Ikuti Blog ini

lagi gambar keganasan Polis - Dunia melihat kita

A protester covers himself as he runs away from tear gas fired by Malaysian riot police during a protest against using English for mathematics and science teaching in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009.AP Photo


A protester runs away from tear gas fired by Malaysian riot police during a protest against  the use of English to teach math and science in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009.AP Photo


A protester throws back a tear gas which fired by riot police during a protest against using English for mathematics and science teaching in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009.AP Photo


Protesters run away as Malaysian riot police fire tear gas during a protest against using English for mathematics and science teaching in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009. AP Photo


Protesters run away from tear gas fired by Malaysian riot police during a protest against the use of English to teach math and science  in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009.


Protesters run away from tear gas fired by Malaysian riot police during a protest against the use of English to teach math and science in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, March 7, 2009. AP Photo
Polis Mengganas

TINDAKAN POLIS... Pihak berkuasa keselamatan melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menyuraikan kumpulan yang menyertai perarakan menuju Istana Negara.
SURAI... Anggota Pasukan Simpanan Persekutuan melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan penyokong Perhimpunan 100,000 Rakyat hari ini.
BANTAH... Penyokong-penyokong Perhimpunan 100,000 Rakyat yang diadakan di ibu negara bagi membantah dasar bahasa Inggeris untuk mengajar subjek Sains dan Matematik di ibu negara hari ini.
BANTAH... SEBAHAGIAN daripada mereka yang menyertai Perhimpunan 100,000 Rakyat hari ini.
anti ppsmi rally 070209 rally banner
anti ppsmi rally 070209 pak samad chokes

ppsmi march 070309 tear gas.jpg
anti ppsmi rally 070209 tear gas

ppsmi march 070309 crowd.jpganti ppsmi rally 070209 climbing to palace

Isyarat jelas rakyat tolak PPSMI, himpunan 100,000 berjaya! - Abu Bakar Chik

KUALA LUMPUR - Sungguhpun himpunan 100,000 hari ini dianggap hebat dan luar biasa kejayaannya namun insiden kekasaran dan serangan pihak polis yang terpaksa menurut arahan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak boleh diterima sama sekali.


Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat Dato' Abu Bakar Chik berkata serangan bertubi-tubi dan tanpa belas kasihan itu tidak mematahkan semangat tinggi dan 'membakar' hasrat rakyat khususnya para pejuang bahasa yang mahu menjujung dan memartabatkan Bahasa Melayu sekaligus membantah dasar PPSMI yang diperkenal kerajaan BN.


"Saya bersyukur dan rasa terharu dengan sokongan yang ditunjukkan oleh rakyat seluruhnya yang sanggup bersusah-payah mengharungi asakan pihak polis untuk menyampaikan suara hati mereka kepada Yang Dipertuan Agong.


"Target dan hasrat kita hari tercapai dengan terkumpulnya lebih 100,000 rakyat dan serahan memo juga berjaya disampaikan," katanya kira-kira jam 5.00 petang tadi.


Beliau juga kagum dengan semangat para pejuang bahasa yang menunggu dan bersama-sama rakyat berarak dari mula acara sehinggalah himpunan bersurai seusai bacaan doa di adakan di pekarangan masjid negara kira-kira 4.45 petang tadi


"Isyaratnya sudah jelas, rakyat sangat-sangat tidak puas hati terhadap dasar kerajaan BN dalam menggangkat bahasa Melayu dan meneruskan dasar PPSMI itu. Oleh itu rakyat mahukan perubahan dan tidak mahu melihat lagi kedegilan kerajaan BN.


"Justeru kita berharap agar Yang DiPertuan Agong dan Majlis Raja-raja akan memperhalusi dan mempertimbangkan isu ini demi kedaulatan Bahasa Melayu di negara ini," katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu.


Sementara itu, beliau yang kecewa dengan sikap dan tindak tanduk polis yang sewajarnya melindungi orang awam dan para peserta daripada berlaku insiden tidak diingini sebaliknya mencetuskan suasana huru-hara mengakibatkan ramai pihak yang diasak teruk dan mengalami kecederaan.


"Asalnya polis benarkan, tiba-tiba di penghujung meraka bertindak kasar kepada orang ramai. Saya kira ini bukan kehendak mereka tetapi terpaksa ikut arahan BN yang tidak peduli keselamatan rakyat dan meremehkan suara merek.


"Yang hadir ada 60, 70 tahun ke atas malah kanak-kanak juga terpaksa menghadapi gas pemedih mata dan insiden kejar-mengejar yang menjadikan suasana hiruk-pikuk sedangan PDRM berperanan menjaga keselamatan. Saya sangat kecewa dengan tindakan polis yang hanya mengikut telunjuk Bn yang terang menganiaya rakyat" katanya dengan penuh semangat.


Katanya pihak polis perlu menghormati rakyat yang bersungguh-sungguh hadir untuk menunjukkan sokongan memartabatkan bahasa melayu dan bukan datang seperti 'penjenayah' yang wajar diperlakukan sebegitu rupa.


Di akhir perbualan beliau sekali lagi merasa bersyukur dan menganggap ianya satu sejarah telah tercipta membuktikan rakyat sudah berani bersuara untuk memastikan kerajaan bertindak demi kepentingan bahasa, bangsa dan agama.

Untuk lebih baik/besarFRU yang sedang mengancam!

Polis buat kacau lagi!!!

Malam tadi dalam satu sesi ceramah yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat Kuala Selangor, pihak polis sekali lagi memainkan peranan dengan menganggu ceramah "membongkar fitnah khir toyol"

susasana tegang berlaku apabila pihak polis telah menghalang Y.B Amiruddin dari meneruskan ceramahnya.
siri ceramah yang dihadiri oleh Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Dato Mustafa Kamal Ayub , Adun Batu Caves Y.B Amiruddin Sahri, Adun Bukit Melawati Y.B Ir Muthaiah

ceramah yang asalnya dijadualkan dipadang Bandar Baru Kuala Selangor telah dihalang oleh polis ini... dan mengarahkan untuk mencari sebarang tempat tertutup seperti dewan... atas ihsan YDP pas Kawasan Kuala Selangor yang memberikan kediamannya untuk dijadikan tempat untuk berceramah..

namun bagai janji tinggal janji.. apabila mereka terus menganggu ceramah PR walaupun tempat berceramah telah diubah!

persoalannya sekarang... kenapa sikap double standard terus di tunjukkan oleh pihak polis dengan menghalang ceramah walaupun di negeri SELANGOR yang diperintah PR!!!!!!


tolong laaa... bile korang nak sedar????

rakyat makin meluat!!!!kalau ini lah lagi cara korang.... PRU13 konfirm kitorang talkinkan BN!!!so terus kanlah kacau lagi...

Samseng Upahan Umno


Sekarang kita semua boleh kenal bagaimana rupa samseng upahan diatas.Mereka ini kaki tarik kereta dan bouncer Kelab Malam. Dengar khabarnya ada yang sedang memburu mereka . Kemana mereka nak pergi? Dunia ni terlalu kecil sangat ...Bukan dia orang saja yang samseng .....Akan bertemu buku dengan ruas nanti.Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .