Ikuti Blog ini

Mana Mufti ketika Mahathir dan Najib beri amanat bercanggah dengan Islam


Panas!!! Mahkamah arah keahlian Isa Samad dibuang dari KPF


KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Zaleha Yusuf hari ini memutuskan bahawa Panel Pertikaian Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) tersilap apabila mengekalkan keahlian Tan Sri Isa Samad di dalam Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF).

Justeru itu, beliau telah membenarkan permohonan semakan kehakiman yang dibuat oleh lima orang peneroka Felda Jengka, Pahang bagi mencabar keputusan SKM tersebut. Pada pendengaran pagi tadi, Zaleha bersetuju dengan hujah peguam para peneroka dan memerintahkan perintah deklarasi bahawa keputusan SKM adalah tidak sah dan terbatal.

Beliau juga memerintahkan perintah Mandamus iaitu perintah yang mengarahkan KPF mengambil tindakan memadamkan dan membuang nama Isa dari rekod keahlian KPF dengan kadar serta merta. Hakim juga memerintahkan kos RM3,000 dibayar oleh SKM kepada peneroka yang manjadi pemohon dalam kes semakan kehakiman tersebut.

Dengan keputusan mahkamah hari ini selesailah kemelut dan kontroversi status keahlian Isa Samad di dalam KPF.

Sebelum ini status keahlian Isa Samad menjadi isu hangat kerana berdasarkan undang-undang kecil KPF beliau tidak layak menjadi ahli KPF. Keahlian KPF hanya dibenarkan kepada peneroka, isteri dan anak peneroka dan kakitangan tetap Felda. Isa tidak termasuk dalam mana-mana kategori tersebut.

Dipercayai keahlian Isa Samad tersebut diluluskan sebelum ini sebagai usaha untuk melantik beliau menjadi Pengerusi KPF. KPF adalah satu-satunya anak syarikat Felda yang belum dapat dikuasai oleh Isa Samad.

Ramai percaya bahawa KPF adalah lubuk emas kepada Felda yang telah lama diintai oleh Isa. Usaha untuk mengheret KPF ke dalam penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVH) juga gagal sebelum ini. Keahlian Isa Samad telah dicabar oleh beberapa orang peneroka yang menjadi ahli KPF dan isu keahliannya telah dibawa ke Panel Pertikaian SKM pada Mei 2012.

SKM telah membuat keputusan yang dikira aneh kerana meskipun ia bersetuju keahlian Isa Samad adalah bercanggah dengan undang-undang kecil KPF namun dalam masa yang sama ia juga memutuskan keahliannya tidak boleh dibuang atau dipadam dari rekod keahlian KPF.

Dengan keputusan SKM tersebut lima orang peneroka telah mencabar keputusan tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh peguam para peneroka iaitu Tetuan Mohamed Hanipa & Associates.

Pada bulan Oktober iaitu sehari sebelum Mesyuarat Agung KPF, Hakim Tuan Abang Iskandar memberi kebenaran untuk para peneroka meneruskan semakan kehakiman ke atas SKM dan hakim juga memerintahkan perintah interim menggantung keahlian Isa Samad dan melarang apa-apa pelantikan beliau sebagai Pengerusi KPF di dalam mesyuarat agung tersebut. Pada hari ini Hakim Datuk Zaleha secara muktamad mengarahkan keahlian Isa Samad dibuang dari rekod KPF.

Dalam perbicaraan hari ini para peneroka diwakili oleh Mohamed Hanipa Maidin dan Azhana Mohd Khairudin manakala SKM diwakili oleh Mohd Zainudin dan KPF pula diwakili L.Doshi. - Hrkh

[HKR 112] Penggunaan Stadium Merdeka Diluluskan!


Himpunan 12 Jan: Penganjur dibenar guna Stadium Merdeka

Naib presiden PKR Tian Chua berkata bahawa pengurusan Stadium Merdeka membenarkan panganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat menggunakan tempat bersejarah berkenaan bagi perhimpunan 12 Januari.

"Pihak pengurusan balas kepada panitia Perhimpunan Kebangkitan Rakyat bahawa pemohonan mengguna Stadium Merdeka dibenarkan. Hidup rakyat," katanya dalam satu tulisan di Twitter hari ini.

Tambahnya, jawatankuasa berkenaan kini sedang mengadakan mesyuarat bagi persiapan terakhir, susulan perkembangan itu.-mkSidang Media selepas Mesyuarat HKR


SAMM beri amaran jangan timbulkan provokasi

KUALA LUMPUR, 9 Jan ― Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) memberi amaran kepada pihak yang menentang perhimpunan agar jangan menimbulkan provokasi pada Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) yang akan berlangsung Sabtu ini.

Menurut penyelaras SAMM Wilayah Persekutuan Azmir Mustapha, beberapa hari ini aktivis-aktivis SAMM seluruh negara diganggu dengan SMS berbaur ancaman dan ugutan dari pihak yang mendakwa diri mereka dari Perkasa, Pekida, Pemuda Umno dan 80 NGO untuk menghalang perhimpunan in.i

“Regim usang ini sedang menghayati zaman-zaman akhir pemerintahan mereka dengan melakukan provokasi, sabotaj dan menggunakan samseng upahan untuk menakutkan aktivis pro perubahan.

“Saya memberi amaran kepada pihak ini untuk tidak sama sekali menyerang kumpulan rakyat yang hadir ke KL112, sekiranya anda menjual, kami sedia membelinya,” kata Azmir selepas menyerahkan bunga kepada pihak polis di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi di sini hari ini.

Penyerahan bunga itu diserahkan kepada Sarjan Mejar M Nazir iaitu pemangku timbalan ketua balai polis Dang Wangi, sebagai tanda penghargaan SAMM kepada pihak polis yang menjaga keamanan di negara ini.

SAMM juga mengajak pihak polis untuk bersama-sama datang ke perhimpunan pada Sabtu ini di Stadium Merdeka.

Walau bagaimanapun, pihak polis diwakili Nazir enggan menerima risalah yang cuba diserahkan SAMM kepada pegawai polis.

Semalam, pihak polis menurut penganjur perhimpunan akan mengawal perhimpunan yang dianjurkan Pakatan Rakyat (PR) pada 12 Januari ini dan akan memastikan ianya aman dan menjadi “peristiwa bersejarah.”

Menurut Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Ismail Omar berkata perhimpunan ini akan menjadi “peristiwa bersejarah” di mana mereka belajar dari peristiwa lepas.

Gabungan menuntut perubahan pilihan raya Bersih 2.0 cuba mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka pada 9 Julai 2011 tetapi dibatalkan oleh pihak berkuasa pada saat akhir.

Pada perhimpunan ketiga Bersih pada 28 April lalu, kerajaan menawarkan stadium bersejarah tersebut selepas gabungan tersebut memilih Dataran Merdeka tetapi tawaran Putrajaya ditolak kerana dikatakan terlalu lambat.

Perhimpunan 12 Januari ini menyaksikan beberapa kumpulan membuat tuntutan mereka menjelang pilihan raya 2013, termasuk menutup kilang nadir bumi Lynas di Kuantan, membayar royalti lebih adil kepada negeri pengeluar minyak, pendidikan percuma dan pilihan raya bersih dan adil.
-TMI

HKR : Saya akan datang biar pun keuzuran – TG Nik Aziz

 
KOTA BHARU: “Saya akan pergi biar pun dalam keadaan uzur dan bertongkat pada penyerahan memorandum kepada Pengerusi Petronas, Tan Sri Mohd Sidek Hassan 11 Januari ini.

“Apa sahaja tindakan menuntut royalti yang diusahakan anak muda kita saya akan sokong demi mendapatkan harta kerajaan dan rakyat Kelantan.

“Saya akan pergi dengan bertongkat. Tongkat lambang kekuatan, polis ada tongkat dia sendiri,” kata Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bercakap selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim, hari ini katanya biar pun dalam keuzuran namun kerana menuntut hak rakyat beliau bersedia hadir.

"Ambo sokong R nak serah memo kepada Petronas. Tak sokong guano itu hak kita. Ambo orang mula-mula nak saman Petronas.

"Sepatutnya kalau ramai orang berhimpun kerajaan kena bagi, baru betul demokrasi... ini tidak," ujarnya lagi.

Menurutnya, royalti jelas hak Kelantan, namun kerana tindakan khianat mereka menafikan sehingga sekarang.

Beliau juga berkata, semua negeri pengeluar minyak dan gas iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak wajar memakai baju berlogo R dan berwarna merah.

Sementara itu, Setiausaha Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan (R), Mohd Hisyamuddin Ghazali, berkata memorandum itu akan diserah kepada Pengerusi Petronas pada jam 2 petang di PWTC.

Katanya, majlis penyerahan memorandum itu juga akan dihadiri aktivis R dari Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Menurutnya himpunan sehari sebelum Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari ini akan disertai anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam musa dan Presiden R Malaysia, Nazri Deraman.

Selain itu Pengerusi R Terengganu, Fauzi Abu Samah, Pengerusi R Pahang, Nordin Majid dan Adun Batu Burok, Syed Azman Syed Ahmad. -Hrkh

LAWATAN KERJA BAKAL MENTERI DALAM NEGERI KE BUKIT AMAN?


Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu bersalaman dengan CP Datuk Seri Mohd Bakri bin Mohd Zinin, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah PDRM semasa lawatan Penganjur Himpunan Kebangkitan Rakyat KL 112 di Bukit Aman semalam.

Pelbagai isu dibangkitkan...Hari ini jam 4.00 petang di Ibu Pejabat PAS Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur akan diadakan persidangan media khas.

Himpunan Kebangkitan Rakyat KL 112 pasti diadakan jua Sabtu ini 12 hb Januari 2013.

1) Menuntut Pilihanraya Adil & Bersih
2) Bebaskan Tahanan ISA
3) Martabatkan Bahasa Ibunda
4) Menuntut Pendidikan Percuma
5) Selamatkan Kampung warisan & Tradisi
6) Selamatkan Alam Sekitar
7) Pulangkan Royalti Minyak Kelantan
8) Selamatkan FELDA


APABILA PRU BERSIH... PASTI UMNO TERSISIH.

[IKTIBAR] Kaya Pada Usia Muda Buat Safwan Tenggelam, Tak Ingat MengucapSeperti kemiskinan, kekayaan boleh menjadi dugaan hidup, apatah lagi memilikinya pada usia muda.

Maklumlah masa muda merupakan waktu di mana nafsu mahu mencuba segala nikmat dunia berada di puncak dada.

Itulah pengalaman dikongsikan Safwan (bukan nama sebenar). Sebagai permulaan cerita dia menyatakan kesyukuran kerana perjalanan hidupnya sejak kecil sering dipermudahkan.

Di sekolah walaupun bukan pelajar paling cemerlang, prestasi pelajarannya dalam kategori baik. Dikelilingi kawan-kawan, Safwan menjalani kehidupan remaja dalam suasana gembira.

“Sejak sekolah rendah saya ada empat kawan rapat – Jeff, Azrul, Din dan Min. Kami membesar dan bermain sama sejak kecil sebab tinggal berjiran. Kami seolah-olah tak dapat dipisahkan,” ujar Safwan.

Selepas tamat SPM, bagai sudah berjanji kelima-lima mereka mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di sebuah IPT sama, mengambil kursus serupa. Hal ini membuatkan persahabatan mereka tambah erat.

Ketika bergelar penuntut mereka jalani hidup bersama; daripada aktiviti pelajaran hinggalah aktiviti luar lain. Keseronokan merempit, mencuba dadah dan mengunjungi pusat hiburan turut diterokai berlima. Lebih daripada itu, mereka turut menjalankan perniagaan menjual ganja dan pil khayal.

“Kami sepakat tak mahu kerja dengan orang Jadi lepas tamat belajar kami gunakan keuntungan jual ganja untuk buka perniagaan bersama,” kata Safwan.

Pada mulanya mereka mengusahakan perniagaan kafe siber.Hasil diperoleh agak lumayan namun lama-kelamaan, ia kian merosot membuatkan mereka mula mencongak peluang perniagaan baru.

“Sudah rezeki Tuhan nak bagi, kami dapat kontrak eksport lintah ke Jepun. Peluang itu terus diambil. Kami usahakan ternakan lintah di tanah yang dipajak,” ujar Safwan.

Sejak itu kehidupan mereka berubah agak total. Memanglah sebelum ini mereka tidak susah sangat dari segi duit, namun saat itu hidup bertukar lebih mewah lagi.

Walaupun selepas diagihkan kepada lima, jumlah untung diterima masih sangat besar untuk dibelanjakan apatah lagi bagi orang muda seperti mereka. Langkah kian panjang.

Semua keseronokan dunia ingin dicuba.

Aktiviti melancong dan berbelanja sakan menjadi perkara biasa. Pada masa sama judi, minuman keras dan perempuan turut menjadi makanan harian. Meskipun rumah sewa mereka masih di Lembah Klang, ibu bapa dan keluarga jarang-jarang sekali dikunjungi. Safwan, Jeff, Azrul, Din dan Min hanyut dalam kehidupan sendiri.

“Mungkin sebab keluarga ada juga bekalkan ilmu agama waktu kecil, kadang-kadang masa tengah khayal dek minuman keras atau dadah kami sempat berbual soal kehidupan. Bertanya satu sama lain, sampai bila nak macam ni? Apa yang kita buat ni berdosa tahu? Tapi walaupun masing-masing tahu dan setuju susah untuk tinggalkan perkara haram. Maklumlah benda seronok kan,” ucap Safwan.

Tak ingat mengucap

Satu hari, ketika sedang melepak, Min mengajak mereka semua ke satu tempat untuk berjudi. Namun apabila kawan-kawan lain tampak bermalas-malas, dia ambil keputusan untuk bergerak dahulu.

“Kami janji akan datang kemudian. Tapi tak sampai 15 minit lepas dia beredar, saya dapat satu panggilan daripada telefon bimbit Min,” ujar Safwan.

Panggilan bagaimanapun dibuat oleh orang lain. Menurut pemanggil, Min terlibat dalam satu kemalangan di Jalan Kuching. Safwan dan lain-lain segera ke tempat kejadian.

Setibanya di sana, Min masih sedar namun sudah tak mampu bersuara. Safwan, Din dan Jeff menemaninya dalam ambulan menuju ke Hospital Kuala Lumpur manakala Azrul, memandu kenderaan sendiri.

“Dalam ambulan, kami saling berpandangan dalam keadaan panik lihat Min sedang nazak. Petugas ambulan minta kami ajar Min mengucap tapi entah macam mana terpacul dari mulut Jeff, ‘kami tak ingat macam mana nak mengucap pakcik’.

“Petugas itu kemudiannya mengajar Min mengucap. Min menghembuskan nafas terakhir sejurus selepas itu,” ujar Safwan.

Selepas kematian Min, mereka berempat agak tersentak. Aktiviti harian dan perniagaan diteruskan seperti biasa tapi tak serancak dulu. Apabila duduk bersama mereka lebih banyak berdiam diri melayan perasaan masing-masing.

Begitu pun, sekali sekala pengambilan dadah dan alkohol masih diteruskan. Keseronokan dunia tetap digunakan untuk merawat hati yang sedih kerana kematian sahabat.

“Satu malam, Jeff tiba-tiba ajak kami balik ke rumah ibu bapanya kerana rindukan ibunya. Oleh sebab keluarga Jeff dah macam keluarga sendiri kami nak ikut tapi mahu menyusul kemudian dengan kereta berasingan,” kata Safwan.

Bawa haluan sendiri

Bagai dejavu, tidak lama selepas Jeff keluar, Safwan sekali lagi menerima panggilan telefon daripada orang tak dikenali. Katanya Jeff kemalangan! Maka mereka bergegas ke tempat kejadian. Sepanjang perjalanan kesemua mereka bagai tak keruan kerana masih diimbau kejadian menimpa Min yang belum pun sampai sebulan.

“Jeff meninggal dunia selepas dibawa ke hospital. Kami terduduk menerima berita itu. Ia terlalu sukar dihadamkan fikiran Belum pun hilang terkejut kehilangan Min, kini Jeff pula menyusul,” ujar Safwan.

Kali ini kematian Jeff benar-benar meninggalkan impak. Safwan, Azrul dan Din bagai kehilangan kata-kata. Semuanya terlalu mengejut.

“Kami mula berbual tentang dosa yang pernah dilakukan bersama-sama. Kami sama-sama setuju ini wake up call dari ALLAH agar kami bertaubat,” ujar Safwan.

Seminggu selepas kematian Jeff, Azrul dan Din menemui Safwan di sebuah restoran. Azrul menyatakan hasrat untuk membawa diri, sementara Din lebih banyak berdiam.

“Selepas pertemuan itu, saya tak lagi tahu khabar berita mereka. Kedua-duanya menghilangkan diri begitu sahaja. Sampailah dua tahun lalu, saya bertemu Azrul secara tak sengaja di Pulau Pinang. Penampilannya sudah jauh berubah. Dia masih menyatakan kekesalan atas dosa lampau.

“Din pula sampai sekarang tak tahu apa khabar berita. Terakhir saya dengar, dia sertai tabligh,” kata Safwan.

Bagi Safwan sendiri, kematian Min dan Jeff meninggalkan kesan yang bukan sedikit. Dia mula mendekatkan diri dengan keluarga dan kembali pada tuntutan agama.

Perniagaan yang diusahakan bersama kawan-kawan baiknya sebelum ini turut dijual kerana terlalu banyak kenangan mengusik jiwa untuk diteruskan. Buat masa ini, dia mengambil keputusan untuk bekerja makan gaji sahaja.

“Kubur kedua-dua sahabat saya itu tidak jauh dari kawasan perumahan, jadi setiap hari saya akan melewatinya setiap kali pergi dan balik kerja. Sekurang-kurangnya, ia mengingatkan saya bahawa kematian sangat dekat dengan manusia tidak kira berapa usia kita.

“Maka rugilah jika kita terlalu leka dengan nikmat dunia hingga abaikan persediaan ke alam kekal kelak,” ujar Safwan yang baru menginjak ke usia 28 pada 8 Disember 2012 lalu. -SH

12 Januari: Buktikan kita manusia


RENUNGAN
Sabtu ini - 12 Januari ini akan berlangsung Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR). HKR adalah kesinambungan kepada Bersih 1, 2, dan 3. Ia adalah kemuncak kepada manifestasi kebangkitan rakyat untuk menuntut satu pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini. Keperluannya begitu besar sekali tanpa pilihan raya yang adil dan bersih maka kepimpinan yang lahir menerusi proses ini selamanya tidak bersih dan membawa imej dan sifat kepimpinan sejati.

Perlu disedari sesuatu yang lahir dari sistem yang tidak bersih, ia akan menatijahkan hasil yang tidak baik. Saya beranologi, macam mana kita mengharapkan akan lahir anak ayam dari telur itik. Seribu kali telur itik itu diram oleh ibu ayam, ia tetap melahirkan anak itik kerana ‘gen’ itik berada dalam telur itu.

Nah begitulah juga dengan sistem atau proses melahirkan pemimpin mestilah dari proses dan sistem yang betul dan baik barulah lahir pemimpin yang suci murni berjiwa besar dan akan melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat dan negara dengan adil dan bersih.

Kenapa banyak kepincangan berlaku di dalam negara kita hari ini, sebabnya bukan lain kerana negara dipimpin oleh mereka yang tidak lahir dari sistem atau proses yang suci. Pilihan raya kita dipenuhi dengan strategi dan taktik penipuan. Pemnimpin yang ada hari ini tidak ubah seorang anak yang lahir dari hasil persundalan kedua orang tuanya. Sifat buruk, keji yang dimiliki oleh kedua orang tuanya sedikit sebanyak menurun kepada anaknya.

Himpunan itu mulanya dirancang akan berlangsung di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Pihak penganjur telah pun membuat permohonan tetapi hingga saat ini tiada kelulusan yang diberikan. Dua hari lepas wakil penganjur berkunjung ke pejabat stadium berkenaan untuk bertanya khabar mengenai status permohonan mereka tidak ada seorang pun pegawainya keluar menemui wakil berkenaan.

Sikap kurang mesra pegawai stadium itu, sebenarnya kurang ajar,  membayangkan bahawa tidak akan ada kebenaran dari pihak muzium untuk menjadikan stadium itu venue himpunan berkenaan.

Di mana venue himpunan itu dijangka akan diketahui tengah hari ini. Berdasarkan sikap dolak dalih pihak kerajaan sebelum ini saya percaya Stadium Merdeka itu tidak akan dibenarkan untuk dijadikan tapak himpunan. Sekali lagi pihak stadium akan menjadikan soal permit sebagai alasan seperti mana DBKL menjadikan alasan tidak ada permit untuk mereka tidak membenarkan Dataran Merdeka menjadi tapak protes duduk dan bantah yang tidak lama dulu.

Ketidaksediaan memberi permit ini adalah sebahagian dari tanda-tanda kelemahan dan kenazakan kerajaan UBN itu sendiri. Jadi ia tidak aneh dan pelik lagi sebab sikap itu menjadi tanda-tanda kehancuran yang jelas . Sedar atau tidak, negara ini tidak ada kebebasan. Penguasa politik negara ini mencekik darah sesiapa saja demi menyelamatkan kuasa. Transformasi yang dilaungkan oleh Najib Razak hanyalah laungan yang tidak sedikit pun memberi makna.

Tidak mengapa, sama ada himpunan itu ada permit atau tidak, ia tidak perlu jadi persoalan dan alasan untuk tidak hadir. Sebelum ini dalam beberapa siri himpunan yang diadakan tidak pernah pun mendapat permit. Permit hanya diperuntukkan tetapi tidak pernah dilaksanakan. Namun ternyata himpunan berjaya. Puluhan ribu keluar menggabungkan diri menyatakan protes dan menzahirkan perasaan terhadap apa yang diingini. Walaupun ditangkap dan didakwa namun rakyat tidak pernah serit. Walaupun dipukul dan dilakukan berbagai penganiayaan terancang, rakyat tidak merasa menyesal, gerun dan serik. Bahkan ketiadaan permit itu dianggap sebagai lesen besar untuk hadir.

Sekatan untuk rakyat berhimpun seperti hari kebangkitan rakyat itu sudah tidak dapat dihalang dan disekat lagi. Rakyat sudah jadi gila dan hilang kewarasan dalam menerima larangan yang tidak berasas. Hujah kerajaan menghalang himpunan sudah tidak munasabah lagi. Setiap apa yang berlawanan dengan naluri rakyat adalah satu keputusan yang dianggap gila oleh rakyat.

Atas maksud dan tujuan seperti disebut di atas tadi semua rakyat yang cintakan terlahirnya pemimpin yang bersih, adil dan bertanggungjawab perlu menyertai HKR Sabtu ini. Ia adalah penting dan menjadi klimaks kepada perubahan yang ditunggu menjelang pilihan raya umum nanti. Senario yang berlaku 12 Januari nanti akan menjadi petanda dan gambaran awal apakah keputusan pilihan ke-13 kelak. Dari situ akan mencerminkan apakah UBN atau kuasa zalim, penindas dan kolot akan tumbang atau terus tegak atas kerusi kekuasaan.

Suka disebut tuntutan untuk melahirkan proses pilihan raya yang adil dan bersih ini bukan hak pembangkang saja, tetapi ia adalah hak semua rakyat negara ini. Kalau kebetulan UBN masih menang setelah dibersihkan apa yang tidak bersih dan diperbetulkan apa yang tidak betul (adil) itu, ini bermakna rakyat akan mendapat pemimpin yang diidam-idamkan. Bukan bererti pemimpin yang bersih dan adil nanti datangnya dari pihak Pakatan Rakyat. Bertolak dari maksud dan nawaitu tidak ada sebab untuk sesiapa juga menolak acara berkenaan.

Justeru setiap rakyat negara ini yang cintakan kedamaian, tidak kira cenderung kepada mana-mana ideologi, PAS, Umno, DAP, MIC, MCA, PKR dan lain-lain yang berazam membuang kotoran kekuasaan yang ada harus hadir bagi menyatakan sokongan dan menggabungkan semangat mempertahankan hak. Jangan mengira himpunan itu milik siapa tetapi apa yang perlu difikirkan maksud dan tujuan himpunan itu adalah untuk Malaysia.

Perjuangan menegakkan kebenaran, keadilan dan hak bukan milik sesuatu kelompok tetapi milik semua antara kita.

Usah gentar dan takut sama-samalah memaknakan hidup kita ini yang asalnya dari nasak perjuangan. Jangan jadikan diri kita sebagai tunggul kayu tempat segala macam haiwan, unggas bertengek dan membuang najis di atas yang bisa diperlakukan apa saja oleh UBN.

Kita adalah manusia, kita adalah rakyat. Ayuh...ayuh... bangkit! [wm.kl.8:18 am 09/01/13] - http://msomelayu.blogspot.com
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .