Ikuti Blog ini

Khas Buat Yang Pakai Gelang Tangan Magnet ! Sila Baca Kalau Nak Selamat !

Kita tentu pernah lihat orang yang memakai gelang tangan. Kalau yang memakai itu perempuan tak ada sesiapa yang ambil hairan tapi jika yang memakainya itu lelaki dan sudah berumur pula tu dan ditambah lagi memakai kopiah pergi solat berjemaah di masjid, ada sedikit musykil timbul dalam fikiran.

Sebenarnya amalan orang lelaki yang dah agak berumur memakai gelang tangan ini dan menjadi satu perkara biasa di negara kita terutamanya di kawasan bandar. Ramai daripada mereka terutamanya pemain golf suka mengenakan gelang tangan tersebut yang mereka panggil gelang tangan magnetik.

Gelang tangan magnetik itu dikatakan mempunyai khasiat sebagai penawar dan mampu mengubat berbagai penyakit kerana ia membantu melancarkan aliran darah. Ia juga dikatakan mampu melegakan segala penyakit sendi dan lain-lain yang seumpama dengannya.

Walau apapun yang didakwa terhadap kemujaraban gelang magnetik tersebut, tak ada bukti yang diiktiraf lagi secara meluas terhadapnya. Berkemungkinan semuanya adalah kesan daripada psikologi pengguna yang percaya terhadap apa yang didakwa mampu mengubat atau kita namakan placebo effect. Mari kita lihat satu riwayat di bawah untuk renungan.

Satu riwayat daripada Imran bin Hasein menyatakan bahawa ada satu ketika Rasulullah melihat seorang lelaki memakai rantai tembaga pada pergelangan tangannya. Rasulullah lalu menyerunya dengan berkata, 'celakalah pada anda, apakah (yang engkau pakai) ini?, lalu lelaki itu menjawab, ' saya mengalami masalah lemah (al-wahinah - satu penyakit yang menyebabkan kesakitan pada bahu dan tangan dan lelaki itu memakai gelang itu kerana percaya ia mampu mengubat kesakitan yang dialaminya)'

Rasulullah lalu berkata pada lelaki tersebut, 'ia tidak mendatangkan apa-apa pada engkau melainkan kesakitan, buanglah benda itu. Jika kamu mati ketika memakainya, sudah pasti kamu tidak akan selamat'. Rasulullah melihat gelang tersebut seperti tangkai dan ia melarang pemakaiannya. (hadith ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad)

Berdasarkan cerita di atas, nampaknya tidak ada bezanya apa yang ramai orang pakai sekarang dengan apa yang lelaki di atas lakukan dan Rasulullah mengarahkan lelaki tersebut mencampakkan benda itu. Adakah kita ada alasan lain lagi untuk memakainya?, terpulanglah kepada penafsiran masing-masing.

Sebenarnya untuk menghasilkan badan yang sihat ada banyak lagi perkara lain yang boleh dilakukan yang lansung tidak dilarang dalam agama. Contohnya adalah seperti mengamalkan puasa setiap hari isnin dan khamis serta sentiasa beriadah dengan berjalan kaki setiap hari sekurangnya 30 minit sekali.

Menjaga makanan yang kita telan masuk ke dalam mulut kita juga penting untuk mendapatkan kesihatan badan. Makanlah bila lapar dan berhentilah sebelum kenyang. Pelbagaikan makanan anda dan banyaklah makan ulam, sayuran serta buahan. Insyallah kita akan mendapat kehidupan yang berkualiti.

Cara syaitan membogelkan perempuan


Syaitan sangat tidak suka kalau ada manusia yang taat kepada Allah. Kerana itulah syaitan selalu berusaha menggoda manusia agar tergelincir dari jalan Allah. Dalam menggoda manusia, syaitan memiliki berbagai cara dan strategi. Dan yang sering dipakai adalah dengan memanfaatkan hawa nafsu, yang memang memiliki kecenderungan mengajak kepada keburukan (ammaratun bis su '). Syaitan seakan mengetahui kecenderungan nafsu kita, dia terus berusaha agar manusia keluar dari garis yang telah ditentukan Allah.

Salah satu sebab kehancuran umat manusia adalah kerana hubungan lawan jenis yang tidak sah. Dan sebelum terjadinya hubungan ini, biasanya didahului dengan saling memandang, saling tertarik, lalu saling bertemu, dan selanjutnya saling bermaksiat. Untuk menjayakan terjadinya proses kemaksiatan inilah syaitan berusaha melepaskan hijab atau pakaian muslimah. Lepasnya hijab muslimah merupakan jalan licin yang mudah menggelincirkan manusia dari ketaatan kepada Allah.

Ini adalah tahap-tahap yang digunakan oleh syaitan dalam melepas pakaian muslimah:

1. Menghilangkan Definasi Hijab.

Pada tahap ini, syaitan membisikkan kepada para wanita, bahawa pakaian apa pun termasuklah hijab, tiada kaitannya dgn agama, ia hanya sekadar pakaian atau gaya hiasan bagi para wanita. Jadi tidak ada pakaian syar'ie. Pakaian, dengan apa pun bentuk dan namanya, tetap juga dikira pakaian.

Akibatnya, ketika zaman telah berubah, atau kebudayaan manusia telah berganti, maka tidak ada masalah utk pakaian ikut berganti juga. Demikianlah pula ketika seseorang berpindah dari suatu negeri ke negeri yg lain, maka harus baginya untuk menyesuaikan diri dengan pakaian penduduknya, walau apa pun yang mereka pakai.

Berbeza halnya jika seorang wanita berkeyakinan bahawa hijab adalah pakaian syar'ie (identiti keIslaman), dan memakainya adalah ibadah, bukan sekadar gaya (fashion). Bagi mereka ini, biar hidup dalam zaman dan negeri mana sekalipun, hijab syar'ie akan tetap dipertahankan.

Pertama: Membuka Bahagian Tangan

Telapak tangan mungkin sudah kebiasaannya terbuka, maka syaitan membisikkan kepada para wanita agar ada sedikit peningkatan model yakni membuka bahagian hasta (siku hingga telapak tangan). "Ah tidak mengapa, kan masih pakai tudung dan pakai baju panjang?" Begitu bisikan syaitan. Dan benar, si wanita akhirnya memakai pakaian model baru yang menampakkan tangannya, dan ternyata para lelaki melihatnya juga seperti biasa saja. Maka syaitan berbisik, "Lihat ... tiada apa-apa, kan?"

Kedua: Membuka Leher dan Dada

Setelah menampakkan tangan menjadi kebiasaan, maka datanglah syaitan untuk membisikkan perkara baru. "Kini buka tangan sudah menjadi lumrah, maka perlu ada peningkatan model pakaian yang lebih maju lagi, yakni terbuka bahagian atas dada kamu. Tapi jangan sebut sebagai pakaian terbuka, hanya sekadar sedikit untuk mendapatkan hawa, agar tidak panas. Cubalah! Orang pasti tidak akan peduli, sebab hanya sebahagian kecil sahaja yang terbuka. "

Ketiga: Berpakaian Tapi Telanjang

Seterusnya syaitan berbisik lagi, "Pakaianmu hanya biasa-biasa saja .. bagaimana kalau kamu cari fesyen atau bahan lain yang lebih bagus?". Si wanita berfikir sejenak. Pakaian yang macam mana ya? "Banyak fashion dan kain yang agak tipis, lalu bentuknya dibuat agak ketat biar lebih sedap dan cantik dipandang," syaitan memberi idea baru.

Maka tergodalah si wanita. Dicarinya model pakaian yang ketat dan kain yang tipis bahkan transparant. "Mungkin tak ada masalah, kan potongan pakaiannya masih panjang, hanya bahan dan model nya saja yg agak berbeza, biar nampak lebih feminin," begitu dia menambah. Dan hasilnya pakaian tersebut akhirnya menjadi budaya di kalangan wanita muslimah, makin hari makin bertambah ketat dan transparant, maka jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai wanita kasiyat 'ariyat (berpakaian tetapi telanjang!).

Keempat: Agak dibuka Sedikit

Setelah para wanita muslimah memakai pakaian yang ketat, maka syaitan datang lagi. Dan sebagaimana biasa, dia menawarkan idea baru yang sepertinya "cool" dan "vogue", yakni dibisikkan kepada wanita itu, "Pakaian seperti ini membuat anda susah berjalan atau duduk, soalnya sempit, apa tak sebaiknya dibelah hingga lutut atau mendekati paha? Dengan itu kamu akan lebih selesa, lebih kelihatan lincah dan energik. " Lalu dicubalah idea baru itu, dan memang benar, dengan dibelah mulai dari bahagian bawah hingga lutut atau mendekati paha, ternyata membuat lebih selesa dan selesa, terutama ketika mahu duduk atau naik kenderaan. "Ya .... tersingkap sedikit tak mengapa lah, yg penting enjoy," katanya.

2. Terbuka Sedikit Demi Sedikit.

Kini syaitan melangkah lagi, dengan tipu daya lain yang lebih "power", tujuannya agar para wanita menampakkan bahagian aurat tubuhnya.

Pertama: Membuka Telapak Kaki dan Tumit

Syaitan berbisik kepada para wanita, "Baju panjang benar-benar tidak praktikal, kalau hanya dgn membelah sedikit bahagiannya masih kurang selesa, lebih elok kalau dipotong sahaja hingga atas mata kaki, barulah agak longgar ... Oh ya, ada yang terlupa, kalau kamu pakai baju sedemikian, maka jilbab yang besar tidak sepadan lagi, skrg kamu carilah tudung yang kecil agar lebih serasi dan sepadan, asal orang tetap menamakannya dengan tudung. "

Maka para wanita yang terpengaruh dengan bisikan ini terburu-buru mencari fashion pakaian yang dimaksudkan. Tidak ketinggalan sandal tumit tinggi,  apabila berjalan, dapat menarik perhatian orang.

Kedua: Membuka Seperempat Hingga Separuh Betis

Terbuka telapak kaki telah biasa dia lakukan, dan ternyata org yang melihat juga tidak begitu ambil peduli. Maka syaitan kembali berbisik, "Ternyata kebanyakan manusia menyukai apa yg anda lakukan, buktinya mereka tidak ada reaksi apa-apa, kecuali hanya beberapa orang. Kalau langkah kakimu masih kurang selesa, maka cubalah kamu cari fashion lain yg lebih menarik. Bukankah kini banyak skirt separuh betis dijual di pasaran? Tidak usah terlalu terbuka, hanya terlihat kira-kira sepuluh sentimeter saja. Nanti kalau sudah biasa, barulah kamu cari fashion baru yang terbuka hingga separuh betis. "

Ketiga: Terbuka Seluruh Betis

Kini di mata si wanita, zaman benar-benar telah berubah, syaitan telah berhasil membalikkan pandangan jernihnya. Kadang-kadang si wanita berfikir, apakah ini tidak menyelisihi para wanita di masa Nabi dahulu. Namun bisikan syaitan dan hawa nafsu menyahut, "Ah jelas tidak, kan sekarang zaman sudah berubah, kalau zaman dulu para lelaki mengangkat pakaiannya hingga setengah betis, maka wanitanya harus menyelisihi dengan menjulurkannya hingga menutup telapak kaki, tapi kini lain, sekarang banyak lelaki yang menurunkan pakaiannya hingga bawah mata kaki, maka wanitanya harus menyelisihi mereka iaitu dengan mengangkatnya hingga setengah betis atau kalau perlu lebih ke atas lagi, sehingga nampak seluruh betisnya. "

"Tetapi apakah itu tidak menjadi fitnah bagi kaum lelaki?" . "Fitnah? Ah, itu kan zaman dulu, di masa itu kaum lelaki tidak suka kalau wanita menampakkan auratnya, sehingga wanita-wanita mereka lebih banyak duduk di rumah dan pakaian mereka sangat tertutup. Tapi sekarang sudah berbeza, kini kaum lelaki kalau melihat bahagian tubuh wanita yang terbuka, mereka malah senang dan mengatakan 'ooh' atau 'wow'. Bukankah ini bererti sudah tidak ada lagi fitnah, kerana sama-sama suka? Lihat saja fashion pakaian di sana-sini, dari yang di pasar malam hingga yang di jual di butik, membeli-belah, semuanya memperagakan fesyen yang dirancang khusus untuk wanita moden di zaman ini. Kalau kamu tidak mengikutinya, akan menjadi wanita yang ketinggalan zaman. "

3. Serba Mini

Setelah pakaian yang menampakkan betis menjadi pakaian sehari-hari dan dirasakan biasa-biasa saja, maka datanglah bisikan syaitan yg lain.

"Pakaian memerlukan variasi, jangan yang itu-itu saja, sekarang ini model skirt mini, dan agar sepadan, rambut kepala harus terbuka, sehingga benar-benar kelihatan indah."

Maka akhirnya skirt mini yang menampakkan bahagian bawah paha dia pakai, bajunya pun bervariasi, ada yang terbuka hingga lengan tangan, terbuka bahagian dada sekaligus bahagian punggungnya, dan pelbagai fesyen lain yang serba pendek dan mini. Koleksi pakaiannya sangat beraneka ragam, ada pakaian untuk berpesta, bersosial, pakaian kerja, pakaian rasmi, pakaian malam, petang, musim panas, musim sejuk dan lain-lain, tidak ketinggalan pakaian pendek separuh paha pun dia ada. Model dan warna rambut juga ikut bervariasi, semuanya telah dicuba. Begitulah sesuatu yang sepertinya mustahil untuk dilakukan, ternyata kalau sudah dihiasi oleh syaitan, maka segalanya menjadi serba mungkin dan diterima oleh manusia.

Hingga suatu ketika, muncul idea untuk mandi di kolam renang terbuka atau mandi di pantai, di mana semua wanitanya sama, hanya dua bahagian paling ketara saja yang tersisa untuk ditutupi, iaitu kemaluan dan buah dada. Mereka semua memakai pakaian yg sering disebut "bikini". Kerana semuanya begitu, maka harus ikut begitu, dan na'udzubillah bisikan syaitan berhasil, tujuannya "Membogelkan Kaum Wanita" tercapai.

"Seterusnya terserah kamu wahai wanita, kamu semua sama, telanjang di hadapan lelaki lain, di tempat awam. Aku berlepas diri kalau nanti kelak kamu sama-sama di neraka. Aku hanya menunjukkan jalan, engkau sendiri yang melakukan itu semua, maka tanggunglah sendiri semua dosamu" kata syaitan, tidak mahu mengambil risiko.

Demikianlah halusnya cara yg digunakan syaitan, sehngga manusia terjerumus dalam dosa tanpa terasa. Selamatkan para wanita muslimah, jangan jerumuskan mereka ke dalam kebinasaan yang menyengsarakan, baik di dunia mahupun di akhirat.

Wallahu a'lam bisshawab.

- terjemahan dari unikaneh.com

- Sumber asal Kitab "At ta'ari asy syaithani", Adnan ath-Thursyah.
The Art Of Islam

Nasaruddin Buat Laporan Polis Nafi Bersama Hassan Ali..


Ustaz Nasa membuat laporan polis bahawa beliau tidak sekali2 tidak terlibat.....malah beliau tidak sedar langsung bahawa beliau diregukan dengan Hassan Ali dalam salah satu program roadshow Hassan Ali di Bandar Baru Bangi pada 31 Jan 2012, Selasa, 9.00 malam di Balai Pahlawan, Padang Seksyen 2, Bandar Baru Bangi minggu depan.

Kerja sapa ini?

Inilah kerja iblis-iblis yang bertopengkan manusia.....inilah perbuatan tangan-tangan gatal yang berniat jahat agar sorang lagi pimpinan ter'cicir' dalam perjuangan.

Manakala Hasan Ali pula terus hanyut dalam syok sendiri.....dalam kehairan sendiri.....dalam ujub sendiri.

Samada dalam sedar.....atau separuh sedar.....atau tak sedar langsung.....ha ha ha yang sebenarnya beliau telah di'tunggang' oleh kumpulan tertentu.....alangkah ter'hina'nya jika seseorang yang kuat 'aqidah'nya serta mempunyai rantaian kelulusan sehingga ke peringkat PhD menjadi 'kuda tunggangan' oleh individu tertentu yang muflis politik atau kumpulan atau pertubuhan tertentu yang sedang terlantar 'nazak' menunggu tarikh 'keramat' PRU13-albrangi

Saya tak sangka dilantik Exco - Dr Ahmad Yunus


SHAH ALAM, 28 Jan: Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi (gambar) menjelaskan, beliau sehingga kini masih terkejut kerana tidak menjangkakan dirinya akan dilantik menjadi Exco Kerajaan Negeri Selangor yang baru menggantikan Datuk Dr Hasan Mohd Ali.

Dalam satu temubual dengan Harakahdaily di pejabatnya semalam, beliau bagaimanapun berkata, perlantikan baru itu diterimanya sebagai amanah besar untuk dilaksanakannya.

"Saya memang tak jangka akan dilantik sebagai exco menggantikan Datuk Hasan Ali. Di peringkat PAS negeri pun asalnya letak nama (Pesuruhjaya) Dr. Rani (yang juga Adun Meru).

"Lewat petang 17 Januari baru saya diberitahu bahawa saya dipilih dan esok kena angkat sumpah Exco," katanya menceritakan suasana sehari sebelum tarikh angkat sumpah.

Dr Ahmad Yunus menduduki pejabat Exco kerajaan negeri di tingkat 2 bangunan SUK Selangor yang diduduki oleh Datuk Dr Hasan Mohd Ali sebelum ini.

Beliau yang baru memasuki pejabat itu sedang menyusun kakitangannya.

Sebagai Exco, beliau diperuntukkan beberapa kakitangan termasuk pegawai dasar, setiausaha di samping pegawai tadbir.

Dr Ahmad selaku profesional dalam bidang perubatan dari Universiti Malaya kelihatan kemas dengan tubuh yang tegap sangat mesra melayan tetamu.
Percakapannya lancar dan kemas memperlihatkan beliau berpotensi besar menjadi pemimpin kanan PAS selepas ini.

Dengan memegang portfolio Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus bakal berhubung selalu dengan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek. Yang menariknya, kedua-dua mereka adalah dalam satu batch di Universiti Malaya.

Menurut Dr Yunus yang sebelum ini bertugas sebagai Pembantu Exco Belia dan Sukan di bawah Menteri Besar, beliau pada mulanya juga tidak diberitahu apa portfolio yang akan dipegang selepas dilantik menjadi Exco.

Sehinggalah ujarnya pada satu sidang media selepas mesyurat Exco pada hari angkat sumpah tersebut, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengumumkan beliau diamanahkan memegang portfolio Belia, Sukan dan Adat Resam Melayu.

Khalid pada sidang media tersebut juga, turut mengumumkan portfolio Infrastruktur dan Hal Ehwal Agama Islam yang dipegang Hasan Ali sebelum ini dipegangnya sendiri.

Ditanya apa perasaan beliau setelah menyedari tidak diberi tanggungjawab memegang portfolio agama, Dr Yunus  yakin ianya keputusan terbaik yang dibuat atas kebijaksanaan Menteri Besar.

"Kita tak pernah pun untuk merebut jawatan. Saya tak rasa langsung sama ada cemburu atau sebagainya kerana bagi saya apapun yang dipertanggungjawabkan adalah satu amanah.

"Saya tahu sudah tentu Menteri Besar ada strategi dan kebaikan tertentu," katanya lagi.

Mengulas lanjut, Dr Yunus berkata, kapasiti Tan Sri Khalid sebagai Menteri Besar juga diyakini mampu memberi kesan lebih baik dalam urusan agama di negeri itu ekoran hubungannya dengan Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) serta pihak istana.

Biarpun portfolio agama tidak dipegang oleh PAS secara langsung, namun kata Dr Yunus, peranan PAS dalam portfolio itu masih besar ekoran perlantikan Adun Bangi Dr. Shafie Abu Bakar sebagai Pembantu Exco Agama yang dipegang Menteri Besar itu.

"Walaupun exco agama tidak dipegang oleh PAS, tapi kita masih boleh beri input kepada Menteri Besar.

"Menteri Besar sendiri pun kata, apa-apa isu berkaitan agama, beliau sendiri akan rujuk kepada PAS," katanya. -Hrkh

Presiden PAS Mahu Bertanding Satu Kerusi Sahaja Dalam PRU13

Marang - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang melahirkan hasrat mahu berundur daripada bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang.

Menurutnya, keputusan itu dibuat berdasarkan kepada khidmatnya yang disifatkan sudah terlalu lama menyandang jawatan sebagai Yang Berhormat.

“Sudah lebih 30 tahun saya bergelar Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) iaitu bermula pada 1982 dan sudah berbelas tahun sebagai Ahli Parlimen,” katanya.

Abdul Hadi berkata, sekiranya tidak bertanding mana-mana kerusi, beliau boleh bergerak ke seluruh negara untuk memantapkan parti.

Bagaimanapun, Adun Rhu dan Ahli Parlimen Marang ini menawarkan bertanding satu kerusi sahaja sekiranya dipilih sebagai calon dalam PRU13 nanti.

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian dalam satu temu bual eksklusif ketika ditemui di rumahnya selepas menyampaikan ceramah di Masjid Rusila, Marang, di sini.

“Terpulang kepada parti untuk menilai kerusi mana yang sesuai untuk saya sama ada Dun atau Parlimen,” katanya yang menyerahkan kepada keputusan parti untuk menentukan sama ada beliau bertanding atau sebaliknya.

Beliau menganggap ramai pemimpin pelapis dalam parti itu yang boleh membantu membawa hala tuju parti pada masa depan.

Katanya, pembabitannya dalam politik sezaman dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Saya kebetulan mengikuti parti sejak zaman Tun, zaman generasi kedua (Pak Lah) sampailah kini.

“Saya diberi amanah kepimpinan dan kerusi pada usia terlalu muda, saya menjadi Naib Presiden dalam usia 30-an, sudah terlalu lama,” katanya.

Sementara itu, beliau turut menolak desas-desus anaknya Mohammad Khalil Abdul Hadi, 30an, bakal dicalonkan dalam PRU13.

“Biar dia jadi ahli biasa buat masa ini,” katanya.

Turut hadir dalam sesi temu bual itu, Timbalan Pengarang Berita, Farush Khan Akbar Khan dan Editor Sinar Harian Edisi Terengganu, Wan Normi Hasan. -SH

Umno Takut Dengan Kebebasan dan Demokrasi

KEMAMAN - Bila kebebasan demokrasi dibuka dan rakyat boleh memilih mengikut naluri mereka, nescaya Islam akan mencapai kemenangan dalam pilihanraya, sebagaimana yag berlaku di Negara-gara Timur Tengah seperti di Tunisia dan Mesir.

Apabila pemerintahan ‘kuku besi’, diktator Hosni Mubarak di jatuhkan oleh rakyat Mesir dan pilihanraya bebas diadakan, Parti Keadilan dan Kebebasan (FJP) yang menjadi sayap politik Ikhwanul Muslimin menang.

Menurut Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu, FJP telah memenangi lebih 250 kerusi Parlimen daripada 600 kerusi parlimen pada pilihanraya Parlimen Mesir baru baru-baru ini.

“Bila jatuh rejim Hosni Mubarak berlaku pilihanraya adil dan bebas kita lihat Ikhwanul Muslimin mencapai kejayaan besar, sekarang mereka berada di parlimen lebih daripada 250 orang daripada lebih kurang 600 ahli parlimen,

“ertinya, parti Islam PAS Mesir mencapai kemenangan bila ada demokrasi,”ujarnya ketika berucap pada majlis Ceramah Perdana sempena Sambutan 60 Tahun PAS peringkat PAS Kawasan Kemaman.

Menurutnya, sekiranya berlaku pilihanraya yang adil dan bebas di Malaysia, Parti Islam SeMalaysia (PAS) juga akan mencapai kemenangan sebagaimana Ikhwanul Muslimin di Mesir.

Katanya, keyakinan tersebut turut disuarakan oleh para pelajar Malaysia di Mesir kepadanya sewaktu beliau melawat dan bertemu dengan mereka pada 25 Januari baru-baru ini.

Oleh itu, beliau berkata, rakyat tidak takut dengan demokrasi dan kebebasan, tetapi yang takut dengan adalah Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Sebab itu kita jangan takut dengan demokrasi, jangan takut dengan kebebasan, kerana yang takut dengan demokrasi, yang takut dengan kebebasan adalah Umno,

“Umno Mesir tersungkur bila ada kebebasan, Umno Tunisia tersungkur bila ada kebebasan dan demokrasi, Umno Malaysia (juga) akan tersungkur, rebah (dan) ranap) bila ada demokrasi,”jelasnya.

Hadir sama dan menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut adalah Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut hadir adalah Pebolong Setiausaha PAS Terengganu Haji Hanafiah Mat, Yang DiPertua PAS Kemaman Ismail Harun dan Ahli-ahli Jawtankuasa PAS Kawasan Kemaman. --BO


PAS anjur himpunan generasi guru bermaruah Ahad ini


JOHOR BAHRU: PAS akan mengadakan perhimpunan Generasi Guru Bermaruah 2012 bagi mendekatkan lagi mereka dengan golongan guru di negara ini.

Program yang dipelopori oleh Cikgu Normala Sudirman (gambar), bekas calon PAS pilihanraya kecil Tenang ini dijangka akan mengumpulkan 1,000 guru di Dewan Pusat Tarbiyyah PAS Parit Pechah, Muar, Johor.

Ia akan diadadakan Ahad 29 Januari ini dengan pelbagai pengisian.

Normala dalam kenyataannya berkata, warga pendidik memainkan peranan sangat penting dalam menggerakan aktiviti bersifat kemasyarakatan.

Golongan ini juga sangat dekat dengan masyarakat dan sangat dihormati justeru peranan yang disumbangkan dalam membentuk masyarakat selama ini.

Oleh itu, katanya,  sekiranya tenaga mereka dapat digarap dengan tanzim yang tersusun, ianya mampu memberikan kesan yang amat besar dalam gerakan dakwah dan politik yang diperjuangkan PAS selama ini.

Program yang bertemakan 'Bangkit Guru Untuk Rakyat' ini akan diserikan dengan pelbagai kertas kerja yang akan dibentangkan oleh tokoh pendidik dari PAS.

Antaranya Dr. Mahfodz Mohamad, Pesuruhjaya Pas Negeri Johor, yang merupakan bekas pensyarah kanan Universiti Malaya.

Turut terlibat adalah Datuk Abu Bakar Bin Chik, Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat dan Dr. Halimah Bin Mohd Ali, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi & Pembangunan  Modal Insan Negeri Selangor.

Pada sebelah malamnya pula akan diadakan pidato perdana dan ceramah sempena perhimpunan guru ini.

Antara penceramahnya adalah Dr Mahfodz, Datuk Adnan Bin Ibrahim (Bekas Pengarah Pelajaran Negeri Perak) dan  Cikgu Normala sendiri. Hrkh
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .