Ikuti Blog ini

DHPP mahu bantu PAS terang keadilan hukum Islam kepada orang bukan IslamOleh: Pria_Malaya

Alhamdulillah..ini antara natijah yang baik hasil dari pemuafakatan dan kerjasama PAS dgn masyarakat non-muslim atas dasar Tahalluf Siyasi..bertepatan dgn 'sifat' PAS itu sendiri, iaitu selain bersiayasah, juga sebagai gerakan dakwah..

Mungkin bagi Umno, Perkasa, YB Zul dan yg seangkatan dengannya, hal ini dipandang remeh dan belum cukup 'hebat' utk membuktikan PAS sudah berjaya menarik minat non-muslim kpd Islam..

Tapi, ketahuilah, ia sebenarnya adalah satu rahmat buat gerakan dakwah di Malaysia..semoga Allah merahmati perjuangan ini..Islam for All, Islam (adil) untuk semua...wallahua'lam..


DHPP bantu PAS perjelas undang-undang Islam

PETALING JAYA, 24 Sept: Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bercadang mahu mahu membantu PAS menjelaskan tentang keadilan sistem perundangan Islam kepada masyarakat bukan Islam.

Timbalan ketuanya, N. Balasubramaniam berkata, dengan berbuat demikian, masyarakat bukan Islam akan melihat keadilan sistem perundangan Islam sekaligus boleh menerimanya.


("JIKA HUKUM HUDUD DI PRAKTIKAN MUNGKIN PEMBUNUH SOSILAWATI TAKUT UNTUK MELAKUKAN PEMBUNUHAN DAN PERBUATAN KEJAM YANG LAIN.."..itu antara kenyataan N. Bala Subramaniam, Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat yang dipetik dari facebook beliau, mengulas isu berkaiatan kes pembunuhan kejam Dato Sosilawati..)

"Sistem Islam yang adil dalam perbankan sudah diterima kerana ada penjelasan.

"Kita (DHPP) yakin kalau dengan nasihat Tuan Guru Presiden (Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang), penjelasan diberikan, mereka akan terima. " ujarnya kepada Harakahdaily.

Baginya, beberapa undang sivil yang dikanunkan seakan tidak menakutkan rakyat dari melakukan jenayah termasuk pembunuhan.

Katanya, pembunuhan jutawan kosmetik, Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain yang dibunuh lalu dibakar menunjukkan betapa beraninya mereka yang terbabit mengenepikan perundangan yang sedia ada.

"Pembunuh tidak takut dengan undang-undang yang manusia cipta sebab tiada pengajaran yang rakyat lihat bagi mereka yang membunuh."

"(Pelaksanaan) hukum dalam Islam dibuat secara terbuka sebab Allah mahu manusia lihat, ambil pengajaran dan insaf apabila melihat bagaimana seseorang pembunuh dihukum," ujarnya.

Pun begitu, beliau menegaskan, cadangannya untuk memberi penjelasan tentang keadilan undang-undang dalam Islam tidak bermaksud mengenepikanperlembagaan dan prinsip demokrasi.

"Kita nak jelaskan tentang keadilan undang-undang Islam tetapi bukan mengetepikan perlembagaan dan kebebasan memilih.

"Undang-undang Islam kepada orang-orang Islam, tetapi orang bukan Islam tidak boleh dihalang dari mendapatkan penjelasan tentang Islam seperti seseorang bukan Islam memilih bank Islam untuk menyimpan wang mereka," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau meminta seluruh anggota DHPP untuk membantu PAS menjelaskan tentang keadilan Islam kepada masyarakat bukan Islam.

"Oleh kerana tahun ini tidak ada pemilihan, Tuan Guru Presiden minta kita fokus untuk bantu PAS menjelaskan tentang keadilan Islam kepada bukan Islam," ujarnya. - Hrkh

Polis serbu Gedung Kartun Zunar

KUALA LUMPUR, 24 Sept: Polis menyerbu pejabat kartunis Zunar iaitu Gedung Kartun di Brickfield dipercayai ada kaitan dengan keluaran karya terbaru mereka Cartoon O-Phobia.

Perkara itu dimaklumkan Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee SM Anwar Ulhaque yang kini duitahan di balai polis Brickfield.

Beliau juga memaklumkan akan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya.

"Saya sekarang sedang ditahan di balai Brickfeild untuk soal siasat dan akan dibawa ke IPD PJ," katanya melalui sistem khidmat pesanan ringkas SMS sebentar tadi.

Menurutnya pejabatnya yang juga menempatkan Gedung Kartun diserbu oleh sepuluh anggota polis yang diketuai oleh ASP Ari Krishna daripada balai polis Brickfields.

Peguam Latheefa Koya juga difahamkan sudah berada di sana.

Selain digeledah, web Malaysiakini melaporkan sebanyak 70 naskah buku terbaru tersebut juga dirampas.

Menurutnya lagi program pelancaran buku Cartoon O-Phobia malam ini di Dewan Perhimpunan Cina-Selangor (KLSCAH) tetap diteruskan dan akan dirasmikan oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Cartoon-O-Phobia mengandungi 100 muka surat dan semua lukisan di dalamnya adalah berwarna penuh dengan memuatkan isi yang lebih pedas dan tajam berbanding buku-buku sebelumnya.

Buku ini dijual dengan harga pasaran RM25 dan juga boleh dibeli secara online di web tersebut.

Menurutnya, idea untuk menghasilkan Cartoon-O-Phobia diilhamkan apabila Kementerian Dalam Negeri mengharamkan buku-buku kartunnya iaitu 1 Funny Malaysia, Perak Darul Kartun dan Isu Dalam Kartun.

Secara peribadi jelasnya, buku ini adalah lebih pedas, tajam dan padat berbanding dengan buku-buku beliau sebelum ini. -Hrkh

Najib Takut Hadapi PRU-13

Oleh Norasikin Samsi

SHAH ALAM 24 Sept - Kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) dijangka tidak akan mengadakan Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) dalam masa terdekat kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai dalam ketakutan untuk berhadapan situasi itu apabila keadaan ekonomi negara bertambah muram.

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo Burne-Loh berkata jangkaan itu lebih menghimpit Najib yang terpaksa berusaha keras untuk mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kepimpinannya sejak memegang jawatan pada April 2009.

Ini dilihat dengan pelbagai bentuk bebanan ke atas rakyat sebaik sahaja beliau mengambil alih tampuk pemerintahan negara termasuk kenaikan harga barangan serta penarikan subsidi.

"Tak mungkin dia (Najib) adakan pilihan raya sekurang-kurangnya dalam masa 18 bulan. Ini kerana beliau takut dan tidak yakin untuk memenangi pilihan raya tambahan pula dengan apa yang berlaku sekarang bahkan rakyat kini semakin menolak pentadbiran BN," katanya kepada Suara Keadilan.

Kata beliau, dalam senario politik semasa, Najib juga menghadapi tekanan untuk memulih dan mengekalkan kembali peningkatan taraf ekonomi negara.

Beliau berkata untuk mengadakan pilihan raya, Najib perlu melepasi dua agenda utama yang merupakan sasaran untuk membolehkan pilihan raya diadakan.

Pertama, menurut Burne-Loh, Najib hendaklah memastikan jumlah kerusi Barisan Nasional di Parlimen melebihi dua pertiga.

"Najib jangan bermimpi untuk menawan kembali negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat terutama sekali Selangor yang merupakan kekuatan persekutuan sebelum tsunami politik berlaku pada PRU-12 lalu.

"Bolehkah dia ambil semula Selangor? Selagi Pakatan Rakyat mentadbir Selangor, jangan harap BN boleh berbuat demikian. Faktor ini juga menambah kekalutan Najib dengan orang-orang bawahannya supaya bertindak memporak-perandakan Selangor," jelas beliau lagi.

Beliau berkata, meskipun PRU-13 masih diawang-awangan dan menjadi teka-teki penganalis politik negara tetapi di dalam dunia maya pertembungan antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional untuk mendapatkan sokongan rakyat Malaysia sudah pun bermula dengan rancaknya.

Keadaan ini katanya menggambarkan senario baru politik negara yang mana rakyat tidak sabar membuat perubahan tampuk pemerintahan daripada Umno-BN kepada Pakatan Rakyat.

"Kehendak dan harapan tinggi rakyat untuk mengubah kerajaan menggambarkan keadaan sebenar politik negara yang mana rakyat mahukan perubahan pemerintah. Dasar yang dibawa oleh Perdana Menteri tentang 1Malaysia jauh terpesong daripada apa yang beliau katakan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

"Kita lihat rakyat sekarang berada dalam keadaan tertekan dengan faktor ekonomi apatah lagi dengan kenaikan harga baru-baru ini.

"Najib dan Umno-BN sebenarnya tidak mempunyai tanggungjawab dalam memastikan hak rakyat terus terbela, malah beliau hanya tahu menekan rakyat bila berhadapan dengan masalah kewangan negara," tambah Burne-Loh.

Katanya, rakyat juga sudah mula menghantar isyarat awal yang jelas kepada BN sebelum PRU-13 bahawa mereka sudah serik dengan pentadbiran yang penuh dengan skandal rasuah dan salahguna kuasa.

Sementara pengundi pula menganggap pentadbiran BN di bawah Najib tidak mampu memberi keselesaan hidup kepada rakyat berbanding sebelum ini.

Selain itu juga kegagalan BN meningkatkan taraf ekonomi negara ini juga menjadi faktor utama rakyat merasa tertekan yang dikaitkan dengan isu kenaikan harga barang dan penarikan subsidi.

Sokongan padu kepada Pakatan Rakyat pula memberi petunjuk jelas bahawa rakyat yakin gagasan itu bersedia untuk menggalas tugas menubuhkan kerajaan pusat yang baru selepas PRU-13 nanti.

Selain itu katanya, pengundi juga melihat faktor membela rakyat yang menjadi teras Pakatan Rakyat mendapat perhatian berbanding BN.

RM 4 Bilion : Lagi Cerita Tentang I'DA World Group

Sebuah akhbar tempatan melaporkan dua pengarah syarikat I'DA World Group Sdn. Bhd yang mencetuskan kontroversi kerana menyumbang RM4 bilion kepada Pas Kelantan baru-baru ini sedang berhadapan tindakan undang-undang oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Ini kerana, menurut akhbar tersebut, kedua-dua pengarah itu dan syarikat mereka gagal menjelaskan kompaun yang dikenakan SSM yang kesemuanya berjumlah RM20,400 pada April lalu kerana melanggar peraturan di bawah Akta Syarikat 1965.

Kesalahan yang dilakukan syarikat yang didaftarkan di SSM pada 3 April 2007 itu adalah gagal mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) dan gagal menghantar penyata laporan tahunan dan untung rugi syarikat itu.

Jurucakap SSM berkata, dua pengarah I'DA World Group dan syarikat mereka masing-masing telah diberikan notis kompaun tersebut pada April lalu.

"Mereka diberi masa sebulan selepas menerima notis tersebut untuk menjelaskan kompaun itu namun sehingga kini ia masih belum dilakukan.

"Jadi SSM sedang melaksanakan proses untuk mengambil tindakan undang-undang di bawah Akta Syarikat terhadap pengarah dan syarikat itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

I'DA World Group sebelum ini mendakwa sumbangan RM4 bilion kepada Pas Kelantan itu bertujuan membangun dan menambah baik infrastruktur di sempadan Rantau Panjang, Kelantan.

Bagaimanapun, sumbangan tersebut menimbulkan keraguan banyak pihak termasuk Menteri Besar Kelantan, TG Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengaku tidak tahu-menahu mengenai sumbangan itu kepada pihaknya.

TG Nik Abdul Aziz turut menyifatkan dakwaan syarikat itu yang mengumumkan pemberian sumbangan peribadi kepada Pas Kelantan sebagai mengarut.

Dalam pada itu, jurucakap SSM itu berkata, dua pegawai agensi itu ada membuat lawatan ke pejabat I'DA World Group di Kelana Jaya hari ini bagi membuat pemeriksaan lanjut terhadap syarikat itu.

"Syarikat itu memang wujud dan berdaftar dengan SSM. Namun soal mereka memberi sumbangan RM4 bilion kepada mana-mana pihak bukan terletak pada bidang kuasa SSM," katanya.

Pengetua 'rasis' - usul tergempar jika tiada tindakan

Pakatan Rakyat akan membentangkan usul tergempar apabila Dewan Rakyat bersidang pada 11 Oktober ini jika kerajaan gagal bertindak ke atas dua pengetua sekolah yang didakwa menghamburkan kata-kata perkauman ke atas pelajar bukan Melayu.

Ketua parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak juga dilaporkan memberitahu pegangannya yang “beroleransi sifar terhap perkauman”, dua minggu selepas kejadian berkenaan.

"Jika tiada tindakan memuaskan bagi mengotakan apa yang diikrar oleh Najib, khusnya berhubung hukuman ke atas dua pengetua berkenaan...Pakatan Rakyat akan membentangkan usul (di Dewan Rakyat) bagi menuntut perbahasan penuh,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Tindakan Pakatan itu berikutan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam bahawa sebagai menteri pelajaran beliau tidak mempunyai kuasa untuk bertindak.

Muhyiddin dilaporkan berkata hanya Jabatan Perkhidmatan Awam yang boleh mengenakan tindakan disiplin ke atas pengetua berkenaan berdasarkan kedudukan gred mereka dalam perkhidmatan awam.

Lim, yang juga ahli parlimen Ipoh Timor berkata seperti pengakuan Muhyiddin sebelum ini bahawa beliau adalah 'Melayu dahulu dan kemudiannya rakyat Malaysia' - kenyataan terbaru itu menjadikan slogan 1Malaysia yang diterajui oleh Najib sebagai satu 'lawak'.

"(Kenyataanya) menimbulkan persoalan sama ada dasar 1Malaysia Najib mewakili polisi kerajaan yang serius dan juga berhubung skongan serta kesetiaan Muhyiddin,” kata Lim lagi.

Lebih membimbangkan kata pemimpin veteran DAP itu, adalah tindakan Muhyiddin yang memilih untuk “membisu” terhadap kejadian yang berlaku enam minggu lalu.

"Adakah di luar bidang kuasa Muhyiddin untuk membidas pengetua yang menghamburkan kata-kata perkauman?

"Empat puluh lima hari sudah berlalu sejak kejadian pertama... tanpa sebarang petunjuk tindakan berkesan diambil bagi memastikan bibit-bit perkauman dan pelampau agama dibendung sepanjang 18 bulan pentadbiran Najib,” katanya.-M'kini

DS Nizar kata Mahathir perkauman, Izzah cabar berdebat


KUALA LUMPUR, 24 Sept: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muihamad Nizar Jamaludin mendakwa Tun Dr Mahathir dikuasai otak perkauman manakala Nuzul Izzah Anwar pula mencabarnya berdebat ekoran dakwaan beliau Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat memerintah.

"Oleh itu, dengan matlamat untuk bertukar pendapat, demi mewujudkan 'Malaysia Yang Lebih Baik Untuk Semua Rakyat', saya dengan rendah hati membuat tawaran untuk berdebat dengan Tun Dr Mahathir supaya 'kebimbangan' Melayu - yang pastinya tidak melibatkan keseluruhan masyarakat - yang disebut itu dapat dijelaskan, sama ada kerana Takut Melayu Hilang Kuasa atau Hilang Harta?" kata Nurul Izzah dalam satu kenyataannya.

Bagi bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin (gambar), kenyataan Mahathir itu satu kenyataan bersifat perkauman.

Beliau memberi jaminan, yang akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat menang adalah Umno bukannya Melayu.

"Umno pasti hilang kuasa dan suara jika PR memerintah negeri-negeri dan pusat. Tun Mahathir kata Melayu hilang kuasa dan suara. Ini kenyataan rasis dan hasutan," kata beliau dalam twitternya.

Media hari ini menyiarkan kenyataan Mahathir yang mendakwa kuasa politik Melayu akan hilang sekiranya Pakatan Rakyat yang digelarnya parti pembangkang mendapat kuasa sebagai di Perak sebelum dirampas oleh Barisan Nasional.

Beliau mendakwa, walaupun menteri besarnya Melayu dari PAS iaitu Muhamad Nizar tetapi kerajaan itu dikuasai oleh DAP.

Nizar berkata, kenyataan sebegini adalah jelas dari otak perkauman Mahathir.

"PAS bertindak secara Islam untuk mendapatkan dari Umno yang perkauman untuk menyelematkan Malaysia," kata Nizar.

Bagi Nurul Izzah pula, kenyataan Mahathir itu tidak bertanggungjawab dan merupakan sebahagian usaha terdesak untuk menjejaskan kestabilan negara.

Selain penggunaan isu perkauman, Umno juga memakai satu-satunya pendekatan yang mereka mahir, iaitu 'Politik Ketakutan'. 'Politik ketakutan' menggunakan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan sebagai alat untuk penipuan yang penuh terdesak, katanya.

Menurut Nurul Izzah (gambar), masyarakat Melayu diindoktrinasi melalui pelbagai cara termasuk penggunaan NGO untuk berlakon sebagai mangsa dengan tujuan untuk mengeliru dan membantutkan seluruh anggota masyarakat supaya kekal terpasung fikirannya dan emosinya baik oleh kerajaan penjajah dan kini melalui penggantinya, Umno.

Beliau dipercayai merujuk kepada Pergerakan Pribumi Perkasa (Perkasa) yang dipimpin oleh Datuk Ibrahim Ali yang mana Mahathir adalah penasihatnya.

"Matlamat ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengekalkan dominasi politik oleh sekelompok kecil elit Melayu yang rapat dengan pusat kuasa, melalui rasuah, salah guna kuasa dan secara berterusan mengabaikan perlembagaan.

"Malang sekali kerana tindakan mereka ini dibantu oleh MCA, MIC, Gerakan dan parti komponen BN lain yang terus membisu dan membuang tanggungjawab yang sepatutnya digalas.

"Kita perlu melawan usaha-usaha ini dengan menekankan 'Politik Berlandaskan Harapan dan Kebebasan' yang akan mengubah Minda Melayu daripada kebimbangan palsu tentang kehilangan identiti dan pembangunan ekonomi kepada daya positif yang akhirnya mencipta masyarakat yang penuh keyakinan dan tidak lagi terkongkong," kata beliau dalam kenyataannya. -Hrkh

Ahmmedinejad Dedahkan Amerika Dalangi Tragedi 11 September

Presiden Iran dakwa Amerika ‘dalangi’ serangan 11 Sept, diplomat PBB pulau ucapan

Amerika Syarikat dan beberapa lagi dari Eropah memulaukan sesi Perhimpunan Agung PBB apabila Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad semalam mendakwa kebanyakan orang percaya bahawa pentadbiran Amerika yang mendalangi serangan 11 September demi survival Israel.

Dalam ucapannya, pemimpin Iran itu berkata, kebanyakan pegawai kerajaan Amerika percaya satu kumpulan pengganas berada di belakang serangan berani mati yang memusnahkan Pusat Dagangan Dunia dan ke atas bangunan Pentagon pada 2001.

Satu lagi teori, kata beliau ialah “beberapa segmen dalam Amerika Syarikat sendiri telah mengadakan serangan ini untuk memulihkan ekonomi yang merudum dan genggaman di Asia Barat dalam usaha menyelamatkan rejim Yahudi.”

“Majoriti rakyat Amerika, malah kebanyakan orang negara-negara lain dan ahli politik akan bersetuju dengan pandangan ini,” kata beliau di Perhimpunan Agung dianggotai 192 negara.

Sebaik sahaja Presiden Iran ini mengeluarkan pandangan pedas yang lazim dilontarkan terhadap Barat, perwakilan Amerika dan beberapa negara Eropah bertindak keluar dari dewan sidang Perhimpunan Agung yang bermula minggu ini.

Perwakilan Amerika mengeluarkan respons ini dengan berkata: “Berbanding mewakili aspirasi dan semangat muhibah rakyat Iran, Encik Mahmoud sekali lagi memilih untuk membangkitkan teori-teori konspirasi dan kecaman anti-Semitik.” -TMI

Imbas kembali

"Mengimbas kembali kejadian yang berlaku ke atas serangan mengejut bangunan (WTC) banyak teori dan pendapat berbeza diketengahkan oleh segelintir pihak. Lebih kurang 3, 000 orang dianggarkan mati semasa kejadian itu berlaku. Pesawat American Airlines Penerbangan 11 (melanggar arah utara), Pesawat United Airlines Penerbangan 175 (arah selatan), Pesawat American Airlines Penerbangan 77 (menyerang Pentagon) dan Pesawat United Airlines Penerbangan 93 (kearah tanah). Semua pesawat ini dikatakan telah dirampas oleh para pengganas terutama al-Qaida. Benarkah tuduhan ini atau ada dalang disebaliknya ?Mari kita fikirkan sejenak dan lihat pada gambar yang telah sempat dirakamkan.

Kerajaan di bawah pimpinan Presiden George Walker Bush (Amerika Syarikat) menyalahkan al-Qaida di bawah pimpinan Osama Laden. Sehinggakan (AS) menyeru agar Afganistan menyerahkan Osama Laden untuk dibicarakan. Malah (AS) turut menyerang dan menzalimi rakyat Afganistan. Namun ramai penunjuk perasaan anti-AS dan hak asasi kemanusiaan menentang sepenuhnya tindakan (AS) yang menuduh tanpa sebarang bukti kukuh.

Malah teori Bush juga yang mengatakan bahawa pengganas yang menyerang (WTC) itu adalah di bawah pimpinan al-Qaida telah disangkal dan tidak dipersetujui oleh beberapa pihak di bawah pentadbirannya. Menurut kajian, walaupun ada bukti yang mengatakan terdapat beberapa nama Arab di dalam pesawat itu, namun nama-nama itu ternyata masih hidup. Salah satunya , Waleed al-Shehri, yang dicurigai FBI, saat itu beliau ada di Maroko. Bahkan ada yang telah meninggal beberapa tahun setelah serangan itu.

Selain itu salah seorang mangsa yang terselamat iaitu William Rodriquez yang membuat lawatan ke Malaysia baru-baru ini untuk memberi penerangan mengenai di sebalik kejadian tersebut. Beliau menegaskan dengan semangat keberanian bahawa kejadian yang berlaku itu adalah bukan angkara sebenar pengganas Islam. Sebaliknya dia melahirkan keyakinan bahawa peristiwa tersebut sebenarnya telah dirancang dan didalangi oleh pihak-pihak tertentu yang tinggal di negara Amerika Syarikat (AS).

Lagipun amat sukar dipercayai sekali (AS) menuduh pergerakan Islam. Ini kerana, menurut pengalamannya, semasa berlakunya tragedi tersebut, terdapat letupan terlebih dahulu di tingkat bawah bangunan Pusat Dagangan Dunia (WTC) New York sebelum dirempuh oleh pesawat itu. Malah menurut beliau yang berada disitu, pada masa itu bahagian bawah bangunan (WTC) juga dalam keadaan kosong serta lengang dan ia seolah-olah telah dirancang terlebih dahulu.

Malah beliau juga merasakan ada sesuatu yang tidak kena dalam penyiasatan pihak-pihak berkuasa (AS) mengenai kejadian tersebut. Beliau juga tidak bersetuju dengan tindakan (AS) mengenakan tindakan ketenteraan terhadap negara-negara Islam yang disyaki mempunyai kaitan dengan peristiwa itu.

Selain itu terdapat juga beberapa pihak yang dicurigai sebagai dalang di sebalik serangan ke atas (WTC). Antaranya, serangan itu dilakukan oleh bangsa Israel, menerusi laporan time. com, dari sekitar 6000 yang menjadi mangsa, hanya beberapa sahaja orang Yahudi. Padahal dalam kajian seramai 4000 orang Yahudi berada dan bekerja di dalam bangunan itu. Sebelum kejadian itu, kononnya orang-orang Yahudi telah diberi nasihat dan larangan agar tidak mendekati serta masuk ke dalam (WTC) pada hari itu. Malah menurut pengamatan salah seorang pakar Kabakln, Zaini Anshar Maulani (1939-2005), kemungkinan teori ini adalah benar. Menurut beliau, selama ini pun Israel sering memanfaatkan dan memprovokasi beberapa orang Arab fanatik untuk melakukan serangan bunuh diri itu.

Lima tertuduh kes "bini puaka" dibebasakan

KUALA LUMPUR, 24 Sept: Lima mahasiswa Universiti Malaya (UM) yang dituduh berhubung kes "bini puaka" hari ini dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Hakim Rozana Ali Yusoff memutuskan tiada prima facie dalam kes tersebut dan mengarahkan kesemua mereka yang dituduh dibebaskan.

Mereka adalah Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan, Muhammad Saufi Jelani, Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Mohd Syahriuldeen Ahmad Rosli yang didakwa dibawah Seksyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Perbicaraan kes kelima-lima tertuduh berlangsung sejak ia bermula Julai tahun lalu.

Mereka dituduh menconteng "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" yang ditujukan kepada isteri perdana menteri, Rosmah Mansor.

Kesalahan itu didakwa berlaku pada 4 pagi 24 Jun lalu di dewan kuliah utama API, beberapa jam sebelum Rosmah hadir untuk melancarkan kempen mengutip derma bagi kanak-kanak Palestin.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu.

Manakala bagi Seksyen 436, ketiga-tiga dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.

Sementara itu, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang mengadakan “Himpunan Bebaskan Mahasiswa” di Kompleks Mahkamah Jalan Duta menyambut keputusan itu dengan penuh syukur terhadap pembebasan rakan mereka.

"SMM mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak mahkamah dan peguam-peguam kerana melaksanakan perbicaraan kes ini dengan adil dan saksama.

"Kes ini menunjukkan gambaran yang jelas bahawa kelima-lima mangsa puaka ini ini dituduh dan dikhianati oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang mahu mematikan gerakan mahasiswa," kata Setiausaha SMM, Mohd Ridzuan Othman. -Hrkh

Suspek Minta Tebusan RM1j Dari Usha

Isteri saudagar permata dari Chennai, India, mendiang Allal Kathan Muthu Raja, 34, akan menyerahkan bukti perbualan telefon antaranya dengan suspek kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, selain seorang lelaki yang mendakwa pegawai polis kepada Bukit Aman, hari ini.

Rakaman perbualan telefon antara S Usharani, 24, dengan suspek dan lelaki misteri yang mendakwa dirinya polis berpangkat Asisten Superintendan yang meminta RM1 juta bagi pembebasan suaminya dibuat pada 28 Januari dan 23 Februari lalu.

Usharani ketika ditemui di pejabat Ahli Parlimen Kapar, S Manikawasagan mendakwa, perbualannya dengan suspek berlaku kira-kira dua minit sebelum panggilan terputus.

“Saya akan serahkan esok kepada Ketua Polis Negara di Bukit Aman. Sehingga ini, saya tidak percaya suami saya sudah mati, walaupun polis sudah sahkan,” katanya.

Pada sidang media itu, dia memperdengarkan perbualan kira-kira dua minit antaranya dengan suspek utama serta perbualan dengan seorang lelaki yang mendakwa polis yang meminta wang untuk penyelesaian kerana suaminya ditahan di balai polis atas kesalahan dadah.

Usharani mendakwa, selepas kehilangan suaminya pada Januari lalu, dia cuba menghubungi peguam dan ahli keluarganya tapi gagal, selain nombor telefon dimatikan.

“Selepas bercakap dengannya, dia mendakwa tidak pernah berjumpa dengan suami saya dan tak tahu dia di mana.

“Saya keliru dengan apa yang diberitahunya kerana pada kira-kira jam 10 malam, 18 Januari lalu, sejurus suami tiba di KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur) dia mengatakan dijemput lelaki itu dan adiknya serta menuju ke Banting.

“Tapi pada keesokannya, saya cuba menghubunginya tetapi gagal sebelum membuat pengaduan di Suruhanjaya Tinggi India di Malaysia,” katanya menambah turut meminta bantuan daripada Interpol berhubung kehilangan suaminya.

Beliau bersama beberapa peguam sekali lagi ke Banting meninjau kawasan itu sebelum pulang ke India, Ahad ini.

Kelmarin, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, kehilangan Allal Kathan Muthu Raja disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan bukan sebagai kes orang hilang.

Menurutnya, polis percaya lelaki itu menjadi mangsa pembunuhan yang kemungkinan dilakukan suspek utama kes pembunuhan Sosilawati dan tiga rakannya.

“Berdasarkan pengakuan isteri mangsa, saya mengesahkan mangsa dibunuh. Ia hasil daripada petunjuk dan keterangan dikumpul,” katanya.

Allal Kathan Muthu Raja mempunyai perniagaan hartanah, restoran, kewangan dan barang kemas dipercayai menjalinkan hubungan perniagaan dengan suspek serta adiknya sejak 10 tahun lalu dan suspek beberapa kali menemui mangsa di India.-GB

Doa Mahathir dan Utusan Malaysia

'Melayu Hilang Kuasa'. Itulah sahaja modal Mahathir dan juga akhbar Penyebar Fitnah Rakyat, Utusan Malaysia untuk mengetuk tempurung kepala orang-orang Melayu Umno agar terus menyokong dan menggendong sebuah parti perkauman tertua di Malaysia sebelum rebah menyembah ke bumi.

Sebenarnya, yang amat mereka takutkan bukanlah hilangnya kuasa Melayu itu tetapi hilangnya kuasa mereka sendiri untuk terus menerus mengaut keuntungan negara selagi hayat masih ada.

Adakah dengan kuasa pemerintahan ditangan PAS, Melayu akan kehilangan kuasa? Bukankah PAS dipimpin, didokong dan disokong oleh orang-orang Melayu? Begitu juga bilangan orang-orang Melayu yang bersama-sama dengan PKR. Adakah orang Umno sahaja yang dikira sebagai orang Melayu?

Retorik yang senantiasa dimainkan oleh kuda tua Umno, Mahathir dan juga lidah bercabang mereka, akhbar Utusan ternyata bakal memakan diri sebagaimana isu-isu sebelum ini yang dimainkan secara berlebihan sehingga mendatangkan mual rakyat semakin menebal terhadap Umno.

Mimpi ngeri pemimpin Umno akan kehilangan pelukan kuasa nampaknya semakin menyiksakan dan dengan berkat doa oleh Mahathir dan juga akhbar Utusan sepertimana yang mereka paparkan besar didada akhbar mereka akan menjadi kenyataan.

Siapa First Lady Malaysia?

First Ladies: Rosmah `tidak sopan’ pada Permaisuri Agong

Tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menganjurkan sidang kemuncak First Ladies pada 11 hingga 13 Oktober ini disifatkan sebagai 'tidak sopan' dan membelakangkan kedudukan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong.

Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi berkata, Rosmah masih tidak mahu mengambil iktibar daripada teguran yang diterima selepas iklan berwarna dua halaman penuh memaparkan Rosmah disiarkan di New York Times pada April lalu.

Ia adalah iklan ucapan tahniah kepada 'Rosmah Mansor, Wanita Pertama Malaysia' kerana menerima anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

"Tindakan Rosmah ini satu tindakan yang sangat tidak bersopan. Setelah mendapat kritikan daripada banyak pihak selepas iklan itu, kita ingatkan dia belajar daripada kesilapan dan tahu meletakkan diri dia di mana," kata Athirah ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Athirah yang merupakan Pengerusi Lajnah Penerangan dan Dakwah Dewan Muslimat PAS Pusat berkata, penggunaan istilah 'wanita pertama' itu juga ternyata bertentangan dengan Artikel 32, Perlembagaan Malaysia.

"Dalam artikel itu jelas menyebut bahawa ketua pertama negara ialah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong jadi secara automatik, wanita pertama mestilah Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong," katanya lagi.

Tambahnya, penggunaan 'wanita pertama' setelah Najib memerintah negara menunjukkan ceteknya kesedaran beliau mengenai kepentingan menghormati Perlembagaan Negara.

"Negara kita mengamalkan konsep Raja Berpelembagaan, bukan negara republik yang mempunyai presiden. Memang tidak pernah wujud istilah wanita pertama di negara kita.

"Apabila Najib dan Rosmah muncul, mereka guna istilah ini dalam negara yang berkonsepkan Raja Berpelembagaan, ini menunjukkan kesedaran mereka yang sangat cetek dari sudut sejarah dan berpelembagaan," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, satu gerakan perlu diwujudkan bagi memberikan kesedaran kepada rakyat dan juga para pemimpin agar menghormati Perlembagaan Negara.

"Saya sebagai wanita muda Malaysia sangat terpanggil untuk menggerakkan kesedaran massa untuk menolak kebiadapan dan ketidaksopanan Rosmah yang membelakangi Raja Permaisuri Agong.

"Ini satu tindakan yang sangat derhaka dan rakyat mesti sedar dan menolak kepimpinan yang tidak menghormati keluhuran perlembagaan," tegasnya.

Beliau turut mempersoal tindakan Rosmah yang seolah-olah cuba mencampuri peranan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Dari satu sudut dia mempergunakan Sharizat. Isteri perdana menteri telah mempergunakan Menteri Pembangunan Wanita (Keluarga dan Masyarakat) untuk mengadakan satu program besar di negara kita dan akan menggunakan segala duit daripada hasil negara dan cukai yang dibayar oleh rakyat," katanya.

Rosmah seperti yang dilaporkan berkata, sidang kemuncak itu akan membincangkan perancangan secara bersama dengan wanita-wanita pertama dunia mengenai agenda penting dalam memperkasakan kanak-kanak yang akan menjadi pemimpin masa hadapan.

Ianya Sidang Kemuncak ini akan diadakan selama tiga hari di Hotel Palace Of Golden Horses, di sini, dan bakal dihadiri lebih 20 Wanita Pertama dari seluruh dunia. -Hrkh

2.10 | Wacana Perdana : Wawasan 2020 - Reality @ Fantasi..??

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCfT_bCCwqCo5E_zKfT9Ps2DzULTo_3WYhKF4i6fADVO_VoNNw_GCsitX9xr147paweqosjbOWUvwo403px1Bux4cC7P5k9Wu5MIu8s7u_PO7WrK7-M8tNIjqbykNqyDGEqIaC7tvAN90/s1600/2010-09-23_234148.jpg

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .