Ikuti Blog ini

Mahfudz Saran Rohaizat Tarik DiriCalon PAS, Ustaz Salleh Man turut hadir dalam sidang media di Markaz Besar hari ini

PERMATANG PAUH - Tidak sampai 24 jam, Rohaizat secara rasminya menjadi calon UMNO dan Barisan Nasional, timbul pelbagai isu terhadap beliau termasuk rasa tidak puas hati dikalangan ‘akar umbi’ parti itu sendiri.

Antara yang dibangkitkan dalam sidang media harian PAS yang diadakan di Markaz Besar Permatang Pasir hari ini adalah kredibiliti calon UMNO tersebut.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfudz Omar apabila ditanya oleh pihak media berkaitan perkara tersebut mempersoalkan, bagaimana orang yang melakukan satu perbuatan yang dianggap sebagai ‘pecah amanah’ kepada koperasi pekebun kecil untuk diberikan tanggungjawab menguruskan persoalan masyarakat dan rakyat?

Katanya beliau amat kecewa kerana BN mengemukakan Rohaizat sebagai seorang calon kerana menurutnya ia akan mendedahkan perlakuan Rohaizat sebelum ini disamping satu pengkhianatan dan pengkhianatan kepada para pengundi Permatang Pasir

”Saya amat kecewa BN yang mengemukakan beliau sebagai seorang calon, yang mendedahkan diri beliau itu kepada pendedahan terhadap perlakuan yang dilakukakan satu ketika dulu, dari sudut moralnya beliau telah hilang kelayakan sebagai seorang calon.”ujar Mahfudz

Justeru, kata Dato’ Mahfudz, sebagai seorang abang kepada Rohaizat, beliau menasihatkan supaya Rohaizat menarik diri dari bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir.

”Oleh itu, untuk menjaga kedudukan dan imej beliau (Rohaizat), dengan umurnya yang masih muda, saya sebagai abang, saya sangat simpati kepada beliau, adalah lebih wajar beliau menarik diri,”jelas Mahfudz.

Rohaizat, seorang peguam sebelum ini, sebagaimana didedahkan media tempatan, telah ditarik lesen khidmatnya oleh Majlis Peguam kerana menggunakan wang anak guamnya sebanyak RM140,000.00.

Calon UMNO itu mendakwa bukan beliau yang melakukan perkara tersebut, namun menuduh rakan kongsinya yang mengakibatkan lesen syarikat khidmat guamannnya digantung.

Dakwaan Rohaizat adalah tidak benar kerana menurut Majlis Peguam tindakan menarik lesen khidmat guaman adalah kepada individu peguam, bukannya kepada syarikat.

Sementara itu, dilaporkan dalam Malaysiakini, kira-kira 65 peratus ketua Umno cawangan serta ketua Pemuda cawangan di DUN tersebut berkumpul di sebuah kedai makan, kerana tidak puas hati dengan pemilihan Rohaizat.

Menurut satu sumber, perkara tersebut berlaku kerana mereka mengharapkan ketua Pemuda Umno bahagian Permatang Pauh, Mohd Zaidi Mohd Said - yang mesra dipanggil "cikgu" - akan dicalonkan bertanding dalam pilihanraya kecil tersebut.

Kata sumber yang turut hadir dalam perhimpunan tersebut, Mohd Zaidi terpaksa mententeramkan mereka yang tidak berpuas hati dan menasihatkan mereka supaya bertenang.

"Bekas guru itu turut berkata kepada mereka bahawa beliau masih lagi berpeluang untuk menjadi calon pada masa akan datang," kata sumber itu lagi.

Sehubungan itu, kata sumber itu, Mohd Zaidi menasihatkan penyokongnya agar tidak mementingkan diri sendiri tetapi perlu menjaga kepentingan parti.

Mengulas lanjut, sumber itu berkata, sekiranya Mohd Zaidi menjadi calon, beliau dijangka mendapat menarik kembali sokongan pengundi Cina seramai kira-kira 5,400 orang di Permatang Pasir serta pengundi atas pagar.

Alhamdulillah..Nik Madhihah beraya di rumah baru.

Kegembiraan jelas terpancar..........


PENGKALAN CHEPA : Mungkin Kelantan menjadi negeri pertama di negara ini yang menghadiahkan seorang pelajar cemerlang SPM sebuah banglow berharga RM130,000.Sebelum ini hadiah lumayan itu disebut kerajaan negeri memandangkan Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal, 18 merupakan pelajar cemerlang SPM peringkat negara.
Pencapaian pelajar terbabit iaitu 20A (19A1 dan 1A2) telah melonjatkan nama Kelantan dan Maahad Muhammadi Perempuan.

Dan hari ini replika kunci rumah banglow itu diserahkan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, Datuk Mohd Amar Abdullah kepada Nik Nur Madihah.

Hadiah berkenaan merupakan projek sosial Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) melalui anak syarikatnya Binaraya dan Profil Impian yang berganding bahu membiayai rumah berkenaan dalam tempoh hanya dua bulan.

Rumah berkenaan dibina melalui Syarikat Mekar Mewah Sdn Bhd. Turut hadir pada majlis bersejarah itu Ketua Eksekutif PKINK, Haji Sabri Abdullah, Pengurus Besar Binaraya PKINK, Nik Kamil Amirah Nik Abdul Rahman, serta beberapa pegawai kanan PKINK.
Nik Nur Madihah ditemani kedua ibu bapanya, Nik Mohd Kamil Husin dan Mariani Omar serta adiknya.

Rumah banglo setingkat itu terletak di PT 1352, Taman Kurnia Jaya, Pengkalan Chepa.
Selain itu, Afza Carpet dan Handycraft Sdn Bhd turut menghadiahkan beberapa kelengkapan termasuk karpet.

Mohd Amar berkata, rumah berkenaan diberikan sebagai melunaskan janji kerajaan negeri yang diumumkan Menteri Besar sebelum ini.

KEGEMBIRAAN Nik Nur Madihah (kanan) yang dipeluk oleh Mariani di hadapan rumah baru mereka di Taman Kurnia Jaya, Pengkalan Chepa.

Putar belit: TG Nik Aziz mahu saman akhbar
Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, akan mengambil tindakan undang-undang kepada pihak media yang memutar belit kenyataannya dengan mendakwa beliau berkata "ahli Umno tidak masuk syurga".

"Saya akan berbincang dengan peguam dan akan mengambil tindakan undang-undang kepada mana-mana media yang telah menokok tambah kenyataan saya," katanya sewaktu sidang media di pejabatnya tadi.

Beliau berkata demikian kepada media sebagai menenafikan laporan akhbar hari ini yang melaporkan kenyataannya bahawa "Ahli Umno Tidak Akan Masuk Syurga", di pejabatnya tengahari tadi.

Sebuah akhbar harian menyiarkan di muka depan kononnya Nik Aziz berkata, ahli Umno tidak akan masuk syurga.

Sebelum ini, akhbar yang sama telah memohon maaf kepada Nik Aziz di muka depannya kerana mentyiarkan kenyataan yang salah tentang Nik Aziz.

Nampaknya, Nik Aziz terpaksa sekali lagi mengambil pendekatan saman terhadap akhbar ini.

"Saya biasanya mengunakan perkataan penyokong Umno, saya tidak mengunakan ahli Umno. Penyokong lain, ahli lain.

"Saya tidak pernah menyentuh mengenai ahli-ahli Umno, tetapi saya menyentuh dasar yang dibawa oleh Umno," katanya lagi.

Tambahnya lagi, memang mana-mana orang Islam yang mengasingkan Islam dan iman mustahil akan masuk syurga.

"Mana-mana gerakan orang Islam yang hanya mementingkan Islam sahaja tanpa iman, memang mustahil masuk syurga, itu yang saya sebut, tidak langsung maksudkan anggota parti Umno," tegasnya.

Sambungnya lagi, beliau juga turut menafikan beliau mendakwa parti itu mengamalkan ajaran Islam palsu dari Palestin.

"Saya tidak sebut langsung tentang Palestin waktu tu, ni semua tak lain tak bukan untuk memburukkan saya dan membiarkan saya ni jadi balah (berkelahi) pula dengan Umno,"ujarnya.

Ketika diminta mengulas adakah kenyataan beliau sering diputar belitkan kerana musim pilihan raya kecil, Tuan Guru memberitahu beliau memang sedar tentang perkara itu.

"Kita memang dah tahu dah cara (taktik) parti ni, memang macam tu lah,"ujarnya.

Akhbar perdana sudah jadi akhbar Umno

Menyentuh kenyataan Mufti Negeri Perak, Tan Sri Harussani Zakarian, yang mengulas kenyataannya melalui hanya membaca di akhbar, Nik Aziz berharap agar Harussani mendapat maklumat yang sebenarnya melalui beliau.

"Sebagai seorang mufti kalau nak buat kenyataan kena tanya saya dahulu iaitu tuan punya cakap.

"Beliau tidak boleh turut (baca melalui) surat khabar, surat khabar arus perdana sekarang ni surat akhbar Umno, macam mana dia nak buat ulasan menurut surat khabar," ujarnya.

Nik Aziz juga berharap, agar rakyat di negara ini merdekakan pemikiran dari menurut manusia kepada menurut Nabi Muhamad SAW.

"Manusia kena menukar pemikiran dari mengikut manusia kepada menurut kepada ajaran Nabi Muhamad SAW,"katanya.

UMNO Tak Mampu Serang Calon PASUmno tidak akan menggunakan kaedah "serang calon" kerana calon yang diketengahkan oleh PAS tidak ada kriteria yang boleh UMNO BN serang atau pertikaikan.

Itulah jawapan kebanyakan pengundi Permatang Pasir mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri yang menyatakan bahawa "BN tidak serang peribadi calon".

PAS telah mencalonkan Persuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustadz Mohd Salleh Man sebagai calon untuk menentang Rohaizat Othman, seorang calon yang bermasalah dari Barisan Nasional.

Ustadz Mohd Salleh Man diakui sendiri oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Lim Guan Eng sebagai calon yang bersih dan berkelayakan serta boleh melaksanakan tugasnya dengan baik.

Berbanding dengan calon Barisan Nasional dimana sebelum ini, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyatakan "tak boleh ada pekung di dada", yang ditujukan kepada sesiapa yang berhasrat menjadi seorang ahli politik ataupun pemimpin, demikian lapor harakahdaily.

"Apabila ada sesuatu kesalahan dilakukan, tidak dapat tidak rakyat akan dapat tahu... kita tidak boleh sembunyikan.

"Sebab itu kalau hendak jadi ahli politik ataupun pemimpin, jangan terlibat dengan benda-benda yang tidak baik," katanya.

Sehari selepas kenyataan Dr Mahathir itu, muncul pula berita dalam sebuah akhbar tempatan yang melaporkan calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Permatang Pasir, Rohaizat Othman dipecat dari Majlis Peguam.

Prosiding pemecatannya dibuat di bawah Seksyen 103D Akta Akta Profession Guaman 1976. Seksyen tersebut melibatkan salah laku seseorang peguam.

"Kesalahan itu adalah tanggungannya sendiri dan tidak melibatkan orang lain kerana Rohaizat sendiri yang dinamakan oleh pihak pengadu dan bukan rakannya.

"Rohaizat dipecat pada 7 Mac tahun lalu dan beliau mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi berikutan keputusan Majlis Peguam itu, di mana mahkamah juga menolak rayuannya pada 12 Ogos tahun ini," akhbar The Edge semalam melaporkan kenyataan Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan.

ImageRagunath berkata, kesalahan yang dilakukan itu melibatkan wang pemegang amanah Koperasi Pekebun Getah dan tidak ada akaun untuknya.

"Apabila lembaga menyiasat perkara ini dan perintah dibuat, tidak dipulangkan kepada pemegang amanah melibatkan wang berjumlah RM140,000.

"Walaupun anda membayarnya, tetapi kesalahan telah dilakukan dan ia merupakan kesalahan yang serius kerana ia melibatkan transaksi dengan wang pelanggan.

"Jika anda tidak bersalah, anda tidak akan didapati bersalah oleh ahli jawatankuasa disiplin dan tuduhan di bawah Seksyen 103D sama seperti salah laku jenayah," katanya lagi.

Laman web Majlis Peguam di bawah tajuk "Disciplinary Orders: January-March 2008" menyenaraikan nama Rohaizat sebagai salah seorang yang digugurkan dari majlis itu.

Apabila Ragunath menyebutkan "kesalahan yang serius" dan "sama seperti salah laku jenayah," persoalan yang timbul ialah adakah para pengundi di Permatang Pasir akan mengundi seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Adalah dipercayai, isu pemecatan Rohaizat dari Majlis Peguam akan akan menjadi isu utama yang berpanjangan sepanjang pilihan raya kecil Permatang Pasir.

Satu lagi persoalan yang timbul ialah mengapa BN khususnya Umno membelakangkan ingatan Dr Mahathir dan berkeras mahu mencalonkan seseorang yang terdedah kepada tuduhan mempunyai pekung di dada?

Jika dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Dr Mahathir menyifatkan pemilihan Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh sebagai calon BN di dalam pilihan raya kecil itu sebagai "benar-benar pilihan yang sangat buruk," adakah Rohaizat "benar-benar pilihan yang sangat baik"?

Gobalakrishnan dibebaskan dengan ikat jamin RM2,000

Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pagi tadi dikenakan tuduhan jenayah kekerasan terhadap seorang anggota polis semasa berlangsungnya proses penamaan calon kerusi Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir.

Pemimpin PKR pusat itu mengaku tidak bersalah atas tuduhan yang dikenakan dan minta dibicarakan.

Tuduhan dikenakan di bawah Seksyen 353 Kanun Keseksaan. Beliau yang dirawat di Hospital Bukit Mertajam, dibawa ke mahkamah majistret di sini dengan ambulans kira-kira 11.20 pagi tadi dan dibebaskan dengan jaminan polis.

Beliau akhirnya dibenarkan ikat jamin sebanyak RM2000.00. Beliau hadir dengan berkerusi roda serta tangannya berbalut.
Lagi Gambar sekitar Hari Penamaan Calon-Permatang Pasir

dsc00452

dsc00460

dsc00461

dsc00472

dsc00491

dsc00497

dsc004781
Para pimpinan PR yang tiba awal berkumpul dijalan masuk terlebih dahulu sebelum mereka berarak masuk ke dalam Pusat Penamaan calon.

Perarakan masuk calon ke Pusat penamaan diiringi oleh Tan Sri khalid Ibrahim,Dato Seri Nizar,Yb Salahuddin Ayub,Yb Mansor Othman,Yb Mahfuz Omar dan beberapa lagi pimpinan yang lain.Kehadiran para penyokong turut mengiringi barisan Calon dan Pimpinan.

Antara pimpinan yang tiba selepas itu ialah Dato Seri Anwar ibrahim,Tuan Guru Haji Hadi,Yb Lim Guan Eng dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Lagi Gambar sekitar Hari Penamaan Calon-Permatang Pasir

Para pimpinan PR yang tiba awal berkumpul dijalan masuk terlebih dahulu sebelum mereka berarak masuk ke dalam Pusat Penamaan calon.

Perarakan masuk calon ke Pusat penamaan diiringi oleh Tan Sri khalid Ibrahim,Dato Seri Nizar,Yb Salahuddin Ayub,Yb Mansor Othman,Yb Mahfuz Omar dan beberapa lagi pimpinan yang lain.Kehadiran para penyokong turut mengiringi barisan Calon dan Pimpinan.

Antara pimpinan yang tiba selepas itu ialah Dato Seri Anwar ibrahim,Tuan Guru Haji Hadi,Yb Lim Guan Eng dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Calon UMNO penyamun RM 140 000?

LOYAR BURUK DENGAN KES 140,000 RINGGIT

Mengikut Ragunath Kasavan President Majlis Peguam Rohaizat Othman yang menjadi calon BN bukanlah seorang peguam. Rohaizat telah dinafikan haknya untuk menjadi peguam kerana ada kes penyelewangan 140,000 ringgit.

Duit 140,000 ringgit ini adalah duit Koperasi Pekebun Getah.

Kesalahan ini jatuh dalam Bahagian 103D Akta Guaman 1976 tentang salah laku dan tindak tanduk peguam.

Hak Rohaizat untuk menjalankan kerja guman telah dibatalkan semenjak 7 March 2008.

Rohaizat telah merayu ke atas keputusan Majlis Peguam di Mahkamah Tinggi pada 12 Ogos lalu. Rayuan Rihaizat telah ditolak.

Menurut Presiden Majlis Peguam – tuduhan salah dari Koperasi Pekebun Getah ini ditujukan kepada Rohaizat dan bukan kepada rakan dari syarikat guaman mereka.

Menurut Ragunath duit 140,000 ringgit ini lesap. Tidak ada rekod wang ini dipulangkan kembali kepada tuan empunya. Kalau pun telah dibayar kembali kesalahan jenayah telah dilakukan terhadap anak guaman.

RUPA RUPA NYA ADA KES SONGLAP

PILIH PUNYA PILIH TERPILIH LOYAR BURUK…

INI BETUL BETUL KES LOYAR BURUK….

MACAM MANA NAK JADI PEMIMPIN….Nota:
Fakta ini tidak akan dilaporkan
oleh media Melayu arus perdana.
Media melayu arus perdana hanya
ingin membodohkan orang melayu.

Siapa kata Purdah tak menarik?
Purdah, Jilbab .. sembab


Topeng muka biru amat sesuai di kenakan dengan baju melayu berwarna biru juga.
stediiiii....beb !


Keakraban Pemimpin Pakatan Rakyat Menjadi Perhatian

http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20067.jpg

PERMATANG PAUH – Hari penamaan calon pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir yang diadakan di Institut Kemahiran Belia Negara, disini semalam, sekali lagi menyaksikan keakraban hubungan dikalangan pemimpin Pakatan Rakyat.

Tidak mengira latarbelakang bangsa atau ugama dan parti mana yang mereka wakili, duduk bersama dibawah satu khemah, bertegur sapa dan berbual mesra membuktikan perpaduan sebenar rakyat Malaysia.

Rakaman detik-detik penamaan calon PRK Permatang Pasir jelas menonjol sehingga menarik perhatian beberapa pemimpin Barisan Nasional untuk berkunjung ke khemah Pakatan Rakyat.

(Gambar kanan - Ustaz Salleh Man, seorang berkelulusan Ijazah Universiti Malaysa, calon PAS yang terkenal dengan kegigihan membangun dan menggerakkan masyarakat)


Berikut adalah catatn detik-detik proses penamaan calon semalam;

6.20 pagi : Menjelang hari pernamaan calon pilihan raya kecil Permatang Pasir pagi ini. Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng antara pimpinan utama Pakatan yang dijangka akan mengiringi calon PAS Ustaz Saleh Man


6.30 pagi : Pasukan keselamatan PAS, Unit Amal yang berseragam merah mula kelihatan menjalankan tugas mereka menjaga keselamatan dan laluan di tempat penyokong PAS dan Pakatan rakyat berkumpul.

Dalam pada itu, beberapa jalan ditutup kepada semua jenis kenderaan mulai pukul 6 pagi tadi. Antara jalan yang ditutup ialah Jalan yang ditutup adalah Jalan Berapit di hadapan perkuburan cina Berapit dan simpang tiga Jalan Berapit/Jalan Mengkuang.

http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20038.jpg

7.15 pagi : Trak-trak anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang sejak awal pagi tadi telah beratur ditepi jalan mula bergerak ke pusat penamaan calon.


8.07 pagi : Helikopter PDRM mula kelihatan berlegar-legar diruang udara.

8.10 pagi : Menurut petugas, jumlah mencecah lebih kurang 2 000 ribu orang penyokong PAS sudah mula berkumpul di simpang laluan masuk menuju pusat penamaan calon di Simpang Tiga Berapit

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan Timbalan dewan Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi. Turut serta YB Nizar Jamaluddin.

8.15 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu yang tiba dengan motorsikal besar antara yang menarik perhatian di pagi hari penamaan calon ini.

Turut juga kelihatan ahli kelab penyokong PAS dari kaum cina dan India turut bersama-sama menyertai perarakan pada pagi ini.

8.20 pagi : Calon PAS, Ustaz Salleh Man tiba dengan diiringi pemimpin Pakatan Rakyat

8.20 pagi : Seramai 10 000 penyokong Pakatan rakyat mula bergerak ke pusat pencalonan di IK
http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20043.jpgBN Bukit Mertajam dengan diketuai Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

8.25 pagi : Bacaan doa dipimpin Ustaz Nasharuddin Mat Isa, dan baru sahaja sampai Naib Presiden PAS Pusat, Salahuddin Ayub.

Kira-kira 1,000 penyokong parti itu berkumpul di luar pusat penamaan calon.

8.24 pagi : Laungan takbir, 'hidup rakyat' dan 'hancur BN' mula bergema dari kumpulan penyokong BN, manakala disebelah penyokong BN masih kelihatan kelompok-kelompok kecil sahaja.

8.34 pagi : Sedikit kekecohan berlaku dihadapan penyokong PAS. Manakala beberapa individu yang dipercayai penyokong Umno yang tersesat laluan di minta kembali ke tempat penyokong BN kerana tiada pas kebenaran.

8.35 pagi : Kira-kira 50 pemimpin PAS dan anggota komponen Pakatan yang lain - antaranya Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali - memasuki IBKN dengan mengiringi calon, Salleh Man untuk menyerahkan borang penamaan calon.

http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20071.jpg8.41 pagi : Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim tiba di pusat penamaan calon bersama beberapa lagi pimpinan parti itu.

Sementara itu, penyokong-penyokong Pakatan Rakyat pula diberi taujihad oleh Exco Pemuda Pusat, Ustaz Ridhuan Mad Nor.

8.50 pagi : Ucapan oleh Ustaz Yusni, Ketua Pemuda Penang, Ustaz Yusni Mat Piah. Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bersama penyokong DAP tiba. Proses penamaan calon akan berlangsung sedikit masa lagi.

9.00 pagi : Proses penamaan calon sedang mula berlangsung.

9.05 pagi : Giliran calon PAS, Salleh Man melengkapkan borang dan menyerahkannya kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya, sejurus Rohaizat menyerahkan borangnya.

Sebelum itu, calon PAS dan rombongan masuk ke pusat penamaan calon. Kedua-dua mereka dikatakan tersekat di tengah-tengah penyokong yang ramai sebelum ini.

9.10 pagi : Selawat bergema dari penyokong Pakatan Rakyat sementara menunggu ketibaan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang.

Setakat ini hanya dua calon yang menyerahkan borang penamaan calon. Masih tiada calon-calon bebas yang kelihatan di pusat penamaan calon ketika ini http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20075.jpg

9.17 pagi : Presiden PAS, Abdul Hadi Awang tiba, sedikit kekecohan dari penyokong berlaku bila polis
menghalang dan menghimpit Presiden PAS itu. Beberapa minit sebelum itu Mursyildul Am PAS tiba ke pusat penamaan calon.

9.45 pagi : Ahli jawatan kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu membuat pengumuman tergempar bahawa PAS akan membuat bantahan pencalonan terhadap calon BN, disambut laungan penyokong Pakatan Rakyat.
Rohaizat Othman yang juga seorang peguam syarie dimaklumkan telah pun dipecat dari Bar Council kerana menipu pelanggannya dan telah pun dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin.


10.00 pagi : SPR telah mengumumkan proses penghantaran borang telah di tutup. Di luar dewan, lagu tema PAS berkumandang di kawasan penamaan calon.

10.05 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya mengumumkan proses bantahan bermula. Sesi pameran dan bantahan borang penamaan calon bermula. Ia akan berlangsung selama sejam.

10.10 pagi Calon Bebas dan pakar motivasi Kamhttp://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20109.jpgarul Ramizu Idris, yang pernah bertanding di Bukit Gantang dan Penanti tidak dapat menyerahkan borang pencalonan kerana lewat dan hadir selepas pukul 10.00 pagi tadi.

10.15 pagi : 10 org wakil pengundi Permatang Pasir dimaklum akan tampil untuk membuat bantahan yang diumumkan Mad Sabu sebentar tadi.

10.20 pagi : Penyokong setia PAS tetap setia menanti walaupun cuaca menginjak panas. Suasana semakin meriah dengan semangat dari penyokong Pakatan Rakyat.

10.38 pagi : Wakil pengundi-pengundi Permatang Pasir sedang mengisi borang bantahan dan menyerahkan borang berkenaan. Pegawai SPR bertugas sedang menyemak dan meneliti borang yang serahkan. Penyokong Pakatan Rakyat masing-masing sedang tunggu keputusan.

10.58 pagi : Kehadiran peyokong Pakatan Rakyat yang semakin ramai sehingga terpaksa memasuki ke dalam pagar di hadapan IKBN
11.00 pagi : Sesi pameran dan bantahan pencalonan sudah berakhir. Masih menantikan pengumuman dari pegawai SPR.
http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKPermatangPasir/PenamaanCalon%20132.jpg
11.20 pagi : Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat keluar dari pusat penamaan calon, ketika ini beliau disambut penyokong Pakatan Rakyat.
Sementara itu, di kekecohan mula berlaku dengan serangan pukulan dari anggota polis terhadap Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan. Serangan tanpa sebab idan penangkapan ahli parlimen itu mengakibatkan kemarahan penyokong Pakatan Rakyat.

11.30 pagi : Pegawai Pengurus Pilihan Raya Roslan Yahya telah mengumumkan calon yang akan bertanding bagi Pilihanraya DUN Permatang Pasir (N.11) iaitu Salleh Man dari PAS dan Rohaizat Othman dari BN.

Lima belas bantahan yang dikemukakan terdahulu, bagaimanapun ditolak SPR.


11.35 pagi : Pimpinan Pakatan Rakyat dan calon PAS keluar dari pusat penamaan calon. Bacaan doa oleh Ustaz Sabri (calon yang lawan Pak Lah). Ketika ini calon PAS sedang berucap kepada penyokong PAS yang hadir.

11.35 pagi : Sah! Hanya satu lawan satu di Permatang Pasir. Saingan satu penjuru antara calon PAS dan BN. Ketika ini penyokong mula beransur bersurai. http://prkn11penang.pas.org.myPas Kawasan PuchongRelated Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .