Ikuti Blog ini

Foto-foto Eksklusif Peninggalan Rasulullah SAW

Bila kita berjauh jarak dengan yang terkasih Muhammad Rasulullah. Kita hanya dapat menemuinya melalui do’a-do’a yang kita lantunkan, memohon syafa’at Nabi untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya azab neraka, tidakkah foto-foto berikut ini mengubati kerinduan kita yang sangat dalam kepada Nabi Tercinta, Kekasih Allah, peribadi mulia yang menjadi rahmat sekalian alam??

Ratusan orang menitiskan air matanya setelah menatap langsung baju beliau yang bersahaja dan sudah robek, sandal beliau, keranda beliau yang tak terhalang apapun. Allahu Akbar … serasa dekat denganmu ya Rasulullah … Andai aku dapat melihat wajahmu, lemah segala persendianku, tak tahan dengan kenikmatan memandang kemuliaan wajahmu… Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad ….

(Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Yordania, Irak dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelezatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Nabi Agung, kekasih Allah …)


Allahumma solli ‘ala sayyidina wa maulana Muhammad Solallahu ‘Alaihi Wassallam …the-blessed-shirt-of-prophet-muhammad-saw


The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW
(Baju gamis Nabi SAW yang lusuh dan robek-robek.
Ya Allah … betapa sederhananya baju sang pemimpin dunia yang suci nan agung ..!!)the-blessed-shirt1-of-prophet-muhammad-saw


The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW
(Bagian dari baju gamis Nabi SAW yang sudah sobek)jubah-rasulullah1


Jubah Nabi Muhammad, Rasulullah SAWblessed-seal-of-rasool-allah-saw1


The Blessed Seal of Rasulullah SAW (Cap surat Nabi SAW)copy-of-the-blessed-bowl-of-prophet-muhammad-saw


Mangkuk tempat minum Rasulullah SAW


picture1.jpg


Kunci Ka’bah Masa Nabi Muhammad SAWthe-blessed-foot-print-of-rasool-allah-saw


jejak-kaki-nabi


Jejak Kaki Rasulullah SAWblessed-hair-of-rasool-allahsaw


rambut-nabi


Beberapa helai rambut Rasulullah SAWgigi-dan-rambut1


Peninggalan gigi dan rambut Nabi. Itu giginya jelas ya?


aWadah Kotak Gigi Rasulullah SAW


picture4.jpg


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya1


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya2


pedang2-nabi-dengan-nama-namanya


Berbagai pedang yang pernah dimiliki Nabi dengan nama-namanya yang digunakan untuk menegakkan ajaran tauhid, ketika orang-orang kafir memerangi Nabi dan dakwahnya sehingga harus mengangkat pedang.
Gagang Pedang “Hatf” Nabi SAW tampak lebih jelasa


busur-panah-nabi


aBusur Panah Nabi SAW


Bendera Rasululullah SAWa

Ini lebih jelasnya.

Salah satu sorban/tutup kepala Rasulullah SAW
Topi Besi Rasulullah SAW
Baju dan barang-barang Rasulullah SAWblessed-sandals2-of-rasool-allah-saw


blessed-sandal-of-rasool-allah-sawSandal-sandal (terumpah) peninggalan Rasulullah SAW tercinta …letter-to-nijashi-king-of-habsha


Surat Nabi SAW kepada Raja Nijashi, Raja Habsyahletter-to-omani-people


Surat Nabi SAW kepada rakyat Oman, Arab Selatanletter-to-qaiser_e_rome


Surat Nabi SAW kepada Kaisar Romawi abad ke- 7
Surat Rasulullah SAW pada Raja Heracliusprophets-letter-to-muqauqas-egypt


Surat Nabi SAW kepada Raja Muqauqas, Mesir
Makan Siti Aminah, Ibunda Rasululllah SAWbox-belonging-to-hazrat-fatima-rz


Kotak milik putri tercinta Nabi SAW, Sayyidah Fatimah Az-Zahra R.A.picture6.jpg


PINTU EMAS MAKAM NABI MUHAMMAD SAWthe-blessed-dust-from-the-tomb-of-the-prophet


The blessed dust from the tomb of the Prophet Muhammad PUBH (Butiran pasir yang diambil dari makam Nabi Muhammad SAW)

-moeflich

JANGAN LUPA AHAD TENGAH HARI

BERSAMA MB KE ISTANA NEGARAKENYATAAN MEDIA
3 Disember 2010


POTONG GAJI PENGERUSI SYABAS UNTUK TAMPUNG OPERASI


Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) merasa terkejut dengan maklumat bahawa pendapatan Pengerusi Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) mencecah RM5.1 juta setahun atau bersamaan dengan RM 425,000.00 sebulan.

DPPWP hairan bagaimana kerajaan Selangor sebelum era Pakatan Rakyat (PR) boleh meluluskan pendapatan sebegini banyak untuk seorang pengerusi syarikat yang mempunyai kepentingan dengan keperluan asas penduduk di negeri Selangor iaitu air. DPPWP tidak kisah sekiranya pendapatan tersebut diperolehi oleh Pengerusi atau Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat gergasi yang mempunyai keuntungan berbilion ringgit setahun dan bersifat internasional.

Tetapi nilai pendapatan sebegitu tinggi tidak wajar diperolehi oleh pengerusi sebuah syarikat yang menguruskan air untuk rakyat. Apakah SYABAS mahu mengambil laba berlipat kali ganda dari rakyat hasil dari sedikit jasa menguruskan air untuk keperluan rakyat? Meskipun air di Selangor diuruskan oleh SYABAS, namun lupakah pengerusinya bahawa air dikurniakan oleh Allah swt untuk manusia?

Air adalah keperluan asas penduduk. Tanpa air, tiadalah kehidupan. DPPWP kesal bagaimana air yang sangat penting boleh diniagakan dengan nilai yang tinggi kepada rakyat. DPPWP juga melihat mungkin inilah faktor SYABAS mahu menaikkan harga air sebanyak 37% kerana mahu menampung operasi mereka termasuk membayar gaji pengerusinya. Sedangkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mahukan kebajikan untuk rakyat dengan memberi 20 meter padu air percuma kepada rakyat.

Sepatutnya Pengerusi SYABAS perlu insaf terhadap keadaan masyarakat khususnya yang berpendapatan rendah. Menaikkan harga air beerti menambah beban kepada rakyat. Rakyat baru mendapat hadiah dengan kenaikan harga minyak petrol RON 97 baru-baru ini, usah ditambah dengan pelbagai kenaikan lagi.

SYABAS perlu melihat kesan kepada ekonomi negara dengan hampir semua harga barang keperluan akan meningkat. DPPWP menyokong sekiranya ada usaha kerajaan Selangor mahupun SYABAS sendiri memotong gaji pengerusinya untuk menampung kos operasi mereka atau memberi bantuan keperluan asas kepada penduduk khususnya warga Selangor.

DPPWP juga menyokong usaha kerajaan Selangor yang akan mengadakan himpunan besar-besaran pada 5 Disember 2010 sebagai membantah kenaikan harga air oleh SYABAS.

Disediakan oleh;
FADHIL OSMAN
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .