Ikuti Blog ini

Galas : Kelate kito


Sepintas Lalu Analisis PRK Dun Galas


Kalau di Bagan Pinang, Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad ‘dipanggil semula’ oleh BN bagi memenangi Dun Bagan Pinang, diletakkan sebagai calon heavyweight setelah mengambil kira faktor diterima ramai, berpengaruh, anak jati Negeri Sembilan ataupun calon tempatan dan banyak lagi, nampaknya situasi tersebut seakan-akan mempunyai persamaan dengan PRK Dun Galas kali ini.

Kali ini ketokohan dan wibawa Tengku Razaleigh Hamzah ( Ku Li) pula ditagih setelah BN merasakan kemampuan beliau untuk memenangi sekaligus merampas semula kerusi Dun Galas dari PAS. Bukanlah perkara biasa bila mana Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin terus mencadangkan Ku Li sebagai Pengarah Pilihan Raya BN, yang kebiasaannya digalas oleh Timbalan Perdana Menteri sendiri mewakili ‘orang kuat’ BN selepas Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Berdasarkan fakta lepas, Tengku Razaleigh Hamzah, yang sekian lama menguasai Parlimen Gua Musang, pernah memegang jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan sebelum ini, namun dikatakan beliau tidak pernah mencalonkan dirinya untuk bertanding dalam mana-mana pilihan raya di negeri

Sedangkan mengikut sifir mudahnya, semasa beliau memegang jawatan tersebut, boleh sahaja beliau mencalonkan dirinya bagi bertanding mana-mana pilihan raya disebabkan beliau ‘berkuasa’ sewaktu itu Pengerusi Perhubungan Negeri, namun beliau tidak berbuat demikian.

Namun sehingga kini Ku Li sendiri tidak mengesahkan samada beliau menerima kedua-dua tawaran tersebut. Beliau hanya akan membuat pengumuman 9 Oktober ini di KLIA sebaik sahaja sampai dari luar negara.

Setakat ini, Setiausaha Agung BN, Tengku Adnan Mansor berkata, Ku Li telah menerima tawaran sebagai pengarah pilihan raya itu. Namun, hanya Ku Li sendiri yang mampu membuat pengesahan berkaitan hal tersebut. Semua mata, telinga dan lensa kamera wartawan pastinya tertumpu kepada apa sahaja yang mahu Ku Li nyatakan di saat ketibaannya nanti.

Pastinya Ku Li mampu membuat bacaan politik sendiri dan membuat keputusan tepat, berdasarkan pengalaman luasnya dalam gelanggang politik negara, termasuklah beliau pernah bertanding mencabar Tun Dr. Mahathir pada ketika itu untuk bertanding sebagai Presiden Umno dan beliau hanya tewas tipis. Beliau juga pernah menjadi Menteri Kewangan dan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan.

Ku Li juga pernah menjadi nadi utama Parti Melayu Semangat 46 (PMS46), yang berjaya mengembelengkan kekuatan pembangkang Melayu / Islam membentuk Angkatan Perpaduan Ummah (APU) bersama PAS-Berjasa-Hamim-Kimma, yang mana telah berjaya merampas Kelantan dari Umno pada tahun 1990, seterusnya membentuk Gagasan Rakyat dengan kerjasama DAP-IPF-PRM-PBS.

Beliau pernah juga menjadi tokoh utama berpengaruh yang menjadi antara faktor dalam usaha menyakinkan PBS parti komponen BN yang memerintah negeri Sabah ketika itu keluar BN beberapa hari menjelang pilihanraya umum pada tahun 1990 untuk bersama dengan Gagasan Rakyat, yang ternyata memberikan kejutan yang besar kepada BN. Kegagalan pembangkang terutama PMS46 di Pulau Pinang dan lain-lain negeri adalah disebabkan serangan saat-saat akhir terhadap Ku Li oleh media BN yang gagal ditangkis baik oleh pembangkang.

Tetapi natijahnya cukup memberangsangkan di seluruh negara walaupun tidak berjaya sepenuhnya. Selain negeri Sabah yang berada dalam genggaman pembangkang, pembangkang (APU) berjaya mencipta yang rekod yang tidak pernah dicipta dari dulu hingga sekarang, yakni menyapu bersih semua kerusi di Kelantan dengan APU memenangi 39 kerusi,dan BN tewas di semua kerusi. Jadi, kemampuan beliau sudah teruji dan terbukti di gelanggang politik negara bukan hanya sekadar omongan kosong. Ternyata kini BN sangat-sangat memerlukan pengaruh dan kredibiliti yang dimiliki Ku Li bagi menawan kembali Dun Galas.

Mengikut perkiraan, kemungkinan Ku Li akan menerima lantikan sebagai Pengarah Pilihan Raya memandangkan beliau sendiri adalah Ketua Bahagian Umno Gua Musang, lebih-lebih lagi beliau merupakan tokoh politik yang berprinsip dan ada hujahnya yang tersendiri.

Beliau dilihat masih setia kepada Umno cuma tindakannya sesekali mungkin dilihat membelakangkan parti contohnya dalam isu royalti minyak namun beliau perjuangkan demi hak rakyat Kelantan sendiri. Beliau berjuang untuk rakyat, demi kebenaran beliau sanggup ketepikan parti sendiri. Beliau juga kekadang dilihat tidak sehaluan disebabkan beliau mempunyai pandang sisi yang berbeza dengan pucuk pimpinan parti, namun teguran dan kritikan yang dibuatnya, ianya demi kebaikan parti, dan memberi pandangannya sebagai tokoh veteran parti.

Cuma untuk menerima sebagai calon, berdasarkan fakta lepas, berkemungkinan beliau lebih senang ianya diberikan kepada orang lain. Kemungkinan Ku Li meletakkan calon pilihannya adalah lebih berkemungkinan besar, berbanding beliau sendiri yang menjadi calon.

Berasaskan fakta PRK kali ini akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama dan Suku Tahun Kedua 2010 yang telah dikemaskini sehingga 27 September lalu.

Menurut Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, seramai 11,553 pengundi yang melibat 11,426 pengundi biasa dan 127 pengundi pos, layak memilih ADUN Galas.

Melihat kepada jentera pula, setakat hari ini, percaturan strategi telah pun bermula. Di pihak kem masing-masing sudah merencana percaturan yang terbaik. Di pihak PAS telah melantik Ketua Pengarah Pilihanraya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman sebagai pengarah pilihan raya ini. Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula dilantik sebagai Penasihat manakala Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun sebagai Ketua Operasinya.

Di pihak Barisan Nasional (BN) pula, seperti yang dinyatakan tadi, Umno melantik Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Ku Li sendiri sebagai pengarah pilihan raya, satu taktikal luar biasa yang tidak pernah dibuat oleh jentera BN sebelum ini. Ini kerana, menjadi kebiasaan bagi BN melantik Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin sebagai pengarah. Kemungkinan ada faktor-faktor mendesak dan strategi-strategi tertentu di pihak BN sendiri.

Melihat kepada calon PRK kali ini pula, dapat dilihat Setiausaha Umno bahagian Gua Musang, Abdul Aziz Yusof, 49, adalah antara nama yang disebut-sebut sebagai bakal calon BN dalam pilihan raya kecil bagi kerusi dewan undangan negeri Kelantan Dun Galas ini.

Satu lagi nama yang disebut-sebut juga ialah Naib Ketua Pemuda Umno Gua Musang, Zamzani Harun, 39. Namun, ada beberapa nama lagi atau tokoh Umno Gua Musang yang boleh diketengahkan untuk jadi calon. Salah seorangnya ialah Ketua Pemuda, Bazlan Baharuddin. Beliau juga dikenali orang kuat menyokong Ku Li. Bazlan ini juga pernah membuat kenyataan agar menolak Ibrahim Ali kalau bekas ahli Umno itu mahu diterima semula ke dalam Umno.

Selain Bazlan, Ketua Wanita, Wan Huzani Wan Md Noor, juga berminat untuk menjadi calon. Tetapi Wan Huzani dikatakan tidak mungkin akan dipilih kalau pengarahnya ialah Ku Li. Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Mustapa Mohamed juga sudah membayangkan soal calon akan ditentukan oleh pengarah pilihan raya bersama Pengerusi BN.

Sudah tentu jika Ku Li menjadi pengarah, sudah tentu beliau akan memilih orang kepercayaannya di bahagian iaitu Setiausaha Umno bahagian Gua Musang sekarang ini. Inilah beberapa nama yang disebut dan kemungkinan akan diturunkan Umno jika calon BN selain dirinya sendiri.

Di pihak Pas pula ada dua nama setakat ini menjadi sebut sebutan, Hussein Embong iaitu pegawai Halaqah Gua Musang dan Dr Zulkifli Mohamad. Zulkifli merupakan calon Pas dalam dua pilihanraya 2004 dan 2008. Beliau pernah bertanding di kerusi Parlimen Gua Musang, kedua-dua kalah kepada Ku Li.

Dalam pilihan raya umum 2004 beliau kalah dengan kekurangan undi sebanyak 6,598. Manakala dalam PRU 2008 sekali kalah dengan kekurangan undi 4,394. Kekalahan itu bagaimana pun tidak boleh dijadikan ukuran. Pilihan raya Dun dan Parlimen berbeza. Lagipun yang ditentang Dr Zulkifli itu ialah Ku Li yang banyak jasanya selama ini kepada penduduk Gua Musang.

Sama ada Hussein atau Dr Zulkifli mereka ini juga dikatakan disenangi penduduk Galas. Bukan saja Melayu tetapi orang Cina dan Orang Asli juga senang mendekati mereka. Apa lagi Zulkifli yang mempunyai klinik di Gua Musang menyebabkan beliau dikenali ramai dan khidmatnya juga menjadi sebutan. Yang pastinya calon yang ingin diketengahkan nanti, pastinya yang tidak merokok. Tuan Guru Nik Abdul Aziz sudah memberi tahu awal-awal kriteria calonnya mereka mestilah yang tidak merokok.

Tidak kiralah siapa pun calon yang diputuskan parti-parti yang akan bertanding nanti, namun diharapkan perjalanan PRK kali ini berjalan lancar. Penamaan calon yang dijadualkan pada 26 Oktober ini, akan diadakan di Bilik Gerakan dan pejabat Tanah Jajahan Gua Musang manakala Pusat Sivik Gua Musang akan dijadikan pusat penjumlahan undi pada malam 4 November. Sama-samalah kita nantikannya.

Dengan peruntukan kira-kira sebanyak RM1.3 juta bagi menjalankan pilihan raya kecil ini berikutan kawasannya yang luas dan melibatkan empat pusat mengundi yang perlu menggunakan perkhidmatan helikopter, diharapkan ianya bukanlah sesuatu yang dilihat membazir wang rakyat, tetapi ianya berbaloi dengan rakyat Galas mendapat wakil rakyat yang baru untuk membela nasib penduduknya.

Cuma apabila keputusan SPR menetapkan tarikh penamaan calon dan pembuangan undi pada hari bekerja, penamaan calon pada hari Selasa, manakala hari pembungan undi pada hari Khamis, ianya amat mengecewakan, di sebalik kempen SPR sebelum ini untuk rakyat menunaikan tanggungjawab mereka dengan turun mengundi.

Menurut Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, pengundi di Galas ini, terdiri dari yang berumur 21 tahun, termasuklah yang lebih 100 tahun, di mana dikatakan yang paling tua berumur 111 tahun. Itu yang menariknya fakta-fakta PRK Galas kali ini. Jangan ada individu yang sudah mati, namanya turut ditanda sebagai individu yang turut turun mengundi juga cukuplah.

Faktor kawasan tersebut sememangnya kubu kuat BN sebelum dirampas Pas pada PRU lepas dengan majoriti kecil, namun BN masih dihantui dengan janji-janji mereka yang tidak tertunai ketika di Manik Urai. Terdapat 1,889 pengundi Orang Asli daripada sejumlah 11,553 pemilih berdaftar di Galas juga, mungkin menjadi undi penentu PRK kali ini.

Dengan perkembangan Pas yang diperkuatkan dengan jentera DHPP dari kaum bukan Melayu, dengan orang asli juga menawarkan jentera mereka sendiri, isu-isu tempatan seperti royalti minyak, isu-isu nasional, dan faktor Ku Li sendiri, menjadikan PRK Galas ini mempunyai tarikannya yang tersendiri. Namun, biarlah kepentingan rakyat terus diperjuangkan, demi kesejahteraan keseluruhan rakyat jelata agar kehidupan mereka terus terbela, tanpa dibayangi kepentingan politik mana-mana pihak.
Muhamad Faris Mohd Zaini Persatuan Mahasiswa Darul Aman (PERSADA)

SPR Tidak Hormat DUN & Sultan Kelantan

Galas: SPR Jawab TG Nik Aziz Isu Tarikh Mengundi

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membidas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana mendakwa suruhanjaya itu bersifat pilih kasih dan tidak sensitif apabila menetapkan 4 November sebagai tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangn Negeri (DUN) Galas.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, pihaknya mengambil kira pelbagai faktor sebelum membuat apa-apa keputusan berhubung penetapan tarikh penamaan calon ataupun pembuangan undi.

Jelas beliau, keupayaan pengundi berdaftar yang layak mengundi dalam DUN Galas merupakan keutamaan utama yang diberi perhatian oleh SPR.

"Perkara yang paling penting ialah sama ada tarikh yang dipilih itu bersesuaian serta tidak menyusahkan pengundi untuk keluar menunaikan tanggungjawab mereka sebagai pemilih," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Jumaat.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kekesalan Nik Abdul Aziz yang juga Pesuruhjaya PAS Kelantan berhubung pemilihan tarikh mengundi yang bertembung dengan persidangan DUN negeri yang bermula 1 November depan.

Malah Mursyidul Am PAS itu menganggap SPR tidak menghormati sidang DUN dan seolah-olah sengaja memberi kelebihan kepada Umno.

Mengulas lanjut Wan Ahmad berkata, dakwaan bahawa SPR hanya mengambil kira tarikh yang bersesuaian dengan Umno iaitu selepas Perhimpunan Agung yang berlangsung dari 19 hingga 23 Oktober ini adalah tidak benar.

Sebaliknya beliau menegaskan bahawa SPR juga pernah mengambil kira tarikh berlangsungnya Muktamar Tahunan PAS ke-54 yang diadakan pada 2008 iaitu semasa berlakunya kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh, Pulau Pinang.

"Ini masalahnya... mereka mudah lupa perkara yang SPR lakukan yang berpihak kepada mereka. Sebaliknya mereka akan tuduh kita macam-macam kalau ia berpihak kepada parti lain.

"Kita pernah ambil kira mengenai Muktamar PAS ketika itu, dan kali ini kebetulan Umno mengadakan perhimpunan agung mereka, jadi ia turut diambil kira oleh SPR," katanya.

Selain itu Wan Ahmad berkata, soal tidak menghormati sidang DUN tidak timbul kerana ia hanya melibatkan beberapa pemimpin parti itu.

"Sidang DUN bukan melibatkan semua pemimpin PAS, ada ramai lagi jentera mereka yang boleh menjalankan aktiviti berkempen.

"Malah kebanyakan aktiviti ceramah diadakan pada waktu malam, jadi mereka yang terlibat dengan sidang DUN boleh mengambil tempat untuk berkempen di waktu malam," katanya. -mstar


Tidak seperti selazimnya, pengumuman tarikh pilihanraya atau plihanraya kecil biasanya diumumkan oleh Pengerusinya sendiri iaitu, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof. Tetapi kali ini ia diumumkan oleh Timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, seorang anak Kelantan.

Mengenai tarikh mengundi bagi PRK Galas yang jatuh pada 4 November memamng ketara terlalu berpihak kepada UMNO BN. Terlebih lagi ianya dilakukan sewaktu DUN Kelantan sedang bersidang.

Jawapan Datuk Wan Ahmad mudah, ia hanya melibatkan beberapa pemimpin parti itu.

Persoalan kini DUN Kelantan tidak dihormati sebagai sebuah insitusi penting di dalam sebuah kerajaan negeri, dalam konteks ini kerajaan Kelantan.

Wan Ahmad dilihat cuba memusingkan fakta dan mengelirukan rakyat.

Sebarang persidangan DUN dirasmikan oleh Sultan sesebuah negeri, dan sebarang ganggu-gugat perjalan persidangan itu sebenarnya tidak menghormati malah mencemari Sultan di negeri berkenaan.

Ia bukan persoalan ramai atau tidak keterlibatan pemimpin yang ada di dalam pilihanraya yang diadakan, tetapi menyangkut persoalan SPR tidak menghormati sebuah institusi yang paling penting di dalam sesebuah negeri selepas institusi raja.

Hairan, seorang penjawat awam boleh bertindak sedemikian rupa semata-mata untuk melaksanakan agendanya bagi memberikan kelebihan kepada UMNO BN supaya menang di dalam PRK berkenaan.

Mungkin sebagai persediaannya untuk cepat menggantikan tempat pengerusi SPR yang akan bersara.

Tetapi, kita yakin, perencanaannya itu akan digagalkan Tuhan Yang Maha Berkuasa.-GB

Solat istikarah TG Nik Aziz jadi penentu calon PAS


GUA MUSANG: Solat istikharah Menteri Besar TG Datuk Nik Aziz Nik Mat akan menjadi pemutus pemilihan calon PAS untuk pilihanraya kecil Galas.

Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun berkata, terlalu ramai calon yang berkelayakan dan seimbang yang dicadangkan PAS di peringkat akar umbi sebelum diperhalusi oleh pimpinan tertinggi parti itu.

"Mengikut amalan biasa yang dinyatakan oleh bekas Ketua Dewan Ulama PAS Negeri, Yahya Othman, parti itu menerima calon yang mempunyai kriteria tidak pernah melakukan dosa besar, seperti zina dan membunuh serta sanggup meninggalkan dosa-dosa kecil, termasuk merokok," katanya.

Bagaimanpun, beliau menyokong PAS untuk menimbangkan meletakkan Orang Asli sebagai calon pada pilihan raya akan datang termasuk pada pilihan raya kecil Galas.

Katanya, ini semua tidak mustahil boleh terjadi, kerana masyarakat Orang Asli sekarang berbeza dengan sebelum ini kerana mereka kini berpelajaran tinggi dan tidak mudah menerima pandangan orang lain kerana boleh berfikir sendiri,” katanya.

Pemilihan calon, katanya bukan menjadi agenda penting PAS, tetapi lebih besar dari itu untuk menegakkan perjuangan berasaskan prinsip Islam.

Beliau juga yakin Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah tidak akan menerima jika beliau dipilih sebagai calon BN pada pilihan raya itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu ialah pada 26 Okt ini dan jika ada pertandingan pengundian akan diadakan pada 4 November ini.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kekosongan DUN itu berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS, Chek Hashim Sulaima, 46 akibat barah usus pada 27 September lepas.

Umno Besut Mengaku Penceramah Sebut 'Tok Guru Gilo' Read more: http://biaqpila.blogspot.com/#ixzz11kt4SRTU

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/drazman.jpgKUALA TERENGGANU - Umno Bahagian Besut yang menganjurkan ceramah bertajuk 'DAP Anti Islam' pada 1 Oktober lalu, mengaku dan mengesahkan penceramahnya menggunakan perkataan 'Tok Guru gilo'

Timbalan Ketua UMMO Bahagian Besut, Nawi Mohamad menyatakan demikian dalam kenyataannya kepada sebuah akhbar tempatan hari ini, Khamis, 7 Oktober.

Namun begitu, beliau yang juga ADUN Hulu Besut 'berhelah' dengan berkata, perkataan gila yang ditujukan kepada Musyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat oleh penceramah terbabit, bukan merujuk kepada masalah 'mental'.

Mengulas kenyataan Umno Besut, Ketua Penrangan PAS Setiu, Dr Azman Ibrahim yang mendengar sendiri ceramah tersebut berkata pengakuan Umno Besut itu membuktikan apa yang beliau dedahkan sebelum ini adalah benar.

Katanya, Umno sama sekali tidak menafikan bahawa penceramahnya ada mengucapkan caci maki tersebut.

"Soal pelbagai jenis 'gilo' yang cuba disenaraikan oleh Timbalan Ketua Umno Bahagian Besut yang turut berada di atas pentas ceramah pada malam itu, hanyalah sekadar menegakkan 'benang basah' bagi menutup kesilapan dan ketelanjuran Umno menganjurkan ceramah,"ujarnya ketika dihubungi Buletinonline.

Beliau menegaskan, ceramah tersebut adalah satu keterterlanjuran Umno kerana menurutnya, laman web rasmi Umno Besut (www.umno-besut.org) yang sebelum ini giat mempromosikan program ceramah itu, kini telah menghilangkan maklumat berkaitan.

Oleh itu, menurutnya kenyataan Umno Besut tersebut dilihat terpaksa dikeluarkan apabila menerima tekanan akibat pendedahan yang dibuat perbuatan Umno Besut yang biadap dan memalukan.

"laman web rasmi Umno Besut di www.umno-besut.org yang sebelumnya giat mempromosikan program ceramah tersebut, tetapi selepas dari pendedahan acara caci maki biadap yang telah berlaku, semakan saya di laman web tersebut mendapati berita berkenaan ceramah ini telah ditiadakan. Mengapa?,"soal Dr Azman.

Beliau mendedahkan, Umno Besut turut melakukan kesilapan kerana menjemput seorang 'penceramah buangan' di negeri Kelantan yang telah ditarik tauliahnya dan Persatuan yang didakwa sebagai 'Persatuan Pondok-Pondok Seluruh Kelantan' sebenarnya tidak wujud.

"Hakikat(nya) mereka (Umno Besut) tersilap menjemput penceramah buangan Umno Kelantan yang telah ditarik tauliah oleh Majlis Agama Islam Kelantan dari menyampaikan kuliah di masjid-masjid seluruh Kelantan,

"'Persatuan Pondok-Pondok Seluruh Kelantan' yang didakwa oleh Haji Loh (dimana dakwanya) beliau sebagai pengerusi, sebenarnya tidak wujud, yang wujud dan diiktiraf adalah 'Pusat Pembangunan Pondok Berhad'.,"jelas Dr Azman.

Lebih memalukan, katanya, Pondok Genting, Tumpat yang didakwa belaiu adalah Tok Gurunya, sebenarnya tidak mempunyai pelajar atau anak murid, yang ada hanyalah beberapa orang tua yang 'menunggu hari mati'.

Sebanyak dua laporan polis telah dibuat ke atas ceramah tersebut, sebelum dan selepas program Umbo Bahagian Besut itu berlangsung.

DAP Kuala Terengganu membuat laporan di balai polis Kuala Terengganu pada 30 September lalu kerana menurut Pengerusinya, Encik Ng Chai Hing, penganjuran ceramah tersebut merupakan satu fitnah dan pembohongan yang berniat jahat untuk memburuk dan mencemar kredibiliti DAP.

Manakala PAS Kawasan Besut telah membuat satu laporan polis pada 6 Oktober, setelah kata dua yang diberikan kepada Umno Besut, tidak diindahkan

Yang Dipertua PAS Besut, Ustaz Wan Azhar telah memberi kata dua kepada Umno Bahagian Besut, samada meminta maaf atas keceluparan penceramah undangan yang menghina Mursyidul Am PAS sebagai 'Tok Guru Gilo' atau menghadapi sebarang tindakan undang-undang.

Justeru, tindakan angkuh Umno tidak mahu memohon maaf, Wan Azhar sendiri telah membuat laporan polis di balai polis daerah Besut.

Walau pun telah dua laporan dibuat, sehingga kini, Buletinonline difahamkan, tiada apa-apa tindakan yang diambil oleh pihak polis tehadap penganjur ceramah tersebut. -BO

PRK Galas: Sidang DUN Kelantan Ditangguhkan Pada Hari Mengundi

Sidang Dun Kelantan Ditangguhkan Pada Hari Mengundi PRK Galas

KOTA BAHARU: Persidangan Belanjawan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan yang dijadualkan selama seminggu mulai 1 November, akan ditangguhkan pada hari pembuangan undi pilihan raya kecil DUN Galas pada 4 November ini.

Speakernya, Datuk Mohd Nasuruddin Daud berkata penangguhan itu bagi membolehkan anggota dewan negeri itu, sama ada penyokong kerajaan atau pembangkang menumpukan perhatian kepada suasana pilihan raya itu.

Katanya walaupun Speaker mempunyai kuasa menangguhkan jadual persidangan yang ditetapkan dari 1 hingga 7 November itu, tetapi pihaknya tidak akan meminda tarikh berkenaan yang telah diwartakan mengikut peraturan Dewan.

"Kita akan teruskan juga.... Kita hanya mengambil keputusan untuk tidak mengadakan persidangan sehari pada hari pembuangan undi pilihan raya kecil DU NGalas itu bagi memberi peluang kepada kedua-dua pihak (penyokong kerajaan dan pembangkang)," katanya kepada Bernama di sini, Jumaat.

Bagaimanapun, beliau kesal dan terkilan kerana pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak mengambil kira jadual persidangan belanjawan yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri dalam menentukan tarikh pilihan raya kecil itu.

Mohd Nasuruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Meranti berkata sepatutnya SPR boleh berbincang dengan pihak kerajaan negeri bagi mengelakkan pertembungan tarikh itu berlaku, jika mereka benar-benar berlaku adil dalam melaksanakan tanggungjawab itu.

Beliau mengakui pihak Dewan tidak memberitahu SPR berhubung tarikh persidangan dewan itu dan beranggapan "sepatutnya SPRlah yang perlu merujuk (perkara itu) kepada kerajaan negeri."

SPR, mengumumkan tarikh penamaan calon bagi pilihan kecil DUN Galas akan diadakan pada 26 Oktober ini, manakala hari mengundi ditetapkan 4 November jika ada pertandingan.

Pilihan raya itu diadakan berikutan kematian wakil rakyat Pas kawasan itu, Chek Hashim Che Sulaima, 46, akibat barah usus, 27 September lepas. - BERNAMA

Rasis: Kit Siang kemuka usul ke Speaker Dewan Rakyat


KUALA LUMPUR, 8 Okt: Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang menghantar satu usul kepada Speaker Dewan Rakyat untuk membahaskan kes dua guru besar yang mengeluarkan kata-kata rasis dan berbentuk penghinaan kepada pelajar-pelajar mereka Ogos lalu.

Usul di bawah peraturan mesyuarat 18(1) itu telah dihantar kepada Tan Sri Pandikar Amin Mulia meminta Dewan ditangguhkan bagi membolehkan perkara itu dibahaskan memandangkan tiada tindakan disiplin dikenakan ke atas mereka.

Usul berkenaan dipetik seperti berikut:

“Dua bulan selepas guru-guru besar dari Kulai dan Bukit Selambau berkenaan yang antara lain, melabelkan pelajar-pelajar bukan Melayu di sekolah mereka sebagai 'pendatang', menggesa pejalar-pelajar kaum Cina supaya 'balik Cina', serta membandingkan benang sembahyang yang dipakai oleh pelajar beragama Hindu sebagai pengikat anjing menunjukkan sikap racis tidak sejajar dengan jawatan mereka sebagai pendidik yang berkredibel.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran masih berkeras bahawa beliau tidak berdaya mengambil tindakan untuk memperbetulkan keadaan, sebaliknya mengizinkan kedua-dua guru besar yang berkenaan meneruskan tugas mereka seperti sediakala. Di samping itu, Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan yang mengeluarkan pekeliling kepada semua guru-guru besar dan guru-guru dalam bulan Ogos untuk memberikan amaran bahawa 'tindakan akan dikenakan ke atas mereka yang mengeluarkan kata-kata racis di sekolah', tidak pula mengenakan tindakan displin ke atas kedua-dua guru besar yang berkenaan sehingga kini, menunjukkan tidak wujud iltizam politik atau falsafah pentadbiran yang betul dalam negara ini untuk membanteras ketaasuban perkauman.

“Semua ini merupakan sindiran langsung terhadap tema hari kebangsaan tahun ini iaitu '1 Malaysia Menjana Transformasi' serta membelakangkan perisytiharan 'toleransi sifar terhadap rasisma' Perdana Menteri sendiri.

“Pada masa apabila Perdana Menteri cuba mengamalkan dasar '1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Didahulukan', seluruh pasukan pentadbiran beliau nampaknya tidak serius langsung terhadap dasar berkenaan, malah lebih cenderung untuk mendahulukan budaya rasis Biro Tata Negara – atau lebih tepat sekali, Biro Tentang Negara – yang meracuni generasi muda dan para pendidik kita selama ini dengan mesej rasis yang songsang dan lebih merupakan 'Trojan Horse' dalam usaha kita mencapai perpaduan negara.

Kit Siang juga meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Raza mengulangi gesaannya di perhimpunan agong Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) baru-baru ini supaya diwujudkan pergerakan sederhana global semua agama yang memainkan peranan penting di dunia yang kini menghadapi ancaman melampau.

“Gesaan ini sesuai sekali diulangi di negara kita sendiri yang kini semakin terancam oleh anasir-anasir ketaasuban rasis dan pelampau agama yang mengancam ketenteraman negara serta menggoncang semangat majmuk yang merupakan batu asas Malaysia.” Katanya.

Dewan Rakyat akan memulakan persidangan kali ketiga bagi penggal ini pada Isnin, 11 Oktober ini.-Hrkh

Galas: Siap sedia hadapi sebarang kemungkinan

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menggesa jentera PAS bagi Pilihan Raya Kecil N45 Dun Galas, menyusun strategi dan gerak kerja dengan kemas berdepan sebarang kemungkinan.

Menurutnya, strategi dan perancangan yang kemas mampu untuk menghadapi sebarang tindakan tidak bermoral parti lawan.

"Saya percaya bahawa kita semua akan dapat menghadapi tindakan tidak bermoral parti lawan nanti dengan kita menyusun strategi dan gerak kerja yang kemas.

"Kita sekali-kali tidak gentar dengan sebarang ugutan yang menjadi mainan parti lawan sejak puluhan tahun," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas suasana beberapa pilihan raya kecil sebelum ini yang menyaksikan banyak tindakan tidak bermoral berlaku sepanjang kempen.

Ianya antara lain termasuk ugutan, rasuah kepada pengundi dan provokasi keterlaluan sehingga mencetuskan suasana tegang.

Bagaimanapun menurutnya, jika PAS mengatur strategi dengan baik, dan cukup prasyaratnya, parti itu mampu mengekalkan kerusi Dun tersebut.

"Insya Allah, kita akan mempertahankan kerusi di Dun Galas nanti," katanya lagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini menetapkan tarikh penamaan calon bagi PRK Dun Galas adalah pada 26 Oktober manakala 4 November tarikh mengundi.

Dalam pada itu, Kerajaan Kelantan semalam mengumumkan kemungkinan akan mengisytiharkan hari mengundi pada 4 November nanti sebagai cuti peristiwa.

Ianya bagi memudahkan rakyat negeri itu, khususnya pengundi di luar kawasan keluar mengundi dengan selesa. -Hrkh

Pengerusi MCA Bkt Bintang, Datuk Lee Chong Meng Keluar Parti

Pengerusi MCA Bahagian Bukit Bintang Keluar Parti

KUALA LUMPUR: Pengerusi MCA bahagian Bukit Bintang Datuk Dr Lee Chong Meng, Khamis, mengumumkan keputusan beliau untuk keluar dari parti itu dan dengan rasminya menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Lee, yang popular dengan panggilan "Doktor ayam" berkata beliau sudah menghantar surat perletakan jawatannya dapat parti kepada ibupejabat MCA tengah hari Rabu selepas beliau kembali dari luar negara.

Bercakap kepada Bernama ketika dihubungi di sini Khamis beliau berkata pada mulanya memang beliau keberatan untuk meninggalkan parti.

"Namun apabila presiden parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek membuat pengumuman yang saya akan digantung keanggotaan atas tuduhan menyalahguna peruntukan kerajaan, saya memutuskan sudah tiba masaya saya tinggalkan parti," katanya.

Lembaga Disiplin MCA sebelum ini mencadangkan supaya keaggotaan Lee digantung selama tiga tahun atas dakwaan beliau menyalah guna peruntukan yang diberikan kerajaan pada 2008.

Khabar angin mengenai penyertaan Lee dalam PKR sudah bermula sejak Jun lepas apabila beliau mengaku ada mengisi borang permohonan keanggotaan parti itu, namun tidak menandatanganinya.

Lee menafikan beliau menyalah guna peruntukan kerajaan pada 2008, dan menjelaskan bahawa peruntukan RM60,000 itu adalah untuk aktiviti Tahun Baru Cina di mana beliau sendiri mengeluarkan belanja RM40,000 untuk menjayakan acara bagi aktiviti itu. - BERNAMANAMA: DATUK DR LEE CHONG MENG
UMUR: 59
TEMPAT LAHIR: ARAU, PERLIS
PEKERJAAN: AHLI POLITIK/PENIAGA
BILANGAN ANAK: 5
NEGERI: WILAYAH PERSEKUTUAN
KAWASAN: P120 BUKIT BINTANG

TANGGUNGJAWAB DALAM POLITIK
PILIHANRAYA UMUM KE 10 (1999);PARLIMEN;BUKIT BINTANG,KALAH(MENANG PERINTAH
MAHKAMAH)
PILIHANRAYA UMUM KE 9 (1995);PARLIMEN;BUKIT BINTANG,KALAH

KEUPAYAAN BAHASA
BAHASA CINA, BAHASA MALAYSIA, BAHASA INGGERIS

PENDIDIKAN
SEKOLAH RENDAH: SEKOLAH RENDAH KIM SEN BUKIT MERJAM(1960)
SEKOLAH MENENGAH: JIT SIN NATIONAL TYPE HIGH SCHOOL/'O'LEVEL
SEKOLAH MENENGAH: METHODIST BOY SCHOOL/HSC
UNIVERSITI: DOCTOR OF VETERINARY MEDICINE(1974)
UNIVERSITI: DIPLOMA IN MARKETING,INDIANAPOLIS USA(1983)

JAWATAN PARTI
PENGERUSI MCA BAHAGIAN BUKIT BINTANG(1993-2008)
TIMBALAN PENGERUSI JAWATANKUASA PERHUBUNGAN MCA WILAYAH PERSEKUTUAN(2005-2008)
PENGERUSI MCA CAWANGAN HQ SUCCESS(1991-2008)
KETUA BIRO PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI MCA(2005-2008)
PENGERUSI BARISAN NASIONAL BAHAGIAN BUKIT BINTANG(2006-2008)
AHLI JAWATANKUASA BADAN PERHUBUNGAN BARISAN NASIONAL WILAYAH PERSEKUTUAN
AHLI JAWATANKUASA PUSAT MCA(2006-2008)

JAWATAN NGO
PENASIHAT TETAP WONG LOO SEN CHEE CHOONG TEMPLE(2004-2010)
PENASIHAT GABUNGAN IKATAN PERSATUAN CINA MALAYSIA
PENASIHAT PERSATUAN SEMBAHYANG ROHANI BATU TIGA JALAN IPOH
PENASIHAT TETAP PERSATUAN SEMBAHYANG ROHANI PENDUDUK JUBILEE JALAN LOKE YEW
PENASIHAT PERSATUAN PEMBORONG PAKAIAN MALAYSIA

JAWATAN DALAM KERAJAAN
AHLI DEWAN NEGARA(2006-2008)
AHLI LEMBAGA PENASIHAT DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR(1993-1996)

ANUGERAH DIPEROLEHI
PINGAT JASA NEGARA-PJN(2001)

LAIN-LAIN
PENAUNG GERAKAN BELIA 4B DANG WANGI

Live Tuanku Faris Sembelih Lembu


Ni saya dapat ambik untuk paparan pengunjung. Dif-dif jemputan berada di pentas bersama tengku bendahara.


Tok guru Nik Aziz membaca doa sebelum tuanku faris menyembelih lembu.Tuanku dah bersedia nak mulakan penyembelihan. Fuh berdebar rasanya.Tengok tu, tuanku tidak kekok untuk menyempurnakan proses penyembelihan. Rakyat jelata pakat dok kerumun untuk melihat tuanku dengan dekat.

sumber

AWAS: Pakatan Rakyat boleh kalah di Galas di sebabkan faktor ini!..(video inside)

Oleh itu, tidak mustahil ungkapan 'keramat' "I help you, you help me" akan sekali lagi bergema pada Pilihan Raya Kecil (Galas) kali ini...harap jentera PR khususnya PAS mengambil berat tentang hal ini!!..

VIDEO: Najib: "You help me, I help you"


Bila Arman PERKASA menasihati ahli PKR...

Keprihatinan Arman (gambar di bawah) , Ketua Pemuda Perkasa menasihati ahli PKR dalam pemilihan pemimpin yang berlatar belakangkan Islam amatlah menepati menurut Islam. Namun pembaca bolehlah menilai sendiri keikhlasan sebenar ucapan seseorang. Adakah mereka bercakap dengan ikhlas atau sekadar mencari publisiti murahan.

Gambar 1
Gambar 2
Walaupun kita dilarang untuk mendedahkan keaiban orang lain, namun ada situasi yang tertentu Islam membenarkan keaiban seseorang itu dihebahkan jika beliau boleh memudaratkan masyarakat.
Adakah kumpulan yang kononnya "berdentum dentang" bercakap tentang ketuanan Melayu- Islam begini keadaan hidupnya yang sebenar?
So.... mengkome pikio le sendiri !!!

Internet 24 jam percuma di handphone anda

Kini anda boleh melayari internet secara percuma selama 24 jam sehari 7 hari semingggu tanpa henti. Kedengaran menarik bukan?. Ya ini tidak menjadi sebarang masalah dengan melakukan sedikit tetapan pada telefon bimbit anda dan dengan penggunaan aplikasi canggih seperti Opera Mini 5. Sebelum itu cara ini hanya boleh digunakan untuk pengguna maxis sahaja. Untuk mengetahui bagaimana cara membuatkan anda boleh melayari internet pada telefon bimbit anda secara percuma sila ikuti langkah2 dibawah.

1.) Pastikan telefon bimbit anda boleh memuat naik dan memasang sebarang aplikasi kemudian muat turun Opera Mini 5 dengan menggunakan pelayar utama telefon bimbit anda dan pergi pada m.opera.com


2.) Selepas aplikasi Opera Mini telah berjaya dipasangkan pada telefon bimbit anda. Anda perlu mengubah tetapan pada talian maxis anda kepada maxis broadband bagi membolehkan internet pada Opera Mini digunakkan secara percuma.

i.) Tekan *100#
ii.) Pilih pada 8 untuk Perkhidmatan
iii.) Tekan 01 untuk seterusnya
iv.) Pilih 9 untuk Prepaid Broadband
v.) Pilih 4 pula untuk Server Switching
vi.) Pilih 2 untuk Switch to Prepaid Broadband
vii.) Akhir sekali tekan 1 untuk Proceed

Apabila anda menerima mesej dari no 28222 yang mengatakan “SIM anda telah ditukar kepada profil Broadband. APN anda = bbnet” maka kini talian maxis anda telah pun ditetapkan menjadi Prepaid Broadband.

Nota : Apabila anda bertukar tetapan kepada Prepaid Broadband anda tidak boleh menerima sebarang MMS atau menghantarnya. Untuk itu anda harus menukarkan kembali pada Prepaid Hotlink. Sebarang pertukaran antara Prepaid Broadband dan Prepaid Hotlink adalah percuma.

3.) Seterusnya pergi pada menu Application pada telefon bimbit anda dan buka Opera Mini 5. Tunggu sehingga habis loading dan pergi pada mana2 laman web. Contoh Facebook Mobile iaitu m.facebook.com.

4.) Layari selama beberapa minit dan lihat baki kredit anda. Tidak bergerak bukan?. Kini anda boleh melayari internet 24/7 secara percuma hanya dengan melakukan beberapa penukaran pada tetapan Prepaid Broadband dan dengan menggunakan aplikasi Opera Mini 5. Malah apa yang bagus tentang ini, anda boleh juga memuat turun sebarang gambar atau video secara percuma juga.

Hina Mahkamah: Musa Hassan Dan Bakri Zinin Diperintah Hadir

Mahkamah Tinggi memerintahkan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin untuk hadir di mahkamah pada 28 Oktober, pada hari keputusan prosiding menghina mahkamah yang dibuat dua lelaki berhubung penahanan semula mereka mengikut Ordinan Darurat 1967.

Hakim Datuk Mohd Sofian Abd Razak bersetuju dengan peguambela Datuk N Sivananthan bahawa Musa dan Mohd Bakri perlu hadir di mahkamah seperti responden yang lain.

"Pada hari keputusan, mereka perlu hadir di mahkamah, tiada siapa mengatasi undang-undang dan ini adalah mahkamah undang-undang di mana tiada siapa yang diberi pengecualian," kata Sivananthan.

Mohd Sofian berkata beliau bersetuju dengan Sivananthan bahawa integriti mahkamah perlu dipelihara.

"Saya tidak mahu memberikan mesej yang salah kepada orang awam, tidak kira apa pun keputusan, mereka perlu berada di sini pukul 8.30 pagi pada 28 Oktober," katanya.

Sebelum itu, Peguam Kanan Persekutuan Najib Zakaria memohon panduan mahkamah sama ada Musa dan Mohd Bakri boleh dikecualikan daripada hadir pada hari itu dan akan memastikan kehadiran mereka jika mahkamah menuduh mereka menghina mahkamah pada hari itu.

"Saya dimaklumkan bahawa Musa berada di luar negara mengerjakan umrah di Mekah manakala Mohd Bakri, tidak jadi masalah. Yang membimbangkan saya ialah media, sama ada dituduh atau tidak mereka tetap melaporkannya," kata Najib.

R Muniyandi, 26, dari Kluang, Johor dan B. Sasinthiran, 28, dari Kuala Selangor, ditahan mengikut Ordinan Darurat atas dakwaan terbabit dengan gangsterisme dan lain-lain kegiatan jenayah.

Muniandy berjaya mendapatkan writ habeas corpus dari Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur pada 10 Jun tahun ini dan dia ditahan semula sebaik sahaja keluar dari Pusat Tahanan Simpang Renggam di Johor pada 23 Jun.

Sementara itu, Sasinthiran mendapat writnya pada 29 Julai dan dia ditahan semula hari berikutnya.

Pada 30 September, kedua-dua lelaki itu berjaya dalam usaha mereka untuk memulakan prosiding menghina mahkamah terhadap Musa dan Mohd Bakri kerana tidak mematuhi arahan mahkamah bagi membebaskan mreka.

Semasa prosiding hari ini, Sivananthan berhujah bahawa kedua-dua responden gagal menjawab dakwaan ke atas mereka melalui jawapan dalam afidavit.

"Dalam perkara ini, undang-undang telah jelas di mana mereka mesti menjawab dakwaan itu dan jika anda tidak jawab, anda seperti mengaku kepada dakwaan yang dibuat pemohon-pemohon (Muniyandi dan Sasinthiran)."

"Agak ganjil jika mereka memutuskan untuk berdiam diri dan ia agak mengejutkan, mereka sepatutnya menjawab walaupun kedua-dua mereka memilih untuk tidak hadir di mahkamah," kata Sivananthan.

Beliau berkata jika mahkamah sangsi dengan tindakan polis, sudah tentu keseluruhan permohonan habeas corpus itu menjadi satu bahan ejekan dan sesuatu yang memalukan.

Sementara itu, dalam hujahnya, Najib berkata permohonan itu tidak mempunyai merit dan dibuat tanpa asas.

"Walaupun jika Musa dan Bakri dikatakan terlibat dalam menangkap pemohon-pemohon itu, tindakan sedemikian tidak boleh merupakan seperti menghina mahkamah.

"Mahkamah tidak boleh menghalang polis menjalankan tugas mereka. Ketua Polis Negara tidak boleh dipertanggungjawabkan menghina mahkamah mengikut doktrin kewajipan wakil," katanya.

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa tiada perintah daripada mahkamah untuk menghalang tangkapan berikutnya dan berharap agar mahkamah menolak permohonan itu.

- Bernama

UPAH GEROMBOLAN MENYAMAR UNTUK BERDEMO

Gerombolan upahan dipercayai didalangi oleh BN sedang
berdemo di hadapan Ibu Pejabat DAP Perak, Medan Istana

Kira-kira 20 lelaki yang mendakwa ahli DAP dan penyokong ahli parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran mengadakan demonstrasi di depan ibu pejabat DAP Perak mengutuk kepemimpinan pengurusi DAP Perak yang dituduh mengetepikan kaum India.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham (gambar kiri) berkata parti itu telah mengesahkan dengan cawangan Buntong di mana penunjuk perasaan itu mendakwa mereka berasal dan mendapati kumpulan berkenaan bukan ahli DAP ataupun pemuda parti itu.

“Kami syaki BN adalah dalang di belakang tunjuk perasaan ini kerana bekas ketua cawangan PKR Ipoh Barat, Fauzi Muda dilihat bersama kumpulan itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Ngeh berkata satu laporan polis akan dibuat oleh perwakilan DAP bahagian Buntong ke atas kumpulan itu atas dakwaan menyamar sebagai ahli DAP esok.

“Kami gesa ahli DAP dan orang ramai supaya bertenang dan tidak terjebak dengan taktik kotor yang digunakan oleh Umno dan BN yang telah berulang-kali kita saksikan di Pulau Pinang.

“Saya minta orang ramai supaya terus bersama Pakatan Rakyat dalam misi menyelamat negara daripada bankrap dan dimusnahkan dengan menukar kerajaan BN pada pilihan raya umum ke-13 yang akan datang,” kata Ngeh lagi.Baca lagi [di sini]

Soalan dan Jawapan UPSR Bocor

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/soalanjawapanupsrbocora.gif(Kemaskini jam 1.35am 8Okt) - Siasat 'Sindiket' Mengangkat ‘Nama Politik’ Umno/BN
KUALA NERUS
– Kertas soalan dan jawapan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang didakwa ‘bocor’ adalah kegiatan sindiket yang mahu mengangkat nama politik Umno dan Barisan Nasional (BN)

Sindiket tersebut turut melibatkan para pegawai ‘yang berkepentingan’ dalam Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu dan Kementerian Pendidikan.

Pengerusi Lujnah Pelajaran PAS, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik mengesahkan telah berlaku kejadian soalan dan jawapan bagi peperiksaan UPSR yang dibocorkan kepada para pelajar.

"merujuk kepada isu peperiksaan memang jelas negeri Terengganu ini ada sindiket yang nak mengangkat nama politik Umno dan Barisan Nasional, bahkan orang-orang yang berkepentingan dalam Jabatan dan Kementerian Pelajaran,

"kerana jelas daam (UPSR) baru-baru ini mereka, dari segi soalan dan jawapan, ada soalan dan jawapan yang dibocorkan kepada pelajar-pelajar,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di Majlis Rumah Terbuka PAS Kuala Nerus, sempena Hari Raya yang diadakan di padang bola Batu Enam, dekat sini, hari ini 7 Oktober

Menurutnya, kejadian soalan dan jawapan yang bocor tidak berlaku di negeri-negeri lain.

Namun, katanya, kejadian tersebut berlaku di negeri Terengganu dan orang-orang di negeri lain mengetahui kejadian soalan dan jawapan yang bocor di negeri Terengganu.

"(cukup) jelas perkara itu, dan ini tidak belaku dinegeri lain, jadi saya sudah meyemak dibebeapa negeri lain, perkara ini tidak berlaku,

"tetapi dinegeri Terengganu termaklum, orang dinegeri lain pun tahu tentang keadaan di negeri Terengganu,"jelasnya.

Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata ada sekolah yang bertindak 'meng'kuarantin'kan pelajar untuk memberikan jawapan sebelum peperiksaan bemula.

Oleh itu, ia merupakan satu pekerjaan yang tidak bermoral, malah adalah satu jenayah.

Kerana, menurutnya, apa maknanya mereka melakukan sedemikian sekiranya tidak ada sindiket yang mahu menjaga 'nama baik' negeri Terengganu sebagai negeri yang sentiasa mendapat keputusan yang tinggi dalam UPSR.

"Iaitu adanya perancangan untuk nak mengekalkan status kejayaan UPSR di negeri Terengganu, walaupun pekerjaan ini adalah sangat tidak bermoral, dan ini jenayah sebenarnyam"tegas Dato' Abu Bakar.

Justeru, beliau mendesak supaya pihak berkuasa menyiasat sindiket yang melakukannya dan perkara tersebut tidak boleh dibiarkan menjadi satu 'rahsia umum'.

"benda ini diketahui diperingkat Kementerian, diperingkat Jabatan, diketahui oleh mereka yang berkuasa, kita minta supaya hal ini jangan dibiarkan, dedahkan apa sebenarnya yang sedang berlaku dalam negeri Terengganu,"kata beliau.

Sindiket membocorkan soalan dan jawapan dengan tujuan politik diatas, katanya, akan menjadikan anak-anak sebagai 'korban'.

Menurutnya, tidak ada makna mereka mendapat kelulusan yang tinggi dan cemrlang dalam UPSR, sedangkan, merka telah mendapat soalan dan jawapan yang telah dibocorkan. -BO
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .