Ikuti Blog ini

Tarian terakhir…!
Tsunami politik yang berlaku terus saja melebarkan gelombangnya hingga menggegar tiang kuasa yang semakin mereput.Fenomena penghijrahan besar-besaran MP BN seperti yang diwar-warkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim mula menampakkan kebenarannya.Riak politik mula berkocak seperti gunung berapi yang mula memuntahkan laharnya sementelah letusannya akan berlaku bila-bila masa.

Persoalannya sejauh manakah persedian daripada pihak Pakatan Rakyat bagi menari mengikut rentak tari terakhir sang penguasa yang kukuh mempertahankan kuasanya.Proses besar ini adalah satu fenomena baru dalam politik kita.Masing-masing baik BN mahupun Pakatan Rakyat tidak berpengalaman, hanya yang cekap liuk-tarinya lah yang akan dinobatkan sebagai pemenang.Kita berhadapan dengan sepohon pokok yang telah reput tapi masih mempertahankan akar tunjangnya daripada rebah menyungkur bumi.

Keengganan satu pihak menerima realiti dan perubahan yang didesak rakyat bakal menjadikan peralihan ini sesuatu yang agak sukar.Sudah menjadi resmi pihak yang tamakkan kuasa akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengaburi mata rakyat semata-mata untuk mempertahankan kuasa dan kedudukan.Di Zimbabwe Presidennya Robert Mugabe dapat mempertahankan kediktatorannya berasaskan cara yang sebegini.Suasana takut dikalangan rakyat diujudkan bersama-sama provokasi jahat bagi menggambarkan bahawa hanya beliau yang layak memerintah negaranya.

Kita di Malaysia ini tidak mahu negara menjadi seperti itu.Rakyat majoritinya sudah semakin bijak menilai dan berpolitik tidak akan mengizinkan keamanan dan keharmonian dicemari oleh provokasi pihak-pihak yang tertentu.`Keganasan’ sama ada di pihak kerajaan mahupun pembangkang tidak boleh dijadikan agenda perubahan.Tidak ada sebab mengapa perubahan yang bakal berlaku tidak boleh dilakukan secara aman demi kepentingan rakyat.Pihak berkuasa pula perlulah bijak memainkan peranan dan tidak terpengaruh kepada agenda mana-mana pihak.Suara rakyat mestilah didengar dan dihalusi agar tidak ada mana-mana pihak yang teraniaya.

Kita amat berharap agar tsunami politik ini berjaya membentuk sebuah kerajaan baru yang lebih telus dan adil terhadap rakyat.Hak yang telah lama dinafikan hendaklah dikembalikan kepada rakyat agar semua pihak merasa kebaikan daripadanya.

Dakwaan liwat: Anwar rujuk Mahkamah Syariah Wilayah PersekutuanPETALING JAYA: Kes fitnah dakwaan liwat ke atas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dirujuk ke Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan pagi ini.

Menurut satu sumber dari parti tersebut, kes dakwaan liwat terbaru terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim itu akan dirujuk kepada Mahkamah Syariah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.

"Sekiranya ada enakmen yang boleh membicarakan kes yang sedemikian di Mahkamah Syariah, seharusnya kes itu di adili secara hukum Islam dan kita alu-alukan," kata sumber itu lagi.

"Apapun kita perlu mengkaji dulu samada Mahkamah Syariah kita ada peruntukan sedemikian untuk membiacra kes liwat. Kalau betul ikut prosedur, dipersilakan kemukakan empat orang saksi yang adil oleh pihak penuduh. Kalau tidak kes berkenaan itu besar kemungkinan akan ditarik balik dan dibuang," jelas sumber itu.

Sebelum ini, seorang ulama dari dunia Islam telah menasihatkan bahawa kes Anwar itu memerlukan pihak menuduh untuk membawa empat orang saksi yang telus dan adil bagi membuktikan tuduhan.

Kata sumber itu lagi, "Kesediaan Anwar ingin merujuk kes ini kepada Mahkamah Syariah mengikut hukum syarak untuk membuktikan bahawa beliau tidak bersalah."

Difahamkan KeADILan mengambil tindakan sedemikian setelah dinasihati ulama luar negara dan Mufti Perak, Datuk Seri Haji Harussaini Zakaria supaya jangan dilakukan bermubahalah (sumpah laknat) bersabit dengan kes tuduhan dan fitnah liwat sebaliknya harus dibicarakan di Mahkamah Syariah.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz pula berpendapat, isu liwat yang cuba dibabitkan terhadap Anwar sewajarnya diselesaikan mengikut perundangan tanpa membabitkan mana-mana individu sebagai orang tengah.

"Anwar seharusnya diadili di mahkamah secara telus sebelum diminta bersumpah untuk membuktikan dirinya bersih serta tidak melakukan perkara liwat," katanya semalam.

Sebelum ini Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin mencadangkan Mursyidul Am PAS menjadi orang tengah yang akan membawa Anwar dan Mohd Saiful untuk bermubahalah sebagai jalan penyelesaian isu liwat.

Munurut Dr Asri, Tuan Guru Nik Abdul Aziz mempunyai pengaruh besar dalam masyarakat terutamanya di kalangan para penyokong PAS dan layak menjadi orang tengah untuk menyelesaikan isu tersebut.

"Nak jadi orang tengah tu tak boleh tapi sekadar beri pendapat tu boleh. Bersumpah (bermubahalah) ni tindakan terakhir. Sebelum bersumpah tu orang mahkamah tahulah macamana cara nak buat," ujar Nik Aziz.

Landskap Putrajaya : RM1.5 juta sebulan
Laporan Parlimen: Penyelenggaraan bulanan landskap di Putrajaya menelan belanja RM1.5juta atau RM18 juta setahun, persidangan Dewan Rakyat diberitahu.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Zulhasnan Rafique berkata sejumlah 29 kontraktor landskap yang berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) bagi Projek Seni Taman telah dilantik bagi menjalankan penyelenggaraan landskap mengikut pembahagian zon penyelenggaraan.

Zon penyelenggaraan lanskap di Putrajaya dibahagikan kepada taman-taman, Jalan-jalan Protokol, Persiaran Perdana, Sisiran Putrajaya dan Presint-presint Kejiranan, katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera) di sini, hari ini.
Beginilah wang rakyat dihabiskan setiap tahun…..hancur Umno-BN

Road Show Anwar Ibrahim


* 10 Julai Seremban
* 11 Julai 2008 (Jumaat) 9.00 malam Di PUTIK, Pengkalan Chepa, Kelantan
Penceramah : YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz * Dato' Seri Anwar ibrahim * YB Dato' Hj Husam Musa * YB Saifuddin nasution Ismail
* 12 Julai Alor Setar Kedah
* 18 Julai Melaka
* 19 Julai Pahang

Dituduh Buat Rusuhan Di Rusila - Enam Mengaku Tidak BersalahKuala Terengganu – Enam orang yang dituduh oleh kerajaan melakukan rusuhan serta merosakkan harta awam dibenarkan ikat jamin sebanyak RM1000 setiap seorang dengan seorang penjamin bagi setiap seorang oleh Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu hari ini.
Kesemua tertuduh mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan selepas tuduhan dibacakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Othman Abdullah di hadapan Hakim Mohammad Khalid Abd. Karim.
Enam yang dituduh, Ibrahim Ali, 44, Ahmad Saharmi Mohd Nor, 30, Muhammad Sobri Mustafa, 22, Ismail Mohamad, 60, Faizul Azrin Che Mohamad, 29, dan Mohd Hinudin Din, 30, hadir kemahkamah.
Manakala, tiga lagi tertuduh Annuar Mustakim Abdul Malik, 22, Luqman Abd. Rahman, 23, dan Muhammad Imaluddin Alis, 22, tidak dapat hadir akibat sikap tidak profesional pihak pendakwa raya yang hanya mengemukakan notis lewat petang kelmarin, kurang dari 24 jam.
Pertuduhan pertama keatas mereka adalah mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan, menghalang laluan bas bernombor BJU 2555 serta ‘melakukan rusuhan’ di persimpangan Jalan Taman Medan Jaya, Rusila, Marang kira-kira jam 10.30 pagi pada 8 Mac 2008 lalu.
Pertuduhan kedua adalah keatas Ibrahim Ali, Faizul Azrin dan Mohd Hinudin yang didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Akta kerana kesalahan mengugut penumpang bas berkenaan.
Ibrahim Ali, Ahmad Saharmi dan Muhammad Sobri juga didakwa di bawah dua pertuduhan mengikut Seksyen 440 Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama Seksyen 34 Akta yang sama kerana melakukan perbuatan khianat kepada para penumpang dua buah bas bernombor WDW 7094 dan BJU 2555 di tempat yang sama, kira-kira jam 9.30 dan 10.30 pagi tersebut.
Dalam perbicaraan hari ini, Timbalan Pendakwa Raya, Othman Abdullah memohon mahkamah agar tidak membenarkan semua tertuduh diikat jamin sementara menunggu tarikh perbicaraan kerana menurut katanya ia merupakan kesalahan yang berat.
Beliau juga turut meminta mahkamah menolak hujah rayuan pihak pembelaan untuk menyatakan (recognise) kes berkenaan mempunyai faktor politik.
“Ini bukan peringkat untuk pihak pembela meminta mahkamah berbuat demikian kerana peringkat ini adalah permohonan rayuan ikat jamin,” katanya kepada mahkamah.
Walau bagaimanapun peguam bela, Mazlan Mohd Zain dalam hujah rayuannya berkata keenam-enam anak guamnya telah memberi kerjasama penuh kepada pihak polis termasuk apabila diminta menghadiri perbicaraan tersebut dengan kadar segera.
Namun begitu, tanpa menimbangkan notis singkat pihak pendakwa, mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap ke atas tiga tertuduh yang tidak hadir Annuar Mustakim, Luqman dan Muhammad Imaluddin bagi memastikan mereka menghadiri sebutan semula kes berkenaan pada 22 Julai 2008 ini.
Difahamkan Luqman sedang dirawat di wad hospital Tengku Ampuan Rahimah kerana disyakki mengidap demam Denggi, manakala Anuar Mustakim dan Muhammad Imaluddin bekerja di negeri Johor.
Mahkamah yang sepatutnya bersidang sebelah pagi telah ditunda sehingga kepada jam 3.00 petang.
Kelewatan tersebut menyebabkan dua dari enam orang tertuduh tidak sempat membayar ikat jamin akibat kesuntukan masa dan mereka kini bermalam di lokap Balai Polis Bukit Payung.
Peguambela yang mewakili tertuduh terbabit adalah terdiri dari Encik Mazlan Mohd Zain, Kamaruzaman Wahab dan Faris Irwan Mustafa.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .