Ikuti Blog ini

Calon Dun Galas : Penyokong Setia Tengku Razaleigh Bantah

Mohd Sayuti Omar
BEBERAPA orang kuat dan sang setia Tengku Razaleigh Hamzah menzahirkan rasa kurang senang terhadap tindak tanduk pemimpin Umno yang tiba-tiba mengingati dan memuji kehebatan ahliparlimen Gua Musang itu beberapa hari ini. Rata-rata mereka yang menghantar SMS atau mengirimkan email kepada saya melahirkan rasa kesal serta menyelar sikap hipokrit mereka itu yang memuji Tengku Razaleigh disaat terjempit.

Menurut mereka, apa yang dilakukan terhadap Tengku Razaleigh seolah-olah ahli parlimen itu boleh diperdagangkan begitu saja. Mereka langsung tidak menghormati maruah Tengku Razaleigh sebagai tokoh veteran Umno apabila membuat pengumuman tanpa pengetahuannya.


Pandangan mereka ini sama dengan pandangan Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang meyifatkan cadangan supaya Tengku Razaleigh dilantik menajdi calon di pilihan raya kecil Galas adalah melampau.

Kata Nik Aziz cadangan itu cuba menjatuhkan maruah Tengku Razaleigh sebagai tokoh politik berpengalaman dan tokoh sanjungan Umno Kelantan.

Salah seorang penyokong setia Tengku Razaleigh yang kesal dan berbulu dengan telatah Umno ialah sdr Nasaruddin Rais, bekas ketua Pemuda Umno Bagan Datuh, Perak. Tulis beliau kepada saya dalam SMS; Ku Li tak nak jadi Adun, dia dah jadi Adun sejak tahun 1967 lagi. Ketika itu ramai pemimpin Umno belum lahir termasuk Khairy Jamaluddin. Ku Li juga jadi ketua bahagian sejak tahun 1962 lagi.. ketika itu pekan Gua Musang hanya ada 160 orang saja, Felda dan Kesedar pun belum wujud lagi.."

Nada Nasaruddin itu jelas sekali marah kerana mempermain-mainkan bosnya. Nasa dikenali antara lapisan politician muda yang menjadi penyokong nombor satu Tengku Razaleigh Hamzah di Perak.

Seorang lagi penyokong setia Tengku Razaleigh yang mengirimkan SMS kepada saya ialah sdr Tamrin Ghafar. Kata Tamrin; "Dulu ketepikan TR.. kata TR dah tua, out of touch, nyanyuk dll. Tapi hari ini nak menang semua puji, kata he is the best itu dan ini... Katanya 9hb September Tok Pa (Mustapa Mohamed) akan lead delegation Umno Kelantan nak cium tangan TR di KLIA. Kalau menang mereka kata rakyat sokong 1Malaysia, kalau kalah mereka akan kutuk TR dia tak dak taring dll. Itulah budaya Umno.."

Manakala seorang lagi penyokong yang mengirim SMS kepada saya mengatakan; "Umno memang muka sepuloh sen tidak malu betul. Masa mereka nak mereka dekati Tengku, masa tak suka mereka caci dan hina Tengku.. Ingat Tengku bukan budak boleh disuruh dan dibentak-bentak."

Merumuskan pandangan dan rasa terkilan itu bahawa penyokong Tengku Razakleigh tidak bersetuju kalau bekas menteri kewangan itu dilantik menjadi pengarah atau calon dalam pilihan raya Galas. Mereka kesal dengan cara Umno melayani tokoh veteran itu.

Suara akar umbi penyokong Tengku Razaleih itu tentu akan diberi perhatian oleh Tengku Razaleigh sendiri. Tengku Razaleigh biasanya tidak akan mengambil keputusan sebelum berunding dengan penyokongnya. Tengku Razaleigh seorang yang menghormati pandangan orang lain.

Manakala seorang lagi penyokong Tengku Razaleigh memberi cadangan kepada Tengku Razaleigh agar beliau tidak terperangkap dalam tektik para pemimpin Umno itu. Katanya kalau Muhyiddin Yassin atau Najib Razak ikhlas untuk mendapat bantuan tenaga dan pengaruhnya di GAlas, Tengku Razaleigh hendak demand sesuatu dari Najib. Sebaik-baik demand katanya ialah minta Najib lantik jadi Penasihat Petronas.

Sekiranya beliau menerima pelawaan Umno itu, ini bermakna Tengku Razakleig boleh diperkotakaktikkan. Sememangnya wajar kalau Tengku Razaleig tidak memenuhi harapan Umno itu, (sebenarnya pemimpin tertinggi Umno termasuk Muhyiddin dan Najib). Tengku Razaleigh harus ingat apa yang Najib lakukan keapdanya semasa berdepan dengan Mahathir tahun 1987. Siapa yang mengkhianati Tengku Razaleigh kalau bukan Najib yang belut di saat-saat akhir?

Kalau Tengku Razaleigh tidak sedia untuk akur atas keputusan parti, bukan bermakna beliau degil atau ingin membalas dendam, tetapi penolakan Tengku Razaleigh nanti adalah untuk memberi keinsafan kepada mereka yang tidak tahu menilai budi dan dalam pada itu juga bagi mengelakkan beliau akan disorak sekali lagi.

Najib juga tidak perlu kecewa kalau Tengku Razaleigh tidak sedia untuk jadi calon ataupun pengarah pilihan raya. Najib perlu sedar diri dan tanya diri sendiri apa yang beliau telah membantu Tengku Razaleigh sejak beliau jadi PM atau sebelum ini. Walhal kalau hendak dikira beliau lebih manja dan mesra dengan Tengku Razaleigh berbanding dengan Dr Mahathir. Sejak beliau jadi PM menurut Tengku Razaleigh Najib tidak pernah memberi apa-apa peranan untuk beliau membantu kerajaan Najib.

Mungkin Najib sudah faham sikap Tengku Razaleigh berhubung pilihan raya Galas itu sebab itu beliau tidak mengulas banyak mengenai cadangan Muhyiddin Yassin supaya Tengkiu Razaleigh dilantik jadi pengarah atau calon BN di Galas.

PAS: Rosmah minta 'sedekah' di BelgiumHajat Rosmah Mansur melawat pusat remaja hamil di Brussel hari ini untuk mendapatkan input bagi menangai masalah pembuangan bayi adalah tidak munasabah dan menggambarkan seolah-olah kerajaan hilang punca dan kontang idea, kata PAS.

Ketua penerangannya Idris Ahmad berkata, isteri perdana menteri tidak sepatutnya merujuk kepada Centrum voor Integrale Gezinsgorg (CIG) kerana keadaan iklim dan sosial budayanya berbeza dengan negara ini.


idris ahmad information chief pas muktamar in kota bharu"Tindakan yang dibuat oleh Datin Seri Rosmah untuk merujuk negara Belgium bagi mengatasi masalah anak luar nikah, seolah-olah anak yatim yang kaya dengan harta peninggalan bapanya, tetapi masih lagi meminta sedekah kepada orang ramai.

"Begitulah juga tindakan Datin Rosmah ibarat memohon sedekah dan ehsan daripada orang lain, sedangkan kita mempunyai rujukan iaitu Islam," kata Idris lagi.

Rosmah hari ini dijadual melawat CIG, sebuah pusat bersepadu bagi membantu remaja hamil di Brussels, Belgium.

Pada 1 Oktober lalu, beliau dilaporkan berkata, lawatan itu bertujuan melihat sendiri pendekatan yang diguna pakai dalam melindungi remaja yang mengandung tanpa nikah dalam usaha menangani masalah pembuangan bayi yang semakin serius.

Rosmah juga berkata, sebelum menubuhkan pusat perlindungan bagi remaja hamil di negara ini, adalah penting kerajaan mendapatkan pendekatan terbaik daripada segi saintifik dan sistematik seperti yang diaplikasikan di negara lain.

Dalam satu kenyataan hari ini, Idris juga mempersoalkan, kenapa begitu takut hendak merujuk kepada "pendekatan Islam yang lebih menyeluruh dan telah terbukti berjaya".

"Kaedah yang perlu digunakan mestilah merujuk kepada apa yang diajar oleh Rasulullah SAW iaitu pendekatan mencegah dan mendidik," katanya.

Sumber : SINI

UMNO Kebas Pungutan Wang Ihsan Di Pulau Pinang?

Mengikut laporan berita online Malaysiainsider hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, mengumumkan pada sidang media, Umno setakat ini belum lagi memulangkan satu sen pun dari duit ehsan yang dikutipnya dari warga tua.

Pemimpin Umno, Reezal Merican telah mendakwa duit ehsan yang diberikan oleh kerajaan negeri kepada warga tua Pulau Pinang adalah haram kerana duit itu adalah dari sumbangan dari kelab lumba kuda di Pulau Pinang.

Namun, kerajaan negeri Pulau Pinang telah menafikan dengan sekeras-kerasnya bahawa duit yang diberikan kepada warga tua adalah dari duit sumbangan judi tetapi dari duit kerajaan yang berjaya dijimatkannya.

Umno mula menganjurkan ‘program mengembalikan duit haram’ dari penerima-penerima wang ehsan tersebut. Dalam setiap program yang yang dianjurkan Umno, kelihatan warga tua sedang mengembalikan duit yang dikatakan haram itu.

Menurut TV3/4, Umno akan mengembalikan semua wang yang dikutip oleh mereka kepada kerajaan negeri. Tetapi, KM, Lim Guan Eng menafikan setakat ini ada menerima apa-apa wang dari Umno Pulau Pinang.

“Jangan berikan kepada Umno, bimbang mereka mempergunakan wang itu untuk tujuan yang tidak munasabah kerana sejarah telah membuktikan parti itu sering tidak amanah terutamanya peruntukan menjelang pilihan raya kepada para petugas,” kata Lim. – harakahdaily

Setakat ini dikatakan lebih dari 100 orang telah mengembalikan duit ehsan itu. Ini bermakna kutipan mereka sudah mencecah lebih dari RM 10,000. Siapakah yang sedang memegang duit ini? Reezal Merican Naina Merican?

Apakah duit ini akhirnya akan dikembalikan ke khazanah kerajaan negeri? Kita tidak tahu sebenarnya berapa ramaikah warga tua yang sudah mengembalikan duit mereka. Akaun berkaitan wang yang dikembalikan oleh warga tua yang disimpan oleh Umno tidak boleh dipercayai kerana Umno kita percaya tidak beramanah. Siapakah akhirnya yang akan menikmati semua kutipan dari warga tua ini?

Wang yang dikutip dari sumbangan orang ramai kepada tabung Tsunami suatu masa dulu, juga dikatakan tidak diagihkan dengan betul kepada mangsa bencana alam tersebut oleh Umno/BN. Ada mangsa yang mendakwa mereka tidak menerima apa-apa bantuan dari tabung Tsunami! Wang untuk mangsa bencana alam pun mereka ‘gasak’.

Jadi, apakah duit ehsan yang dikembalikan oleh warga tua akan selamat kembali kepangkuan khazanah negeri Pulau Pinang?

Lebih dari 100,000 warga tua telah menerima duit ehsan dari kerajaan negeri, namun 100 orang lebih sahaja yang telah mengembalikan duit tersebut.

Orang Asli Dun Galas sedia bantu PAS

KOTA BHARU, 5 Okt: Masyarakat Orang Asli dari Gua Musang memberi sokongan padu kepada kepimpinan ulama di Kelantan dan sanggup bekerja keras bagi membantu kemenangan PAS dalam pilihan raya kecil N45 Dun Galas nanti.

Menurut wakil Masyarakat Orang Asli, Pandak Bin Panjang Ey, 39, kejayaan PAS di Gua Musang juga dibantu oleh kaum mereka dan untuk kali ini mereka sanggup membina satu pasukan sendiri bagi memberi penerangan kepada masyarakat Orang Asli dan Melayu di dalam Dun Galas.

“Saya berharap untuk pilihan raya kecil kali ini, PAS Kelantan memberi kebebasan kepada jentera yang dibentuk oleh kami bagi memberi penerangan tersendiri kepada orang kami dan kalau boleh kami ingin menjadi penceramah di pentas PAS di kawasan orang Melayu juga,” ujar beliau yang disambut dengan tepukan orang ramai.

Beliau berucap demikian di Majlis Ramah Mesra Pimpinan Negeri Bersama Masyarakat Orang Asli di Kediaman Rasmi JKR 10.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakub mewakili Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis yang turut dihadiri Speaker Dun Kelantan, Datuk Nasruddin Daud dan Exco Kerajaan Negeri.

Pandak juga berharap kerajaan Kelantan lebih peka tentang permasalahan masyarakat Orang Asli terutamanya berkaitan dengan masalah pemilikan tanah.

Sementara itu, Datuk Ahmad Yakub berkata, pelbagai dasar dan pelaksanaan telah dibuat untuk meningkatkan ekonomi dan pembangunan masyarakat Orang Asli.

Beliau juga memberitahu, sehingga kini seramai 240 Orang Asli telah dimasukkan dalam senarai peserta Ladang Rakyat.

“Kita seberapa daya usaha telah membawa perubahan dalam kehidupan masyarakat Orang Asli ini dan alhamdulillah, kerjasama dari tuan-tuan amat memberangsangkan,” kata beliau. -Hrkh

Dituduh Mencuri Buku, "Detektif Lim" Dibuang Keluarga

http://mstar.com.my/archives/2010/10/5/mstar_hiburan/farid%202.jpg


Farid Farid Amirul Hisham Abdullah menceritakan kisah sedih dibuang keluarga dan ditinggalkan kekasih gara-gara dituduh mencuri dua buah buku. Farid bagaimanapun bersyukur Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada pada 24 September lalu telah membebaskan atas tuduhan tersebut. Foto The Star oleh: SHAARI CHEMAT.

PETALING JAYA: Pelakon Gerak Khas, Farid Amirul Hisham Abdullah,44, atau lebih dikenali sebagai Detektif Lim dalam drama bersiri itu terpaksa bekerja sebagai pam atendan selepas dituduh mencuri dua buah pada Mac tahun lalu.

Farid berkata bukan sahaja trauma dengan kejadian berkenaan sebaliknya dia juga dibuang keluarga sementara kekasihnya turut meminta untuk memutuskan hubungan.

“Hidup saya selepas dituduh mencuri buku menyebabkan saya hilang pekerjaan. Watak saya dalam drama bersiri Gerak Khas terpaksa direhatkan. Saya hanya bekerja di sebuah stesen minyak di Alor Gajah, Melaka.

“Lebih sedih lagi ibu dan bapa juga menyisihkan saya manakala kekasih saya turut memutuskan hubungan,” katanya seperti dipetik akhbar Mingguan mStar keluaran Ahad.

Pada 24 September lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengetepikan hukuman dua bulan penjara dan denda RM2,000 yang dijatuhkan terhadap Farid bagi kesalahan mencuri dua buah buku di pusat beli-belah Mid Valley, Megamall, Kuala Lumpur.

Dia dibebaskan selepas mahkamah mendapati tiada bukti yang menunjukkan kedua-dua buah buku itu dicuri oleh tertuduh.

Jelas Farid, ketika menghadapi tekanan itu, dia juga sering disindir oleh orang ramai yang menuduhnya sebagai pencuri manakala syarikat-syarikat produksi pula takut untuk menawarnya berlakon sedangkan dia tidak digam oleh mana-mama stesen penyiaran termasuklah RTM.

“Begitu juga dengan drama Gerak Khas, Datuk Yusof Haslam terpaksa merehatkan saya atas arahan pihak polis di Bukit Aman.

“Pernah sekali saya terfikir, mungkin karier seni saya akan berakhir disebabkan kejadian yang berlaku ini sehingga membuatkan saya hilang pekerjaan dalam bidang seni.

“Saya ralat kerana kejadian ini juga memberi kesan kepada keluarga, majikan dan rakan-rakan saya,” katanya.

Ujian yang berlaku itu ujar Farid, menyebabkan dia hidup dalam kesusahan dan menghadapi kesempitan wang sehinggalah Datuk Yusof Haslam memintanya bekerja di belakang tabir sebagai penolong pengarah drama.

Katanya, selepas dua bulan bekerja di stesen minyak, akhirnya dia meletakan jawatan untuk meneruskan kerjayanya di belakang tabir bagi projek drama Roda-Roda Kuala Lumpur dan Aku Bukan Tomboy.

Bercerita bagaimana ibu dan bapa menyisihkannya, ujar Farid mereka amat kecewa dan malu dengan kejadian itu dan tidak menerimanya sebagai anak mereka.

“Emak dan ayah juga enggan bercakap dengan saya selama setengah tahun. Setiap kali saya telefon, mereka tak mahu jawab. Kadang-kala bila mereka terjawab panggilan, telefon akan diserahkan kepada adik beradik saya yang lain.

“Tapi itulah, air yang dicincang tidak akan putus. Lama kelamaan, mereka sudah boleh menerima hakikat dan tahu hal yang sebenar,” katanya.

Ujarnya dia mendapat pengajaran daripada kes yang berlaku dan nasihat Farid kepada para selebriti agar sentiasa peka dan sensitif apabila berada di mana-mana.

“Saya akui selalu mengambil buku yang banyak di kedai-kedai buku dan mencari sudut sesuai untuk membacanya. Tapi apabila kita berbuat seperti itu di sesetengah kedai buku pihak berkenaan akan pandang serong dan mula mengesyaki kita hendak mencuri.

“Keadaan ini mengajar saya menjadi lebih peka dengan keadaan sekeliling apatah lagi saya seorang artis.. Cukuplah sekali ini sahaja. Saya tak sanggup mengharunginya lagi,” katanya mengakhiri perbualan.

* Artikel ini dipetik dari Mingguan mStar yang diterbitkan setiap Ahad bersama Sunday Star, sekitar Lembah Kelang.

TG Nik Aziz Ziarah Lee Kuan Yew di Singapura

Gambar fail,Kuan Yew bersama Tok Guru Nik Aziz ketika kunjungannya ke Kelantan

SINGAPURA, 5 Okt:
Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berlepas ke Singapura pagi tadi untuk menziarahi Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew.

TG Nik Aziz berlepas dari KLIA jam 9.45 bersama beberapa orang lagi bagi menziarahi Lee yang sedang mendapat rawatan di hospital ekoran infeksi pada paru-parunya selepas lawatan ke Imbang PenuhEropah baru-baru ini.

Sabtu lepas, isteri beliau Kwa Geok Cho, 89, meninggal dunia selepas sakit sejak sekian lama. Lee yang berumur 87 tahun pada 16 September lepas hingga kini belum memberikan sebarang ulasan media mengenai kematian isterinya itu.

Lawatan TG Nik Aziz ini dikira kunjungan balas beliau kepada pemimpin utama Singapura itu selepas kunjungan Lee Kuan Yew ke Kota Bharu beberapa tahun lalu.

Beliau yang sepatutnya berlepas ke Singapura Sabtu lepas terpaksa menangguhkan kunjungannya itu ke hari ini selepas kematian isteri Lee pada hari tersebut.

Wartawan Harakahdaily, Nazri Abdullah yang turut bersama dalam rombongan TG Nik Aziz ini akan membuat laporan penuh mengenai kunjungan bersejarah ini selepas ini. -Hrkh

Kenaikan Tarif Air - Penjelasan MB Kedah

PRU 13 : Bendera kemenangan Islam diarak dari Perlis ke Sabah

Senario terkini politik tanahair kelihatan panas oleh pelbagai isu yang sengaja di gembar-gembur oleh media arus perdana yang didalangi Umno BN.

Pelbagai berita dan isu terutama isu perkauman dan agama telah dilontar oleh akhbar yang diketuai oleh Utusan Malaysia dan diikuti oleh akhbar-akhbar pengampu BN yang lain yang semuanya mempunyai agenda untuk menghancurkan Pakatan Rakyat.

Umno dan BN seolah-olah sedang mengisytiharkan perang ke atas Pakatan Rakyat dengan menggunakan senjata media iaitu suratkhabar dan tv/radio.

Ketika melintasi sebuah kedai surat khabar di bandar Kangar, seorang pelanggan memberi reaksi spontan terhadap muka depan akhbar Utusan Malaysia yang memaparkan berita utama Lim Guan Eng ganti Yang Di Pertuan Agong di dalam doa khutbah Jumaat di Pulau Pinang,

dengan berkata deras bahawa ini semua adalah perancangan Umno untuk jatuhkan Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Katanya yang juga mendakwa dia adalah ahli Umno.

Dengan menggunakan istilah ‘ganti’ di dalam tajuk berita nama Lim Guan Eng ganti Yang Di Pertuan Agong di dalam doa khutbah Jumaat dan istilah ‘tazkirah’ di dalam tajuk berita wakil rakyat DAP

(wanita bukan Islam) memberi tazkirah di sebuah surau di Selanggor, sudah cukup untuk media talibarut Umno itu membuatkan orang Melayu Islam di seluruh Malaysia merasa geram dan marah kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

Inilah provokasi jahat Umno dengan menggunakan isu agama dan perkauman. Ternyata kini Umnolah punca wujud ketidakharmonian dan ketegangan antara agama dan kaum di dalam negara tercinta ini.

Tindakan ini dilakukan semata-mata untuk menarik kembali sokongan rakyat khususnya orang Melayu Islam kepada mereka dan rakyat akan melupakan segala kepincangan dan kebobbrokan yang dilakukan oleh Umno selama ini.

Umno memulakan api perkauman dengan harapan pembangkang akan melatah dan bertindak balas, maka tindakan lebih keras bolehlah dilaksanakan atas kepentingan Keselamatan Negara termasuk menangkap pemimpin pembangkang secara borong di bawah Akta ISA.

Modus operandinya sama dengan Operasi Lalang 1987 dimana ramai pemimpin pembangkang disumbat di kem tahanan Kemunting manakala pemimpin BN yang sebenarnya mula mencetuskan ketegangan di hantar bercuti di luar negara.

Ternyata Umno yang menerajui BN kini kelihatan cemas dan hilang punca kerana pelbagai serangan yang dilakukan di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat setakat ini tidak berhasil malah memeritkan lagi apabila peluru yang dihamburkan kembali menjamah tuan.

Ternyata juga Umno yang menguasai kerajaan Persekutuan dengan mengcengkam seluruh jentera dan egensi kerajaan serta media massa masih masih gagal membendung gelombang tsunami Mac 2008 yang menjadi igauan ngeri mereka.

Sifat gelombang pula adalah tidak statik sebaliknya sentiasa bergerak, menghempas dan melanda apa saja halangan!

Ini kerana mengikut kajian banyak pihak remasuk ‘Merdeka Centre’ mendapati sokongan rakyat terutama dari golongan muda mendapati populariti kerajaan di bawah kepimpinan Najib adalah menjunam.

Kini, Umno tidak mempedulikan ketika mana hatta di bulan Ramadhan yang mulia dan berkah ini pun, isu sensasi yang didapati boleh memberikan keuntungan politik kepadanya dan boleh memporak-perandakan Pakatan Rakyat, isu tersebut akan dimainkan.

Sesekali pemimpin Umno lunak berkata hendaklah kita menghormati Ramadhan kerana sememangnya Umno nampak Islam di dalam bulan Ramadhan sahaja. Itupun ia sekadar ucapan dibibir.

Namun kehendak Allah s.w.t. jua dengan tercetus pelbagai isu terutama menyentuh Islam ia menyerlahkan lagi lejahilan puak-puak tertentu terutama Umno bersabit pelbagai hukum dan syariat di dalam Islam.

Doa untuk orang kafir seperti Lim Guan Eng supaya diberikan hidayah oleh Allah s.w.t dijawab oleh kebanyakan ulamak sebagai tidak bercanggah dengan Islam dan dibolehkan dengan bersandarkan hujah dari nas-nas dan sirah.

Begitu juga dengan orang kafir yang masuk ke dalam masjid atau surau, dijawab sendiri oleh rakyat yang prihatin terutama umat Islam sendiri bahawa ia dibolehkan dengan sedikit syarat seperti yang diamalkan di masjid-masjid besar terutama untuk menarik pelancong yang hendak mengenali Islam dari dekat.

Bahkan hal ini (membolehkan orang kafir mengunjungi masjid) telah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan yang dinaungi oleh kerajaan pusat sendiri.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz memberi reaksi spontan terhadap isu-isu remeh ini dengan mengucapkan terimakasih kepada wakil rakyat DAP itu walaupun bukan Islam tetapi sudi berkunjung ke tempat beribadat orang Islam, mudah-mudahan beliau akan lebih mengenali Islam.

Reaksi Nik Aziz membuatkan pencetus kontroversi murahan ini senyap dan terduduk.

Apapun, penulis secara pribadi nampak sangat perbezaan Islam yang hendak dibawa antara Pakatan Rakyat khususnya oleh PAS dengan Umno.

Isu sedemikian rupa ini sebenarnya bukanlah baru. Kita kadang-kadang lupa bahawa Umno hanya menggunakan isu yang sama (iaitu agama dan kaum) untuk memecahbelahkan Pakatan Rakyat.

Jika kita lihat balik (reverse isu) yang heboh diperkatakan suatu ketika dulu apabila ada seorang pemimpin DAP membaca sepotong ayat Al-Quran, Umno mendakwa perbuatan itu sebagai menghina Islam.

Kita di pihak PAS termasuk ulamak-ulamak berpendapat ia tidak salah malah digalakkan dengan mudah- mudah dengan membaca Al-Quran itu akan membuka hatinya untuk menerima Islam.

Tetapi Umno segera mengambil kesempatan di atas insiden-insiden yang berlaku ini bagi memberitahu rakyat bahawa PAS bukan memperjuangkan Islam malah menggadai Islam demi mendapat laba politik dalam keadaan mereka sebenarnya jahil tentang ajaran Islam yang sebenar.

Umno begitu cepat untuk memprovokasi insiden-insiden yang berlaku itu hanya semata-mata kerana ia boleh memporak-perandakan Pakatan Rakyat dan rakyat khususnya orang Melayu akan kembali kepada Umno.

Jika dahulu ketika pilihanraya kecil parlimen Hulu Selangor, Umno juga menganjurkan bertahlil dan membaca Yasin untuk kemenangan calon BN R. Kamalanathan yang bukan Islam, hal itu dilupakan saja. Atau Umno saja buat-buat lupa! Peraturan Islam apa yang hendak Umno tegakkan?

Dengan keterlaluan media massa memprovokasi isu-isu melibatkan Islam, semakin terserlah perbezaan perjuangan Islam yang hendak dibawa di antara PAS dan Umno.

Daripada isu kalimah Allah, perpaduan Melayu dan Islam, isu Hudud, isu arak dan judi sehingga yang terkini isu doa untuk Lim Guan Eng di dalam khutbah Jumaat serta isu wakil rakyat DAP berucap di dalam surau,

semuanya mahu digunakan sepenuhnnya oleh Umno dengan harapan rakyat khususnya orang Melayu akan membenci PAS dan melihat Umno sebagai juara membela Islam.

Malangnya, angan-angan Umno ini menjadi kosong belaka. PAS tampil dengan penuh yakin menjawab setiap isu yang timbul walaupun kadang-kadang ia sengaja ditimbulkan dengan memberikan hujah- hujah dari nas-nas ajaran Islam yang sebenar.

Ternyata Umno amat gusar dengan kesepakatan erat pelbagai kaum dan agama di dalam Pakatan Rakyat dan ini merupakan satu ancaman kepada BN di dalam PRU ke 13 nanti.

Paling dicemburui Umno ialah persefahaman antara PAS dan DAP. Oleh itu, Umno berfikir hanya dengan menggunakan isu agama dan perkauman sahaja mereka boleh memecahkan persefahaman tersebut.

Politik baru di dalam Pakatan Rakyat telah menyaksikan bagaimana PAS telah berjaya memecah tembok perbezaan agama dan kaum. Ini terbukti dengan tertubuhnya Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yang menghimpun semua penyokong PAS yang bukan Islam dan Melayu dan diberikan hak yang sama seperti ahli PAS yang lain.

Inilah satu-satunya tindakan eksklusif dan pragmatis yang diambil oleh PAS sebagai menerima secara rasional hakikat negara Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum dan unik ini.

Ini barangkali tidak diduga oleh Umno kerana Umno yang mempunyai pandangan sempit dan serong terhadap Islam pasti menganggap dasar Islam yang dibawa oleh PAS menjadi penghalang besar kepada parti itu untuk mendominasi politik Malaysia yang realitinya bersifat rencam ini.

Dengan ajaran Islam sebenar yang berpandukan Al-Quran, Hadith dan ijmak ulamak yang dibawa

oleh PAS maka PAS berjaya menyesuaikan dirinya dengan realiti semasa dan waqiaq Malaysia dengan menyertai Pakatan Rakyat.

Kini Umno memainkan sentimen perkauman Melayu, manakala MCA memainkan sentimen perkauman Cina. Justeru rakyat boleh melihat sendiri perbezaan perjuangan berasaskan bangsa dengan perjuangan berteraskan Islam yang lebih bersifat universal dan adil.

Hendak dikatakan Umno memperjuangkan Melayu pun sudah kabur, kerana yang diperjuangkan adalah kroni sahaja.

Di dalam dunia tanpa sempadan dan langit terbuka ini, rakyat telah mula cerdik dan membuka mata, dan tidak lagi terpengaruh dengan berita-berita berunsur hasutan dan provokasi apalagi yang menyelewengkan fakta sebenar. Rakyat mula jijik dengan mainan politik Umno.

Kesimpulannya dengan mengambil iktibar Ramadhan tahun ini yang merupakan bulan pengorbanan dan kejayaan untuk umat Islam, dengan melihat isu-isu bertali-arus yang sengaja dicetuskan oleh puak desperado, memberi isyarat bahawa Allah s.w.t akan memberi kemenangan kepada golongan yang memperjuangkan Islam,

keadilan dan demokrasi, sepertimana Allah s.w.t. telah memberi kemenangan kepada golongan tersebut lebih 1400 tahun dahulu di dalam ghazwah Badar yang juga tercetus di dalam bulan Ramadhan.

Tidak mustahil, bendera kemenangan Islam, keadilan dan demokrasi akan diarak dari Perlis hingga ke Sabah menjelang PRU ke 13 nanti. -Hrkh

Kelantan, Pulau Pinang Asing Akaun Halal Haram

Gambar hiasan !! duit judi halal untuk puak umno kah kah kah...

Hanya dua negeri yang membuat pengasingan akaun hasil dalam negeri bagi memisahkan sumber halal dan haram iaitu Kelantan dan Pulau Pinang, kata Naib Presiden Pas Mohamad Sabu.

"Pulau Pinang negeri bukan pimpinan bukan Islam lebih peka dengan mengasingkan sumber judi dari akaun. Adakah pimpinan Umno BN akan melakukan benda sama?" katanya pada satu majlis sambutan Aidilfitri di Shah Alam, baru-baru ini.

Isu wang judi hangat berikutan Umno memainkan sentimen agama apabila menuduh tanpa bukti kononnya sumbangan wang ihsan RM100 kepada warga emas beragama Islam adalah hasil judi sedangkan ia sebenarnya diperoleh melalui penjimatan kerajaan.

Bagaimanapun, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng secara jujur mengakui hasil judi hanya disalur kepada warga emas bukan Islam tetapi hakikat itu disembunyikan media arus perdana.

Mohamad Sabu berkata, tindakan Umno itu berikutan parti pemerintah menerima pukulan hebat apabila penentangan terhadap kelulusan judi bola sebelum ini, giat dilakukan pimpinan DAP, sebuah parti yang dilabel Umno sebagai anti-Islam.

"Pemimpin Umno tidak marah kalau pemimpin Pas yang menentang lesen judi bola tetapi Umno terasa terpukul apabila pemimpin DAP menjadi individu pertama menentang. Ini menyebabkan Umno berdendam kerana kehilangan ratusan juta ringgit.

"Tidak cukup dengan hal ini, mereka (Umno BN) menghasut orang Melayu dengan menyatakan duit itu adalah duit haram," katanya.

Mohd Naeem Raffi

UMNO Tiupkan Api Perkauman Untuk Kekal Berkuasa

Tindakan-tindakan perkauman pegawai awam akan berterusan selagi Umno memerintah negara ini, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Menurutnya, Umno tiada pilihan lain untuk terus kekal berkuasa selain terus meniupkan api perkauman seperti mereka lakukan sejak dahulu lagi.

"Apa lagi yang pemimpin Umno hendak cakap selain perkauman? Bila bercakap soal demokrasi, rakyat mencemuh mereka kerana mereka tidak demokratik.

"Bila bercakap soal ekonomi, penyokong-penyokong Umno sendiri mempersendakan mereka seperti yang terjadi kepada Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dicanang-canangkan oleh (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak), " katanya.

Sebab itulah, kata Mahfuz, amaran Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan kononnya kerajaan tidak akan bertolak ansur terhadap pegawai awam yang menyentuh soal sensitiviti kaum dan agama tidak lebih dari semata-mata cakap mulut atau 'lip service' sahaja.

"Kalaupun berlaku pegawai kerajaan bertindak mengapi-apikan perkauman, pemimpin Umno di dalam kerajaan akan berdolak-dalik dan tidak mahu mengambil tindakan.

"Lihat saja bagaimana (Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) berdolak-dalik dan dengan jelas enggan bertindak terhadap seorang pengetua di Kulaijaya, Johor dan seorang guru di Bukit Selambau, Kedah yang didakwa mengeluar kenyataan berbaur perkauman.

"Sedangkan, sudah berpuluh-puluh tahun kita lihat begitu ramai guru dan pegawai kerajaan yang dikenakan pelbagai tindakan tindakan semata-mata kerana menyokong PAS.

"Bila hendak mengambil tindakan ke atas guru-guru dan pegawai awam yang menyokong PAS, tidak pula timbul soal bidang kuasa antara Kementerian Pelajaran atau Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz bagaimanapun melihat perbuatan mengapi-apikan perkauman itu akan menyebabkan Umno semakin dilihat sebagai jenama yang jijik. -Hrkh

Video : Aktiviti Tok Guru Nik Aziz Selepas Solat Subuh
Selepas menunaikan solat subuh secara berjemaah, jemaah akan berzikir dan kemudian diteruskan dengan kuliah subuh. Selepas kuliah subuh, orang ramai akan membawa anak(bayi yang hendak dicukurkan kepala) masing-masing mengelilingi tuan guru nik aziz.

Masjid Pulau Melaka ini biasanya sentiasa penuh sampai ke pintu masuk. Tidak kira jauh atau dekat pasti seluruh rakyat kelantan bahkan dari negeri-negeri lain seperti Kedah, Terengganu dan lain-lain datang untuk solat berjemaah bersama-sama. Selepas itu, pada pukul 10.00pagi, diadakan pula majlis ilmu di bandaraya islam kota bharu iaitu diperkarangan dewan bangunan jaffar rawas. Sesungguhnya, hari jumaat di Kelantan sentiasa dipenuhi dengan majlis ilmu...

Pelakon Utama Untuk Sandiwara "Si Sepet Dan Si Botol" Sudah Ditemui

Si sepet, si kaki botol': Hamim buat laporan polis

Penolong Pengarah Biro Tata Negara (BTN) Hamim Husain hari ini membuat laporan polis terhadap portal berita The Malaysian Insider dan seorang wartawannya berhubung isu kenyataan 'rasisnya'.

Beliau hadir membuat laporan itu di balai polis Sentul kira-kira jam 1 petang dengan diiringi Ketua Wira Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Arman Azha Abu Hanifah.

Hamim bagaimanapun enggan bercakap sepatah pun kepada media, termasuk kandungan laporannya.

Beliau sebaliknya hanya membaca surah al-Fatihah dan berdoa untuk perpaduan umat Islam dan pemimpinnya di luar balai selepas membuat aduannya.

Hamim kemudian beredar daripada tempat itu tanpa mempedulikan wartawan yang mengejarnya sampai ke kereta.

Bagaimanapun, tampil berpakaian serba hitam - termasuk berkaca mata gelap - pegawai kerajaan itu sempat melambai dan tersenyum kepada pihak media yang menunggunya kira-kira sejam.

Menurut Arman Azha, laporan polis Hamim itu dibuat terhadap akhbar dan wartawan portal itu Boo Su-Lyn yang didakwa menyalahtafsirkan kenyataannya dan menyelinap dalam program tertutup mereka.

Menurut Arman Azha (kiri) lagi, tindakan Boo Su-Lyn itu yang "menyalahtafsirkan" kenyataan Hamim itu boleh "menggugat muhibah dan keamanan kaum".

"Kami PERKASA berdiri teguh di belakang beliau (Hamim). Itu adalah program tertutup. Media harus hormat," kata Arman Azha lagi.

The Malaysian Insider dalam laporannya minggu lalu mendakwa Hamim menghina dan melabelkan rakyat Malaysia berbangsa Cina dan India sebagai 'si sepet mata' dan 'si kaki botol'.

Pegawai kanan BTN itu juga dilaporkan oleh Boo sebagai berkata adalah menjadi hak Melayu untuk memerintah negara dan menggesa mereka untuk bersatu mempertahankan hak mereka. -mk

Tindakan melengah-lengahkan hukuman keatas Hamim Husin oleh Ketua Setiausaha Negara berhubung isu kenyataan 'rasisnya' rupa-rupanya ada rahsia yang disembunyikan.

Rahsianya ialah supaya Hamim membuat laporan polis untuk menafikan kenyataan itu pernah dibuatnya.

Dan kemudian yang akan disoalsiasat dan ditahan ialah wartawan The Malaysia Insider.

Hamim akan terlepas!

Begitu rupanya cara bagaimana kerajaan UMNO BN membela penjawat awamnya yang rasis.

mampukan sandiwara "Si Sepet Dan Si Botol" menggugat kedudukan sandiwara "Pulangkan", "I'da World" & "Pulangkan II"? Sama-sam kita nantikan. -GB
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .