Ikuti Blog ini

Saifuddin : Umno “Tipu” Rakyat Kelantan, Putar Belit Akta Petroleum
Markas Taman Melewar bakal jadi Kolej Universiti

Bernama melaporkan
KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) -- Tapak markas tarbiyyah PAS di Taman Melewar, Gombak akan dibangunkan semula sebagai institusi pengajian tinggi yang menawarkan kursus bagi memenuhi keperluan industri negara, kata Naib Presidennya Salahuddin Ayub.

Beliau berkata penubuhan "Kolej Universiti Prof Dr Zulkifli Mohamad" itu mendapat persetujuan PAS pusat dan boleh membuat pengambilan pertama pelajar pada pertengahan tahun ini selepas kurikulumnya diiktiraf Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Pembinaan institut itu menelan belanja hampir RM2 juta dan ditampung oleh wang sumbangan orang ramai dan dermawan, katanya ketika melawat tapak kolej universiti itu yang sedang giat dibina, Khamis.

Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan Mohamad Noor Mohamad berkata Majlis Pendidikan PAS Pusat kini dalam proses mengemas kini kurikulum institut itu.

"Kita mahukan kursus-kursus yang ditawarkan adalah lebih menjurus kepada kursus-kursus keperluan industri dan bukannya kursus tradisi. Mengenai kelayakan, jika kursus kita menepati syarat-syarat saya rasa tiada masalah," katanya. - bernama

Harap-harap dengan adanya Kolej Universiti milik Pas, ahli dan pimpinan peringkat akar umbi akan dapat manfaat secara langsung.

Mungkin boleh difikirkan kursus-kursus jangka pendek hujung minggu yang terbuka untuk ahli dan pimpinan peringkat akar umbi. Lebih penting lagi kursus-kursus tu dengan modul-modul menarik seperti contohnya modul berkenaan sepak terajang berpolitik dan berorganisasi.

CINA ISLAM KEMALANGAN DI BUKIT BERAPIT

Bloggers yang dikenali ramai sebagai Cina Islam atau nama sebenar YB Ustaz Khalil Idham Lim, Adun Titi Serong dan juga Ketua Penerangan PAS Perak terlibat dengan kemalangan jalanraya di Bukit Berapit, Jalan lama Kuala Kangsar ke Taiping.

Kemalangan tesebut berlaku kira-kra jam 4.30 petang tadi, kenderaan beliau bertembung dengan sebuah lori yang tiba-tiba keluar dari persimpangan. Sebelah kiri kenderaan beliau mengalami kerosakan teruk. Alhamdulillah, beliau bersama pemandunya selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

YB Khalil telah menghubungi saya kira-kira 10 minit tadi untuk memaklumkan kemalangan yang berlaku dan meminta saya mengantikan tempat beliau ceramah malam ini di Air Kuning. Beliau sekarang besama YB Zainuddin yang bergegas ke tempat kejadian setelah diberitahu berada di IPD Kuala Kangsar untuk membuat laporan polis.

Beliau bersama pemandunya dalam perjalanan menuju ke Tapah bagi menghadiri program jamuan teh petang ini bersama rakyat dan ceramah perdana di Air Kuning, Tapah malam ini.

Posted by MisbahulMunirGambar : Sekitar Ceramah DSAI di Jeniang, Kedah

Sedikit gambar untuk dikongsi bersama,sekitar ceramah politik isu-isu semasa dan kes fitnah II DSAI, bertempat di Dewan Majlis Perbandaran Pekan Jeniang, Kedah.Penceramah yang hadir ialah DSAI, YAB DS Ustaz Azizan Razak, YB N. Gobalakrishnan, YB Tan Chow Kang, Tuan Dr, Mohd Nur Monutty dan Dr. Mansor Othman TKM1 Pulau Pinang.


DSAI, dia pakai baju ni dari Macang Bubuk sampai ke Jeniang


Ustaz Azizan

Walaupun pelbagai tuduhan dilontarkan terhadap kerajaan negeri Kedah namun hakikatnya Pakatan Rakyat berjaya melipat ganda pendapatan daripada pembalakan berbanding pentadbiran lama Umno-Barisan Nasional.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata Kedah berjaya memperolehi pendapatan sebanyak RM38 juta berbanding RM8 juta sahaja di bawah BN.

"Saya merasa hairan bagaimana kerajaan negeri dapat pulangan lumayan berbanding pulangan pembalakan zaman BN yang hanya dapat jumlah yang sikit dan ke mana perginya untung balak semasa pentadbiran mereka.

"Kejayaan kerajaan negeri mengamalkan tender terbuka menjadikan perancangan lebih teratur bagi menyalurkan projek kepada kontraktor-kontraktor bagi meneruskan pembalakan," kata Datuk Seri Azizan.

Berita penuh sila baca di siniDr. Mansor OthmanDr. Mohd Nur


GobalaAntara yang hadir memenuhi dewan


RM2 Biliion Tak Mau... RM20 Juta Mauuuu.... Bodohhhh...!!!

Ini yang di katakan puak2 bodoh..., ada peluang untuk mendapat RM2 billion diorang tak nak... sanggup mengkhianati rakyat dan putar belit perjanjian...

Yang barua pencacai pulak melompat gumbira sakan hanya kerana RM20 Juta semata-mata, diorang nih matematik dapat berapa markah agaknya semasa sekolah dulu, hinggakan tak dapat bezakan nilai manakah yang lebih besar antara RM20 juta dengan RM2 billion.


Yang bawah ni pulak... tak perlu di perkenalkan... semua orang dah tahukan...
PENGKHIANAT RAKYAT KELANTAN

Yang sekor tu pulak mengendeng2 demi survival politik PRU-13 nanti... tu yang menjilat-jilat tak ingat dunia dah... buat semua rakyat Kelantan, lu orang pastikan dan cam... kan betul2 muka diorang nih... dan pandai2 lu oranglah pada PRU-13 nanti.... hak lu orang sebanyak RM2 biliion telah di nafikan oleh puak2 ini....

Elaun Cuti Bersalin Guru KAFA di Johor dihapuskan..

Sungguh memalukan... Selepas Kerajaan BN Melaka yang diterajui oleh Juara Rakyat (UMNO)memotong elaun guru Takmir sehingga tinggal RM10..

Kini Kerajaan Negeri Johor yang juga diterajui oleh Juara Rakyat pula telah bertindak menghapuskan elaun cuti bersalin guru-guru KAFA dan menuntut agar bayaran yang terdahulu dipulangkan semula..

Beginikah caranya Islam diperjuangkan? dengan cara memotong pendapatan mereka lantas menyukarkan kehidupan seharian guru-guru yang mengajar Agama Islam itu..

KENYATAAN MEDIA
(24 Februari 2010, 10 Rabiul Awal 1431)
No rujukan : PAS/DPP.12/2.07(07/10)

TAJUK

ELAUN CUTI BERSALIN GURU KAFA DI JOHOR DIHAPUSKAN, BAYARAN TERDAHULU MESTI DIPULANGKAN


Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) telah menerima satu salinan surat yang telah dikeluarkan oleh Bahagian Pendidikan Agama, Jabatan Agama Johor bertarikh 17 Februari 2010 dengan bilangan surat Bil (3) PPAJ/06/02/07(32) berkaitan dengan tindakan terlebih bayar elaun Guru Kelas Agama dan Fardhu Ain (KAFA) yang telah bersalin.

Surat yang difotokopi dan diserahkan kepada semua guru KAFA yang terlibat ini iaitu mereka yang telah mengambil cuti bersalin sejak tahun 2007 dan mereka telah menerima bayaran elaun selama dua bulan sepanjang tempoh cuti tersebut.

Apa yang mengejutkan setiap guru yang telah menerima elaun tersebut telah diarahkan untuk membayar kembali elaun yang telah diterima kepada Bahagian Pendidikan Agama JAJ dan perlu dijelaskan selewat-lewatnya pada atau sebelum 1 Mac 2010.

DPPNJ mendapat maklumat bahawa :-

1. Elaun yang diterima oleh guru KAFA di Johor yang mengajar selama empat setengah jam akan menerima RM812 sebulan manakala guru KAFA yang mengajar selama tiga jam akan menerima elaun sebanyak RM612 sebulan.

2. Sebelum tahun 2007, guru-guru KAFA yang bercuti kerana bersalin menikmati elaun penuh selama enam puluh hari cuti bersalin. Selepas itu, guru KAFA terpaksa mengambil cuti bersalin tanpa gaji.

3. Pada 26 Jun 2008, Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, YB Zainal Abidin Osman telah menjawab soalan YB Halim Suleiman (BN-Puteri Wangsa) pada Sidang Dewan Undangan Negeri Johor dengan menyatakan bahawa kerajaan negeri menerima peruntukan sebanyak RM14.1 juta setahun daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi tujuan pembayaran elaun kepada 1,850 guru dan penyelia Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) di negeri ini dan kerajaan Johor telah menambah peruntukan tersebut sebanyak RM5.6 juta setahun.

4. Laporan Audit Negara seperti mana yang telah dibentang oleh Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin yang telah dikeluarkan pada tahun 2009 telah menyatakan bahawa kesemua guru KAFA di Johor tidak menikmati imbuhan tahunan kakitangan awam walaupun mereka berhak menerimanya seperti diumumkan kerajaan melalui pekeliling pada 2006 dan 2008 dan ia boleh menjejaskan motivasi guru-guru terlibat sehingga mengganggu perjalanan sistem KAFA.

Terdapat beberapa perkara yang saya ingin mempertegaskan di sini iaitu :-

1. Guru KAFA di Johor yang telah terlibat dalam perkara ini terpaksa membayar kembali elaun yang mereka telah terima sebelum daripada ini sedangkan mereka tidak tahu menahu bahawa JAJ telah menghapuskan peruntukan kepada guru KAFA yang bersalin. Dengan elaun yang kecil, guru-guru ini sudah tentu tertekan dengan surat yang ingin mereka membayar kembali elaun tersebut. Secara tidak langsung ia adalah satu penindasan kepada guru KAFA di Johor sedangkan guru KAFA di Selangor menikmati elaun penuh semasa cuti bersalin.

2. Kerajaan negeri Johor sepatutnya mengambil iktibar di atas sikap kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat yang telah mengambil tindakan paling awal ketika berjaya membentuk kerajaan baru dengan tambahan elaun khas kepada Guru-Guru Kelas Fardhu Ain (KAFA) seluruh Pulau Pinang sebanyak RM863 ribu bagi jumlah 1,450 guru dan 11 penyelia guru KAFA. Menurut YAB Lim Guan Eng, beliau meletakkan nombor satu tentang soal pendidikan kerana guru KAFA sanggup meluangkan masa untuk mengajar anak-anak bangsa ke arah pembentukan akhlak.

3. Saya bimbang dengan perkembangan ini kerana ia secara tidak langsung menggambarkan kedudukan ekonomi negeri Johor yang semakin merosot sehingga menyebabkan JAJ terpaksa mengambil keputusan untuk menghapuskan elaun cuti bersalin kepada guru-guru KAFA di Johor. Apakah kerana desakan ekonomi yang semakin merudum ataupun kerana tidak ada rasa keprihatinan terhadap kaum wanita yang sanggup berkorban untuk mendidik anak-anak ke arah yang lebih baik. Sedangkan, negeri yang lain seperti Selangor memberikan cuti bersalin bergaji selama enam puluh hari.

Maka, Dewan Pemuda PAS Negeri Johor :-

1. mendesak supaya JAJ memperjelaskan perkara ini kepada umum tentang elaun guru KAFA yang dihapuskan dan mengapa perlu membayar semula elaun cuti bersalin yang telah diberikan terlebih dahulu sedangkan JAJ tahu bahawa ia adalah berpunca daripada kelemahan JAJ sendiri.

2. mendesak agar elaun cuti bersalin yang telah diterima oleh guru KAFA yang terlibat dengan bersalin tidak ambil kembali dan perlu diberikan kembali elaun tersebut pada masa akan datang.

DPPNJ akan membuat tindakan susulan terhadap perkara ini dalam masa terdekat termasuklah penyerahan memorandum kepada Jabatan Agama Johor.

Sekian


PEMUDA PENGGERAK PERJUANGAN


Yang benar,

KHAIRUL FAIZI BIN AHMAD KAMIL
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Johor
Tel : 019-7701830

Tegak sunah Rasulullah s.a.w. sepanjang hayat - Presiden PAS


KUALA LUMPUR, 25 Feb: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengajak umat Islam agar bersama-sama menjadikan sambutan Maulidur Rasul untuk menguatkan iltizam menegakkan sunnah Rasulullah s.a.w. sepanjang tahun dan sepanjang hayat.

“Tidak cukup kita menunjukkan rasa gembira dengan bercuti, mengadakan perarakan dan berslogan mencintai Rasulullah s.a.w. Akan tetapi gembirakanlah Rasulullah s.a.w. dengan mengamalkan dan menegakkan segala suruhan baginda, serta meninggalkan dan berusaha menghalang segala yang dibenci baginda,” ujarnya dalam Perutusan Maulidur Rasul 1431 yang disambut esok.

Katanya, seorang pemimpin meletakkan azam untuk menegakkan sunnah di dalam kepimpinannya, sementara sebuah kerajaan lebih-lebih lagi berkomited mengamalkan segala suruhan Allah SWT dan Rasul s.a.w. di dalam segala aspek pentadbirannya.

Berikut adalah perutusan penuh beliau.

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamiin. Selawat dan salam buat penghulu para pejuang, Rasul tercinta Muhammad s.a.w., para sahabat dan keluarga baginda, serta mereka yang mengikuti jalannya serta mencontohi perilaku baginda hingga ke hari pembalasan.

Sesungguhnya perasaan kita penuh dengan kerinduan kepada Rasulullah s.a.w. Sebagai seorang yang mencintai baginda, tentu sekali kita senantiasa terkenang akan sirah perjuangan dan lakaran pengorbanan Rasulullah s.a.w. sehingga kita semua dapat menerima cahaya keIslaman dan hidayah dari Allah untuk mengecapi nikmat berharga iman dan Islam.

Namun kita sebagai seorang Muslim perlu sentiasa bermuhasabah sejauh manakah kecintaan yang disebut dan diungkapkan ini benar-benar tertanam dengan kukuh di lubuk hati kita? Sejauh manakah kita melakukan apa yang dibawa oleh Rasulullah SAW dalam lakaran perjuangannya, yang kemudiannya disambung tali-menali hingga ke hari ini?

Marilah kita menghayati firman Allah yang bermaksud: “Dan tiadalah Kami mengutusmu (Wahai Muhammad) melainkan untuk umat manusia seluruhnya, sebagai pembawa berita gembira, dan pemberi amaran; akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu)”. (Surah Saba’: 28)

Baginda Rasulullah s.a.w. telah pergi meninggalkan kita, dengan sama sekali tidak mewariskan kepada kita harta pusaka kekayaan, tetapi yang diwariskan adalah ilmu yang menjadi panduan hakiki, akhlak yang terpuji, sebuah perjuangan suci dan sebuah cara hidup yang sempurna.

Marilah kita sama-sama menjadikan sambutan ini menguatkan iltizam kita menegakkan sunnah baginda sepanjang tahun dan sepanjang hayat kita. Tidak cukup kita menunjukkan rasa gembira dengan bercuti, mengadakan perarakan dan berslogan mencintai Rasulullah. Akan tetapi gembirakanlah Rasulullah s.a.w. dengan mengamalkan dan menegakkan segala suruhan baginda, serta meninggalkan dan berusaha menghalang segala yang dibenci baginda.

Rasulullah s.a.w. meninggalkan sebuah perjuangan suci sebagai rahmat ke seluruh alam untuk kita sambung dan teruskan. Segala kezaliman, penyelewengan, rasuah, salah guna kuasa, jenayah, yang berlaku pada hari ini hatta dari seorang yang mengaku Islam, menunjukkan jauhnya si pelakunya dari tinggalan Rasulullah s.a.w. walau dia menyambut kelahiran baginda saban tahun.

Marilah sama-sama kita pasakkan keazaman untuk menyambung perjuangan Rasulullah s.a.w. hingga ke akhir hayat kita. Sebagai seorang individu, marilah pula kita menghayati dan mengamalkan peninggalan Rasulullah s.a.w. Seorang pemimpin meletakkan azam untuk menegakkan sunnah di dalam kepimpinannya. Sebuah kerajaan lebih-lebih lagi berkomited mengamalkan segala suruhan Allah SWT dan Rasul s.a.w. di dalam segala aspek pentadbirannya.

Semoga kita semua bertambah cinta kepada Rasulullah s.a.w. dan beroleh cinta Allah dan Rasul-Nya. Selamat menyambut Maulidur Rasul 1431.

DATUK SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG,

PRESIDEN PAS

Muhyiddin Hina Rakyat Kelantan

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat menghina rakyat Kelantan dengan mempertahankan keputusan kerajaan untuk membuat bayaran wang ihsan berbanding royalti kepada Kelantan dengan menyifatkannya sebagai selari dengan undang-undang.

“Termanya bukan royalti dan ia telah dijelaskan oleh kerajaan dan juga menerusi iklan demi pengetahuan umum yang telah diterima dengan baik.

“Saya merasakan kita telah melakukannya (membuat bayaran wang ihsan) mengikut undang-undang,” katanya.

“Oleh kerana mereka minta bantuan, kami telah mempertimbangkannya dan bersetuju untuk memberi wang ihsan.

“Jadi kesemuanya adalah mengikut Akta Pembangunan Petroleum dan apa juga tafsiran telah dijelaskan oleh iklan yang kita buat,” kata beliau selepas melancarkan Pelan Transformasi Politeknik di sini hari ini.

Kerajaan menyiarkan iklan satu halaman dalam Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Sinar Harian bagi menjelaskan isu pertikaian wang royalti yang dituntut Kelantan dengan menekankan pada lapan perkara.

Ahad lalu, kerajaan pusat mengiklankan penjelasan isu tuntutan hasil petroleum Kelantan dalam akhbar-akhbar Bahasa Malaysia dengan menyasarkan pendirian Ketua Umno Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan juga Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam iklan itu kerajaan pusat mendakwa kenyataan Tengku Razaleigh berhubung isu bayaran royalti kepada Kelantan hanya perlu dilihat sebagai pendapat peribadi beliau semata-mata.

Oleh itu, kerajaan pusat berkata sebarang keputusan yang diambil berkenaan hak pembayaran royalti perlu dibuat berasaskan peruntukan undang-undang yang berkaitan serta perjanjian-perjanjian yang ditandatangani di antara Petronas dengan kerajaan-kerajaan negeri.

Malah iklan penjelasan itu menambah, Tengku Razaleigh pernah menjelaskan bahawa kerajaan PAS Terengganu tidak boleh mempertikaian kedudukan wang ihsan kerana bayaran yang disalurkan selama ini walaupun atas nama royalti minyak, bukanlah hak negeri itu.

Menjawab isu yang menyentuh ketua pembangkang maklum tentang kedudukan hak kerajaan-kerajaan negeri dalam hal ini, iklan itu berkata, berdasarkan kedudukan peruntukan perundangan yang sedia ada, Anwar sedar kerajaan negeri tidak ada hak terhadap apa-apa bayaran tunai atau royalti berkaitan hasil petroleum yang diterokai di luar perairan wilayah negeri.

Oleh kerana itu kata iklan penjelasan tersebut, ketua pembangkang pernah cuba mengusulkan cadangan pindaan Akta Kemajuan Petroleum 1974 di Parlimen, Disember lalu.

Tengku Razaleigh dan Pakatan Rakyat (PR) berkempen untuk mendesak kerajaan pusat membayar wang royalti kepada Kelantan.

Tengku Razaleigh telah menyifatkan iklan penjelasan tuntutan wang royalti yang disiarkan kerajaan pusat menerusi akhbar-akhbar Bahasa Malaysia semalam menimbulkan lebih banyak implikasi dan kekeliruan berbanding penjelasan

Justeru tegas beliau, iklan satu halaman itu sekali gus menunjukkan tiada negeri yang mempunyai hak untuk mendapatkan bayaran tunai ataupun royalti termasuk Sabah dan Sarawak.

Kata beliau, iklan muka penuh yang diambil oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan berhujah Kelantan juga tiada hak kepada bayaran minyak di bawah Akta Kemajuan Petroleum kerana sumber minyak yang menjadi persoalan terletak di kawasan tiga batu nautika, yang menafikan hak kesemua negeri.

“Iklan itu gagal untuk menyatakan bahawa kesemua minyak yang diperoleh di Malaysia ditemui di kawasan pesisir lebih dari tiga batu nautika, dan bagaimanapun Petronas (terus) membuat pembayaran kepada negeri-negeri ini.

“Dengan hujah yang diturunkan dalam iklan (semalam), Terengganu, Sabah dan Sarawak juga tidak layak menerima bayaran tunai lima peratus (biasanya dan dengan kurang tepat dirujuk sebagai royalti minyak).

“Kesemua terletak pada budi bicara kerajaan persekutuan,” kata beliau dalam pandangannya di dalam razaleigh.com.

Sementara itu, peruntukan RM20 juta yang disediakan Kerajaan Pusat sebagai wang ihsan bagi menggantikan royalti minyak untuk Kelantan sepatutnya diagihkan terus kepada Kerajaan Negeri dahulu sebelum menggunakan duit tersebut untuk tujuan tertentu.

Ahli Parlimen Tumpat dari Pas, Datuk Kamarudin Jaffar berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Nik Sapeia Nik Yusuf yang mencadangkan wang itu digunakan untuk mewujudkan akademik profesional dan pusat bimbingan pra profesional bagi melahirkan anak Kelantan yang mahir dalam pelbagai bidang ketika di peringkat awal dan matang usia.

“Walau apa pun alasan dan cadangan duit itu digunakan, titik utama ialah duit tersebut harus diberikan kepada Kerajaan Negeri Kelantan terlebih dahulu.

“Sesiapa sahaja boleh beri pandangan dan saya berterima kasih kepada Nik Sapeia yang mencadangkan bagaimana duit tersebut patut digunakan,” katanya, akhbar Sinar Harian dipetik.

Kamarudin yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat turut menjelaskan duit tersebut adalah hak Kelantan dan terpulang kepada Kerajaan Negeri untuk menggunakannya.

“Selepas kerajaan negeri mendapat peruntukan tersebut barulah pandangan pelbagai pihak diambil kira,” katanya.

Kelantan: Tiada halangan wanita berjawatan tinggi


Kelantan terus mendahului dalam menjaga kebajikan kaum wanita. Tidak ada diskriminasi antara kaum wanita dan kaum lelaki. Kalau ada pihak yang beranggapan Kelantan di bawah kepimpinan Ulama' menidakkan hak kaum wanita,ternyata ianya jauh tersasar.

Ketika Setiausaha Agung Cuepacs Ahmad Shah Mohd Zin Isnin lepas membuat kenyataan bahawa trend masa kini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan dan pertumbuhan negara.

Menteri Besar Kelantan pula mempunyai pandangan yang berbeza.

Kerajaan negeri Kelantan tidak mempunyai sebarang halangan dan masalah dengan lebih ramai wanita memegang jawatan tinggi di dalam sektor awam berbanding lelaki.

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata perkara yang paling penting adalah mutu perkhidmatan dan kualiti kakitangan awam itu yang perlu diambil kira tanpa mengira kakitangan itu wanita ataupun lelaki.

“Di dalam Islam lelaki dan wanita sama sahaja. Tiada siapa yang lebih,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

TG Nik Aziz berkata di dalam Islam, lelaki hanya mendahului wanita sebagai pemimpin dalam rumahtangga.

“Bagi saya ianya tidak menimbulkan sebarang masalah jika ramai wanita memegang jawatan tertinggi di dalam sektor awam,” katanya.

Ayat Pedas Dr Asri

Hukuman sebatan “bukan sahaja perlu adil, tetapi juga perlu kelihatan adil” kerana masyarakat akan memandang serong terhadap setiap hukuman yang hanya menghukum anak bilis dan membiarkan jerung.

“Maka, bukan sahaja peminum arak patut dihukum, tetapi taukeh-taukeh atau mereka yang terlibat dalam pengedaran arak dalam kalangan umat Islam patut dibawa ke pengadilan.

“Ini termasuk mana-mana individu Muslim yang memegang saham-saham arak dalam negara ini. Empunya pusat-pusat hiburan yang menggalakkan aktiviti tidak bermoral ini mestilah dibawa ke pengadilan. “Maka pihak berkuasa agama hendaklah jujur dengan rakyat, dan berani membawa empunya, atau pemegang-pemegang saham arak dan judi yang membabit individu Muslim sekalipun ‘kelompok yang dianggap kebal’ dalam negara ini,” MI

Kelantan Tak Iktiraf MPPP

Kerajaan Kelantan tidak mengiktiraf penubuhan Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani kerana menganggap ia boleh memecahbelahkan perpaduan masyarakat di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Desa dan Bioteknologi Negeri, Che Abdullah Mat Nawi (gambar), berkata kerajaan negeri melarang kakitangannya menjadi anggota jawatankuasa majlis itu atau berurusan dengannya.

MPPP bertujuan mengukuhkan pelaksanaan pembangunan industri pertanian negara hingga ke akar umbi dan meningkatkan pendapatan petani serta mengurangkan kadar kemiskinan.

Ia akan mendapatkan idea berhubung pelaksanaan projek pertanian di kawasan Parlimen dengan mengambil kira sumber sedia ada, di samping mengenal pasti permasalahan mengenai pertanian yang berlaku di peringkat itu.

Che Abdullah berkata kerajaan negeri tidak tahu matlamat penubuhan MPPP tetapi yang jelas ia boleh menjejas perpaduan masyarakat yang sedia terjalin. -Bernama Video : TVS


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .