiam diri, mereka akan terus bertembung, pencalonan yang dibuat untuk jawatan-jawatan utama Umno akan menambahkan perpecahan dalaman mereka.

Anwar menanti waktu yang sesuai

Hakikatnya Umno terus menerus akan dilanda kemelut kepimpinan sejak selepas PRU Mac lepas hingga Disember depan.

Malah dijangka selepas Disember depan, jika Abdullah terus kekal, protes terhadapnya tidak akan berhenti.

Usaha media cuba mengembar gemburkan persoalan Pakatan Rakyat dan cuba menutup kelemahan besar BN akan menemui kegagalan.

Abdullah tertekan untuk mengekalkan jawatan disebalik tekanan meletakkan jawatan dan puak-puaknya mungkin cuba mencari jalan untuk mengetepikan Najib.

Najib tertekan kerana jika tidak naik pangkat sekarang, Anwar akan menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat, peluangnya jadi PM akan terkubur.

Di sebalik janji peralihan kuasa oleh Abdullah, Najib juga khabar terpaksa membuat 'silent instruction' kepada penyokong-penyokongnya di peringkat bahagian untuk mencalonkannya ke jawatan nombor satu.

Sementara Tengku Razaleigh Hamzah juga tertekan. Usahanya untuk mendapatkan pencalonan dari 58 bahagian masih samar-samar.

Bukan sahaja mereka bertiga yang 'eyeing' untuk jawatan PM dan Presiden Umno tertekan, seluruh kepimpinan Umno turut tertekan dengan prestasi buruk parti mereka serta, kemungkinan krisis kepimpinan yang bakal berlaku akibat perebutan jawatan dalam Umno.

Masalah Umno tidak ada kena mengena dengan Anwar. Anwar dan Pakatan Rakyat cuma memerhati dan monitor sahaja apa yang berlaku dalam Umno.

Anwar tidak perlu tergesa-gesa untuk menubuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat. Apa sahaja perbalahan yang berlaku dalam Umno bakal memberikan 'advantage' kepada Anwar. Masanya pasti akan tiba.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .