Ikuti Blog ini

TG Nik Aziz dianugerah Tokoh Pendidik Nusantara

SHAH ALAM: Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dianugerahkan sebagai Tokoh Pendidikan Nusantara di Himpunan Pendidik Islam 2012 yang berlangsung di Dewan Unisel hari ini.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz, antara tokoh agama yang cukup disegani baik peringkat negara mahupun antarabangsa.

Malah beliau di antara 50 tokoh paling berpengaruh di dunia di mana beliau menduduki tangga ke-42 dari keseluruhan senarai 500 muslim yang berpengaruh.

Ianya sebagaimana disebut dalam kajian dari Sebuah institusi penyelidikan The Royal Islamic Strategic Studies Centre dengan kerjasama Institut Pemikiran Islam Antarabangsa DiRaja Aal al-bayt yang beribu pejabat di Amman Jordan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz, juga disebut tokoh muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusiaan dan membawa perubahan dalam kehidupan manusia.

Sebelum mendekati dunia politik, beliau pernah menjadi seorang pendidik di Sekolah Agama Tarbiyyah Mardiah Panchor, Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Kelas Dewasa Kemas dan Sekolah Menengah Maahad Muhammadi Kelantan.

Beliau pernah melanjutkan pengajian di India, Pakistan dan Mesir dalam bidang ilmu tafsir, bahasa arab dan perundangan Islam.

Penganugerahan itu disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan Negeri Selangor Halimah Ali yang turut disaksikan oleh Mustasyar Pendidik Datuk Abu Bakar Chik dan Presiden Pendidik Normala Sudirman.

Tuan Guru disarungkan jubah warna keemasan dan dihadiahkan sijil pengiktirafan sebagai Tokoh Pendidik Nusantara.

Sementara itu, Setiausaha Majlis Muasasah Darul Ulum, Ahmad Yahya dan Timbalan Pengerusi Majlis Guru Pasti, Khairiah Muhammad menerima Anugerah Tokoh Pendidik Muda Malaysia.

Himpunan yang berlangsung setengah hari itu turut dihadiri kira-kira 1,000 guru khasnya dari Selangor. -Hrkh

Bas Jelajah Merdeka Diserang Lagi, Kali Ini Di Jasin Melaka


Jasin: Selepas kejadian di Kelantan yang pelakunya masih bebas hingga kini, bas yang digunakan bagi program Jelajah Merdeka Rakyat sekali lagi disimbah cat di Kampung Kelubi di sini, hari ini.

Bas itu disimbah cat merah kira-kira jam 3.30 petang ketika dalam perjalanan menghadiri jamuan Aidilfitri di Kampung kelubi, Jasin kira-kira jam 3.30 petang – dilakukan pada siang hari secara terang-terangan.

Kejadian itu dilakukan kira-kira 30 samseng Umno yang turut menghalang laluan bas, selain menayangkan kain rentang yang penuh dengan kata-kata penghinaan kepada pemimpin KEADILAN.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin ketika dihubungi Malaysia Kini percaya perbuatan tidak bertamadun itu didalangi Pemuda Umno.

“Kami tahu kerana ada salah seorang ahli jawatankuasa Umno Jasin berada bersama mereka,” katanya.

Minggu lalu, bas itu turut disimbah cat merah sekitar jam 4.20 pagi manakala cermin depan retak dilontar batu di Pasar Khadijah, Kelantan.

Sekalipun berlaku keganasan terhadap konvoi melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama pimpinan parti peringkat pusat dan negeri, konvoi itu kemudian meneruskan perjalanan.

Mengikut jadual, mereka akan hadir Rumah Terbuka AidilFitri KEADILAN Melaka di Jalan Cempaka Off Taman Peringat Jaya, Melaka dan Rumah Terbuka keadilan PKR Tangga Batu pada jam 8 malam.

Konvoi kemudian akan bertolak ke Tanjong Minyak, Tangga Batu, Melaka untuk acara Ceramah Perdana di Batu 25, Kg Ramuan China Kechil, Lubok Cina, Melaka, antara jam 9 hingga 12 tengah malam.

Pada waktu sama, konvoi juga akan berada di Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Food Court Pearl Park, Pekan Pulau Sebang, Alor Gajah, Melaka. _KD

BAS jelajah Anwar disimbah cat lagi

Bas yang digunakan bagi program Jelajah Merdeka Rakyat anjuran PKR melibatkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim disimbah cat lagi di Jasin, Melaka hari ini.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin berkata, bas tersebut disimbah cat merah kira-kira jam 3.30 petang ketika dalam perjalanan menghadiri jamuan Aidilfitri di kawasan itu.

"Bas datang dalam jam 3.30 petang di Kampung Rim untuk hadiri program Aidilfitri. Tiba-tiba kami didatangi kira-kira 20 samseng BN yang halang laluan bas kami.

"Kami tahu itu BN kerana ada salah seorang ahli jawatankuasa Umno Jasin berada bersama mereka," dakwanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Katanya, beliau berada dalam bas itu bersama Anwar dan pemimpin PKR negeri ketika kejadian.

Menceritakan detik cemas itu, Shamsul memberitahu, insiden bermula apabila bas yang dinaiki mereka dihalang daripada melalui jalan di kampung tersebut, sehingga mendorong berlaku perbalahan antara petugas AMK dan kumpulan itu.

''Memang ada pergelutan antara skuad AMK dengan mereka. Tetapi akhirnya mereka beri laluan. Selain cat, mereka juga balik objek lain. Tapi saya tak pasti objek apa," kata Shamsul.

Anwar: Samseng makin berani & biadap

Sehubungan itu, Shamsul berkata, PKR Jasin akan membuat laporan polis terhadap kejadian tersebut selepas majlis jamuan Aidilfitri selesai, dijangka lewat petang ini.

''PKR Jasin akan membuat laporan polis selepas ini. Tetapi apa yang kita kesalkan ialah, pihak polis hanya tiba selepas setengah jam kejadian. Baru mereka datang," katanya lagi.

Kejadian ini merupakan kejadian kedua selepas Sabtu lalu, bas sama disimbah dengan cat merah di Kota Bharu, Kelantan kira-kira jam 4.20 pagi ketika bas tersebut diparkir di hadapan Pasar Siti Khadijah.

Sementara itu, Anwar Ibrahim di laman Facebooknya mengecam insiden itu.

''Minggu lepas di Kelantan, kali ini di Melaka. Tindakan samseng makin berani dan biadap!'' tulis Anwar.
-mk


Ron 97 naik untuk diturunkan dalam Belanjawan


KUALA LUMPUR: Pemuda PAS menjangka, harga minyak Ron 97 dinaikkan 30 semalam bertujuan untuk membolehkan ianya diturunkan dalam Belanjawan hujung bulan ini.

Naib Ketua Pemuda PAS, Raja Ahmad Iskandar Al Hiss (gambar) membuat jangkaan itu dalam kenyataannya kepada Harakahdaily.

"Apa yang kami dapat lihat, Barisan Nasional (BN) akan menjadikan Perbentangan Belanjawan Negara pada hujung September ini untuk menggambarkan membela rakyat dan kemungkinan RON97 akan diturunkan harganya?" kata Raja Ahmad.

Kemungkinan ini dapat dilihat ekoran kekerapan kenaikkan harga petrol RON97 yang memberikan kesan sokongan kepada BN.

"Kami turun menjangkakan harga RON95 juga akan diturunkan oleh BN bagi mengembalikan sokongan kepada mereka menjelangnya Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13!" katanya.

Dewan Pemuda PAS Malaysia juga menyifatkan harga minyak petrol RON97 naik 30 sen kepada RM3.00 seliter bermula awal September baru-baru ini tidak mendahulukan rakyat terutamanya dan ianya dilakukan secara tidak dihebahkan meluas melalui Menteri yang bertanggungjawab.

Ini berlainan jika pengumuman penurunan harga petrol akan dihebatkan secara meluas dan sudah tentunya Menteri yang terlibat akan membuat satu sidang media khas disifatkan hanya ‘berlakon’ sahaja.

Pada tahun ini sahaja, harga petrol RON97 telah naik 10 sen dengan harga barunya RM2.50 seliter pada awal Januari yang lalu.

Dan pada awal April yang lalu, harga seliter RON97 berharga RM2.60 setelah ianya naik 10 sen.

Ini tidak termasuk naik 10 sen selepas bulan April setelah dinaikkan dan sebelum dinaikkan pada awal September ini.

Jika dilihat pula pada tahun lepas, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini. -Hrkh

Kaum Cina & India Enggan Ditipu UMNO BN LagiDahulu kaum bukan Melayu terutama orang Cina dan India diperdayakan oleh UMNO bahawa kononnya PAS adalah parti extreme, parti fundamentalis, parti pengganas, dan parti yang nak kerat tangan orang melalui hudud.

Segala momokan UMNO ini akhirnya disedari oleh orang bukan Melayu sebagai tektik kotor UMNO untuk menjauhkan orang Cina dari PAS. Kini semua lontaran negatif terhadap UMNO sudah tidak laku lagi.
Gambar Pilihan Blogger Minggu Ini...Jom Lihat

 :: MENUTUP AURAT BUKAN HALANGAN UNTUK BEKERJA::: Dalil wajib memakai jilbab bagi wanita adalah berdasarkan firman Allah, " Wahai Nabi! katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang Mukmin, ' Hendaklah mereka melebarkan jilbabnya' [Al-Ahzab:59]. Dalil mengenai wajibnya mengenakan pakaian bahagian atas (khimar/tudung) adalah firman Allah, " Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka" [An-Nur:31] Atau sabda Nabi, " lam yashluh an yura minha" (tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya) (HR Abu Dawud). Jadi pakaian yang menutupi seluruh auratnya kecuali wajah dan telapak tangan di anggap sudah menutupi . Nukilan ABu Luqman

MODAL CIPUT TAPI POSING SAKAN

BERMODALKAN SETIN CAT MERAH BERHARGA RM3.50 JEPUAK-PUAK NI BOLEH MASUK BERITAKAH! KAH! KAH!HANGPA PAKAT TENGOK NI
BUKANKAH PELIK BIN AJAIB
DEPA LENGKAP DENGAN UNIFORM TU
MACAM TAU-TAU DAH NAK MASUK BERITA
SIAP POSING MAUT YANG TAK TAHAN TU BEB
KAH! KAH! KAH!PERCAYAKAH ANDA
NAMPAK JELAS TERPANCAR SINAR PENIPUAN
PADA WAJAH-WAJAH MEREKA
KAH! KAH! KAH!Tapi gambaq yang ni sengeh sampai telinga... hehe...biaqpila

PANAS!! Video Ahli Parti Syaitan sedang beribadat tersebar!! Saksikan!!

Pemimpin besar UMNO yang menjadi idola kepada kebanyakkan Blogger Pro UMNO pernah mengibaratkan UMNO/BN itu umpama Syaitan.

Mengulas kenyataan Mahathir itu Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty berkata “Kalau bekas presiden Umno pun mengatakan kerajaan BN adalah syaitan, maka langkah paling tepat ialah segera meninggalkan Umno dan berhijrah kepada Pakatan Rakyat,” 

Sambil itu beliau juga memetik Al-Qur’an Surah Fathir, ayat 6 yang bermaksud “Sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu. Kerana itu hendaklah kamu memusuhinya. Syaitan hanya bermaksud mengajak golongan yang terpedaya supaya sama-sama menjadi penghuni neraka.”

Dalam kumpulan syaitan, penghulu nya ialah Iblis. maka jika Dr Mahathir kata BN adalah syaitan, maka UMNO sebagai ketua , mestilah Iblis.

Bukan aku yang kata, Dr Mahathir, bekas Presiden UMNO yang kata. Oleh kerana ia datang dari Dr Mahathir, maka ianya mestilah suatu kebenaran. UMNO ialah parti Iblis.

Dengan Masjid yang merupakan 'Rumah Allah' dan tempat beribadat ummat Islam sendiri tidak terlepas dari serangan Ahli-ahli atau penyokong-penyokong Parti Syaitan itu (Videonya di SINI ) ianya menimbulkan persoalan di mana dan bagaimanakah mereka beribadat?

Video di bawah menunjukkan mungkinkah ini caranya ahli-ahli Parti Syaitan itu beribadat...

 


Dah nak mampos pun masih tak sedar diri!!  -sumber

Panas!!!!! Mahathir cemas BN gagal rampas Putrajaya jika Pakatan menang

KUALA LUMPUR : Kerajaan BN tidak mampu merampas kembali Putrajaya jika Pakatan Rakyat (Pakatan) menang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang, kata Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.
Terserlah ketakutan Mahathir
Beliau berkata, BN takut Pakatan akan memerintah jauh lebih baik dengan jaminan keadilan akan dilaksana berasaskan keluhuran Perlembagaan.

“Sebab itu BN menakut-nakutkan rakyat supaya tidak memilih Pakatan dalam pilihan raya akan datang. Sebab dia tidak yakin BN boleh merampas kembali Putrajaya jika Pakatan menang.
“BN pun sedar selama ini mereka tidak pernah memerintah dengan baik apatah lagi berlaku adil kepada semua pihak.

“Apabila kita berjaya menawan Putrajaya, kita akan memerintah jauh lebih baik daripada BN. Kita menjamin keadilan kepada seluruh rakyat Malaysia dari segi politik, ekonomi dan sosial,” katanya ketika dihubungi.

Semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad menakut-nakutkan rakyat supaya tidak memilih Pakatan pada PRU-13 kononnya rakyat tidak berupaya kembali kepada BN jika Pakatan memerintah.

Mantan Perdana Menteri yang pernah memerintah secara rejim selama 22 tahun itu berpandangan, Pakatan akan menggunakan apa cara sekalipun untuk mengekalkan kuasa.

Mengulas perkara itu, Surendran berkata, Mahathir sepatutnya sedar selama 55 tahun BN memerintah, mereka menggunakan pelbagai cara untuk mengekalkan kuasa termasuk keganasan politik dan penipuan dalam pilihan raya.

“Mungkin Mahathir terlupa siapa sebenarnya yang memerintah secara tidak adil dan mengamalkan politk berat sebelah,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad menyifatkan Mahathir tidak peka perkembangan semasa apabila memberi amaran tersebut kepada rakyat.

Kata Nik Nazmi, zaman kini sudah berubah dan rakyat lebih matang untuk memilih kerajaan.
“Saya rasa dia tidak peka kepada situasi yang berlaku dalam dunia sekarang. Saya rasa rakyat sudah matang dan mampu membuat keputusan sendiri dengan baik.

“Jika pemerintah baru tidak mengamalkan corak pentadbiran yang lebih baik dan telus, mereka boleh nilaikannya sendiri,” katanya./KeadilanDaily

Royalti Tak Bayar, Kebas Pula Minyak Kelantan Didaratkan Di Terengganu


Kelantan dakwa gas di zon Bunga Kamelia didaratkan di Terengganu

KOTA BARU: Kerajaan Kelantan mendakwa gas di Blok PM301 dari zon Bunga Kamelia yang terletak berhampiran perairan negeri itu akan didaratkan di Kemaman, Terengganu.

“Walaupun ia lebih dekat dengan negeri Kelantan, paip sebesar 15 inci dipasang untuk mendaratkan gas tersebut di pelantar di Kemaman, sekali lagi Kelantan terlepas,” kata Exco Kanan Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa.

Menurut beliau, Petronas akan mendaratkan gas dari zon Bunga Kamelia itu pada bulan Jun tahun depan dengan kapasiti 110 juta kaki padu sehari.

Katanya, jika harga gas dalam anggaran USD12 hingga USD14 sekaki persegi bermakna jumlah royalti ialah antara RM400 dan RM547 juta setahun.

Petronas, kata Husam telah menemui enam kawasan minyak baru di BLok PM301 sejak tahun 2001.


Husam memberitahu, kerajaan negeri membuat keputusan untuk menambah anggota jawatankuasa khas tuntutan petroleum kerajaan negeri Kelantan dengan mengundang penyertaan golongan profesional, NGO serta Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kelantan.

Jawatankuasa ini berbeza dengan penubuhan jawatankuasa khas mengkaji secara adil dan telus berhubung pembayaran hasil petroleum kepada negeri-negeri di pantai timur yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini.

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat telah menghantar surat kepada Najib mengenai tuntutanronyalti gas tetapi belum ada jawaban.

“Kita berharap Perdana Menteri memberi jawaban sama ada menolak tuntutan itu atau mempertimbangkannya,” kata Husam.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .