Ikuti Blog ini

Memang pembangkang turun padang sebab mereka prihatin nasib rakyat. Apa masalahnya pembangkang pada demontrasi itu? Umno pula ke mana?

Presiden PAS dan Timbalannya, Dato' Seri Abdul Hadi Awang (MP Marang) dan Nasharuddin Mat Isa (MP Bachok)


Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli (MP Kuala Krai)


Dato' Abu Bakar Chik, bekas Ketua Pemuda dan bekas Exco Kerajaan PAS Terengganu


Naib Presiden PAS, Ahmad Awang (Pesuruhjaya PAS Perak)

Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu (bekas MP Kuala Kedah)

Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar (MP Pokok Sena)

Kelihatan AJK PAS Pusat, Idris Ahmad di bekalang Dato' Dr Hassan Ahmad dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah sebelah kiri Dato' A Samad Said


Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub (MP Kubang Kerian)

Pemimpin GMP dari kiri Hasni Abbas, Ainon Mohd, Dr Abdullah Hassan dan Dr Shaharil Mohd Zain sertai perarakan.

APA masalahnya dengan kehadiran pemimpin pembangkang pada demontrasi 100,000 Bantah PPSMI 7 Mac lalu? Sejak awal lagi, Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) sudah mencari tempat berpaut bagi menggerakan demontrasi itu. Tiada isu tentang kaitan pembangkang pada demontrasi ini. Mereka semua adalah rakyat Malaysia.

GMP telah mencari Pemuda Umno dan wadah Umno itusendiri tetapi gagal memberi reaksi. Sebabnya mudah. Macam mana Umno dan respons kerana merekalah "hantu jembalang" yang menerima dan melaksanakan dasar PPSMI itu.

Merekalah (Umno) yang melanggar Akta Pendidikan, Dasar Pelajaran Kebangsaan dan Perlembagaan Malaysia 152. Tidak mungkin, Umno akan membantu dan menyokong GMP. Jadi kenapa, Hisyamuddin Husein kata himpunan itu didalangi oleh pembangkang.

Memang pemimpin parti pembangkang seperti dari PAS, Presidennya sendiri turun padang, Dato' Seri Abdul Hadi Awang, Dato' Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub, Dr. Mohd Hatta Ramli, Dato' Kamaruddin Jaffar dan ramai lagi pemimpin peringkat negeri dan kawasan turun.

Kerana apa? Kerana mereka bergelar rakyat. Kerana anak mereka juga terperangkat dengan PPSMI. Kerana mereka prihatin. Kerana mereka tidak mahu bangsa Melayu mati. Kerana mereka tidak sanggup tengok bahasan Melayu di bunuh.

Mana pemimpin Umno? PAS sejak awal lagi sudah mengumumkan sebagai pembantu kepada menggerakkan himpunan ini. PAS mengerakkan road show bantahan ke seluruh negara. PAS gerakkan ahli-ahlinya yang besar untuk turun. Di mana salahnya? Macam juga Umno gerakan GPMS, Pekida, pelbagai NGO yang mandom, MBM, MAYC, Belia 4B dan lain-lain untuk sokong Umno bila tersepit dan terjepit.

Melihat Modus Operandi perhimpunan membantah Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di ibu negara, Sabtu pasti ada benarnya dakwaan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa insiden yang hampir cetus keganasan itu didalangi pembangkang.

Sejak awal lagi, GMP menghantar memorandum kepada PAS dan PKR pada pilihan raya kecil di Kuala Terengganu. Kemudian menyerahkan lagi memorandum kepada kedua-dua parti itu di Perlimen. Mereka juga serah memo yang sama kepada Umno di Kuala Terengganu. Serah juga kepada Hisyemuddin di Parlimen. Apa yang tak kena?

Umno sudah dimaklumkan. Tak mahu dengar, itu memang perangai Umno. Pekak badak. Buta tuli. Sebab Umno yakin tidak ada siapa yang akan turun demo anjuran PPSMI itu. Isu bahasa, siapa nak beriya-iya. Orang PAS lagi tak mahu turun. Itu perkiraan pemimpin Umno. Bile meletup 7 Mac lalu, berulah Pak lah terkejut dan terkedu.

Berdasarkan apa yang berlaku sehingga memaksa polis melepaskan gas pemedih mata bagi menyurai perarakan kira-kira 100,000 pembantah PPSMI yang merempuh sekatan polis menuju ke Istana Negara, jelas tindak tanduk sebahagian mereka bukan berasas kepada perjuangan bahasa mahupun pendidikan. Bagi Hishamuddin, apa yang berlaku ‘ibarat sudah terang lagi bersuluh’, dengan kehadiran pemimpin-pemimpin pembangkang terutama PAS dan PKR yang mengheret sebahagian daripada mereka terbabit demonstrasi jalanan.

Hisyamuddin sedang mencari alasan. Untuk menafikan kebangkitan orang Melayu. Kalau Melayu itu dikatakan Umno bermakna, orang Umno akar umbi sudah bangkit. Menikam Umno. Menujah pemimpin Melayu dari Umno. Bukan senang nak gerakan orang Melayu bangkit. Hari ini, 7 Mac orang Melayu sudah bangkit. Orang Cina tak ada. Orang India jauh sekali. Kalau ada sokongan moral tidak dinafikan.

Ini bukan demontrasi BERSIH dua tahun dulu. Semua kaum ada. Cina dan India turun padang pada angka yang besar. Demo PPSMI ini, solid orang Melayu yang datang. Berhimpun. Berarak menunju Istana Negara. Soal pembangkang jadi dalang tidak timbul. Tapi sebagai parti pemerintah, mengaitkan pembangkang lebih mudah menyelesaikan masalah.

Adakah berhenti setakat itu? Umno juga akan bermesyuarat tergempar membincangkan trend sokongan orang Melayu. Pada PRU lepas, orang Cina dan India menyokong pembangkang. Umno dan BN hanya menang di kawasan orang Melayu. Adakah orang Melayu akan bersama Umno dan BN selepas ini?

Setelah mereka lihat reaksi negatif Hisyamuddin dan pemimpin Umno terhadap PPSMI? Najib membisu seribu bahasa? Hanya menumpang kenyataan Hisymuddin semata-mata. Setelah memerhati apa yang terjadi di Perak. Umno bukan lagi dilihat payung orang Melayu sebaliknya sudah menjadi "musuh ketat" orang Melayu.

Kalau Hisyamuddin dan pemimpin Umno seangkatan dan sewaktu dengannya masih berperangai buta mata, pekak badak, keras hati, bahut dan keras kepala, maka terimalah akibatnya pada pilihan raya umum akan datang. Jawapannya sudah ada dan boleh dicongak-congak. Trend pengundian orang Melayu kini sudah berubah!Ungkapan Beri Betis Nak Peha Kepada Pakatan Rakyat Perak, Serlahkan Kedangkalan Si Rais Anak Yatim Berbicara Soal Undang-Undang !


Ungkapan "beri betis nak peha" yang disuarakan oleh Pakar Undang-Undang dan Perlembagaan UMNO iaitu Rais Anak Yatim kepada Pakatan Rakyat Perak semalam, jelas sekali membuktikan bahawa beliau adalah seorang lagi pemimpin Melayu UMNO yang sudah "tidak waras" bila berkata-kata. Sememangnya Rais adalah satu-satunya anak yatim yang tidak layak untuk dihormati sebenarnya. Beliau bercakap hanya untuk "mengampu" dan "membodek" Najib Razak yang kononnya bakal ditabalkan sebagai Perdana Menteri tidak lama lagi. Inilah dia budaya puak-puak UMNO karat sejak dulu, kini dan selamanya. Rasuah, bodek dan ampu adalah "darah daging" mereka dan terlalu sukar untuk dibenteras melainkan mereka kehilangan kuasa peringkat pusat suatu hari nanti.


Hanya rakyat yang bisa untuk melunturkan segala keegoaan puak-puak ini sebenarnya. Rais bercakap seperti orang yang langsung tidak belajar ilmu undang-undang dan perlembagaan. Kononnya beliau berpendapat tindakan Menteri Besar Perak, Ir.Nizar Jamaluddin menyaman Kerajaan Negeri BN sekarang adalah sesuatu yang amat memalukan. Kononya MB Zambry telah dilantik secara sah oleh Sultan berdasarkan kepada Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri itu. Walhal beliau lupa seluruh rakyat Perak tahu bahawa Sultan tiada hak untuk memecat Menteri Besar sebenarnya.


Undang-undang Tubuh Negeri Perak menyatakan bahawa Menteri Besar hanya boleh dilucutkan jawatan menerusi tiga cara iaitu meletak jawatan, pembubaran DUN atau undi tidak percaya yang dilakukan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri. Maka sekarang, ketiga-tiga elemen itu tidak berlaku sebenarnya. Ini bermakna Ir.Nizar masih Menteri Besar Perak yang sah serta termaktub dalam undang-undang. Tidak timbul sebenarnya soal mengingkari titah Sultan Perak dalam hal ini.


Maka itu, kenapa manusia sebijak Rais Anak Yatim ini sanggup melemparkan tuduhan seperti itu, diketika kemelut politik Perak semakin parah kini. Beliau sepatutnya sedar akan apa yang disuarakannya itu didengari oleh seluruh rakyat. Bahkan semakin beliau bersuara soal undang-undang, maka semakin rakyat melihat kedangkalan serta kecetekan ilmu undang-undang dan perlembagaan yang dimilikinya itu. Justeru itulah, lebih elok Rais Anak Yatim berdiam diri daripada mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung soal ini. Usahlahlah "membuka pekung di dada" ketika rakyat melihat beliau sebenarnya antara pemimpin UMNO yang boleh diharapkan untuk menjadi Pakar Rujuk Hal Ehwal Undang-Undang dan Perlembagaan kepada seluruh Rakyat Malaysia.


Rais satu-satunya "Anak Yatim" yang sanggup menyembah Pak Lah


[Melihat foto Rais Anak Yatim ketika menyembah dan mencium tangan Pak Lah itu, ternyata bahawa beliau memang antara pengampu dan pembodek dalam UMNO yang masih aktif. Maka itu, kita tidak hairanlah Rais mengiyakan "rampasan kuasa" yang dilakukan oleh Najib dan UMNO Perak terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat di sana dulu. Rais seolah-olah buta mata dan hati untuk menilai segala apa yang berlaku di negeri itu. Sedangkan beliau sendiri tahu bagaimana rentetan proses rampasan kuasa yang berlaku di Perak itu. Jika rakyat yang tidak sebijak Rais Anak Yatim boleh menilai perjananan insiden ini dengan "kepala otak" mereka, masakan "Anak Yatim" sebijak Rais ternyata gagal sebenarnya untuk berfikir secara lebih profesional dalam hal undang-undang ini].Beliau bercakap tanpa berfikir - mendedahkan kedangkalan akal fikir siasahnyaSebagai Menteri Pelajaran sepatutnya Hishamuddin seorang yang banyak membaca dan berfikir dengan menggunakan otak dan bukan dengan kulit kepala. Perjuangan memansuhakn PPSMI bukan baru. Ia bermula sejak mula-mula ia hendak dilaksanakan lagi.Sudah berpuluh seminar, konvensyen, forum, ucapan, pandangan, tulisan dan sebagainya diadakan sebagai membantah perlaksanaan PPSMI

Hishamuddin Menghukum Dengan Sebelah Mata


File:Hisham Keris.jpeg
KATA Hishamuddin bin Hussein bin Onn bin Jaaffar, himpunan membantah PPSMI Sabtu lalu didalangi oleh pembangkang. Alasannya mudah sahaja sebab beliau ada nampak pemimpin pembangkang menyertai himpunan berkenaan.


Hukuman Hishamuddin itu terlalu mudah dan seolah-olah dibuat oleh mereka yang berfikir secara kebudak-budakan atau hukum sebelah mata. Tuduhan Hishamuddin itu bersifat politik untuk menuduh Pas supata rakyat bencikan Pas.


Dengan tuduhan itu juga beliau membayangkan kebijaksanaan dan pandangan jauh beliau selama ini di mana apa yang disangkakan itu benar. Bahawa dalang di sebalik anti PPSMI itu ialah pembangkang, khususnya Pas.


Mungkin Hishamuddin tidak membaca pun memorandum yang serahkan oleh Dr Hassan Ahmad dan rombongan GMP kepada beliau dan beberapa menteri dan ahli Parlimen lain di parlimen tidak lama dulu. Kalau ketua Pemuda itu membaca dan memahami intipati memorandum itu beliau tidak akan membuat tuduhan murah begitu.


Beliau akan menjaga lidahnya dan tidak berselindung di sebalik ting kecil untuk menyelamatkan diri dan menjaga maruah politiknya. Tetapi kerana beliau bercakap tanpa berfikir menyebabkan Hishamuddin telah mendedahkan kedangakalan akal fikir siasahnya.


Sebagai Menteri Pelajaran sepatutnya Hishamuddin seorang yang banyak membaca dan berfikir dengan menggunakan otak dan bukan dengan kulit kepala. Perjuangan memansuhakn PPSMI bukan baru. Ia bermula sejak mula-mula ia hendak dilaksanakan lagi.


Sudah berpuluh seminar, konvensyen, forum, ucapan, pandangan, tulisan dan sebagainya diadakan sebagai membantah perlaksanaan dasar berkenaan.


Yang membantah dan menyuarakan kebimbangan mereka bukan saja pemimpin pembangkang tetapi pemimpin Umno sendiri dan juga para cerdikpandai lain yang tidak ada apa-apa kepntingan politik. Tengku Razaleigh Hamzah adalah antara tokoh yang menentang dasar pendidikkan PPSMI ini.


Ada juga kalangan pemimpin Umno yang boleh dikira ada nama turut sama menentangnya. Tetapi kerana mereka Umno yang kena menjaga kedudukan dan kepentingan penentangan itu dilakukan secara sorong tarik, macam kura-kura menyembunyikan kepalanya.


Saya percaya orang Umno bawahan juga tidak setuju dan keliru dengan polisi berkenaan berkenaan. Tetapi disebabkan dasar itu diperkenalkan oleh parti mereka, mereka terpaksa menyokongnya walaupun dalam hati mempertikaikannya. Sebabnya mudah kerana orang-orang Umno diluar bandar juga (yang cerdik dan tidak taksub dengan parti) menyedari akan masalah yang dihadapi murid berhubung PPSMI ini.


Walaupun penentangannya kini secara meluas dan memorandum mengenainya sudah memasuki Istana Negara, namun masih juga ada yang belum faham mengapa PSPMI dibenci. Hishamuddin dan mereka yang sebebal dengannya hendaklah sedar isu PPSMI bukan merupakan ideologi mana-mana parti politik.


Gerakan menentangnya kerana hendak mendaulatkan kedudukan bahasa Melayu dan menyelesaikan masalah yang dihadapi murid-murid luar bandar berhubung isu berkenaan tanpa mengira warna kulit dan keturunan.


Kerana sikap berkata sebelum berfikir menyebabkan ramai yang tidak tahu hujung pangkal mengenai PPSMI tetapi malangnya mereka ingin juga mengambil bahagian maka timbullah kekeliruan. Bila sudah jadi begini maka jadilah mereka mengkritik terhadap apa yang mereka tidak faham dan tidak tahu.


Bagi pengetahuan yang masih keliru, apabila GMP menentang PPSMI bukan bermakan GMP dan sekelian orang menyokongya menolak pembelajaran bahasa Inggeris. Mereka bukan berfikiran sempit dan membenci kepada bahasa penjajah itu tana tentu fasal. Apa yang diperjuang dan dipersoalkan mengenai pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris yang menjejaskan pendididan dan peratus kelulusan anak-anak sekolah di kampung. Itu saja.


Bacalah kajian dan analisa mengenai keputusan USPR tatkala PPSMI dikuatkuasakan. Tengok secara jujur dan ikhlas kesan dan implikasi ke atas dasar berkenaan dan jangan cuba menegak benang basah atau rela menerimanya sebagai bagus kerana ia dibuat oleh Umno.


Kenapa orang-orang Umno seperti ini sudah membuang mata zahir dan mata hatri mereka untuk menilai mana yang buruk dan mana yang baik.


Kepada Hishamuddin dan orang sebebal dengannya pula jangan mudah menundign jari kepada pembangkang. Yang jelas isu PPSMI bukan isu parti politik. Masa perarakan tempoh hari tidak ada pun pemimpin tertinggi PKR dan DAP? Apakah ianya isu pembangkang? Kata Hishamuddin beliau tidak nampak pun muka-muka Umno di dalam himpunan berkenaan? Apakah wajah orang Umno ada tanda khusus?


Nampaknya semakin hari Hishamuddin semakin besar kepala dan keras kepala. Sikap Hishamuddin yang tidak langsung memberi reaksi kepada ‘sunggutan’ Abdulah Ahmad Badawi mengatakan isu PPSMI sudah menjadi isu besar dan perlu diatasi segera menunjukkan Ketua Pemuda itu sudah tidak ada hormat langsung kepada bakal bekas Perdana Menteri itu.


Sikap dan cara Hishmauddin berdolak dalih dalam isu PPSMI ini ia menyedihkan orang Melayu. Sudah pasti rasa sedih dan terkilan itu juga akan terbawa ke dalam perhimpunan agung Umno kelak. Sekiranya Hishamuddin terus bebal dan berdegil dengan sikapnya kini tidak mustahil beliau akan diajar oleh perwakilan kelak.


Kedudukan beliau yang kini dikataskan calon favourite untuk Naib Presiden mungkin boleh jatuh mendadak kalaupun tidak tergolek terus. Sekiranya Hishamuddin tergolek ini bermakna perwakilan Umno pada 24 – 28 Mac ini masih ada hati dan kecintaan kepada bahasa ibunda mereka.


Sebaliknya kalau Hishamuddin masih menang jelas bahasa Melayu sudah hilang dari hati Umno.


Sebagai Menteri Pelajaran sepatutnya Hishamuddin seorang yang banyak membaca dan berfikir dengan menggunakan otak dan bukan dengan kulit kepala. Perjuangan memansuhakn PPSMI bukan baru. Ia bermula sejak mula-mula ia hendak dilaksanakan lagi.


Perutusan Maulidur Rasul Dari Timbalan Mursyidul Am PAS

aya mencadangkan supaya kalau benar-benar mengaku semuanya itu kerana hendak mengikuti jejak Rasulullah, maka ada baiknya diubah, ditambah sambutan itu dengancara pemerintah itu sendiri mengisytiharkan setiap tahun yang diadakan sambutan keputeraan Baginda, sekurang-kurangnya satu dari ajaran baginda dilaksanakan dalam pemerintahan.
Saya mencadangkan supaya kalau benar-benar mengaku semuanya itu kerana hendak mengikuti jejak Rasulullah, maka ada baiknya diubah, ditambah sambutan itu dengancara pemerintah itu sendiri mengisytiharkan setiap tahun yang diadakan sambutan keputeraan Baginda, sekurang-kurangnya satu dari ajaran baginda dilaksanakan dalam pemerintahan


Perutusan Maulidur Rasul: Laksana ajaran Nabi dalam pemerintahanMENGINGATI Rasulullah s.a.w. adalah dituntut oleh syarak. Cara tuntutan itu adalah umum, apa sahaja yang boleh dilakukan dengan tujuan untuk mengingati Rasulullah, bukan semata-mata kerana jasmaninya tetapi kerana risalah atau mesej yang dibawa untuk memberi kebahagiaan kepada manusia di dunia hingga ke akhirat.


Pada zaman mutakhir ini umat Islam umumnya, tidak lagi menghayati petunjuk-petunjuk Rasulullah s.a.w., malah mereka juga terasing daripada menghayati perjuangan baginda, menyebabkan Islam terpinggir dan perjuangan Nabi Muhammad s.a.w.tidak lagi menjadi idola.


Oleh itu, amat perlu diadakan sambutan yang bersesuaian dengan keadaan zaman ataupun perayaan-perayaan yang dilakukan selama ini seperti perarakan atau ceramah-ceramah agama sudah menjadi sesuatu yang ritual. Kadang-kadang ia tidak memberi makna yang sepatutnya bagi ditimba oleh orang-orang Islam.


Oleh demikian, saya mencadangkan supaya kalau benar-benar mengaku semuanya itu kerana hendak mengikuti jejak Rasulullah, maka ada baiknya diubah, ditambah sambutan itu dengancara pemerintah itu sendiri mengisytiharkan setiap tahun yang diadakan sambutan keputeraan Baginda, sekurang-kurangnya satu dari ajaran baginda dilaksanakan dalam pemerintahan.


Sebagai contoh, kalau Rasulullah s.a.w. amat memerangi arak, maka satu tahun diambil tahun ‘pengharaman arak’ untuk selamanya, manakala tahun hadapan pula satu lagi diambil untuk dilaksanakan, contohnya, seperti menutup aurat. Maka dilaksanakan perintah itu dengan sebaiknya oleh pemerintah. Bagi tahun ketiga pula, sebagai contoh, mengharamkan judi.


Ertinya, jika setiap tahun diadakan sambutan, diambil sekurang-kurangnya satu ajaran itu, maka ternampaklah kita ini serius dan wujud perubahan yang baik sempena Maulidur Rasul itu.


Manakala, satu hal lain pula, pihak yang berkuasa atau badan amal yang berwibawa, perlu mengadakan penyelidikan yang rapi tentang beberapa episod daripada sejarah hidup Rasulullahyang boleh dijadikan modul hidup atau praktikal modul untuk dilaksanakan, sesuai dengan firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya bagi kamu ada sejarah Rasulullah itu contoh teladan yang amat baik untuk dilaksanakan.”


Namun, selama ini hampir tidak pernah dilakukan penyelidikan sedemikian di Malaysia dalam hal ini.


Atas sebab-sebab itu, seperti dinyatakan tadi perlunya beberapa pendekatan dan ajaran Rasulullah s.a.w. itu diambil satu daripadanya setiap tahun bagi memberikan kemanfaatan kepada seluruh ummah.


* Dato’ Dr Haron Din, Timbalan Mursyidul Am PAS


Tindakan Polis Ala Yahudi


Himpunan 100 ribu rakyat membantah
Pengajaran dan Pembelajaran Sains Matematik
dalam Bahasa Inggeris.

Tepat jam 2.00 petang saya berada di Kompleks Sogo dan kemudian bergerak ke Masjid Negara untuk menyertai Himpunan 100 ribu rakyat bagi turut membantah PPSMI

Sejurus saya sampai ke Masjid Negara , seingat saya lebih 10 kali gas pemedih mata ke kawasan Masjid Negara . Keadaan menjadi kucar kacir akibat serangan polis ala Yahudi tersebut .

Saya yakin dan percaya , perhimpunan ini akan berlangsung secara aman dan tenteram tanpa gangguan dan provokasi dari pihak polis atau FRU .

Anggota Unit Amal sememangnya konsisten malah telah dikenali bagaimana disiplin mereka mengendalikan perhimpunan biarpun sebesar 100 ribu . Pengalaman Unit Amal yang sangat cemerlang sewaktu mengendali himpunan BERSIH diiktiraf oleh dunia .

Malang apabila pihak polis , yang saya percaya mereka bertindak pula atas arahan "orang atasan" bertindak bodoh dan ganas tanpa belas simpati menyimbah air asid dan menembak gas pemedih mata ke arah peserta himpunan yang awalnya berhimpun dan berarak secara aman penuh disiplin .

Andai pihak polis memberi kerjasama , memorundum dapat diserah dengan cara baik dan aman , perarakan berlalu dalam masa yang singkat dengan aman tanpa sebarang insiden yang mengancam keselamatan sesiapa .

Yang mencetus keganasan dan keadaan kucar kacir ialah pihak polis yang gagal memahami suara hati rakyat dalam isu PPSMI ini .

Sedang FRU adalah anggota keselamatan bagi mencegah rusuhan berlaku . Malangnya mereka pula yang mencetuskan situasi yang tidak selamat dan lebih parah mereka pula yang merusuh bukan rakyat .

Peserta tidak membawa senjata bahkan tidak membawa apa jua yang mengancam keselamatan awam atau harta benda . Kecuali mereka datang dengan hasrat nurani yang tulus mengiringi tokoh - tokoh dan pejuang bahasa bersama memeorundum membantah PPSMI yang ingin dipersembahkan kepada Tuanku Yang dipertuan Agong .

Persoalannya kenapa mereka tidak mahu mendengar suara hati rakyat dan kenapa mereka tidak layan rakyat mereka dengan baik ?

Ada orang berkata , kenapa perlu buat demonstrasi ?

jawabnya , apalagi yang boleh rakyat lakukan ? setelah sekian lama rakyat menegur dan membantah tetapi kerajaan pekak badak ini enggan mendengar suara rakyat !

Mereka hanya mahu mengadu pula kepada Yang diPertuan Agong . Himpunan 100 ribu rakyat ini menandakan bantahan ini bukan mewakili kelompok kecil dari rakyat sehingga suara mereka hanya layak diketepikan . Sebaliknya ini suara besar dari rakyat terbanyak .

Lebih menarik untuk dikaji ialah penglibatan tokoh - tokoh pejuang bahasa yang mendapat anugerah dari kerajaan sendiri sebelum ini . Kenapa suara mereka juga dipinggirkan ? kenapa bantahan mereka dipandang sepi ? mereka pakar bahasa dan pejuang bahasa , kemahiran mereka telah diiktiraf oleh kerajaan . Tetapi apabila mereka menegur kerajaan dalam isu PPSMI , apa yang membuatkan kerajaan degil dan angkuh ? .

Timbul pula tuduhan kononnya pakar bahasa ini diperalatkan oleh pembangkang . Isunya , apakah manusia secerdik pakar - pakar bahasa yang berderet dengan pelbagai anugerah dan gelaran seperti Prof Emeritus , Doktor Falsafah , Sasterawan Negara dan pelbagai anugerah nobel tiba - tiba menjadi bodoh lalu diperalat oleh pembangkang ?

Bagaimana pula sewaktu mereka berada bersama kerajaan dan bertugas pula di university dan lainnya , apakah mereka pada waktu itu diperalatkan oleh kerajaan pula ?

Mereka selayaknya tidak memperbodohkan tokoh - tokoh bahasa dengan segala kepakaran yang mereka miliki , sebaliknya kerajaan UMNO dan BN mesti mengakui kebodohan mereka sendiri .

Tragedi malang yang menimpa sistem demokrasi negara malah menimpa nasib rakyat dalam tanahair sendiri apabila kekasaran digunakan keatas rakyat marhain yang rata - ratanya lemah malah tidak bersenjata pun .

Al Fadhil Ustaz Ghani Abdul Rahman seperti dihujung nyawa apabila diserang air asid dan gas pemedih mata oleh pihak FRU . Sedang beliau hanya seorang ulamak yang hadhir dengan tangan kosong untuk memberi sokongan kepada pejuang bahasa . Bahasa kita !

Dato Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi turut mengalami penderitaan akibat serangan "membuta babi" oleh pihak FRU .

Mengalami nasib serupa ialah Yb. Salahudin Ayub Ahli Parlimen Kubang Kerian yang juga turun untuk menyatakan sokongan bagi memperjuangkan bahasa dan mempertahankannya agar ia terus menjadi bahasa ibunda yang dihormati dan diberi kepercayaan sebagai bahasa pengantar dan bahasa ilmu . kenapa tidak ?

Peristiwa ala Yahudi menyerang Gazzah ini telah menimbulkan rasa marah , benci , kecewa dan putus harap rakyat terhadap kerajaan UMNO dan BN yang memerintah hari ini .

Perdana Menteri semalam akhirnya mengakui bahawa perlunya isu PPSMI ini diselesaikan segera agar tidak bangkit penentangan yang lebih besar dari pihak Ngo terhadap kerajaan .

Harapan saya , pihak kementerian mengambil serius padangan Perdana Menteri dan segera mengambil kira bantahan rakyat .

Tidak berbangkit kenapa selepas 6 tahun barulah rakyat bangkit membantah . Kerana bantahan ini telah dibuat sejak awal dulu oleh pelbagai pihak termasuk parti politik . Tetapi dikala itu kerajaan tidak memperdulikannya. Kini kesabaran rakyat telah berada ditahap sempadan akhir untuk mereka bertindak .


Kalau demontsrasi bukan cara untuk menyelesaikan masaalah sebagaimana yang dibangkitkan oleh ketua polis dan kerajaan , soalnya apakah keganasan pula cara yang sesuai untuk menyelesaikan masaalah ?

Mereka menghayun cota , melepaskan gas dan air asid kepada rakyat mereka sendiri tanpa sedikit pun simpati .

menambah kejam dan biadabnya mereka apabila rakyat yang berlindung di dalam Masjid Negara turut dibedil dengan gas pemedih mata .

Kemuliaan masjid tidak dipedulikan lagi oleh mereka yang tidak berperikemanusiaan ini .

Gerakan Mansuhkan PPSMI turut disokong oleh bangsa selain melayu . Mereka menyokong berasaskan ianya adalah bahasa ibunda

Tak kan melayu tidak tersentuh jiwa dan hati kecil mereka , apabila bahasa ibunda mereka diperlekeh sedang bahasa melayu adalah bahasa besar di dunia yang berpotensi untuk menjadi bahasa ilmu dan membawa kemajuan kepada negara .


Keranda bahasa ! apakah ini juga simbolik bahawa bahasa ibunda kita akan terkubur 10 ke 20 tahun akan datang .

Hari ini ajar sains dan matematik dalam bahasa inggeris . Kemudian satu masa kelak , geografi dan sejarah dunia pula perlu dibelajar dalam bahasa inggeris .

Alasannya tak kan kita nak maju dalam sains dan matematik sahaja ? kenapa tidak geografi juga ?

Tidak mustahil idea gila ini boleh dikemukakan kelak supaya mata pelajaran agama juga mesti dipelajari dalam bahasa inggeris atas nama kemajuan dan ingin bersaing dengan dunia luar .

Kenapa kita tidak berbangga dengan bahasa kita ? kenapa mesti bahasa inggeris ? tidak cukup lagi mata pelajaran bahasa inggeris tu sendiri ?

Bahasa jiwa bangsa !
Salam Maulidur Rasul 1430.

Selamat Menyambut Maulidur Rasul kepada seluruh Umat Islam.. Semoga Kita dipilih untuk menerima Syafaat Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wassalam & Mengamalkan sunnah-sunnahnya serta meneruskan Perjuangan Menegakkan Kalimah ALLAH...

“Maka orang yang beriman kepadanya (Muhammad SAW) memuliakannya, menolongnya dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (Al-Quran), mereka itulah yang beruntung” (QS. Al-‘Araf: 157).

Kelahiran Nabi Muhammad SAW jatuh pada hari ini , yang menurut catatan sejarah pada 12 Rabi‘ul Awwal, lebih dari sekadar kelahiran seorang insan ke dunia ini. Kelahirannya juga merupakan kelahiran kebenaran dan kekuatan yang membenteras kejahilan atau kebatilan di muka bumi ini.

Namun sebagaimana diketahui, begitu berat perjuangan Rasulullah SAW bersama orang-orang beriman untuk menegakkan kebenaran dan membenteras kejahiliyahan. Bukan hanya harta dan fikiran yang dikorbankan, tetapi juga umur dan nyawa. Segenap waktu hidup mereka habiskan untuk menegakkan dan mempertahankan kebenaran. Tidak sedikit juga yang menemui ajal dalam merintis perjuangan demi perjuangan menegakkan kebenaran.

Kerana itu, sepatutnya kita menghargai perjuangan Rasulullah SAW bersama orang-orang beriman. Jangan kita semai kembali dan pelihara bibit-bibit jahiliyah, seperti pembohongan, janji-janji yang tidak di tepati, tidak amanah, rasuah, dan menyelewengkan perjuangan untut kepentingan diri sendiri. Sebab, semua itu adalah unsur-unsur kegelapan dan jahiliyah. Hidup dalam kegelapan akan menyesatkan.

Sedangkan kebenaran adalah cahaya yang selalu menerangi jalan hidup manusia di dunia ini hingga akhirat nanti.

Kedatangan Mauludur Rasul tahun 1430 untuk kali ini sepatutnya sudah cukup mengajak kita untuk muhasabah diri masing-masing. banyak manakah kerja amal yang kita lakukan untuk bekal hari kematian yang akan muncul tiba-tiba. Atau cukupkah kita dengan amal soleh sebagai pesiapan hari yang pasti itu.

Sebagai muslim sejati nukilkan pada kehidupan ini wangian yang semerbak wanginya untuk diri sendiri. Walau di sana ada manusia yang buta mata dan telinganya serta tersumbat hidungnya untuk menciumnya, yakinlah Allah mencium segalanya jika ianya satu amal yang ikhlas untukNya.

Teruslah melangkah bukan kerana pandangn manusia namun semata-mata kerana Allah memandang kamu.

Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

Perbezaan Atau Persamaan
yang ganas dan yang ganas
dimana mana pun sama
mengabdi kepada kuasa

yang ganas dan yang ganas
membawa kezaliman dimana mana
gerombolan zionis
zionis gerombolan
tidak ada beza bentuknya

Apa-apa kegiatan perlu dikawal atas nama keselamatan! Walhal keselamatan yang dijaminkan itu bukan untuk keamanan, tetapi membuka ruang kepada satu mala petaka. Atas nama keselamatan jiwa dan kalbu rakyat terus sakit dan marah. Marah... - MSO

Apa-apa kegiatan perlu dikawal atas nama keselamatan! Walhal keselamatan yang dijaminkan itu bukan untuk keamanan, tetapi membuka ruang kepada satu mala petaka. Atas nama keselamatan jiwa dan kalbu rakyat terus sakit dan marah. Marah...

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .