Ikuti Blog ini

Sosilawati Mungkin Telah Selamat Jika Polis Pantas

Sosilawati Tidak Mungkin Dibunuh Jika Polis Bertindak Awal

Jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati dan tiga rakanyn tidak mungkin dibunuh sebegitu kejam sekiranya polis bertindak segera menyiasat beberapa laporan terdahulu berhubung kehilangan individu dan dakwaan jenayah komersil yang dikaitkan dengan suspek utama.

Menurut Lawyers for Liberty, sebuah badan dianggotai peguam yang memperjuangan hak asasi dan reformasi undang-undang pihak polis, dalam kes tersebut pihak polis tidak sepatutnya dipuji secara keterlaluan kerana mereka dilihat bertindak pantas hanya bila berdepan dengan kes-kes berprofil tinggi.

"Lawyers for Liberty merasa bimbang melihat ramai ahli politik dan pihak lain yang terlalu cepat memuji pihak polis kerana berjaya menyelesaikan siasatan terhadap kes pembunuhan Datuk Sosilwati dan tiga rakannya.

"Hakikatnya, pujian bahawa Polis DiRaja Malaysia sebuah pasukan yang efektif, kompeten dan profesional adalah jauh dari kebenaran. Pihak polis hanya bertindak seperti kilat apabila kes membabitkan kehilangan individu penting dan kaya berpangkat 'Datuk' tetapi pada masa yang sama tidak menghiraukan atau melengah-lengahkan penyiasatan terhadap banyak lagi kes kehilangan, pembunuhan dan komersil yang lain," kata Surendran dalam satu kenyataan media Jumaat lalu.

Beliau berkata setakat laporan media menyatakan hampir 20 orang telah menjadi mangsa kepada suspek utama yang ditangkap polis dalam kes pembunuhan Sosilawati.

"Bagaimana pelaku jenayah ini termasuk dua peguam yang telah dilucutkan kelayakan mereka dibiarkan melakukan jenayah sewenang-wenangnya tanpa sebarang tindakan polis terhadap mereka?

"Persoalan telah ditimbulkan dalam media kemungkinan pihak polis telah 'dibeli'. Adakah polis kurang sumber atau mereka terlalu sibuk menyiasat dan mengganggu gugat ahli politik pembangkang berhubung isu remeh temeh sehingga terlepas pandang jenayah sebenar?

"Adakah kita terkejut sekiranya rakyat mempunyai tahap keyakinan yang amat rendah terhadap kemampuan polis dan persepsi bahawa pasukan polis adalah korup dan bertindak sebagai pelindung golongankaya dan berkuasa?" soal beliau lagi.

Pada masa yang sama Lawyers for Liberty mengalukan jaminan Ketua Polis Negara yang baru bahawa polis akan mengambil tindakan segera terhadap semua laporan kehilangan serta berjanji akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana anggota yang culas.

Ini berbeza dengan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang bersikap defensif apabila disoal berhubung perkara yang sama.

"Adalah sesuatu yang memalukan apabila seorang Ketua Polis tidak mengendahkan persoalan wajar berhubung kemungkinan berlakunya kecuaian atau amalan rasuah pihak polis sehingga menyebabkan jenayah tersebut.

"Ini mengingkatkan kita berkenaan kes Norizan Salleh yang ditembak secara rambang sebanyak lima das oleh polis. Apabila persoalan ditimbulkan oleh pihak mangsa dan pihak prihatin, Menteri Dalam Negeri dan pihak polis dengan mudah memperlecehkan aduan malah mempertahankan tindakan polis sebagai betul.

"Sekiranya kes Norizan diberi perhatian serius, remaja 14 tahun Aminulrasyid tidak mungkin mati ditembak dalak situasi yang sama," tegas Surendran.

Sikap merugikan pihak polis yang bertindak sesuka hati tanpa menghiraukan undang-undang dan piawai prosedur (SOP) tidak mungkin berleluasa sebegini jika pegawai tinggi PDRM dan Menteri tidak sentiasa melindungi polis tanpa menghiraukan aduan walaupun terbukti kesalahan tembakan rambang, kekejaman dan pemalsuan bukti.

"Kami menggesa Menteri KDN mengambil langkah segera menangani kegagalan profesionalisme dam kompetensi polis dan mendesak penubuhan Suruhanjaya Bebas dan Salah Laku Polis (IPCMC) sebagaimana dicadangkan oleh Suruhanjaya Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM pada 2004.

Selain itu Lawyers for Liberty juga mendesak agar setiap kes jenayah yang tulen disiasat secara serius dan tidak hanya bertindak apabila membabitkan individu penting atau 'Datuk' yang kaya. -SK


Pembunuhan Altantuya, Sosilawati Ada Persamaan

Pembunuhan kejam terhadap ahli perniagaan terkemuka, Datuk Sosilawati Lawiya serta tiga rakan beliau menimbulkan persoalan di kalangan rakyat berhubung motif pembunuhan yang dilihat mempunyai banyak persamaan dengan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu empat tahun lepas.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata kes Altantuya sehingga kini masih lagi menjadi misteri dan hangat diperkatakan di kalangan rakyat dam masyarakat antarabangsa.

Malah kes Altantuya telah sampai ke peringkat antarabangsa di mana ia kini sedang disiasat secara serius oleh mahkamah Perancis berhubung skandal rasuah pembelian kapal selam Scorpene yang didakwa membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Kedua-dua kes ini mempunyai persamaan dan perbezaannya, iaitu ianya dilakukan secara kejam, di mana Sosilawati dibakar manakala Altantuya diletupkan dengan bom C4 dan perbuatan ini sudah pastinya bukan dilakukan oleh orang biasa.

"Dalam kes Altantuya, suspek utama ketika itu, Razak Baginda dikatakan mempunyai hubungkait dengan orang politik yang berpengaruh dan aspek ini ada persamaan dengan kes Sosilawati. Menurut laporan media suspek utama dikatakan mempunyai hubungan dengan pemimpin tinggi MIC dan Barisan Nasional.

"Pihak tertentu seolah-olah cuba menutup perkara tersebut daripada pengetahuan rakyat dan telah menimbulkan kemusykilan," kata Tian Chua kepada Suara Keadilan.

Berhubung polis tindak polis bertindak dengan cekap dan pantas menyelesaikan kes pembunuhan jutawan kosmetik itu, Tian berkata beliau tidak mempertikaikannya tetapi apa yang membingungkan adalah tindakan susulan mengenai motif pembunuhan kedua-dua kes itu yang sehingga kini menjadi misteri.

"Betul, Najib memberikan pujian kepada pihak polis yang bertindak cepat berhubung kes pembunuhan Sosilawati yang dianggap sebagai kes berprofil tinggi. Ini kerana Sosilawati tidak ada kena-mengena dengan beliau, sebab itulah beliau tidak kisah pihak polis bertindak tegas.

"Tetapi dalam kes Altantuya, beliau seolah-olah tidak kenal siapa Razak Baginda, Najib nampaknya tidak telus dan tidak boleh menjawab persoalan yang bermain di dalam kotak pemikiran rakyat," tegas Tian Chua lagi. -SK

Royalti: Tok guru pondok bermunajat di Mekah

Exco perancangan ekonomi, kewangan dan kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa menyeru rakyat bersama-sama bermunajat bersama 40 ulamak serta tok guru pondok dari seluruh pelusuk negeri berhubung isu kes tuntutan royalti minyak daripada Petronas, lapor Suara Keadilan.

Husam menerusi twitternya berkata sebuah laman web, www.munajatroyalti.com serta laman sosial facebook - www.facebook.com/pages/Misi-Munajat-Royalti-Rakyat telah diwujudkan bagi rakyat melayari dan seterusnya menyatakan sokongan mereka kepada usaha itu.

Menurut laman itu, kutipan derma telah dilancarkan bagi menampung kos membawa 40 ulamak serta tok guru pondok dari seluruh Kelantan untuk bermunajat secara khusus selama 40 hari dan 40 waktu di Mekah.

Majlis membaca doa dan beribadah di kota suci itu bertujuan untuk memberi sokongan spiritual kepada seluruh rakyat negeri itu berhubung tuntutan berkenaan.

"40 ulamak dan tok guru pondok dari seluruh Kelantan akan bermunajat untuk memohon kerahmatan dan kesejahteraan khusus buat rakyat negeri Kelantan semuanya dan untuk seluruh rakyat Malaysia amnya.

"Tujuan kami adalah untuk mempertahankan dan memartabatkan kepimpinan ulamak, alim ulama dan ahli agama di dalam kehidupan hal ehwal seharian kita sebagai umat Islam," menurut laman itu.

Tuntutan royalti minyak Kelantan dianggarkan bernilai lebih RM800 juta setahun sejak 2005 dan sehingga tahun ini jumlah terkumpul dianggarkan sebanyak RM4.8 bilion.

Kerajaan negeri Kelantan mendakwa Petronas melanggar Akta Pembangunan Petroleum (PDA) 1974 kerana tidak membayar royalti, hasil daripada minyak dan gas di perairannya dan di kawasan laut yang bertindih di antara Kelantan - Thailand, Kelantan - Vietnam dan Kelantan - Terengganu.

Berikutan dinafikan royalti minyak itu, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Ogos lalu.

Hapuskan Semua Kumpulan 'Gangster'

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mahu pihak Polis menumpukan usaha membanteras gangterisma secara menyeluruh dan bukannya tertumpu pada kaum India sahaja seperti yang dipinta oleh Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah.

Jika pihak Polis mengikut kehendak emosi Murugiah, masalah gangterisma tidak akan selesai kerana ia bukan wujud kalangan kaum India sahaja. Kenyataan Murugiah dengan sendiri memberikan gambaran buruk tentang masyarakat India dan ini tidak sewajarnya dilakukan oleh beliau sebagai seorang Menteri.

Gejala gangterisma ini harus dihapuskan hingga ke akar umbi termasuk kalangan VIP dan ahli Politik yang melindungi mereka. Kumpulan gangster ini ada di mana-mana dalam negara kita. Dalam pilihanraya pun mereka boleh muncul seperti serangan yang berlaku ke atas Markas Pemuda PAS ketika Pilihanraya Kecil Bagan Pinang.

Beberapa kawasan di Lembah Klang dikenali oleh masyarakat umum sebagai kawasan gangster seperti di kawasan Chow Kit, Jalan Pasar dan Jalan San Peng, Jalan Petaling dan Brickfield di Kuala Lumpur manakala di Selangor, kawasan Puchong dan Klang cukup ditakuti kerana menjadi sarang gangster dan Ah Long.

Pemantauan dan siasatan terperinci untuk menghapuskan kumpulan-kumpulan ini yang sebahagiannya terlibat dengan jenayah berat termasuk membunuh, menculik, menyiksa dan menyerang mangsa mereka.

PAS berharap agar pihak Polis dapat menjalankan tugas mereka dengan jujur dan tidak terbabit sama dalam memberikan perlindungan atau bersubahat dengan kumpulan gangster ini. PAS mahu satu jaminan daripada pihak Polis tentang keselamatan rakyat keseluruhannya.

Negara ini sudah cukup terkenal sebagai negara transit dadah, pemerdagangan orang dan juga penyeludupan barang serta penjenayah. Dan amat merisaukan jika dalam negra sendiri gangterisma dibiarkan berleluasa. Hapuskan mereka tanpa mengira gangster India, Cina atau Melayu kerana tiada bangsa dan agama yang membenarkan kewujudan kumpulan samseng dalam komuniti mereka.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Foto Nik Abdul Aziz Nik Mat - Ziarah keluarga Allahyarham Datuk Sosilawati


Cara Dan Tempat TGNA Ketika Bermusafir

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs375.snc4/45845_145159288850444_100000691214478_251887_7639067_n.jpg

apa macam? ada pemimpin besar negara macam ni?

KUDQI berkembang pesat sejak 12 tahun lalu

http://buletinonline.net/images/stories/berita33/konvokuqi1.jpg- Diploma diIktiraf Universiti Timur Tengah dan Eropah
HULU TERENGGANU
- Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI) berkembang sejak ditubuhkan 12 tahun lalu, merupakan sebuah Institusi Pengajian Tinggi Swasta yang mendapat pengiktirafan Universiti Al-Azhar, Mesir.

KUDQI menawarkan dua kuliah pengajian peringkat Diploma; Syariah dan Usuluddin (Tafsir dan Hadis) yang dilaksanakan melalui program 3 + 1, tiga tahun di Kudqi dan satu tahun di Universiti Al-Azhar

Selain itu, Diploma KUDQI turut diiktiraf beberapa Pusat Pengajian Tinggi lain seperti Universiti Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta, Indonesia dan European Institute Of Human Sciences, Highmead Foundation, United Kingdom bagi tujuan melanjutkan pelajaran

Majlis Konvokesyen KUDQI Kali Ke-8 tahun 2010, telah diadakan di Markaz Tarbiyyah PAS Kubang Lembek, Manir, Hulu Terengganu, pada Sabtu 18 September.

Menurut Pengarahnya Ustaz Mahmood Sulaiman, seramai 48 orang graduan telah berjaya menamatkan diploma masing-masing; 31 dari Fakulti Syariah Wal-Qanun dan 17 orang lagi dari Fakulti Usuluddin.

“Sebahagian dari mereka (graduan) akan menyambung pengajian di Universiti Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta, Indonesia pada 21 September 2010 ini untuk memperolehi Ijazah Sarjana Muda dan sebahagian lagi ke Yaman dan Kolej Universiti Insaniah Kedah,” ujarnya.

http://buletinonline.net/images/stories/berita33/konvokuqi3.jpgSementara itu, pelajar cemerlang, Nur Fatimah Hkimah Mohd Zawawi, 21, menerima anugerah berkembar iaitu Anugerah Amirul Mukminin Abu Bakr dan Anugerah Imam Syafie.

Anak keempat dari 10 adik-beradik berjaya menamatkan pengajian Diploma dengan keputusan Jayyid Jiddan.

Nur Fatimah adalah lepasan Pusat Pengajian Taman Islam Kemaman, telah membuat keputusan menyambung pengajiannya ke Kolej Universiti Insaniah Kedah.

“Saya ucap terima kasih kepada ibubapa, guru dan rakan-rakan yang banyak mendorong kejayaan saya di Kudqi kali ini.

“Saya akan meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi dan semoga menjadi seorang faham Islam dengan al-Quran dan Hadis Nabi SAW,” ujarnya.

Rakannya, seorag lagi pelajar cemerlang, Nur Hidayah Mohamad, 21, dari Kampung Kesom, Manir menerima Anugerah Imam Ibn Kathir.

Beliau merupakan anak bongsu dari lapan adik-beradik dan datang dari keluarga berpendapatan sederhana.

“Saya dari keluarga biasa sahaja di kampung yang berpendapatan keluarga tidak besar tetapi bercita-cita tinggi untuk terus berjaya dalam pelajaran.

http://buletinonline.net/images/stories/berita33/konvokuqi2.jpg“Saya akan menyambung ke pusat pengajian tinggi dalam negeri sahaja dan jika ada rezeki bercita-cita ke Mesir, Syria atau Jordan, Insya’Allah,” jelasnya.

Manakala, penerima Anugerah Imam Al-Bukhari, Zaida Zainal Abidin, 22, dari Setiu bercita-cita menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi di luar negara.

Beliau merupakan anak keempat dari tujuh orang adik-beradik mempunyai minat membaca, mengembara dan menanam pokok.

“Saya bersyukur dengan kejayaan ini dan berharap dapat terus sambung belajar ke peringkat lebih tinggi di luar negara.

“Saya ada beberapa pilihan termasuk ke Indonesia. Apa yang penting matlamat pengajian adalah untuk perjuangan Islam, Insya’Allah,” ujarnya.

Penyampaian anugerah dan sijil KUDQI disempurnakan oleh Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Harun Taib dan hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Pengerusi Kudqi, Dato’ Abu Bakar Chik dan Pengarah Kudqi, Ustaz Mahmood Sulaiman. -BO

PENTING: Malware - Panduan Membuang Malware Untuk Pengguna Blogspot

Blogger yang menggunakan blogspot ketara menghadapi masalah diserang oleh malware. Saya telah memeriksa beberapa sebab yang memungkinkan hal tersebut berlaku dan cuba untuk mencari jalan mengatasinya.

Jika blog yang anda lawati itu sudah ada menyimpan jangkitan malware, sebarang penerusan mengakses blog tersebut tanpa menghiraukan amaran risiko yang dikeluarkan oleh browser anda seperti Google Chrome dan Firefox, akan menyebabkan komputer anda djangkiti dengan malware tersebut.

Sebelum ini GB ada menulis mengenai serangan Malware ini. Di situ GB menyatakan bahawa blogger tidak spatutnya meletakkan iklan dari Innity dan manggaonline. Sebarang iklan darinya akan menyebabkan blog anda akan gagal diakses.


Namun nampaknya masih banyak lagi blog-blog yang terus gagal diakses. Setelah pemerhatian dibuat berikut ialah langkah-langkah penting yang perlu diambil oleh para blogger sekalian bagi mengelakkan blog anda dari terkena jangkitan malware.

Blog-blog yang menggunakan "icon" di dalam menetapkan senarai rakan blogger adalah yang menjadi penyebab kepada masalah ini. "favicon.ico" merupakan sebuah fail yang menjadi sasaran serangan malware dan sebarang pengaksesan terhadapnya akan menghasilkan tanda amaran dan pengabaian terhadapnya mendedahkan komputer anda diserang oleh malware berkenaan. Cuba lihat gambar di sebelah. Ia akan dikesani apabila pelayar menggunakan browser Google Chrome.

Cara Mengatasi.

Pastikan anda tidak milih tanda "icon" semasa menetapkan penyenaraian blog rakan-rakan anda semasa "Configure Blog List".

Pergi ke Dashboard anda pilih Design -> Page Elements -> My Blog List

Kemudian pastikan anda tidak meletakkan tanda semakan di kotak "icon", biarkan ia kosong. (Lihat gambar sebelah).

Setelah itu barulah anda klik "Save".

Hanya langkah itu saja yang mampu membersihkan blog anda dari dijankiti malware yang terhasil dari fail "favicon.ico" berkenaan.

Setelah selesainya, anda perlu membersihkan "cache" dan "cookies" di browser anda. Dan tutup browser anda.

Buka semula dan cuba buka blog anda kembali. Tanda amaran malware itu telah tiada.

Bagi komputer yang telah terkena jangkitan malware, pastikan anda menggunakan perisian malware yang baik. Sebarang penggunaan perisian anti-malware percuma belum tentu menghapuskan malware malah ada kemungkinan perisian anti-malware itu sendiri pembawa malware yang lebih dasyat.

Gunakan perisian anti-malware yang disahkan saja. Diantara perisian anti-malware terbaik ialah Malwarebytes Anti-Malware dan juga Ad-Aware Free Internet Security 8.3.1

Kedua-dua perisian tersebut telah disemak oleh CNET dengan pemarkahannya menghampiri 5 bintang.

Sekian selamat berblogging.

p/s Sebarkan maklumat ini supaya blog rakan-rakan kita dapat diakses dengan lancar dan selamat.

Kain Rentang Terbaik UMNO

banner kelakar
Bila masa pulak Aidilfitri Al-Mubarak. Hehehe. Lawak wei. Kredit kepada BlogSerius.

banner kelakar
banner kelakar
banner kelakar

Tanah KTMB: Mungkinkah rakyat ditipu lagi

KUALA LUMPUR, 21 Sept: “Adakah rakyat Malaysia ditipu lagi menerusi jualan hartanah terbaru milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)?” tanya Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

Menurutnya, tapak seluas 8 hektar dan bernilai RM400 juta itu terletak di belakang bekas ibupejabat Unilever di Jalan Bangsar dan dijual kepada Pelaburan Hartanah Bumiputera Berhad yang kini dikenali sebagai Pelaburan Hartanah Berhad (PHB), untuk jumlah yang jauh lebih rendah daripada harga semasa iaitu sebanyak RM50 juta.

Katanya, pelaburan Hartanah Berhad adalah anak syarikat Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera, sebuah yayasan ditubuhkan pada tahun 2006 dengan modal RM2 bilion, untuk meningkatkan pemilikan hartanah bumiputra.

Tanah itu, ujarnya yang dianggarkan bernilai RM500 per kaki persegi, berkemungkinan digunakan sebagai sumber pendapatan tetap untuk KTMB, selari dengan niat awal tanah tersebut yang sepatutnya digunakan untuk kegunaan sistem kereta api.

Beliau berkata, KTMB juga sepatutnya boleh membangunkan tanah tersebut secara usahasama ataupun menerima pulangan menerusi sewaan tanah yang dapat memberikan pendapatan berterusan bagi KTMB.

“Cara sebegini adalah cara bagaimana perkhidmatan MRT di Hong Kong dan Singapura serta London Underground mempertahankan perkhidmatan kereta api mereka untuk kepentingan awam,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, mekanisma pulangan sebegini bukan sahaja dapat menyelamatkan prestasi kewangan KTMB yang kini dalam kerugian, tetapi juga berpeluang membantu rakyat menerusi penurunan harga tiket dan penyediakan perkhidmatan yang lebih cekap untuk rakyat.

Namun, tambahnya kerajaan memutuskan supaya tanah KTMB di Jalan Bangsar ini dipindah milik kepada Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera.

“Justeru, dapatkah kita andaikan bahawa selepas dibangunkan semula, unit-unit pembangunan akan dijual kepada Bumiputera dengan harga diskaun?” soalnya.

Beliau juga mempersoalkan memandangkan tanah KTMB diperolehi oleh PHB dengan diskaun sebanyak 80%, bagaimanakah ianya dapat dinikmati oleh golongan bumiputera.

“Adakah akan terdapat kawalan bagi memastikan pemilikan Bumiputera semasa penjualan unit-unit pembangunan nanti?”

“Ataupun rakyat terpaksa menelan kekecewaan apabila sekali lagi terpaksa menerima penggunaan tanah kerajaan untuk memperkaya golongan terpilih?” soalnya lagi.

Justeru, beliau benar-benar berharap bahawa penjualan tanah KTMB tidak dimanipulasikan atas nama mempertahankan hak bumiputera.

“Kita tidak mahu dasar hartanah Bumiputera disalahgunakan seperti dalam kes PKFZ,” ujarnya.

Beliau turut memberikan berikut:

1) Orang tertentu yang berkepentingan akan menggunakan syarikat persendirian (seperti dalam PKFZ) atau agensi kerajaan atau badan berkanun untuk mewajarkan pembelian tanah kerajaan pada kadar diskaun yang sangat tinggi. Perbezaan ini dikenali sebagai jurang nilai.

2) Semasa fasa pembangunan hartanah, mereka yang berkepentingan akan mendapat faedah sama ada daripada projek usahasama yang berat sebelah, atau melalui kontrak-kontrak yang dianugerahkan kepada kawan-kawan dan keluarga. Ia pastinya dianugerahkan melalui rundingan terus, atau proses tender yang kabur, dengan kos yang melampau, dan akhirnya sub-kontraktor diberi bayaran sangat rendah, supaya untung kontraktor utama dapat dimaksimumkan.

3) Kos pembangunan yang tinggi melampau itu kemudiannya bolehlah digunakan syarikat yang terlibat untuk mendapat pinjaman kerajaan seperti kes jaminan kerajaan untuk bon-bon persendirian dalam kes PKFZ.

4) Syarikat-syarikat kroni ini kemudiannya akan menjual pula unit-unit yang sudah siap untuk golongan bumiputera pada harga diskaun. Walaupun dengan diskaun, harga-harganya masih dikira tinggi untuk rakyat biasa.

5) Pemilik-pemilik bumiputera ini kemudiannya akan dibenarkan untuk menjual hartanah ini pada harga pasaran sebenar (mungkin juga boleh dipaksakan penjualan kepada agensi kerajaan untuk dijadikan pejabat) dengan untung yang sangat besar setelah dicampur dengan jurang nilai.

6) Untungnya akan mengalir ke tangan-tangan persendirian dan bukannya institusi bumiputera. Ini seperti merompak Ahmad untuk membayar Ali (baba).

7) Jika projek ini berakhir tanpa nilai komersial dan tidak mendatangkan keuntungan, sudah tentu kerajaan akan sedia untuk menyelamatkannya dan menggunakan hujah membela bumiputera, untuk menegakkan benang basah.

“Bentuk manipulasi keuntungan ini juga dikenali sebagai ketirisan ekonomi.

“Sama seperti transaksi tanah KTMB di Tanjung Pagar, Singapura, urusan terbaru ini menimbulkan banyak tanda tanya,” kata Nurul Izzah lagi.

Ini, katanya seperti satu bentuk subsidi tidak langsung yang hanya menguntungkan segelintir rakyat sahaja sedangkan pada masa yang sama, subsidi untuk majoriti sudah ditarik.

“Saya harap saya salah dalam hal ini. Saya akan memantau perkembangan projek ini dengan lebih dekat, kerana rakyat mengharapkan kepada kerajaan yang telus dan bertanggungjawab,” ujarnya.

Oleh itu, dalam sesi parlimen akan datang, beliau akan mencadangkan penubuhan kaukus antara parti untuk pelaksanaan dasar-dasar Bumiputera dengan matlamat mengeluarkan laporan tahunan kepada awam tentang hasil dan penerima faedah dasar-dasar itu.

“Saya harap, rakyat akan menyertai saya dalam menuntut kerajaan bersikap lebih telus dan bertanggungjawab,” katanya. -Hrkh

Menara Tertinggi Didunia Terbaru Selepas Burj Dubai

Selepas terbinanya Burj Khalifa, sebuah lagi "menara tertinggi" bakal dibina di Dubai. Kali ini ianya dinamakan Nakheel Tower and Harbour. Tinggi menara ini dijangkakan mencecah 1 400 meter dan bakal mejadi focal point pelabuhan Nakheel seluas 270 hektar. Ini bermakna ianya hampir dua kali ganda ketinggan Burj Khalifa yang "hanya" berketinggian 827 meter!


Bentuk Nakheel Tower diilhamkan oleh rumah api purba Alexandria. Ia juga bakal mengambil contoh senibina jambatan Isfahan, taman-taman Alhambra dan promenad Tangiers.

Korang pasti tertanya-tanya "kenapa sial arab ni bazir?". Jawapannya mudah. EGO! Menara Burj Khalifa dibina oleh syarikat EMAAR. EMAAR ialah rival utama Nakheel di Dubai. Kedua-dua starikat dimiliki 2 orang putera mahkota yang nak tunjukkan pelir siapa lebih besar! LOL

Gambar-Gambar Kediaman Pemimpin Atasan UMNO

Ini merupakan rumah peribadi Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Sri Rosmah Mansor.

http://beritasemasa.com/imej/rumah7.jpg

Sekarang ini beliau pun sudah menjadi Perdana Menteri Malaysia, jadi kediaman rasminya ada di Seri Perdana Putrajaya

Kediaman bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak dan juga bekas Menteri Besar Perak iaitu Tan Sri Ramli Ngah Talib dan isterinya, YM Raja Puan Sri Noora Ashikin Raja Abdullah

Rumah istirahat dan juga persinggahan bagi mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan isterinya Toh Puan Dr. Siti Hasmah Mohd Ali.

Rumah YB Dato Seri Annuar Musa dan YB Datin Seri Rosniah

Rumah milik peribadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin dan isterinya Puan Sri Norainee Abdul Rahman

Mewah betul rumah-rumah pemimpin UMNO ini..jom kita tengok rumah rakyat biasa

(Gambar: Rumah Nik Aziz di Pulau Melaka tidak sama dengan rumah para menteri besar BN walaupun sudah 19 tahun menjadi MB)

Rumah Tok Guru Haji Hadi

Dan Ini rumah rakyat kebanyakkan...

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .