Ikuti Blog ini

Rasuah Terang-terangan TPM di Permatang Pauh


"Sebelum itu, pada satu majlis di Masjid Daerah Seberang Perai Tengah di sini, Najib mengumumkan sumbangan khas sebanyak RM100,000 bagi setiap masjid dan RM30,000 bagi setiap surau di kawasan Parlimen Permatang Pauh." (petikan utusan malaysia online 21/8/08)


Apa maknanya yang disebut sumbangan khas di atas! Wahai pegawai-pegawai BPR apakah yang dibuat oleh TPM itu bukan rasuah, bahkan dibuat terang-terangan lagi nyata?

Penilaian manusia bukan lagi kepada betul dan benar mengikut hukum Allah. Tapi mengikut nafsu diri. Benar nampak baik kerana namanya sumbangan masjid. Tapi sebagai seorang yang mempunyai otoriti dan berkuasa kenapa tidak diberikan sumbangan khas kepada lain-lain masjid di Malaysia ini? Kenapa cuma masjid dan surau di Permatang Pauh sahaja? Apakah ini keadilan manusia atau keadilan yang dikehendaki Allah?

Kerana cuma mahu mendapatkan kembali Parlimen Permatang Pauh dan menjatuhkan diri peribadi seorang manusia yang bernama Anwar, maka apa sahaja yang dibuat adalah halal?

Jika diusul, dari manakah wang sebanyak RM100,000 bagi 1 masjid dan RM30,000 bagi 1surau didapati? Adakah wang peribadi? Kalau wang peribadi kita rakyat tak perlu persoalkan. Tapi kalau wang kerajaa (baca rakyat), maka ia menjadi tidak adil dan akan timbul banyak soal, sebab kenapa masjid dan surau lain tidak diberikan. Inilah persoalannya. Kita rakyat patut tahu sebab wang kerajaan adalah dari hasil mahsul negara termasuk hasil cukai rakyat. Atau ini memang gula-gula politik. Kalau begitu nampak macam rasuah atas darat!

Allah jualah Yang Maha Mengetahui Hati-hati Manusia............

Isu Anwar: Ustaz Sallehan akan saman Utusan Malaysia


KUALA LUMPUR, 21 Ogos - Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor, Ustaz Sallehen Mokhyi akan mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar Utusan Malaysia kerana memutar belit dan mengubah kenyataan beliau berhubung perakuan sumpah Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Utusan Malaysia pada Khamis, 21 Ogos, melaporkan; "Dewan Pemuda Pas Selangor mencabar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim supaya melakukan sumpah laknat jika beliau di pihak yang benar.

"Ketuanya, Sallehen Mukhyi berkata, ia merupakan langkah terbaik bagi bekas Timbalan Perdana Menteri itu untuk menyelesaikan masalah peribadinya sekali gus membersihkan namanya."

Merujuk laporan tersebut Ustaz Sallehen berkata beliau langsung tidak ada menyebut perkataan mencabar Anwar supaya bersumpah tetapi hanya memberi pandangan sumpah itu merupakan hak Anwar.

Katanya, Anwar tidak perlu bersumpah kerana dalam kes tuduhan meliwat tidak ada tuntutan syariah untuk melakukan perkara tersebut.

"Sumpah hanya berlaku dalam kes lian (suami isteri) dan sumpah yang dilakukan oleh pembantu peribadi Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak ada dalam kaedah syariah," tegasnya.

Tambah beliau, terpulang kepada Anwar untuk melakukan sumpah kerana itu merupakan hak peribadi beliau.

Beliau mempersoalkan suatu perkara yang menimbulkan persepsi buruk apabila sumpah Saiful itu dilakukan sehari sebelum penamaan calon pilihan raya kecil di Permatang Pauh.

Menurut beliau jika kes itu diselesaikan di mahkamah syariah terdapat dua cara sama ada pihak penuduh mengemukakan bukti kukuh di mahkamah atau tertuduh (Anwar) sendiri membuat pengakuan.

Bagaimanapun katanya, kes tuduhan liwat itu telah dijadikan isu untuk mengaibkan Anwar.

Sehubungan itu, beliau terkilan dan kesal dengan pihak akhbar tersebut yang membuat laporan bercanggah dengan kenyataan sebenar.

"Ini suatu yang tidak bermoral, adakah akhbar tersebut terdesak untuk mencari isu yang boleh memberi kemenangan kepada BN dalam pilihan raya di Permatang Pauh?" soalnya.

Menurut beliau,Utusan Malaysia dan akhbar lain wajar bersikap profesional dan melaporkan berita yang tepat dan berfakta.

Katanya, pihak Utusan perlu sedar dalam keadaan pasaran yang menurun sepatutnya laporan mereka lebih telus sebab rakyat sekarang sudah muak dengan akhbar yang sering memutarbelitkan fakta.

"Saya sedang berbincang dengan pihak peguam untuk membuat saman terhadap pihak akhbar Utusan Malaysia," tegasnya.

Anwar: Lawan Tetap Lawan !!


" Nama Anwar Ibrahim sudah sinonim dengan masalah besar yang di hadapi dalam hidupnya, seolah sudah menjadi identiti dirinya dengan semua cabaran ini dari dahulu lagi, semasa zaman pelajar, musibah sepuluh tahun dahulu sehinggalah sekarang. Berjuang mempertahan nasib bangsa tetap didahulukan menjadi prinsip kepimpinan beliau, kesusahan dan kemiskinan rakyat menjadi tanggungjawap atas sifat kemanusiaan demi rakyat dan negaranya.

Timbulnya masalah dan tuduhan terbaru dalam isu beliau meliwat seorang pemuda berumur 23 tahun telah meletakkan dirinya pada badi fitnah berulang kembali seperti tahun 1998, zaman kejatuhan era politiknya di bawah kuasa kerajaannya sendiri.

Sebagai manusia biasa, Anwar berhak untuk marah, melawan dan mempertahankan maruah diri serta keluarganya. Beliau masih waras dan masih lagi ada kesabaran dalam menahan serangan bertubi-tubi dari musuh politknya yang tidak putus-putus dari setiap peringkat.


Berilah Anwar ruang dan peluang untuk melawan fitnah yang datang, biarlah dirinya menentukan sendiri akan kebenaran sebenarnya, seseorang yang tidak melakukan tuduhan tidak harus takut menghadapinya, seandainya kita takut sudah pasti selama-lamanya di dunia kita akan dituduh melakukannya. Anwar boleh melawan fitnah ini dengan tindakkan perundangan mempertahan diri di mahkamah kelak, Anwar boleh menjelajah seluruh negara, Anwar boleh menerangkan kepada seluruh rakyat Malaysia kerana beliau ada hak sebagai rakyat dan sebagai mangsa fitnah. Beliau juga tahu akan azab bakal diterimanya sekiranya beliau berdusta.

Ada juga suara-suara yang meminta beliau bersumpah dengan Al Quran, lihatlah begitu jauh sekali harapan rakyat mahu melihat Anwar tidak melakukan tuduhan itu. Ini bukanlah cadangan yang baik, kerana masih ada ruang untuk menyelesaikan masalah ini. Kenapa kita begitu mudah meletakkan Al Quran menjadi bahan politik dan permainnan dalam isu ini, seharusnya kita tidak mudah melatah dengan cadangan ini.

Pasti Allah juga tidak suka manusia begitu mudah mempermainkan kitabNya untuk tujuan yang tidak sepatutnya dan bukan juga tujuan utamanya Al Quran diturunkan. Ceritanya selepas selesai acara bersumpah nanti setiap diri yang memegang Al Quran dengan lafaz tertentu itu dikatakan akan menerima azab jika tidak berkata benar, itu kita tidak nafikannya tetapi biarlah kita berfikiran lebih rasional berhubung kitab Allah ini untuk tujuan yang lebih penting.

Al Quran sebagai panduan hidup manusia di dunia dan akhirat dan wajib untuk dihayati ayat-ayatNya untuk dilaksanakan. Sebalik jika kita salah gunakan Al Quran dengan tujuannya, kita semua juga akan terima balasan Allah kerana tidak menjaga ketinggian kedudukan Al Quran itu sendiri. Wajib kita melaksanakan ajaran Al Quran barulah segala masalah fitnah memfitnah ini tidak timbul dalam masyarakat islam, kita wajib kembalikan diri kita kepada ajaran Allah.

Suasana masih belum segawat dan seteruk mana, masih boleh dikawal dan diselesaikan dengan undang-undang yang ada, tidak perlu kita kecoh dengan cabaran sekecil ini. Yang paling penting harus diperbetulkan ialah diri manusia yang sudah tidak ada Islam dan Quran dalam dirinya.
Biarlah masalah ini mereka selesaikannya dahulu, dan kepada para Mufti dan Ulamak perlulah memantau membetulkan dan memberi panduan sekiranya bertambah kusut.

Permatang Pauh penentu laluan Anwar


BUKIT MARTAJAM, 21 Ogos: Pengundi Permatang Pauh menjadi penentu kepada laluan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Awar Ibrahim ke Putrajaya seperti mana diwar-warkan.

PAS pula turun sepenuhnya ke Permatang Pauh bagi membantu kempen Anwar. Mulai dari Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada hari pernamaan calun, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula akan turun mulai Ahad, 24 Ogos ini.

Anwar disebut-sebut akan mengambil alih pemerintahan negara setelah menjadi ahli Parlimen di mana antara strategi yang dikatakan beliau akan mendapat sokongan daripada wakil-wakil rakyat Barisan Nasional yang akan melompat parti sekaligus menjadikan Pakatan Rakyat menguasai Parlimen.

Sehubungan itu, pengundi Permatang Pauh diletakkan sebagai kumpulan paling penting dalam proses perubahan kuasa seperti mana dirancang Anwar.

Justeru, rata-rata pemerhati melihat keputusan tidak memihak kepada Anwar pada hari mengundi 26 ogos ini bukan sahaja akan melambatkan perubahan yang dirancang bahkan akan menyukarkan lagi laluan politik Anwar.

Di Permatang Pauh, setelah beberapa hari berkempen, isu peralihan kuasa mula mendominasi kempen pilihan raya dipihak Anwar walaupun Anwar sendiri terpaksa berhadapan dengan pelbagai isu besar yang mengaitkan dirinya.

Pelancaran kempen “Merdeka dari Penindasan dan Kezaliman” yang dilancarkan oleh beliau di Seberang Jaya pada hari ketiga tempoh berkempen menyampaikan isyarat paling jelas kepada rakyat tentang proses peralihan kuasa yang sedang beliau rancangkan memerlukan sokongan.

"Inilah saatnya kita merebut makna kemerdekaan agar ianya benar-benar memerdekakan rakyat dan negara ini dari minda terpasung dan ketidakmatangan yang ditempa sendiri," kata Anwar.

Malahan dalam ucapannya sebelum pelancaran kempen tersebut, Anwar sakali lagi mengulangi komitmen ramai ahli Parlimen BN akan melompat parti sebaik sahaja beliau memasuk parlimen.

Dalam pada itu, BN dilihat semakin terkesan dengan kempen peralihan kuasa yang digunakan pihak Anwar di Permatang Pauh walaupun isu liwat dikatakan paling berkesan untuk mengurangkan sokongan kepada bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Anwar yang mengambil pendekatan tidak melayan serangan menggunakan isu liwat terhadap dirinya hampir berjaya menukar situasi apabila BN terpaksa bertungkus lumus menafikan kemampuan Anwar mengambil alih pimpinan negara.

Selepas 6 hari berkempen.


"Assalamualaikum warahmatullah,

 Disini aku ingin kongsi sedikit maklumat mengenai keadaan semasa di Permatang Pauh setelah masuk hari ke-6 berkempen. Mungkin penyokong-penyokong PR yang berada jauh dan tidak berkesempatan menjenguk dan menabur bakti untuk kempen kali ini ingin juga mengetahui perkembangan terbaru kami disini.

Menurut taklimat dari salah seorang pemimpin AMK malam tadi, Insya Allah, kemenangan ditangan kita, dan jika semuanya berjalan lancar, DSAI akan mengangkat sumpah sebagai MP pada 27/8 dan seterusnya kita akan menggegarkan Parlimen.

Tapi, menurut kenyataan Speaker Pendekar semalam, "...belum tentu Anwar akan angkat sumpah pada 27 Ogos ini..." Inilah yg kita takut, entah apa lagi taktik kotor yang bakal mereka gunakan untuk menidakkan kemenangan kita.

Namun begitu, pesan Tok Guru, "...kita jangan terlalu yakin, tapi kita kena kerja kuat, do'a, tawakkal, sebab depa buleh buat apa saja, sebagai contoh, walaupun di Sanglang kita dah menang dalam PRU12 yg lepas tapi mereka masih isytihar BN menang..." Jadi disini kita kena ambik iktibar dan menyeru kepada jentera kita untuk lebih berhati-hati.

Dengar khabar, Najib Altantuya juga sibuk berkempen semalam dan sempat menjenguk di satu kawasan perkampungan di Penanti, namum tidak langsung diendahkan oleh masyarakat setempat yang duduk melepak di kedai kopi sambil hisap rokok daun. So, si Najib ni pun kelitin (bahasa utara) tak tentu arah, lepas 5 minit terus belah... ha ha ha. Dan dimaklumkan malam sebelumnya dia ada buat ceramah di perkampungan Samagagah, tapi cuma 200 orang yg mendengar. Itupun bukan orang kampung, tapi mereka yang memang mengikut kemana saja dia pergi (pengampu le tu).

Dan semalam juga, dikhabarkan Shahidan Kasim bersama pengikutnya cuba berkempen di Pasar Basah pekan Bukit Mertajam (Market BM) tapi langsung tak boleh masuk dan tidak disenangi orang ramai.

Di Guar Perahu pula (tempat berkampongnya UMNO Kedah) diberitakan puak-puak UMNO tempatan langsung tak tolong. Katanya petugas-petugas pasang poster cuma diberikan RM10 seorang, padahal menurut mereka peruntukan yang diberikan oleh 'orang atas' ialah RM100 seorang. Dan malam tadi juga dilaporkan ada pergadohan sesama mereka di kawasan tersebut dan ramai polis ditugaskan berkawal disana.

Kita juga mendapat maklumat bahawa anggota polis juga telah ditambah dari 5000 orang kepada 7000 orang kelmarin. So, kita pun tak tau apa lagi taktik depa lepas ni.

Jadi kita minta kepada semua penyokong PR agar dapat sama-sama membantu, kalau yang jauh & tak dapat datang tu, banyakkan doa dan solat hajat memohon kemenangan semoga Allah memberkati segala usaha kita.

Takbir!!!

21 August 2008

Kempen Anwar Sekitar P44

Berita Bergambar..
Tok Guru Nik Aziz Berihat Di Hospital


MAKLUMAT yang saya terima dari Kota Bharu, Mursyidul Am Pas, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kini sedang berihat di hospital pakar Perdana Jalan Mahmod Kota Bharu. Beliau masuk ke hospital berkenaan sejak tiga hari lalu.

Sekejap tadi salah seorang Exco Kerajaan Negeri Kelantan menghubungi saya dan memberitahu keadaan Tok Guru sihat dan tidak ada apa yang membimbangkan. "Tok Guru masuk ke hospital berkenana hanya untuk berihat... saya baru lepas menziarahinya" begitu jelas anggota Exco berkenaan.

Minggu lalu Tok Guru bersama lebih 2,500 para pemimpin dan ahli Pas berhimpun di Ipoh Perak dalam muktamar tahun ke 54. Dalam keadaan bertongkat beliau hadir pada muktamar yang bersejarah itu.

Bukan itu saja beliau juga kali ini turut sama memberi ucapan penggulungan pada hari kedua mukatamar berkenaan di mana ini jarang berlaku. Biasanya Musryidul Am hadir sebagai penaung saja dan tidak mengambil bahagian apa lagi menggulung atau membahas usul.

Semacam ada sesuatu yang terdesak bagi Musrsyidul Am itu sehinggakan terpaksa menggunakan platform muktamar untuk membuat penjelasan mengenai sesuatu isu yang timbul ke belakangan ini. Dalam beberapa isu yang berlaku dalam Pas kini Tok Guru bersemangat macam roang muda.

Beliau juga turut sama berada di Permatang Pauh pad hari penamaan calon pilihan raya kecil kawasan itu apda 16 Ogos lalu bagi memberi sokongan padu kepada calon PKR, Anwar Ibrahim. Beberapa blog melaporkan beliau turut sama mendoakan dan mengimani solat hajat untuk kemenangan Anwar.

Dalam ulasannya mengenai pilihan raya itu sebelum ini Tok Guru itu mahukan Anwar menang besar.

Mungkin kerana agak penat dengan muktamar dan suasana dihari penamaan calon itu menyebabkan beliau perlu berihat. Didoakan semoga Tok Guru cepat sihat dan bertenaga kembali untuk sama-sama turun ke Permatang Pauh bersama Husam Musa bagi melihat proses pengundian pada Seleasa depan.

Bolehkah Abdullah di percayai?


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menafikan tindakan Badan Pencegah Rasuah (BPR) menahan enam orang termasuk dua Exco Kerajaan Perak, kerana disyaki terbabit dalam rasuah bermotifkan politik.

Dia boleh berikan penafian sebanyak mana yang dia mampu – berbuih-buih mulut macam Sabry Cheek ; tapi belum tentu orang akan mempercayainya.

Berkata Abdulla lagi : "Saya gembira kini BPR aktif menjalankan siasatan dan membuat tangkapan hasil daripada penambahbaikan terhadap agensi itu dari segi pertambahan bilangan pegawai dan kemudahan untuk membuat penyiasatan," kata Abdullah.

Bolehkah anda percaya kata-kata Abdullah tersebut? Kalau benarlah sebagaimana apa yang dikatakan Abdullah begitu dan beliau sebenarnya tidak berbohong kepada kita semua, maka tidak lama lagi tentunya kita akan mendapat perkhabaran tentang penyiasatan keatas “18 lagi kes rasuah berprofil tinggi”

Negara pernah hangat dengan “18 lagi kes rasuah berprofil tinggi” yang didedahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Dr Rais Yatim pada 13 Feb 2004 selepas penangkapan dan pendakwaan bekas ketua pegawai eksekutif Perwaja Steel Bhd Tan Sri Eric Chia dan bekas Menteri Pembangunan Tanah dan Kooperatif Tan Sri Kasitah Gaddam .

Kes 18 Perasuah berprofil tinggi tersebut dipercayai melibatkan para menteri dan bekas menteri :

1) Muhammad Muhammad Taib (Bekas MB Selangor )
2) Adnan Yaakob (Bekas MB Pahang )
3) Daim Zainuddin (Bekas Menteri Kewangan)
4) RAP – Bekas Ratu AP
5) Samy Vellu (Bekas Menteri Kerjaraya)
6) Haji Abdul Taib ( KM Sarawak)
7) Mohd Ali Rustam ( KM Melaka)
8) Ling Liong Sik (Bekas Menteri Pengangkutan)
9) Khalil Yaakob (Bekas MB Pahang)
10) Rahim Tamby (Bekas MB Melaka)

Kes seorang ahli umno Kelantan yang melibatkan Pemalsuan / klon 1,000 X RM40 mill AP dan beberapa kes yang melibatkan kerugian Bank Negara, Proton, MAS, TNB , Anak bekas KPN dan banyak lagi!


Kalau bukan kerana konspirasi politik , bagaimana dan kenapa tiba-tiba 2 Exco Perak dicekup atas tuduhan meluluskan projek perumahan yang tak pernah ada lagi? Anda mahu percaya cakap Abdullah? Not me!

28 Ogos 2008 waktu terbaik membentuk kerajaan Persekutuan

" Kami menanti 16 September 2008 . Adakah pakatan rakyat dapat menujuk puncak? atau merubah suasana politik dan pemerintahan kerajaan persekutuan dari barisan nasional kepada kerajaan pakatan rakyat?.

Namun tarikh 16 septembar 2008 adalah satu tarikh yang dipanggil "PSYCHOLOGICAL DATE" tarian politik yang dipentaskan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Namun dari pandangan politik semasa pakatan rakyat yang akan diterajui oleh Anwar Ibrahim seharusnya boleh membuka laluan sebaik sahaja Anwar Ibrahim diangkat menjadi Ketua Pembangkang dalam parlimen.

Pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh sebagai indikator kepada pengaruh Anwar Ibrahim termasuk parti dalam pakatan rakyat dan pengaruh Najib Razak dan umno malah barisan nasional khasnya.

Kami rasa teruja menbaca laman "the riding MP blog" Yb sdr Zulkifli Nordin walaupun ringkas tapi daya penulisan cukup santai. "Jika pertukaran kerajaan di buat pada 27.Ogos. 2008 atau 28.Ogos 2008. dengan cara undi tidak percaya dalam sidang parlimen 28.Ogos 2008.
(untuk jelas sila layari laman "the riding MP').

Jika tiada apa-apa peristiwa pada tarikh tersebut peluang pakatan rakyat untuk tukar kerajaan pada 16.September 2008 agak sukar dan sekadar tinggal sebagai "PSYCHOLOGICAL DATE" sahaja.


Tuan Guru Hj Hadi mahu tiada diskriminasi banteras rasuah di semua negeri


SERDANG: Badan Pencegah Rasuah (BPR) perlu menjalankan siasatan berhubung kes rasuah di semua negeri secara telus sama ada negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional (BN).Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mahu BPR membongkar kes salah laku rasuah di semua peringkat hingga ke pentadbiran kerajaan Pusat."Kita harap tiada diskriminasi dalam usaha untuk membanteras rasuah kerana ia melambangkan imej negara kepada masyarakat luar," katanya selepas mengadakan lawatan ke Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 di sini hari ini.Abdul Hadi berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai dua anggota Exco kerajaan negeri Perak ditahan bersama empat lelaki lain oleh BPR kerana disyaki terlibat dalam rasuah berkaitan satu projek perumahan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar, Perak.
Tambah beliau, negeri yang ditadbir BN sepatutnya menjadi contoh yang baik dalam usaha membanteras rasuah kepada kerajaan Pakatan Rakyat yang masih baru mentadbir empat buah negeri kecuali Kelantan yang diterajui PAS."Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP masih baru kerana pertama kali memerintah. Lain dengan PAS kerana sudah lama memerintah Kelantan," katanya.Ditanya sama ada penahanan Exco Perak itu ada kaitan dengan pilihan raya kecil Permatang Pauh pada 26 Ogos ini, beliau enggan membuat sebaran spekuklasi."Saya tak mahu tuduh. Saya kira rakyat Malaysia sudah biasa dengan situasi ini seperti yang berlaku kepada Tan Sri Eric Chia dulu."Kes beliau juga dibangkitkan ketika musim pilihan raya malah membabitkan jumlah yang lebih besar, namun rasuah tetap salah dari segi moral walaupun melibatkan RM100, " katanya.Hadir sama dalam lawatan itu ialah Naib Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa

Bantahan kepada konspirasi BN : Ayuh turun ke Mahkamah Ipoh


Saya menyeru kepada semua penduduk Malaysia yang perihatin supaya turun beramai-ramai ke Mahkamah Seksyen Ipoh pada jam 9.00 pagi dan mahkamah Tinggi Ipoh pada jam 2.30 petang sebagai tanda bantahan sekaligus berdiri teguh dibelakang Kerajaan pakatan Rakyat Perak.
Dalam kenyataan bersama selepas bermesyuarat pada petang kelmarin, Menteri Besar, Exco Kerajaan Negeri, ADUN dan wakil-wakil parti yang hadir bersetuju untuk turun beramai-ramai bagi menunjukkan sokongan kepada 2 exco dan mereka yang lain yang dikaitkan dengan rasuah.


Penafian bahawa tiadanya projek bernilai RM 180 juta dan penagkapan kepada salah seorang exco oleh pihak BPR adalah suatu pakatan jahat dan konspirasi yang semacam dirancang sedemikian di Restoran Keluang Ipoh. Kenyataan bercangah yang dikaitkan dengan sex yang tidak disebutkan dalam mahkamah tetapi dalam kenyataan ahbar sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar menunjukkan tidak konsistennya fakta pihak berkenaan.
Tertuduh dipaksa membuka beg yang diletakkan di atas meja oleh individu yang tidak dikenali dan juga pejabat mereka disahkan telah digeledah tanpa ada surat waran dan diwakili peguam yang terang-terang menyalahi undang-undang.
Unsur perangkap jelas sebagaimana penjelasan yang diberikan oleh saksi-saksi dan individu yang berada di tempat kejadian. Salah sorang pegawai exco yang terlibat yakin kita dpt bebaskan yang tertuduh pada 3.00 petang ini. Semua tertuduh telah beri kerjasama yang baik kepada BPR. . Yakinlah ini satu tindakan UMNO dan BN disamping isu PR kecil Permatang Pauh.http://idhamlim.blogspot.com/

Golongan Yang Suka Bersumpah Menurut Al Quran


"اتَّخَذُوا أَيْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنَّهُمْ سَاء مَا كَانُوا يَعْمََ Mereka itu menjadikan sumpah mereka sebagai perisai, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang tela mereka kerjakan. (Al-Munafiqun:2)

 Mereka menjadikan sumpahnya sebagai perisai (untuk menyelamatkan diri dan harta bendanya daripada dirampas atau dibunuh), maka Dengan Yang demikian dapatlah mereka menghalang (dirinya dan orang lain) dari jalan Allah; oleh itu mereka beroleh azab seksa Yang menghina. ( Al Mujadilah : 16 )


Dan mereka bersumpah dengan nama Allah dengan sesungguh-sungguh sumpahnya. Sesungguhnya jika datang kepada mereka seorang pemberi ingatan, sudah tentu mereka akan lebih betul jalan agamanya dari sebarang umat yang lain. Setelah datang kepada mereka seorang pemberi ingatan Maka kedatangannya itu hanya menyebabkan mereka bertambah liar dari kebenaran. ( Faathir : 42 )


Dan (telatah kaum munafik itu menjadikan) orang-orang Yang beriman berkata: "Adakah mereka ini orang-orang Yang bersumpah Dengan nama Allah, Dengan sebenar-benar sumpahnya, Bahawa mereka benar-benar menyertai dan menolong kamu?" telah gugurlah amal-amal mereka, lalu menjadilah mereka: orang-orang Yang rugi. ( Al Maidah : 53 )

Sumber : http://talkjanz.com/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=43

Lain - Lain : i. Imam Masjid Wilayah Ahli Umno?
Sumber : http://talkjanz.com/index.php?option=com_content&task=view&id=194&Itemid=43


 "

MB dakwa konspirasi politik


Kerajaan negeri Perak mempertahankan dua ahli exconya yang ditahan Badan Pengecah Rasuah (BPR) kerana dipercayai terlibat dengan rasuah dan mendakwa ia berpunca daripada konspirasi politik,
kata Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

"Kerajaan Pakatan Rakyat menafikan ada meluluskan mana-mana projek perumahan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar. Projek tak wujud jadi mustahil kedua-dua exco boleh membantu meluluskan projek.

"Kami yakin kedua-dua exco dan rakan-rakan telah dianiaya. Kerajaan Pakatan Rakyat tidak tergugat dan akan terus tadbir dan urus negeri seperti biasa," katanya mengulas kes penahanan dua ahlli exco atas tuduhan rasuah, selepas mempengerusikan mesyuarat Pakatan Rakyat di kediamannya di Ipoh semalam.

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah naib presiden PKR Dr Lee Boon Chye, pengerusi PKR negeri Ismail Yusof dan pengerusi DAP Datuk Ngeh Koo Kham serta Ahli Dewan Undangan Negeri pakatan itu, demikian menurut laporan Bernama.

Menurut Mohammad Nizar, kerajaan negeri tidak akan menghalang BPR daripada menjalankan siasatan ke atas mana-mana adunnya.

"Biarlah proses undang-undang berjalan," katanya, sambil menambah beliau akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung kes itu untuk mendedahkan pembohongan dan penyelewengan kes itu.

Selain itu, Mohammad Nizar berkata Pakatan Rakyat juga akan menubuhkan panel peguam untuk membantu pembelaan.

Mesyuarat Pakatan Rakyat yang diadakan di kediaman rasmi menteri besar itu berlangsung selama satu setengah jam.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .