Ikuti Blog ini

Doa TGNA terhadap Najib dan Zahid Hamidi

'UMNO PERASUAH 1

Mat Sabu : Tamat kontrak wakil tetap PBB ada kaitan dengan APCO?

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Haji Mohamad Sabu mempersoalkan adakah tindakan menamatkan kontrak wakil tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Vienna mempunyai kaitan dengan nasihat firma perhubungan awam Apco Worldwide.

Perkhidmatan wakil tetap tersebut, Datuk Mohamad Arshad Hussain ditamatkan bulan ini setelah dipanggil balik oleh Kementerian Luar awal Disember lalu.

Menurut laporan Bernama, beliau dipanggil balik "bagi perbincangan selepas undi Malaysia pada mesyuarat IAEA bercanggah dengan prosedur kerajaan".

Pada mesyuarat itu, Malaysia bersama-sama dengan Cuba dan Venezuela, telah mengundi tidak menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program pengkayaan uranium.

Mohamad Arshad juga adalah pengerusi lembaga gabenor IAEA yang dilantik. "(Tun) Dr Mahathir (Mohamad) sendiri mengaitkan pemecatan Mohamad Arshad dengan keengganannya menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program nuklear.

"Oleh sebab tindakan pemecatan yang pro-Amerika Syarikat dan pro-Israel itu berlaku di zaman Apco menjadi tempat Perdana Menteri dan kerajaan Barisan Nasional (BN) meminta nasihat, bimbingan, panduan dan tunjuk ajar, kita tertanya-tanya adakah tindakan itu hasil dari muslihat perhubungan awam yang ditagih oleh (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) dan kerajaan BN yang diketuainya dari firma yang didominasi Zionis itu?" soal Mohamad.

Beliau menyifatkan tindakan pemecatan yang pro-Amerika dan Israel itu meletakkan maruah negara ini di tahap paling hina.

"Para pemimpin Umno dan BN menjadikan perbuatan menuduh pembangkang memburuk-burukkan nama negara sebagai hobi dan perisai untuk melindungi kelakuan buruk mereka.

"Hakikatnya kerajaan BN di bawah Najiblah yang meletakkan maruah negara ini di tahap paling hina dengan pelbagai keburukan seperti misteri pembunuhan Altantuya Shaariibuu, pemecatan Mohamad Arshad dan pelbagai kelakuan buruk lain," kata Mohamad.

Pertengahan Disember lalu, dalam posting blognya yang bertajuk "Kita sudah tukar," Dr Mahathir menyatakan "duta kita dipanggil balik untuk disoal kenapa tidak sokong Amerika".

Secara sinis bekas Perdana Menteri itu bertanya: "Dasar-dasar lama memang patut dihapuskan. Tetapi inikah dasar baru kita?"

Tindakan menamatkan kontrak Mohamad Arshad itu kebetulan berlaku ketika Apco sudah memulakan perkhidmatannya untuk Najib dan kerajaan BN.

Tidak berapa lama selepas Najib menjadi Perdana Menteri, Apco membuka pejabatnya di Malaysia.

Menurut laporan Bernama, firma yang didominasi oleh tokoh-tokoh Yahudi itu menyatakan, tugasnya di Malaysia termasuk sokongan komunikasi untuk pelbagai inisiatif pembaharuan yang diambil oleh kerajaan Malaysia, terutamanya dalam bidang pekerjaan, promosi pendidikan dan mengukuhkan penyampaian perkhidmatan kepada orang ramai.

Januari lalu, memetik The Times Of India (TTI), Free Malaysia Today melaporkan bahawa APCO Worldwide juga memberikan perkhidmatan kepada diktator Nigeria, Sani Abacha dan presiden seumur hidup Kazakhstan, Nursultan Abishuly Nazarbayev.

Pelanggan-pelanggan lain APCO termasuk jutawan Mikhail Khodorkovsky, yang juga salah seorang pemimpin muda Parti Komunis Rusia.

Beliau dikaitkan dengan kegiatan mafia.

TTI berusaha membongkar senarai pelanggan APCO selepas mendapati Ketua Menteri Gujarat, Narendra Modi juga menjadi pelanggan syarikat tersebut.

Narendra didakwa menjadi penyebab kepada pergaduhan ugama pada Februari 2002 di mana kira-kira 1,000 orang terbunuh, majoritinya orang-orang Islam.

Kerajaan Negeri Gujarat membayar US$25,000 sebulan kepada APCO untuk memulihkan imej Narendra.

Walaupun perkhidmatan APCO tiga kali lebih mahal dari firma-firma PR yang lain, APCO dipilih kerana ia mempunyai ramai ahli-ahli Democrat dan Republican yang berkhidmat sebagai perunding.

Akhbar The Edge dan laman berita Malaysian Insider tahun lalu melaporkan kerajaan Malaysia memilih APCO dengan kontrak bernilai RM20 juta sebaik saja Najib menjadi Perdana Menteri untuk memulihkan imejnya yang sering dikaitkan oleh media-media seluruh dunia dengan pembunuhan Altantuya dan misteri di sebalik pembelian kapal selam Scorpene serta pembelian jet Sukhoi diselubungi misteri.

1 September lalu, APCO Worldwide membuka cawangannya di Kuala Lumpur selepas perjanjian yang ditandatangani dengan kerajaan Najib.

Di antara penasihat utama APCO ialah pakar-pakar yang pernah berkhidmat dengan rejim Zionis Israel termasuk bekas Ketua Agensi Keselamatan Israel, Doron Bergerbest-Eilon; bekas duta Israel ke Jerman, Shimon Shein dan bekas duta Israel ke Amerika Syarikat, Itamar Rabinovich. -FMT

Nazri hina kaum wanita
Dewan sekali lagi kecoh apabila Menteri Di Jabatan Perdana Menteri di desak menarik balik perkataan anak betina dan jantan. Kekecohan berterusan disebabkan Timbalan Speaker tidak mahu meminta Menteri menarik balik perkataan yang digunakan beliau itu.

Royalti: Nazri Aziz berbohong di Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR, 22 Mac: Gara-gara menggunakan Akta Ordinan Darurat 1969, iaitu akta yang telah pun dimansuhkan bagi menafikan hak kerajaan negeri Kelantan daripada menerima royalti minyak, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dibuktikan berbohong di Dewan Rakyat pada sesi Parlimen lepas.

Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail berkata, Mohamad Nazri pada sesi penggulungan Disember lalu berulang-ulang kali membuat penafian demikian atas alasan minyak tersebut berada di luar kawasan perairan Kelantan, iaitu tiga batu nautika seperti dirujuk pada Akta Ordinan Darurat 1969.

“Ordinan Darurat Kuasa-Kuasa Perlu 1969 dengan ini dimansuhkan, maknanya ketika berhujah di dalam Dewan (Rakyat), yang berhormat Menteri (Nazri) telah memakai akta yang sebenarnya dimansuhkan.”

“Undang-undang yang dimansuhkan, dia tahu tidak boleh dihujahkan di dalam Dewan (Rakyat), perbuatan menipu Dewan Rakyat telah berlaku pada saat itu,” tegas Saifuddin yang juga Setiausaha Agung PKR.

Sehubungan itu, Saifuddin mendesak Mohamed Nazri dikenakan tindakan keras berdasarkan Peraturan Mesyuarat 36(12), iaitu berkaitan hukuman-hukuman yang wajar ke atas Ahli Parlimen atau Menteri kerana berbohong di Dewan Rakyat.

Sebelum pada itu, Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee dilihat cuba untuk tidak memberi laluan kepada Saifuddin bagi membuktikan Mohamed Nazri berbohong di Dewan Rakyat.

Saifuddin kemudiannya mendesak Ronald supaya konsistan dalam mengendalikan sesi penghujahan di Dewan Rakyat.

Menurut Saifuddin, Ronald diminta konsistan melaksanakan Peraturan Mesyuarat, 37(1) dan 36(12), dengan membenarkan beliau mempertikai Mohamed Nazri.

Ini kerana, beliau berkata, Ronald pernah membenarkan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan membuat penghujahan balas, selepas mendakwa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berbohong di Dewan Rakyat dengan mengatakan bahawa 1Malaysia adalah ciplak pada 1Israel.

Disember tahun lalu, Nazri Aziz berkata, kedudukan pelantar minyak 170 kilometer, di Zon Ekonomi Eksklusif Melaysia-Thailand melayakkan kerajaan Kelantan menerima wang ehsan semata-mata daripada Kerajaan Persekutuan.

Dalam pada itu, ketika bercakap dalam sidang media di lobi parlimen tengah hari ini, Saifuddin berkata, Nazri secara jelas menyelewengkan fakta apabila menggunakan Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu 1969) yang telah dimansuhkan sewaktu berhujah dalam isu yang dibangkitkan Ahli Parlimen PR itu.

"Tadi kita (Ahli Parlimen PR) telah membangkitkan peraturan mesyuarat perkara di bawah 37 (1) dan 36 (12) berkenaan perbuatan yang kita percaya dilakukan oleh Ahli Parlimen Padang Rengas yang mengelirukan dewan.

"Ketika MP Padang Rengas menggulung perbahasan di peringkat dasar Jabatan Perdana Menteri, apabila kami membahaskan isu berkaitan royalti kelantan, apabila kami meneliti semula jawapan yang diberikan menteri iaitu isu tiga batu nautika berdasarkan Ordinan Darurat (kuasa-kuasa perlu 1969) yang dikatakan menghadkan sempadan sesebuah negeri setakat tiga batu nautika. Oleh kerana telaga minyak Kelantan yang berada melebihi tiga batu maka menteri berhujah berdasarkan ordinan ini, Kelantan tidak ada hak membuat tuntutan.

"Tetapi kami menemui undang-undang Malaysia iaitu Akta 216, Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu 1979), di bawah seksyen 13(1) jelas yang menyebut ordinan (kuasa-kuasa perlu darurat 1969) telah dimansuhkan," katanya.

Sementara itu, Datuk Kamaruddin Jaafar (PAS-Tumpat) dalam sidang media yang sama berkata, isu yang dibawa oleh Saifuddin itu jauh lebih besar daripada perkara yang dibangkitkan Abdul Rahman berkaitan Anwar.

"Isu yang dibawa wakil Machang iaitu ahli dewan menyelewengkan fakta jauh lebih besar isunya kerana beliau seorang Menteri Kabinet yang mempunyai tanggungjawab untuk memberikan maklumat yang betul berbeza dengan ahli parlimen biasa.

"Isu yang dibangkitkan Kota Belud berkaitan Datuk Seri Anwar itu kita boleh bahaskan," katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub pula berkata, Nazri seperti yang didedahkan Saifuddin Nasution pernah menggunakan fakta mengelirukan semasa membuat hujah penggulungan berhubung isu royalti negeri Kelantan.

"Kita tunggu dalam masa seminggu, sekiranya Datuk Seri Anwar Ibrahim dirujuk ke jawatankuasa hak dan kebebasan dewan, maka kami juga akan merujuk Nazri ke jawatankuasa sama," katanya yang juga Naib Presiden PAS ketika ditemui di parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan kerajaan yang akan mengheret Anwar ke jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen jika gagal memberi penjelasan dalam tempoh seminggu berhubung dakwaan mengaitkan kerajaan dengan sebuah firma penasihat Israel.

BUKTI UMNO MINTA BANTUAN ISRAEL UNTUK DANA PILIHANRAYA...


“Surat" di atas (click pada image untuk besarkan) ditandatangani oleh Dr. Mahathir Mohamad, bertarikh 16 Ogos 1999 yakni sebelum Pilihanraya Umum ke-10 (PRU 10) dan ditujukan kepada Perdana Menteri Israel, Ehud Barak.


Meneliti kandungan "surat" tersebut, Mahathir memulakannya dengan mengucapkan tahniah sebagai mewakili UMNO, BN dan kerajaan Malaysia atas kejayaan Barak dilantik sebagai Perdana Menteri Israel.

Perenggan kedua "surat" ini menyatakan keikhlasan Mahathir yang berharap agar dapat diaturkan satu pertemuan (antara beliau dengan Barak) melalui Menteri Luar ketika itu, Syed Hamid Albar dengan David Levy (Menteri Luar Israel) bersempena dengan Perhimpunan Agung Tahunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) bagi membincangkan perkara berkaitan pungutan dana untuk parti UMNO dalam persediaannya menghadapi PRU 10. Secara mudahnya, Mahathir memohon bantuan Israel untuk melobi Presiden Bill Clinton bagi mendapatkan bantuan kewangan untuk membiayai perbelanjaan pilihanraya UMNO!

Perenggan ketiga pula menyebut kesediaan Mahathir untuk membenarkan pasukan tentera udara Amerika Syarikat menggunakan tanpa had (unlimited use) kemudahan pengkalan tentera di Malaysia sebagai balasan timbal balik atas bantuan dana oleh Clinton Fund dalam membiayai perbelanjaan pilihanraya parti UMNO.

Perenggan keempat seterusnya menyebut harapan dan keterbukaan Mahathir dalam memulakan jalinan perhubungan diplomatik antara kerajaan Malaysia dengan Israel.

Nah! Anwar Ibrahim ketika itu merengkok dalam penjara dan secara senyap-senyap Mahathir menulis "surat" memohon bantuan Perdana Menteri Israel untuk dana pilihanraya buat UMNO.
Sumber...

Israel Mengganas Lagi…

A Palestinian man walks past a building at an abandoned airport that was hit by an Israeli air strike in the southern Gaza Strip March 20, 2010. Israeli aircraft struck at least seven targets in the Gaza Strip on Friday, a day after a rocket fired from the Palestinian enclave killed a Thai worker in Israel, Hamas security officials and witnesses said. The Israeli military confirmed several sites were hit, including two tunnels dug near the Israeli border fence, a weapons manufacturing site and the airport.

A Palestinian man walks past a building at an abandoned airport that was hit by an Israeli air strike in the southern Gaza Strip March 20, 2010. Israeli aircraft struck at least seven targets in the Gaza Strip on Friday, a day after a rocket fired from the Palestinian enclave killed a Thai worker in Israel, Hamas security officials and witnesses said. The Israeli military confirmed several sites were hit, including two tunnels dug near the Israeli border fence, a weapons manufacturing site and the airport.

A Palestinian boy leaves a building at an abandoned airport that was hit by an Israeli air strike in the southern Gaza Strip March 20, 2010. Israeli aircraft struck at least seven targets in the Gaza Strip on Friday, a day after a rocket fired from the Palestinian enclave killed a Thai worker in Israel, Hamas security officials and witnesses said. The Israeli military confirmed several sites were hit, including two tunnels dug near the Israeli border fence, a weapons manufacturing site and the airport.

Palestinians carry a wounded man at al Najar a hospital in the southern Gaza Strip town of Rafah on March 19, 2010 after Israeli aircraft hit a disused airport in southern Gaza injuring 11 people, two of them seriously, Palestinian medical officials and witnesses said. Cross-border exchanges occured as UN Secretary-General Ban Ki-moon was headed for a weekend visit to Gaza, the West Bank and Israel and as the United States sought to get Palestininans and Israelis talking peace.

Palestinians carry a wounded man at al Najar a hospital in the southern Gaza Strip town of Rafah on March 20, 2010 after Israeli aircraft hit a disused airport in southern Gaza injuring 11 people, two of them seriously, Palestinian medical officials and witnesses said. Cross-border exchanges occured as UN Secretary-General Ban Ki-moon was headed for a weekend visit to Gaza, the West Bank and Israel and as the United States sought to get Palestininans and Israelis talking peace.

Palestinians carry a wounded man at al Najar a hospital in the southern Gaza Strip town of Rafah on March 19, 2010 after Israeli aircraft hit a disused airport in southern Gaza injuring 11 people, two of them seriously, Palestinian medical officials and witnesses said. Cross-border exchanges occured as UN Secretary-General Ban Ki-moon was headed for a weekend visit to Gaza, the West Bank and Israel and as the United States sought to get Palestininans and Israelis talking peace.

An injured Palestinian man gestures as he is treated by medics at the Najar hospital at the Rafah refugee camp on the Gaza-Egypt border, southern of Gaza Strip, Friday, March 19, 2010, after an Israeli airstrike at the Gaza International airport, injuring 12 people, witnesses and medics said.

A wounded man is wheeled at al Najar a hospital in the southern Gaza Strip town of Rafah on March 19, 2010 after Israeli aircraft hit a disused airport in southern Gaza injuring 11 people, two of them seriously, Palestinian medical officials and witnesses said. Cross-border exchanges occured as UN Secretary-General Ban Ki-moon was headed for a weekend visit to Gaza, the West Bank and Israel and as the United States sought to get Palestininans and Israelis talking peace.

Palestinian youths gather behind barricades they set up during clashes with Israeli forces in the Qalandia refugee camp, between Ramallah and Jerusalem on March 19, 2010. Palestinian president Mahmud Abbas said Israel must comply with the Middle East Quartet's call to halt settlement activity as a means to clear the way for peace negotiations.

Palestinians run from tear gas fired by Israeli soldiers, not seen, during clashes near the Kalandia checkpoint between the West Bank city of Ramallah and Jerusalem, Friday, March 19, 2010. Top international diplomats on Friday called on Israel and the Palestinians to return to peace negotiations with a goal of reaching a final settlement that would create an independent Palestinian state within 24 months. They reiterated their condemnation of Israel's latest move to add Jewish housing in disputed east Jerusalem but did not escalate criticism of the Jewish state.

Israeli soldiers take positions during clashes with Palestinian protesters, not seen, near the Kalandia checkpoint between the West Bank city of Ramallah and Jerusalem, Friday, March 19, 2010. Top international diplomats on Friday called on Israel and the Palestinians to return to peace negotiations with a goal of reaching a final settlement that would create an independent Palestinian state within 24 months. They reiterated their condemnation of Israel's latest move to add Jewish housing in disputed east Jerusalem but did not escalate criticism of the Jewish state.

An Israeli border police officer detains a Palestinian stone-thrower in front of the controversial Israeli barrier during clashes at Qalandiya checkpoint near the West Bank city of Ramallah March 19, 2010. Stone-throwing Palestinians clashed with Israeli security forces in several locations in East Jerusalem and the West Bank amid tensions over Israel's recently announced plan to build houses in East Jerusalem.

Israeli border police officers detain a Palestinian stone-thrower in front of the controversial Israeli barrier during clashes at Qalandiya checkpoint near the West Bank city of Ramallah March 19, 2010. Stone-throwing Palestinians clashed with Israeli security forces in several locations in East Jerusalem and the West Bank amid tensions over Israel's recently announced plan to build houses in East Jerusalem.

A member of an Israeli special police forces unit arrests a Palestinian stone-thrower during clashes in the Shuafat Palestinian refugee camp in Israeli-annexed east Jerusalem on March 20, 2010. As UN chief Ban Ki-moon said the international community 'strongly supports' Palestinian efforts to build a state at the start of his Middle East tour in Ramallah with the aim of reviving peace talks, Palestinian demonstrators clashed with Israeli security forces in the West Bank and east Jerusalem during anti-settlement protests.

A member of an Israeli special police forces unit arrests a Palestinian stone-thrower during clashes in the Shuafat Palestinian refugee camp in Israeli-annexed east Jerusalem on March 20, 2010. As UN chief Ban Ki-moon said the international community ’strongly supports’ Palestinian efforts to build a state at the start of his Middle East tour in Ramallah with the aim of reviving peace talks, Palestinian demonstrators clashed with Israeli security forces in the West Bank and east Jerusalem during anti-settlement protests.

Israeli special police forces arrest a Palestinian stone-thrower during clashes in the Shuafat Palestinian refugee camp in Israeli-annexed east Jerusalem on March 20, 2010. As UN chief Ban Ki-moon said the international community 'strongly supports' Palestinian efforts to build a state at the start of his Middle East tour in Ramallah with the aim of reviving peace talks, Palestinian demonstrators clashed with Israeli security forces in the West Bank and east Jerusalem during anti-settlement protests.

An Israeli border policeman bundles an arrested Palestinian stone thrower into the back of a police vehicle during clashes in the Shuafat Palestinian refugee camp in Israeli-annexed east Jerusalem on March 20, 2010. As UN chief Ban Ki-moon said the international community 'strongly supports' Palestinian efforts to build a state at the start of his Middle East tour in Ramallah with the aim of reviving peace talks, Palestinian demonstrators clashed with Israeli security forces in the West Bank and east Jerusalem during anti-settlement protests.

An Israeli border policeman bundles an arrested Palestinian stone thrower into the back of a police vehicle during clashes in the Shuafat Palestinian refugee camp in Israeli-annexed east Jerusalem on March 20, 2010. As UN chief Ban Ki-moon said the international community ’strongly supports’ Palestinian efforts to build a state at the start of his Middle East tour in Ramallah with the aim of reviving peace talks, Palestinian demonstrators clashed with Israeli security forces in the West Bank and east Jerusalem during anti-settlement protests.

Masked Hamas members attend a rally in the Nusseirat refugee camp in the central of Gaza Strip on March 19, 2010 against Israel's renovation of a synagogue in Jerusalem's Old City and plans to build new settlements. The Quartet for the Middle East urged Israel Friday to stop building settlements and set a bold target for a final deal with the Palestinians by 2012 as it tried to kickstart the stalled peace process.

Masked Hamas members attend a rally in the Nusseirat refugee camp in the central of Gaza Strip on March 20, 2010 against Israel’s renovation of a synagogue in Jerusalem’s Old City and plans to build new settlements. The Quartet for the Middle East urged Israel Friday to stop building settlements and set a bold target for a final deal with the Palestinians by 2012 as it tried to kickstart the stalled peace process.

Israel serang lapangan terbang Gaza

BAITULMAQDIS: Pesawat Israel menyerang sebuah lapangan terbang yang tidak digunakan di selatan Gaza malam kelmarin, mencederakan 11 orang, dua daripadanya parah, kata pegawai perubatan Palestin dan saksi.

Empat peluru berpandu mengenai tapak itu, kata saksi. Mangsa yang cedera berada dalam lingkungan kawasan lapangan terbang, berhampiran bandar Rafah.

Satu kenyataan tentera Israel menggambarkan sasaran sebagai ‘tapak pengganas’ dan juruterbang mengesahkan serangan berkenaan. Pihak berkuasa Hamas pula memberitahu, pesawat Israel melepaskan lima peluru berpandu di lapangan terbang itu dan terowong sempadan berhampiran, mencederakan sekurang-kurangnya 12 orang.
Tentera Israel mengesahkan serangan kelmarin, mengatakan mereka menyasarkan aktiviti militan sebagai maklum balas terhadap serangan roket dari Gaza.

Ia adalah malam kedua Israel melancarkan serangan sejak satu roket dilepaskan dari Semenanjung Gaza mengorbankan seorang pekerja di ladang wilayah negara Yahudi itu, Khamis lalu. – AFP/AP

Saya mungkin ditahan di bawah ISA - Mazlan

BERA, 22 Mac: Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman (gambar) berkata, terdapat banyak maklumat yang menunjukkan kerajaan akan melakukan tindakan agresif terhadapnya termasuk kemungkinan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat berkata, penahanannya baru-baru ini bertujuan untuk menakutkan dirinya dan masyarakat peneroka menghadiri program yang dianjurkan sekali gus berusaha menutup kepincangan pengurusan Felda dan kerajaan Umno/BN.

“Penahanan saya adalah untuk menakutkan masyarakat Felda untuk menjemput saya berceramah. Mereka berusaha untuk menutup kepincangan yang dilakukan dalam pengurusan Felda termasuk penindasan terhadap masyarakat peneroka.

“Saya menerima banyak maklumat yang diberikan oleh banyak pihak tentang bagaimana penyelewengan berlaku. Saya ada 15 isu yang akan saya dedahkan satu persatu. Saya akan dedahkan walau pun saya juga mendapat maklumat bahawa saya dicadangkan agar saya ditahan dibawah ISA,” katanya ketika berucap dalam program yang dianjurkan PAS kawasan di Darul Ikhwan, Mengkarak, dekat sini semalam.

Selepas peristiwa yang berlaku di Felda Lembah Klau, baru-baru ini, beliau menerima banyak sokongan dari masyarakat peneroka dan generasi kedua Felda yang mahu penjelasan diberikan agar kehidupan mereka terbela.

“Selepas saya ditangkap ramai peneroka terutama generasi keduanya tak puas hati dan marah kepada Felda. Malahan, selepas itu semakin ramai anak Felda yang mahu menyertai persatuannya kerana tahu inilah saja pentas yang boleh diharapkan dapat membela masa depan mereka,” katanya.

HarakahDaily..

LGE: Zahid, bila nak selam?Penang Chief Minister, Lim Guan Eng awaits Ahmad Zahid Hamidi's submarine dive dare. cj.my

Pilihan raya jika lompat

GEORGETOWN - Pengerusi DAP, Karpal Singh mencadangkan Perlembagaan Persekutuan dan negeri dipinda untuk membolehkan pilihan raya kecil diadakan apabila wakil rakyat keluar parti.

Katanya, langkah itu untuk kepentingan orang ramai dan wajar untuk mengelak wakil rakyat mengambil kesempatan keluar atau melompat parti menjadi wakil rakyat Bebas walaupun memenangi pilihan raya atas tiket parti terdahulu.

“Kita tidak mahu ada wakil rakyat yang terus menjadi Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) sedangkan mereka sudah meninggalkan parti yang memberi peluang mereka bertanding dan menang dalam pilihan raya.

“Parti pembangkang termasuk DAP sanggup menyokong pindaan itu jika ia dilakukan sekarang ini walaupun Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Menurutnya, dengan 28 kerusi di Parlimen, DAP akan menyokong pindaan yang dilakukan walaupun BN memerlukan kerusi (undi) untuk meluluskannya.

“Saya juga boleh dapatkan sokongan dan komitmen penuh daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas untuk menjamin pindaan perlembagaan itu dapat diluluskan tanpa sebarang halangan,” katanya.

Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor, terus mendesak Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim meletak jawatan atau tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan tanpa kebenaran Speaker.

Langkah itu adalah untuk membolehkan kerusi itu menjadi kosong secara automatik dan memberi peluang untuk pilihan raya kecil.

“Ahli Parlimen yang melompat parti tetapi enggan melepaskan jawatan bersikap tidak wajar. Mereka perlu faham bahawa pengundi sudah hilang kepercayaan dan tidak puas hati. Oleh itu, pilihan raya kecil boleh menentukan pilihan pengundi,” katanya.

:Karpal berkata, Artikel 52 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa di mana seorang Ahli Dewan Rakyat tidak menghadiri Dewan bagi tempoh masa enam bulan tanpa kebenaran speaker secara tidak langsung didapati kerusi ditanding menjadi ‘kosong’.

“Dalam artikel tidak pula menyatakan satu syarat, halangan ataupun peruntukan dalam menghalang seseorang Ahli Dewan rakyat daripada menghadiri Sidang Dewan itu selama enam bulan sekiranya mereka keluar daripada parti yang bertanding ketika pilihan raya.

“Jikalau ada kuasa sedemikian dalam artikel itu, ia memudahkan urusan untuk mengosongkan kerusi berkenaan. Selepas itu, kita boleh mengadakan pilihan raya kecil dan memilih calon baru,” katanya.

Beliau berkata, peruntukan Artikel 48 (6) adalah berbeza di mana seseorang Ahli Dewan Rakyat yang meletak jawatan sendiri tidak boleh bertanding dalam mana-mana pilihan raya umum atau pilihan raya kecil untuk tempoh lima tahun.

“Ini adalah perbezaan antara Artikel 52 (1) dengan artikel 48 (6). Saya rasa sudah tiba masa untuk meminda perlembagaan khusus dalam mengatasi masalah itu demi kebaikan orang ramai,” katanya.

Perkasa Platform Umno Serang Bangsa Lain

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Pertubuhan Mantan Wakil Rakyat Umno yang bermatlamat untuk memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu dan agama Islam dilihat sebagai bukti kegagalan penubuhan Umno selama 64 tahun.

Malah kewujudan dua badan bukan kerajaan ini didakwa hanya sebagai samaran Umno menggunakan platform NGO untuk menyerang bangsa lain.

Ketua Wanita KEADILAN Zuraida Kamaruddin berkata kemunculan pertubuhan terbabit yang mendapat sokongan segelintir Melayu 'ultra' atau ektremis tercetus selepas beberapa insiden berkaitan sensitiviti kaum tercetus yang didakwa didalangi Umno.

"Perkasa sebenarnya wujud selepas isu penggunaan kalimah Allah, bakar gereja, kepala babi dalam surau dan sebagainya sebagai cubaan nak jadi wira pertahankan Islam dalam negara kita.

"Presidennya yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali dalam Parlimen juga berucap seolah-olah sebagai pejuang Melayu dan Islam tulen.

"Persoalannya sudah 50 tahun negara merdeka dan Perdana Menteri kesemuanya beragama Islam, tapi tahap kemantapan akidah dan moral masyarakat kita masih jauh daripada pencapaian yang ditetapkan," kata Zuraida ketika dihubungi Suara Keadilan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata wujudnya pertubuhan seperti Perkasa menjadi bukti jelas bahawa Umno gagal membawa ajaran dan budaya Islam yang sebenar.

Selain tindakan terdesak untuk meraih sokongan Melayu 'ultra' Zuraida berkata penubuhan NGO itu juga sebagai alat Umno untuk menyerang dan menakut-nakut bangsa lain.

"Umno-BN galak promosikan slogan 1Malaysia atas alasan nak gabung semua kaum dan agama, tapi pada masa sama luluskan penubuhan Perkasa dan Pertubuhan Mantan Wakil Rakyat Umno sebab nak 'attack' bangsa lain, mereka gunakan Perkasa di bawah Ibrahim Ali jalankan kerja kotor ini," katanya.

Beliau juga memuji tindakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menolak untuk menghadiri majlis perasmian mesyuarat agung tahunan (AGM) Perkasa pada 27 Mac ini.

"Sultan mengambil langkah bijak dengan tidak menghadiri AGM Perkasa kerana ia akan mencerminkan Sultan Selangor mengambil pendirian politik secara berat sebelah sedangkan negeri Selangor pada ketika ini berada dalam pentadbiran Pakatan Rakyat," katanya. -SK

Sultan Kelantan berkemampuan lafaz talak kepada isteri kedua

Mahkamah Tinggi Syariah di sini diberitahu bahawa Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra sudah berkemampuan membuat keputusan termasuk melafazkan perkataan cerai talak tiga terhadap isteri kedua baginda Cik Puan Elia Suhana Ahmad.

Peguam Syarie Zainul Rijal Abu Bakar yang berhujah di hadapan Hakim Syarie Abdullah Man berkata, ini berdasarkan keterangan tiga doktor pakar dari Hospital Mount Elizabeth, Singapura melalui surat bertarikh 1 Feb lalu kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra.

“Berdasarkan kepada surat itu, baginda Sultan berkemampuan membuat keputusan sendiri,” kata beliau sewaktu berhujah menafikan dakwaan defendan melalui peguamnya Fakhrul Azman Abu Hassan.

Sultan Kelantan kembali ke Kota Baru dari Singapura awal bulan ini.

Zainul Rijal berkata, Sultan Kelantan didakwa telah menjatuhkan talak itu kepada Elia Suhana pada 12 Feb lalu.

Beliau juga turut membacakan satu perenggan daripada surat itu yang berbunyi “His Royal Highness (HRH), Sultan of Kelantan Sultan Ismail Petra is currently capable of making his own decision”.

“Pihak kami (plaintif) akan berhujah mengikut undang-undang syariah kenapa pihak ketiga yang membuat permohonan cerai ini,” katanya.

Fakhrul Azman berkata, pihaknya telah memfailkan permohonan interlokutori atau permohonan dalam permohonan pagi ini untuk membatalkan permohonan lafaz cerai Sultan Kelantan terhadap Elia Suhana yang difailkan seorang wanita Nik Rorhana Wan Abdul Rahman, 60, baru-baru ini.

Beliau berkata permohonan pembatalan itu menyebut tidak sepatutnya ada pihak ketiga yang membuat permohonan lafaz cerai.

Selain itu, defendan turut memohon satu pemeriksaan kesihatan dilakukan terhadap baginda kerana meragui kedudukan kesihatan

Sultan Kelantan yang kini dilaporkan dalam keadaan gering.

Zainul Rijal kemudiannya berhujah mendakwa permohonan membuat pemeriksaan itu tidak relevan, yang sepatutnya perlu dilakukan sebelum berlakunya lafaz cerai oleh baginda.

Beliau kemudiannya berkata pihak plaintif akan menerangkan secara terperinci mengenai penggunaan pihak ketiga dalam membuat permohonan lafaz cerai itu.

Dalam pada itu, Fakhrul Azman memberitahu Sultan Ismail Petra disiasat dan ditemui oleh Majlis Ulama Kelantan berhubung lafaz talak tiga dalam kes permohonan pengesahan cerainya terhadap Elia Suhana memandangkan Sultan adalah ketua agama.

“Kita tidak mahu isu ini akan mencemarkan kedaulatan sultan sebagai ketua agama yang didakwa melafazkan talak tiga,” kata beliau ketika ditemui di pekarangan Mahkamah Tinggi Syariah.

Sementara itu pada prosiding hari ini, Elia Suhana memohon untuk membuat bantahan awal berhubung kes tersebut yang telah difailkan bulan lalu.

Sebelum ini dilaporkan Nik Rorhana adalah individu yang bertanggungjawab memfailkan permohonan tersebut.

“Bagi pihak Cik Puan (Elia Suhana), kami tidak bersetuju dengan permohonan dikemukakan oleh pihak ketiga yang memang mencurigai lebih-lebih lagi dalam keadaan kesihatan Tuanku sendiri yang dikatakan sedang gering.

“Malah berdasarkan kenyataan sebelum ini kerajaan negeri mengatakan Sultan Kelantan belum berkemampuan, maknanya masih gering,” katanya.

Sehubungan itu Zainul Rijal yang mewakili Nik Rorhana berkata, pihaknya telah bersedia bersama hujahnya untuk menghadapi kes tersebut.

“Kita akan berhujah dari sudut hukum termasuk undang-undang syariah dalam kes ini selepas menerima surat bantahan itu,” katanya.

Hakim Syarie menangguhkan prosiding sehingga 4 April ini untuk mendengar semula kes itu.

Abdullah menetapkan 4 April ini sebagai tarikh sebutan semula bagi membolehkan pihak plaintif menerima salinan permohonan pembatalan lafaz cerai itu.

Abdullah juga bersetuju agar kes itu didengar bersama tuntutan defendan yang meminta pihak Istana akur terhadap keputusan mahkamah yang sama membenarkan beliau melawat baginda seperti yang diputuskan.

Pada 4 Feb lepas, Mahkamah Tinggi Syariah di sini membenarkan Elia Suhana secara rasmi melawat Sultan Kelantan dari pukul 7 pagi Sabtu sehingga 7 pagi Isnin setiap minggu, namun perintah itu gagal dipatuhi.

Pada 21 Feb pula, mahkamah yang sama mengeluarkan notis tunjuk sebab terhadap Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dan dua kakitangan istana yang lain mengapa tindakan tidak boleh diambil kerana mengingkari perintah itu.

Elia Suhana dan Nik Rohana hadir sama pada prosiding hari ini.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .