Ikuti Blog ini

Menantu memulakan langkah, Pak Lah disuruh jangan letak jawatanMinggu lalu kita dapat saksikan bagaimana bapa mertua Khairy tersepit akibat didesak oleh beberapa Ahli Majlis Tertinggi UMNO untuk meletakkan jawatan.

Diantara yang lentang mendesak Perdana Menteri untuk berundur ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Rafidah Aziz, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein, Dato’ Seri Safie Afdal dan Tan Sri Muhammad Taib.

Muhyiddin Yassin telah memulakan langkah dari awal lagi bermula ketika beliau berada di Singapura. Dalam mesyuarat tersebut, Muhyiddin mengulangi pendiriannya.

Sementara Rafidah memberitahu Abdullah supaya berundur sebelum mesyuarat bahagian bermula kerana menurut survey yang dilakukan oleh Pergerakkan Wanita UMNO, Abdullah berkemungkinan besar tidak akan mendapat cukup pencalonan untuk bertanding jawatan Presiden parti.

Begitulah budi pekerti orang Melayu, walaupun benci, masih lagi baik hati untuk menasihatkan Abdullah supaya berundur secara terhormat.

Abdullah pada mulanya seperti akur dengan kehendak parti. Akan tetapi setelah pulang ke Seri Perdana, Kamaluddin dan Khairy memberitahu Abdullah bahawa sokongan boleh didapatkan untuk memastikan Abdullah terus berkuasa.

Abdullah juga di yakinkan oleh anak dan menantunya untuk meneruskan reformasi yang ingin dilakukan. Dengan ini, setelah Abdullah bersara nanti, dapatlah beliau menjadi Bapa Reformasi Malaysia.

Semenjak menantu PM mengumumkan bahawa beliau akan bertanding untuk merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO, saya sudah tidak percaya Abdullah akan meletakkan jawatan. Ini adalah kerana, menantu PM tidak akan dapat naik dalam UMNO tanpa bantuan bapa mertuanya.

Dan apabila menantu PM sah bertanding untuk jawatan Ketua Pemuda, anak lelaki kesayangan Perdana Menteri pula bersedia melaburkan wang berjuta-juta RM untuk memastikan kemenangannya.

Tidak susah untuk memastikan kemenangan Ahli Parlimen Rembau tersebut. Kamaluddin Abdullah bersama regunya Patrick Lim hanya perlu membeli kesemua Perwakilan UMNO Bahagian. Dengan kekayaan negara yang telah dirompak semenjak tahun 2004, 3 atau 4 Billion RM bukanlah banyak bagi mereka untuk memastikan Pak Lah kekal sebagai Presiden dan Khairy Jamaluddin menjadi Ketua Pemuda UMNO.

Pelan peralihan kuasa pada 2010 adalah penipuan semata-mata. Dato’ Seri Najib digula-gulakan dengan harapan untuk menggantikan Pak Lah pada pertengahan Jun 2010. Pemberian jawatan Menteri Kewangan kepada Timbalan Perdana Menteri itu adalah untuk memujuk penyokong-penyokong Najib agar tidak melawan Pak Lah dalam Pemilihan Agung UMNO Disember ini.

Sedangkan kita semua telah tahu apa perancangan Pak Lah. Menjelang tahun 2010 nanti, Najib akan dipecat dan Khairy akan dilantik oleh Pak Lah sebagai Timbalan Presiden UMNO. Ini adalah untuk menjayakan cita-cita menantu PM untuk menjadi Perdana Menteri pada umur 40 sekaligus memperkukuhkan Dinasti Abdullah Badawi di Malaysia.

Jadi, penyokong-penyokong Najib Tun Razak jangan mudah selesa. Jika masih lagi tunduk kepada Abdullah, UMNO akan mengangkat Ku Li dan Muhyiddin sebagai peneraju negara sekaligus memusnahkan harapan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih negara.

Anak Jati Rembau
Duit raya RM0.10 ... tak main laAku ingat lagi kisah hari raya tahun 70an dulu. Satu hari kitorang peredah rumah orang-orang kampung nak dapat duit raya. Jenuh la naik turun, naik turun, rumah orang. Sepanjang jalan asyik kira duit dalam poket. Baju basah, kaki lengoh, peluh mercik, perut kembung, dalam poket .... cuma bunyi duit besi.

Satu hari suntuk kitorang beraya pun ... dalam poket cuma dapat kumpul RM5.00 je.

Zaman sekarang, kutipan satu hari raya dah boleh cecah RM50.00. Habis musim raya ... jumlah kutipan boleh cukup untuk bayar bil letrik dan air. Bila tengah bulan, bapak pun jeling tabung anak. Lepa sikit ... lenyap.

Nak bezakan zaman dulu dan sekarang. Paling koman zaman sekarang duit raya dari satu rumah RM1.00. Kalau ada lah lagi tuan rumah bagi RM0.20, kira koman la. Baik tak yah bagi sebelum kena kutuk dek budak budak. Mulut budak sekarang celupat sikit. Silap silap .... sakit telinga.

Tapi .... PM Kita memang SAH produk zaman dulu. Ketinggalan zaman. Tu sebab dia bagi duit raya pada rakyat RM0.10/liter. Hey ... .dia ingat besar sangat ke RM0.10 tu? Baran jugak kita di buatnya. Kita labur 68 sen, kita dapat cuma 25sen. Bila susah, rakyat tolong. Bila senang ... wey sorry, kita nak joli.

Cuma orang bodoh je yang bersorak gembira bila minyak turun 10sen.

Bukan nak sombong .... tapi terasa kena tipu tak habis habis.

Tepat seperti yang diramalkan banyak pihak harga petrol dan disel dikurangkan 10 sen lagi.Ia berkuatkuasa mulai tengahmalam ini.Berita gembira menjelang Hari Raya ini diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad di Putrajaya.- 24/9/2008

Berita gembira? Hanya untuk puak penyokong UMNO yang dah di bodohkan sejak dulu.

CATATAN HUJUNG RAMADHAN.......Ust.Nik AbduhSalam Ramadhan,


1) Mujurlah ( AlhamduliLlah ) Allah menjadikan kemuncak Ramadhan di hujungnya. Jikalah pencarian Lailatul Qadr itu di sepuluh hari yang pertama, tiadalah lagi suara - suara syahdu munajat sang hamba di malam - malam akhir ini.
Tiadalah antara kita yang mampu menyempurnakan 30 hari Ramadhan dengan sebaiknya. Hujung mestilah memuncak di dalam hayat seorang muslim.


“Tuhanku, jadikanlah sebaik - baik umurku adalah dihujungnya. Dan jadikanlah sebaik - baik amalku adalah dipenamatnya. Dan jadikanlah sebaik - baik hariku adalah hariku bertemuMu.” - doa al Rasul.


2) Betapalah hebatnya ( SubhanaLlah ) Tuhan yang mengurniakan Lailatul Qadr untuk umat Muhammad sallaLlahu alaihi wasallam. Sungguh Allah Tuhan yang maha pemurah, menyayangi dan mengasihi. Sejahteralah sang hamba yang berlumba - lumba merebuti Lailtul Qadr. Berbahagialah dia dengan doa dan istighfar para malaikat yang merayakan kadatangan malam segala malam ini.
Bagaimana dibayangkan amalan 60 tahun mampu ditagan buat membeli syurga tuhan, sedang 60 tahun itu juga dilitupi dosa dan noda? Memuncaklah satu malam yang isinya diganda menjadi seribu bulan ( 83 tahun 4 bulan ) di sisi sang hamba yang faqir dan hina. Celakalah besarlah mereka yang lalai dan leka daripada menghidupkan malam - malam kemuncak di penghujung ini.

“Maka barang siapa yang diharamkan daripada mendapat Lailatul Qadr, sesungguhnya dia telah diharamkan daripada mendapat kebaikan seluruhnya.” - hadis al Rasul.


3) Alangkah agungnya ( Allahu akbar ) Tuhan yang bertitah dengan al QuranNya yang menyuluhi kehidupan, lalu terpancarlah sinar hidayat buat sang hamba yang terkapai - kapai dalam badai kehidupan duniawi yang kelam dan gulita. Kerana kitabMu Ramadhan menjadi penuh berkat. Kerana kitabMu umat menjadi penuh berkat dan kerana kitabMu kehidupan menjadi tidak sia - sia.
Berbahagialah sang hamba yang membina dan mencahayai hatinya dengan al Quran.


“Dan hendaklah kamu bertakbir ( di malam dan pagi Syawwal ) mengagungkan Allah di atas hidayatNya kepada kamu dan agar kamu menjadi hambaNya yang bersyukur.” - al Quran.


4) Ramadhan seluruhnya adalah perihal al Quran. Tiadalah erti Ramadhan buat mereka yang hidup tanpa petunjuk al Quran walaupun dia berpuasa sepenuhnya. Telah hilanglah hikmat Ramadhan daripada dirinya.


“Bulan Ramadhan yang diturunkan padanya al Quran, menjadi petunjuk buat manusia dan dipenuhi keterangan daripada petunjuk dan pemisah. Maka barangsiapa yang menyaksikan ( anak bulan ) Ramadhan, maka hendaklah dia berpuasa.” - al Quran


5) Selamat memburu Lailatul Qadr. Semoga kita dikasihi al Quran.PM letak jawatan


Perdana Menteri Israel, bukan Perdana Menteri Malaysia! Ehud Olmert – bukan Abdullah Badawi! mengumumkan peletakan jawatan dalam satu mesyuarat Kabinet hari ini, namun ketidakpastian politik yang menyelubungi Israel mungkin terus berlanjutan selama beberapa bulan.

Bila pula Abdullah Badawi nak letak jawatannya? Tidakkah Abdullah berasa malu bila PM Israel yang letak jawatan tu berkata dalam ucapan yang disiarkan secara langsung,bahawa apa yang dilakukannya adalah "sesuatu yang patut dilakukan menurut pentadbiran yang baik."

Dengan lain perkataan, apa yang Abdullah sedang lakukan sekarang ini adalah sesuatu yang tidak patut dilakukan kerana menurut pentadbiran yang tidak baik.

Biarkanlah Abdullah tidur.Dia hanya akan terjaga apabila terjatuh dari katilnya tak lama lagi!"Duit raya sekupang", inflasi naik 8.5 peratus

KUALA LUMPUR, 24 Sept - Walaupun kerajaan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengumumkan penurunan sebanyak 10 sen lagi harga minyak berkuatkuasa hari ini tetapi kesan dari tindakannya menaikkan harga petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1 pada 4 Jun lalu mengakibatkan cengkaman inflasi semakin ganas memangsakan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah.

Dianggap sebagai "hadiah" kerajaan Abdullah kepada rakyat oleh Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar, Malaysiakini melaporkan angka rasmi yang dikeluarkan hari ini, kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahan api.

"Tidak ada jaminan inflasi akan berkurangan walaupun harga minyak diturunkan 10 sen lagi kerana harga barangan tetap tinggi.

"Sebagai contoh mudah, adakah hari ini harga minyak turun 10 sen, esok lusa adakah harga makanan di pasar-pasar Ramadhan akan turun?

"Apa pun, terima kasihlah kerajaan Pak Lah bagi duit raya sekupang kepada rakyat," kata Mahfuz dengan sinis.

Ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank, Wan Suhaimi Saidi, menyifatkan kadar inflasi 8.5 peratus itu lebih tinggi daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan.

"Ianya tinggi sedikit daripada jangkaan saya. Saya jangka 8.4 peratus. Saya tidak fikir kerajaan akan menaikkan kadar faedah penting. Ia akan dikekalkan pada kadar 3.50 peratus sehingga akhir tahun untuk menyokong pertumbuhan," katanya kepada AFP.

Jabatan Perangkaan telah menyemak semula dengan menurunkan angka inflasi bagi bulan Julai kepada 8.3 peratus. Ia sebelum ini meletakkan kadarnya pada 8.5 peratus.

Menurutnya, kos makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 11.7 peratus dalam bulan Ogos, berbanding dengan setahun yang lalu. Kadar inflasi yang tinggi sudahpun menjejaskan pengguna dan mendorong ramai rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan mereka bagi makanan.

"Peningkatan (kadar inflasi bagi bulan Ogos) ditunjukkan dalam kumpulan-kumpulan terpilih utama, iaitu makanan dan minuman bukan alkohol," katanya dalam satu kenyataan.

Data bulan Ogos menunjukkan peningkatan harga bagi kebanyakan kategori, termasuk pengangkutan yang melonjak 21.8 peratus, dan restoran dan hotel yang meningkat 6.5 peratus.

Kerajaan telah menaikkan harga minyak sebanyak 41 peratus dalam bulan Jun, sebagai langkah untuk mengurangkan peningkatan kos subsidi, tetapi telah membayangkan bahawa kadar harga boleh diturunkan tidak lama lagi.

Inflasi kekal tinggi

Selepas mengumumkan Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi bulan Ogos, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beliau tidak menjangka CPI bagi bulan September akan lebih rendah.

"Walaupun, kesan sepenuhnya pengurangan harga petrol dalam bulan Ogos dan sekarang belum diambilkira sepenuhnya, CPI bagi bulan September mungkin tidak lebih rendah.

"Harga petrol yang rendah dijangka dijangka akan diimbangi oleh peningkatan perbelanjaan semasa cuti hari raya dan 30 surcaj bagi pengangkutan awam," kata Shahrir.

Bagaimanapun, beliau tidak menjangka CPI telahpun sampai ke paras puncaknya.

Shahrir berkata, kadar inflasi nampak telah stabil ekoran peningkatan bulan ke bulan hanya 0.2 peratus.

Bagaimanapun, kadar purata inflasi bagi tahun ini dijangka di sekitar 4.8 peratus.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .