Ikuti Blog ini

GURU OH GURU ! (Guru di Manek Urai Diseru Pilih BN ?)


Seramai 187 guru dan warga pendidik yang layak mengundi pada pilihanraya kecil DUN Manek Urai bulan depan diseru mengundi calon BN bagi memastikan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) berjaya dilaksanakan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata walaupun pemilihan calon merupakan hak seseorang individu, namun sokongan terhadap kerajaan akan memastikan PIPP dapat dilaksanakan demi faedah generasi masa depan.

"Kita berharap para guru dapat membantu menjayakan agenda pendidikan negara ini," katanya seperti dilaporkan Bernama.

Tambahnya, kerajaan kini dalam proses untuk membina negara bangsa yang cemerlang menerusi sistem pendidikan yang maju."Kita juga sedang meningkatkan taraf guru dan untuk itu mereka mestilah bersama kita," Dr Mohd Puad dipetik berkata. (malaysiakini)
-----------------------------------------------------------------------------------------

(Beginilah nasib guru di Malaysia. Boleh ditendang ke sana dan ke sini. Boleh diugut, diancam, ditukar tempat kerja dan lain lagi. Kerapkali guru menjadi "kambing hitam" untuk apa sahaja isu yang berlaku di negara ini.
Kenapa gagal Matematik ? Guru tak tau ajar...

Kenapa pelajar membuli dan terbuli ? Guru tak bimbing...
Kenapa PPSMI tidak berjaya ? Guru tidak kuasai Bahasa Inggeris...

Guru mudah diugut. Guru mudah dipujuk...

"Jangan sokong pembangkang..nanti kena tindakan disiplin!"
"Jangan pakai kopiah putih ke sekolah!"

Dan seribu satu JANGAN dimasukkan ke dalam minda guru.
Maka menikuslah segala guru.

Guru Oh Guru...

Tapi, itu guru era lama.

Kita percaya guru alaf baru terbuka mindanya, terbuka hatinya, mantap aqidahnya, serta punya pendirian.

Era langit terbuka, segala maklumat mudah diperoleh.
Guru alaf baru tidak mudah diugut kerana kuasa memangkah ada pada tangan guru.
Guru alaf baru tidak mudah diancam kerana kuasa berfikir ada pada guru.

Guru alaf baru bebas membuat keputusan.
Guru alaf baru dapat kenal siapa benar siapa salah; yang mana haq dan yanag mana batil.

Kalau setakat ugut kalau tak pangkah BN, PIPP tak berjaya....he he..

PIPP sudah 4 tahun berlalu yop...(2006 - 2010)
Tahun depan habis dah. Apa yang kerajaan buat selama 4 tahun (2006-2009) ?)Manek Urai: PKR akan hangatkan kempen PASDato' Seri Anwar Ibrahim beri jaminan PKR akan beri sokongan padu kepada PAS
Mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat penuh dengan semangat ukhuwah Islamiah
PAS nampaknya benar-benar mahu melupakan krisis dalaman mereka. Ini dibayangkan oleh tindakan presiden parti itu, Datuk Abdul Hadi Awang yang menolak usaha pihak-pihak tertentu yang mahu menyalahkan 10 anggota Parlimennya yang membuat kenyataan bersama menolak kerajaan perpaduan.

The Malaysian Insider difahamkan, dalam mesyuarat khasnya malam tadi, ada AJK PAS Pusat yang mempertikaikan tindakan 10 anggota Parlimen itu yang disifatkan memberikan imej yang buruk kepada PAS.

Kesepuluh mereka adalah Khalid Abd Samad (Shah Alam), Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Dr Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), Kamaruddin Jaafar (Tumpat), Siti Zailah Mohd Yusoff (Rantau Panjang), Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Dr Lo’ Lo’ Ghazali (Titiwangsa), Dr Mohd Hayati Othman (Pendang), Taib Azamudden Mohd Taib (Baling) dan Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar).

Namun, sebaik sahaja isu itu dibangkitkan, Abdul Hadi menolaknya dengan berkata, perkara itu tidak perlu dipertikaikan lagi.

"Ini adalah kuasa pengerusi," Abdul Hadi dilaporkan sebagai berkata dalam mesyuarat itu apabila seorang AJK membangkitkannya.


nik aziz nik mat special meetingKetegasan Abdul Hadi menolak perkara sebegini dijangka akan meredakan segera pertembungan dalam PAS sebelum ini. Abdul Hadi pula mengambil tindakan ini dalam keadaan kenyataan itu seolah-olah menyerang beliau sendiri selaku pihak yang mencetuskan idea kerajaan perpaduan ini.

Sebelum ini sudah ada cakap-cakap yang mendesak 10 anggota Parlimen ini dikenakan tindakan kerana melanggar keputusan yang telah dicapai oleh PAS untuk tidak membuat sebarang kenyataan yang boleh mengeruhkan lagi keadaan sehinggalah kata sepakat dicapai.

Kesepuluh anggota Parlimen ini membuat sidang media di lobi Parlimen 18 Jun lalu dan menegaskan agar PAS bersama dengan Pakatan Rakyat dan menolak kerjasama dengan Umno.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membuat kenyataan meminta timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa meletakkan jawatan sebagai anggota Parlimen Bachok dan menyertai Umno jika terus hendak kepada kerajaan perpaduan.

Petang semalam, Nik Aziz dan Nasharudin bertemu dan menyelesaikan perbezaan pendapat antara mereka dan kemudiannya bertemu dengan media penuh dengan wajah ceria.

"Jikalah Abdul Hadi membuka ruang untuk membahaskan tindakan 10 anggota Parlimen itu dalam mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat semalam, nescaya tidak pernah habislah isu ini," kata seorang AJK PAS Pusat kepada The Malaysian Insider.

Mesyuarat semalam dimulakan dengan Presiden PAS yang mempengerusikan mesyuarat itu membacakan dua kenyataan iaitu kenyataan bersama tiga pemimpin Pakatan Rakyat yang menolak kerajaan perpaduan dan kenyataan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz yang menarik balik kenyataannya terhadap Nasharudin sebelum ini.

Dengan permulaan baik itu, mesyuarat khas malam tadi telah berjalan lancar dan penuh dengan semangat ukhuwah Islamiah (persaudaraan Islam) yang kukuh di kalangan pemimpin PAS.

Turut serta dalam mesyuarat itu adalah Nik Aziz sendiri di samping dua AJK Pusat yang dilantik Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu.

Mereka akan bertemu lagi 18 dan 19 Julai depan dalam retreat khas sebaik sahaja selesai pilihan raya kecil Manek Urai 14 Julai yang bakal menyaksikan pasukan PAS akan pergi dalam bentuk yang satu tanpa pecah-pecah lagi.Manek Urai: PAS sahkan calon, diumum Jumaat ini


KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pusat PAS yang mengadakan mesyuarat khas malam tadi telah memutuskan calonnya yang bakal bertanding pilihan raya kecil kerusi Manek Urai bulan depan.

Calon berkenaan, penduduk tempatan dari bahagian Kuala Krai, akan diumumkan Jumaat ini.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, PAS Kelantan telah menyerahkan tiga nama manakala Dewan Muslimat pula telah mengesyorkan satu nama kalangan wanita.

"Presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) telah memaklumkan nama calon-calon berkenaan malam tadi dan disahkan untuk dipilih sebagai calon PAS bertanding di Manek Urai," kata beliau ketika dihubungi.

Bagaimanapun Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan enggan menyatakan nama-nama yang diketengahkan malam tadi.

Difahamkan usahawan perikanan Fauzi Abdullah yang juga pemimpin PAS Kuala Krai bakal mewakili parti itu kali ini.

Pilihan raya kecil diadakan disebabkan kekosongan ekoran kematian penyandang kerusi itu dari PAS.

Penamaan calon akan diadakan 6 Julai dan jika ada pertandingan, pengundian dijadual 14 Julai.Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

ALHAMDULILLAH


TQ Minaq_jinggoMursyidul Am Arah Semua Pimpinan PAS Ke Manek Urai

mengarut

Polemik Kerajaan Perpaduan Tamat - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengarahkan semua pimpinan PAS khususnya pimpinan pusat turun ke pilihanraya kecil Manek Urai terutamanya pada hari penamaan calon.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita6/mesranikaziznasha.jpg"Pada hari penamaan calon, InsyaAllah, semua pimpinan PAS Pusat akan hadir bersama di (pilihanraya kecil) Manek Urai,"katanya mengakhiri sidang media di pejabat Agung PAS semalam.

Dengan kenyataan pemimpin spiritual PAS itu tamatlah desas-desus yang dikatakan melarang pimpinan PAS penyokong isu kerajaan perpaduan turun berkempen dalam pilihanraya kecil tersebut dan turut menenangkan kegelisahan yang dirasai oleh semua ahli PAS dan penyokong Pakatan Rakyat menghadapi ketegangan isu kerajaan perpaduan.

Dalam sidang media yang sama, sebelum itu, beliau telah menarik balik kenyataan yang dilemparkan terhadap Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa berhubung idea kerajaan perpaduan.


Beliau berkata, malah pimpinan PAS yang bermesyuarat hari ini bersetuju sebulat suara untuk memberhentikan serta merta polemik kerajaan perpaduan.


"Oleh yang demikian saya selaku Mursyidul Am PAS menarik segala kenyataan saya terhadap YB Nasharudin dan dengan itu ianya tidak berbangkit lagi.


"Kami juga bersetuju sebulat suara bahawa polemik kerajaan perpaduan diberhentikan serta merta seperti yang diputuskan oleh Presiden PAS bersama pimpinan Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan bersama di Parlimen yang menolak idea kerajaan perpaduan," katanya


Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata PAS juga bersetuju untuk melupakan perihal salah tanggapan yang berlaku antara pimpinan atasan parti akibat daripada permainan politIk murahan Umno.


"Kami bersama-sama dalam satu saf yang padu untuk terus memperjuangkan keazaman PAS bagi mendaulatkan Islam di persada tanahair," katanya membacakan kenyataan dihadapan kesemua pimpinan tertinggi PAS yang turut hadir..


Sehubungan itu, Nasharudin yang ditemui selepas sidang media itu berkata hubungan antara beliau dan Nik Aziz tidak mempunyai masalah.


"Hubungan kami baik dan segalanya sudah selesai...itu sahaja, tiada lagi komen," katanya ringkas. Klik Untuk Dengar Kenyata Tuan Guru Dato' Mursyidul Am PAS di Buletin Online RadioKenyataan Penuh TGNA


Berikut adalah kenyataan penuh TG Nik Aziz:

"Setelah berbincang dari awal hingga akhir dalam perjumpaan khas yang diadakan di pejabat agung dalam semangat kekeluargaan bagi menangani permasalahan dalam beberapa isu politik semasa, yang dibesar-besarkan oleh media perdana, kami akhirnya bersetuju sebulat suara melupakan perihal salah tanggapan yang berlaku di antara pimpinan atasan parti akibat permainan politik murahan Umno.

"Kami bersama-sama dalam satu saf yang padu, untuk terus bersama-sama memperjuangkan keazaman PAS bagi mendaulatkan Islam di persada tanahair.

"Kami juga bersetuju sebulat suara bahawa polimik kerajaan perpaduan diberhentikan serta merta sebagaimana yang telah diputuskan oleh Presiden PAS bersama pimpinan Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan bersama di bangunan Parlimen jam 2.30 tadi yang menolak sepenuhnya idea kerajaan perpaduan.

"Oleh yang demikian, selaras dengan itu, saya selaku Mursyidul Am PAS menarik balik segala kenyataan saya terhadap YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden PAS dan dengan itu, ianya tidak berbangkit lagi."

Perjumpaan khas itu turut dihadiri oleh Nasharuddin, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr Haron Din; Naib Presiden - Tuan Ibrahim Tuan Man, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar - Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, bekas naib presiden, Ahmad Awang, Ketua Dewan Pemuda, Nasruddin Hassan dan Ketua Muslimat Nurida Salleh.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .