Ikuti Blog ini

Tengok Nii..Wajah Samseng Umno Tahan Konvoi Oren Di Felda Lawin..


Kembara Konvoi Oren Selamatkan Felda yang berlangsung Sabtu lalu, mendapat tentangan daripada pihak yang bimbang akan warga Felda mendapat maklumat terkini mengenai perkembangan semasa Felda dan negara.

Konvoi Oren ini yang dipimpin oleh Tuan Haji Razman Zakaria, pada mulanya dapat dilangsungkan dengan jayanya tanpa sebarang gangguan di Felda Lawin Utara. Namun begitu, apabila menuju ke Felda Lawin Selatan, sekumpulan anggota Rela dan anak-anak muda menyekat kemasukan peserta-peserta konvoi ini ke dalam kawasan Felda tersebut.

Tercetus sedikit huru hara dan keadaan yang tegang apabila kumpulan ini berkeras untuk menghalang Konvoi Kembara Oren daripada memasuki kawasan Felda mereka.

Saya menerima kiriman gambar-gambar sewaktu kejadian Sabtu lalu melalui laman Facebook untuk dikongsikan bersama anda.


Haji Razman (berbaju dan berkopiah putih) sedang berbincang dengan anggota Rela dan peneroka Felda yang menghalang kemasukan peserta Konvoi Kembara Oren

Pondok pengawal ini menjadi tempat mereka menahan peserta konvoi

Sebuah tin dram diletakkan ditengah jalan untuk menghalang pergerakan kenderaan konvoi

Mereka enggan membuka besi pondok pengawal ini sekalipun penduduk Felda sendiri yang mahu keluar dan masuk dari situ

Haji Razman sedang berbincang sambil menenangkan semua yang hadir

Lelaki berbaju merah dan berseluar jeans ini dikatakan mengepalai kumpulan yang menghalang kemasukan konvoi Kembara Oren

Kebanyakan yang menghalang adalah terdiri daripada budak-budak belasan tahun

Anggota Rela ini tetap berkeras walaupun puas dibawa berbincang

Suasana menjadi panas apabila kata-kata kasar mula dihamburkan

Haji Razman tetap bersabar dan mahu berbincang untuk menenangkan keadaan 


Jalan penyelesaian masih belum dicapai


Inilah antara yang dikatakan penentang kuat kepada kemasukan konvoi ke dalam kawasan Felda

Masih bersekolah dan mentah lagi

Perjalanan peneroka Felda di situ sendiri menjadi terhalang

Dapat juga beberapa kenderaan peneroka di situ yang melalui kawasan itu setelah dinasihati untuk dibuka oleh petugas-petugas Unit Amal dan Brikep

Masih menunjukkan ketidakpuasan hati

Pemuda berbaju merah yang menghalang peserta konvoi ini dikatakan seorang askar yang pulang bercuti dan ayahnya seorang peneroka di Felda Lawin Selatan ini. (Info terkini daripada facebook: ayah beliau baru saja meninggal dunia hari ini - Isnin)
Ketibaan kereta peronda polis

Haji Razman sedang berbincang dengan pihak polis mengenai situasi di situ

Anggota Rela ini masih berkeras untuk menghalang besi penghadang ini daripada dibuka

Kekecohan berlaku daripada 'U know Who' sehinggakan seorang pemuda mereka melepaskan tumbukan tetapi terkena rakan sendiri. Dan dikatakan rakannya itu mengalami luka dibahagian mulut
Maklumat daripada rakan yang berada ditempat kejadian, akhirnya peserta konvoi Kembara Oren berjaya juga memasuki kawasan Felda Lawin Selatan ini untuk mengedarkan risalah apabila Haji Razman memberikan kata-kata penutup beliau, "Kamu punya orang kamu dan kami punya orang kami, jika kamu sanggup menjual kami juga sanggup membeli".
From ajijolblogspot

Patutlah Temberang Semacam Suruh Lapor SPRM, Rupanya Beliau Ada Kuasa Ke Atas SPRM


Rafizi desak Nazri bercuti, SPRM memulakan siasatan

PUTRAJAYA, 5 Nov — Datuk Seri Nazri Aziz didesak mengambil cuti sebagai menteri Kabinet hari ini apabila pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli, membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di atas tuduhan menteri tersebut dikatakan mempunyai perselisihan kepentingan melibatkan “dana politik” RM40 juta ke atas Umno Sabah.

Menteri de facto undang-undang minggu lalu mengakui beliau mengenali peniaga balak Michael Chia secara peribadi, tetapi menafikan mempunyai kepentingan ke atas dakwaan beliau membersihkan perasuah.

Menteri itu menerangkan bahawa beliau perlu menjawab soalan terhadap Chia, dan tuduhan terkini terhadap kes rasuah Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman kerana tugasnya selalu menteri de facto undang-undang.

Tetapi Rafizi menyatakan kedudukan Nazri selaku menteri de facto undang-undang tersebut itu berselisih kepentingan dengan siasatan SPRM.

Rafizi memberitahu wartawan sebelum membuat laporan ke SPRM ke atas Nazri yang dituduh mempunyai perselisihan kepentingan melibatkan “dana politik” RM40 juta diterima oleh Umno Sabah, dan melibatkan Nazri dengan Chia melalui anaknya Nedim.

“Berbeza dengan Datuk Seri Shahrizat (Abdul Jalil) dahulu, Datuk Seri Nazri adalah bertanggung jawab kepada SPRM.

“Apabila SPRM membuka fail ke atas Datuk Seri Nazri, dia akan disiasat oleh badan yang akan melaporkan pada dirinya sendiri.

“Oleh kerana tindakan Datuk Seri Nazri cuba menutup dan tidak memberi jawapan yang boleh diterima pakai setakat ini, sebab itu timbul soal Hummer dan sebagainya,” kata pengarah strategi PKR itu.

Rafizi memberitahu wartawan hari ini bahawa pendedahan terhadap kes Nedim adalah sebahagian dari pendedahan beliau terhadap pemberian “dana politik” RM40 juta Chia.

“Datuk Seri Nazri cuba untuk menyembunyikan kes ini, beliau tidak memberikan jawapan yang munasabah sampai sekarang, dan inilah sebab kenapa isu Hummer ini timbul.

” Walaupun menghantar laporan kepada SPRM hari ini, Rafizi menegaskan siasatan akan terus dijalankan bersama dengan SPRM.

“Saya fikir dengan dua otak, kita dapat bandingkan siapa yang lebih cekap di sini.

“Terserah kepada SPRM untuk bersama kita dalam siapa yang dapat menyelesaikan masalah ini,” katanya lagi. Dalam sidang media berasingan minggu lalu, Rafizi telah menerangkan hubung kait antara keluarga Nazri dan Chia dengan gambar-gambar yang menunjukkan anak menteri tersebut, Nedim telah menggunakan Hummer yang bernilai lebih kuramg RM500,000 dengan nombor plat WNX 9776.

Chia baru-baru ini dibersihkan dari tuduhan rasuah — kes dengan Musa selepas SPRM dan pihak berkuasa anti rasuah Hong Kong melaporkan bahawa wang bernilai RM40 juta yang cuba diseludup di Malaysia adalah “dana politik” untuk Umno Sabah dan bukan untuk kegunaan peribadi Musa.

Menurut laporan, Chia telah ditahan di Hong Kong pada 2008 dalam percubaan untuk menyeludup wang balik ke Malaysia.

Pada ketika itu beliau memberitahu wang tersebut untuk Musa, menyebabkan siasatan terhadap kedua-dua individu tersebut dijalankan.

Rafizi berkata bahawa Nazri, yang menggelarkan dirinya selalu “menteri undang-undang No.1” mungkin didapati bersalah atas kesalahan rasuah kerana beliau memberitahu Parlimen baru-baru ini bahawa Musa telah bersih dari rasuah.

Dengan mengumumkan Musa bebas dari tuduhan terseut, Rafizi menerangkan, Nazri turut membersihkan tuduhan terhadap Chia, walaupun gagal menunjukkan kertas siasatan ke atas kedua-dua individu tersebut, sama ada dari SPRM atau Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC). -TMI
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .