Ikuti Blog ini

Teruja dengan Persiapan Muktamar!Para petugas , terutamanya Unit Amal , bertungkus lumus hingga ke subuh mencurahkan keringat , bertugas secara sukarela untuk mempastikan keceriaan suasana supaya mood Muktamar benar-benar wujud dan memberi semangat kepada para pendokong parti dari seluruh pelusuk tanah air yang akan mulai berbondong-bondong membanjiri Bandaraya Ipoh esok.

Para petugas persiapan pentas utama persidangan telah menyediakan sistem P.A yang canggih. Sistem Penghawa Dingin pun turut di senggarakan – di bersihkan agar turut dapat memberikan udara yang nyaman dan tenteram.

Orang ramai boleh mendapatkan ‘Kad Pemerhati’ dikaunter Penerangan dengan membayar RM5.00 sebagai pass untuk masuk kedalam dewan persidangan.Sebuah skrin besar dipasang di luar dewan kerana ruang duduk dalam dewan agak terhad hanya kepada 2865 orang sahaja berbanding kehadiran pemerhati yang dijangkakan 15 ribu orang dari seluruh negara.

Kepada para pemerhati yang masih belum mendapat tempat penginapan, bolehlah berurusan dengan Lujnah Penempatan dibawah Sdr Salman untuk mendapatkan maklumat berkenaan lokasi masjid dan surau yang terdekat.

“Hotel disekitar Bandaraya Ipoh telah penuh ditempah, pihak kami sedang mendapatkan kerjasama pihak urusan masjid-masjid dan surau-surau sekitar Bandaraya Ipoh untuk menenpatkan para pemerhati, ” jelas Sdr Salman.

Bagi penginapan para peserta dari Sarawak , PAS Kawasan Gopeng, telah menyediakan tempat khas dibangunan yang pejabatnya dikawasan perumahan Rapat setia Ipoh.

Sdr Badrain selaku Setiusahanya menyatakan, “Kami menyediakan tempat penginapan bagi perwakilan dari Sabah, termasuk pengangkutan untuk mereka.”

Malam tadi para petugas terlibat telah memasang katil-katil untuk perwakilan dari Sarawak.Kalau nak bagi rating , bolehlah diberikan 2 bintang!

Lujnah pengurusan Gerai telah mengadakan mesyuaratnya malam tadi di salah satu Gerai di tapak Muktamar .Mereka meninjau pemasangan khemah untuk gerai Muktamar serta menyemak segala butiran-butiran akhir persiapan.Mereka bercadang untuk membuat pintu gerbang pada sebelah petang esok harinya.Saya akan updatekan nanti pasal pintu gerbang ini nanti!

Sementara itu pasukan petugas pemasangan bendera dan sepanduk sibuk dengan tugas mereka sambil bersantai ditengah-tengah malam hingga ke subuh. Mereka semua teruja dengan acara terbesar tahunan PAS ini – Muktamar ke-45 di Ipoh.

JIHAD TUTUP AURAT DAHULU SEBELUM JIHAD LAWAN ANWAR


Saya menyokong saranan Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis yang meminta Wanita Umno berjihad untuk menutup aurat dahulu sebelum berjihad untuk menang pilihanraya kecil Permatang Pauh.
Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman dalam komennya kepada Harakahdaily menyifatkannya kenyataan Timbalan Ketua Pergerakan Umno (Menteri Pencen), Shahrizat Jalil yang mahu Wanita Umno berjihad di Permatang Pauh, sebagai satu kenyataan yang pelik dikeluarkan oleh golongan yang terdesak.

"Layakkah mereka bercakap tentang jihad? Wanita Umno perlu berusaha berjihad melawan hawa nafsu mereka dulu dengan menuruti perintah Allah. Tak payah bercakap bab jihad kalau masih ramai ahli wanita Umno yang belum menutup aurat. Ajak mereka tutup aurat dulu barulah cakap tentang jihad," kata Ustaz Ya'akub.

Shahrizat dipetik dari sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini dilaporkan mengisyhtiharkan jihad tersebut di Pulau Pinang dengan alasan untuk menghalang seorang individu bercita-cita tinggi mencapai impiannya dan kejayaan peribadi.
Bagi saya tak payahlah Shahrizat berjihad menentang Anwar di Permatan Pauh, alangkah baik kalau Shahrizat dan Rafidah berjihad untuk memakai tudung yang sempurna bagi menutup aurat dengan betul. Begitu juga mereka berdua perlu ber'jihad' mengajak Imam Hadhari, Pak Lah supaya memastikan anaknya, Nori; isterinya, Jeanne dan menantunya menutup aurat.
Oleh itu saya mengharapkan pengundi-pengundi Permatang Pauh terutama wanita supaya tidak terkeliru dengan taktik Wanita Umno yang sudah akan menggunakan apa juga cara untuk mendapatkan undi. Sudah tentu mereka juga akan menggunakan agama untuk memancing undi.
Saya mencadangkan kepada pengundi Permatan Pauh supaya memasang banner dengan kata-kata " Wahai Wanita Umno mari kita berjihad menutup aurat dahulu sebelum memulakan jihad-jihad yang lain. Menutup Aurat wajib disisi Islam".

Hello, ada siapa dlm rumah

Tentatif Program


13 Syaaban 1429 / 15 Ogos 2008 (Jumaat)

8.15 pagi - Tetamu kehormat, para perwakilan dan pemerhati mengambil tempat.
8.30 pagi - Ketibaan Ahli Majlis Syura, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat,
Pesuruhjaya PAS Negeri-Negeri dan Wilayah Persekutuan.
8.40 pagi - Ketibaan Presiden.
8.45 pagi - Ketibaan Mursyidul Am.
Perbarisan kehormat oleh Unit Amal
8.50 pagi - Perarakan masuk Mursyidul Am, Presiden, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Dan Pesuruhjaya PAS Negeri-negeri dan Wilayah Persekutuan ke dalam dewan Muktamar.
Lagu rasmi PAS.
Ucapan aluan Pengerusi Tetap.
Bacaan ayat suci Al-Qur’an.
Ucapan aluan Setiausaha Agung.
10.30 pagi - Ucapan Dasar dan Perasmian Muktamar Tahunan PAS kali ke 54 oleh Presiden PAS.
Pelancaran Harakah
11.30 pagi - Doa
Bersurai
Makan tengahari
Solat Jumaat
3.00 petang - Sidang bermula

AGENDA PERTAMA
Mengesahkan Peringatan Muktamar yang lalu

AGENDA KEDUA
Membentang dan menerima penyata dan laporan

1. Laporan Tahunan PAS 2007-2008
2. Penyata Kewangan Berakhir pada 31 Disember 2007

3.30 petang - AGENDA KETIGA
Usul terima kasih dan Perbahasan Ucapan Dasar Presiden

4.30 petang - Rehat dan Solat Asar berjamaah
5.00 petang - Menyambung perbahasan Ucapan Dasar Presiden
7.00 malam - Rehat dan solat Maghrib/Isyak berjamaah


14 Syaaban 1429 / 16 Ogos 2008 (Sabtu)

8.30 pagi - Sidang bermula
Perbahasan Ucapan Dasar Presiden di sambung semula
1.00 tengahari - Rehat dan Solat Zohor berjamaah
2.30 petang - AGENDA KEEMPAT
Perbahasan Usul-Usul
4.30 petang - Rehat/Solat Asar
5.00 petang - Perbahasan Usul-usul di sambung semula
7.00 malam - Rehat dan Solat Maghrib
9.00 malam - Ceramah Umum
12.00 t/malam Rehat

15 Syaaban 1429 / 17 Ogos 2008 (Ahad)

8.30 pagi - Sidang disambung semula
Pimpinan menjawab dan menggulung perbahasan
12.30 tengahari - AGENDA KELIMA
Ucapan penangguhan
Muktamar ditangguhkan
4.30 petang - Doa
5.00 petang - Bersurai

Kampung Baru: Penduduk perlu bersatu perjuangkan hak


Kuala Lumpur - Penduduk Kampung Baru perlu bersatu padu dalam memperjuangkan hak mereka terhadap lebih 200 ekar tanah yang terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur.Pandangan tersebut disuarakan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam pertemuan tertutup bersama ahli parlimen Titiwangsa Dr Lo’Lo’ Mohd Ghazali di Pejabat Rasmi Menteri Besar, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz.

“Penduduk Kampung Baru mesti dibangkitkan agar mereka mengambil berat terhadap perkara ini,” tegasnya kepada pemberita di samping Penasihat Undang-undangnya, Dato’ Paduka Zahirah Bee dan beberapa orang peguam yang turut kelihatan dalam majlis itu.
Menurutnya,penduduk Kampung Baru harus bergading bahu membangunkan satu-satunya perkampungan Melayu di Kuala Lumpur itu sendiri memandangkan pelbagai cubaan dari luar selama ini menemui jalan buntu disebabkan melibatkan kepentingan tertentu.

Tiada campur tangan politik

Selain itu Dr Lo’ Lo’ turut mengulas bahawa, penekanan turut perlu dibuat agar segala campur tangan berbaur politik dari pihak berkepentingan yang sekadar tahu mengaut keuntungan tidak berlaku.

“Sebaliknya, kepercayaan dan bantuan kewangan wajar disalurkan kepada anak jati Kampung Baru bagi memanfaatkan kepakaran yang ada pada mereka dalam usaha membangunkan kampung Melayu ini,” tegasnya.

Katanya, biarlah kampung ini kekal menjadi warisan serta dibangunkan menurut selera dan kemahuan penduduk asal tanpa menghilangkan keasliannya.

Justeru, tambahnya, satu jaminan perundangan dari pihak kerajaan perlu diberikan bagi memastikan tanah tersebut terus kekal menjadi hak milik kaum Melayu.

“Sebagaimana yang dilakukan oleh kerajaan terhadap rakyat Sabah dan Sarawak yang mempunyai beberapa hak eksklutif ke atas tanah mereka, sewajarnya kerajaan turut melayani penduduk Kampung Baru sebegitu rupa juga,”ujarnya.

Ucapan terima kasih

“Saya mewakili warga Kampung Baru juga berterima kasih atas penyertaan kerajaan Selangor dalam membela nasib kaum Melayu di Kampung Baru seterusnya menjaga kepentingan hartanah di sini,”ucapnya.

Menurutnya, sumbangan daripada kerajaan Selangor sebanyak RM50,000.00 serta bantuan tenaga pakar bagi membantu proses penyelidikan dan menubuhkan jawatankuasa bagi mengkaji isu berbangkit ini amatlah dialu-alukan.

Tambahnya,peluang ini dilihat mampu untuk digunakan bagi mempastikan setiap warga dari kampung yang terkenal dengan keenakan nasi lemaknya itu mendapat hak masing-masing.

Pertemuan dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur

Menurut Dr Lo’Lo’,dalam tempoh yang terdekat ini, beliau akan bertemu Datuk Bandar Kuala Lumpur bagi memperjelaskan isu ini selain berkongsi pandangan supaya masalah ini dapat diselesaikan secara positif.

“Saya berharap agar Datuk Bandar sudi mengadakan pertemuan dan tidak melarikan diri lagi. Masalah hanya akan dapat diselesaikan melalui cara bersemuka,”tegasnya.

Katanya lagi, pihak-pihak lain seperti MAS, pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta penduduk yang mempunyai kepakaran turut diundang bersama dalam merangka pelan pembangunan Kampung Baru mengikut citarasa majoriti penduduk.

UMNO Tak Mahu Bayar Hutang Poster RM 218 juta


Permohonan UMNO untuk mengenepikan perintah mahkamah yang memutuskan supaya UMNO membayar RM 218 juta akan didengar pada 13 Oktober depan.

Permohonan dibuat oleh Bendahari UMNO Dato’ Seri Abdul Azim Mohd Zabidi pada 24 Julai lalu ekoran keputusan mahkamah memerintahkan UMNO membayar RM 218 juta kepada Elegant Advisory Sdn Bhd bagi bahan-bahan poster dan kempen pilihanraya umum 2004.

Dalam affidavitnya Azim menyebut, UMNO tidak bertanding dalam pilihanraya ke 11, 2004, tetapi yang bertanding adalah Barisan Nasional.

Azim juga berkata bahan-bahan yang poster dan kempen dicetak menggunakan lambang ‘Dacing’ iaitu simbol Barisan Nasional bukannya simbol keris, simbol UMNO
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .