Ikuti Blog ini

Pokok Demokrasi jadi tarikan pelancong asing.

Edisi dalam talian China Press melaporkan bahawa lokasi "Pokok Demokrasi" kini menjadi tumpuan orang ramai apabila mengetahui mengenai kejadian menceroboh plak papan tanda pokok tersebut.

Sejak dirasmikan oleh YAB. Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin pada 8 Mac lepas, ramai pelancong datang untuk melawat pokok demokrasi tersebut, menjadikannya tempat tarikan pelancongan terbaru.

Kelmarin terdapat tiga orang pelancong luar negara dari California, Australia dan Jerman, yang melawat tempat tersebut.

Taktik Kotor Kerajaan Pusat Untuk Jatuhkan Negeri-negeri Pakatan Rakyat

Dewan Undangan Negeri Selangor pada hari ini didedahkan dengan satu usul tergempar yang telah dibentangkan berhubung usaha dan tindakan Kerajaan Persekutuan cuba menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor.

Usul tergempar berkenaan dibentangkan oleh Adun Kg Tunku, Lau Weng San yang mendakwa beliau mempunyai dokumen berhubung satu mesyuarat yang diadakan oleh Pejabat Pembangunan Negeri Selangor (PPNS) yang memperincikan program- program membabitkan agensi kerajaan.

Menurutnya, dokumen yang bertajuk 'Pelaksanaan Program People Centric di Negeri Selangor' satu mesyuarat telah diadakan 26 februari lalu dan membabitkan Agensi Keselamatan Negara serta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Lau memberitahu dewan, program berkenaan dilaksanakan bagi menjatuhkan Kerajaan Negeri Selangor untuk memastikan Barisan Nasional menguasai negeri Selangor dan juga meraih kemenangan majoriti dua pertiga di Parlimen bagi pilihanraya akan datang.

Tan Sri Khalid berkata program tersebut juga menjadi tanda tanya tentang kebebasan pegawai kerajaan yang bertindak menyebelahi Kerajaan BN.

Ketua Setiausaha Negeri (KSN)diminta memberi penjelasan mengapa pegawai kerajaan dibenarkan bersubahat dengan Kerajaan Pusat untuk cuba menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat.

"Mereka sepatutnya bersikap bebas dan professional dalam menjalankan tugas... lebih teruk lagi program ini juga cuba memberi kredibiliti kepada Jawatankuasa Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKP) sedangkan DYMM Sultan Selangor telahpun bertitah tidak mengkitiraf JKKP di Selangor," kata Khalid lagi.

Beliau juga tertanya adakah program tersebut antara sebabnya Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor seringkali diserang dengan pelbagai tuduhan serta tohmahan.

Beliau merujuk kepada isu derma lembu korban, penggunaan kereta peribadi Menteri Besar dan juga yang terbaru dakwaan Adun Kuala Kubu Baru, Wong Koon Mun kononya saudara beliau (Khalid) terlibat dalam aktiviti mencuri pasir dan mempunyai pejabat khas di tingkat 5, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

"Ingin saya nyatakan, tuduhan isu lembu dan kereta serta tuduhan Adun Kuala Kubu Baru adalah tidak benar sama sekali... Tidak ada sebarang aktiviti di Tingkat 5, Bangunan SUK seperti yang digembar gemburkan," tambahnya lagi.

Di samping itu, katanya, arahan juga telah diberikan kepada semua Pihak Berkuasa tempatan (PBT), Pejabat Daerah dan semua anak syarikat Kerajaan Negeri supaya tidak melayan (jika ada) sebarang permintaan ahli keluarga atau rakan serta pihak tertentu untuk mendapatkan sesuatu keistimewaan.

Ramai pemimpin Pakatan Rakyat percaya bahawa usaha menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat bukan sahaja terhadap di negeri Selangor malah di kesemua negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat.

Sebagai bukti ialah bagaimana gelagat Ketua Setiausaha Negeri Perak bertindak sewaktu kerajaan pimpinan Dato Seri Nizar Jamaluddin dipaksa keluar dari bangunan Perak Darul-Ridwan malah, KSU juga telah bertindak menghubungi polis untuk mengawal dan mengepung bangunan tersebut terutama di hari dimana sidang tergempar DUN Perak dijadual berlansung di bangunan tersebut pada bulan Februari lalu.

Tindakan KSU tersebut telah menyebabkan sidang tergempar terpaksa diadakan di bawah pokok di luar bangunan Perak Darul Ridwan.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Mesti Letak Jawatan

Keputusan Mahkamah rayuan yang sebulat suara memutuskan bahaw Speaker Dewan Undangan Negeri Perak berhak menggunakan peguam persendiriannya dengan sendiri menafikan kenyataan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dato Seri Ahmad Said Hamdan yang sebelum ini berlagak pandai untuk mentafsirkan seseorang Speaker adalah "seorang penjawat awam."

Menurut Ahmad Said Hamdan, SPRM mempunyai kuasa menyiasat dakwaan salah laku Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar berhubung tindakannya menggantung Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir dan enam Exco kerajaan negeri daripada menghadiri sidang DUN.


“Speaker merupakan seorang pegawai awam. Jika beliau didapati menyalahgunakan kedudukan dan jawatannya, beliau juga tidak terlepas daripada melakukan kesalahan di bawah seksyen itu,” tambahnya.

Akibat daripada pendirian Ketua Pesuruhjaya SPRM itu V.Sivakumar telah disoalsiasat oleh SPRM sekurang-kurangnya sebanyak dua kali.

Sekalipun sebelum ini kami telah menyuarakan bantahan kami terhadap pendirian SPRM tersebut, tetapi oleh kerana keghairahan mereka untuk menunjukkan kuasa serta menjadi lembu-lembu kepada kerajaan UMNO-BN yang berkuasa, mereka melakukan tekanan ke atas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak tersebut.

Kita telah menyatakan dengan tegas sebelum ini,


"SPRM tiada hak untuk mentafsir apa-apa istilah atau kalimat yang ada di dalam sebarang akta atau undang-undang. Ia hanya tugas judiciary selepas pihak legislatif membahas dan meluluskan sesuatu undang-undang."

Pencabulan SPRM terhadap bidangkuasa judiciary terlalu jelas dan terlalu besar kesannya terhadap proses keadilan yang kebenaran yang sepatutnya dijunjung tinggi oleh sebuah badan suruhanjaya yang telah dibentuk di Parlimen.

Justeru itu, kami dengan ini meminta supaya Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dato Seri Ahmad Said Hamdan meletakkan jawatannya serta-merta kerana telah melakukan pengkhianatan terhadap bidang tugasnya dengan melangkaui batas bidangkuasa yang telah diberikan kepadanya untuk bertindak secara terpilih, menjustifikasikan perbuatan-perbuatan mereka yang jelas menyalahi undang-undang serta membelakangkan prinsip keadilan yang sepatutnya menjadi teras di dalam mengendalikan tugasnya.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .