Ikuti Blog ini

Kontroversi: Timbulkan Isu Blog Hina Nabi, Satu Strategi UMNO Untuk Menagih Simpati Pengundi Melayu Dalam Pilihanraya Kecil Kuala Trengganu

IPOH - Polis semalam melaporkan mereka mengenal pasti beberapa lelaki yang disyaki terlibat dalam penulisan serta penyiaran artikel dan gambar menghina Nabi Muhammad S.A.W dalam sebuah laman blog. Timbalan Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, siasatan mendapati laman blog berkenaan menggunakan server komputer di luar negara. “Kita mendapat tahu laman blog itu menggunakan server dari luar negara dan bukan di Malaysia. Ini merupakan satu tugas yang sukar tetapi kita akan cuba yang terbaik,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan beret kepada 48 pelatih kursus asas 69 Komando dan Unit Tindakan Khas yang tamat latihan di Briged Utara Pasukan Gerakan Am Ulu Kinta di sini. Sabtu lepas, sebuah akhbar tempatan melaporkan mengenai artikel berkenaan yang dipaparkan dalam sebuah laman blog menggunakan nama seorang wanita Melayu. Wanita berkenaan telahpun menafikan pembabitannya.

[Nampak sangat isu blog hina Nabi ini adalah satu "bom jangka" yang dicipta oleh kerajaan bagi menimbulkan isu baru disaat cerita tentang "Hudud" sedang hangat diperkatakan sekarang. Semua ini dilakukan bagi meraih simpati dan sokongan rakyat supaya menolak PAS dalam pilihanraya kecil Kuala Trengganu yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Sandiwara seperti ini sebenarnya sudah basi dan tidak boleh dipakai sama sekali. Memang semua orang tahu kebanyakan penulis blog menggunakan server luar negara untuk beroperasi. Soalnya, mengapakah blog yang baru dibina itu tiba-tiba dikatakan menghina Nabi? Sedangkan blog yang tidak popular dan baru biasanya tidak ramai pengunjung yang tahu. Ini bermakna, isu ini telah dirancang oleh mereka. Hanya rakyat yang "bangang macam puak-puak UMNO sahaja boleh ditipu. Tetapi bagi rakyat yang bijak, mereka sebenarnya lebih tahu strategi licik yang dibuat-buat oleh pihak UMNO dan Barisan Nasional itu sendiri untuk menarik undi orang Melayu di Pilihanraya Kecil Kuala Trengganu sebenarnya].Gobala Yakin Masyarakat Cina Kuala Terengganu Sokong Calun PAS


http://buletinonline.net/images/berita15/gobalaatkgtiong1.jpg
Kuala Terengganu – Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat N Gobalakrishnan yakin masyarakat Cina Kuala Terengganu akan mengundi calun Pakatan Rakyat yang diwakili oleh PAS dalam Pilihanraya Kecil (PRK) Kuala Terengganu


“Saya melihat sambutan dari masyarakat Cina menggalakkan, apabila saya memberi penerangan masalah di parlimen (dimana) Oakatan Rakyat perlu seorang lagi ahli parlimen untuk berjuang, mereka terima,”katanya yang ditemui selepas melawat masyarakat Cina di Kampung Tiong Kuala Terengganu hari ini (31 Disember).

Beliau berkata masyarakat Cina tidak akan tertipu oleh parti BN yang kini ‘menggula-gulakan’ masyarakat Cina dengan memberi wang Ehsan dan hiburan karaoke.

“Ini karaoke mahu taruh sampai 18hb, apa pasal tidak taruh sampai pilihanraya akan datang (PRU 13),

“ingat senang ka mahu tipu sini punya orang, BN angkat karaoke sini pasal dia mahu undi lu orang, dia kasi Rm 100,000 atau RM 100 juta, angkat ambik semua, ini kita punya duit semua, kita bayar cukai,”kata beliau

Beliau berkata UMNO/BN adalah sebuah parti yang menggalakkkan ketidakadilan dan ketidaksamarataan dikalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

Sebaliknyam katanya, Pakatan Rakyat yang terdiri dari parti PAS, DAP dan Keadilan bersama-sama berjuang untuk menegakkan keadilan dan hak rakyat.

”Mereka perlu mengudi pakatan rakyat kerana ahli PAS, DAP dan Keadilan bersama-sama berjuang di parlimen,
“Ahli (anggota parlimen) BN jarang-jarang berjuang untuk rakyat,”


”Saya percaya mereka menyokong calun kita, walau siapa pun calun, mereka akan sokong,”tambahnya
BENARKAH RASHID SPR BERANI SAMAN PEMBANGKANG?

Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang bersara sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mulai hari ini dilaporkan oleh mStar sedang mempertimbangkan untuk menyaman pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang 'memfitnah' beliau sepanjang menerajui suruhanjaya itu.

Tapi beranikah beliau menyaman pemimpin-pemimpin pembangkang? Setahu saya setiap tuduhan pembangkang tentang SPR itu sarat dengan bukti-bukti yang kukuh. Contohnya pengendalian pilihanraya yang berat sebelah, pengundi hantu dan lain-lain; adakah Rashid yakin ia tidak benar-benar berlaku? Mungkin Rashid hanya bergantung kepada laporan pegawai-pegawainya di peringkat negeri atau mungkin tahu 'silap mata' SPR tetapi tidak ingin mendedahkannya bagi melindungi mereka yang berjasa melantik dan menyambung kontrak jawatannya dulu.

Semua tahu SPR memang banyak kelemahannya, selagi ia tidak menjadi Suruhanjaya yang benar-benar bebas. Bagi mereka yang pernah berkhidmat dengan SPR, mereka pasti tahu sama ada jika Rashid membawa kes ini ke mahkamah, dia berpeluang untuk memenanginya atau tidak. Mereka tahu sama ada 'hantu' memang wujud atau tidak wujud. Cuma hendak bercakap tentang 'hantu' ini perlu tengok orang juga.

Apapun, kita tunggulah sama ada saman itu benar-benar akan dilakukan Rashid, atau sekadar cakap-cakap biasa seorang pegawai di majlis keraian sebelum bersara.HIMPUNAN 100 RIBU SELAMATKAN BAHASA MELAYU


Satu perbincangan antara NGOs, parti politik dan pencita bahasa telah diadakan di Yayasan Penataran Ilmu bersebelahan Gapena pada 30hb. Disember 2008. Pertubuhan-pertubuhan yang telah hadir dalam perbincangan ini adalah Kesatuan Sekerja Dewan Bahasa & Pustaka(DBP), Pemuda Parti Islam Semalaysia(PAS), Persatuan Lingustik Malaysia(PLM), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam (PKPIM), Angkatan Belia Islam Malaysia(ABIM), Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia(GAMIS), Teras Keupayaan Melayu(TERAS) dan Persatuan Pelajar Bahasa Melayu, Universiti Malaya.

Antara keputusan yang telah di ambil adalah untuk mengadakan suatu Himpunan 100 Ribu pada tahun 2009 bagi menyerahkan memorandum kepada Duli Yang Mahamulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di Istana Negara. Isi kandungan memorandum ini adalah untuk membantah perlaksanaan Pengajaran & Pembelajaran Sains & Matematik Dalam Bahasa Inggeris. Perhimpunan ini adalah menyerupai Himpunan Bersih yang telah di adakan pada tahun 2007.

Organisasi yang menghimpunkan NGOs, parti politik dan pencita bahasa ini dikenali sebagai Sekateriat Selamatkan Bahasa Melayu. Ia mempunyai dua badan iaitu pertamanya badan induk dikenali sebagai Badan Induk Sekateriat Selamatkan Bahasa Melayu yang bakal dianggotai oleh tokoh-tokoh pejuang bahasa Melayu seperti Datuk Dr. Hassan Ahmad Bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa & Pustaka, Tan Seri Abdul Aziz Abdul Rahman Bekas Pengerusi Mas, Tun Abd Rahman Yaakob Bekas Menteri Pendidikan, Datuk Aziz Derman Bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa & Pustaka, Tan Sri Prof Emeritus Ismail Hussein, Prof. Dr Awang Sariyan dan ramai lagi. Badan ini berfungsi untuk menghimpunkan semua tokoh-tokong pejuang bahasa melayu. Di bawah badan induk ini mempunyai badan perlaksana yang menumpukan kepada mobilasi Himpunan 100 Ribu Selamatkan Bahasa Melayu.

Badan Perlaksana ini diketuai oleh Pengarah Sdr. Hasni Abas, Tim Pengarah Sdr. Suhaizan Kaiat, Setiausaha Sdr. Saifullah, Pen S/U Sdr. Faisal, Bendahari Sdr. Kamaruzaman. AJK kecil terdiri daripada Sdr. Sani(Penerangan), Sdr. Akmal(Media), Sdr. Abd Razak Omar, Sdr. Wan Mohd Wasif, Sdr. Kamal dan Sdr. Firdaus. Tugas terdekat badan perlaksana ini adalah pertamanya mengadakan perjumpaan dengan Datuk Dr. Hassan Ahmad dan keduanya mengadakan perjumpaan dengan semua NGOs, parti politik dan individu pencita bahasa pada sabtu 31hb Januari 2009 di Kuala Lumpur.


Suhaizan Bin Kaiat
Tim Pengarah
Badan Perlaksana
Sekateriat Selamatkan Bahasa MelayuRibuan Rakyat Penuhi Padang Majlis Daerah Kampar


Ceramah Pakatan Rakyat yang disampaikan oleh 5 penceramah pimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat telah menarik minat ribuan penduduk di Kampar dan kawasan sekitarnya hadir ke Padang Majlis Daerah Kampar bagi mendengar berita-berita terbaru, sahih dan tepat dari kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan. Semua bangsa Melayu, Cina dan India berkumpul dan tambah hebatnya pimpinan dari 3 bangsa utama mampu berdiri di satu pentas berpidato memberi penerangan kepada rakyat bahawa keadilan, kesaksamaan menjadi agenda perjuangan kerajaan Pakatan Rakyat yang sedia ada.

Kesemua penceramah menyampaikan ucapan dengan baik dan bernas dan sering mendapat tempukan gemuruh. Ceramah dimulakan oleh Y.B Keshvinder- ADUN Malim Nawar merupakan salah seorang ADUN Pakatan Rakyat yang berbangsa Sikh. Penceramah kedua ialah Y.B Kesavan iaitu ADUN Hutan Melintang yang menyampaikan ucapan di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Tamil. Kemudian ceramah diteruskan oleh Y.B Chen Fook Chye ADUN Keranji yang juga Exco Kerajaan yang menyampaikan ucapan di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Mandarin.

Kehangatan ceramah diteruskan oleh Exco Kanan Y.B Ngeh Koo Ham dan Y.A.B Menteri Besar.
Antara isi ceramah yang disampaikan oleh Menteri Besar ialah : Menyeru kepada semua hadirin bersatu untuk mematikan politik perkauman yang dibawa oleh UMNO, MIC dan MCA dan menyeru kepada saudara ahli UMNO agar bertukar kepada PAS yang bersungguh-sungguh membela Islam dan turut membela nasib orang Melayu. Isu-isu semasa dan dasar kerajaan Negeri terus dilaungkan agar rakyat mendapat dan mendengar berita yang sebenar berbeza dari berita yang sering diputarbelitkan oleh media arus perdana.

Ceramah ini juga merupakan ceramah sulung suami di tempat kelahiran beliau sendiri sejak memegang jawatan sebagai Menteri Besar Perak.

Ribuan Rakyat yang hadir dari pelbagai bangsa
menunjukkan sokongan mereka kepada Pakatan RakyatRelated Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .