Ikuti Blog ini

Hanya Pada MU


Ya Allah
kenapakah hati ini begitu keras untuk mengingatiMU?
mungkihkah jiwaku sudah penuh dengan kekotoran?
setiap hari aku solat, membaca al-Quran
tetapi aku tidak dapat merasai kenikmatan
bagaimanakah akan kutempuhi hidup ini?
adakah jiwa ini akan dapat Engkau terima?


Ya Allah!
janganlah Engkau tinggalkan aku
janganlah Engkau biarkan jiwa ini ternoda
dengan kemaksiatan
apalah diri ini tanpaMU
aku begitu lemah untuk mengharungi
gelombang dunia ini

Ya Allah
kasihanilah jiwaku yang kerdil ini
aku sangat mengharapkan pimpinan-MU
aku sangat merindui belaian-MU
bantulah aku,Ya ALLAH!
bantulah aku Ya Rabbi!
lemparkan cahayaMU ke dalam jiwaku...

Ya Allah!
apalah erti kehidupan ini tanpa kehadiran MU
apalah gunanya segala yang kumiliki tanpa
rahmatMU

Ya Allah!
berikanlah petunjuk-MU kepadaku
aku tahu bahwa petunjuk-Mu
adalah mahal dan perluku bayar
aku redha, Ya Allah...

Engkau ambillah apa yang aku miliki
tetapi campakkanlah Nur MU ke dalam
jiwa ini...

Ya ALLAH!
aku malu untuk berhadapan denganMU
aku begitu kotor dan jijik
riya', tamak,sombong, dengki telah
membelenggu hidupku
jiwaku lemas

setiap kali cuba mengingatiMU setiap kali juga jiwaku menghalang
fikiranku berkecamuk
Ya Allah dimanakah cahayaMU?

Ya Allah!
hanya kepada Engkau
tempatku mengadu
hanya kepada MU tempat aku
mencurahkan perasaanku
kerana aku tahu hanya Engkau
yang dapat membimbing
jiwaku yang kerdil ini

maka bimbinglah aku Ya Allah
pimpinlah aku,pimpinlah aku
pimpinlah akuuu...Ya Allah!

MALAM PERTAMA ANDA


Malam itu ialah MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR! Pernahkah engkau melihat kuburan? Pernahkah engkau melihat gelapnya kuburan?Pernahkah engkau melihat sempit dan dalamnya liang lahat?Pernahkah engkau membayangkan kengerian dan kedahsyatan alam kubur?Sedarkah engkau bahawa kuburan itu dipersiapkan untukmu dan untuk orang-orang selain darimu? Bukankah telah silih berganti engkau melihat teman-teman, orang-orang tercinta dan keluarga terdekatmu diusung dari dunia fana ini ke kuburan?
Apakah Malam Pertama Kita di Alam Kubur Nanti Asyik dan Nikmat atau Penuh Derita dan Sengsara?"
Wahai anak Adam, apa yang telah engkau persiapkan saat malam pertamamu nanti di alam kubur? Tidakkah engkau tahu, bahawa ia adalah malam yang sangat mengerikan. Malam yang kerananya para ulama' serta orang-orang yang soleh menangis dan orang-orang bijak mengeluh. Apa tidaknya, kala itu kita sedang berada di dua persimpangan dan di dunia yang amat berbeza. "Suatu hari pasti engkau akan tinggalkan tempat tidurmu (di dunia), dan ketenangan pun menghilang darimu. Bila engkau berada di kuburmu pada malam pertama, demi Allah, fikirkanlah untung nasibmu dan apa yang akan terjadi padamu di sana ?" Hari ini kita berada di dunia yang penuh keriangan dengan anak-anak, keluarga dan sahabat handai, dunia yang diterangi dengan lampu-lampu yang pelbagai warna dan sinaran, dunia yang dihidangkan dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat serta minuman yang pelbagai, tetapi pada keesokannya kita berada di malam pertama di dalam dunia yang kelam gelap-gelita, lilin-lilin yang menerangi dunia adalah amalan-amalan yang kita lakukan, dunia sempit yang dikelilingi tanah dan bantalnya juga tanah. Pada saat kita mula membuka mata di malam pertama kita di alam kubur, segala-galanya amat menyedihkan, tempik raung memenuhi ruang yang sempit tapi apakan daya semuanya telah berakhir. Itukah yang kita mahukan? Pastinya tidak bukan? Oleh itu beramallah dan ingatlah sentiasa betapa kita semua akan menempuhi MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR!

Di dalam usahanya mempersiapkan diri menghadapi malam pertama tersebut, adalah diceritakan bahawa Rabi' bin Khutsaim menggali liang kubur di rumahnya. Bila ia mendapati hatinya keras, maka ia masuk ke liang kubur tersebut. Ia menganggap dirinya telah mati, lalu menyesal dan ingin kembali ke dunia, seraya membaca ayat: "Ya Rabbku, kembalikanlah aku semula (ke dunia), agar aku dapat berbuat amal soleh terhadap apa yang telah kutinggalkan (dahulu)." (Surah Al-Mu'minun, ayat 99-100) Kemudian ia menjawab sendiri; "Kini engkau telah dikembalikan ke dunia wahai Rabi'.." Dan disebabkan hal tersebut, Rabi' bin Khutsaim didapati pada hari-hari sesudahnya sentiasa dalam keadaan beribadah dan bertaqwa kepada Allah! Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis atas kematian dan sakaratul maut yang bakal menjemputmu? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis atas kuburan dan kengerian yang ada di dalamnya? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis kerana takut akan hausnya di hari penyesalan? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis kerana takut kepada api Neraka di Hari Kiamat nanti? Sesungguhnya kematian pasti menghancurkan kenikmatan para penikmatnya. Oleh itu, carilah (kenikmatan) hidup yang tidak ada kematian di dalamnya. "Ya Allah, tolonglah kami ketika sakaratul maut!"


Sabanhari kita berdepan dengan pelbagai isu yang mencabar keintelektualan dan daya kesabaran diri. Malah adakalanya cabaran yang dilontarkan amat besar sehingga meminta daya ketahanan iman yang tinggi. Tengok saja isu persembahan nyanyian oleh Ella dan Mas Idayu di Kejohanan Bolasepak Piala Sultan Selangor yang akan diadakan tidak lama lagi. Apa kaitan bolasepak dengan persembahan mengarut puak-puak ni! Ni macam cerita iklan jual kereta tetapi dipaparkan lebih banyak adegan perempuan separa bogel daripada gambar kereta.

Ada yang berkata apa salahnya berhibur sedikit sebelum pertandingan bolasepak bagi mententeramkan hati yang gundah gulana kerana isu kenaikan minyak dan harga barang. Soalan saya, lepas habis persembahan tu adakah telah terubat gundah gulana tu? Kadangkala kita ni terlalu terikut-ikut dengan cara orang yang tak beriman mencari ketenteraman jiwa sebab tu penyakit kita dengan mereka lebihkurang sama. Hidup sebagai seorang muslim mukmin tu mestilah “dipakej” dengan lengkap sempurna termasuk cara-cara nak menghiburkan hati. Ni tak, nak minta doa dan berkahwin cara Islam tetapi nak berseronok-seronok ikut nafsu serakah. Ella apabila ditanya oleh para wartawan tentang kaitan isu gejala sosial di kalangan remaja dan persembahannya, berkata bahawa remaja sekarang sudah cerdik dan dapat membedakan antara yang baik dan yang buruk. Cerdik tengkorak apa bila setiap hari mereka yang jenis ni dok buang anak merata, bohjan bohsia tanpa penghujung, merempit siang malam, Al-qur’an dan masjid ditinggal jauh. Dan si Ella ni dengar khabarnya diminati oleh geng-geng Black Metal. Apa betui ke?

Saya ada meneliti buku panduan yang dikeluarkan JAKIM berhubung isu hiburan di dalam Islam. Cukup cantik kupasannya. Saya cadang kita semua pi ambik kat pusat Islam sorang satu lepas tu baca dan amal. InsyAllah bab-bab ni tak timbul lagi selepas ini. Pemuda PAS dan sapa pun yang mengaku Islam berhak untuk membuat teguran, bukan atas dasar benci tetapi kasih sayang kerana ini satu amanah. Jadi saya harap teguran ini dilihat di dalam konteks yang betul supaya tak ada puak yang akan mengambil kesempatan kelak.

Bab isu minyak naik harga ni pun tak kunjung reda. Semakin hari semakin terhimpit rakyat. Pemimpin UMNO/BN ni aku ingat tak ada hati perut betul. Rakyat gaji tak bertambah, kos meningkat jadi apa lagi helah mereka untuk terus hidup. Saya bimbang isu ini akan memusnahkan institusi kekeluargaan dan masyarakat kerana kehimpitan hidup. Anwar Ibrahim, kalau dah ada jalan nak ambil alih kerajaan persekutuan, silakan cepat sebelum kita semua punah ranah. Tambah bila dengar penerangan Pak Lah dan menteri-menteri tunggulnya, bertambah yakin saya saat-saat kehancuran kita makin dekat.

Anak Bapa: Pemuda PAS tak protes jikalau Alleycats membuat persembahan kerana kita dimaklumkan bahawa selain daripada Mas dan Ella, Alleycats juga dijemput. Ini menunjukkan bahawa PAS tidak menentang hiburan cuma ikon-ikon tertentu yang dikaitkan dengan budaya liar. Perkara ini tak siapa yang sentuh ……..aneh?

Himpunan 1 juta rakyat bertempat di Padang Timur PJ, 6 JulaiGabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (Protes) mengumumkan bahawa perhimpunan satu juga rakyat akan diadakan pada 6 Julai 2008 bertempat di Padang Timur Petaling Jaya berhadapan Amcorp Mall pada jam 10.00 pagi.

Penyelaras Protes, Dr Hatta Mohd Ramli yakin Protes dapat mengumpul sejuta rakyat negara ini kerana keadaan negara semakin gawat dengan berbagai-bagai masalah termasuklah politik kerajaan.

Tambahan pula katanya, sudah 15 hari rakyat terus menjalani kehidupan yang terhimpit sejak kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Katanya, kemarahan rakyat semakin memuncak dengan demonstrasi membantah kenaikan minyak merata-rata tempat termasuk di Masjid Kampung Baru dan di Kajang.

Beliau juga meminta satu juta rakyat yang akan mengikuti perhimpunan itu memakai baju berwarna merah sebagai identiti rasmi membantah kenaikan harga minyak.

Oleh itu, katanya Protes kali ini dengan slogannya 'Protes Satu Juta Rakyat Turun' akan terus menyatakan siri bantahan terhadap kerakusan kerajaan di seluruh negara.

Ketika ditanya sebab Padang Timur dipilih sebagai lokasi perhimpunan, Dr Hatta berkata Protes mengambil kira keselesaan peserta himpunan dan ia berdekatan dengan sebuah tasik rekreasi.

"Orang ramai boleh datang dari beberapa arah tanpa kesesakan seperti dari lebuh raya persekutuan dan boleh menggunakan kemudahan awam LRT yang berhenti di Taman jaya," katanya kepada wartawan di Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Jelasnya, dalam perhimpunan itu pemimpin Pakatan Rakyat turut berucap kemudian diikuti tayangan media tentang senario kenaikan harga minyak yang akan memberi semangat dan kesedaran kepada rakyat.

"Di samping itu, kita akan menjemput beberapa artis serta mengadakan persembahan teater bergerak untuk menaikan semangat kepada para penyokong bantahan itu," katanya.

Apa yang penting Hatta menegaskan, perhimpunan itu sebagai satu mesej penting kepada Abdullah Badawi untuk menurunkan harga minyak.

Katanya, orang ramai pula tidak perlu risau dengan keselamatan di padang itu, kerana pihak penganjur akan menyediakan seramai 3,500 petugas keselamatan untuk mengawal cubaan provokasi oleh pihak tertentu.

Beliau juga menegaskan tidak berhasrat untuk memohon sebarang permit daripada pihak polis untuk perhimpunan itu.

Merujuk hari perhimpunan yang berubah, Hatta berkata hari Ahad cuti umum dan tidak ramai yang berniaga dan keadaan lalu lintas agak lengang.

"Jika tidak ada di kalangan peniaga merungut mereka kerugian ribu ringgit kerana perhimpunan oleh Protes," katanya.

Menjawab kenapa tidak membuat di tempat yang diputuskan sebelum ini iaitu KLCC, Hatta berkata, sasaran perhimpunan kali ini agak besar dan di kawasan padang berkenaan amat sesuai di samping memudahkan pihak keselamatan mengawal.

Semasa ditanya apa kemucak perhimpunan tersebut, Hatta berkata mereka akan membuat satu 'pengisytiharan' bagaimanapun beliau tidak menjelaskan apa pengisytiharan itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang juga penyelaras Protes berkata, himpunan itu juga sebagai satu insiatif Pakatan Rakyat bahawa mereka amat serius dalam menangani masalah rakyat.

Bagaimanapun, katanya untuk menggerakkan satu juta rakyat turun sama-sama membantah kenaikan minyak adalah satu cabaran yang besar.

"Kita tunjuk kepada kerajaan kita akan menggunakan hak demokrasi untuk mengubah nasib kita sendiri," katanya.

Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar Mat Akin mengajak semua mahasiswa dan mahasiswi untuk sama-sama menyertai perhimpunan itu sebagai satu platform menyampaikan ketidakpuasan mereka terhadap kerajaan.

"Mereka mewakili golongan muda untuk sama-sama mengembleng tenaga bagi menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan memanipulasi isu minyak," katanya.

Seorang lagi penyelaras Protes S. Arultcelvan pula berkata, pada 6 Julai nanti rakyat telah membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka menyahut cabaran Perdana Menteri untuk terus mengadakan perhimpunan bantahan.

Salahudin akan bentang usul kenaikan harga minyak di parlimen


Ketua Whip PAS di Parlimen, Salahuddin Ayub akan mengemukakan usul mengenai kenaikan harga minyak dalam sesi Parlimen akan datang.

Dalam usul yang difakskan kepada Harakhdaily itu beliau menyatakan kenaikan harga minyak setinggi 41 peratus yang diumumkan kerajaan itu tidak pernah berlaku di negara ini dan diumumkan secara mengejut, sedangkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna menyebut harga minyak tidak akan dinaikkan sehingga Ogos.

Katanya, kenaikan harga minyak ini dibuat dalam keadaan rakyat tidak membuat persediaan untuk menghadapi kenaikan harga minyak dengan mendadak.

Sehubungan itu katanya, kesan daripada tiadanya persediaan tersebut, ia menjadi kenaikan harga berantai dan membentuk tekanan inflasi yang amat ketara.

Jelasnya, dengan kenaikan harga bahan api, harga barangan pengguna dan perkhidmatan turut mengalami isu yang sama. Kos pengangkutan awam sama ada bas, teksi atau lori pengangkut barang telah meningkat.

"Kita tidak dapat menolak kehendak peniaga untuk menaikkan harga barang kerana peningkatan kos ini. Adalah suatu yang dangkal untuk kita bertegas supaya tambang kenderaan awam tidak dinaikkan atau harga barangan dan perkhidmatan tidak boleh dinaikkan.

"Mahu tidak mahu rakyat terpaksa menerima hakikat bahawa kos kehidupan mereka telah meningkat lebih 30 peratus ekoran kenaikan harga minyak ini," katanya.

Sementara itu Salahuddin menegaskan, kerajaan telah mengambil sikap untuk tidak melayan permohonan gaji minimum oleh rakyat sedangkan kos hidup mereka lebih tinggi berbanding dahulu.

Katanya, dengan keadaan seperti itu, peningkatan kadar kemiskinan akan bertambah dengan mendadak di mana pendapatan RM1,000 tidak lagi dianggap miskin bahkan fakir bagi penduduk bandar.

Tambahnya dengan pendapatan RM1,000, kemungkinan besar rakyat yang berpendapatan RM1000 tidak dapat mengakses pendidikan dengan berkesan. Dengan ini katanya, generasi muda akan lebih terdedah kepada gejala sosial tekanan inflasi ini, manakala orang dewasa akan menghadapi tekanan emosi dan jiwa.

Keadaan ini katanya, amat berbahaya bagi sebuah negara yang sedang membangun seperti Malaysia.

Justeru katanya, kesan kenaikan harga minyak adalah perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu dirundingkan segera. - mns_

6 Julai: Tarikh baru protes harga minyak


Tarikh dan tempat perhimpunan besar-besaran bagi membantah kenaikan harga minyak, ditukar sekali lagi.

Perhimpunan tersebut sebelum dijadual diadakan pada 5 Julai depan, bertempat di KLCC di ibu negara.

Bagaimanapun, hari ini, Penyelaras Protes, Dr Hatta Ramli berkata, perhimpunan itu akan diadakan pada 6 Julai bertempat di Jalan Timur, Petaling Jaya

Pertukaran itu, katanya, dibuat untuk memberi ruang kepada lebih ramai rakyat untuk menyertainya.

Keputusan memindahkan tempat perhimpunan juga dibuat kerana Protes tidak mahu perniagaan di KLCC terganggu.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .