Ikuti Blog ini

Lagi Panas! Memorandum ADUN mengenai salah laku MB Terengganu

Beliau (Ahmad) cuba untuk menarik penyokongnya (pengundi kawasan Kijal) menyertai pentadbiran negeri dengan melantik mereka ke jawatan-jawatan eksekutif dalam agensi milik kerajaan tanpa mengira sama ada mereka berkelulusan ataupun tidak - Rasol

memo1

memo2

memo31

memo4

Memorandum ADUN mengenai salah laku MB TerengganuMAMPAT pagi tadi menerima kiriman sepucuk surat yang sekali lagi di kirimkan ke pintu pejabat MAMPAT. Apabila dibuka, kami dapati ianya adalah satu salinan Laporan Tingkahlaku YAB Dato’ MB. DI sini MAMPAT tidak berniat untuk memburuk-burukkan sesiapa, sekadar mengeluarkannya di dalam blog kami sebagai tanggungjawab sosial. Harapan MAMPAT, kepada yang dituduh, mungkin boleh menjawab segala tomahan yang diberikan. Terima kasih kepada yang memberikan maklumat ini. Wassalam…Ir. Nizar dedah perbincangan dengan Sultan

perak cm mb mohamad nizar jamaluddinDalam perkembangan terbaru dalam kemelut politik Perak, Sultan Azlan Shah didakwa tidak menyebut sebarang peruntukan di bawah perlembagaan negeri itu sewaktu menitahkan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin meletakkan jawatan sebagai menteri besar.


malaysian law conference 291007 sultan azlan 2Ianya terkandung dalam satu afidavit yang difailkan oleh menteri besar Pakatan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.


Pemimpin Pakatan Rakyat itu memberi butir-butir terperinci mengenai apa yang berlaku ketika menghadap Sultan Perak pada 4 dan 5 Februari lalu.


Mohd Nizar juga menafikan dan mempertikaikan versi yang dinyatakan oleh penasihat undang-undang Perak, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid dalam afidavitnya. Menurutnya, versi Ahmad Kamal tidak menggambarkan kebenaran sepenuhnya.


Dalam afidavitnya untuk menyokong menteri besar BN yang baru dilantik, Datuk Zambry Abdul Kadir, Ahmad Kamal mengatakan Sultan menyebut tentang perlembagaan (negeri) apabila mengarahkan Mohd Nizar meletak jawatan.


Mohd Nizar juga mendedahkan bahawa sewaktu menghadap sultan selama 15 minit pada 5 Februari lalu, beliau telah memberitahu baginda mengenai akibat yang akan timbul sekiranya gagal membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).


nizar jamaluddin perak mb court trial perak bn takeover zambry 180209 03Menurut afidavit tersebut, Mohd Nizar berkata ia bermula pada 4 Februari, ketika beliau menghadap baginda Sultan untuk memohon perkenan baginda untuk membubarkan DUN bagi menyelesaikan kemelut politik di Perak berikutan kehilangan tiga ADUN - Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Hee Yit Foong (Jelapang) - yang telah "meletak jawatan".


Bagaimanapun, baginda Sultan memberitahu Mohd Nizar bahawa baginda akan mengkaji permohonan itu dan menyebut ayat al-Quran "Innallaha maa Sobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar).


Mohd Nizar berkata, beliau menghormati keputusan itu dan sewaktu pertemuan tersebut, beliau juga turut menyerahkan draf pembubaran DUN untuk mendapatkan perkenan baginda.


Bagaimanapun, Mohd Nizar menafikan bahawa semasa menghadap baginda Sultan, beliau pernah menyatakan kepada baginda bahawa terdapat kehilangan kepercayaan kepadanya sebagai menteri besar oleh majoriti anggota DUN, dan kerana itu, beliau mahu membubarkan DUN.


Gobind Singh serah sumbangan kepada sekolah tahfiz

PUCHONG - Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo telah menyerah sedikit sumbangan dalam satu Majlis Kesyukuran sempena penubuhan sekolah tahfiz yang dikenali sebagai Akademi Tahfiz Al-Hira dekat sini pada 19 April lalu.


ImageGobind ketika ditemui berkata, beliau berasa bangga dan berterima kasih kepada pihak yang terlibat kerana diberi peluang untuk bersama-sama memeriahkan lagi majlis kesyukuran sempena penubuhan Akademi Tahfiz Al Hira.


"Saya diberitahu dalam beberapa minggu lalu agar boleh mendapatkan sedikit sumbangan kewangan bagi menjayakan projek memberi pendidikan agama dan tahfiz kepada penduduk di sekitar Puchong.


"Di sini saya mahu tegaskan dua perkara iaitu, sebagaimana kita maklum bahawa saya sebagai Ahli Parlimen Puchong, peruntukkan yang kita dapat ini tidak selaras dengan peruntukkan yang diberikan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun)," katanya.


ImageOleh itu, menurut beliau yang berjanji dengan pengetua sekolah ini untuk sedaya upaya untuk mendapatkan sedikit sebanyak sumbangan dari Kerajaan Negeri bagi menjayakan projek ini yang dilaksanakan oleh akademi ini.


Beliau menegaskan bahawa, akademi tahfiz seperti ini cukup penting kepada penduduk di dalam Parlimen Puchong.


"Saya hadir pada hari ini kerana hendak melihat sendiri sejauh mana perjalanan projek yang dilaksanakan dan projek ini memang berjaya. Saya harap, akademi ini akan terus berkembang agar seluruh Puchong bahkan seluruh negara tahu mengenai akademi tahfiz ini," sambung beliau.


Sementara itu, menurut pengetua, Ustaz Mohamad Izan Abdullah Halim al hafiz atau lebih mesra dikenali Adam, akademi ini telah ditubuhkan pada 5 Februari lalu dan telah mendapat sambutan yang sangat mengalakan.


Image"Atas dasar inilah kita cuba tubuhkan sebuah institusi yang bertarafkan agama yang akan memberi faedah kepada seluruh penduduk di kawasan ini," katanya.


"Kita di sini tidak meletakkan kadar yuran yang tinggi. Sebab itulah kami, memerlukan sumbangan dari orang ramai kerana kami hanya untuk membantu memberi pendidikan Islam ketika masyarakat sangat dahagakan ilmu agama iaitu kami bantu orang yang jahil dalam ilmu agama.


"Apa yang penting ialah mereka mempunyai kesedaran dan minat untuk menghafaz kalam-kalam Allah bagi merubah diri masing-masing, sebab itulah kami tidak meletakkan yuran yang tinggi," katanya.


Sebarang sumbangan ikhlas hendaklah dihulurkan kepada Akaun CIMB, Akademi Tahfiz Al-Hira, 12320000060108 atau boleh layari laman di www.akademitahfiz.com.


Kesilapan Teknikal Tarikh Perbicaraan, Terkini Mahkamah Menarik Balik Waran Tangkap Terhadap Naib Presiden PAS Mat Sabu !!

NIBONG TEBAL - Berpunca daripada satu "kesilapan teknikal", Mahkamah Majistert Jawi hari ini membatalkan waran tangkap terhadap Naib Presiden PAS Mohamad Sabu dan sembilan penyokongnya yang gagal menghadiri perbicaraan di mahkamah itu semalam. Majistret Nur Ashikin Mokhtar, mengeluarkan perintah itu selepas Yusnita Yusoff, peguam yang mewakili kesemua tertuduh, memohon supaya waran itu tidak dikeluarkan kerana berlaku kesilapan teknikal mengenai tarikh perbicaraan.


Yusnita memberitahu mahkamah bahawa kesilapan itu kerana pihak pembelaan menjangkakan kes itu tidak akan berjalan memandangkan Majistret Mohd Izham Ali yang mengendalikannya sedang berkursus Timbalan Pendakwa Raya, Mukhriz Mat Rus tidak membantah permohonan peguam bela itu. Kesemua tertuduh hadir di mahkamah hari ini. Nur Ashikin, Majistret dari Mahkamah Butterworth yang menggantikan Mohd Izham dalam prosiding itu, kemudian menetapkan 28 hingga 30 September sebagai tarikh baru perbicaraan.


Semalam, majistret itu memerintahkan waran tangkap dikeluarkan terhadap Mohamad Sabu dan sembilan penyokongnya kerana mereka tidak menghadiri hari pertama perbicaraan yang ditetapkan selama tiga hari itu. Lima peguam mereka diketuai Asmuni Awi juga tidak kelihatan. Mohamad, 53, serta Zamarul Aini Abdul Malek, 37, Zainal Azrun Zainal Abidin, 35, Abdul Rahim Mat Ariff, 58, Md Lazim Osman, 50, Mohd Biyamin Ishak, 44, Fauzi Saharat, 44, Abdul Razak Ramli, 42, Mohd Subri Mohd Said, 42, dan Mohamad Salleh, 47, didakwa menghalang Superintendan Mohd Nasir Salleh daripada menyerahkan waran tangkap yang dikeluarkan oleh Mahkamah Majistret Jalan Duta, Kuala Lumpur, terhadap pemimpin PAS itu. Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di hadapan Plaza Tol Bukit Tambun, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran susur keluar lebuh raya dari arah Kuala Lumpur ke Pulau Pinang pada jam 7.45 malam 9 Disember 2007.


Mereka didakwa menurut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya jika disabitkan dengan kesalahan tersebut.


[Sebenarnya kes yang berlaku kepada Naib Presiden PAS ini adalah isu kecil yang tidak harus diperbesarkan. Mereka menggambarkan waran tangkap yang dikeluarkan terhadap Mat Sabu itu adalah satu perkara besar yang mahi diheboh-hebohkan. Sedangkan banyak lagi isu-isu mahkamah dan waran tangkap harus dikeluarkan kepada pemimpin UMNO dan Barisan Nasional yang tidak hadir ke mahkamah yang sepatutnya di"sapina" sebagai saksi utama tidak dilakukan.

Mahkamah sudah menjadikan undang-undang sebagai alat permainan untuk menakut-nakutkan rakyat. Jika ada kuasa maka undang-undang akan dijual beli dengan harga-harga tertentu. Mungkinkah dek kerena mereka terpengaruh dan terikut-ikut dengan adengan filem Tamil dan Hindustan sebenarnya].

Pakatan Rakyat cadang mengadap Sultan Perak

KUALA KANGSAR - Pakatan Rakyat berhasrat untuk mengadap dan berbincang dengan Sultan Perak Raja Azlan Shah berhubung kemelut politik negeri ini sejak rampasan kuasa oleh Umno-BN lalu yang telah banyak menyusahkan rakyat.


Exco Kerajaan Perak, Mohd. Zainuddin Mohd. Yusof menyatakan hasrat dan usaha gigih Pakatan Rakyat untuk mententeramkan keadaan suasana politik negeri itu selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PAS Sayong Lembah dekat sini semalam.


"Sejak kejadian tersebut sehingga kini rakyat merasa resah dan kedudukan pendirian yang tidak menentu melihatkan keadaan politik Perak kini kucar-kacir dengan bertambahnya dua orang Menteri Besar itu, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Dato' Seri Zambery Abdul kadir (BN)," tegasnya.


Katanya, Pakatan Rakyat telah bersetuju untuk mengadap Sultan Perak di Istana Iskandariah dalam masa terdekat untuk menyampaikan hasrat dari keseluruhan rakyat pelbgai bangsa untuk mengubarkan DUN sekaligus mengadakan pilihan raya seluruh negeri untuk memuaskan hati kehendak rakyat.


"Biar rakyat yang menentukan siapa yang akan memerintah negeri Perak. Beri kebebasan untuk rakyat memilih!,"tegas Zainuddin.


Sehubungan itu, beliau menyatakan bahawa pimpimnan Pakatan Rakyat masih kekal mengeratkan silatulrahim dan tidak menaruh prasangka terhadap Sultan.


"Sebagai bukti betapa baiknya kami dengan Sultan apabila baginda sendiri telah mengundang kesemua kami menghadiri ke majlis Istiadat Penyampaian Anugerah Pingat dan upacara rasmi di Istana Iskandariah yang berlangsung sempena Hari Keputeraan Baginda ke-81 di Bukit Chandan baru-baru ini," katanya.


Sebelum itu disebelah paginya Zainuddin telah merasmikan majlis Sambutan Maulidur Rasul Anjuran PAS Cawangan Kampung Cheh di Suraunya dekat sini dengan diraikan oleh 100 murid-murid lelaki dan perempuan pra-sekolah yang mengambil bahagian dalam bacaan al-Quran, nyanyian nasyid serta syarahan-syarahan di majlis tahunan itu.


Kalau Tun dah kemaruk sangat, Letak saja dia di Penanti

Jika Khairy boleh ditukar dari pengundi Lembah Pantai menjadi pengundi Rembau dalam masa seminggu, takkan tak boleh “adjust”kan untuk “Tun” kot

Jika Khairy boleh ditukar dari pengundi Lembah Pantai menjadi pengundi Rembau dalam masa seminggu, takkan tak boleh “adjust”kan untuk “Tun” kot


Mahathir Bersedia Mengepalai Jentera UMNO BN Di PenantiMengapa tidak BN melatakkan Dr. Mahathir sahaja sebagai calon? Sementara itu, Pakatan pula bolehlah meletakkan Anwar Ibrahim sebagai calon.


Jadikan Penanti sebagai medan “Mahathir vs Anwar”.


“Ketua Umum Umno” lawan Ketua Umum PKR.


Amacam? Ada berani?


Jika Khairy boleh ditukar dari pengundi Lembah Pantai menjadi pengundi Rembau dalam masa seminggu, takkan tak boleh “adjust”kan untuk “Tun” kot.


Ramai yang tertanya-tanya, bila pula S.Ganesan yang sebelum ini mengundi di Lunas bertukar menjadi pengundi di Bukit Selambau sekaligus menghalalkan beliau menjadi calon di DUN tersebut?


Jika semua ini boleh dilakukan, tak mustahil perkara yang sama boleh dilakukan untuk memastikan Dr. Mahathir layak menjadi calon BN di DUN Penanti.


Siapa Kumpulan Politik Tertentu Itu?

Baca titah Sultan Perak di sini. Titah itu ditujukan kepada kumpulan politik tertentu. Kumpulan politik yang mencetuskan huru-hara, mencemar institusi raja, merasa tidak pernah silap dan diri kebal dan mengenepikan undang-undang.


Kumpulan politik tertentu itu, kumpulan politik mana?


Oleh kerana titah ini disiarkan oleh akhbar milik Umno, sayugia orang Umno berasa titah itu ditujukan kepada orang Pas, PKR dan DAP.


Kalau titah yang sama juga kalau disiarkan oleh Harakah, orang Pas akan rasa titah itu ditujukan kepada Umno. Demikian juga kalau yang menyiarkannya adalah Suara Keadilan atau Roket.


Apa makna perasaan itu?


Maknanya, raja adalah raja kepada semua. Orang Umno tidak boleh berasa raja yang ada adalah raja mereka sahaja. Bukan raja orang Pas, DAP dan PKR. Jangan ada orang Umno yang berasa menentang Umno sama seperti menentang raja. Mereka jangan berasa menentang dan melawan Pas sama seperti membela raja.


Orang Pas juga tidak patut berasa bahawa menentang Umno sama seperti menentang raja atau menderhaka kepada raja. Melawan Umno dan menderhaka kepada raja adalah berbeza. Sebagaimana menyokong Umno bukan bererti membela raja, maka menyokong Pas, PKR atau DAP bukan bermakna menderhaka kepada raja.


Orang Umno jangan berasa dialah pembela raja, sementara orang di luar Umno semuanya penderhaka.


Sebagaimana orang Umno berhak berasa dia pembela raja, orang Pas, PKR dan DAP juga berhak berasa begitu. Kalau orang Umno boleh kata orang Pas, PKR dan DAP penderhaka, orang Pas, PKR dan DAP juga boleh kata Umno penderhaka.


Kenapa?


Kerana semua orang boleh menjadi penderhaka raja samada dia orang Umno, Pas, PKR, DAP atau tidak berparti, bahkan tidak beragama sekali pun. NGO juga boleh menjadi penderhaka raja.


Justeru, siapa penderhaka?


Penderhaka raja ada dimana-mana. Di dalam Umno, Pas, PKR dan DAP. Bahkan ada juga di dalam NGO. Ada orang tidak berparti juga penderhaka.


Kalau dikata lelaki yang tidur di atas jalan menghalang kenderaan raja adalah penderhaka, bagaimana pula dengan lelaki yang memegang sepanduk ‘natang’? Kalau dikata Nizar ‘mempersoal’ tindakan sultan adalah penderhaka, bagaimana pula dengan Shahidan yang buat perkara yang sama?


Kalau orang Umno boleh berasa 'kumpulan politik tertentu' itu ialah Pas, orang Pas juga boleh berasa 'kumpulan politik tertentu' itu ialah Umno.


Lantas, bagaimana?

Deklarasi yang diperolehi Zambry dan enam exco tidak membawa apa-apa makna

Apa yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya hanyalah perintah deklarasi (perisytiharan) semata-mata. Tidak lebih dari itu. Di dalam undang-undang perintah deklarasi yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya tidak membawa apa-apa makna kerana perintah deklarasi tidak mempunyai kuasa pemaksaan (coercive force).

Apa yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya hanyalah perintah deklarasi (perisytiharan) semata-mata. Tidak lebih dari itu. Di dalam undang-undang perintah deklarasi yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya tidak membawa apa-apa makna kerana perintah deklarasi tidak mempunyai kuasa pemaksaan (coercive force).


Peguam Mohamed Hanipa Maidin: Zambry dan 6 Exco Tetap Tak Boleh Hadiri Sidang DUN Akan Datang!Zambry perolehi perintah yang tidak lakuPembaca ruangan ini masih bertanya kepada saya adakah dua perintah perisytiharan yang dikeluarkan Mahkamah Persekutuan pada 15 April lalu bahawa penggantungan Zambry dan enam exconya oleh Speaker Perak dibatalkan membolehkan mereka menghadiri sidang DUN Perak nanti.


Jawapan saya adalah tidak! Berikut adalah alasan-alasan saya.


a. Apa yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya hanyalah perintah deklarasi (perisytiharan) semata-mata. Tidak lebih dari itu. Di dalam undang-undang perintah deklarasi yang diperolehi oleh Zambry dan enam exconya tidak membawa apa-apa makna kerana perintah deklarasi tidak mempunyai kuasa pemaksaan (coercive force).


Pakar undang-undang Pentadbiran, Prof M.P Jain secara jelas menyatakan:


“A declaration merely declares what the legal rights of the concerned parties are. A declaratory order has no coercive force as such nor does it quash any decision which may have been taken by an administrative authority.”


(Perintah deklarasi hanya sekadar satu perisytiharan hak pihak-pihak yang terbabit dari segi perundangan. Perintah deklarasi tidak mempunyai kuasa pemaksaan (memaksa seseorang mengikut perintah tersebut). Perintah tersebut juga tidak memadam, membatalkan atau mengenepikan sebarang keputusan yang dibuat oleh mana-mana pihak berkuasa pentadbiran.)


b. Memandangkan Zambry dan enam exconya hanya memperolehi perintah deklarasi, perintah tersebut tidak meletakkan sebarang tanggung jawab (impose an obligation) ke atas Sivakumar untuk mematuhinya kerana dari segi rekod di dalam DUN di Perak, perintah penggantungan tersebut masih wujud selagi tidak dipadam oleh Mahkamah (not quashed by the court).


Untuk memudahkan kefahaman umum, saya berikan contoh berikut:


Kita ambil satu kes misalnya seorang menyaman Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) kerana mengekalkan nama di dalam kad pengenalannya sebagai Ali bin Abu sedangkan beliau mendakwa telah menukar agama dan memohon namanya ditukar kepada John Abraham.


Katakan beliau meminta satu perintah deklarasi bahawa tindakan atau keputusan JPN yang tidak menukar namanya kepada John Abraham adalah tidak sah.


Katakan Mahkamah bersetuju dengan beliau dan mengisytiharkan bahawa keputusan atau tindakan JPN adalah tidak sah dan Mahkamah juga mengisytiharkan nama beliau adalah John Abraham. Maka persoalan yang timbul adalah, adakah JPN wajib menukar namanya kepada John Abraham selepas beliau mendapat perintah perisytiharan tersebut?


Dari segi undang-undang, JPN tidak wajib menukar namanya kepada John Abraham kerana Mahkamah hanya mengisytiharkan tindakan JPN adalah tidak sah tanpa memerintahkan nama Ali bin Abu dipadam dan ditukar kepada John Abraham.


JPN hanya wajib menukar nama Ali bin Abu kepada John Abraham jika pemohon mendapat perintah ‘certiorari’ iaitu perintah mengenepikan/memadam (quash) keputusan JPN tersebut dan selanjutnya perintah mandamus iaitu perintah mengarahkan JPN menukar nama beliau dari Ali bin Abu kepada John Abraham.


Selagi tidak ada perintah ‘certiorari’ dan perintah mandamus tersebut maka nama beliau akan kekal di dalam kad pengenalan sebagai Ali bin Abu meskipun Mahkamah mengisytiharkan namanya John Abraham.


c. Dalam konteks kes Zambry lwn Sivakumar apa yang sepatutnya peguam Umno buat adalah selain mendapatkan perintah perisytiharan (deklarasi) bahawa penggantungannya tidak sah, Zambry juga sepatutnya memohon Mahkamah mendapatkan perintah-perintah berikut iaitu perintah ‘certiorari’ iaitu perintah mengenepikan atau memadam keputusan Sivakumar yang menggantung beliau dan enam exconya, dan juga perintah mandamus iaitu perintah meminta Sivakumar menbenarkan beliau dan enam exconya hadir ke dalam sidang DUN Perak.


d. Tanpa perintah ‘certiorari’ dan mandamus tersebut maka perintah perisytiharan yang Zambry dan enam exconya perolehi dari Mahkamah adalah satu perintah yang tidak membawa apa-apa kesan ke atas Sivakumar. Berhadapan dengan perintah seperti itu Sivakumar dengan tenang akan menjawab begini: “So what!”


Mungkin pembaca ingin bertanya mengapa Zambry dan enam exconya tidak memohon perintah ‘certiorari’ dan mandamus sebaliknya hanya memohon perintah perisytiharan sahaja.


Ada dua sebab mengapa mereka tidak berbuat demikian.


Sebab Pertama adalah peguam Zambry sendiri secara jelas mengakui semasa penghujahan di Mahkamah Persekutuan bahawa Zambry tidak boleh memohon perintah ‘certiorari’ dan mandamus kerana kedua-dua perintah tersebut tidak boleh dipohon di dalam kes ini disebabkan doktrin pengasingan kuasa (separation of powers).


Dengan lain perkataan peguam Zambry mengakui bahawa berdasarkan doktrin pengasingan kuasa, Mahkamah tidak boleh memerintah Sivakumar sebagai Speaker untuk sama ada memadamkan keputusannya atau membenarkan Zambry masuk dan hadir di dalam persidangan DUN Perak.


Hatta jika kita lihat kepada 10 perintah yang Zambry pohon kesemuanya adalah perintah berbentuk perisytiharan sahaja. Malahan Mahkamah juga tidak membenarkan perintah perisytiharan supaya beliau dan enam exconya untuk masuk, menghadiri dan mengambil bahagian di dalam sidang DUN Perak.


Sebab kedua adalah Zambry dan enam exconya telah tersalah memilih prosedur Mahkamah. Jika beliau ingin memohon perintah ‘certiorari’ dan mandamus, beliau perlu membuat permohonan semakan kehakiman di bawah Aturan 53 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980 dan bukannya melalui Saman Pemula seperti yang mereka buat.


Memandangkan mereka telah tersalah prosedur maka mereka dengan berat hati terpaksa berpuas hati dengan perintah perisytiharan yang tidak membawa apa-apa makna.


Atas dasar itu juga peguam Sivakumar juga telah berhujah bahawa perintah perisytiharan yang Zambry pohon sebenarnya tidak membawa apa-apa faedah dan meminta Mahkamah tidak melayan perintah-perintah yang dipohon oleh Zambry tersebut.


Hujah peguam Sivakumar adalah berasaskan apa yang dinyatakan di dalam kes Fan Yew Teng vs Government of Malaysia di mana Mahkamah telah menerima pakai apa yang dinyatakan oleh Erskine May di dalam buku Parlimentary Procedure (17th Edition) di mana penulis telah menyatakan:


“The decisions of the court are not accepted as binding the house in matters of privilege, nor the decision of the House by the courts.”


(Keputusan Mahakamh tidak diterima sebagai mengikat Parlimen atau DUN di dalam perkara menyentuh keistimewaan, begitu juga keputusan Parlimen atau DUN tidak mengikat Mahkamah.)


Mengapa? Mungkin pembaca bertanya mengapa Mahkamah membenarkan juga perintah yang tidak berfaedah tersebut? Jawapan mudah saya adalah ia hanyalah perintah untuk mengambil hati Umno. Perumpamaan yang mudah, ia adalah ibarat hadiah saguhati kerana menyertai pertandingan.


Jenis Umno ini, kita beri mereka wang satu sen pun mereka melonjak gembira sedangkan satu sen boleh beli apa?


Seperkara lagi yang saya perlu kongsi di sini adalah mengenai sidang DUN di bawah pokok yang diadakan pada 3 Mac 2009. Isu keabsahan (validity) persidangan di bawah pokok tersebut juga merupakan salah satu isu yang dirujuk oleh Zambry ke Mahkamah Persekutuan di bawah Perkara 63 Perlembagaan Negeri Perak.


Isu yang dirujuk adalah sama ada sidang bawah pokok pada 3 Mac 2009 adalah sah apabila ianya dibuat tanpa perkenan Sultan Perak.


Selepas mendengar hujah peguam Zambry dan peguam Sivakumar, Mahkamah Persekutuan memutuskan untuk tidak membuat apa-apa keputusan terhadap isu keabsahan sidang DUN di bawah pokok pada 3 Mac 2009 tersebut. Secara tersirat kita boleh menyimpulkan bahawa Mahkamah bersetuju bahawa sidang DUN di bawah pokok adalah sah.


Memandangkan tiada perintah Mahkamah yang membatalkan keputusan sidang bawah pokok, Umno terpaksa menerima hakikat berikut:


a. Persidangan DUN di bawah pokok telah mengesahkan (endorsed) keputusan Sivakumar yang menggantung Zambry dan enam exconya selama 18 bulan dan 12 bulan.


b. Dengan pengesahan tersebut maka keputusan penggantungan tersebut adalah sah dan masih mengikat Zambry dan enam exconya yang lain.


c. Di dalam samannya Zambry mengatakan keputusan Sivakumar adalah tidak sah kerana keputusannya tidak disahkan oleh DUN Perak. Memandangkan sidang DUN Perak pada 3 Mac 2009 telah mengesahkan keputusan Sivakumar yang dibuat pada 18 Februari 2009 dan memandangkan Mahkamah Persekutuan tidak membuat apa-apa keputusan yang mengisytiharkan sidang bawah pokok adalah tidak sah, maka keputusan DUN Perak di bawah pokok adalah sah dan mengikat Zambry serta enam exconya.


d. Apa yang Mahkamah putuskan hanya melibatkan keputusan Sivakumar pada 18 Februari dan bukannya keputusan DUN Perak pada 3 Mac 2009.


Kesimpulannya Umno hanya dapat perintah Mahkamah yang tidak membawa apa-apa faedah.
Nga Kor Ming baca Quran depan Tok Guru Nik Aziz.
Nga kecewa isu ayat Al Quran dipolitikkan - TVPAS

Mursyidul Am PAS, Dato' Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama Setiausaha DAP Perak yang juga Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Meng bersemuka dengan para penyokong Pakatan Rakyat di Markaz Tarbiyyah PAS Taman Melewar, 19 April.


SUK tidak boleh mempermainkan hak dan bidangkuasa Speaker


Sivakumar berhak menentukan perjalanan sidang dewan undangan negeri berjalan mengikut peraturan sepertimana yang ditetapkan oleh perlembagaan negeri.Pihak SUK tidak boleh mempermainkan hak dan bidangkuasa Speaker,

Sivakumar berhak menentukan perjalanan sidang dewan undangan negeri berjalan mengikut peraturan sepertimana yang ditetapkan oleh perlembagaan negeri.Pihak SUK tidak boleh mempermainkan hak dan bidangkuasa Speaker


SUK Perak berat sebelah, permainkan kuasa Speaker…Teras merasa sangat kecewa dengan gelagat SUK yang nampak jelas bertindak secara sangat berat sebelah dan tidak menghormati kuasa Speaker yang maseh sah di sisi undang-undang.


Beliau mempersoalkan niat sebenarnya SUK itu Perak untuk terus bertindak secara tidak menghormati perlembagaan dan tidak mempedulikan doktrin pemisahan kuasa antara legislatif dan Eksekutif, yang menjadi prinsip demokrasi di negara ini.


“Alasan Sivakumar selaku Speaker Dewan untuk terus mempertahankan kuasanya adalah wajar.


“Beliau berhak menentukan perjalanan sidang dewan undangan negeri berjalan mengikut peraturan sepertimana yang ditetapkan oleh perlembagaan negeri.Pihak SUK tidak boleh mempermainkan hak dan bidangkuasa Speaker,” kata Azmi.


Katanya, dengan mengarah Setiausaha DUN untuk mengeluarkan notis persidangan DUN tanpa pengetahuan dan persetujuan Speaker membawa implikasi bahawa suatu penghinaan terhadap institusi DUN telah dilakukan oleh SUK.


Teras katanya, mendesak agar pihak SUK tidak berperanan sebagai alat kepada pihak tertentu yang gelojoh untuk merampas kuasa secara tidak bermoral di negeri Perak.
Golongan Melayu Yang Masih Menyokong UMNO/BN

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/penyokongpas1.JPGKemaman – Tsunami politik hanya berjaya merubah enam wilayah di Semenanjung Malaysia dan gagal menembusi negeri-negeri yang mempunyai ramai penyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Walaupun Pakatan Rakyat menang empat dari lima pilihanraya kecil sejak Mac tahun lalu, golongan pengundi masih yang menyokong UMNO tidak berganjak.

Analisa keputusan pilihanraya umum ke 12 dan lima pilihanraya kecil menunjukkan peubahan ketara dikalangan masyarakat Cina dan India namun sebaiknya kepada orang Melayu.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Ustaz Idris Ahmad telah menyenaraikan 16 golongan yang masih menyokong UMNO.
http://www.buletinonline.net/images/stories/berita2/symbolvideo.gif

Menurutnya golongan yang pertama adalah rakyat Malaysia yang masih tidak terdedah dengan maklumat dan kurang kemudahan dan tinggal jauh di kawasan pedalaman.

“Sebab itu Kuala (Terengganu) kita menang, Permatang (Pauh) kita menang, Bukit (Gantang dan Selambau) kita menang, (tapi) Batang Ai masih dalam kawalan (UMNO/BN),”katanya dalam Majlis Ceramah Penerangan yang diadakan di bandar Chukai, dekat sini, baru-baru ini.

Beliau berkata golongan nasionalis Melayu ‘totok’ merupakan golongan kedua yang menjadi pengundi tegar UMNO.

Katanya, golongan tersebut hanya memperjuangkan bangsa semata-mata seperti allahyarham Tun Ghafar Baba dan beberapa tokoh veteran UMNO yang lain.


Ustaz Idris turut mengkategorikan beberapa kelompok lain yang masih menyokong UMNO seperti dibawah;

 1. Orang yang mempunyai kepentingan, berniaga dengan kontrak kerajaan.
 2. Golongan pengampuhttp://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/penyokongpas.JPG
 3. Ustaz-ustaz ‘dollar and cents’
 4. Orang yang jarang pergi ke surau
 5. Orang yang tidak minat mempelajari agama
 6. Golongan anti agama
 7. Golongan Perasuah
 8. Orang yang miskin dan jahil
 9. Orang yang mempunyai jiwa yang kerdil
 10. Orang yang keras hati
 11. Golongan yang duduk dalam zon selesa
 12. Orang yang longgar pegangan agama
 13. Golongan yang jauh dengan ulama’
 14. Golongan yang suka memisahkan kehidupan dunia dan akhirat

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Naib Ketua Pemuda Pusat Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani, Yang DiPertua PAS Kemaman Hj Ismail Harun dan Pengerusi MTD Chukai Haji Hanafiah Ramli.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .