Ikuti Blog ini

Paling canggih, visual audio Muktamar PAS ke-55 setanding 'Grammy Award'
KUALA LUMPUR: Alunan muzik dan kesan audio yang bergema di Stadium Malawati ketika pelancaran 'arm band' Bubar Dun Perak, cukup menggegarkan suasana dalam stadium yang mampu menampung 10,000 orang, lapor Anis Nazri.

Ketika ia dilancarkan, para perwakilan, pemerhati dan hadirin bangkit penuh semangat sambil melaungkan takbir. Malah, di kalangan wartawan sendiri yang selalunya tidak menghiraukan sekeliling ketika membuat tugasan, turut terpanggil untuk sama-sama menyaksikan acara tersebut.

Rentak muziknya, diselang-seli dengan laungan takbir dari para hadirin, benar-benar menguasai suasana dewan sehinggakan semua yang hadir bagaikan terpaku dan terpesona dengan acara yang julung-julung kali diadakan. Melengkapkan lagi acara itu, kesan-kesan visual digunakan.

Muktamar kali ini menyaksikan julung-julung kalinya peralatan yang digunakan PAS Selangor melalui 'event management' ini merupakan pertama kali digunakan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Peralatan bertaraf dunia yang dinamakan 'Multi Screen Rear Projection System' ini juga pernah digunakan ketika Parti Demokrat berkempen pilihan raya, yang memberi kesan yang lebih kepada para perwakilan.

Jika sebelum ini, setiap kali laungan mahupun muzik disiarkan dalam nada tinggi, akan kedengaran seolah-olah bergema dan 'pecah'. Namun, dengan kecanggihan peralatan ini, sistem audionya cukup menyedapkan halwa telinga yang mendengarnya.

Begitu juga dengan sistem visual yang turut menarik perhatian para hadirin. Sepanjang persidangan, visual yang ditayangkan di skrin belakang pentas cukup sempurna, tanpa sebarang pecahan gambar yang boleh mencacatkan pandangan.

Bagi kesan visual, PAS Selangor di bawah pimpinan Pesuruhjayanya, Dato' Dr Hassan Ali telah menggunakan empat nos 'High-end rear projection system', 'multi function maxtrix switching system', 'fibre optic high end cabling system', dan 'soft-edge blending system', yang semua ini pernah digunapakai ketika acara 'Grammy Award'.

Kecanggihan peralatan yang digunakan sepanjang muktamar ini bersesuaian dengan idea 'PAS For All' dan 'PAS Global', dengan dilengkapi kamera empat nos digital - BETA D50 untuk menghasilkan 'Quality Broadcasting picture effect' selain reka bentuk pentas yang mendapat sentuhan Dato' Hassan sendiri untuk menghasilkan Sistem 3D yang bercirikan 'PAS Global' dengan rostrum yang ditempah khas bertepatan dengan tema tersebut, tanpa meninggalkan ciri-ciri tradisional.

Kesan lampu yang digunakan turut diambil kira dengan menggabungkan suasana persidangan berciri moden, menggunakan 'moving head effect', 'mofley', 'parcan', 'shilloute' serta idea Dato' Hassan sendiri - 'min nutfah' (dari setitik air), dan dipatenkan menggunakan 'gobo and colour wheel'.

Turut tidak ketinggalan, selain melengkapkan kecanggihan audio dan visual sepanjang muktamar ini, susunan dan reka letak kerusi perwakilan turut dititikberatkan. Rekaan yang menggunakan Autocard 2009 dan Adobe Illustrator, dengan konsep 'sawah padi' bagi susunan kerusi perwakilan. 'Aerial view' ini sesuai untuk dipancarkan secara global dan bertepatan dengan konsep rekabentuk yang digunakan untuk forum antarabangsa.

Tidak hairanlah, muktamar kali ini dikatakan muktamar yang tercanggih dari sudut sistem audio visual dan konsep yang digunakan. Kini, PAS Selangor menguasai kecanggihan teknologi dalam menghasilkan satu suasana persidangan yang cukup memuaskan banyak pihak.

Namun, dengan kejayaan ini masih banyak yang perlu ditingkatkan Urusetia Muktamar, khususnya berkaitan gerai-gerai dan lokaliti yang dikatakan banyak menimbulkan kesukaran dan pengalaman 'pahit' kepada para peniaga serta kanak-kanak di bawah umur 12 tahunpun dikenakan bayaran RM5 sebagai pemerhati.Seru Dr Haron Din, wajib wala' kepada pemimpin yang telah dipilih


SHAH ALAM: Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr. Haron Din mengingatkan para perwakilan dan ahli-ahli PAS supaya sentiasa wala' atau patuh kepada pemimpin yang dipilih mereka. Ahli sebagai pengikut wajib mematuhi setiap keputusan dan arahan yang diputuskan Presiden berdasarkan beberapa hadis Nabi yang harus dicontohi dan diikuti ahli-ahli PAS.

"Terdapat hadis Nabi bermaksud "sekiranya kamu telah melantik seorang amil, walaupun yang dilantik itu rambutnya kerinting, apabila dia mengajak kamu ke jalan Allah, maka kamu wajib taat". Konsep ini sama dan perlu dalam parti apabila Presiden membuat sesuatu gagasan, dan kemudiannya disokong Majlis Syura. Mana mungkin pengikut boleh melanggarnya? " tegas beliau ketika sesi penggulungan Muktamar Tahunan PAS Ke-55, di Stadium Malawati, Shah Alam, 7 Jun lalu.

Bagaimanapun, kata Haron setiap perkara yang berbangkit boleh dibincang dengan lebih bersopan dan beradab.

Tokoh ulama itu turut memberi penjelasan kepada sidang muktamar berkenaan isu 'musuh dalam selimut' yang diucapkan beliau pada Ijtima Jubli Perak 25 Tahun Kepimpinan Ulama yang diadakan di Markaz PAS Taman Melewar, seperti yang diminta bekas Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa dalam ucapannya.

Beliau menafikan ada mengeluarkan kenyataan sedemikian, namun mengakui terdapat kenyataan berbunyi 'musuh sentiasa ada'. Dengan memberikan hujah berlandaskan Firman Allah yang bermaksud, "Wahai orang yang beriman, ada di antara isteri-isteri kamu dan anak-anak kamu menjadi musuh kepada kamu. Maka hendaklah kamu selalu berhati-hati."

"Adakah menjadi kesilapan kepada saya untuk turut mengingatkan para ahli berkenaan musuh ini? Jika Allah Taala sendiri mengingatkan manusia bahawa adanya musuh di kalangan yang paling rapat, apakah jaminan yang kita ada bahawa dalam perjuangan ini tiada musuh?" soal beliau.

Sementara itu, Dr Haron turut menyokong sekiranya calon-calon yang bertanding bagi pemilihan parti perlu menjalani 'bai'ah' (sumpah setia), sepertimana yang dijalani calon-calon pilihan raya bagi Dewan Undangan Negeri (Dun) dan Parlimen yang diamalkan selama ini.Gambar-gambar menarik sekitar Muktamar Pas 55.
Sandarkan gagasan politik Islam PAS mahu pimpin perubahan

IC selonggok dengan Kad Perwakilan UMNO

TERKINI! Laporan Polis Pemuda PAS Johor

Hari ini Dewan Pemuda PAS Negeri Johor telah membuat satu laporan Polis di Balai Polis Skudai, Batu Sepuluh Johor Bahru berkaitan dengan penemuan 14 keping kad pengenalan bersama beberapa keping kad perwakilan UMNO oleh Sdr Za’aba Bin Haji Ibrahim, Ketua Pemuda PAS Kawasan Pulai pada 6 Jun 2009 lebih kurang pukul 6.15 petang di tempat pembuangan sampah berdekatan Taman Dahlia, Tampoi.


Penemuan ini merupakan satu sejarah yang cukup besar ertinya kepada politik negara kerana ia sudah pasti akan menguatkan bukti bahawa berlakunya penyelewengan terhadap sistem pengundian di dalam pilihanraya Malaysia.


DPPNJ mempersoalkan bagaimana kad pengenalan sebanyak ini boleh dijumpai dalam keadaan yang elok tanpa ada tanda-tanda ianya telah dilupuskan dan lebih mencurigakan ianya dijumpai bersama-sama kad perwakilan serta baju dan topi berlambangkan UMNO.


DPPNJ mendesak agar PDRM akan membuat penyiasatan segara terhadap laporan polis ini terutamanya kepada seorang Naib Ketua Wanita UMNO Cawangan Taman Baru yang mana kad perwakilannya turut sama dijumpai bersama-sama IC tersebut.


DPPNJ tidak teragak-agak untuk membawa perkara ini ke peringkat atasan termasuklah kepada ahli Parlimen PAS/PR untuk dibentangkan di dalam persidangan.
Kenyataan Media DSAI Berhubung Pengukuhan Permuafakatan Pakatan Rakyat


—KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—

10 Jun 2009, Petaling Jaya- Kenyataan ini saya edarkan setelah berbincang dengan Ustaz Abdul Hadi Awang dan Sdr. Lim Kit Siang semalam. Kami mengulangi komitmen untuk memperkukuhkan kerjasama Pakatan Rakyat bagi menjayakan Agenda Perubahan. Kami berpendapat adalah penting untuk memberi peluang dan ruang kepada rakan-rakan parti komponen untuk menjelaskan pendirian mereka berhubung sebarang isu yang berbangkit. Kami percaya perselisihan kecil yang digembar gembur oleh media umno-bn tidak akan meretakkan permuafakatan yang terbina dari iltizam untuk membawa Perubahan kepada rakyat Malaysia keseluruhannya.

Perlu dijelaskan bahawa isu rundingan PAS-umno yang berbangkit dari kenyataan Ustaz Abdul Hadi pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan dasar di muktamar tahunan baru-baru ini harus dilihat dalam konteks pidato Presiden Pas. Dalam pidato tersebut Ustaz Abdul Hadi mengulangi komitmen PAS untuk memastikan Perubahan terlaksana melalui wadah Pakatan Rakyat dan menggariskan kewajaran muafakat antara parti bagi menyelesaikan krisis Perak melalui pilihanraya, menggesa agar badan kehakiman bebas dari sebarang kongkongan dan pilihanraya yang telus.

Inshaallah permuafakatan Keadilan, PAS dan DAP akan bertambah utuh dari hari ke hari. Rakyat Malaysia mahukan sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, telus dan cekap mentadbir bagi kembali memacu negara ini ke persada. Pakatan Rakyat bersedia menggalas tanggungjawab demi memastikan negara ini berada di landasan yang tepat.

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
DEWAN RAKYAT MALAYSIA
Undang-undang dah berkecamuk - Prof Dr Aziz Bari"Undang undang dah tak mampu kawal keadaan, Ia telah berlaku di luar jangkaan undang undang. Undang undang menjangkakan semua akan patuh kepada undang undang. Keadaan yang berlaku khususnya di Perak telah keluar dari kebiasaan undang undang" antara ungkapan kuliah haraki oleh Prof Dr Abdul Aziz Bari berkenaan krisis politik di Perak pada khusus dan krisis politik di Malaysia pada amnya. ... PerakExpress.com
Kerajaan Perpaduan: Kenapa kita berpolemik?

Oleh : TUAN IBRAHIM TUAN MAN

Bilamana Presiden mengutarakan gagasan kerajaan perpaduan, ramai di kalangan kita membuat pelbagai tafsiran dan andaian. Ada pandangan terkeluar dari akhlak jamaah dan sebahagian besarnya masih dalam batas berjamaah. Kesemua permasalahan ini berpunca dari tiada satu penjelasan lengkap dikeluarkan. Idea yang dilontar oleh pimpinan tentulah berpijak dari dasar syarak dan jauh daripada tindakan merugikan parti atau gabungan pakatan Rakyat. PAS tidak akan mengkhianati Pakatan kita, bahkan kita akan perkukuhkan gabungan ini menjadi alternative bagi rakyat.

Sebagai ahli parti, kita mesti menerima idea dan gagasan ini dengan baik sangka kepada presiden disamping mengikuti penjelasan daripadanya. Idea ini dilontar diperingkat awal untuk menjadi bahan renungan semua pihak. Satu lontaran idea dan gagasan besar yang tidak seharusnya berlalu tanpa diadakan wacana ilmiah bagi membincangkannya. Saya suka jelaskan bahawa YB Dato’ Sri Presiden akan membuat dan memperhalusi gagasan ini dalam masa terdekat dan satu wacana kepimpinan akan diadakan. Namun bagi mengurangkan sedikit polimik yang sengaja dibesarkan oleh media arus perdana, saya suka menggambarkan beberapa prinsip yang ujud dalam gagasan ini.

Antara asas utama dalam kerajaan perpaduan ini ialah bertolak kepada firman Allah “ dan bertolong bantulah kamu dalam perkara kebaikan dan taqwa, dan jangan bertolong Bantu dalam perkara dosa dan permusuhan”. Konsep taawun yang melahirkan muafakat yang disaran oleh Allah menjadi asas dalam pembinaan Negara perpaduan. Kita mesti membina Negara berasaskan kepada al-bir( Kebaikan ) yang meliputi semua elemen kebaikan bagi rakyat. Kita mesti menyedari pembinaan Negara perpaduan tidak akan lahir dari sistem yang kelam kabut, rasuah dan penyelewengan, pimpinan yang tidak berakhlak, sistem yang penuh dengan kezaliman, dan akta yang digunakan bagi menindas rakyat. Apakah al-bir dari sistem begini. Kita mesti letakkan asas al-bir ini untuk kepentingan rakyat tanpa mengira bangsa dan agama. Asas ini dittuntut oleh Allah, apakah ada diantara kita yang tidak inginkan kebaikan?

Asas kedua ialah taqwa. Negara mestilah menjurus ke arah melahirkan pimpinan yang bertaqwa, agar rakyat yang kita urus bukan hanya selamat melalui al-bir ( kebaikan sistemn Negara ) tetapi mestilah ujud elemen taqwa. Pemimpin mestilah bertaqwa kepada Allah. Asas al bir bersifat umum, tetapi asas taqwa bersifat khusus bagi pimpinan yang ingin menerajui kepimpinan Negara perpaduan. Semua parti p[olitik yang pimpinannya terdiri dari mereka yang menerima Allah sebagai Tuhan dan Nabi Muhammad sebagai Rasul hendaklah sedar bahawa kehidupannya tidak berakhir di dunia. Bagaimana kita ingin melahirkan rakyat yang baik, seandainya kita sendiri bergelumang dengan dosa dan maksiat. Kepimpinan gagal menjadi model bagi rakyat, isteri pimpinan menjadi elemen yang meruntuhkan akhlak dan jati diri bangsa. Hidup tanpa batasan agama dan kawalan wahyu. Negara yang baik lahir dari kepimpinan yang baik, dan taqwa adalah asas bagi semua kebaikan. Rakyat mestilah menyedari betapa Negara kini sangat-sangat memerlukan pemimpin yang bertaqwa bagi memandu Negara.

Kami menawarkan asas yang Allah menyuruh kita berpegang; apakah ada panduan yang lebih baik dari panduan Ilahi?. Apakah parti-parti politik bersedia kearah itu, dan seandainya tidak bersedia apakah alasan dihadapan Allah nanti di akhirat bila Allah meminta kita menjelaskan kenapa dan mengapa.

Asas ketiga ialah kita menyatakan bahawa kita tidak akan berkompromi dalam pembentukan kerajaan ini sabuah kerjasama kearah durhaka kepada Allah. Konsep al-ism yang sangat luas menjadi sempadan pembinaan kerajaan perpaduan. Kita sebagai pimpinan mesti berusaha agar rakyat tidak terdedah kepada dosa dan maksiat. Kita perlu membina Negara yang soleh melalui pemimpin dan rakyat yang soleh. Kita mesti meletakkan asas utama agar semua elemen yang mendatrangkan dosa bagi rakyat dihapuskan; kerana kebaikan tidak akan lahir dari maksiat dan munkar.

Setelah lebih lima puluh tahun negara merdeka, pelbagai sistem yang mendedahkan dosa dipaksakan ke atas rakyat. Amalan riba yang berterusan, pusat-pusat meksiat diberi ruang yang luas oleh pemerentah, program maksiat mendapat tempat di hati rakyat sehingga lahirlah pelbagai gejala social, jenayah dan penyelewengan. Akibat Negara yang tidak diasas kepada benteng kawalan yang menjadi syarat utama kebaikan bagi rakyat. Inilah syarat kami bahawa kami tidak akan berkompromi dengan perkara dosa dan durhaka kepada Allah yang diizinkan oleh pemimpin Negara perpaduan. Apa makna perpaduan, kelau untuk durhaka kepada Allah, kerana tiada makna kemajuan dan perpaduan kalau ia dibentuk kea rah maksiat dan dosa.

Asas keempat yang dinyatakan oleh Allah ialah kami tidak akan berkerjasama kearah permusuhan. Kita mesti menghentikan sebarang elemen perkauman sempit yang mendorong ujudnya jurang antara kaum di Negara ini. Kecintaan kepada bangsa sendiri adalah fitrah manusia. Islam tidak menghalang setiap kaum menyintai kaumnya, tetapi Islam menentang tindakan zalim kepada kaum lain. Kerana kaum, bangsa dan warna kulit adalah ketentuan Allah, bukan pilihan manusia.

Kerajaan Perpaduan tidak akan mengizinkan sebarang elemen kearah permusuhan, samada di kalangan kaum melayu, cina, India dan lain-lain. Pertembungan antara dalaman setiap keum akan merugikan Negara. Kita tidak akan membiarkan permusuhan antara orang melayu sebagaimana kita tidak akan izinkan permusuhan sesama kaum India dan cina. Ini asas kita. Tindakan mengapi-api permusuhan, elemen genstarism dan kongsi gelap, gerakan anti perpaduan serta membiarkan jurang kaya dan miskin melampau, elemen penindasan dan kezaliman golongan kaya berpengaruh ke aras rakyat miskin dan tertindas akan menjurus ke arah permusuhan.

Saya ingin tegaskan bahawa inilah antara beberapa asas dalam kerajaan perpaduan. Andainya ada pihak yang menentangnya, apakah alasan kalau inilah yang digariskan oleh Allah dalam konsep al-taawun. Taawun sebagai satu gagasan, bukan hanya terikat dengan taawun fardiyyah; tetapi satu gagasan besar yang hebat dari Allah. Di samping asas tersebut, terdapat beberapa asas lain yang akan dijelaskan kamudian.

APA YANG KITA BAWA BALIK DARI MUKTAMAR PAS ?Baru sahaja lepas sehari balik dari muktamar, saya pun membuka laptop. Sudah lama tidak melayari website dan blog-blog kegemaran serta blog-blog lain. Malah blog sendiri pun hampir 4 hari tidak dikemaskini.

Harapan saya ialah kononnya hendak membaca ulasan para bloggers tentang segala perkara yang telah diperbincangkan sepanjang muktamar termasuklah ucapan dasar Presiden, perbahasan para perwakilan, jawapan serta penggulungan para pimpinan parti yang kita sayangi.

Ini adalah kerana bagi kita, apa sahaja yang menjadi keputusan dalam muktamar akan menjadi garis panduan yang perlu dilaksanakan sama ada di peringkat PAS Pusat, negeri, kawasan dan cawangan.

Sebaik sahaja blog tertentu dibuka...amat mengejutkan..! Lain yang diharap, lain pula yang keluar. Kebanyakan blog dan laman web menyiarkan berita (cerita ?) tentang hasrat pimpinan tertinggi berbincang dengan UMNO, kerajaan perpaduan, menghentam secara terbuka pimpinan parti dan macam-macam lagi.

Sedih...

Hati tertanya... otak berfikir..mengapa boleh jadi begini...

Maka saya berbaik sangka..

"Mungkin para bloggers tidak menjadi perwakilan atau paling kurangpun tidak menjadi pemerhati."

Bgai saya yang telah diberi peluang menjadi perwakilan (saya yakin sebahagian besar perwakilan), segala persoalan yang terpendam dalam hati dan benak fikiran telah terjawab setelah mendengar Ucapan Dasar Presiden (dalam Ucapan Dasar langsung tidak disentuh tentang kerajaan perpaduan), penggulungan Timbalan Presiden menjelaskan tentang apa yang berlaku sekarang. Dan saya mengandaikan ia menjadi JELAS bagi para perwakilan.

Menyedihkan...

Kebanyakan blog dan laman web saya baca setelah balik dari muktamar, memaparkan berita (cerita?) yang amat-amat negatif kepada pimpinan dan parti/jamaah.

Maka, saya tertanya-tanya :


 • kita baru sahaja diberikan peringatan tentang adab dan akhlak dalam jamaah semasa muktamar

 • kita diperingatkan tentang aspek taat dan wala' kepada pimpinan semasa muktamar

 • kita diingatkan mesti thiqah kepada apa sahaja keputusan pimpinan kerana kita yakin mereka mendapat bimbingan majlis syura ulama

 • siapalah kita jika dibandingkan dengan Presiden, Timbalan Presiden dan lain-lain pimpinan

 • selama tiga hari bermuktamar, adakah isu Kerajaan Perpaduan sahaja yang dibawa balik oleh para perwakilan ?

 • Presiden telah menggariskan 103 peranggan di dalam Ucapan Dasar yang perlu dihadamkan dan dilaksanakan

 • Presiden telah menyimpulkan 6 perkara penting di bahagian terakhir Ucapan Dasar yang bertema "Islam Memimpin Perubahan"

 • setakat manakah keihklasan kita hadir ke muktamar kali ini ?

 • adakah selama tiga hari bermuktamar, kita hanya dapat bawa balik ke kawasan masing-masing ialah isu kerajaan perpaduan dan mencari kesalahan pimpinan

 • adakah kita dapat membezakan antara dasar parti/jamaah dengan strategi parti/jamaah ?

 • Allah menganugerahkan kita berkebolehan mengendali blog dan laman web untuk meruntuhkan jamaah ?

 • adakah kita suka menjadi penyumbang kepada keruntuhan jamaah ?

Itu sahajakah yang kita bawa balik dari muktamar ? (Selain daripada cenderamata yang dibeli semasa muktamar.)


http://intanhijau.blogspot.com/


Dua Naib Presiden mahu Husam, Mohd Sabu dilantik dalam Dewan Harian PAS Pusat

mengarut

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS yang baru, Dato' Mahfuz Omar mencadangkan agar Dato' Husam Musa dan Mohamad Sabu diberikan jawatan yang penting dalam Dewan Harian PAS Pusat, lapor IRWAN MUHAMMAD ZAIN.

Beliau menegaskan kedua-dua pemimpin tersebut merupakan aset penting dalam PAS dan tidak seharusnya ia dipersia-siakan. Jika kedua-duanya tidak diberikan jawatan-jawatan penting ia pastinya akan merugikan parti, jelas beliau.

"Saya mencadangkan agar Dato' Husam dan Mohamad Sabu diberikan jawatan penting dalam Dewan Harian. Mereka berdua merupakan aset penting kepada parti dan ia merugikan jika kita tidak melantik keduanya memegang apa-apa jawatan penting," tegas Mahfuz.

Mahfuz juga menjelaskan, kedua tokoh tersebut merupakan 'public figure' yang mampu menarik sokongan terhadap PAS. Kedua-dua tokoh tersebut juga tegas beliau, mampu mengukuhkan kepimpinan PAS jika diberikan jawatan penting dalam Dewan Harian.

Mengulas perkara yang sama, seorang lagi Naib Presiden, Salahuddin Ayub turut sependapat dengan Mahfuz yang mahukan kedua tokoh penting PAS itu diberikan jawatan dalam parti.

Salahuddin menegaskan, beliau akan berusaha memastikan Husam dan Mohamad Sabu diberikan jawatan penting dalam Dewan Harian PAS Pusat.

"Kedua tokoh tersebut masih sangat-sangat diperlukan oleh PAS, jadi perlu keduanya dilantik jawatan penting dalam Dewan Harian. Andai kita membiarkan keduanya tanpa jawatan ibarat membiarkan kilauan permata malap kerana tidak tahu menjaganya," tegas Salahuddin.

Beliau juga menegaskan kedua tokoh penting itu mampu mengukuhkan kepimpinan PAS untuk menguatkan lagi Pakatan Rakyat dan memastikan kemenangan dalam Pilihan raya Umum ke-13 akan datang.

Dato' Husam Musa dan Mohamad Sabu sebelum ini merupakan Naib Presiden PAS. Mereka tewas dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden PAS pada Muktamar Tahunan PAS ke-55 yang lalu ditangan penyandangnya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa.
Rosmah Perempuan Puaka!

malang sungguh suami makcik ni...Suami yang tiada maruah je yang membenarkan isterinya berlaku sebegini


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .