Ikuti Blog ini

Upah Untuk Berdemo? Hanya Ada Pada UMNO BN!



Cemburunya UMNO terhadap Pakatan Rakyat yang dapat menghimpunkan rakyat sehingga mencecah 100,000 orang di perhimpunan Anti-ISA sekalipun telah diugut, dihalang dan dihalau, menyebabkan UMNO melamparkan tuduhan yang bukan-bukan terhadap parti-parti PR.

Terbaru, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menyatakan peserta-peserta demo diupah.

Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad menyatakan peserta demonstrasi ini bukanlah anak yatim yang merempat sehingga hilang jati diri" dan "kezaliman wajib dilawan, orang bacul tidak masuk syurga" - sebagai jawapan PAS terhadap dakwaan Menteri Penerangan itu.

"Beliau merasa malu kerana penyokong Umno setiap kali hendak datang berhimpuan mesti dengan upah atau sekurang-kurangnya nasi bungkus," tambah Ustaz Idris.

"Beliau hendak menyamakan penentang ISA dengan penyokong Umno, yang memang seperti ayam daging. Kalau tidak diberi upah jangan harap untuk datang."

Menulis di blog peribadinya, Idris mengulas kenyataan Dr Rais seperti laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini yang memetik menteri itu sebagai berkata:

"Anak-anak muda yang mengambil bahagian ini secara sinis mengatakan mereka terima upah untuk berarak.

"(Pendedahan) ini agak mengejutkan pihak penganjur kerana mungkin tidak menyangka rahsia mereka akhirnya bocor juga."

Siasat pemberi upah

Idris juga menyindir NGO yang pro-Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi tidak bersedia berhimpun petang Sabtu walaupun memberi ugutan untuk berbuat demikian, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

"Kami rakyat yang berjiwa PERKASA bukan PEKASAM," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, edisi web Utusan Malaysia melaporkan perdana menteri mengarahkan polis menyiasat kemungkinan wujudnya pemberi upah.

Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak menolak kemungkinan perhimpunan tersebut didalangi pihak tertentu dengan upah.

"Mungkin ada. Kita minta polis siasat dan siasatan memang sedang dijalankan," Najib dipetik berkata.



Demo hapuskan ISA dapat upah daripada pihak-pihak tertentu kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim. Mungkin Rais Yatim fikir di belakang penganjur demo ialah taukeh judi dan perasuah politik. Untuk pengetahuan Rais Yatim, peserta demo ini bukanlah anak yatim yang merempat sehingga hilang jati diri. Walaupun kami miskin harta tetapi kami kaya semangat. Kami bukan rakyat yang lidah bercabang, tidak mempunyai pendirian politik. Kami tidak pernah membakar jambatan sebagai ikrar tidak akan kembali kepada umno. Kami pejuang tulin, kezaliman akan kami lawan tanpa diupah. Kezaliman wajib dilawan, orang bacul tidak masuk syurga. Kami tidak ada kontraktor yang membina stadium Sultan Mizan Terengganu yang runtuh, kami tidak dibantu oleh pengkhianat wang PPRT RM32juta dan kami tidak ada kontraktor yang membina MRR2 yang runtuh. Peserta demo datang dengan semangat dan wang sendiri. Mereka simpan wang menoreh getah dan hasil tangkapan ikan semata-mata untuk menentang akta ISA yang zalim. Mereka tahu bahawa ISA tidak kenal darjat, hatta penjual di pasar malam pun boleh ditangkap ISA. Rais Yatiim kamu ini seorang berkelulusan undang-undang, sepatutnya bercakap biarlah dengan fakta, kalau kualiti orang yang berkelulusan undang-undang menjadi loyer dalam satu kes yang hendak dibela dalam mahkamah memang daripada awal pagi sudah kalah, kerana memilih peguam yang tidak ada cerdik. Kita tahu bahawa Rais Yatim menuduh mereka yang datang ke perhimpunan aman menentang ISA mendapat upah kerana bimbang kuasa bn akan jatuh tidak berapa lama lagi. Beliau merasa malu kerana penyokong umno setiap kali hendak datang berhimpuan mesti dengan upah atau sekurang-kurang-nya nasi bungkus.Beliau hendak menyamakan penentang ISA dengan penyokong Umno, yang memang seperti ayam daging. Kalau tidak diberi upah jangan harap untuk datang. Kami rakyat yang berjiwa PERKASA bukan PEKASAM






Presiden PAS: Tahniah! Bersatu untuk menentang kezaliman.

Protesters run as Police fire water cannon during an anti-Internal Security Act (ISA) demonstration in downtown Kuala Lumpur, Saturday, Aug. 1, 2009. Riot police fired tear gas in a clash with at least 10,000 opposition supporters who marched in Malaysia's main city Saturday to protest a law allowing detention without trial.

Pengalaman dgn YB Mujahid jadi OKT

Aassalamualaikum.....kejadian berlaku masa kami lepas sembahyang asar kat surau PGA CHERAS...lepas bagi salam je kat belakang..ramai pegawai atasan polis jadi makmum ...fuhhh berpaku2 pangkat.....dia org ni la yg soal siasat kitaorg.....ade le sorang SB kot(pakai baju biasa,rambut pun panjang)lepas YB baca doa,SB ni masbuk..dia plak yg jadi imam...abis je sembahyang dia plak doa...rasa tersentuh hati dgr dia doa siap nangis2antara doa dia YA ALLAH KAU HALALKAN LAH REZEKI YG KAU BERIKAN..HALALKAN LAH MATA PENCARIAN KU. siap ulang ulang lagi...


Terkejut saya dgn YB dengar doa dia....fikir2kanlah....mungkin ini lah antara asbab sembahyang hajat kat tengah jalan...ALLAH MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIH>>>PADA UMAT NYA YG BERJUANG KE JALANNYA..mudah2an ramai lagi le polis yg dapat hidayah ALLAH>>inilah nikmat mempraktikan perjuangan rasullullah...MENEGUR PEMERINTAH YG ZALIM...bagi yg tak join demo,tak kena bom asap,tak kena sembur air,mereka ini tidak merasa nikmat seorang mujahid..hanya menjadi mujahid dari segi teori saja..tiada praktikal..sekian saja warkah ini..kepada mujahid2 sebenar kita jumpa lagi di PERMATANG PASIR...ALLAHU AKBAR....."

I.S.A. (Ikut Suka Aku)

1Malaysian kena pukul

1Malaysian kena pukul

Kamilah hakim
Kamilah peguam
Kamilah saksi-saksi
Kami penentu masa depan kamu.

Kamulah yang tahu kenapa kamu di sini
Kamu yang mencari tempat ini
Kamu yang memilih untuk ke sini
Kamu suka tempat ini
Kamu menentukan cara hidup kamu.

Kami tidak menyuruh kamu ke sini
Kami tidak suka kamu ke sini
Kami tidak penjarakan kamu
Kenapa kamu penjarakan diri sendiri.

Tak sayangkah kamu kepada anak-anak?
Tak sayangkah kamu kepada emak ayah?
Tak sayangkah kamu kepada isteri?
Kamu menganiaya mereka!
Kamu menganiaya mereka!

Kawan-kawan kamu baik
Kawan-kawan kamu menolong kamu
Kawan-kawan kamu menghantar isteri kamu ke sana ke mari
Kawan-kawan kamu khidmat pada kamu
Kamu percaya pada kawan-kawan kamu?

Tahukah kamu betapa banyak telah berlaku?
Kawan-kawan curang kepada kawan?
betapa banyak isteri pejuang dikhianati kawan?
berapa banyak isteri pejuang memohon cerai?
berapa banyak isteri pejuang melaku curang?

Kamu menentukan ibu kamu derita
Kamu penyebab ayahmu derita
Kamu penyebab anak-anakmu menderita
Kamu penyebab isterimu derita
Kamu penyebab jika isterimu berlaku curang.

Cari jalan keluar dari sini
Kamulah menentukan nak keluar atau terus di sini
Kamu nak keluar besok?
Kamu nak keluar minggu depan?
Kamu nak keluar bulan depan?
Kamu nak keluar tahun hadapan?
Kamu nak keluar 10 tahun lagi?
Kamu yang menentukan!
Saudara.., cari lah jalan keluar!
Kamu menentukan masa depan kamu...

Kamu di sini kerana kamu!
Kamu mementingkan diri!
Kamu nak naik!
Kamu nak terkenal!
Kamu nak pandangan kamu didengar!
Kamu nak kamu dijulang!
Kamu nak nama terbilang!
Kami apa peduli!
Kami jaga keamanan...
Kerana kamu, ucapan kamu, hasutan kamu
Nyawa orang lain terancam
Harta orang lain terancam
Keselamatan orang lain terancam

Kami tak kira menteri
Kami tak kira datok
Kami tak kira Anwar
Kami tak kira Karpal
Kami tak kira Tok Guru
Kami jaga keamanan...
Kami jaga keselamatan

Pintu untuk keluar ada
Pintu untuk taubat ada
Pintu untuk penyesalan ada
Pintu untuk kepangkal jalan ada
Kamulah penentu untuk memilih pintu
Pintu untuk keluar dari sini kamu tentukan

Nak menjadi hero?
Nak menjadi pejuang?
Nak kepada sanjungan?
Nak pertahan pendapat kamu?
Kamulah memilih berapa lama di sini!
(Oleh Hj Mohamad Sabu) * 16hb. Mei, 2009

* Sajak ini dikarang sendiri dan dideklamasikan oleh Tuan Hj Mohamad Sabu di Markaz Tarbiyyah Taman Melewar pada 16 Mei 2009 (Majlis Jamuan Makan & Pengumpulan Dana Utk Mangsa ISA)

*Ia ditujukan buat semua rakyat buat yang belum kenal, nak mengenal dan telah mengenal ISA, yang belum dan yang telah masuk atau keluar dari ISA itu sendiri.

*Untuk makluman akta ISA itu, dalam dunia ini hanya 4 buah negeri yang masih mengekalkannya iaitu Malaysia, Singapura, Burma dan Israel... yang lain semua dah buang dan tutup buku. (Kem Guantanamo bukan seperti ISA... ia tidak dijalankan di Amerika kerana undang-undang Amerika tidak membenarkan penangkapan tanpa melalui mahkamah, sebab itu Kem Guantanamo adalah arahan Amerika tetapi dijalankan di luar negara itu (negara lain menjadi baruahnya).

Mencari Abdullah bin Ubai di KL !

Saya teringatkan kisah sebelum Peperangan al-Ahzab, rentetan peristiwanya adalah apabila Yahudi dari Bani Nadir cuba memberontak terhadap Baginda. Bahkan mereka mengancam membunuh baginda. Ketika mana pada satu ketika baginda bersandar disebuah tembok, ada seorang Yahudi Bani Nadir ini telah menjatuhkan batu dari atas tembok tersebut dengan niat membunuh baginda.

Namun Allah memberikan petunjuk kepada baginda, lalu baginda beredar segera. Batu tersebut tersembam ke Bumi. Ketika mana Rasulullah memerintahkan Yahudi Bani Nadir yang mengkhianati Baginda agar keluar dari Kota Madinah, mereka enggan. Mereka menentang sehingga Baginda terpaksa mengutus tentera islam ke perkampungan mereka demi menghalau mereka keluar.

Yahudi Bani Nadir masih enggan beredar dari kampung halaman mereka. Mengapa mereka enggan? Kerana mereka telah termakan janji dari seorang munafiq iaitu Abdullah Bin Ubai yang berjanji mengutus tentara beliau untuk membantu Yahudi Bani Nadir menentang tentera islam. Namun tentera yang ditunggu-tunggu tidak juga muncul. Akhirnya mereka dihalau keluar dari Kota Madinah.



Cukuplah saya bercerita mengenai sejarahnya. Saya ingin fokus kepada munafiq itu. Demonstrasi Bantah ISA sebenarnya digembar-gemburkan akan berlaku pertembungan antara Pro ISA dan Anti ISA. Namun saya akan menamakan Pro ISA sebagai pengikut tatacara Abdullah Bin Ubai (Bapa Munafiq). Lagak samsengnya berani, tapi kelibatnya tidak kelihatan ketika demonstrasi berlangsung. Itu nyata sekali kelakuan Abdullah Bin Ubai. Pengecut!!!!

Saya menasihati diri saya dan semua agar menjauhi sifat munafik. Saya bukan bermaksud bahawa kita jangan meniru perbuatan Pro ISA, tidak sama sekali. Bahkan saya menyeru agar menjauhi semua perbuatan munafiq...dari segi mungkir janjinya, tidak amanahnya dan juga sifat menipu.

Nyata akhir zaman ini. Saya mengucapkan takziah kepada semua keluarga tahanan ISA. Bersabarlah. Masih ada sinar baru dibawah pakatan rasanya

Bagi pencinta keamanan, teruskan semangat jihad. Jangan luntur dek kerana tohmahan orang lain. Andai ada yang bertanya " demo tak relevan, mengucar-kacirkan negara, banyak lagi cara diplomasi dan lain-lain tohmahan lagi ".....tolong tanya semula kepada mereka, "apa yang telah kamu buat untuk menentang akta zalim ini? atau tanya pada mereka, "selain dari kebolehan mengomplain, apa yang telah kamu buat untuk gerakan dakwah ini? "...Wallahua'lam

A demonstrator pleads with riot police during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .