Ikuti Blog ini

Kalah kerana belum cukup terangkan perjuangan parti-TG Nik Aziz


KOTA BHARU, 14 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui kekalahan di Bagan Pinang kerana jentera PAS tidak mempunyai cukup masa menerangkan dasar dan perjuangan parti dan melebihkan serangan peribadi terhadap calon Umno.

Menurut Nik Aziz, pengalamannya semasa turun di Bagan Pinang menunjukkan sebahagian pengundi di Dun itu masih belum mengenali PAS secara mendalam.

Dalam pertemuan dengan pengundi katanya, masih ada di antara mereka menganggap Islam dan PAS itu ganas dan kefahaman itulah menyukarkan PAS untuk menang pada pilihan raya kecil tersebut.

"Saya sendiri bertemu dengan tuan rumah yang saya pergi baru-baru ni dan mengakui masih tak faham perjuangan PAS ni lagi," katanya.

"Ramai di antara orang melayu di sana masih beranggapan Islam itu ganas dan PAS juga ganas, ,jadi ini semua memerlukan masa untuk memberi pemahaman kepada mereka," ujar beliau lagi.

Nik Aziz berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan dekat sini hari ini.

ImageBeliau diminta mengulas kenyataan Pengarah Pilihanraya PAS Kelantan,Abdul Fatah Harun sebelum ini yang mengakui teknik menyerang pribadi calon tidak diterima oleh pengundi Bagan Pinang.

Beliau juga berkata rakyat di Negeri Sembilan juga masih jauh untuk memahami perjuangan PAS.

Kehadiran jentera PAS dari seluruh negara juga mungkin membuatkan mereka berada dalam kebingungan apatah lagi diasak tekanan dari parti lawan dengan hebat.

Pada PRK Bagan Pinang 11 Oktober lalu, calon PAS, Zulkifly Mohd Omar tewas kepada Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Samad dengan majoriti 5,435.

Terdahulu, sewaktu berucap pada perasmian Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan, Nik Aziz telah menyelar golongan yang meminggirkan bahasa kebangsaan dan mumuja bahasa lain dalam kehidupan mereka.

"Bahasa Kebangsaan seharusnya dimartabatkan di seluruh pelusuk negeri dan saya terkilan kerana kini semakin ramai pihak yang tidak bertanggung jawab cuba menaikkan bahasa asing dalam kehidupana harian.

"Kalau mereka dah sendiri tak peduli bahasa melayu,akhirnya ia akan lenyaplah," ujar beliau lagi.

Selain penggunaan bahasa asing, pemansuhan tulisan jawi juga turut mengecewakan beliau.

"Amat dukacita sekali kerana ada menteri berbangsa melayu yang telah membuang tulisan jawi yang jelas merupakan satu ciri bahasa kebangsaan kita," katanya.

Beliau yang mengakui penggunaan bahasa asing di negeri Kelantan juga sedang berlaku dan berharap pihak kerajaan tempatan mengkaji semula perkara tersebut agar ia tidak berleluasa.

Turut hadir dimajlis pelancaran Bulan Kebangsaan peringkat Negeri Kelantan tersebut ialah Setiausaha Kerajaan negeri,Datuk Mohd Aiseri Alias, Ketua-ketua jabatan kerajaan negeri dan Persekutuan serta pelajar sekolah.-

Apabila UMNO Nak Ambil Tindakan kepada TG Nik Aziz!


Oleh : banjar wanik
Isu yang telah lama basi, kini di ungkap kembali oleh pemuda UMNO bangsat si Reezal yang nak kata keturunan melayu tulin nampak macam Paria Kutty. Isunya mudah apabila budak ni bangkitkan kembali kenyataan TGNA yang mengatakan bahawa perjuangan UMNO tidak akan membawa pengikut dan ahlinya masuk syurga.

Woi budak.....engko ingat mudah ke nak masuk syurga Allah yang penuh dengan kenikmatan yang tak dapat di lihat dengan mata dan tak dapat digambar dek akal manusia ni !

Jawapan paling mudah, dan tak payahlah nak suruh ulama2 lain ambil tindakan atau keluarkan fatwa tentang kenyataan TGNA itu, aku pun boleh jawab dengan alasan yang paling mudah supaya orang-orang bodoh, tolol tahap jahil macam korang ni dapat faham.


Kenapa TGNA kata ahli-ahli, penyokong-penyokong atau pengundi-pengundi UMNO tak masuk syurga, adalah berdasarkan kepada dalil-dalil atau hujah-hujah berikut :

1. Islam kata RASUAH ITU HARAM.
UMNO kata HARAM tapi kalau politik wang tak mengapa contoh yang jelas apabila semua pemimpin-peminpin tertinggi UMNO macam ISA SAMAD hanya dihukum gantung keahliannya dan kini dah menang PRK N31 Bagan Pinang. Siapa yang hukum mangkuk ayun ni ? Hanya lembaga disiplin UMNO je yang buat hukuman yang rata-rata kesemua mereka mempunyai palitan dan kesan tahi RASUAH. Tanya sama Ali Rustam, Khalil Yaacob, Khir Toyo, Tee Kiat, Kasitah Ghadam, dan lain-lain mangkuk hantu semuanya bebas, dan tiada tindakan menurut undang-undang MACC.

Nabi SAW bersabda : " Pemberi dan penerima Rasuah masuk neraka..." so hadis ni dah jelas siapa sahaja yang menyokong UMNO akan masuk neraka. tak faham lagi ke Pemuda Umno?

2. JUDI ITU HARAM
Kerajaan UBN kata tidak haram kecuali jika tiada lesen. Lesen pun Kementerian Kewangan yang keluarkan. Setiap yang haram tempatnya NERAKA.

3. ARAK, NIGHT CLUB PUNCA MAKSIAT.
Asal ada lesen HALAL tapi kalau takde lesen HARAM. Bukan kerajaan BN yang ditunjangi oleh UMNO ke yang memerintah negara 1 Malaysia ni?

4. TIDAK MELAKSANAKAN HUKUM ISLAM.
Mana dia usaha kerajaan UBN nak laksanakan hukum-hukum islam seperti HUDUD, QISAS, TAKZIR, DIAT dan lain-lain ? Baru sebut nak jatuhkan hukuman 6 kali sebat terhadap seorang perempuan kerana kesalahan minum arak dah riuh sekampung mencipta pelbagai alasan untuk menidakkan keputusan itu.

Kes MURTAD yang berleluasa, mana Pemuda-Pemuda UMNO yang berani mempertahankan kesucian akidah umat islam. Meroboh dan meruntuhkan bangunan masjid/surau serta institusinya kerja siapa ? Bukan dari perintah pemimpin-pemimpin UMNO ?

Woi, Pemuda Umno sial ! Ini antara alasan-alasan mudah kenapa korang tak boleh mencium atau masuk syurga Allah SWT. Takkan la itu pun korang tak tau....bodoh punya mamak Naina ! Macam ni punya jahil korang tentang hukum agama Allah SWT pun korang nak salahkan Tok Guru yang alim dalam agama.

Kita bukannya masuk ke dalam syurga Allah itu dek kerana hebatnya ibadat kita, ini kerana amal ibadat kita itu terlalu kecil pada pandangan Allah SWT, tetapi kita hanya akan masuk ke Syurga Allah kerana Rahmat dan Ehsan Allah Rabbul Jalil. Macamana nak dapat 'Rahman' Allah kalau segala perintah Allah hampa tak ikut dan semua larangan Allah hampa redah semacam sajer..... memang bodoh la ko mamak Naina !

Banyak lagi sebenarnya yang boleh aku bahas. Tapi cukuplah dulu setakat ini. Woi budak UMNO ! Korang nak suruh ulama mana ambil tindakan kat TGNA ? Harussani ? Noh Gadut ? Jamil Khir ? Mashitah Ibrahim ? Mufti WP ( tak ingat aku nama mangkuk sorang ni ) ? Zainal Sakom ? Ni semua ulama dunia....ulama periuk nasi, tak berani mengatakan yang benar itu benar dan yang salah itu salah macam hampa juga benggong !

Ingat peringatan Nabi SAW. " akan berlaku dikalangan umat ku akan datang, apabila baik dia, maka akan baik lah ummah dan apabila buruk dia, maka akan buruklah ummah, sahabat bertanya siapa dia? Rasulullah SAW berkata " dia adalah Ulama dan Pemerintah".

Mahkamah Arah Pahang Bayar RM65 Juta

Kerajaan Pahang di ambang bangkrap apabila Mahkamah Rayuan Putrajaya pada 9 Oktober lalu mengekal keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan yang mengarahkan mereka membayar RM65 juta kepada syarikat pembalakan, Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd.

Seruan Gemilang adalah antara empat syarikat yang menyaman kerajaan Pahang membabitkan nilai keseluruhan RM300 juta ketika Datuk Seri Adnan Yaacob menjadi Menteri Besar (MB), antara April dan Ogos lalu.

Syarikat lain ialah Asia Chart Sdn Bhd (RM200 juta), Spag'n Plantation Sdn Bhd (RM209 juta) dan Upayapadu Sdn Bhd (RM24 juta), selain tuntutan pelbagai pihak ketika Tan Sri Khalil Yaacob sebagai MB.

Jumlah keseluruhan saman yang ditanggung kerajaan negeri ialah kira-kira lima bilion berikutan amalan penyelewengan, rasuah dan konisme yang membudayai parti pemerintah itu.

Walaupun Mahkamah Rayuan Putrajaya melepaskan Adnan sebagai responden dan diganti Pegawai Kewangan Negeri tapi keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan pada 2007 supaya membayar RM65 juta, kekal.

Keputusan itu dibuat tiga panel hakim diketuai oleh Datin Paduka Zaleha Zahari bersama Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Jeffrey Tan Kok Wha.

Berikutan pertukaran responden itu, Karpal Singh yang mewakili syarikat itu akan mengeluarkan suatu perakuan baru bagi menuntut pembayaran daripada Pegawai Kewangan Negeri Pahang.

Di luar mahkamah, Pengarah Seruan Gemilang, Saiyeed Ali berkata, pihaknya hanya mahu pihak terbabit membayar seperti yang diputuskan mahkamah.

"Sebelum ini, kita memohon perintah mandamus (perintah akur bayar) kepada kerajaan negeri dan tiada bantahan sehingga mahkamah mengeluarkan sijil mengikut Seksyen 33(1) APK, 1956 (Akta) pada Mac 2008," katanya.

Pada 12 Oktober lalu, Saiyeed Ali Al-Habsyee menghantar sijil perintah mandamus yang diterimanya pada 7 Mac 2008 untuk diserah kepada Pegawai Kewangan Negeri Pahang dan perlu dilunaskan dalam 14 hari.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail menganggap keputusan mahkamah berkaitan pengekalan keputusan dan penukaran responden, tepat dengan mengambil kira kapasiti Adnan sebagai Menteri Besar.

"Jika Adnan tidak mampu membayar wang atau diisytihar bankrap, masalah lain timbul," katanya.

Pada 27 Ogos 2007, syarikat itu menghantar surat tuntutan kepada defendan yang menuntut bayaran bagi jumlah penghakiman sehingga sijil mengikut Seksyen 33(1) APK, 956 (Akta) dikeluarkan tapi bayaran itu tidak diterima.

Pada 25 Mei 2007 pula, Mahkamah Tinggi Kuantan mengarahkan kerajaan Pahang membayar syarikat itu RM37,127,471.60 bersama faedah lapan peratus setahun mulai 31 Dis 2000 kerana melanggar kontrak konsesi pembalakan di kawasan seluas 4,000 hektar milik Umno negeri di Pekan.

PRK Bagan Pinang - PAS Tak Rugi Apa-apaKemenangan BN dalam pilihanraya kecil (PRK) Bagan Pinang adalah sesuatu yang dijangkakan. Apa yang BN dan penyokong mereka perlu faham ialah kemenangan tersebut bukanlah suatu cahaya di hujung terowong untuk mereka. Ia sebenarnya adalah satu jerangkap samar yang sedia membaham BN pada bila-bila masa.

Sekiranya dibuang undi pos, maka BN akan tergapai untuk meraih kemenangan. Ditambah lagi sekirannya SPR bertindak secara professional iaitu dalam beberapa PRK, hari membuang undi diputuskan pada hari berkerja, sedangkan di Bagan Pinang ia diadakan pada hari ahad, hari cuti. Ini menunjukkan SPR ada perkiraan sendiri dalam pemilihan hari untuk membuang undi. Tentunya kriteria itu ialah apakah yang terbaik untuk BN.

PAS tidak kalah. PAS hanya tidak menang dan memang Bagan Pinang bukan milik PAS, jadi tidak ada apa yang PAS rugi di sini.

Yang akan membaham BN ialah persepsi rakyat terhadap parti tersebut. Jelas, BN tidak mengira integriti atau cacat cela calon atau pemimpin, asalkan dikira boleh menang, samada busuk atau bertembelang, maka itulah yang diketengahkan.

Ini akan mengelumangkan BN ke dalam satu kancah yang tidak ada penghujungnya. Ia adalah kotor, kotor dan kotor. Tetapi BN dan segala media dan jentera yang dipulas untuk mengipas akan mempromosikan cantik, cantik dan cantik.

Memang, sebahagian rakyat akan menerima manipulasi sedemikian, seperti yang ditunjukkan dalam PRK Bagan Pinang, tetapi tetapi rakyat umum akan menolak permainan kotor ini secara total.

Dalam BN leka dilamun kemenangan yang disolek ini, bahana sedang menunggu mereka kerana mereka telah mengesahkan sekali lagi bahawa kumpulan mereka adalah kumpulan yang kotor serta keji yang secara magis menjadi bersih bila menang pilihanraya.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .