Ikuti Blog ini

Wartawan Pondan


kosmo 270809
Misi Royalti Misi Maut


Hari ini kami dikejutkan tulisan wartawan Kosmo, Mohd. Khairi Mohamad menampakkan mentalitinya yang sudah lupa daratan, lupa kepada perjuangan kaum nelayan. Kalau sekadar 26 jam perjalanan di samudera kecil ini bersama 30 orang sudah dianggap satu misi menyabung nyawa, maka bagaimana dengan kehidupan para nelayan laut dalam kita?

Adakah hari-hari nelayan laut dalam kita membunuh diri dengan keluar ke laut lepas dengan lima orang tenaga mencari rezeki dan 3 ke 4 hari baru pulang.

No. 1 dan No. 3 dari kiri adalah wartawan Kosmo - Foto Perisik Rakyat

No. 1 dan No. 3 dari kiri adalah wartawan Kosmo - Foto Perisik Rakyat

Kepada wartawan Khairi Mohamad anda tidak layak sebagai wartawan, anda hanya patut segera menarik selimut bersembunyi disebalik tilam empuk.

Sebagai wartawan, Khairi sepatutnya kena baca Pepatah Melayu dan kata bidalan berikut:
1. ‘Laut mana yang tidak berombak, bumi mana yang tidak ditimpa hujan’.
2. Bab kata bidalan ‘kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga’.
3. Sepatut wartawan Kosmo ini bersikap ‘Lautan yang dalam sudah diselami inikan pula air terenang’.
4. Rupanya wartawan Kosmo bersifat ‘Lautan dapat diduga, hati manusia siapakah dapat menduganya’.
5. Khairi kena berjiwa besar dan kena ingat pepatah melayu Pantang mati sebelum ajal.

Rupanya Khairi tidak faham misi pergi atau buat-buat tak faham atau kena pergi dengan misi tersendiri. Mungkin kepergian beliau ada udang di sebalik batu.

Orang lain dan saya turut serta buat kali pertama ke laut lepas, semua pulang dengan senyuman dan dengan pelbagai pengalaman pahit maung yang dipelajari. (lihat foto di sini – pengalaman seorang bekas ADUN Zaman Dato’ Asri belayar ke laut) dan Baca juga ini, warta’wang’ kata Blogger Perisik Rakyat.

Misi ini memberi banyak pengertian kepada perjuangan kehidupan. Misi kami ini adalah ingin mengesahkan apa cara sekalipun bahawa Pelantar Minyak dan gas adalah dalam kawasan perairan Kelantan. Justeru itu Royalti kepada Kerajaan Kelantan perlu dibayar seperti yang termaktub dalam perjanjian.

Kedua, misi ini memberi pengalaman baru kepada betapa susahnya hidup nelayan mencari rezeki menyabung nyawa untuk rakyat hidup diatas keringat mereka.

Jika inilah wartawan yang kita ada, lupakan saja mereka, memang mereka tidak layak untuk bergelar wartawan. Apa yang boleh saya katakan adalah wartawan ini adalah wartawan pondan.

Bagamanapun MISI ini berjaya pulang dengan selamat.

FRU yang zalim & amaran RasulullahAMARAN RASULULLAH KEPADA F.R.U
Tragedi 1 Ogos merupakan pengulangan beberapa tragedi menyayat hati yang dapat dilihat di negara kita. Peristiwa tindakan ganas pihak polis, khususnya FRU bertindak ke atas himpunan aman rakyat, merupakan malapetaka kepimpinan BN yang masih tidak belajar dari kesilapan lampau. Tindakan rakus menyembur gas pemedih mata, semburan air kimia ke atas himpunan aman tersebut ternyata mengundang kemarahan masyarakat di negara ini dan badan-badan hak asasi antarabangsa.Himpunan yang berjalan secara aman dengan kawalan Unit Amal bagi memastikan tidak berlaku tindakan di luar batas yang dibenarkan oleh pihak penganjur. Himpunan hari itu tentulah akan berjalan dengan santai dan berakhir dengan baik seandainya mereka tidak disembur gas pemedih mata serta tindakan ganas pihak FRU. Sayang, himpunan aman ini akhirnya bertukar kelam kabut, bilamana sebilangan rakyat yang berhimpun dikejar, ditangkap, digari dan dijemur dalam trak berjam-jam lamanya. Tembakan gas pemedih mata dan semburan air kimia menyaksikan kanak-kanak, remaja dari pelbagai kaum terpaksa berlindung di mana sahaja. Mungkin bagi pihak FRU dan polis, tindakan ini adalah lambang keegoan dan kemegahan. Megah kerana berjaya menghalang himpunan, berjaya memecahkan himpunan rakyat. Namun apakah ianya berakhir di situ sahaja?

Persoalannya, salahkah rakyat berhimpun bagi menyatakan bantahan terhadap akta yang zalim ini, setelah pelbagai cara dilakukan bagi menentangnya. Rakyat telah gunakan seluruh saluran lain. Bantahan dalam Dewan Negara dan Dewan Rakyat, surat, kenyataan, seminar, resolosi bengkel bahkan tandatangan rakyat telah dibuat. Apa lagi bagi rakyat untuk menentang akta yang zalim ini. Kezaliman tiada kompromi dalam Islam, Nabi tidak mengaku umat mereka yang menyokong kezaliman, sehingga Baginda memberi amaran:

“Sesiapa yang berjalan bersama orang yang zalim bagi membantunya, sedang ia mengetahui kezaliman orang tersebut, maka telah terkeluar ia dari Islam” - Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Baihaqi.

Kerana itu Imam Nawawi dalam syarahnya dalam juzuk 17, hal 190 sewaktu menghuraikan hadis :

“Ada dua golongan dari ahli neraka, yang belum aku saksikan iaitu suatu kaum yang membawa cemeti seperti ekor sapi untuk memukul manusia, dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka bertelanjang, yang menanggalkan tutup kepala, yang menarik kepada maksiat. Kepala (rambut) mereka diikat seperti bonggol unta. Mereka ini tidak akan memasuki syurga dan tidak akan mencium baunya, sedangkan bauannya dapat dihidu dari jarak sekian-sekian”. -(Hadis Muslim)

Imam Nawawi menyatakan yang dimaksudkan dengan golongan yang keluar rumah ditangannya ada cemeti, mengejar dan memukul manusia ialah polis ( FRU). Wallahu a'lam. Apakah itu sebenarnya dimaksudkan, namun mari kita meneliti sifat yang dinyatakan oleh Rasulullah dengan tidak menuduh sesiapa, kalau bukan FRU siapa lagi.

Lihat pula sebuah hadis yang juga diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Hurairah sabda Baginda:

“Hampir sahaja sekiranya kamu panjang umur, maka kamu akan melihat sekelompok orang yang pada tangan mereka ada cemeti (cota) yang diikat seumpama ekor sapi mereka berangkat keluar dari rumah dengan kemarahan Allah dan mereka kembali ke rumah mereka dalam kemurkaan Allah”.

Apakah hati kamu puas bilamana kamu berjaya memukul orang-orang tua, membelasah kanak-kanak, menangkap muslimat dan menyemburkan gas kepada para ulamak. Demi Allah kalaupun kezaliman ini tidak dibalas oleh Allah di dunia, kita pasti bertemu di akhirat.

Apa yang berlaku di hadapan mata kita menyaksikan bagaimana rakyat yang tidak berdosa diterajang, dipukul dengan cota, digari, diheret setelah mereka ditembak dengan gas pemedih mata hanya kerana berhimpun untuk membantah akta yang zalim ini. Tindakan ini tentunya akan mengundang kemarahan rakyat, namun sekalung tahniah diucapkan kerana rakyat kerana tidak membalas bantahan dengan kekerasan, tiada satu pun tingkap kedai pecah, tiada sebuah kereta pun yang diserang, tiada sebarang kerosakan harta awam. Inilah akhlak yang dipamir oleh rakyat.

Lalu demi membenarkan tindakan kejam meraka dicari pelbagai alasan luar, kononnya demonstrasi tersebut menyebabkan berlakunya kesesakan jalan yang teruk. Sebenarnya puluhan himpunan yang dianjurkan melibatkan berlaku kesesakan jalan raya. Kalau kerajaan boleh mengisytiharkan penutupan jalan semata-mata bagi memberi laluan kepada pelumba basikal, pelumba jalan kaki, pesta perayaan pelbagai agama, perarakan pesta hiburan, bahkan beberapa orang artis pernah membuat konsert di tengah Chow Kit Road, apa payah pula untuk memberi laluan sekadar dua jam kepada rakyat untuk berhimpun menyerahkan memorandum rakyat kepada Istana, kamudian mereka bersurai dengan aman. Menyaksikan tindakan ganas yang ditunjukkan ini, maka benarlah kata-kata A. Samad Said:

“Kalau kerajaan tidak melayan tuntutan rakyat di jalan raya, kita mesti terjemahkannya dalam pilihanraya”.

Selagi nama undi...tak satu pun yang sokong umno

Majoriti pengunjung laman web berita Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggesa akta ISA dimansuhkan kerana ia disifatkan sebagai kejam.

Daripada 522 responden, setakat ini, 481 atau 92 peratus mahu Akta Kementerian Dalam Negeri (ISA) dihapuskan, sementara hanya 36 responden bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk menyemak akta kontroversi itu.

Undian yang bermula hampir jam 9 malam tadi memuatkan lima soalan, masing-masing dengan tiga pilihan jawapan, bermula dengan "pada pandangan anda, ISA adalah...".

Semakan Malaysiakini mendapati 597 responden atau 88 peratus menganggapnya "kejam", manakala 51 responden atau 9 peratus menyifatkan akta itu sebagai "undang-undang pencegahan" daripada kegiatan mengancam keselamatan negara.

Majoriti responden, kira-kira 89 peratus daripada 621 responden, yang menentang akta itu menyatakan mereka "faham dan tahu sepenuhnya mengenai ISA", 51 responden menjawab "saya keliru" dan selebihnya memilih "saya tidak tahu dan tidak faham."

Mereka, 599 responden atau 89 peratus, juga mengetahui isu ISA melalui bahan bacaan dan hanya 51 responden "tangkap muat" berhubung isu tersebut, sementara 22 lagi melalui "cakap-cakap" pihak lain.

Pantun Tok Guru


Rendang kayu kerana daunnya
terpandang Melayu kerana pantunnya

Kalau berladang kurang tekun
lesap padi ditelan belukar
kalau hilang tukang pantun
senyap sunyi bandar yang besar

Kapal belayar dari arakan
selit besi jadi kemudi
mati ikan kerana umpan
mati ambo (saya) kerana budi


Tuan Puteri ke Tanjung Keling
bilah mengkuang dianyam tenang
biar isteri benci menjeling
tetaplah abang terkenang-kenang

Naik bertamu di Pulau Tawar
singgah menjala di Kampung Buntal
Pahit jeling menjadi penawar
Abang simpan di bawah bantal

Hujung rusuk patah tulang
kena tindih kayu rasak
kalau sungguh rindukan bulan
tunggu dulu lepas Isyak

Tebuk kayu dengan pahat
kelek mangkuk pakai topi
kata mahu keluar jihad
nampak tersangkut di kedai kopi?

Anak ayam turun lapan
mati seekor tinggal tujuh
harap berdoa kepada Tuhan
supaya terang jalan bersuluh

Tiang sehasta dibuat galah
berpanjang lengan kait melati
berjuang kita ke jalan Allah
biar dengan sepenuh hati

Manis sungguh dokong tuan
malam resah pelita mati
payah apa sokong bulan
mungkin susah tapi tak mati

Apa dirisau hantu jembalang
Al Quran dibaca berhari-hari
tubuh besar janggut panjang
bunyi wisel kenapa lari?

Dayung sambil pasir kemudi
air deras di Ulu Tersat
jangan diambil jalan yahudi
itu sah menuju sesat

Ikan belanak ditutup saji
saji dianyam oleh Pak Mahat
orang khianat jangan dipuji
makin dipuji makinlah jahat

Sejak kera masuk negeri
anak Merbah mati tersepak
sejak ketua sibuk mencuri
anak buah jadi perompak

Burung Punai burung Kelicap
hinggap berkawat di hujung dahan
tidak guna lawa dan kacak
jika melawan hukum Tuhan

Tanam halia tumbuh lengkuas
semak daun si api-api
apa guna kaya rasuah
esok dipanggang di atas api

Terbang kunang di tengah malam
hinggap masuk di tiang seri
tangan kanan ajak bersalam
apa maksud pisau di kiri

Hujung kota patik menanti
Orang Kaya Laksamana Bentan
tuan berkata sesuka hati
karamlah saya tujuh lautan

Tuanku umpama emas segetus
segak bertempat indah seorang
hamba umpama selipar yang putus
tiba bertempat dilupa orang

Bermamah sirih di tengah pelita
pahit mulut sampai ke pagi
beradu susuh taji pendeta
terbit suluh batil pun pergi

Biar bersambung bedilan Ferenggi
takku tinggal ini kota
Islam berbumbung di awan tinggi
mengatasi segala mainan kata

Gua Bama Sungai Hulu
Kuala Damak berbatu karang
hamba umpama dagang lalu
nasi ditanak milik orang

Rata lapang Gunung Tahan
Bukit Rapat Bukit Cekati
kita menumpang bumi Tuhan
jangan dibuat sesuka hati

Daun palas ikan kelah
mari diikat dengan tali
niat ikhlas kerana Allah
syirik tidak sekali-kali

Papan tualang mari diukir
buat tongkat si kayu jati
sayang malam hidup berzikir
kuat ibadat sebelum mati

Akar tersesat jambu batu
ikat kolek bertali kain
resam ibadah niat tertentu
bukan boleh di buat main

Jalan bengkok terkial-kial
sambil mengupas limau lengkap
tengokkan songkok bagikan kiyai
kenapa membaca tergagap-gagap?

Apa guna berkain batik
jika labuh berbayang-bayang
apa guna beristeri cantik
jika subuh tidak sembahyang

Teluk Rokan tempat memancing
angkat raga berisi gelas
jika ikan umpanya cacing
syarat syurga ialah ikhlas

Tunas selasih dibuat rebung
asah belati diasap damar
bercerai kasih boleh disambung
berpisah mati putuslah amal

Putus amal jika mati
itu muktamad dari Allah
cuma ada tiga kecuali
anak soleh, ilmu dan sedekah

Lantang bersahut burung bebarau
kayu jati di buat sarang
adab hidup kita bergurau
sudah mati terguling seorang

Dari Demak ke Makasar
bergalah perahu tidak berbaju
maafkan hamba jika terkasar
Allah jua tempat dituju

Pisang dusun kacip cekati
sireh dibilas luar rumah
saya berpantun dari hati
tuan balas tiba di rumah

Indah sungguh Tanjung Sedeli
Pulau Seratus dilambai nyonya
sepanjang mana seutas tali
akan ada terus hujungnya.

Pantun sempena merasmikan Konsert Antara Dunia 2009 anjuran Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) dan Rabbani Production (M) Sdn Bhd.

Konsert yang berlangsung 1 Ogos lepas di Stadium Malawati Shah Alam, menampilkan tiga kumpulan gergasi nasyid tanah air seperti Rabbani, Hijjaz dan Raihan.

Turut membuat persembahan ialah remaja Makkah al-Mukarramah yang menamakan kumpulan mereka dengan nama Nibras serta kumpulan Shoutul Harokah, dari Partai Keadilan Sejahtera Indonesia.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .