Ikuti Blog ini

Bala, Raja Petra ada ‘kunci peti rahsia' kabinet Najib?


KUALA LUMPUR, 6 Julai: Penyiasat peribadi, Balasubramaniam kemungkinan mempunyai 'anak kunci peti rahsia' kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuya Shaariibuu, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Ada sesuatu disembunyikan dari kita, seolah-olah Bala ini pegang ‘kunci peti rahsia’ tak kiralah kes Altantuya atau rahsia aktiviti isteri orang nombor satu negara," jelas beliau petang tadi di lobi Parlimen.

Sekiranya tidak, beliau berkata, takkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membatalkan niat menghantar tiga pegawai penyiasat (IO) ke London untuk bertemu Bala.

Dalam pada itu, beliau turut mempersoal keengganan SPRM itu kononnya atas nasihat Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patai.

"Tengah malam pun, SPRM sanggup buat rayuan di mahkamah supaya mereka boleh siasat, takkan dalam isu Bala ini, mereka ikut Peguam Negara dengan serah soalan pada peguam Bala saja," jelas beliau.

Beliau turut meminta pihak berwajib menyiasat 40 peratus pendedahan pemilik sesawang Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin (RPK) seperti yang diakui oleh Datuk Mukhriz Mahathir, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

"Kenapa tak siasat kebenaran dalam tulisan RPK ini sedangkan Mukhriz sendiri mengaku bahawa 40 peratus adalah benar," beliau menambah.

Disebabkan itu, beliau sekali lagi menyuarakan rasa hairan dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan polis memburu 'Raja Blogger' terbabit semata-mata.

"Pergi siasat dulu siapa bunuh Altantuyaa, siapa jual kedaulatan negara pada Singapura dan Brunei, siapa bunuh Teoh Beng Hock kerana RPK dedah itu semua," tegas beliau.

Melihat tindakan kerajaan dalam menghadapi pendedahan RPK itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa 'Raja Blogger' itu mungkin mempunyai 'kunci pendua' peti rahsia yang melibatkan salah laku pemimpin tertinggi tertentu dalam kerajaan.

"Kalau tidak ada kunci peti rahsia seperti Bala pun, dia mungkin pernah lihat (peti rahsia) atau mungkin ada kunci pendua yang sangat ditakuti oleh kabinet Perdana Menteri kita," jelasnya lagi.

Tuntas dari itu, beliau menasihatkan kerajaan supaya turut menyiasat beberapa pendedahan Bala dan RPK berhubung pemimpin tertentu. -Hrkh

Mike Tyson menangis di makam Nabi

TYSON dengan pakaian ihram bersiap untuk ke Makkah bagi menunaikan umrah

MADINAH: Bekas juara tinju heavyweight dunia, Mike Tyson, kelihatan menangis ketika berada Raudah semalam dan menganggap dirinya bertuah kerana berada di satu daripada taman syurga.

Lawatan Tyson ke Arab Saudi untuk mengerjakan umrah ditemani Ketua Persatuan Dakwah Kanada, Shahzad Muhammad.

Kata Shahzad, Tyson menjadi begitu emosional ketika mengucapkan salam kepada Rasulullah (SAW) “Dia menangis lebih setengah jam ketika berdiri di depan makam Nabi sambil mengangkat tangannya.

“Tyson terus berada di kawasan Raudah selama beberapa jam untuk bersolat, membaca al-Quran dan berzikir,” katanya, semalam.

Dia kemudian menukar pakaian untuk mengenakan ihram sebagai persediaan mengerjakan umrah.

Sementara itu, kedatangan Tyson menarik perhatian orang ramai yang berpusu-pusu untuk melihatnya dari dekat.

Sesetengah pihak sanggup menunggu berjam-jam di hotel didiaminya berhampiran Masjid Nabawi semata-mata mahu mengambil gambarnya.

Malah, dia terpaksa diiring pengawal keselamatan untuk ke masjid bagi menunaikan solat Zuhur kerana orang terlalu ramai berada di laluan berkenaan.

Tindakan Tyson mengenakan tutup kepala bagi mengelak daripada dikenali juga gagal dan dia terus diekori peminatnya.

Tyson berkata, dia memang gembira diterima baik orang ramai di Tanah Suci.

“Cuma, saya harap tidak diganggu dan biarkan saya menikmati pengalaman beribadah di sini,” katanya.

Selain Masjid Nabawi, Tyson turut meluangkan masa menziarahi Masjid Quba, Masjid Qiblatain (Masjid Dua Kiblat) dan Universiti Islam Madinah. Tyson memeluk Islam ketika di penjara selepas didapati bersalah mencabul kehormatan seorang model kulit hitam.

Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas peninju itu berkata, dia amat takut kepada Allah. - Agensi

Umno-BN ‘gelapkan’ masa depan anak muda Melayu Islam

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita28/umnogelapkan.JPGMARANG - Usaha yang dilakukan oleh PAS meningkatkan tahap pendidikan rakyat dihalang oleh dasar dan kepimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) akan menggelapkan masa depan anak-anak muda dinegara ini.

Penubuhan institusi-institusi pendidikan PAS sering menjadi mangsa tuduhan liar, cemuhan dan kecaman pihak kerajaan Barisan Nasional.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada anggota masyarakat yang memberi kepercayaan kepada kita (PAS), terutama kepada ibubapa dan masyarakat yang memberi kepercayaan kepada kita (PAS) untuk mendidik anak-anak kita (rakyat).

“Jika dalam dewan (Dewan Undangan Negeri) saya kena serang ‘sokmo’ (selalu) oleh Barisan (Barisan Nasional) dan dia (Umno-BN) kata golongan (PAS) yang ‘menggelapkan’ masa depan anak-anak orang kampung.

“Sebenarnya, yang menggelapkan masa depan anak-anak kita (rakyat) bukan kita (PAS). Mereka (Umno-BN) yang menggelapkan masa depan anak-anak kita (rakyat),”kata Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Harun Taib, dihadapan 200 para hadirin, ketika berucap merasmikan Majlis Makan Malam Sempena Jubli Perak Ma’ahad Darul Quran (MDQ) di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, kejayaan PAS mendidik rakyat, tidak akan berjaya tanpa sokongan dan dokongan ahli-ahli parti, ibubapa serta masyarakat.

Katanya, dengan sokongan yang berterusan itu, MDQ kini menjadi sebuah institusi pendidikan yang berjaya sehingga dapat menghantar lepasan pelajar ke beberapa buah Universiti di luar negara.

Beliau yang juga bekas Exco Pendidikan kerajaan negeri Terengganu berkata, kerajaan PAS yang memerintah Terengganu dari tahun 1999 hingga 2004 telah menjalinkan hubungan kerjasama pendidikan dengan beberapa buah Universiti luar negara.

Dengan usaha tersebut, jelasnya, lepasan pelajar MDQ dan institusi pendidikan PAS yang lain kini, boleh menyambung pengajian masing-masing ke negara Timur Tengah serta Eropah.

Namun begitu, katanya, usaha murni PAS memajukan bidang pendidikan tersebut sering kali diganggu-gugat oleh para pemimpin Umno-BN.

“Usaha kita (PAS) ini selalu diganggu oleh Barisan Nasional. Sijil kita (sekolah PAS) yang boleh memasuki Universiti al-Azhar, Mesir diganggu oleh Barisan Nasional dengan meminta pihak al-Azhar Universiti menghapuskan segala pengiktirafannya terhadap Sijil Thanawi yang dikeluarkan di negara ini.

“Dan ini (tidak iktiraf) bukan terkena kepada kita (sekolah PAS) sahaja tetapi juga sekolah-sekolah kerajaan (negeri) yang lain,” tegasnya.

Beliau yang juga Ketua Dewan Ulamak menegaskan, antara kejayaan PAS dalam bidang pendidikan adalah, PAS telah menubuhkan kolej universiti sendiri.

Menurutnya, walaupun kemampuan kewangan kerajaan PAS Terengganu hanya melalui wang zakat anak syarikat kerajaan negeri seperti TDM, namun mampu menghantar lebih 50 pelajar ke United Kingdom.

“Selepas itu, kita (PAS) membuat usaha lanjutan untuk membuka Pengajian Peringkat Diploma dan kita (PAS) membuka Kolej (Kolej Universiti Darul Quran Islamiah) dalam usaha untuk mengatasi masalah pendidikan.

“Semasa kita (PAS) memerintah (Terengganu) dulu dengan wang zakat TDM sahaja kita (PAS) mampu menghantar 51 orang pelajar kita ke United Kingdom,” ujarnya.

Justeru itu, katanya bukan PAS yang menggelapkan masa depan generasi muda, tetapi halangan serta tuduhan tidak berasas pihak tertentu khususnya pemimpin Umno menyebabkan anak-anak muda Islam Melayu ketinggalan dalam pendidikan Islam.

Hadir sama pada majlis tersebut Ketua Dewan Ulama’ PAS Terengganu, Dato’ Husin Awang, Setiausaha PAS Terengganu, Yahaya Ali, Timbalan Pesuruhjaya (III) PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat, Ketua Penerangan PAS Terengganu, Muhyidin Abdul Rashid dan Ketua Muslimat PAS Terengganu, Safinah Jusoh. -BO

Apa yang sedang memeningkan kepala HISHAMUDDIN nie..???

Jawapan Kepada Semua Kemelut Negara: PR Perlu Tawan Putrajaya!

Bukan setakat Penasihat Undang-undang

- PROFESOR DR ABDUL AZIZ BARI

Meskipun Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz cuba menyerang keseluruhannya apa yang beliau buat dalam menangani gerak yang dimulakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim nampak defensif. Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebenarnya tidak perlu membaca peruntukan perlembagaan kerana kita sudah tahu apa isinya. Bukan itu yang dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang itu di Parlimen Selasa lalu.

Isu yang berbangkit dalam soal penasihat undang-undang negeri yang dihantar Jabatan Peguam ke Negara ke negeri-negeri itu ialah dakwaan sabotaj dan enggan menurut perintah. Meskipun gaji dibayar Kerajaan Negeri pegawai berkenaan – yang juga anggota Exco negeri – merujuk kepada Putrajaya dan bukan Menteri Besar. Inilah yang berlaku di Kelantan, Perak dan khabarnya di Selangor juga.

Kenyataan tegas Anwar itu sebenarnya telah lama saya suarakan; khususnya selepas timbulnya masalah antara Kerajaan Negeri di Kelantan dengan istana pada pertengahan 1996. Pada masa sama ia juga menghadapi tekanan daripada perkhidmatan tadbir negeri yang dipimpin setiausaha kerajaan. Ini pelik bunyinya tetapi di Malaysia hal-hal ganjil seperti ini boleh berlaku.

Di negara lain – sebagaimana yang kita lihat di United Kingdom April lalu – parti yang menang diberi laluan. Istana Buckingham tidak mengada-ngada atau kacau daun. Dalam pada itu para pegawai kerajaan dibenarkan menemui parti yang akan membentuk kerajaan baru.

Berbalik kepada Nazri, beliau sepatutnya ditanya mengapa Kerajaan Persekutuan yang UMNO terajui menubuhkan JPP di negeri-negeri yang ia jadi pembangkang. Soalan ini penting sebab Nazri mahu kita ikut perlembagaan sedangkan JPP itu bertentangan dengan konsep negara persekutuan yang ada di Malaysia dan di seluruh dunia. Saya tidak anti UMNO. Saya cuma mahu permainan yang baik; mengikut peraturan. Pemain hebat seperti Diego Maradona pun dikritik apabila dia menjaringkan gol dengan tangan! Kritikan itu masih kita dengar sampai sekarang meskipun yang salah ialah pengadil membenarkan gol curi itu. Bukan dia.

Apa yang didakwa dilakukan pegawai persekutuan di negeri yang Pakatan perintah itu sebenarnya tidak berbeza dengan sikap pasukan polis. Cuma ia tidaklah seteruk pada 1999-2004 di Terengganu apabila ketua mereka di situ, Datuk Othman Talib dengan selamba meremehkan penentangannya kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Menteri Besar.

Sebenarnya ada masalah lebih besar dalam isu yang Anwar bangkitkan itu. Ia berkait dengan kedudukan tiga pegawai kerajaan dalam Exco. Tak kiralah pegawai PTD, pegawai Kamar Peguam Negara atau pegawai perkhidmatan tadbir negeri. Dalam konteks kerajaan bertanggungjawab yang menjadi tunjang dalam sistem demokrasi berparlimen atau Westminster, kerajaan – yakni Kabinet atau Exco negeri – perlu menjadi ahli Dewan. Pegawai bukan ahli Dewan sebab mereka tidak dipilih rakyat. Sebab itu mereka disebut sebagai ahli kerana jawatan; yakni ahli ex-officio.

Peruntukan itu adalah peninggalan sistem yang dibina Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 yang kita kekalkan. Ada banyak sebab kita boleh kemukakan mengapa peruntukan ini perlu dimansuhkan. Tetapi biarlah ini kita bincangkan pada ruangan lain.

Terlanjur membincangkan peruntukan mengenai Kerajaan Negeri sebenarnya di Sabah pun ada peruntukan yang ganjil. Peruntukan ini membenarkan pelantikan ahli DUN, dan peruntukan inilah menyebabkan berlakunya krisis di Sabah selepas pilihan raya negeri 1985 apabila pemimpin Usno Tun Datu Mustapha, menggunakan peruntukan itu, menyerbu masuk ke istana dan meminta Yang di-Pertua Negeri Tun Adnan Robert melantiknya sebagai Ketua Menteri.

Peruntukan-peruntukan yang sedemikian itu bukan sahaja ketinggalan zaman, tetapi bertentangan dengan demokrasi, dan kita sudah lihat bagaimana ia digunakan untuk membuat sabotaj. Rakyat perlu prihatin soal ini.

Apa pun Anwar tidak perlu bertindak sekarang kerana sebagaimana diduga, musuh mereka akan menyeret istana. Ini kita dapat hidu dalam sidang akhbar Nazri Rabu lalu. Apa yang Anwar perlu buat ialah pastikan Pakatan berada di Putrajaya terlebih dahulu. Tanpa kuasa persekutuan sukar untuk Pakatan membuat perubahan. Dengan kuasa itu saya rasa mudah sedikit untuk mereka berkira dengan istana. Tetapi sebenarnya kuasa tadi jarang digunakan, itu mungkin kerana UMNO tidak lupa membawa persembahan yang baik-baik. Ini hanya boleh Anwar sembahkan kalau beliau duduk di Putrajaya. -SH

Gantung Suara Keadilan Tanda PRU-13 Semakin HampirOleh Faizal Ezzany

KUALA LUMPUR 6 Julai - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menolak kemungkinan tindakan Kementerian Dalam Negeri menggantung penerbitan lidah rasmi KEADILAN, Suara Keadilan sebagai antara tanda jelas Pilihan Raua Umum ke-13 semakin hampir
Anwar menganggap tindakan terdesak kerajaan Umno-Barisan Nasional terpaksa di ambil supaya semua penyelewengan dan salah urus tadbir yang berlaku di dalam Lembaga Pembangunan Tanah Persekutuan (Felda) tidak diketahui oleh rakyat negara ini khususnya golongan peneroka.

Kepincangan di dalam Felda yang didedahkan oleh akhbar rasmi KEADILAN dalam keluaran 22-29 jun lalu telah menimbulkan ketakutan kepada pimpinan atasan Umno sehingga mengarahkan KDN menggantung permit penerbitan Suara Keadilan dengan alasan yang tidak berasas walaupun jawapan surat tunjuk sebab telah dijawab oleh Pengarang Suara Keadilan.
"Sekatan terbitan yang dikenakan ke atas Suara Keadilan mengambarkan pilihan raya umum semakin hampir, Umno sekarang berada dalam ketakutan kerana pendedahan terbabit boleh mengugat sokongan mereka nanti.

"Kita melihat tindakan yang dilakukan itu secara terdesak tanpa menunggu keputusan saman yang ingin dikemukakan oleh Felda di mahkamah, KDN mengharamkan penerbitan Suara Keadilan agar kita tidak boleh membongkar penyelewengan yang mereka lakukan di dalam Felda ataupun agensi-agensi kerajaan yang lain.

"Umno sekarang mengambil tindakan segera menutup isu Felda dengan memperbesarkan cerita pasal Anwar Ibrahim yang dikatakan minta maaf dengan pemimpin Yahudi di dalam akhbar kawalan mereka, Utusan Malaysia.

"Jadi inilah masanya mereka mengambil kesempatan dengan isu terbabit, sekat terbitan Suara Keadilan agar tidak boleh memaparkan isu kepincangan mereka dalam pilihan raya umum nanti dengan harapan rakyat tidak akan mendapat maklumat tentang kepincangan mereka," kata beliau kepada Suara Keadilan di lobi parlimen semalam.

Tambah Anwar lagi, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali akan bertanggungjawab untuk membahaskan usul tentang sekatan terbitan yang dikenakan oleh KDN ke atas Suara Keadilan di dalam Dewan Rakyat yang dijadualkan esok tetapi ini bergantung kepada keputusan Yang DiPertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Kenyataan Muhyiddin ugut orang Melayu

KUALA LUMPUR, 6 Julai: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim Anwar menyifatkan kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung kuasa politik orang Melayu sebagai satu ugutan.

Katanya, kenyataan itu merupakan ugutan kepada orang Melayu kerana Umno gagal menangani masalah ekonomi di antara kaum di negara ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media di lobi Parlimen hari ini sebagai mengulas kenyataan Timbalan Presiden Umno itu yang mengingatkan bahawa orang Melayu berhadapan dengan kemungkinan hilang kuasa politik jika mereka terus berpecah-belah sesama sendiri.

"Kenyataan pimpinan Umno mengugut dan menimbulkan kebimbangan di kalangan masyarakat Melayu, perkembangan pollitik yang berlaku sekarang ini menggugat kedudukan dan kuasa Melayu.

"Sekarang jurang pendapatan antara kaum semakin melebar. Umno gagal tangani perkara ini. Melayu ini bukan golongan terkaya yang memimpin Umno dan kroni mereka. Melayu ini ialah puluhan juta bumiputera yang perlu diberi perhatian dan pembelaan," katanya.

Anwar menambah, pemimpin Umno sedang menggunakan 'wacana' baru apabila kedudukan mereka semakin terancam.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata, kesatuan yang dibina dalam Pakatan Rakyat (PR) iaitu PAS, PKR dan DAP yang sebenarnya menjadi kebimbangan pemimpin Umno/BN.

Tegasnya, kekuatan PR langsung tidak menggugat kuasa politik Melayu malah beliau yakin masyarakat Melayu dan kaum bumiputera lain berasa lebih selamat di bawah pentadbiran PR.

"Ini saya perlu tegaskan kerana ini satu wacana baru yang diguna Umno di kala (mereka) terhimpit. Kekuatan yang dibina dalam Pakatan Rakyat iaitu PAS, PKR dan DAP sebenarnya menggugat pimpinan Umno dan tidak menggugat kuasa politik Melayu.

“Malah saya berkeyakinan hak Melayu, nasib masyarakat Melayu, kaum bumiputera lain seperti Iban, Kadazan dan lain-lain akan lebih diberi perhatian kerana dasar kita jelas memacu ekonomi dan menghapuskan penyelewengan, pemborosan dan membela nasib rakyat miskin yang terpinggir," katanya yang juga penasihat PKR.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan kenyataaan berbau kebimbangan pemimpin Umno itu membuktikan mereka mengiktiraf PR sebagai pakatan yang mula diterima dan diyakini oleh orang Melayu.

"Ini satu gambaran pengiktirafan memperakui bahawa Pakatan Rakyat sebenarnnya mendapat sokongan yang besar daripada masyarakat Melayu. Oleh kerana mereka takut kehilangan kuasa, jadi mereka cuba menakut-nakutkan orang Melayu.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS turut menganggap Umno sedang menggunakan pendekatan lapuk untuk mewujudkan rasa tidak senang di kalangan masyarakat Melayu.

"Saya anggap pendekatan ini satu pendekatan lapuk yang sudah tidak relevan dengan suasana politik semasa yang harus dibakul sampah dan telah pun dibakul sampah oleh rakyat.

"Saya lihat Umno masih terkebelakang sdangkan pemikiran rakyat pelbagai kaum sudah ke hadapan melihat satu perubahan kepada Malaysia baru," katanya.

Tegasnya juga, PAS memberikan jaminan untuk membawa pendekatan yang menekankan soal keadilan kepada semua kaum.

"Kami daripada PAS memberi keyakinan bahawa pendekatan yang kita bawa ialah soal keadilan untuk semua kaum, dan tidak perlu Melayu harus bimbang dengan situasi hari ini," katanya. -Hrkh

Ohh! Rupanya UMNO-BN Menderita !

Umno lahir dalam rumah penjajah. Bermula dengan kekuasaan memerintah. Pemimpin Umno lahir dengan kemewahan dan mendapat pendidikan di England. Anak, cucu hatta cicit mendapat warisan yang sama. Apa mereka tahu tentang perit getir perjuangan dan penderitaan. Mereka menerima kemerdekaan dan setreusnya memerintah dengan sekadar basuh kaki sahaja. Dipersiapkan oleh penjajah sebelum menganugerahkan kemerdekaan.
Pemimpin Pas semenjak awal dari Hizbul Muslimin sehingga bernama Pas telah membilang jeriji besi. Merengkok dalam penjara. Pejuang dan pendokongnya sentiasa berkorban membanting tulang, memeras keringat dan mengikis harta untuk infaq dan berkhidmat kepada rakyat. Separuh abad tidak mengenal erti kuasa dan pemerintahan tetapi jiwa mantap mengharungi apa sahaja demi agama, bangsa dan tanah-air.
Kalah dalam pilihanraya itu biasa. Menang itu luar biasa. Hari ini Allah memberi kemenangan kepada sebahagian negeri mengecapi kemanangan khususnya di Kedah dan Selangor termasuk Wilayah Persekutuan. Mka bermadahlah pemimpin UMNO selaku Menteri Wilayah Persekutuan

“Sukarnya bila hilang kuasa” kata Nong Chik.

BN hanya boleh memberikan perkhidmatan kepada rakyat jika kekal berkuasa, kata Pengerusi Umno Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. Katanya, jelas sekali bahawa di kawasan kita kalah, anggota BN lumpuh apabila kemudahan yang ada dimonopoli oleh Pakatan Rakyat.

"Saya daripada bahagian di mana kita kalah. Mereka beritahu saya betapa sukarnya bagi mereka berada di bawah Pakatan," katanya dalam mesyuarat tahunan bahagiannya di PWTC, Kuala Lumpur hari ini.

"Mereka perlu bekerja keras, (sampai) berkempen bawah khemah di rumah mereka."Inilah yang berlaku kalau kami tidak lagi berkuasa,
" katanya yang juga menteri wilayah persekutuan dan kesejahteraan bandar Malaysia.

Benarlah firman Allah dalam surah al-Nisa : 104 bahawa musuh pun rasa sakit yang sama. Dok ingat mereka kuasa banyak, duit banyak relax je.

وَلَا تَهِنُوا فِي ابْتِغَاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا يَرْجُونَ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا

Janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). jika kamu menderita kesakitan, Maka Sesungguhnya merekapun menderita kesakitan (pula), sebagaimana kamu menderitanya, sedang kamu mengharap dari pada Allah apa yang tidak mereka harapkan. dan adalah Allah Maha mengetahui lagi Maha Bijaksana.

إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَتِلْكَ الأيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاس وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَتَّخِذَ مِنْكُمْ شُهَدَاءَ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ

Jika kamu mendapat luka, Maka Sesungguhnya kaum itupun mendapat luka yang serupa. dan masa (kejayaan dan kehancuran) itu kami pergilirkan diantara manusia (agar mereka mendapat pelajaran); dan supaya Allah membedakan orang-orang yang beriman (dengan orang-orang kafir) supaya sebagian kamu dijadikan-Nya (gugur sebagai) syuhada' dan Allah tidak menyukai orang-orang yang zalim, Surah al-Imran : 140

Kini setelah mereka hilang sebahagian kuasa yang membuat mereka rasa sombong dan angkuh selama ini lalu mereka mungungkitkan penderitaan. Dan derita itu seolah-olah derita rakyat. Sebenarnya ia bukan derita rakyat tetapi derita UMNO-BN.

Perkara yang sama pernah diungkapkan oleh pemimpin Umno Terengganu sehingga dibawa ke dalam Perhimpunan Agung Umno di PWTC yang akhirnya mencadangkan dirampas royalti minyak di Terengganu dan menjadi wang ehsan lalu diurus oleh Umno Terengganu tanpa melalui akaun wang yang disatukan Kerajaan Negeri. Bermulalah episode pengkhianatan, kezaliman, diskriminasi, rasuah, kroni dan seribu macam kejahatan bernama UMNO-BN. Dengan duit mereka menrencanakan untuk merampas kembali Terengganu dari tangan Pas. Rakyat Terengganu yang kebanyakannya masih lagi miskin dan ketinggalan terpedaya dengan umpan dan ugutan Umno-BN. Dengan perancangan kotor pilihanraya serta kerjasama SPR dan pihak kerajaan Pusat beserta kementerian termasuklah polis dan tentera menyebabkan kerajaan Pas tumbang di Terengganu.

Kerana itu sebagai ingatan khususnya PR di Selangor dan Wilayah Persekutuan. Umno umpama harimau yang cedera. Bukan sekadar mengaum bahkan akan melakukan apa saja tindakan demi menyelamatkan survival politik serta tali hayat politik mereka. Dalam keadaan sisa-sisa baki harta yang mereka ada meskipun tiada royalti serta kekuasaan kerajaan pusat bersama dengan mereka dan dalam keadaan banyak masa rehat dikalangan pimpinan Umno kerana tidak sibuk memerintah negeri nescaya mereka akan merancang dan melakukan apa saja tindakan untuk merampas kembali kuasa khususnya di Selangor yang merupakan pusat menjana pemerintahan dan pentadbiran Negara.

Tidak mustahil strategi daftar pemilih dan pengundi yang mengundi beberapa kali yang dipraktikkan pada tahun 2004 akan diguna pakai di Terengganu juga akan diparktikkan di Selangor. Dengan kerjasama SPR, Jabatan Pendaftaran, polis maupun tentera akan diguna-pakai. Demi menyelamatkan nyawa Umno-BN nescaya mereka sanggup melakukan meskipun bertentangan dengan agenda demokrasi itu sendiri. Apatah negeri Selangor dengan pengundi Bandar yang sukar dicula dan dikenali lebih mudah untuk dipraktikkan. Negeri Sabah juga pernah mengalami nasib yang sama.

Cuma sehingga kini, apa yang diperhatikan disebalik tangan-tangan durjana yang mengkhianati dan menipu rakyat yang membawa kemenangan palsu kepada UMNO-BN itu tidak kekal lama. Mereka semua dibalakan oleh Tuhan dengan kehilangan dan ditarik pangkat dan kuasa. InsyaAllah, pengkhianatan mereka itu kini telah membarahkan penyakit keseluruhan akar umbi parti mereka.
Kini mereka hanya sekadar menunggu saat kematian meskipun mereka berusaha menyambung nyawa mereka. Terlalu banyak dosa dan kezaliman yang mereka lakukan. Cukuplah separuh abad diberi kuasa dan Pru kali ke-13 nanti insyaAllah kuasa rakyat akan dikembalikan kepada yang lebih berhak. Dan ajal kekuasaan Umno-BN sudah tamat dan mereka akan bertanggungjawab dihadapan Allah segala kerosakan yang dilakukan sepanjang pemerintahan mereka itu.

http://ustsaifulbahri.blogspot.com

Sempena ulang tahun pertama rusuhan berdarah di bandar Urumqi

A Muslim ethnic Uighur woman walks on a street in Urumqi, capital of China's Xinjiang region on July 3, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region's Muslim ethnic Uighurs and members of China's majority Han ethnicity. Urumqi was torn in two on July 5, 2009 as the Uighurs vented decades of unhappiness over Chinese rule with savage attacks on members of China's dominant Han.

A Muslim ethnic Uighur woman walks on a street in Urumqi, capital of China’s Xinjiang region on July 5, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region’s Muslim ethnic Uighurs and members of China’s majority Han ethnicity. Urumqi was torn in two on July 5, 2009 as the Uighurs vented decades of unhappiness over Chinese rule with savage attacks on members of China’s dominant Han.

Muslim ethnic Uighur women pass a Chinese paramilatary police on patrol on a street in Urumqi, capital of China's Xinjiang region on July 3, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region's Muslim ethnic Uighurs and members of China's majority Han ethnicity. The government says nearly 200 people were killed and about 1,700 injured in the unrest, China's worst ethnic violence in decades, with Han making up most of the victims.

Muslim ethnic Uighur women pass a Chinese paramilatary police on patrol on a street in Urumqi, capital of China’s Xinjiang region on July 5, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region’s Muslim ethnic Uighurs and members of China’s majority Han ethnicity. The government says nearly 200 people were killed and about 1,700 injured in the unrest, China’s worst ethnic violence in decades, with Han making up most of the victims.

A Chinese paramilatary police patrol passes a Muslim ethnic Uighur woman and a child on a street in Urumqi, capital of China's Xinjiang region on July 3, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region's Muslim ethnic Uighurs and members of China's majority Han ethnicity. The government says nearly 200 people were killed and about 1,700 injured in the unrest, China's worst ethnic violence in decades, with Han making up most of the victims.

Muslim ethnic Uighurs walk on a street in Urumqi, capital of China's Xinjiang region on July 3, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region's Muslim ethnic Uighurs and members of China's majority Han ethnicity. Urumqi was torn in two on July 5, 2009 as the Uighurs vented decades of unhappiness over Chinese rule with savage attacks on members of China's dominant Han.

Muslim ethnic Uighurs and Han Chinese are seen on a street in Urumqi, capital of China's Xinjiang region on July 2, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region's Uighurs and members of China's majority Han ethnicity. The government says nearly 200 people were killed and about 1,700 injured in the unrest, China's worst ethnic violence in decades, with Han making up most of the victims.

Muslim ethnic Uighurs and Han Chinese are seen on a street in Urumqi, capital of China’s Xinjiang region on July 5, 2010 ahead of the first anniversary of bloody violence that erupted between the region’s Uighurs and members of China’s majority Han ethnicity. The government says nearly 200 people were killed and about 1,700 injured in the unrest, China’s worst ethnic violence in decades, with Han making up most of the victims.

People hold placards during a demonstration of France's exiled Uyghur community on July 4, 2010 in Paris to commemorate the 1st anniversary of the events of July 5, 2009 in Urumqi in China, when peaceful demonstrations of the Uyghur people were brutally suppressed by Chinese security forces, killing an untold number of Uyghurs. Uyghurs belong to a Muslim minority speaking a Turkic language, who say they have suffered decades of repression under communist rule.

People hold placards during a demonstration of France’s exiled Uyghur community on July 4, 2010 in Paris to commemorate the 1st anniversary of the events of July 5, 2009 in Urumqi in China, when peaceful demonstrations of the Uyghur people were brutally suppressed by Chinese security forces, killing an untold number of Uyghurs. Uyghurs belong to a Muslim minority speaking a Turkic language, who say they have suffered decades of repression under communist rule.

People participate in a demonstration of France's exiled Uyghur community on July 4, 2010 in front of the Eiffel Tower in Paris to commemorate the 1st anniversary of the events of July 5, 2009 in Urumqi in China, when peaceful demonstrations of the Uyghur people were brutally suppressed by Chinese security forces, killing an untold number of Uyghurs. Uyghurs belong to a Muslim minority speaking a Turkic language, who say they have suffered decades of repression under communist rule.

People participate in a demonstration of France’s exiled Uyghur community on July 4, 2010 in front of the Eiffel Tower in Paris to commemorate the 1st anniversary of the events of July 5, 2009 in Urumqi in China, when peaceful demonstrations of the Uyghur people were brutally suppressed by Chinese security forces, killing an untold number of Uyghurs. Uyghurs belong to a Muslim minority speaking a Turkic language, who say they have suffered decades of repression under communist rule.

People hold placards and flags during a demonstration of France's exiled Uyghur community on July 4, 2010 in Paris to commemorate the 1st anniversary of the events of July 5, 2009 in Urumqi in China, when peaceful demonstrations of the Uyghur people were brutally suppressed by Chinese security forces, killing an untold number of Uyghurs. Uyghurs belong to a Muslim minority speaking a Turkic language, who say they have suffered decades of repression under communist rule.

Polis China kawal ketat kawasan Islam Xinjiang

URUMQ– Pasukan keselamatan ditempatkan di sekitar bandar Urumqi hari ini, sempena ulang tahun pertama rusuhan berdarah di bandar ini berikutan tercetus ketegangan etnik di bahagian barat China, Xinjiang pada tahun lalu.

Urumqi, ibu negeri wilayah Xinjiang menyaksikan keganasan pada 5 Julai tahun lalu apabila etnik minoriti Uighur meluahkan rasa marah mereka selama berdekad-dekad berhubung pemerintahan China di wilayah itu dengan bertindak menyerang etnik majoriti Han.

Beberapa hari kemudian, kumpulan penunjuk perasaan Han yang berang membalas dendam keluar ke jalan-jalan mencetuskan kekacauan etnik terburuk di China bagi tempoh beberapa dekad.

Pergolakan itu meragut hampir 200 nyawa dan mengakibatkan 1,700 yang lain cedera.

Hari ini, anggota pasukan keselamatan berkawal di sekitar kawasan Uighur, Urumqi.

Polis rusuhan yang dilengkapi senjata meronda dalam beberapa kumpulan, diikuti rondaan oleh van-van polis di kawasan tersebut.

Polis bersenjata memakai topi keselamatan dan perisai turut berkawal di tepi Dataran Rakyat di tengah bandar ini, di mana rusuhan tercetus tahun lalu.

“Keadaan boleh dikatakan tegang hari ini. Tidak ramai orang berada di jalan-jalan raya sedangkan pada waktu ini biasanya orang ramai sedang sibuk.

“Etnik Uighur mungkin tidak berani keluar kerana hari ini adalah ulang tahun pertama rusuhan,” kata Liu Yan, 50, seorang pemandu teksi daripada etnik Han. – AFP

…………………………………………………………………………………………………….

Umat Islam Di China Berjumlah Hampir 22 juta orang.Separuh Daripada jumlahnya adalah penduduk dari wilayah Xinjiang,..

Berdasarkan statistik populasi yang dikeluarkan pada tahun 1936, bilangan umat Islam di China dianggarkan berjumlah 48,104,240 orang.Sejak Xinjiang diambil alih oleh Parti Komunis pada tahun 1949,Presiden Mao Zedong pada ketika itu berhasrat untuk mengasingkan umatIslam berdasarkan latar belakang etnik dan bukan identiti sebagai Islam.Penghapusan sekitar separuh umat Islam yang begitu drastik tidak pernah dijelaskan oleh kerajaan pada ketika itu. Walaupun begitu, rayuan sejumlah sami Tibet atau pejuang-pejuang demokrasi di Dataran Tiannamen telah mengurangkan penghapusan umat Islam China secara beramai-ramai.

Kenyataan Shafie bahaya, tidak bertamadun

JOHOR BAHRU, 6 Julai: Ketua Penerangan PAS Negeri Johor, Mazlan Aliman menganggap ucapan Naib Presiden Umno, Datuk Mohd Shafie Apdal berhubung PAS sesat sebagai kenyataan yang sangat merbahaya, biadab serta tidak bertamadun.

Katanya, kenyataan Shafie itu jelas menunjukkan kedangkalannya selain tidak dapat menerima kenyataan bahawa PAS bersama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat telah diberi mandat oleh rakyat untuk memerintah beberapa negeri pada Pilihan raya Umum ke-12 lalu.

“Beliau mungkin tidak menyedari bahawa PAS yang ditubuhkan secara sah pada 1951 telah disertai hampir 1 juta ahli berdaftar sehingga hari ini dan jumlah ini tidak termasuk para penyokong PAS yang berada di luar parti terutama di kalangan bukan Islam,” ujarnya.

Tambahnya, dakwaan beliau bahawa PAS parti ajaran sesat jelas telah menyimpang dari realiti sebenar yang berlaku sebaliknya dakwaan itu hanya memperjelaskan lagi kegusaran serta ketakutan beliau selaku pemimpin tertinggi Umno apabila rakyat mula menolak Umno BN mutakhir ini.

Justeru, ujarnya bagi mengembalikan sokongan rakyat terutama orang Melayu kepada Umno BN, maka Shafie terpaksa mengeluarkan kenyataan yang sangat dangkal dan berniat jahat itu, meski pun bakal mengundang padah dan petaka kepadanya dan Umno.

“Jika Shafie mendakwa PAS parti ajaran sesat, apakah beliau berani menyatakan bahawa kesemua ahli PAS juga sesat,” katanya pada sidang media selepas membuat laporan di Balai Polis Sentral, dekat sini, kelmarin.

Sehubungan itu, Mazlan meminta polis menjalankan siasatan berhubung kenyataan Shafie itu kerana ia sangat merbahaya selain boleh menimbulkan pandangan negatif orang ramai terhadap PAS dan juga ahli-ahli PAS.

“Kenyataan beliau ini juga dibimbangi akan menyesatkan serta memesongkan akidah umat Islam yang mungkin terdorong dengan prasangka yang tidak bersandarkan kepada maklumat yang sebenar.

“Kita juga mendesak Shafie memohon maaf secara terbuka serta menarik balik tuduhan yang sangat jahat ini, sekiranya beliau enggan berbuat demikian dalam masa terdekat ini maka kita akan terus membuat laporan polis ke atas beliau di seluruh negara,” tegas Mazlan lagi.

Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, didakwa mengeluarkan kenyataan tersebut ketika merasmikan Majlis Perwakilan Umno Bahagian Kulaijaya di Dewan Raya Kampung Pertanian Kulaijaya, Sabtu lalu. -Hrkh

UMNO Sambung Khidmat APCO, Rakyat Perlu Bangun Tentang UMNO Habis-habisan


Putrajaya sambung khidmat APCO setahun lagi

Pentadbiran Najib memperbaharui kontrak khidmat Worldwide untuk tempoh setahun lagi bulan lalu meskipun pembangkang membantah kehadiran firma tersebut atas alasan mempunyai hubungan dengan Israel, rejim yang dikutuk umat Islam.

Difahamkan APCO mengambil konsultan-konsultan tempatan dalam kontrak terbaru dengan sumber Jabatan Perdana Menteri mengatakan, pakej kali ini tidak selumayan berbanding RM76.8 juta dibayar bagi tempoh 15 Julai 2009 dan 4 Jun 2010 untuk khidmat memperbaiki imej Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Pentadbiran Najib sudah memperbaharui kontrak dengan APCO Worldwide sekurang-kurangnya untuk tempoh setahun lagi,” kata satu sumber kerajaan kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan kelulusan pada dasarnya itu diberikan seminggu lalu.

Bagaimanapun keputusan itu dirahsiakan bagi mengelakkan bantahan berhubung kaitan Malaysia dengan firma itu yang didakwa ada kontak dengan ejen-ejen Israel.

Malah satu sumber memberitahu The Malaysian Insider, syarat-syarat kali berlainan berbanding dengan perjanjian sebelum ini.

“Kali ini, perjanjian antara APCO dan Malaysia kini lebih bersifat terbuka. Di bawah perjanjian baru ini, kedua-dua pihak mempunyai opsyen untuk menamatkan perjanjian pada bila-bila masa sebelum kontrak berakhir dalam tempoh setahun ini,” kata sumber itu. The Malaysian Insider juga diberitahu, pegawai-pegawai APCO yang baru telah dilantik untuk menyelia terma dan syarat perjanjian terbaru ini.

“Juga wujud rasa tidak senang di kedua-dua pihak berhubung soal bagaimana (pertikaian) pelantikan APCO boleh tercetus dan ia tidak dapat dikawal ekoran liputan media dan cara isu ini ditangani.

“Kali ini, saya boleh mengatakan lima pegawai APCO yang baru dilantik untuk menyelia (kandungan) perjanjian baru ini, dan untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar,” kata beliau.

Difahamkan, salah seorang pegawai utama merupakan bekas ketua komunikasi luaran pejabat ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat utiliti tempatan.

Pegawai-pegawai APCO yang berpejabat di Singapura enggan mengulas mengenai perjanjian baru antara pejabat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan firma itu ketika dihubungi The Malaysian Insider menerusi emel dan panggilan telefon.

“Menjadi dasar APCO untuk tidak membincangkan kontrak secara terbuka,” kata jurucakap syarikat itu menerusi emel kepada The Malaysian Insider.

Firma itu yang berpejabat di Singapura, kini diketuai oleh bekas pengarah urusan Garry Walsh yang juga ketua akaun global bagi Microsoft, salah satu pelanggan utama APCO.

Isu APCO telah mendominasi sidang Parlimen yang lepas dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas alasan telah mengelirukan Dewan Rakyat.

Sesi itu telah ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Anwar mendakwa beberapa pegawai tentera Israel utama berkhidmat dengan APCO.

Selain itu Anwar juga mengaitkan konsep 1Malaysia yang digerakkan oleh Najib sebagai idea mirip One Israel yang dibangunkan untuk kepimpinan bekas perdana menteri Israel Ehud Barak.

APCO telah menafikan adanya hubungan dengan One Israel dan menegaskan, inisiatif 1 Malaysia sudah pun diilhamkan sebelum pelantikan firma berkenaan. -GB

Pakatan cabar BN hadapi isu ‘bagaikan anak jantan’
Pemimpin Pakatan Rakyat malam tadi mencabar kerajaan Barisan Nasional (BN) supaya berdepan dengan isu-isu semasa bagaikan “anak jantan”, bukannya menggunakan kuasa dan undang-undang termasuk Akta Hasutan bagi menghalang mereka daripada terus menyalurkan maklumat kepada rakyat.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, tindakan kerajaan BN menggunakan Akta Hasutan adalah semata-mata untuk mengekang dan menghalang pergerakan pemimpin PR.

“Saya dan 15 ahli Parlimen PR lain didakwa di bawah Akta Hasutan dan semua dokumen serta fakta berkaitan akan disiasat di bawah akta tersebut.

“Kenapa kerajaan BN menggunakan Akta Hasutan? Ini kerana ia mudah untuk memenjarakan kami. Ingin saya tegaskan bahawa kami tidak akan lari ataupun menyerah kalah walaupun berdepan dengan risiko ditangkap,” katanya.

Yang terbaru akhbar salah satu komponen PR, Suara Keadilan berhadapan dengan risiko kehilangan permit penerbitan.

Permit yang tamat tempoh pada 30 Jun lalu tidak diperbaharui lagi.

Beliau juga memberikan amaran kepada kerajaan BN supaya tidak memberi tekanan kepada PR.

“Lagi kuat BN tekan, lagi kuat PR akan menentang mereka. Tindakan BN secara terus menekan PR membuktikan bahawa BN sudah berada di ambang kemusnahan.

“Kenapa BN halang PR? Ini kerana mereka sudah tidak mampu menghalang hujah-hujah kami kepada rakyat.

“Kami tidak bawa hujah-hujah di kedai kopi ataupun tepi jalan tapi hujah yang kami bawa adalah bersama fakta sebab itu pemimpin PR dihalang,” katanya ketika berucap pada Forum Keamanan Gaza anjuran Angkatan Muda Keadilan (AMK) Wangsa Maju di Gombak dekat sini, malam tadi.

Turut hadir Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Naib Presiden PKR Azmin Ali, Pengarah Strategik PKR Tian Chua, Ahli Majlis Pimpinan PKR Datuk Dr Tan Kee Keong, Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin, Timbalan Ketua AMK Fariz Musa dan sukarelawan Gaza Mustafa Mansur.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian mempersoalkan tindakan kerajaan menyerahkan dua blok minyak kepada Brunei dan Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjung Pagar kepada Singapura.

“Kerajaan cakap status dua blok minyak iaitu blok L dan M adalah kawasan bertindih tapi senyap-senyap serahkan kepada Brunei.

“Kalau kawasan bertindih kenapa kerajaan tidak lawan, Pulau Batu Putih dan Pulau Sipadan kita terima tetapi kenapa dua blok minyak ini diserahkan bulat-bulat kepada Brunei? Tidak sangka begitu mudah kerajaan menyerahkan kedua-dua blok minyak tersebut.

“Selain itu dalam isu penyerahan Stesen KTMB di Tanjung Pagar, bagaimana kerajaan boleh menggadaikan stesen tersebut kepada Singapura? Tindakan kerajaan ini merupakan satu pengkhianat kepada Kedaulatan Negara,” katanya dihadapan kira-kira 500 orang yang menyertai forum tersebut.

Dalam pada itu, Tian Chua mahu rakyat negara ini agar menolak segala bentuk penindasan dan kezaliman yang dilakukan oleh mana-mana pihak sama ada di dalam ataupun luar negara.

Katanya, penindasan dan kezaliman harus ditentang oleh semua rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan budaya.

“Kita harus tegas dan jangan sesekali berkompromi dalam menentang penindasan dan kezaliman yang berlaku.

“Segala bentuk kezaliman termasuk kekejaman yang dilakukan rejim Zionis di Palestin atapun dimana-mana harus ditentang oleh semua rakyat.

“Asalkan ada pelanggaran hak asasi manusia kita sebagai rakyat harus bangkit dan bertegas dalam perkara ini,” katanya dengan merujuk kepada serangan komando Israel ke atas kapal Mavi Marmara milik Turki yang sedang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza Mei lalu.

Tian Chua berkata PKR akan terus mendidik masyarakat tentang hak asasi manusai tersebut kerana ia adalah tanggungjawab bersama dalam menentang kezaliman yang berlaku.

“Tidak kisah orang Islam ataupun bukan Islam kita semua harus prihatin terhadap isu ini.

“Selain itu, jika berlaku kezaliman dihadapan kita jangan hanya mendiamkan diri sebaliknya menentang kezaliman tersebut.

“Ini kerana penindasan dan kezaliman yang dilakukan adalah fahaman rasis rejim zionis yang menzalimi rakyat,” katanya. - malaysianinsider

Tuduh PAS sesat, tindakan biadap !

Parti Islam Se-Malaysia PAS menganggap dakwaan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berhubung ucapannya yang didakwa menuduh Parti Islam Se-Malaysia itu sebagai parti ajaran sesat, sebagai satu kenyataan yang biadab. Beliau yang juga naib presiden Umno, dalam ucapan perasmian mesyuarat perwakilan Umno bahagian Kulaijaya, telah menuduh PAS sebagai parti ajaran sesat.

PAS mencabar beliau atas dakwaan apa beliau membuat kenyataan begitu? Apakah beliau sudah kehilangan arah dan celaru dalam pemikiran politik sehingga mengeluarkan kenyataan demikian rupa. Di dalam Perlembagaan Pas fasal 3 “Dasar Pas ialah Islam”. Fasal 7 (1) Adapun hukum yang tertinggi sekali dalam pegangan Pas ialah Kitabullah dan Sunnah Rasul serta Ijma’ Ulamak dan Qias yang terang dan nyata. Umno pula apa dasarnya dan apa pula rujukannya?

PAS tidak mahulah ajak Shafie menerangkan apa maksud Islam, Quran, Sunnah, Ijmak dan Qias yang diperjuangkan oleh PAS. Kita tahu kemampuan beliau berhubung kait dengan hal ehwal agama ini. Jadi kalau beliau jahil berkenaan dengan dasar PAS maka jangan membuat tuduhan yang liar terhadap satu juta ahli PAS.

PAS menganggap kenyataan yang biadab daripada seorang naib Presiden Umno yang emosi dan mentah dalam hal ehwal agama sahaja yang sanggup mengeluarkan kenyataan begitu rupa. Parti PAS yang di dokong oleh Tuan Guru dan alim ulama’ macam mana beliau boleh menuduh PAS ajaran sesat.

Satu ketika dahulu PAS pernah dituduh lebih merbahaya daripada komunis, walaupun dalam sejarah perjuangan PAS tidak ada mereka yang menganut fahman komunis yang memimpin PAS, sebaliknya pemimpin Umno yang ditangkap kerana menjadi ejen komunis dan tahan di bawah ISA.

PAS berpandangan bahawa kenyataan biadab ini untuk memburukkkan perjuangan PAS di kalangan orang Islam khususnya dan orang bukan Islam yang sudah semakin dekat dengan perjuangan PAS. Beliau cuba menakutkan orang ramai supaya jangan sokong PAS ketika Umno mengalami masalah dalaman mereka dan kekurangan minyak pelincir untuk menggerakkan parti mereka, terutama lubuk emas umno di Selangor dan Pulau Pinang yang kini berada di bawah Pakatan Rakyat.

PAS menasiihatkan Shafei sebelum hendak menuduh PAS sebagai ajaran sesat , supaya beliau melihat dahulu beberapa kenyataan pemimpin Umno yang menghina hukum Allah dan janggut Nabi Muhammad S.A.W.

PAS memberi amaran, sekiranya beliau tidak menarik balik , kita akan mengarahkan supaya laporan polis dibuat di seluruh negara dan bacaan Yasin dan Solat Hajat diilakukan oleh satu juta ahli PAS di seluruh negara.

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Mengapa polis gagal tangkap Raja Petra ?
Ahli parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini bertanya apakah polis telah melakukan yang terbaik untuk menangkap penulis blog Raja Petra Kamaruddin, yang bebas bergerak secara terbuka di kota London.

"Apakah mereka tidak sedar atau mereka memilih untuk tidak tahu pergerakan dan lokasi RPK?," tanya Khairy dalam sidang akhbar di lobi Parlimen.

"Minggu lalu, dia memberi ucapan di majlis pelancaran Friends for Pakatan Rakyat (FoPR) di London. Siaran akhbar mengenai acara tersebut dikeluarkan dua hari sebelumnya, yang menyenaraikannya sebagai penceramah," katanya.

Ini, tegasnya, diketahui umum dan oleh mereka yang melayari internet dan bukannya maklumat rahsia dari Interpol yang sukar untuk memperolehinya.

Raja Petra secara terbuka berucap di majlis Pakatan di London semalam yang dihadiri oleh kira-kira 200 orang.

"Mengapa mereka tidak boleh menangkapnya? Mengapa tidak ada tindakan dari polis?" soal Khairy, yang juga ketua Pemuda Umno.

Khairy berkata, beliau bingung dengan keadaan itu kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri telah meminta polis supaya menangkap Raja Petra.

Khairy juga bertanya-tanya mengapa ketua polis negara masih satu langkah di belakang dalam menyiasat tempat persembunyian Raja Petra dan siapa yang membantu menyembunyikannya, sedangkan penulis blog itu bebas bergerak di khalayak ramai.

Tambahnya, jika mereka tidak dapat menahan Raja Petra di London kerana kurangnya bidang kuasa, polis harus manfaatkan hubungan baik antara polis Malaysia dan Scotland Yard, ibupejabat polis metropolitan London, untuk membawanya kembali.

Raja Petra menghadapi tuduhan menghasut dan fitnah, tetapi dilepaskan tanpa dibebaskan apabila waran tangkap gagal diserahkan kepadanya.- mkini

Apabila Zambry Sudah Kecut, Pembangkang Juga Disalahkan!

IPOH: Menteri Besar Haram Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sekali lagi mengingatkan anggota Umno di negeri itu agar berwaspada dengan penyusupan penyokong pembangkang ke dalam parti yang bertujuan melemahkan Umno.

Zambry yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri berkata, pihak pembangkang sekarang semakin terdesak kerana Umno semakin kuat.

"Mereka tahu kekuatan Umno di Perak semakin kuat jadi mereka akan cuba menggugat. Mereka akan bertindak dengan apa sahaja cara untuk memecahbelahkan parti," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perbadanan Taman Negeri di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataannya kelmarin bahawa pembangkang di Perak dikesan menjalankan strategi dengan menyusup masuk sebagai anggota Umno untuk memecahbelahkan parti dari dalam.

Katanya, langkah berhati-hati perlu diambil untuk mengelakkan Umno daripada berpecah belah kerana mereka yang menyusup akan bersifat 'talam dua muka' dan membuat kenyataan-kenyataan memancing serta bermain dengan sentimen kebencian.

Sementara itu, mengenai mesyuarat berkenaan, Dr Zambry berkata kerajaan negeri akan memohon peruntukan sebanyak RM20 juta daripada Kementerian Pelancongan untuk menyelia Taman Negeri Royal Belum yang akan dibangunkan sebagai destinasi pelancongan antarabangsa. - BERNAMA
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .