Ikuti Blog ini

Naik Harga Minyak: PR Tidak Akan Tolak-Ansur

Pakatan Rakyat tidak akan bertolak-ansur dengan sebarang rancangan untuk menurunkan subsidi harga minyak.

Bendahari Pas Dr Mohd Hatta Ramli berkata pengurangan subsidi minyak tidak sewajarnya berlaku dalam situasi ekonomi sekarang.

Pemimpin Pas itu berkata demikian mengulas kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang membayangkan kenaikan harga minyak dalam masa terdekat.

Ismail Sabri dilaporkan berkata subsidi 0.45 sen sedia-ada menghalang kerajaan dari membelanjakan lebih banyak wang rakyat untuk membangunkan pelbagai projek.

"Harga minyak hanya menaik sahaja. Ketika ekonomi negara masih belum pulih, pastinya kenaikan ini akan menyusahkan kita, kerana ia juga akan menyebabkan kenaikan harga barang," kata Hatta.


Beliau berkata kerajaan sewajarnya mengambil-kira kemampuan ekonomi semasa para pengguna, dan bukannya kebuluran projek para kroni dan pemaju.

"Kita akan lawan melalui semua saluran yang ada, di Parlimen hingga ke jalanraya," tegas beliau.

Wacana Perdana : Sekitar 1500 Pelajar Mesir memenuhi Dataran Haiyyu Assyir.

Antara yang hadir memenuhi Dataran Haiyyu Assyir mendengar Wacana Perdana isu kemelut politik Perak.KAHERAH, 13 Mac :- Penerangan sebenar mengenai isu politik yang berlaku di Perak telah mendapat perhatian dari mahasiswa dan mahasiswi yang sedang menuntut pelajaran di Mesir apabila sekitar 1500 orang telah berkumpul di Dataran Haiyyu Assyir di sini malam tadi untuk mendengar penjelasan dari Rombongan badan perhubungan PAS Perak yang telah berada di sini sejak 9 Mac lepas. Program tersebut adalah anjuran NGOs SUARA yang ditubuhkan di Mesir oleh pelajar-pelajar Malaysia di sini.

Rombongan yang menyampaikan ceramah pada program tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Perak yang juga bekas penuntut di Universiti Al Azhar, Ust. Abu Bakar Hussain, Ahli Parlimen Bukit Gantang dan juga ADUN Pasir Panjang, Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin,ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim dan Exco Dewan pemuda PAS Perak, Ust. Fakrurazi Mokhtar. Selain itu semua ahli rombongan dari Perak hadir sama di dalam majlis tersebut termasuklah Isteri DS. Nizar, Datin Seri Fatimah Taat.

Hadir sama ialah Pegawai hal Ehwal pelajar Negeri Kedah, Ust. Syeikh Yusuf dan Presiden SARA, Ust.Farhan.

Program tersebut diadakan di Dataran Haiyyu Assir yang merupakan kawasan lapang yang terletak di tengah-tengah Asrama pelajar, Selangor, Pahang, Kedah, dan Sarawak. Sebelum ini dataran yang sama menyaksikan ceramah yang disampaiakn oleh beberapa pimpinan Pakatan Rakyat termasuklah Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Hj. Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR, DS. Anwar Ibrahim dan banyak lagi.

"Kerana itu saya meminta pihak lawan kami untuk sama-sama mengadakan ceramah di dataran ini dan jangan menyalahkan penganjur. janganlah adakan program di tempat yang tertutup dan datanglah ke sini untuk beri penjelasan" Ucap ADUN Titi Serong semasa mengulas perkara berkaitan semasa memberikan ceramahnya.

Selain itu Drs. Khalil juga menjelaskan betapa momokan bahawa PAS menjadi boneka kepada Cina DAP adalah pembohongan semata-mata dan tanpa bukti yang kukuh. Katanya lagi dari dulu dan semasa Pakatan Rakyat memerintah dan termasuklah di masa akan datang sesebuah parti tidakan akan dapat menubuhkan kerajaan di Perak melainkan mesti bergabung dengan parti yang lain.

Pesuruhjaya PAS Perak telah memberikan ucapan yang bernas dan memberikan semangat kepada semua yang hadir untuk balik ke Malaysia nanti bagi melaksanakan tuntutan amar maaruf dan nahyi mungkar.

Kemuncak dari wacana tersebut adalah ucapan DS. Nizar yang menjelaskan secara jelas senario dan kemelut politik di Perak.

"UMNO dan BN telah melakukan rampasan kuasa di Perak dengan 4 kaedah iaitu dengan mengugut wakil rakyat, menculik , merasuh dengan seks dan rasuah dengan wang" Jelas DS. Nizar dalam ucapannya.

Beliau juga menjeaskan sokongan orang Melayu telah meningkat setelah mahkamah memutuskan keputusan 5-0 pada 9 Februari yang lepas. Begitu juga sokongan orang Cina yang telah meningkat kepada 85 pratus dan sokongan orang India juga meningkat, jelasnya.

"Kerana itu BN tidak sanggup untuk berdepan dengan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya" Tegasnya.

Penjelasan mengenai suasana kecoh di dalam dewan dan pelbagai isu yang berkaitan dengan kemelut di Perak telah disempurnakan oleh DS. Nizar sepanjang ceramahnya sekitar sejam malam tadi.

Selain itu beliau juga turut melahirkan rasa sedih dan mengucapkan takziah diatas kembalinya kerahmatullah seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Fakulti Perubatan di Unversiti al Azhar cawangan Tanta yang terjatuh dari tingkat 4 bangunan asrama pelajar kelmarin.

"Kerana itu saya mengajak untuk kita menghadiahkan bacaan al Fatihah kepada rohnya" Seru DS. Nizar kepada semua yang hadir.

Disamping itu rombongan juga telah menyatakan komitment kepada semua pelajar untuk hadir sama dalam Solat Jenazah yang akan diadakan pada jam 10.00 pagi ini waktu Mesir(4.00 petang waktu Malaysia)di tempat yang sama.

Kepimpinan NGOs SUARA bergambar dengan Rombongan PAS Perak.DS. Nizar dikerumuni oleh pelajar untuk bersalaman dan bergambar selepas program.

Penyampaian cenderamata kepada DS. Nizar oleh Presiden SUARA, Ust. Farhan..

Drs. Khalil menerima cenderamata dari SUARA.

Pesuruhjaya PAS Perak menerima cenderamata dari SUARA.

Antara yang hadir.

Drs. Khalil sedang memberikan ucapan.

Solat hajat berjemaah diadakan selepas solat Isya.
-Cina Islam

Musa Hassan Sepatutnya Letak Jawatan Bukan Nafi Letak Jawatan

Musa Liabiliti Kepada Najib, Perlu Letak Jawatan

SHAH ALAM 13 Mac - Tindakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menafikan beliau meletakkan jawatan menguatkan spekulasi terdapat usaha terancang menyingkirkan beliau sebagai Ketua Polis Negara.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata perkara itu berlaku kerana kegagalan Musa dalam membanteras kadar jenayah yang semakin tinggi dan hubungkait Musa yang dikatakan terlibat dalam kegiatan jenayah serta kongsi gelap.

"Saya percaya adanya usaha daripada pihak kerajaan supaya beliau dipecat daripada tugasnya sebagai Ketua Polis Negara dan perkara ini dikuatkan dengan pendedahan serbuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di rumahnya baru-baru ini yang menemui sejumlah besar wang. Sehingga sekarang perkara ini tidak dinafikan Musa," ujarnya.

Kata Shamsul penafian itu merupakan strategi Musa untuk kekal berkuasa sebagai KPN supaya segala perlakuan rasuah dan jenayah yang dilakukan selama ini tidak diketahui umum.

Perkara itu dikuatkan lagi dengan pembebasan bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Datuk Ramli Yusuf di Mahkamah Sesyen daripada dakwaan tiga kes gagal mengisytiharkan harta miliknya.

Ramli yang juga pegawai ke tiga tertinggi dalam hirarki Polis Di Raja Malaysia sebelum ini mengaitkan Musa dalam kegiatan jenayah dan kongsi gelap.

Pada 2007 Ramli mendakwa beliau dan pegawainya menjadi mangsa konspirasi setelah jabatan yang diketuainya bertindak menyiasat kongsi gelap dan kegiatan bawah tanah membabitkan ahli perniagaan Johor, Goh Cheng Poh atau Tengku yang turut dikaitkan dengan Musa.

Menurut Shamsul bukan satu kebetulan apabila Musa menafikan beliau meletakkan jawatan, sehari selepas Ramli Yusuf dibebaskan daripada tuduhan tersebut. - Suara Keadilan
VCD Agenda Dari Umno SIAL, Kami Tetap Pilih PR!
UMNO semakin menampakkan sikap terdesak apabila sekali lagi melaksanakan operasi fitnah terhadap Ketua Umum PKR, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Kali ini modus operandinya bertukar corak. Terkini, video rakaman Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam penjara semasa dalam tahun 2001 lagi.

Mungkin pihak UMNO merasakan tidak sebegitu mampan kesannya ‘drama bersiri’ kes fitnah ke-2 Dato’ Seri Anwar ke atas sokongan rakyat Malaysia. Maka senario fitnah ini di olah lagi agar lebih cantik dan menarik dengan kewujudan video rakaman Dato’ Seri Anwar yang kononnya rakaman semasa beliau dalam penjara dahulu.
Suatu kemusykilan terbit di hati orang ramai, sekiranya benar rakaman itu semasa Dato’ Seri Anwar dalam penjara, ini adalah amat jelas menunjukkan berlakunya diskriminasi terhadap Dato’ Seri Anwar semasa dalam tahanan.

Mengapa kehidupannya dirakam sedangkan penghuni-penghuni penjara lain tidak di lakukan sedemikian rupa? Tentu ada dua orang manusia yang takut dengan bayang bayangnya sendiri. Siapa dua orang manusia itu? Tanya diri sendiri.

Apa motifnya? Untuk mencari kesilapan? Atas cara apa? Sudahlah dalam penjara, apa yang kesilapan yang bisa terjadi semasa dalam tahanan? Hanya ‘mereka’ yang menghasilkan VCD fitnah ini sahaja yang punya jawapannya. Kenapa dan apa tujuan mereka berbuat demikian ?

Sama ada UMNO sedar atau tidak, walau apa pun percubaan fitnah yang cuba di buat kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim tidak berkesan di hari rakyat. Malah rakyat lebih benci dengan kekejaman yang di lakukan kepada Dato’ Seri Anwar. PRU13 nanti akan jadi backfire.

Sebab itulah di awal tadi saya menyatakan andaian saya mungkin sahih, bahawasanya UMNO semakin kehilangan pengaruh di kalangan rakyat, maka kerana itulah mereka sedaya upaya ingin membinasakan insan yang bernama ANWAR IBRAHIM.

Pada sangkaan mereka, sekiranya Anwar tumbang, maka berkecai juga ikatan persaudaraan dalam Pakatan Rakyat. Pada telahan mereka, sekiranya Anwar berjaya di sumbatkan kembali dalam penjara, maka berakhirlah juga empayar Pakatan Rakyat.

Pada congakan mereka, sekiranya Anwar berhasil dimusnahkan maruahnya, maka rakyat akan berpusu-pusu kembali ke pangkuan UMNO? Anda silap wahai warga UMNO.

Ingin saya tegaskan sekali lagi, membujur lalu melintang patah, kami mendambakan demokrasi rakyat Malaysia. Seperti yang terlihat pada hari ini, walau didatangi pelbagai dugaan dan cabaran, kekuatan Pakatan Rakyat amnya dan PKR khasnya semakin teguh dari peringkat akar umbi sehinggalah keperingkat berpendidikan.

Sokongan dan dokongan yang diberikan kepada perjuangan PKR tidak dapat di nafikan lagi. Lihat sahaja setiap program/ceramah yang di anjurkan oleh Pakatan Rakyat dan PKR, sambutan yang diterima amatlah menggalakkan.

Maka kerana itulah UMNO kini tidak putus-putus membariskan satu-persatu agenda jahat mereka untuk menjatuhkan maruah dan keperibadian Dato’ Seri Anwar di mata masyarakat kerana mereka berpendapat, Pakatan Rakyat kuat kerana Dato’ Seri Anwar. Sekali lagi anda silap wahai warga UMNO.

Rakyat Malaysia berpaling arah kepada Pakatan Rakyat kerana telah lelah dengan sIstem pentadbiran UMNO/BN yang lebih terarah kepada kepentingan diri dan kroni mereka sendiri.

Apa keuntungan yang telah rakyat dapat? Selain daripada kenaikan kos sara hidup yang semakin meningkat hari demi hari. Kepayahan mendapat bekalan makanan asas? Kenaikan petrol dan gas? Inikah yang dikatakan Rakyat Di Dahulukan Pencapaian Di Utamakan?

Apakah rakyat Malaysia selayaknya di beri tekanan hidup yang melampaui? Apa cerita kes DUN Kota Siputeh yang mana wakil rakyatnya gagal menghadirkan diri di persidangan dewan undangan negeri selama dua penggal berturut-turut? Sebab apa berlaku? Sedangkan rakyat telah mengundi beliau untuk memperjuangkan nasib mereka? Tapi yang berlaku adalah sebaliknya.

Berbalik kepada VCD fitnah Dato’ Seri Anwar. Rakyat Malaysia bukanlah sebodoh yang mereka sangkakan. Rakyat Malaysia bukan lagi seperti dahulu yang hanya tahu menerima maklumat dari agen media massa UMNO/BN.

Hari ini rakyat Malaysia telah bijak menggunakan alternatif lain untuk mendapatkan kesahihan ke atas apa-apa maklumat yang diterima. Maka kerana itulah berlakunya tsunami politik pada PRU12 pada dua tahun yang lalu.

Atas alasan itulah juga makanya UMNO bertungkus-lumus ingin meranapkan karier dan maruah Dato’ Seri Anwar. Kerana revolusi kebangkitan reformasi ini bermula setelah Dato’ Seri Anwar dibebaskan dari penjara.

Oleh kerana ini jugalah mereka kini bersusah-payah ingin menghantar kembali Dato’ Seri Anwar kedalam penjara kerana selama beliau di bebaskan, para pemimpin UMNO senantiasa hidup dalam kegusaran dan tidur mereka senantiasa dihiasi mimpi-mimpi ngeri kejatuhan gagasan UMNO yang menjadi tunggak kehidupan mereka selama ini.

Kerajaan BN/UMNO bukan sahaja mengaibkan Anwar Ibrahim melalui fitnah kedua, tetapi setiap gerak gerinya dirakam dibuat VCD semasa dalam penjara dahulu untuk diedarkan dari rumah ke rumah. Patutkah Kerajaan BN/UMNO mengarahkan penjaga penjara meragam VCD Anwar Ibrahim kalau bukan bertujuan untuk mengaibkan beliau? Kalau hari ini Anwar Ibrahim dibuat sebegitu maka tidak heranlah satu hari nanti 'anak cucu' anda juga akan dibuat perkara yang sama.

Perlu diketahui, buatlah apa sahaja, kami tetap berdiri teguh bersama PKR dan Pakatan Rakyat.

Tangguh bacaan kedua GST adalah kemenangan rakyat

PETALING JAYA, 13 Mac: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, keputusan kerajaan menangguhkan serta-merta bacaan rang undang-undang cukai barangan dan perkhidmatan (GST) untuk kali yang kedua di Dewan Rakyat yang bermula Isnin ini adalah suatu kejayaan bersama rakyat, PAS dan Pakatan Rakyat.

“Ini suatu kejayaan bersama PAS serta Pakatan Rakyat kerana berpadu menjelaskan kepada rakyat tentang akibat perlaksanaan GST ini kepada rakyat,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar ketika menghubungi Harakahdaily petang tadi.

Bagi beliau, perhargaan perlu dirakamkan juga kepada Lajnah Hal Ehwal Pengguna PAS Pusat kerana lajnah tersebut menganjurkan suatu sidang bulat di peringkat dalaman parti sehingga PAS membuat ketetapan yang begitu jelas berhubung sistem cukai tersebut.

“Disebabkan suatu sidang meja bulat (oleh) Lajnah Pengguna di peringkat parti inilah, kita berpendirian GST ini perlu ditolak kerana urus tadbir kewangan oleh Umno/BN pincang, bukan disebabkan sistem GST itu sendiri,” jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menganggap pengumuman yang dibuat Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah itu, membuktikan bahawa usaha-usaha bersama PAS dan Pakatan Rakyat banyak memberi impak kesedarangan dalam kalangan rakyat.

Disebabkan itu, beliau berkata, Ahmad Husni tidak perlu mencipta alasan kononnya kerajaan menangguhkan niat bacaan rang undang-undang GST untuk kali yang kedua itu demi mendapatkan lebih banyak pandangan awam daripada rakyat kebanyakan.

“Kalau nak dapat pandangan awam, tidak perlu menunggu sekarang, sepatutnya sebelum GST dibawa (ke Dewan Rakyat) untuk bacaan pertama lagi, kerajaan khususnya Husni sendiri perlu benar-benar mendapat pandangan awam yang tepat.

“Saya kira, Husni dan kerajaan mencipta alasan ini mungkin untuk menutup kelemahan dalam perancangan GST ini sendiri atau tidak pernah serius berkerja sebagai sebuah Kerajaan atau mungkin tak sanggup berdepan dengan demontrasi anti GST pada Isnin depan,” katanya.

Pun begitu, beliau berkata, penangguhan seperti yang diumumkan oleh Husni itu adalah bersifat sementara demi meredakan kebangkitan rakyat.

Sedangkan, beliau berkata, kerajaan sepatutnya membatalkan terus hasrat melaksanakan GST di Malaysia kerana sistem cukai itu ternyata membebankan rakyat.

Ekoran itu, beliau meminta seluruh kepemimpinan Pakatan Rakyat serta PAS sendiri terus memperkasakan aktiviti penerangan kepada rakyat tentang impak GST tersebut.

Ini kerana, menurut Mahfuz, kerajaan mungkin tidak melaksanakan GST dalam masa terdekat, tetapi kerajaan dijangka tetap akan melaksanakannya selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kelak.

“Mungkin GST tidak dilaksanakan sekarang kerana kedudukan Umno/BN di parlimen dan negeri agak tidak kukuh, tetapi selepas PRU13 pada 2011 atau 2012 kelak, Umno/BN tetap akan melaksanakannya jika mereka kembali kuat di Parlimen dengan menipu rakyat bermula hari ini,” beliau menambah.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr. Mohd Hatta Ramli (gambar kanan) selaku jurucakap bagi Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak dan Barangan (Protes) yang dihubungi kemudian berkata, jawatankuasanya akan membuat ketetapan malam ini sama ada untuk meneruskan atau tidak demontrasi bantah GST pada Isnin jam 9 pagi di perkarangan Parlimen.

Bagaimana pun, beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai secara peribadi berkata, pendirian Protes bukannya menuntut kerajaan menangguhkan perlaksanaan GST, sebaliknya membatalkan serta-merta hasrat untuk melaksanakan GST kerana ternyata membebankan rakyat itu.

TNB Ganggu Ceramah Anwar di Johor
KOTA TINGGI 13 Mac - Umno-Barisan Nasional sanggup mengguna apa cara sekalipun untuk menggagalkan agenda perubahan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat.

Setelah puas mengguna pihak berkuasa untuk menekan, menindas dan menzalimi rakyat untuk sekian lama kini Umno-BN beralih pula kepada syarikat yang berkaitan kerajaan (GLC) untuk tujuan politik kotor mereka.

Malam tadi ucapan Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim di majlis makan anjuran KEADILAN Kota Tinggi disebuah restoran di bandar tersebut diganggu sekali lagi, tetapi kali ini Umno-BN memperalatkan Tenaga Nasional Berhad pula.

Tidak sampai sepuluh minit Anwar berucap kepada kira-kira 1,000 penyokong tiba-tiba bekalan elektrik terputus menyebabkan jemputan berada di dalam kegelapan untuk beberapa minit.

Di luar restoran kelihatan sebuah trak TNB yang digunakan untuk membaiki kabel diletakkan ditepi jalan.

Apabila ditanya punca bekalan elektrik terputus seorang pekerja TNB hanya menjawab masalah teknikal.

Yang peliknya masalah bekalan elektrik hanya berlaku setelah Anwar memulakan ucapan beliau.

Setelah penyokong mula melaungkan reformasi dan Suara Keadilan mengambil gambar, trak tersebut terus beredar dan bekalan elektrik kembali pulih seperti sediakala.


Suara-Keadilan.com

Pencapaian PAS Cemerlang di Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang

http://buletinonline.net/images/stories/berita23/CeramahJubliPerakMarang%20048.jpg- Berdepan dengan BN yang menggunakan jentera dua kerajaan

Rhu Rendang, MARANG – Pencapaian PAS Marang setelah 25 tahun penubuhannya di Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang cukup cemerlang, dengan hanya mengalami dua kali kekalahan setelah 12 kali pilihanraya umum diadakan.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata (Parlimen) Marang yang berasal dari Dewan Undangan Negeri (DUN) dimenangi PAS sejak tahun 1959.

”Pencapaian sangat baik, untuk makluman, Marang yang berasal dari DUN, DUN Marang kita menang sejak 1959 hingga tahun 1982, cuma kita kalah pada tahun 1964 dan tahun 1978,”katanya ketika menjawab pertanyaan pihak media selepas Majlis ceramah sempena Sambutan Jubli Perak PAS Marang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, PAS kalah dalam tahun 1964 berikutan kejatuhan kerajaan negeri pimpinan PAS ketika itu, dan pada tahun 1978 adalah ekoran dari kejatuhan kerajaan PAS Kelantan.

Sehubungan itu, katanya, apabila DUN Marang menjadi Parlimen Marang, PAS berjaya menang pada tahun 1990, 1995, 1999 dan pada tahun 1999.

”Lepas itu kita menang terus hingga hari ini, DUN Marang menjadi DUN Rhu Rendang, dicampur dengan sebahagian kawasan Binjai yang dulunya Hulu terengganu menjadi Parlimen Marang,

”kita tewas dua kali sejak Parlimen marang di tubuhkan, (pada) 1986 dan tahun 2004 sahaja, menandakan pencapaian kita sangat baik,”jelasnya.

Katanya, kekuatan PAS di Parlimen Marang lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN) yang menguasai kerajaan Pusat dan kerajaan negeri dan menggunakan jentera kedua-dua kerajaan tersebut bagi menentang PAS.

“Walaupun kita (PAS) sebuah parti yang tidak memerintah negara, kita berdepan dengan Barisan Nasional yang menguasai kerajaan Pusat dan sekarang ini kerajaan negeri,

”parti Barisan Nasional sangat bergantung kepada jentera-jentera kerajaan tidak bergantung jenteranya sendiri,

”namun demikian PAS kawasan Marang boleh lawan dan kita menang, ini menandakan kita betul-betul kuat, kita berdepan dengan dua buah kerajaan bukan sebuah,”ujarnya lagi.


Risalah 'Saiful tak diliwat', ahli PKR ditahan

Dua anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) Gombak ditahan polis kerana mengedarkan risalah yang mendakwa laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur dan Pusrawi bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat.

two amk members arrestedMenurut timbalan ketua AMK Gombak, Zainol Abidin Mohamed, kedua-dua ahlinya, - Muhammad Hafiz Bidin dan Arie Yudistira Ishaq Arifin Fadli ditahan di Masjid Al-Ridwan Ulu Klang sebelum solat Jumaat oleh dua anggota polis.

Zainol Abidin berkata kedua-dua mereka kemudiannya dibawa ke balai polis Taman Melawati sebelum dihantar ke ibupejabat polis daerah Ampang, Taman Dagang.

Menurut Zainol Abidin, pada taklimat khas malam semalam oleh setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution, ahli PKR diarahkan mengedarkan risalah tersebut ke masjid-masjid sekitar Gombak.

"Arahan aNONEdalah supaya 10,000 risalah diedarkan di 10 masjid di Gombak. Di setiap masjid, kami tempatkan dua petugas," katanya.

Zainol Abidin (kanan) berkata kedua-dua Muhammad Hafiz (bawah, berbaju jingga) dan Arie Yudistira (bawah, berbaju hijau) sempat mengedarkan lebih 500 risalah itu manakala selebihnya dirampas polis.

Sementara itu, ketika dihubungi, Zainol Abidin berkata kedua-dua mereka dibebaskan pada jam 6.25 petang ini selepas ditahan kira-kira empat jam.

"Metwo pkr youth release 120310.jpgreka dijamin lisan oleh pihak polis. Mereka dikehendaki melaporkan diri semula kepada polis pada 26 Mac ini di balai polis Bukit Indah, Ampang," katanya.

Turut hadir di IPD Ampang ialah bekas pengerusi Gerak Anti Rasuah, Mohd Nazri Yunus dan ketua AMK Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin.

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

saiful bukhari azlan sodomy allegation anwar ibrahim medical report 300708Sebelum ini, Dr Mohd Osman Abdul Hamid dari Hospital Pusrawi yang memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan, mempertahankan hasil pemeriksaannya yang tidak menemui sebarang bukti yang menunjukkan Mohd Saiful telah diliwat.

malaysiakini

Hujan Turun Sebaik Saja Solat Istisqa' Dimulakan.
Solat sunat Istisqa’ yang diadakan memohon hujan pagi ini bukan sahaja menakjubkan 2,000 jemaah yang hadir bahkan rakyat negeri ini apabila kerahmatannya langsung terbukti sebaik sahaja solat dimulakan.

Hujan pun mula turun ketika bacaan surah al-Fatihah.

Solat yang dimulakan pada pukul 8.30 pagi ini itu diimamkan oleh Mursyidul Am PAS, TG Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ia diadakan di Padang Perdana bersebelahan jalan berhadapan dengan Stadium Sultan Mohamad IV, dekat sini.

Hadir sama seluruh kepimpinan kerajaan negeri termasuk exco, Adun dan Ahli Parlimen dari parti Pakatan Rakyat.

TG Nik Aziz yang ditemui selepas solat sunat tersebut melahirkan rasa syukur tidak terhingganya kerana menganggap doa rakyat Kelantan minta diturunkan hujan itu segera dimakbulkan Allah SWT.

“Syukur, kita sembahyang Istisqa’ hari ini mendapat sambutan baik dan di tengah-tengah sembahyang itu turun hujan.

“Saya sendiri telah didedah oleh Allah dengan air hujan yang pertama semasa sembahyang hari ini sangat-sangat besarlah harapan, mudah-mudahan Allah beri pada kita bahagia di dunia dan akhirat.

“Tiada erti kita bahagia di dunia tetapi akhirat kelak kita masuk neraka. Dengan sebab itu saya berusaha supaya rakyat Kelantan faham bahawa kesusahan yang berlaku atas dunia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Ayat-ayat Quran banyak menyebut bala yang menimpa manusia ini adalah berpunca daripada dosa.

“Oleh yang demikian kita kena pakat-pakat (sama-sama) tegur, nasihat, tak kiralah dalam apa jua pun keadaan termasuk politik, ekonomi kerana ini cara Islam, bukan cara demokrasi, bukan cara komunis dan juga sosialis, tapi cara Islam” katanya.

Menjawab soalan sama ada solat hajat dan solat istisqa yang diadakan pagi ini sebagai tradisi negeri Kelantan, beliau berkata “wallahualam. Yang pastinya nabi Muhammad SAW sendiri sembahyang istisqa’ setiap kali berlakunya kemarau”. -MI
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .