Ikuti Blog ini

Braheng Ali mengemis undi pos!

Ahli parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hari ini mahu kem tentera dibina di kawasan Pasir Mas, dengan membayangkan bahawa ia akan meningkatkan bilangan pengundi 'mesra BN' di situ.

"Jika satu batalion pun, itu ramai pengundi tu. Serampang dua mata. Binalah sekarang untuk menjamin keselamatan negara. Sediakan payung sebelum hujan," katanya ketika membahaskan peruntukan Kementerian Pertahanan di peringkat jawatankuasa Rang Undang-undang Bajet 2011 di Dewan Rakyat.
Ibrahim berhujah bahawa Kem Briged Kelapan di Desa Pahlawan, dekat Pasir Mas di Kelantan, tidak terletak di tempat yang betul.

"Ancaman sebenarnya di sempadan dengan Thailand. Di mana Pasir Mas bertemu Rantau Panjang. Di situlah berlakunya penyeludupan, dengan dadahnya," katanya.

Beliau bertanya sama ada kementerian berkenaan mempunyai rancangan untuk memindahkan kem tersebut atau membina satu lagi di kawasan pilihan rayanya, dengan peringatan tersirat kepada kerajaan persekutuan bahawa satu batalion tentera akan bermakna sejumlah besar pengundi dari kalangan anggota tentera untuk BN .

Pakatan Rakyat telah menyuarakan kebimbangan mengenai penyalahgunaan undi pos oleh pengundi di kalangan anggota tentera dan pasangan mereka untuk meningkatkan sokongan kepada BN.

Ini merupakan salah satu kebimbangan yang dibangkitkan kepada Jawatankuasa Pilihan Parlimen mengenai reformasi pilihan raya.

'Serban pun boleh terbang'

Ibrahim juga menggesa supaya pangkalan kecil Tentera Laut Diraja Malaysia di tempatkan di Kelantan, yang berdepan dengan Laut China Selatan, dan antara lain, berdepan dengan masalah pelarian Vietnam.

"Bila Jepun takluk kita dulu, mereka datang dari Kelantan, naik kat pantai di Kota Bharu...Tapi hari ini di Kelantan tak ada pertanahan."

Sehubungan itu, Ibrahim menggesa Kementerian Pertahanan menggunakan kapal selam Scorpene bagi meredakan modal politik PAS, yang konsisten mengkritik pembeliannya.

"Hantar satu kapal selam Scorpene ke Kelantan. Saya jamin yang beribu orang akan keluar tengok. Dan jika boleh biar saya bagi syarahan dari atas kapal Scorpene. Untuk bagi penerangan umum."

"Mereka telah selalu dengar PAS berceramah, yang Scorpene ini harganya berbillion dan tak boleh nak selam pun.

"Menteri Besar pun boleh tengok... kemungkinan serban pun boleh terbang bila tengok scorpene ni."
- M'kini

Kelantan bubar Dun ikut Pusat


KOTA BHARU, 23 Nov: Kelantan akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) bersama dengan kerajaan Pusat sekiranya pengumuman pembubaran parlimen dilakukan pada masa terdekat.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, adalah tidak berbaloi sekiranya pilihan raya diadakan berasingan antara parlimen dan Dun.

“Kalau kita buat berasingan segala ‘iblis syaitan’ sana akan tertumpu pada satu kawasan.
“Apabila dah banyak sangat, susah kita nak kawal nanti,” katanya.

azlanTambahnya, dengan pengalaman lebih 20 tahun memerintah Kelantan, sebaiknya pilihan raya parlimen dan Dun diadakan sekali.

Tuan Guru berkata demikian sewaktu diminta mengulas oleh pemberita mengenai kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang tidak akan membubarkan Dun Selangor sehingga Jun 2012 bagi memastikan belanjawan negeri dapat dilaksanakan pada tahun depan.

TANAH : SATIM JANGAN ALIH ISU SEBENAR

Dewan Pemuda Pas Puchong, melaui Ketua Pemudanya, Sdr Mohd Rosharizan mengucapkan terima kasih YB Dato’ Satim Diman kerana berani menjawab isu penyewelengan tanah di Science Park 2, Cyberjaya selepas Dewan Pemuda Pas Puchong membuat laporan polis terhadap beliau kelmarin (20 Nov 2011).

Menurut Rosharizan, "Apa mengecewakan Dewan Pemuda Pas Puchong adalah jawapan yang tidak konsisten daripada beliau (Satim). Akhbar Sinar Harian bertarikh 22 Nov 2011 bertajuk “Cubaan alih perhatian rakyat – Satim”, hanya berani menyalahkan YAB Tan Sri Menteri Besar dan mencabar Dewan Pemuda Pas Puchong untuk mendesak Kerajaan Negeri Selangor untuk menutup pusat premis  hiburan dalam membuktikan Dewan Pemuda menjalankan tugas dengan baik" katanya.


Dewan Pemuda Pas Puchong melihat sedikit pun YB Dato Satim Diman tidak menjawab pertuduhan penyelewengan yang dikemukakan oleh YAB Tan Sri Menteri Besar ke atas beliau sewaktu sesi penggulungan Bajet 2012 yang lalu menyatakan bahawa beliau (Satim) terlibat secara langsung dalam membuat transaksi berhubung jualan tanah di Science Park 2, Cyberjaya semasa pentadbiran BN pada tahun 2006. Tanah milik kerajaan Negeri itu dianugerahkan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) untuk tujuan pendidikan sains. 

Bagaimanapun Tan Sri Menteri Besar mendakwa tanah tersebut dijual oleh Satim dengan harga murah kepada Nikmat Inai Sdn Bhd dimana Satim adalah ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham terbesar dalam syarikat tersebut. Tanah tersebut dijual pada harga RM 1.80 sekaki atau RM 6.5 juta, yang kemudian Nikmat Inai Sdn Bhd telah menjual semula kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) pada harga RM 5.30 sekaki persegi atau RM 19.2 juta sedangkan Nikmat Inai Sdn Bhd masih belum habis bayar lagi kepada PKPS.

Menurut Rosharizan, "Ini isu sebenar mengapa Dewan Pemuda Pas Puchong membuat laporan polis terhadap Satim dan mendesak supaya siasatan segera perlu dibuat sekiranya berlaku penyelewengan seperti yang didakwa oleh YAB Tan Sri Menteri Besar. Jadi siapa sebenarnya yang cuba mengalih perhatian rakyat ???."

Tambah beliau lagi, "Sekiranya YB Dato Satim mencabar kami untuk mendesak Kerajaan Negeri untuk menutup semua premis hiburan di Selangor, Dewan Pemuda Pas Puchong juga mencabar Satim untuk mendesak dan memastikan negeri yang berada dibawah pemerintahan UMNO BN, yang berkuasa lebih 50 tahun untuk menutup semua premis hiburan terlebih dahulu, sebagaimana yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Kelantan di bawah pemerintahan Dato Paduka Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat sewaktu dapat memerintah negeri tersebut dari tahun 1990 lagi. Buktikan UMNO BN  juga hero dalam membincang isu premis hiburan ini."

Rosharizan yang juga Penyelaras Dun Seri Serdang (N29) turut berharap agar rakyat tidak mudah tertipu dengan memilih pemimpin yang tidak mempunyai intergriti, mempunyai salah laku penyelewengan wang rakyat, bagi memastikan undi mereka benar-benar tepat dan terbela khususnya di Dun Seri Serdang dan Selangor amnya. 
"Sebab itu kami meminta supaya YB Dato Satim tampil memberi jawapan yang konsisten berkaitan dengan isu ini supaya beliau benar-benar bersih daripada pertuduhan berat ini" katanya. Sumber


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .