Ikuti Blog ini

Humbankan Ketua Polis Negara ke penjara. Polis Penderhaka!


Andainya kempen Bersih 2.0 itu mempunyai unsur subersif atau membawa fahaman komunis atau bolih mendatangkan kemudaratan dan kacau-bilau kepada rakyat dan negara, mana mungkin DYMM Yang diPertuan Agong sanggup untuk meluangkan masa selama 90 minit untuk berunding dengan wakil Bersih 2.0?

Sejak berminggu lalu, polis yang terkenal dengan gelaran anjing belaan Umno/BN telah melakukan tanggapan rambang, bertindak zalim dan biadap terhadap orang awam semata-mata kerna mereka memakai, menjual atau berhujah tentang program Bersih 2.0.

Petang tadi DYMM Tuanku Mizan sendiri telah berbincang secara langsung topik berkaitan Bersih 2.0. Lebih simbolik lagi, perbincangan Bersih 2.0 tersebut berlangung di Istana Negara!

Sekarang di manakah kredibiliti Ketua Polis Negara yang selama ini pihak polis telah menuduh dengan pelbagai tuduhan liar terhadap kempen Bersih 2.0?

Polis, Umno, Pekasa dan pelbagai pertubuhan yang sebau dengan Umno seharusnya rasa malu terhadap tohmahan dan tindakan liar mereka selama ini.

Tindakan DYMM Tuanku Mizan untuk turut membincangkan masalah yang dibawa olih Bersih 2.0 juga dapat dilihat sebagai pengiktirafan Baginda Tuanku terhadap permasalahan rakyat terutamanya penipuan yang dilakukan oleh Umno/BN, Suruhanjaya Pilihanraya dan PDRM dalam mengendalikan pilihanraya di negara ini.

Semata-mata kerna terbiasa menjadi 'Pak Turut' @ 'Barua' @ 'Anjing Belaan' @ 'Lembu dicucuk hidung' kepada Umno/BN, polis dengan angkuh, sombong, bongkak dan biadap membuat tuduhan liar kononnya kempen Bersih 2.0 terkait dengan perangcangan melawan DYMM Agong!

Di mana logiknya satu kempen yang turut mendapat perhatian dan dibincangkan bersama dengan DYMM Tuanku Mizan dituduh sebagai ingin melawan DYMM Agong?

Jelas sekarang yang menipu, yang berbohong, yang mengkhianat, yang berdusta, yang dalam kecelaruan, yang dalam kebinggungan, yang berpangkat tetapi bodoh dan bahalol dan yang sebenarnya menderhaka kepada DYMM Agong adalah Polis, Umno dan pastinya dalam senarai penderhaka adalah Ibrahim Ali, manusia yang terkenal berperangai katak! -Kerajaan Rakyat

KERAJAAN NAJIB PATUT BERASA MALU.BELUM PERNAH ISU DEMONTRASI MELIBATKAN CAMPURTANGAN LANGSUNG AGONG

Kerajan pimpinan Najib seharusnya merasa malu apabila gagal menyelesaikan masalah demontrasi BERSIH yang mana ianya dilihat sebagai kegagalan pentadbiran dan penyelesaian masaalah berhubung suara rakyat. Ini adalah kes pertama apabila YDPA Tunku Mizan sendiri menyelesikan masalah ini dengan memberi kata dua kepada kerajaan pimpinan Najib yang dilihat sebagai satu kegagalan mengurus isu kecil dan keselamatan negara.

Pada Ahad lalu, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bertitah dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka hendaklah memastikan tuntutan itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Seri Paduka juga menyeru kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana. Titah Seri Paduka, baginda selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.
Namun BN harus ingat sebarang percubaan untuk memperdaya rakyat secara keterlaluan adalah perlawanan langsung dengan akal budi rakyat. Selama ini terlalu banyak fitnah dan penganiayaan yang dibuat BN ke atas PR serta para penyokongnya. Tetapi rakyat kekal mengharapkan pilihanraya ke -13 mereka akan mengajar BN di peti undi. Sebaliknya, jika BN telah melakukan sesuatu yang terlalu kotor untuk memenangi pilihanraya itu tanpa pesaing maka harapan tidak lagi wujud.

Harapan yang tidak wujud biasanya menghasilkan gelora yang tidak dapat dibendung. Itulah yang berlaku di negara-negara Arab. Apabila rakyat tidak lagi mempercayai mereka akan diberi keadilan maka mereka akan menuntutnya secara kasar. Dalam hal ini cukuplah BN menekan rakyat. Cubalah memberi peluang kepada mereka membuat pilihan secara matang.

Tindakan mengistiharkan bahawa memakai baju berwarna kuning hanya dengan perkataan BERSIH dilihat sebagai betapa pimpinan Najib dan KDN dibawah pentadbiran sepupunya sebagai tidak menepati hasrat sebuah negara demokratik.Tidak pernah lagi kedengaran sebuah negara yang mengamalkan demokrasi mengharamkan rakyatnya memakai baju dengan hanya sebuah perkataan.

Penangkapan lebih 100 rakyat yang menyokong BERSIH dilihat sebagai jalan bagi mematikan semangat demokrasi dan sebaliknya menimbulkan rasa cemas dikalangan rakyat.manakala di pihak BERSIH pula penangkapan itu adalah tidak demokratik kerana tidak langsung mahu berunding dengan rakyat sebaliknya pimpinan Najib dilihat sebagai bersikap kuku besi dengan rakus merampas ,menahan danmengeledah semberono hanya kerana mendakwa BERSIH mahu merampas kuasa kerajaan.Tindakan seperti ini hanya sebaiknya membangitkan kemarahan rakyat kepada pimpinan Najib sendiri.


Najib akhirnya dilihat takut dengan bayang-bayang sendiri dan terpaksa menerima idea gila ala Dr Mahathir, iaitu menyerang musuh yang lemah dengan senjata paling besar. Penangkapan seluruh negara tidak lain adalah pameran kekuatan Najib. Tanpa beliau sedar pameran keangkuhan itu menyebabkan dirinya tidak popular dan dicap sama kejam dengan regim Dr Mahathir yang menyebabkan kebangkitan arus Reformasi sedekad lalu.

Kepada Najib, masih ada 3 hari sebelum demo Bersih berlaku. Tidak salah berunding dan benarkan berdemo di negeri-negeri PR misalnya, demo pada skala kecil dan memorandum diserah oleh beberapa pemimpin ke Istana Negara. Itu tindakan yang bertamadun dan kedua-dua pihak akan berpuas hati. PR dapat berdemo dan BN tidak dilihat zalim.

Titah Yang Dipertuan Agong sama sekali tidak boleh digunakan untuk memperdaya rakyat. Kedudukan Pelembagaan Persekutuan lebih tinggi daripada Yang Dipertuan Agong. Itu maknanya raja berperlembagaan. Oleh itu Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan perhimpunan aman sama sekali tidak boleh dikesampingkan melalui apa jua cara. Raja berpelembagaan mengambil kedudukan simbol penyatuan negara, bukan pentadbir kecuali di dalam keadaan kecemasan.

Iaitu darurat diisytiharkan dan Parlimen digantung. Ketika itu perlembagaan juga turut digantung. Sebuah majlis pentadbir lantikan Agong akan mentadbir negara. Namun untuk melaksanakan darurat juga harus dalam keadaan yang benar-benar cemas, bukan dalam keadaan berlakunya tunjuk perasaan aman . Sebarang perisytiharan pada waktu aman tidak akan diterima rakyat, malah akan berbalik menjadi kekacauan.

Kesilapan besar najib apabila membenarkan campurtangan Agong dan ini dilihat sebagai satu kelemahan dalam pentadbiran negara yang akan meluahkannya dalam pilihanraya ke 13.BN dengan sokongan PERKASA hanya lebih memburukkan keadaan dimata rakyat.Terima kasih PERKASA kerana ianya bukan sahaja menjatuhkan maruah pentadbiran Najib ,malah melihat Ibrahim Ali adalah juara melompat yang banyak memusnahkan umno sendiri dan kreadibiliti pentadbiran Najib.

BERSIH Di Stadium. Polis Perlu Pulangkan Semua Baju & Lepaskan Semua Tahanan

Setelah mengadap Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong hari ini, BERSIH 2.0 bersedia mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

Bagaimanapun setakat ini belum ditentukan stadium mana yang akan digunakan tetapi tarikh pada 9 Julai ini tidak berubah.

Jawatankuasa itu yang terdiri daripada pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara, petang tadi.

Menurut Ambiga, pada sidang media selepas pertemuan itu, pihak jawatankuasa BERSIH 2.0 berjanji memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.

Ditanya wartawan sama ada tindakan itu satu bentuk tolak ansur, Ambiga menjawap 'Ya".

Sebelum ini, sumber yang rapat dengan pihak penganjur, memberitahu Malaysiakini tidak ada ahli politik yang menyertai pertemuan berkenaan.

Sejak jam 1.30 petang, ketiga-tiga pemimpin itu menunggu di pondok pengawal menanti untuk masuk sebelum dibenarkan berbuat demikian pada jam 1.55 petang tadi.

Kira-kira 15 anggota polis bertugas mengawal keselamatan di pintu masuk Istana negara.

Ahad lalu, Seri Paduka bertitah dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka diminta supaya tidak menjadikan tuntutan demokrasi itu membawa kemusnahan kepada negara.

Tuanku Mizan juga menyeru pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana.

Titah Seri Paduka, baginda selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Sehubungan dengan titah itu, Ambiga berkata gabungan BERSIH 2.0 yang terdiri daripada lebih 60 NGO, akan menghantar permohonan untuk mengadap Seri Paduka. -M'kini


Umno-BN Jangan Selindung Di Sebalik Agong

Titah Yang Di Pertuan Agong mendesak agar perhimpunan aman Bersih pada 9 Julai ini dibatalkan tidak mengubah pendirian NGO dan Pakatan Rakyat untuk meneruskannya. Sebaliknya, tekanan berterusan kerajaan adalah kemenangan besar kepada mereka yang akan menganjurkan perhimpunan pada Sabtu nanti.

Kerajaan takutkan baju Bersih


Sangat jelas kelihatan kebangkitan luar biasa rakyat tidak mampu ditumpaskan pemerintah. Rakyat tidak gentar dengan penahanan polis ke atas pemimpin PR serta sesiapa yang berbaju kuning.

Titah DiRaja nampaknya akan digunakan oleh kerajaan BN sebagai jalan terakhir menumpaskan gerakan aman Bersih menjelang 9 Julai. Pemerhati politik menjangkakan BN akan menggunakan hujah perhimpunan Bersih adalah melawan Yang Dipertuan Agong . Sehari sebelum perhimpunan tangkapan besar-besaran boleh dilakukan di bawah Ordinan Darurat di atas dakwaan para penunjuk perasaan ingin memerangi Yang Dipertuan Agong.

Tangkapan tidak memerlukan akta ISA apabila ia dibuat atas tuduhan memerangi Yang Dipertuan Agong. Tangkapan juga boleh dilakukan ke atas sebahagian besar ahli politik PR. Juga tidak ditolak kemungkinan kerajaan akan mengisytiharkan pilihanraya umum pada tarikh sebelum bulan Ramadan. Dengan banyaknya tokoh pembangkang ditahan pastinya BN akan menang besar seperti mana pada pilihan raya 2004.

Perlawanan langsung

Namun BN harus ingat sebarang percubaan untuk memperdaya rakyat secara keterlaluan adalah perlawanan langsung dengan akal budi rakyat. Selama ini terlalu banyak fitnah dan penganiayaan yang dibuat BN ke atas PR serta para penyokongnya. Tetapi rakyat kekal mengharapkan pilihanraya ke -13 mereka akan mengajar BN di peti undi. Sebaliknya, jika BN telah melakukan sesuatu yang terlalu kotor untuk memenangi pilihanraya itu tanpa pesaing maka harapan tidak lagi wujud.

Harapan yang tidak wujud biasanya menghasilkan gelora yang tidak dapat dibendung. Itulah yang berlaku di negara-negara Arab. Apabila rakyat tidak lagi mempercayai mereka akan diberi keadilan maka mereka akan menuntutnya secara kasar. Dalam hal ini cukuplah BN menekan rakyat. Cubalah memberi peluang kepada mereka membuat pilihan secara matang.

Cara yang paling baik adalah berunding dengan PR. Jika PR mahu berdebat tentang dasar negara, laksanakanlah. Jika PR mahu membersihkan nama Anwar Ibrahim lakukan sepertimana Pak Lah melakukannya dahulu. Tidak ada gunanya regim Najib meneruskan dendam mentornya Dr Mahathir memenjarakan Anwar bersama 80 ahli parlimen PR tetapi kemudian rakyat bangkit mencetuskan huru-hara untuk membebaskan pemimpin mereka.

Titah Yang Dipertuan Agong sama sekali tidak boleh digunakan untuk memperdaya rakyat. Kedudukan Pelembagaan Persekutuan lebih tinggi daripada Yang Dipertuan Agong. Itu maknanya raja berperlembagaan. Oleh itu Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan perhimpunan aman sama sekali tidak boleh dikesampingkan melalui apa jua cara. Raja berpelembagaan mengambil kedudukan simbol penyatuan negara, bukan pentadbir kecuali di dalam keadaan kecemasan.

Iaitu darurat diisytiharkan dan Parlimen digantung. Ketika itu perlembagaan juga turut digantung. Sebuah majlis pentadbir lantikan Agong akan mentadbir negara. Namun untuk melaksanakan darurat juga harus dalam keadaan yang benar-benar cemas, bukan dalam keadaan berlakunya tunjuk perasaan aman . Sebarang perisytiharan pada waktu aman tidak akan diterima rakyat, malah akan berbalik menjadi kekacauan.

Najib dan bayang-bayang

BN telah tiba ke penghujung jalan. Strategi mereka silap sejak awal lagi apabila memperbesar-besarkan tunjuk perasaan Bersih. Jika dibiarkan tunjuk perasaan itu, ia tidak akan lebih seperti tunjuk perasaan mansuhkan ISA pada 2009 lalu yang mengumpul 15,000 peserta. Atau tunjuk perasaan isu air pada Disember tahun lalu yang mengumpul 5,000 peserta sahaja.

Demo anti ISA


Momentum demo PR dan NGO semakin menurun jika diambil kiraan tahun demi tahun. Tidak ada tanda-tanda yang jelas rakyat semakin berminat untuk berhimpun. Sebahagiannya telah letih dengan perhimpunan. Namun tidak tahu penasihat bodoh mana yang memberitahu Najib bahawa perhimpunan Bersih kali ini akan menumbangkan kuasanya melalui pameran kekuatan rakyat seperti 2007, yang mana telah menumbangkan Pak Lah.

Najib akhirnya takut dengan bayang-bayang sendiri dan terpaksa menerima idea gila ala Dr Mahathir, iaitu menyerang musuh yang lemah dengan senjata paling besar. Penangkapan seluruh negara tidak lain adalah pameran kekuatan Najib. Tanpa beliau sedar pameran keangkuhan itu menyebabkan dirinya tidak popular dan dicap sama kejam dengan regim Dr Mahathir yang menyebabkan kebangkitan arus Reformasi sedekad lalu.

Kepada Najib, masih ada 3 hari sebelum demo Bersih berlaku. Tidak salah berunding dan benarkan berdemo di negeri-negeri PR misalnya, demo pada skala kecil dan memorandum diserah oleh beberapa pemimpin ke Istana Negara. Itu tindakan yang bertamadun dan kedua-dua pihak akan berpuas hati. PR dapat berdemo dan BN tidak dilihat zalim.

Pakatan terbuka dengan tawaran stadium

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Pakatan Rakyat menyeru kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan terhadap mereka digugurkan di samping terbuka dengan tawaran Perdana Menteri agar berhimpun di stadium.

Pakatan Rakyat mengambil maklum kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam yang menyatakan kesediaan pihak kerajaan memberikan kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan aman Bersih 2.0 di stadium.

“Setelah melalui beberapa proses perbincangan, kami ingin merakamkan pendirian bahawa ketiga-tiga parti mengambil sikap terbuka dengan tawaran Perdana Menteri itu selagi ia menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan,” kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Teresa Kok Suh Sim dalam kenyataan bersama, petang ini.

Menurut mereka, Pakatan Rakyat ingin menegaskan bahawa tuntutan reformasi dalam sistem pilihan raya negara agar bersih, telus dan adil kekal sebagai matlamat perhimpunan tersebut.

Mereka berkata, proses reformasi itu perlu dilaksanakan segera sebelum Pilihanraya Umum ke-13 bersesuaian dengan lapan tuntutan Bersih 2.0 dan memerlukan komitmen Perdana Menteri; selain dari komitmen sedia ada beliau untuk menawarkan stadium bagi perhimpunan aman Bersih 2.0.

“Kesediaan ini juga perlulah disambut oleh pihak berkuasa dengan menghentikan pendekatan keras yang diambil setakat ini,” kata mereka.

Mereka menambah, ketiga-tiga parti bersedia untuk bekerjasama dengan pihak polis dan pihak berkuasa yang lain bagi memastikan perjalanan perhimpunan itu nanti boleh berjalan dengan baik dan aman.

“Oleh yang demikian, Pakatan Rakyat menyeru supaya kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan yang dikenakan terhadap mereka digugurkan,” ujar mereka lagi. -Hrkh

BERSIH 2.0 di Istana mengadap Seri Paduka

NONEJawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 dijadual akan mengadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin ini di Istana Negara.

Peremuan itu dipercayai bagi membincangkan mengenai perhimpunan BERSIH yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

Menurut sumber yang rapat dengan pihak penganjur, tidak ada ahli politik yang akan menyertai pertemuan berkenaan.

Menurut wartawan Malaysiakini yang menunggu di perkarangan Istana Negara, pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin adalah antara yang kelihatan menunggu di pondok pengawal menanti untuk masuk sejak jam 1.30 petang tadi.

Mereka tidak mengeluarkan sebarang kenyataan dan dilaporkan masuk pada jam 1.55 petang tadi.

NONEKira-kira 15 anggota polis bertugas mengawal keselamatan di pintu masuk Istana negara.

Ahad lalu, Seri Paduka bertitah dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka diminta supaya tidak menjadikan tuntutan demokrasi itu membawa kemusnahan kepada negara.

Tuanku Mizan juga menyeru pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana.

Titah Seri Paduka, baginda selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Sehubungan dengan titah itu, Ambiga berkata gabungan BERSIH 2.0 yang terdiri daripada lebih 60 NGO, akan menghantar permohonan untuk mengadap Seri Paduka. -M'kini

PAS akan buka 5 kawasan baru di Sabah

KUALA LUMPUR, 5 Julai: PAS akan membuka lima kawasan baru di Sabah, tambahan kepada lapan kawasan berdaftar sedia ada.

Penubuhan lima kawasan baru itu sedang berjalan dengan baik, manakala jumlah ahli PAS yang berdaftar dan bergerak aktif di lapan kawasan berdaftar sedia ada itu kini seramai 11,000 orang.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, PAS bersedia menggantikan Umno dan bersama Pakatan Rakyat untuk memimpin negeri Sabah.

Menurut beliau, selaras dengan tema muktamar PAS tahun ini, Membangun Negara Berkebajikan, PAS akan memastikan kebajikan rakyat terbela di Sabah dan pemimpin yang akan memerintah juga mempunyai ciri-ciri berkebajikan iaitu pemimpin berwibawa, bersih, tidak rasuah dan menjadikan kuasa pemerintahan sebagai amanah untuk menjaga kebajikan rakyat.

Katanya, oleh itu, rakyat Sabah perlu melakukan perubahan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti dengan memberikan kemenangan kepada Pakatan Rakyat.

"Rakyat Sabah pernah membuat beberapa kali perubahan politik daripada Usno kepada Berjaya, PBS dan Umno. Maka giliran kali ini ialah Pakatan Rakyat untuk memerintah Sabah," katanya ketika merasmikan bangunan baru PAS Kawasan Putatan, Sabah semalam. (Gambar)

Setiausaha akhbar beliau, Mohd Nasaie Ismail yang turut mengikuti rombongan beliau dalam rangka lawatan kerja ke Sabah menjelaskan, pada majlis itu, Abdul Hadi turut menyentuh tentang tangkapan terhadap orang ramai yang memakai baju berlambang Bersih termasuk di Sabah yang menunjukkan kegelabahan BN dan tidak bijaksana dalam menangani isu.

"Barisan Nasional gelabah berdepan kuasa rakyat yang akan menumbangkan mereka dalam pilihanraya akan datang. Ini kerana banyak kerosakan dan penyelewengan yang dilakukan sehingga menyebabkan mereka takut untuk kalah," katanya.

Presiden PAS dalam rangka lawatan kerja ke Sabah selama tiga hari. Selain merasmikan bangunan PAS Putatan, beliau juga menemui rakyat di sekitar Masjid Negeri dan kawasan bandar di Asia City.

Pada sebelah malamnya, beliau melancarkan borang tanah Felda Plantation yang ditawarkan kepada anak-anak Sabah di majlis bersama rakyat di Kota Belud.

Turut bersama beliau AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman, Pesuruhjaya PAS Sabah, Aminudin Aling, Pengerusi DAP Sabah, Dr Liew dan Setiausaha PKR Sabah serta pemimpin-pemimpin PAS negeri.

Menurut Nasaie, seramai 500 penduduk setempat yang kebanyakannya anak muda hadir ke majlis di Kota Belud. Hari ini, rombongan beliau akan melawati kawasan Keningau dan Persiangan. -Hrkh

Bukti SPR Tidak Bersih: 125 Bantahan Kota Raja Diakui Sah

Siasatan Awam SPR : Parlimen Kota Raja Menang Besar

Kesemua 125 bantahan yang dikemukakan oleh YB Dr Siti Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Kota Raja diterima oleh SPR semlam yang merupakan hari terakhir bagi siasatan awam SPR untuk suku tahun pertama tahun 2011.

Seramai 15 orang pembantah telah hadir termasuk YB Dr Siti Mariah yang menjadi pembantah terakhir dan menang 100% dari bantahan yang dibuat oleh beliau.

Blog Parlimen Kota Raja melaporkan dari jumlah 140 bantahan yang dibuat, sejumlah 125 kes kita menang dan hanya 15 kes sahaja ditolak iaitu 3 dari DUN Sri Muda dan 12 dari DUN Sri Andalas.

PAS Kawasan Kota Raja mengucapkan tahniah kepada Tn Hj Hakim Kari yang juga Pengarah JPrD Sri Muda yang mengetuai operasi bantahan ini dan telah berjaya membuktikan kepada SPR bahawa OKB memang bukan pemastautin di Daerah Mengundi yang di daftarkan.

Turut hadir memberi sokongan moral pagi tadi ialah ADUN Sri Muda YB Shuhaimi Shafiee.

Berdasarkan pengalaman ini, kepada semua PAS Kawasan sila bersedia dengan RDPT suku tahun 2/2011 yang dijangka akan dikeluar pada minggu ketiga bulan ini (takut-takut dimasukkan balik atau dipindahkan pula ketempat lain dan sebagainya)

Inilah bantuan PAS Kota Raja dan Selangor kepada SPR supaya pilihanraya menjadi BERSIH. Kita WAJIB meneruskan usaha ini walau pun dipandang sinis oleh SPR.

Satu Iktibar Kepemimpinan Tulen Untuk NajibKOMENTAR : Titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai Bersih 2.0 memperlihatkan ketokohan dan kepemimpinan yang didahagakan oleh rakyat sekian lama.

Kematangan Seri Paduka Baginda dalam menyampaikan pendirian berhubung perhimpunan aman itu sekaligus mendinginkan hati rakyat dan menyejukkan keadaan yang semakin panas akibat kenyataan- kenyataan Perdana Menteri dan tangkapan-tangkapan polis terhadap penyokong Bersih 2.0.

Dalam kenyataan yang ringkas tetapi padat, Tuanku Mizan menintahkan supaya adalah lebih elok perhimpunan Bersih 2.0 dibatalkan kerana ia membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan, walaupun niatnya baik.

Pada masa sama, Seri Paduka Baginda mengingati Najib dan kerajaan pimpinan beliau terhadap keperluan menggalas amanah yang diberikan oleh rakyat secara adil dan bertanggungjawab.

Titah baginda: “Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasanpun.

“Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah
Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

“Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik”

Walaupun media arus perdana menganggap titah Tuanku sebagai tamparan kepada penganjur Perhimpunan Bersih, mereka tersasar dalam menghayati semangat ucapan Seri Paduka Baginda.

Apa yang dinyatakan oleh Baginda amat jelas : biarlah segala permasalahan diselesaikan menerusi dialog dan rundingan yang telus dan adil supaya ia tidak mencetuskan sesuatu keadaan yang tidak diingini.

Sayugia diingati Bersih telah berunding dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk lebih setahun sebelum memutuskan untuk menganjur perhimpunan aman pada Sabtu ini.

Namun SPR tidak melayan rungutan-rungutan 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan yang bergabung di bawah naungan Bersih.

Justeru, masalah seperti puluhan pengundi berlainan kaum berdaftar menggunakan alamat sama, pengundi biasa ditukar menjadi pengundi pos tanpa pengetahuan mereka hanya secebis daripada kepincangan yang dikesan dalam daftar SPR.

Apabila rundingan antara SPR dan Bersih gagal, sepatutnya Perdana Menteri sendiri harus mengambil iktibar untuk memberikan perhatian kepada rungutan-rungutan yang dibawa oleh Bersih.

Namun ini tidak dilakukan. Perdana Menteri sebaliknya menfitnah Ambiga sebagai musuh Islam semata-mata kerana menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang peguam dalam kes murtad Lina Joy.

Perkasa dan Pemuda Umno digerakkan untuk menganjur perarakan bagi menandingi perhimpunan Bersih hanya untuk mencetuskan ketegangan.

Masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya pula diwajib membaca Khutbah Jumaat yang melabelkan penganjur Bersih sebagai pelampau yang sanggup mencederakan anggota pasukan keselamatan.

Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam pula mendakwa beliau tidak dapat mengawal pesilat pertubuhan kebangsaan yang dipimpinnya daripada bertindak keras terhadap peserta Bersih 2.0.

Rasanya tidak perlu mengulas mengenai kenyataan-kenyataan Ibrahim Ali atau dalang-dalang yang melancarkan demostrasi jalanan di Pulau Pinang atau yang membuat laporan polis terhadap Bersih 2.0.

Pada masa sama, polis turut dikerah untuk menangkap beramai-ramai sesiapa sahaja yang memakai baju berlogo Bersih. Lebih 200 orang ditahan dan Pejabat seketariat Bersih di serbu dan ratusan baju T dirampas.

Pemimpin-pemimpin pembangkang yang menyokong gerakan Bersih disoalsiasat di bawah Akta Polis dan Akta Hasutan. Enam orang termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput
Dr D.Jeyakumar ditahan di bawah Ordinan Darurat yang menetapkan penahanan tanpa perbicaraan.

Tanpa menunggu hasil siasatan, Jeyakumar dan rakan-rakannya dituduh oleh polis sebagai cuba menghidupkan fahaman komunis menerusi Bersih.

Siapakah yang harus bertanggungjawab kerana menimbulkan ketegangan ini?

Apakah yang dilakukan oleh Bersih sehingga mengundang tohmahan dan tindakan polis sebegitu?

Adakah Bersih melancarkan walaupun satu perhimpunan yang menggunakan kekerasan atau memusnahkan harta benda sebagai tindak balas? Tidak. Namun mereka yang menyokong gerakan itu menerima padah kerana terpalit dengan tohmahan yang direkayasa.

Ketika Malaysia memerlukan kebijaksanaan, kematangan dan kepemimpinan untuk menangani tuntutan-tuntutan yang dibawa oleh Bersih, Perdana Menteri memilih untuk menggalakkan budaya samseng dalam cubaan terdesak untuk menakut-nakutkan pendokong Bersih 2,0.

Fitnah disebarkan menerusi Khutbah Jumaat dan media arus perdana. Ugutan demi ugutan dibuat oleh persatuan pesilat dan “patriot-patriot” lain dengan restu Perdana Menteri dan Menteri Umno yang lain.

Amat sukar untuk meneka kenapa Najib tidak memilih untuk berdialog dengan penganjur Bersih 2.0 tetapi bertindak untuk melancarkan serangan bertubi-tubi terhadap mereka dengan menggunakan institusi media, polis dan masjid.

Jika beliau begitu bingkas berdialog dengan pemimpin-pemimpin Kristian tidak lama dahulu untuk meredakan kemarahan penganut agama berkenaan bersabit fitnah penubuhan negara Kristian, kenapa pula Perdana Menteri menjauhkan diri daripada penganjur Bersih 2.0?

Harus diingati, Bersih 2.0 bukan merangkumi Pertubuhan Bukan Kerajaan sembarangan.

Ia dibarisi oleh aktivis-aktivis tersohor yang sudah lama bergiat menyuburkan proses demokrasi di negara ini dan memerangi rasuah serta mendokong keadilan.

Selain daripada bekas Presiden Majlis Peguam S. Ambiga, nama-nama seperti Marina Chin Abdullah, Marina Mahathirdan Zaid Kamaruddin harus meyakinkan kita akan keikhlasan gabungan ini mahukan sebuah pilihanraya bebas dan adil demi manfaat rakyat.

Nama-nama ini juga tentunya memberi keyakinan bahawa mereka bukan golongan yang sanggup bergerak di bawah telunjuk mana-mana pihak, khususnya pembangkang.

Sayang, Najib kehilangan peluang keemasan untuk memperlihatkan kepemimpinan pada saat yang amat diperlukan.

Beliau berpeluang untuk meredakan keadaan, dan mengajak Bersih 2.0 untuk berdialog secara ikhlas dengannya.

Namun beliau memilih jalan mudah untuk “melepaskan” segala aparatus kerajaan bagi menanam hasad dengki rakyat terhadap Bersih 2.0 dan menzalimi penyokong tertentu gabungan itu.

Rakyat hanya menarik nafas lega apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tampil untuk mengemudi jalan keluar daripada sebuah keadaan yang semakin gawat dengan pancaroba dan bahaya.

“Berdialog secara ikhlas dan elakkan tindakan yang boleh merugikan negara,” itu antara teras titah Tuanku Mizan.

Apa pula jawapan Najib kepada titah diRaja itu :

“Kumpullah di stadium, berpekiklah sampai tak larat... buatlah, tidak menjadi masalah”

Kenyataan itu yang dibuat di depan pegawai-pegawai kerajaan hari ini adalah tawaran yang menjengkelkan kepada penganjur Bersih 2.0. Ia juga menyerlahkan kualiti kepemimpinan Perdana Menteri Malaysia keenam Datuk Seri Najib Tun Razak.

tvs

Bersih 2.0 : Tindakan Zalim Kerajaaan Tak Mampu Kekang Kemaraan Rakyat

Tindakan zalim Umno-Barisan Nasional yang bersekongkol dengan polis untuk membatalkan Bersih 2.0 adalah didorong kesedaran jangka hayat politik parti itu akan berakhir sekiranya perhimpunan aman pada 9 Julai itu berjaya menjamin proses pilihan raya yang adil dan telus.

Menurut Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, segala kezaliman itu bagaimanapun tidak akan mengekang gelombang kemaraan rakyat menuntut pilihan raya yang bersih supaya kerajaan yang terbaik dipilih.

"Berdasarkan ucapan, tingkah laku dan riak wajah mereka(kerajaan), satu mesej jelas terpampang, iaitu ‘Bersih’ akan mengakibatkan Umno/BN tersungkur dalam pilihan raya ke-13.

"Maka mesej inilah yang ingin mereka sampaikan kepada para penyokong atau golongan CARMA (Cari Makan) supaya Bersih dihalang dengan sedaya upaya,"tulis Khalid dalam blog beliau.

Malah ujar Khalid, BN hakikatnya memahami niat dan usaha sebenar Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), namun mereka terus-terusan memfitnah dan mencaci usaha murni ini kerana mereka sedar kejayaan Bersih hanya akan menumbangkan mereka pada pilihan raya umum akan datang.

"BN sedar bahawa pada hakikatnya rakyat sudah tidak bersama mereka dan pilihan-raya yang bersih, tanpa penipuan undi pos, kad pengenalan palsu, monopoli media dan sebagainya, akan menghasilkan kekalahan bagi BN!

"Maka itulah sebabnya perhimpunan Bersih telah difitnah dengan dakwaan kononnya Bersih ingin menjatuhkan kerajaan melalui huru-hara dan keganasan. Oleh itu ianya diharamkan. Sedangkan himpunan Bersih adalah himpunan aman yang bertujuan untuk menzahirkan sokongan rakyat terhadap tuntutan supaya pilihan-raya bersih dari penipuan. Ianya bertujuan untuk menganjurkan perarakan aman dari SOGO ke Istana Negara demi menyerahkan memorandum Bersih kepada Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agung," tulis Khalid lagi.

Tuanku Mizan semalam bertitah, betapa pentingnya kerajaan menjalankan amanah yang diberikan oleh rakyat dengan adil dan bijaksana dan dalam konteks ini ialah melaksanakan sebuah pilihan raya yang adil.

Malah Tuanku juga mengingatkan bahawa Baginda tidak mahu wujud sebarang persengketaan sesama rakyat dan timbul permusuhan dengan kerajaan pemerintah.

Baginda juga mengingatkan supaya satu rundingan diadakan di antara kerajaan dan Bersih.

Oleh itu, terpulang kepada kerajaan Umno-Barisan Nasional untuk membuat keputusan dalam hal ini.

Pensyarah Undang-undang, Profesor Dr Abdul Aziz Bari dalam satu kenyataan berkata, keengganan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima lapan tuntutan Bersih yang selaras dengan Perlembagaan Persekutuan dalam memastikan pilihan raya yang adil, hanya akan menyebabkan kegagalan Umno-BN pada pilihan raya akan datang.

Terdahulu, kerajaan telah menggunakan pelbagai cara untuk menghalang perhimpunan aman Bersih termasuk menahan enam anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) di bawah Ordinan Darurat.

Lebih 150 aktivis dan pemimpin pembangkang turut ditahan dalam usaha mengekang sebarang kempen Bersih diadakan di serata Malaysia bermula minggu lalu.

Tidak cukup dengan itu, institusi masjid turut digunakan untuk menyampaikan mesej kononnya Bersih ini dipelopori oleh kumpulan pelampau dan akan bertindak ganas termasuk mencederakan pasukan keselamatan.

Pada hari sama, Kementerian Dalam Negeri (KDN) pula mengisytiharkan Bersih sebuah pergerakan haram dan polis dikerah untuk mengenakan tindakan tegas kepada sesiapa yang menyertai himpunan tersebut. -tvsnews


Titah Tuanku mungkin menyebabkan Najib terpaksa menjilat ludah sendiri
Perkembangan terkini senario politik tanahair jika ditafsir dengan istilah positif, akan berbunyi "ketegangan diredakan"; dan mungkin untuk mereka yang sudah bertekad untuk turun ke perhimpunan BERSIH 2.0 pada hujung minggu ini, akan mengeluh "anti-klimaks".

Antara perkembangan yang penting adalah titah khas Yang di-Pertuan Agong yang dikeluarkan Istana Negara semalam, diikuti dengan cadangan yang diulangi Perdana Menteri Najib Razak pada pagi ini, yang menawarkan stadium sebagai pengganti jalan raya untuk perhimpunan. Terkini, Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan memohon untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong, dan bersedia membatalkan perhimpunan pada 9 Julai, seandainya dinasihat untuk berbuat demikian.

Apa yang tersirat di sebalik Titah Khas


Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, sesungguhnya akan ditafsir dengan pelbagai perspektif, dari perhitungan kepentingan masing-masing. Namun demikian, seandainya teks penuh Titah Khas (dilampirkan di bawah) diteliti, akan didapati bahawa YDPA tidak menggunakan istilah HARAM, sama ada ketika menggelar BERSIH, mahupun perhimpunan tersebut. Sebaliknya, YDPA menggunakan istilah "Kumpulan Bersih", dan "perarakan dan perhimpunan beramai-ramai". Lebih penting, dalam perenggan ketiga terakhir, baginda bertitah, "Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik."

Ini penting dalam konteks di mana Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein telah mengisytiharkan BERSIH sebagai pertubuhan haram mulai 1 Julai 2011, malah polis sejak awal lagi telah mengumumkan bahawa perhimpunan BERSIH pada 9 Julai 2011 adalah perhimpunan haram.

Lebih-lebih lagi, YDPA langsung tidak menyentuh tuduhan-tuduhan yang dilemparkan terhadap BERSIH sepanjang dua minggu ini, termasuk resapan komunisme dalam gerakan itu, niat untuk memerangi YDPA, wujud anasir asing, muslihat pembangkang untuk menggulingkan kerajaan melalui demonstrasi jalanan dan sebagainya.

Sebaliknya, ketika menyeru kepada pihak BERSIH, YDPA bertitah, "...keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara."

Sementara itu, Baginda menyeru kepada "pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun."

Istilah "adil" digunakan, yang mana jika diteliti dalam konteks tuntutan "pilihan raya yang bersih dan adil", amat memberi makna.

Dilema Najib

Apakah perkembangan ini melembutkan sikap Najib Razak, yang masih berkeras dengan kenyataan "Ambiga jangan fikir kuat" pada 2 Julai, kepada cadangan "Kita sanggup sediakan stadium untuk mereka berkumpul", pagi tadi?

Untuk Najib Razak, perhimpunan BERSIH 2.0 wajib dipatahkan untuk mengelakkan "tsunami politik" pada 8 Mac 2008 berulang. Perhimpunan BERSIH pada 10 November 2007 dikatakan sebagai punca utama yang menyebabkan kekalahan UMNO-BN dalam PRU-12 - hilang majoriti dua pertiga dalam parlimen, di samping empat kerajaan negeri bertukar tangan, dan Kelantan kekal dalam genggaman PAS.

Namun demikian, tindakan terlalu keras yang digunakan untuk menekan gerakan BERSIH mencungkil lebih ketidakpuasan, daripada ketakutan. Ia semestinya mencalar imej kerajaan Najib Razak, apabila orang awam ditangkap sewenang-wenangnya hanya kerana berpakaian "kuning". Kezaliman itu seolah-olah sampai ke tahap "langsung tidak masuk akal".

Dan Najib tersepit di antara dilema ini. Seandainya perhimpunan BERSIH 2.0 gagal disekat, beliau akan dilihat sebagai "Abdullah Ahmad Badawi kedua" dalam UMNO, yang akhirnya berundur. Sekiranya kerajaan BN memberi reaksi yang dilihat mencapai tahap "kegilaan" di persimpangan "transformasi" ini, beliau akan dilihat sebagai "Mahathir Mohamad kedua", yang terkenal dengan simbol "zalim" dan "kuku besi".

Langkah seterus BERSIH...

Untuk BERSIH 2.0 pula, pimpinannya terpaksa membuat keputusan di bawah tekanan-tekanan tertentu. Kesediaan untuk mengadap YDPA mungkin sebagai langkah BERSIH untuk menyanggah tuduhan "memerangi YDPA". Seandainya YDPA bersetuju untuk membuka pintu istana, maka UMNO-BN, bersama polis yang menurut perintahnya, bakal menerima tamparan kerana dengan angkuh menutup pintu rundingan bersama BERSIH sebelum ini. Bagaimanapun, seandainya BERSIH dinasihatkan untuk membatalkan perhimpunan ini, dan pimpinannya akur, maka mereka mungkin berdepan dengan suara berbeza yang bakal timbul dalam gerakan ini.

Senario kedua adalah seandainya YDPA menyerah kepada kerajaan Najib untuk menyelesaikan isu ini, maka Najib yang telah menutup pintu rundingan sebelum ini, terpaksa menjilat ludah sendiri. Dan jika ini berlaku, ia mungkin ditafsirkan sebagai YDPA tidak berpuas hati dengan cara kerajaan Najib menangani isu tersebut sebelum ini.

Senario ketiga, seandainya Najib enggan membuka pintu rundingan - bukankah BERSIH mempunyai alasan yang kukuh untuk meneruskan perhimpunannya pada 9 Julai 2011?


Teks penuh Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin (pada malam 3 Julai 2011 - Klik di sini)
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .