Ikuti Blog ini

DUN Paroi keluarkan kalender RM5 satu


Tahun 2009....masih jauh lagi dan ada 4 bulan lagi sebelum tahun 2008 melabuhkan tirainya, pihak MTD Paroi telah mula menjual kalendar 2009 yang memaparkan gambar-gambar Menteri Besar dan Ketua Menteri bagi 5 buah negeri Pakatan Rakyat. Dengan harga RM5 sekeping,secara automatik pembeli akan menyumbang kepada Tabung Dana DUN Paroi. Dalam keadaan tidak ada peruntukan dana untuk DUN Paroi, sumbangan anda akan dapat membantu kami meringankan bebanan kehidupan orang miskin , ibu tunggal dan anak-anak yatim di DUN Paroi ini. Boleh dapatkan kalendar 2009 di pejabat DUN Paroi di Taman Tasik Jaya atau hubungi Pegawai Khas DUN Paroi , Sdra Shaharudin (KUDIN) di talian 013-2799700 atau 06-6794609. Ramai pimpinan PAS telah memiliki Kalendar cetakan terhad ini antaranya Timbalan Speaker DUN Kedah , YB Ust Abd Ghani Ahmad, Exco Kerajaan Negeri Kedah , YB Amirudin dan Exco Kerajaan Negeri Selangor (YB Dato' Dr Hasan Ali dll).

Parti baru bertunjang Islam boleh satukan PAS, Umno - Nik AzizMursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempelawa ahli-ahli serta penyokong Umno menyertai PAS bagi memastikan agama Islam dan nasib orang Melayu lebih terbela.

Kata beliau muqabalah (perbincangan) di antara pemimpin PAS dan Umno boleh diadakan bagi mencari kaedah satu parti sahaja bagi orang Islam dan Melayu di negara ini.

"Ini kerana PAS telah lama berjuang di atas landasan Islam. Saya pun tak faham mengapa orang Umno tidak mahu menyertai PAS, apa yang tidak kena bagi Umno tehadap PAS.

"Sedangkan kita terima hakikat bahawa Islam mesti diutamakan," katanya selepas merasmikan Muktamar Dewan Ulama PAS Kelantan di Markas Dewan Ulama (Madu) di sini semalam.

Malah beliau berkata, sekiranya ahli Umno segan untuk menyertai PAS lebih baik menubuh parti baru yang juga berlandas Islam.
Ini kerana kata beliau ahli PAS sudah tentu tidak akan menyertai Umno.

Katanya, keinginan Umno mengajak PAS bermuzakarah boleh dilakukan sekiranya ia hanya berkaitan Islam.

Bagaimanapun kata beliau Umno seringkali tidak memberi kerjasama untuk melaksanakan program pembangunan di negeri ini dan isu tersebut tentunya boleh membantut diteruskan muqabalah.
"Lagi pun muzakarah yang dimaksudkan sebelum ini hanya lahir daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan bukannya keputusan parti Umno itu sendiri.

"Muzakarah hanyalah kehendak Perdana Menteri dan bukannya Umno, kalaulah kita adakan muzakarah atau muqabalah, tiba-tiba Perhimpunan Agung Umno tidak bersetuju presidennya tak boleh buat apa-apa," katanya.

Menurutnya juga muqabalah hendaklah hanya menyentuh aspek Islam sahaja bukannya melibatkan dasar parti kerana PAS perlu menjaga hubungan dengan parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat.

"Saya amat menyokong sekiranya Umno dan PAS bubar dan kita tubuh satu parti baru dan parti tersebut hendaklah berlandaskan Islam," katanya.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Mohamed Daud menyokong cadangan Menteri Besar Kelantan supaya Umno dan PAS dibubar untuk membolehkan parti baru yang berasas Islam ditubuh.
"Bagi Dewan Ulamak kami bersetuju memberi mandat kepada pemimpin parti seperti presiden, timbalan, naib dan setiausaha bermuqabalah dengan Umno," katanya.

Beliau juga berkata, apa yang telah dibincangkan dengan Umno hendaklah dibawa kepada Majlis Syura Ulamak sebelum dibawa ke muktamar pertengahan Ogos depan.
Oleh itu beliau berharap tidak timbul sebarang fitnah hasil muqabalah dengan Umno.

Beliau juga meminta ahli PAS berlapang dada dan menyerah kepada kebijaksanaan pimpinan PAS bagi mengadakan sebarang muqabalah dengan Umno.

Nasir Ibrahim ganti Zaid Ibrahim


Rasanya semua sudah tahu tentang khabar angin yang Zaid telah meletakkan jawatannya sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,dan ada sumber mengatakan bahawa orang yang menggantikan Zaid ialah orang dari Terengganu iaitu Dato Mohd Nasir Fikri,Ahli Parlimen Kuala Nerus.

Sebelum ini Zaid telah menimbulkan rasa marah dikalangan Ahli Parlimen kerana sikapnya yang amat buruk,antara Ahli Parlimen yang ditentangnya ialah Datuk Muhkriz,Ahli Parlimen Jerlun,Datuk Tajuddin Abd Rahman,Ahli Parlimen Pasir Salak.Zaid juga dikatakan akan ditimbang didalam badan disiplin Umno.Nasir yang sebelum ini ialah ADUN Bukit Tunggal dikatakan akan menggantikan Idris Jusoh pada 2008 tetapi tidak menjadi kenyataan apabila beliau ditukarkan bertanding di Parlimen"

BN umpan RM30 juta pikat Adun Pakatan Rakyat di Perak?


Keghairahan Umno Perak kononnya akan menubuh kerajaan pada 31 Ogos depan dengan �membeli� tiga wakil rakyat Pakatan Rakyat dianggap sebagai igauan di siang hari.
Iklan

Menteri Besar Perak, Dato� Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin berkata, bagi mencapai hasrat tersebut mereka dikatakan sanggup membeli wakil rakyat Pakatan Rakyat sehingga RM30 juta seorang.

Katanya, walaupun Umno menawar harga yang tinggi, namun semua wakil rakyat Pakatan Rakyat di Perak memberi jaminan tidak akan menerima tawaran tersebut sebaliknya akan terus kekal dengan kerajaan sekarang.

Oleh itu dakwaan bekas Menteri Besar Perak Dato� Seri Tajul Rosli Ghazali yang mendakwa kerajaan Pakatan Rakyat Perak akan tumbang 31 Ogos ini hanyalah gimik politik semata-mata.

Beliau menyatakan perkara itu ketika menyampaikan ceramahnya di Dewan Haji Salleh, Pekan Alor Lintah, baru-baru ini.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kini mempunyai 59 ahli di mana 28 Umno, 18 DAP, 7 PKR dan 6 PAS.

Beliau juga mengakui pelantikannya sebagai Menteri Besar merupakan satu keajaiban yang telah ditentukan oleh Allah Taala.

�Walaupun PAS hanya memenangi 6 kerusi Dun berbanding DAP sebanyak 18 dan Parti Keadilan Rakyat 7, namun semua pemimpin parti dalam Pakatan serta baginda Sultan bersetuju melantik Adun PAS sebagai menteri besar.

�Kita telah memberitahu rakyat Perak, Allah Taala telah menurunkan rahmatNya ke atas negeri itu dengan menubuhkan kerajaan melalui kesepakatan di antara pemimpin PAS, DAP dan PKR,� katanya.

Beliau juga berkata, walaupun Perak merupakan kerajaan berbilang bangsa atau parti, namun pemimpin DAP boleh menerima program keislaman yang dilaksanakan.

Sebagai contoh Pengerusi DAP Perak Dato� Ngeh Koo Ham menanyakan berapa ganjaran yang diberikan kepada qari dan qariah Perak yang berjaya menjadi johan Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan di Kedah, baru-baru.

�Saya mencadangkan kita beri RM1,000 seorang dan Dato� Ngeh pula cadangkan kerajaan negeri memberi RM10,000 seperti diberi kerajaaan Pusat,� katanya.

Bagaimanapun katanya, pihak yang tidak boleh menerima kerajaan sekarang hanyalah pemimpin Umno yang diketuai Tajul Rosli.

Tuan Guru : Kami tidak akan jual dengan harga yang murahTuan Guru Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sewaktu merasmikan konvensyen PAS Perak di Ipoh turut menyentuh isu muzakarah antara Umno dan PAS.

Mengulas tentang tawaran-tawaran jawatan eksklusif sebagai Menteri Besar dan kedudukan exco sebagaimana yang didedahkan oleh PM Abdullah Badawi,Presiden PAS dengan tegasnya menyatakan:

“PAS tidak akan menukarkan ugama dengan harga yang murah! Kami mengemukakan kepada Umno cadangan-cadangan daripada PAS mengenai diskriminasi dan tekanan-tekanan terhadap kerajaan negeri yang berlaku sejak era Hussein Onn lagi,”

“Mereka melambat-lambatkan bayaran geran supaya kerajaan negeri mengalami masalah dan pelbagai cara lagi untuk menganggu pentadbiran kerajaan negeri,” ulas beliau lagi.

Tuan Guru telah memetik potongan ayat dari Surah Al-Anfal :

وَإِن جَنَحُواْ لِلسَّلۡمِ فَٱجۡنَحۡ لَهَا وَتَوَكَّلۡ عَلَى ٱللَّهِ‌ۚ إِنَّهُ ۥ هُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلۡعَلِيمُ (٦١) وَإِن يُرِيدُوٓاْ

(أَن يَخۡدَعُوكَ فَإِنَّ حَسۡبَكَ ٱللَّهُ‌ۚ هُوَ ٱلَّذِىٓ أَيَّدَكَ بِنَصۡرِهِۦ وَبِٱلۡمُؤۡمِنِينَ (٦٢
Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (61) Dan jika mereka bertujuan hendak menipumu, maka sesungguhnya cukuplah Allah (menjaga dan memberikan perlindungan) kepadamu. Dialah yang menguatkanmu dengan pertolonganNya dan dengan (sokongan) orang-orang yang beriman.(62)
“Mereka telah mengajak dan menjemput kita dan kita telah menyambut baik undangan mereka itu. Dan kalau mereka bertujuan mahu menipu kita , Allah tetap akan lindungi kita, itulah jaminan Allah kepada orang-orang yang beriman,” jelas Tuan Guru.

“Untuk mengubah minda mereka dengan perbahasan di Parlimen adalah tidak mampu kerana pelbagai halangan daripada Yang Dipertua Dewan melalui halangan usul-usul dan undang-undang yang menghalang perbincangan yang terbuka antara PAS dan Umno,” jelas Tuan Guru lagi.

“Budaya Umno yang selama ini menganggap negeri ini kepunyaan mereka sahaja dan menganggap mereka sahaja yang mampu untuk memerintah adalah merupakan kepercayaan khurafat yang wajib kita tentang dan buktikan anggapan demikian itu adalah salah,” kata Tuan Guru.

Tok Guru Tegur Media


KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegur pengamal media yang memberi liputan keterlaluan dalam kes liwat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga mengaibkannya walaupun belum lagi terbukti bersalah.
Menteri Besar Kelantan itu kecewa dengan keghairahan media yang melaporkan berita penahanan Anwar di muka depan beserta gambar tetapi pembebasan Anwar dengan jaminan polis dilaporkan secara ringkas sahaja.

"Saya nak tanya kenapa nak malukan dia sampai letak muka depan (media)...kena ingat Allah akan tutup aib kita di akhirat kalau kita tutup aib orang lain dan Allah juga akan dedah aib kita kelak kalau kita dedah aib orang di dunia," katanya semasa menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di sini.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan pengamal media bahawa setiap perbuatan itu akan dihitung di akhirat kelak.

Anwar umum kerusi Parlimen ditandingi minggu depan?


KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengumumkan akan bertanding kerusi Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Kedah pertengahan minggu ini, malam ini melahirkan minat untuk mencuba nasib di kawasan Bandar Tun Razak di sini.

Selari dengan pengumuman itu, Anwar juga berkata, pihaknya masih yakin akan membentuk kerajaan baru peringkat persekutuan 16 September ini.

Bagaimanapun kata Anwar, beliau hanya akan mengumumkan kerusi yang bakal ditandinginya minggu depan.

Kira-kira 5,000 orang membanjiri kawasan Masjid Isaniah, Bandar Tun Razak untuk mendengar ucapan Anwar malam ini - sebahagian daripada siri jelajah beliau ke seluruh negara sejak isu meliwat timbul sebulan lalu.

Mengenai nama empat Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang disebut-sebut akan menyertai Pakatan Rakyat, Anwar berkata, ia akan diumumkan sebaik sahaja beliau menang kerusi Parlimen dalam pilihan raya kecil.

Pertengahan minggu ini, tumpuan Anwar menjurus ke arah bahagian Kulim-Bandar Baharu sebagai kerusi yang bakal ditandinginya.

Anwar mendedahkan beliau telah berbincang mengenai perkara itu dengan penyandang kerusi berkenaan, Zulkifli Noordin.

“Saya dah berbincang dengan Zulkifli dan beliau maklumkan bersedia untuk memberi laluan kepada saya jika pilihan raya kecil diadakan,” kata beliau.

Anwar yang memperoleh lampu hijau untuk aktif berpolitik dua bulan lalu memberitahu, beliau sudah berbincang dengan pemimpin PKR, Pas dan DAP bagi sebarang kemungkinan menghadapi pilihan raya kecil yang pengumumannya ditangguhkan oleh mahkamah sehingga 16 Ogos ini.

Pada 26 April lalu, calon Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir yang kalah kepada Zulkifli dengan perbezaan 5,583 undi memfailkan petisyen mendakwa Zulkifli kerana gagal mengemukakan penyata perbelanjaan pilihan raya pilihan raya umum ke-11.

Doa Tuan Guru Nik Aziz buat Anwar


Tuan Guru Nik Abdul Aziz berdoa buat keselamatan Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas habis memberi syarahan agama beliau. Moga Allah memelihara Malaysia dan rakyatnya agar jauh dari segala bala bencana dan bahaya fitnah.

Julung kali senario politik tanah air kelihatan begitu rupa. Julung kali ini juga politik tanah air menuntut sesuatu yang amat berbeza. Sepanjang ingatan saya inilah kali pertama dalam sejarah politik tanah air, seorang Menteri Besar, seorang ulama’ seorang sahabat, mendoakan secara terbuka akan seorang sahabat.

Lewat pilihanraya umum yang lalu, ketika kerajaan Kelantan diasak bertubi-tubi, ketika pondok panas PAS/Pakatan sepi, Tuan Guru Nik Aziz berserah kepada Allah dan memohon doa agar diselamatkan Kelantan dari gerombolan UMNO.

Bukan Tuan Guru Nik Azizi sahaja yang berdoa, malah seluruh rakyat yang mendukung cita-cita sebuah negara yang berteraskan keadilan perlu berdoa mengikut cara agama masing-masing.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .