Ikuti Blog ini

DS Nizar Tidak Akan Mengaku Kalah

Setahun sudah berlalu selepas kerajaan pimpinannya tumbang, tetapi Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menegaskan beliau sama sekali tidak akan mengaku kalah.

Dalam temu bual dengan The Malaysian Insider di rumah sewanya di Sungai Rokam dekat sini, Nizar berkongsi perjuangan sebenar beliau dan sebab beliau tidak mudah menyerah kepada Barisan Nasional (BN).

“Mereka (BN) adalah perampas kuasa. Mereka mahu simpan (Perak) ini dengan mereka. Perak bukan milik mereka.

“Ia adalah milik rakyat tetapi ia menunjukkan bahawa mereka tidak kisah pasal perkara itu.


“Pakatan Rakyat (PR) dari awal-awal lagi konsisten mengenai apa yang kami mahukan. Kami mahu pembubaran mengikut undang-undang, ia merupakan cara terbaik untuk menyelesaikan krisis,” kata bekas menteri besar ini sempena temu bual setahun selepas kerajaan negeri pimpinannya beralih tangan.

PR masih menganggap kejadian tahun lalu itu sebagai satu rampasan kuasa.

Ahli Parlimen Bukit Gantang ini menuduh penggantinya Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir tidak menghormati Perlembagaan dan sistem demokrasi, malah tidak peduli tentang rakytat.

“Sebenarnya beliau telah merampas hak rakyat dan dia tidak menghormati undang-undang sama sekali,” kata Nizar yang dilantik sebagai anggota Dewan Rakyat selepas kerajaan negeri tumbang.

Pilihan raya kecil Bukit Gantang diadakan dua bulan selepas kerajaan negeri Perak tumbang.

Wakil PAS ini, salah satu komponen PR, juga mengakui krisis politik di Perak sudah berlarutan terlalu lama tetapi menegaskan, pihaknya tidak akan mengaku kalah dengan mudah.

“Jika kami mahu melakukannya, kami sudah tentu telah melakukannya dari hari pertama. Tetapi disebabkan ini adalah kes di mana kuas
a dirampas dan kami tahu siapa pencurinya, jadi kami perlu mendapatkan semula,” katanya.

Nizar menegaskan beliau sama sekali tidak akan mengaku kalah.

Dengan berseloroh, Nizar berkata hanya orang yang tidak siuman akan duduk dan membiarkan seorang pencuri berarak menunjukkan barang-barang yang dicurinya.

“Bayangkan ada seorang datang ke rumah kamu dan mencuri kereta anda, dan anda tahu siapa pencuri itu. Adakah anda hanya mahu duduk dan mengatakan bahawa ‘tidak mengapa, saya akan benarkan dia memandu (kereta) selama setahun...’” katanya.

Nizar menjelaskan, jika kerajaan PR membiarkan BN untuk menguruskan pentadbiran, ia akan mencetuskan tanggapan palsu mengenai kestabilan.

“Ya, urusan lain berjalan seperti biasa, perniagaan berjalan tetapi pada asasnya krisis masih wujud,” katanya.

“Jadi yang mana satu baik? Berada di mana anda berada sekarang, mengenal pasti krisis atau tinggal bersama kestabilan yang direka semata-mata,” katanya.

Bagaimanapun Nizar mengakui perjuangan yang dilakuinya meletihkan.

Ayah kepada lapan anak ini hanya tidur kurang daripada tiga jam setiap hari bagi memastikan tanggungjawabnya tertunai antara siri ceramah, khidmat sebagai Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri, tugas parti dan kehidupan keluarganya.

“Ia bukan soal penat (semata-mata) tetapi ia (juga) mendatangkan pulangan. Saya menjangkakan bahawa jika tidak ada apa-apa berlaku ke atas diri saya, maka saya akan berkhidmat kepada rakyat Perak selagi saya terdaya kerana saya tidak boleh menerima hakikat bahawa negeri ini ‘diperkosa’ oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

“Sehingga dan kecuali ketidakjujuran dihapuskan, saya akan berada di sana.

“Saya tidak rela untuk melihat negara dan rakyat ini dipergunakan sebagai alat dan dipijak oleh perampas-perampas kuasa,”
katanya.

Sebagai seorang Muslim, Nizar berkata beliau tahu bahawa kewujudan seseorang di dunia ini adalah untuk tujuan-tujuan tertentu, untuk menegakkan kebenaran dan membanteras kejahatan.

Nizar berkata beliau tidak akan berkepit pada jawatan menteri besar buat selama-lamanya.

Sebaliknya kata Nizar, beliau bersedia untuk melepaskan jawatannya kepada mana-mana wakil PR yang layak untuk meneruskan peranan itu dengan syarat ikatan ini memenangi pilihan raya akan datang.

“Mengapa tidak? Kami di PAS tidak pernah berkata jawatan menteri besar hanya harus milik kami.

“Jika ada pemimpin lain yang berkaliber dan berupaya, maka dia boleh mengambil jawatan itu,” katanya.

Tanpa terlalu yakin, Nizar berkata beliau masih percaya bahawa rakyat negeri itu masih menyokong PR.

“Hari ini, di kawasan-kawasan luar bandar di mana sokongan Melayu lemah, keadaan sudah berubah. Orang ramai mula keluar untuk bersalam dengan saya,” katanya.

“Sebelum ini mereka percaya dengan fitnah-fitnah disebarkan Umno-BN bahawa saya menderhaka kepada Sultan dan saya boneka DAP,” katanya.


Tuan Guru Abu Bakar Hussain membacakan doa sebelum
ekspedisi bermula

Pimpinan Pakatan Rakyat yang bersama-sama
mengaminkan doa untuk rakyat Perak

Ramai yang turut serta menghantar pimpinan berekspedisi
yang bermula di bawah pokok demokrasi

Muslimat juga turut serta bersama

Bersedia untuk menaiki bas

Isteri dan anak-anak Dato Seri Nizar juga turut serta

Lambaian seorang Menteri Besar yang berjiwa rakyat

Tuan Guru Haji Abu Bakar, Pesuruhjaya Pas Perak mengetuai
bas ke selatan bersama Ustaz Misbah, Sdr Mustafa Kamil Ayub
dan pimpinan yang lain.

YB Khalil Idham Lim, Adun Titi Serong yang menjadi
'pemandu pelancung' kami hari ini

Bas XPDC Jelajah Daerah yang membawa pimpinan
Pakatan Rakyat bertemu rakyat

Kes Altantuya: Tulisan RPK gambarkan Nasir Safar terbabit?KUALA LUMPUR, 6 Feb: Belum pun reda isu Pegawai Khas Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar menggelarkan imigran awal berbangsa Cina dan India di Malaya sebagai ‘pelacur’ dan ‘pengemis’ beberapa hari lalu, pengendali blog Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin (RPK) semalam seolah-olah mendakwa Nasir terbabit dalam kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

“Ya, lelaki di dalam Proton Saga biru itu adalah Nasir Safar. Namun pihak polis yang mengambil keterangan Bala menafikannya dan mengatakan bahawa lelaki berkenaan adalah penduduk kawasan itu dan bukannya Nasir Safar.

"Bagaimanakah polis tahu akan perkara ini tanpa melakukan siasatan lanjut dan tanpa mengambil keterangan daripada Nasir Safar?" dipetik dari tulisan RPK yang berjudul Nasir Safar, si 'Lelaki Misteri' pada hari Altantuya meninggal dunia.

Dakwaan RPK itu merujuk pada Perkara 30 dari teks Akuan Bersumpah oleh Balasubramaniam a/l Perumal iaitu Penyiasat Peribadi bagi kes pembunuhan mendiang Altantuya.

"Azilah bertanya kepada saya adakah wanita itu Aminah dan saya menjawab, 'Ya'. Dia kemudiannya beredar dan membuat beberapa panggilan dengan menggunakan telefon bimbitnya. Sepuluh minit kemudian, sebuah Proton Saga biru yang dipandu oleh seorang lelaki Melayu melalui kawasan itu dengan perlahan-lahan. Tingkap bahagian pemandu terbuka dan pemandu itu memandang ke arah kami," dipetik dari blog RPK.

Sehubungan itu, RPK turut mempersoalkan keterlibatan bekas Pegawai Khas bagi Datuk Seri Najib Tun Razak di tempat mendiang Altantuya Shaariibuu diletupkan dengan menggunakan C4.

Pendedahan tersebut, menurut dakwaan RPK sekaligus menjawab dakwaannya sebelum ini; salah seorang daripada dua bekas pembantu peribadi atau aide-de-camp (ADC) kepada Najib, iaitu Musa Safri terbabit membunuh Altantuya.

"Dengan pendedahan ini, maka dua daripada kakitangan Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya, yang mana seorang lagi adalah ADC-nya, Musa Safri yang tidak tidak pernah dipanggil untuk memberikan keterangan semasa perbicaraan pembunuhan Altantuya," dipetik dari tulisan RPK.

Menurut dakwaan RPK lagi, pendedahan tersebut juga sekaligus menjawab dakwaannya sebelum ini berhubung posisi sebenar ADC kepada isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansur; iaitu Norhayati Hassan.

"Anda masih ingat pada Norhayati Hassan, iaitu ADC Rosmah? Bukankah dia dan suaminya, Abdul Aziz Buyong juga terlibat dalam pembunuhan itu? Pegawai senior mereka dalam angkatan tentera mengesahkan bahawa dia telah melatih pasangan suami isteri itu tentang cara mengendalikan C4. Adakah itu suatu kebetulan, bukti berdasarkan keadaan (circumstantial), ataupun mungkin hanya pembohongan yang diuar-uarkan oleh RPK dan Malaysia Today?" soal RPK.

Dalam tulisan RPK, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa tujuan Nasir memandu kereta perlahan-lahan di tempat kejadian sekadar mahu memastikan Altantuyaa ditangkap sahaja.

"Mula-mula sekali, nama ADC Najib, Musa Safri muncul. Selepas tu, timbul pula nama ADC Rosmah, Norhayati Hassan dan suaminya, Abdul Aziz Buyong. Nah, sekarang pula, nama Nasir Safar pula disebut-sebut sebagai orang yang memandu kereta secara perlahan-lahan di depan rumah Razak Baginda. Mungkin dia nak pastikan bahawa Altantuya, ‘si pengacau’ tu, ditangkap," jelas.

Bagaimana pun, dilaporkan Nasir sehingga hari ini tidak dipanggil untuk membantu siasatan dan mengenal pasti pembunuh sebenar mendiang Altantuya Shaariibuu.

Hukum orang membuat sumpah LIWAT - Ustaz Azhar Idrus

Gambar ini hanya hiasan sahaja ha ha ha ha .......


Ceramah Perdana Pakatan Rakyat meriah
Ayer Tawar :Malam tadi bertempat di Dewan Cina Kutien Ayer Tawar telah diadakan sambutan Perdana 1 Tahun Rampasan Kuasa Negeri Perak( KUDETA ). Ia dihadiri oleh 3 Pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat iaitu Dato Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin, Dato Seri Anwar Ibrahim dan YB Lim Kit Siang.Turut sama dalam program ini ialah adun-adun Pakatan Rakyat Negeri Perak.

Penceramah undangan Khas Dato seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya menyeru semua rakyat Perak agar bersatu dalam melawan kezaliman UBN dan menuntut semula agar Hak mereka dikembalikan. Beliau juga menyatakan bahawa 9 haribulan ini insyaallah kemenangan akan memihak kepada Pakatan Rakyat dan sekaligus tampuk pemerintahan ini akan kembali semula kepada pakatan rakyat yang mana ia telah dipilih oleh Rakyat.

Lim Kit Siang juga telah mengulangi perkara yang sama yang mana beliau menyifatkan bahawa kemenangan yang bakal dikecapi nanti merupakan kemenangan rakyat dan Kerajaan yang akan dibentuk semula merupakan Kerajaan pilihan Rakyat.

Dianggarkan seramai 5000 orang telah memenuhi segenap ruang di Dewan tersebut.

Satu Dewan pelbagai warna- Satu Malaysia sebenar!


LKS sedang berucap


Pasukan Unit Amal menjalankan tugas dengan baik


Hancur! Hancur! Hancur BN!
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .