Ikuti Blog ini

Umno hanya ada tiga cara untuk menang di Manek Urai - Wan Rahim

MANEK URAI - Terdapat tiga cara Umno-BN boleh memenangi pilihan raya Kecil Dun Manek Urai.

Demikian ditegaskan Penasihat Jentera Operasi PAS Pilihan raya Kecil Dun Manek Urai, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

"Saya mencadangkan agar Umno menggunakan tiga cara ini iaitu tipu, pitis dan ugut yang kebiasaannya kita akui pernah digunakan dalam pilihan raya kecil yang sebelum ini," katanya kepada pemberita semalam.

Ini kerana mereka tiada cara lain untuk menawan kawasan ini melainkan dengan cara tersebut, dan PAS tiada cara untuk menanganinya,"

Tegasnya, strategi lain yang dijalankan tidak akan memberikan kesan dan tidak mampu menyaingi jentera serta strategi PAS yang lebih bersedia daripada awal selain masyarakat di Manek Urai berakar umbi.

Tambahnya, Umno mungin perlu membelanjakan sebanyak RM25 juta untuk mengupah 5,000 orang pengundi dengan bayaran sebanyak RM5,000 seorang.

"Mungkin itu sahaja cara yang Umno boleh buat untuk memenangi pilihan raya kali ini," tambahnya lagi.

Beliau yang juga ahli parlimen Kota Bharu tidak menafikan tindakan yang bakal diambil oleh Umno dengan menggunakan jentera kerajaan seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Seperti biasa, Umno memperalatkan SPR dengan menetapkan tarikh penamaan dan pengundian jatuh pada hari bekerja iaitu hari Selasa sekali gus tidak mewajibkan kepada semua majikan yang kakitangan mereka adalah merupakan pengundi agar melepaskan mereka pulang untuk membuang undi pada hari terbabit," katanya lagi.

Wan Abdul Rahim yakin bahawa terdapat majikan yang enggan membenarkan kakitangan mereka cuti bergaji pada hari berkenaan.

"Walaupun ianya menyalahi peraturan pilihan raya, tetapi kita lihat tiada ketegasan dan SPR seolah-olah tidak serius dalam melaksanakan peraturan ini," ujarnya.

Strategi ini ujarnya, merupakan cara untuk menghalang daripada pengundi luar balik mengundi bagi membantu mempertahankan kemenangan PAS.

"Dia tahu bahawa pengundi ini akan balik mengundi PAS dan ini merupakan salah satu cara untuk menghalang mereka, kerana tarikh berkenaan jatuh pada hari bekerja," ujarnya lagi.

Dalam pada itu Wan Abdul Rahim berpendapat, tindakan Umno yang bertindak menyerang peribadi calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah ternyata lebih memberi kesan yang negatif kepada diri mereka sendiri.

"Strategi tersebut merupakan tindakan yang bersifat makan diri apabila mereka bertindak kurang bijak menghina latar belakang calon kita dengan membandingkan dengan calon mereka selain pertembungan kenyataan Tok Guru Nik Aziz yang keras terhadap Umno," jelasnya.

Bagaimanapun, beliau percaya bahawa PRK Manek Urai akan menjadi tempat Umno berkubur.

"Saya percaya bahawa Manek Urai akan menjadi pukulan maut dan pusara kepada Umno," katanya merujuk kenyataan-kenyataan Tuan Guru yang akhir-akhir ini mengecam Umno dengan begitu hebat.

Mengulas tindakan PAS yang dianggap agresif pada kali ini, Wan Abdul Rahim menjelaskan rasional tindakan tersebut adalah disebabkan oleh Manek Urai sebagai kubu kuat PAS yang perlu dipertahankan.

"Ini kubu kita, rumah kita, kita bertarung di padang sendiri," katanya lagi.

Oleh yang demikian, dengan kekuatan jentera dan sokongan yang ada, beliau berkeyakinan bahawa PAS boleh menang dengan majoriti yang bertambah.

Semoga Ust. Nasha Cepat Sembuh

1. Pelbagai pihak termasuk pemerhati politik dan pihak media telah membuat aneka andaian berikutan ketiadaan ustaz Nasharudin Mat Isa Timbalan Presiden di manek Urai .


2. Semoga ustaz nasha dapat bersabar dengan segala fitnah yang menimpa beliau justeru itu adalah sebahagian dari mehnah dan sunnah orang yang berjuang .

3. Juga saya ucapkan agar Ustaz Nasha selamat dan cepat sembuh agar kembali dapat melaksanakan tanggungjawab dan amanah perjuangan yang tentunya semakin sukar dan mencabar .

4. Ustaz nasha yang baru sahaja selesai menjalani pembedahan kecil di Hospital Serdang dan menurut maklumat yang saya terima bahawa beliau akan dibenarkan keluar pada petang ini .

5. Teruskan perjuangan dengan penuh istiqamah dan ikhlaskan diri , kepada Allah jua kita bertawakkal dan menyandarkan segala urusan kita . Agar tapak kaki terus thabat bersama perjuangan suci ini insyallah .


Lim Guan Eng in Manek Urai
GARA_GARA GILA KUASA: MURID TAHUN 1 & 2 DI CUTI KAN UMNO

DSC02653Inilah cara yang ditunjukkan oleh pimpinan UMNgOk/Barisan Nasiyonal, bagaimana mendahulukan rakyat. Bagi menDAHULUKAN rakyat...., Pelajar darjah 1 & 2 Sekolah Kebangsaan Manek Urai Baru diberi cuti khas bagi memberi laluan kepada UMNO untuk menjalankan kempen bagi mencapai kemenangan dalam PRK nanti...

Surat yang ditandantangan Guru Besar SK MU Baru itu bertarikh 7 Julai itu, TERPAKSA menCUTIkan budak-budak darjah 1 & 2 pada persekolahan hari ini (9 Julai) kerana bilik darjah digunakan....
Inikah maksud RAKYAT DIDAHULUKAN.... atau diHULUkan

Cadangan tukar je slogan...
"WangMalaysia" - "Rakyat DiHULUkan, PEMBELITAN diutamakan"

N41 - Manek Urai : Calon kito !Banner yg sungguh cantik dan sempurna, terima kasih saudara aeman yg sudi mengirimkannya melalui email, dan disini wak siarkan hasil kerja beliau untuk kita kongsi bersama, serta memberi sokongan agar CALON KITO menang dengan majoriti besar di N-41. Takbir !!


UNDI PAS !! PANGKOH PAS !! TOLAK BN !! TAKBIRR..!!


MANEK URAI : UMNO Pasti Dihumbankan Kerana Menipu dan MenghinaSungguh pelik, mengapa UMNO terus menerus menghina dan menipu rakyat Kelantan? Ketua Penerangan UMNO, seorang Timbalan Menteri, Ahmad Maslan (gambar), menghina calon PAS sebagai pemborong ikan di pasar, sebagai peraih yang tidak ada pendidikan tinggi yang tak layak jadi ADUN, malah tak layak jadi calon pun.

Penghinaan itu tidak saja mengenai batang tubuh orang yang dihina, tetapi menghina satu kebudayaan dalam perniagaan orang-orang Kelantan. Menjadi peraih adalah satu kerja mulia bagi orang Kelantan, kerja halal yang membawa berkat kerana ramai anak-anak peraih ini yang mendapat pelajaran tinggi di dalam dan luar negeri.

Tetapi yang lebih penting, peraih adalah satu budaya yang disanjung tidak saja di Kelantan, malah oleh para pelawat ke Kelantan yang melihat begitu ramai kaum wanita berjual beli di pasar-pasar Kelantan. Mereka semua peraih, yang membantu pembuat kuih untuk menjual kuih mereka, yang membantu pembuat pakaian untuk menjual pakaian mereka, dan macam-macam lagi perusahaan kecil rakyat Kelantan yang terus hidup kerana wujudnya peraih sebagai orang tengah antara pembekal (pembuat) dengan rakyat bawahan.

Kerana adanya peraih, rakyat boleh makan nasi kerabu setiap hari, boleh makan nasi belauk setiap hari, boleh makan laksam, laksa, pulut lepa (puluh bersalut sambal daging) dan macam-macam makanan rakyat. Sungguh gila sesiapa juga yang menghina para peraih ini, yang sejak beratus tahun menghidupkan ekonomi Kelantan dan memudahkan rakyat Kelantan mendapat keperluan mereka. Sangat aneh apabila sudah dilaung-laungkan oleh ketua-ketua UMNO supaya tidak mencaci calon dan rakyat Kelantan, dikerjakan dengan angkuh oleh Ketua Penerangan UMNO sendiri.


Sudah jelas UMNO akan dihumban ke lubuk besar kerana sikap angkuh dan bodoh sombong mereka. Tentang penipuan. Apa lagi alasan untuk diberikan kepada rakyat tentang bayaran cukai gas asli kepada kerajaan Kelantan. Tidak masuk akal mengapa gas asli itu harus dibawa ke Thailand, kemudian disalurkan ke Malaysia.

Mengapa tidak terus didaratkan di Kelantan? Motif politik yang jahat menentukan tempat gas itu dibawa. Kalau betul telus dan sebagainya, mengapa pembayarannya tidak diumumkan kepada orang ramai? Pencurian gas asli dari Kelantan tidak boleh dimaafkan oleh rakyat Kelantan.

UMNO nyata berbohong dan perlu mengaku mereka berbohong. Tetapi yang paling pelik dari segala kepelikan ialah kutukan Ketua Penerangan UMNO terhadap para pemuda Manek Urai yang katanya lari dari Manek Urai kerana tidak ada kerja. Agaknya, mengapa orang China dan India dibawa masuk ke Tanah Melayu satu masa dahulu, untuk berseronok atau cari rezeki? Sekarang keturunan mereka sudah jadi menteri atau Ketua Menteri. Sila ungkit hakikat sejarah ini, kalau kamu berani. Berapa ramai yang datang dari pulau-pulau Nusantara ke Tanah Melayu, ada yang jadi raja, jadi menteri dan sebagainya.

Adakah mereka ini manusia hina yang tak ada maruah? Cuba tanya Khir Toyo bekas Menteri Besar Selangor, sanggupkah dia caci budak-budak Kelantan yang cari kerja di Selangor? Dia patut sedar ayahnya datang dari mana. Tidak ada alasan langsung untuk kamu menghina rakyat Kelantan mencari kerja di tempat lain dalam Malaysia. Inikan negara Satu Malaysia? Kamu juga yang menjerit Satu Malaysia untuk semua. Sekarang kamu kata orang muda dari Kelantan tidak boleh cari kerja di tempat lain. Kamu perlu kenal serba sedikit cara hidup orang Kelantan. Mereka memang suka mencari rezeki luar dari daerah mereka.

Ketika buruh diperlukan di Kedah satu ketika dulu, ramai orang Kelantan pergi ke Kedah setiap musim menuai, mengambil upah menuai. Mereka disambut baik oleh penanam padi. Sekarang ekonomi berubah, mereka tidak lagi mengambil upah menuai, tetapi membuat kerja lain yang boleh memberi mereka pendapatan. Tak payahlah diulang-ulang cacian dan penghinaan tentang budak-budak Kelantan keluar daerah mencari kerja. Memang itu budaya mereka, dan mereka boleh hidup senang kerana adanya budaya itu. Mereka bukan pemalas.

Sepatutnya kamu orang UMNO bangga dengan budaya ekonomi yang menguntungkan ini, bukan mengejinya. Ketua UMNO dari Kelantan sendiri nampaknya terikut-ikut mencerca anak-anak Kelantan. Apa jenis ahli politik kamu ini? - Mohd Affandi Hassan


Hakim benar Nizar kemuka rayuanmohammad nizar jamaluddin and perakMahkamah Persekutuan hari ini membenarkan permohonan Menteri Besar Perak Nizar Jamaluddin dari Pakatan Rakyat untuk merayu membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengisthiarkan Zambary Kadir sebagai pemimpin kerajaan negeri itu.


Mahkamah Rayuan telah membuat keputusan mengejut itu pada Mei lalu walaupun Nizar tidak meletakkan jawatan atau menghadapi usul tidak percaya di Dewan Undangan Negeri Perak.

Keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini bermakna Nizar mempunyai satu lagi saluran perundangan untuk membolehkan beliau diangkat semula sebagai Menteri Besar sah dan memohon membubarkan DUN Perak bagi membolehkan pilihanraya negeri diadakan semula.

Pada sidang hari ini, panel tiga hakim berjanji untuk menetapkan perbicaraan seawal mungkin bagi membolehkan Nizar merayu membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan itu.

Bagaimanapun Nizar gagal mendapatkan perintah bagi menghalang Zambry daripada berfungsi sebagai Menteri Besar selagi Mahkamah Persekutuan tidak memberi keputusan berhubung isu dua Menteri Besar itu.

Peguam Nizar, Ambiga Srenevasan berkata Zambree telah bertindak menarik balik beberapa keputusan Pakatan Rakyat sebelum ini yang membela kebajikan rakyat. Ini termasuk memansuhkan bantuan kewangan untuk warga tua, orang kurang upaya, anak yatim, pesakit dan yang miskin tegar.

"Mereka(Kerajaan BN) juga mengabaikan peniaga kecil dan memecat 817 ketua kampong, tambah Ambiga.

Mahkamah Persekutuan bagaimanapun bersetuju dengan peguam Zambree bahawa ia tidak mempunyai kuasa untuk campurtangan dalam keputusan-keputusan yang diambil oleh Zambree .

Justeru mahkamah membenarkan beliau untuk terus menjalankan kerja-kerja Menteri Besar sementara menunggu keputusan muktamad berhubung rayuan Nizar.

Pada perbicaraan itu nanti, Mahkamah Persekutuan akan menimbangkan tiga persoalan mengenai perlembagaan dalam memutuskan siapa Menteri Besar Perak yang sah.

Ketiga-tiga persoalan itu berkisar kepada sama ada Sultan Perak Sultan Azlan Shah mempunyai hak untuk memecat Nizar dan melantik Zambree sebagai Menteri Besar sedangkan Nizar tidak meletak jawatan atau menghadapi dikenakan usul tidak percaya di DUN Perak.

Penal hakim Mahkamah Persekutuan hari ini merangkumi Alauddin Mohd Sheriff, Arifin Zakaria and Zulkefli Ahmad Makinuddin.

Seorang lagi peguam Nizar Leong Cheok Keng berkata tidak ada penjelasan diberi mengapa permohonan Nizar didengar oleh hanya tiga hakim dan bukan lima sebagaimana yang ditetapkan sebelum ini.

Beliau berkata pihaknya juga akan terus menggesa supaya perbicaraan Nizar didengar oleh panel sembilan hakim.

Pertemuan Ustaz Azizan & Lim Kit Siang: Masalah di Kedah selesai

KUALA LUMPUR - Segala masalah yang timbul dalam Pakatan Rakyat Kedah sudah selesai jelas Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Razak.


Image

Beliau yang mengadakan pertemuan dengan Penasihat DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang menjelaskan satu jalan penyelesaian telah dicapai demi untuk memastikan kestabilan pentadbiran Pakatan Rakyat Kedah.


Untuk mencapai tujuan tersebut sebuah sekretariat Pakatan Rakyat Kedah ditubuhkan untuk menyelesaikan segala masalah yang timbul selepas ini.


"Masalah yang timbul telah selesai dan semua pihak (DAP dan PAS) telah menjelaskan apa yang berlaku.


"Ini soal 'rumahtangga' kita selesai sendiri tak perlu orang lain nak risau dan heboh-heboh," jelas beliau.

Image

Azizan juga menjelaskan dalam pertemuan tersebut, beliau telah menerangkan mengenai isu kuota rumah kepada Lim Kit Siang dan pemimpin DAP yang turut hadir.


Pemimpin DAP, tegas beliau dapat memahami apa sebenarnya berlaku dan menerima penjelasan beliau termasuk soal kuil yang turut dibangkitkan dalam pertemuan tersebut.


Menjelaskan mengenai isu pusat penyembelihan babi, Azizan menjelaskan pihak kerajaan negeri telah mencapai kata sepakat bersama Persatuan Penyembelih Babi di Kedah untuk membina satu pusat penyembelihan yang berteknologi tinggi.


"Pusat penyembelihan baru itu nanti berteknologi tinggi dan ia tidak akan menganggu penduduk dalam soal bau busuk dan persekitaran," jelas beliau dalam satu sidang media bersama Lim Kit Siang di sini petang semalam.


Image

Sementara itu, Lim Kit Siang dalam sidang media itu menjelaskan DAP Kedah telah membentangkan memorandum isu yang menjadi perhatian rakyat dalam pertemuan hampir sejam bersama Menteri Besar Kedah itu.


Beliau turut gembira dengan hasil pertemuan tersebut kerana ia memberikan gambaran Pakatan Rakyat mampu menyelesaikan masalah yang timbul dalam masa yang singkat.


Ahli Parlimen Ipoh Timur itu juga menjelaskan, beliau akan memastikan akan ke Kedah sebulan sekali untuk memastikan kerjasama antara Pakatan Rakyat dapat dikukuhkan lagi.


"Segala masalah yang timbul dapat diselesaikan dengan bijak dan saya gembira dengan pertemuan ini.


"Hasil pertemuan ini ialah mengambil satu tindakan yang boleh mengatasi masalah yang dihadapi rakyat," jelas beliau.


Beliau juga menjelaskan, kerjasama kukuh antara parti dalam Pakatan Rakyat akan diteruskan untuk memastikan Barisan Nasional dapat ditumbangkan dalam Pilihan Raya umum ke 13 nanti.

Surat Debat Tok Guru Kepada PM(S)16/7/(21) 9 Rejab 1430 / 2 Julai 2009

Yang Amat Berhormat
Datuk Seri Mohd. Najib bin Tun Abdul Razak
Perdana Menteri Malaysia
Jabatan Perdana Menteri
Bangunan Perdana Putra
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 PUTRAJAYA

Assalamualaikum WM WB.

Semoga YAB. Dato’ Seri sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan beroleh petunjuk yang berpanjangan dari Allah SWT dalam memimpin Negara.

YAB Dato Seri,

Cadangan Mengadakan Debat Ilmiah Isu UMNO Parti Menolak Islam

Dengan segala hormatnya, di maklumkan bahawa saya ada menerima khabar tentang laporan polis yang dibuat oleh anak buah di Kelantan Dato’ Seri berhubung dengan perkara di atas. Pada dasarnya, saya lebih banyak berlapang dada.

Mengikut laporan, kononnya saya telah menghasut dengan mengatakan bahawa UMNO sebuah parti yang sesat. Di sini, izinkan saya tegaskan sekali lagi bahawa “mana-mana faham yang menolak Islam (termasuk UMNO) – sememangnya kita panggil ajaran sesat”. (lihat Utusan Malaysia muka surat 6, 27 Jun 2009).

Sebagai penjelasan, mari kita mulakan begini. Pertama, dunia ini bukan dibuat oleh manusia atau terjadi sendiri. Ia ada penciptanya dan tuannya yakni Allah. Oleh sebab itulah kita tidak boleh buat pandai-pandai, melebihi dari apa yang menjadi kehendak “Tuan Punya” yang menjadi tuan rumah kepada seluruh alam ini.

Kedua, al-Quran menetapkan bahawa manusia, tanpa mengira bangsa , bahasa dan keturunan adalah menjadi khalifah-Nya. Kepada manusia pertama iaitu Adam ‘alaihissalam, Allah SWT telah menetapkan bahawa sebarang perbalahan yang berlaku di antara anak buah kamu (lihat sebahagian surah al-Baqarah Ayat 36) akan menjadi reda dan tenang (lihat pula sebahagian Surah al-Baqarah Ayat 38)sekiranya kamu menuruti hidayah-Ku. Atau, maksud kedua-dua perkara ini ada dirangkumkan dengan penuh didalam surah Thoha yang bermaksud, “Allah berfirman:turunlah kamu berdua dari syurga bersama-sama , sebahagian kamu menjadi musuh bagi sebahagian yang lain. Maka, jika datang kepada kamu petunjuk dari-Ku, lalu barangsiapa yang mengikuti petunjuk dari-Ku, ia tidak akan sesat dan celaka.”(Lihat surah Thoha Ayat 123). Ini adalah benda yang menjadi tugas utama yang amat penting para Nabi sejak daripada zaman berzaman termasuk Nabi Muhammad SAW.

Nabi SAW mewajibkan kita membaca Fatihah dalam sembahyang. Di dalam Fatihah, telah ditetapkan tiga perkara pokok. Satu laluan yang betul dan dua yang salah. Ayat “si ro thollazi na an ‘am ta ‘alai him” yang menuntut jalan yang lurus adalah betul manakala ayat “ghoiril maghdhu bi ‘alaihim waladdhol liin” adalah yang salah seperti yang di maksudkan. Aneh, bahkan silapnya Umno ialah Umno tolak yang betul iaitu “siro thollazi na an ‘am ta ” yang menjadi jalan Nabi-Nabi iaitu menolak Islam dan mengambil sistem sekular barat yang tidak pasal-pasal menimbulkan pecah-belah teruk di kalangan seluruh orang Melayu dan orang Islam bukan Melayu di Malaysia. Ini termasuk jugalah perpecahan antara orang Islam dan Non –Islam di negara kita.

Lebih buruk apabila semuanya ini menjadikan orang-orang yang belum Islam terkapai-kapai; yang mana yang sebenar samaada Islam atau sekular. Hasil daripada inilah saya rasa sudah sampai masanya untuk mengajak Presiden Umno yang menjadi Perdana Menteri sekarang ini bersemuka dengan saya di atas dasar “waja dil hum billati hiya ahsan” yang bermaksud, “serulah manusia pada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan nasihat yang baik “(Sebahagian dari maksud surah an-Nahl Ayat 125).

Persoalan yang ada di hadapan kita sekarang ialah kenapa Umno tolak Islam sedangkan Islam adalah jalan yang bersifat “siro thol mustaqiim”? Bahkan, sikap Umno melawan PAS sedangkan PAS yang ditubuhkan sejak 1951 meletakkan Islam sebagai dasar adalah sebuah kekeliruan yang cukup dahsyat. Pegangan Umno yang menolak jalan yang lurus inilah yang saya ertikan sebagai boleh membawa kepada perpecahan dan kesesatan.

Menyamakan atau membandingkan ajaran Ayah Pin atau komunis dengan UMNO yang menolak Islam adalah sekadar mematuhi kaedah al-balaaghah. Ini penggunaan perumpamaan atau kiasan semata-mata. Jauh dari segi maudhu’, ia bertujuan untuk menjelaskan bagaimana aliran asal sekularisme yang menolak agama khususnya Islam dari pemerintahan. Ini punca sebenar atau ibu kepada segala kesesatan. Apabila sekularisme itu adalah faham yang sesat, maka tidakkah faham kebangsaan yang merupakan cabang dari ajaran sekular bawaan Parti Kebangsaaan Melayu Bersatu (UMNO) itu juga turut sesat?

Seperti yang kita sedia maklum, perdebatan diterima oleh Islam dan diterima oleh demokrasi. Ia perkara fitrah dan perkara sedunia. Contoh terdekat ialah perdebatan antara Obama dengan saingan beliau dari parti Republikan. Begitu juga dengan debat antara calun-calun Presiden Indonesia terkini yang sedang berlangsung di Jakarta yakni antara regu Susilo Bambang Yudhono/Boediono, Megawati Soekarnoputri/Prabowo Subianto dan Jusuf Kalla/Wiranto.

Jika di Eropah dan negara negara demokrasi yang lain, debat lebih ditumpukan kepada perkara-perkara cabang yang bersifat keduniaan semata-mata maka apa salahnya jika kali ini kita perbahaskan perkara pokok yang menyentuh aqidah? Masalah yang saya bawa ini adalah perkara aqidah yakni persoalan tunjang yang menyentuh kedua-dua kepentingan secara bersekali, dunia dan akhirat.Jika tidak betul aqidah, sembahyangpun tidak diterima. Dunia demokrasi yang sekular; mana ada pedulikan masalah aqidah dan

persoalan “sesat tak sesat”? Soal sesat atau tidak, ini istilah ugama. Ini bukan isu perlembagaan dan undang-undang.

Sesat seperti yang terdapat di hujung surah al-Fatihah (adho- Lliin) bererti dholalah yakni tidak bertemu atau berjumpa jalan.Kita perlu sama-sama sedar bahawa jalan yang boleh diharap hanyalah jalan yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Ini persoalan “huda llil muttaqiin” yakni jalan yang menjadi petunjuk bagi mereka yang bertaqwa (lihat sebahagian maksud al-Baqarah Ayat 2). Tak turut jalan inilah apa yang dipanggil sesat.
Tidak timbul sama sekali soal menghasut atau mencetuskan keresahan. Ini isu ugama sepenuhnya. Ini persoalan teguran dan dakwah.

Demi mencari kejernihan dan menghentikan polemik, saya mohon mencadangkan sebuah debat ilmiyyah dianjurkan dalam tempoh terdekat kearah menjelas dan merungkai segala kemusykilan dari kedua-dua perspektif parti bertajuk “kerana apa Umno tolak Islam dan kerana apa Umno lawan PAS”; tidak lebih daripada itu. Insya Allah, saya bersedia untuk bersama Dato’ Seri Perdana Menteri dalam majlis berkenaan tanpa meletakkan sebarang syarat. Lantiklah mana-mana mufti atau salah seorang sarjana yang faqih lagi amanah, baik dari dalam mahupun luar Negara untuk menjadi pemudah cara yang adil bagi tujuan ini. Tempat yang sesuai boleh ditetapkan oleh pihak Dato’ Seri, baik di Kuala Lumpur atau di mana-mana. Hari dan masa juga adalah mengikut kelapangan dan keselesaan YAB. Saya boleh mematuhi kepada apa jua ketetapan asalkan Dato’ Seri bersedia untuk bersama dalam sebuah rapat ilmiyyah untuk dibuat siaran langsung demi manfaat Negara.

Seluruh rakyat akan menjadi hakim di atas pelbagai sandaran yang saya maksudkan ketika mengatakan apa yang telah saya sebut mengenai fenomena UMNO dengan persoalan kesesatan ini.

Jadi, sekali lagi saya dengan ikhlas mengangkat cadangan ini agar sudilah apa kiranya YAB. Dato Seri menerima pelawaan ini mengikut kesesuaian tarikh Dato” Seri demi kebaikan bersama. Semoga diizinkan Allah. Terima kasih, Wasalam.

Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Abe Uji dari Kacamata Seorang Isteri


UNDILAH PAS


“Abe Uji adalah seorang yang sangat penyayang.” Itulah kesimpulan paling tepat yang terpacul daripada mulut isteri calon PAS Manek Urai, Puan Haminah Mahmood.


Ketika ditemuramah oleh wakil Team IT Muslimat, beliau memberitahu, “ Abe Uji seorang yang peramah, penuh kasih-sayang dan cukup mesra dengan anak-anak. Malahan anak-anak lebih rapat dengan beliau berbanding dengan Kak Nah.”

“Setiap pagi Abe Uji akan melakukan perkara yang sama sebagai usahawan ikan di Kuala Krai. Awal-awal pagi lagi pemandu beliau akan ke Pengkalan Kubor untuk mengambil stok ikan. Apabila kembali, Abe Uji akan membahagikan ikan-ikan tersebut kepada pemborong-pemborong di pasar. Waktu petang pula, beliau akan ke pasar sekali lagi untuk mengutip wang.

calon bersama isteri dan anak-anak


Bagi anak-anak, sesungguhnya tiada yang pelik pada perlantikan ayahanda mereka sebagai calon PAS. Anak-anak sudah biasa dengan kesibukan ayahanda kerana beliau sememangnya seorang ahli parti yang patuh sebelum ini. Namun di celah-celah kesibukan, Abe Uji berjaya membahagikan masa sebaiknya dan tidak pernah mengabaikan kasih-sayang terhadap keluarga.

keluarga besar Saudara Fauzi Abdullah


”Kami sekeluarga memang gembira dengan pencalonan beliau. Bukan kerana gila kuasa tetapi kami gembira kerana rakyat telah memberi kepercayaan terhadap beliau.” Luah Kak Nah mengakhiri temubual dengan Team IT Muslimat kelmarin.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .